Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Csak dumálok, csak beszélek...    »    Beszélgessünk    |   << vissza

Beszélgessünk

2017-04-26 18:49:51
mester

mester

Posztok: 889
Velünk: 5572 napja

Szegény lalee nak belerónditottam a topicjába,,,ide akartam! Szóval tök jó állapotú küszöb maradvány van nálam(91-es na),lefúrom,megmentem magamnak,hátha kilakatolom 1x a verdám...két hátsó sárvédőm is lesz,ami külön nyeremény! Egy öreg lakatostól tanultam",jobb a gyári lemez,mint a boltban kapható! Sok lakatos kivág gyári lemezt maradék autkból,mert az jó anyag! De nem okoskodom tovább smile

2017-04-25 20:43:46
gyulaheg

gyulaheg

Posztok: 92
Velünk: 5745 napja

kovandor, 2017-04-25 20:04:44

Sziasztok!
Van esetleg valamelyik hazai Mazda szalonban kapcsolat, aki alvázszám alapján készséges elektronikus szerviztörténetet, regisztrált futást lekérdezni?  Minimum telefonon beolvasni, jobb esetben egy képernyőképet küldeni? Válaszok akár privát @-en.
Köszi a tippeket! A.

Szia!

Én amikor az NC-met vettem tavaly küldtem emailt három hazai Mazda szalonnak, hogy küldjék meg a kinti szerviztörténetet. Egy nem reagált, egy azt mondta, hogy személyesen menjek be a forgalmival és odaadják kinyomtatva, a harmadik pedig bekérte a forgalmi szkennelt képét és megküldte mailen PDF-ben. Ha jól emlékszem ez a Mirai volt.

Szóval próba-cseresznye...

Gyula

2017-04-25 20:04:44
kovandor

kovandor

Posztok: 849
Velünk: 4427 napja

Sziasztok!
Van esetleg valamelyik hazai Mazda szalonban kapcsolat, aki alvázszám alapján készséges elektronikus szerviztörténetet, regisztrált futást lekérdezni?  Minimum telefonon beolvasni, jobb esetben egy képernyőképet küldeni? Válaszok akár privát @-en.
Köszi a tippeket! A.

aláírás "Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away."

2017-04-24 13:19:12
gzugzu

gzugzu

Posztok: 978
Velünk: 4775 napja

Válasz erre: @Gyéé #118300 
Szerintem: Ahogy elnézem, a nepperek egy ideje inkább az NB hozzák. Az NA piacán már nincs akkora pörgés. Amik fent vannak a hahu-n azokat is elég régóta hirdetik. Egy-egy kifejezetten olcsó, vagy szép példány hamar elmegy, de az átlagos állapotúakat csak hirdetik. Az 1,8NA-k meg megint egy másik kategóriát képviselnek. Ott ami épkézláb az nincs fent sokáig.

2017-04-24 12:57:26
Gyéé

Gyéé

Posztok: 9171
Velünk: 6724 napja

Elég érdekesen alakulnak az NA árak, jelenleg ha jól láttam 7db kocsi van, még a 90 lovasak is bőven 1M felett vannak, pedig azokat tartja a legkevesebbre a piac. Viszont ugyanakkor elég szúk az ársáv, 1,1-1,350M közé esik a gagyibb és a tutibb is.

Mindezek alapján a tiéd árát 1,1-1,35M közé tenném :-)

Én 1,2-ért hirdetném, döntse