Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Csak dumálok, csak beszélek...    »    Beszélgessünk    |   << vissza

Beszélgessünk

2017-11-17 10:16:08
Gyula

Gyula

Posztok: 426
Velünk: 2916 napja

Válasz erre: @Silent #125060 

Helló Silent! Én esztergomi vagyok,szervezhetnénk közös  téli gurulásokat,hogy ne zselésedjen a benya.

Üdv.  Gyula

2017-11-17 10:06:15
Silent

Silent

Posztok: 272
Velünk: 3724 napja

Válasz erre: @mx5fan #125039 

Ez új infó, a felbakolást (bár nem csináltam sose), nem tudtam, hogy hosszútávon káros. Kicsapódás alatt én a benzinből hosszútávon kiváló zselés állagú dologra gondoltam. Téli gurulás szerencsére nem gond gumi szempontból, ráadásul itt Esztergom környékén eléggé el van eresztve az ember utakkal. Észak felé egy Párkány-Béla-Libád menet 30km dombos-lapos, jó minőségű utakon. Télen sokszor látni őzt és szarvast Béla-Libád közt, a lólegelővel szemben lévő erdőnél.

2017-11-16 16:47:52
GPali

GPali

Posztok: 751
Velünk: 2910 napja

Válasz erre: @Ordune #125046 

Igen-igen, írtam is. Nem volt teljesen komoly a felvetés. Mondjuk ha több napos lenne, akkor végül is...

aláírás

Touge Runnerz

2017-11-16 16:33:22
Ordune

Ordune

Posztok: 7396
Velünk: 5737 napja

Válasz erre: @GPali #125044 

Marosvásárhely kb. 560-570 km, szerintem egy hangyányit messze van éves nagy találkozónak. smile  

aláírás

MX-5 KLUB - elnök
NA 1.6 1992

2017-11-16 14:42:28
GPali

GPali

Posztok: 751
Velünk: 2910 napja

Mi lenne ha a következő éves tali mégsem a Hungaroringen lenne? 

(Mondjuk kicsit arrébb van)

http://totalbike.hu/___a_epul_a_szomszedban

aláírás

Touge Runnerz

2017-11-16 10:15:33
bagoly

bagoly

Posztok: 906
Velünk: 3342 napja

Válasz erre: @mx5fan #125039 
Teljes egyetértés. Nálam a motor volt eddig dédelgetve, de Ő porlasztós, nem annyira érzékeny a benzinre. 3,5 éves volt Feri, szívem csücske, amikor megvettem, és rögtön cserélhettem az akkut. Ennek öt éve. "Medvésítettem" Ferit, kapott egy svéd akkuőrt (23.E,-), jobb, mint a Tescós. Mind a 4 járművünket felügyeli, van valami felújító programja. Vészfűtés van a garázsban, 7 fok. Minimum havonta, de ha szép az idő, fekete! az út, gyakrabban is előveszem. A 20 km szerintem egy kicsit kevés, én 50-60 km-t szoktam vele tenni, és ha egy mód van rá :NYITVA.

aláírás

A túrázás fárasztó, de 60 felett jobb, mint a nő.

2017-11-16 9:57:06
mx5fan

mx5fan

Posztok: 1451
Velünk: 6358 napja

Válasz erre: @Silent #125034 

a felbakolás nem tesz jót a szilenteknek, mert lógva folyamatosan feszülnek!
a gumi ha kicsit "tojásos"ra is deformálódik a sok állástól (egyébként max. nyomáson ez minimális) akkor az elsö pár km-en kicsit rázhat de utána hamar helyreáll és nem szenved maradandó károsodást

indítgatást több forrásból is megerösítik, hogy nem jó, mert alapjáraton ketyegve nem tud rendesen átmelegedni így nem tud minden kiszáradni ami hidegindításkor képzödö hideg-meleg felületek hökülönbsége miatt kicsapódik
(ha nem indítod be és úgymond nem képzödnek különbözö hömérsékletü pontok akkor nem fog semmi kicsapódni sem)
szóval ha nem tudsz elmenni egy rendes körre jobb ha be sem indítod (szerintem)

...sajnos a tél közepén -föleg téligumi híján- nem biztos, hogy csak úgy össze lehet hozni a 2-3 hetenkénti gurulást 

Történet:

a gumi ha kicsit "tojásos"ra is deformálódik a sok állástól (egyébként max. nyomáson ez minimális) akkor az elsö pár km-en kicsit rázhat de utána hamar helyreáll és nem szenved maradandó károsodást

indítgatást több forrásból is megerösítik, hogy nem jó, mert alapjáraton ketyegve nem tud rendesen átmelegedni így nem tud minden kiszáradni ami hidegindításkor képzödö hideg-meleg felületek hökülönbsége miatt kicsapódik
(ha nem indítod be és úgymond nem képzödnek különbözö hömérsékletü pontok akkor nem fog semmi kicsapódni sem)

...sajnos a tél közepén -föleg téligumi híján- nehéz lehet összehozni a 2-3 hetenkénti gurulást

2017-11-16 9:34:46
kabel15

kabel15

Posztok: 242
Velünk: 3658 napja

Köszönöm a sok információt smile

Megpróbálom hetente elő venni 1-2 órára, csak az állag megóvás véget 

Eddig nem nagyon volt ilyen, de most örülnék ha idén nem lenne sok hó/latyak/eső 

A gépsárkány köszöni szépen rendben van. Sajnálom hogy ki kellet hagynom végül az évadzárót, de jövőre bepótolom 

2017-11-16 8:00:33
gzugzu

gzugzu

Posztok: 977
Velünk: 4746 napja

Ilyenkor érdemes lehet még premium benzinnel feltankolni. Azt mondják az jobban bírja az állást. (Pl.: OWV 100)

2017-11-15 23:57:59
Silent

Silent

Posztok: 272
Velünk: 3724 napja

Válasz erre: @kabel15 #125026 

Saját garázsban arra ügyeltem, hogy guminyomás maxon legyen és áttologattam havonta egy méterrel, hogy ne ugyanott legyen terhelve. Olyat is láttam már aki télre felbakolta, hogy ne kelljen tologatni. Ezen túl valami processzoros töltővel mehet a csepptöltés havonta egyszer. Lidl/Aldi féle töltő is tud karbantartó programot, de az Akkukraft még jobb. Ez utóbbinak van olyan szemes adaptere ami állandó jelleggel az akksira szerelhető, így töltési szándék esetén csak rá kell dugni és elindítani a programot.
Üzemanyagnak 4 hónap után elkezdhet erősen romlani az állaga. Tele van illékony adalékokkal, plusz úgy tudom valami kocsonyásodás is történhet vele 4-6 hónapos távon. A MOL ha jól emlékszem, akkor max. 6 hónap szavatosságot mond a téli üzemanyagára. Nem tudom ebből mi igaz, de tavaly az 5 hónapos üzemanyaggal tényleg furcsán ment az OFF autó.
A teletankolást azért szokták javasolni, hogy ne csapódjon ki nedvesség a tank falán, mert egyrészt rozsdásodhat tőle, másrészt az összenyomhatatlansága miatt az égéstérben problémát okoz. Arra kell ügyelni, hogy minél kevesebb régi nafta maradjon benne teletankolás előtt. A benzin állagromlásától való félelemben én azon a párton vagyok, hogy 1-2 havonta egyszer érdemes beröffenteni és járatni kicsit, hogy ne csapódjon ki az üzemanyag rendszer szívó ágában semmi. A karbantartó akkutöltés miatt úgyis visszatöltődik az, amit az indítózás levesz a töltésből. Persze lehet csak paranoid vagyok az indítózással meg a járatással és valójában csak okot keresek lemenni, beleülni, elindítani, aztán eltölteni ott 2-3 órát. smile
Tanmese: Valamikor 2015-ben járt úgy egy márkatárs, hogy a nyári benzinnel még háromnegyedig volt a tank, rátankolt 10 litert, hogy tele legyen, elrakta a járgányt téli álomra, majd tavasszal nem indult a kocsi, mert megromlott a benzin. Tehát közel üresre járatás és úgy teletöltés, hamár...
Egyébként sikerült Esztergom óta rendbe tenni a sárkányt?

2017-11-15 22:55:38
Steel

Steel

Posztok: 1058
Velünk: 4131 napja

Na, mindent tudsz!

Igen, felfújhatod a gumit, legyen benne benzin, kösd le az akkut és kéthetente menj egy kört.

2017-11-15 22:54:30
mx5fan

mx5fan

az én receptem:
-mosás
-gumik max. nyomásra (rá van nyomtatva, úgy 3,5bar) ne aggódj a nagyobb hidegben úgyis lecsökken majd pár tizedet
-tele tank
-csepptöltö/akkuör  idözítös konnektorral ami heti 1-2x mondjuk 6 órára bekapcsol
 (ha erre nincs lehetöség akku kivesz és elvisz oda ahol lehet tötögetni)´

ui.: semmiképp ne indítsd be csak ha tudsz utána menni min. 20 km-t, ilyenkor érdemes a klímát is megjáratni 

2017-11-15 22:38:57
Ordune

Ordune

Posztok: 7396
Velünk: 5737 napja

http://www.miata.hu/forum/?tid=3082&page=3

aláírás

MX-5 KLUB - elnök
NA 1.6 1992

2017-11-15 21:50:23
kabel15

kabel15

Posztok: 242
Velünk: 3658 napja

Sziasztok,

Szeretném télire lerakni a kocsit, miket kell rajta elvégezni hogy probléma mentes legyen a szezon kezdés jövőre? 

Gondolok itt a kerekek kicsit jobban felfújására, vagy mondjuk tele tankolni, vagy kiautózni belőle annyit hogy kb fél tank legyen? Akkumulátort érdemes kikötni, vagy esetleg be kéne szereznem egy akku őrt amire felrakhatom télire? Vagy az a legjobb ha hetente elmegyek és járatom 10 percet? 

Mivel eddig csak olyan kocsim volt amit télen nyáron használtam, ezek a rutinok egyenlőre kimaradtak smile

2017-11-09 15:21:14
mx5fan

mx5fan

NC "bodykit"

http://www.ducks-garden.co.jp/original89.html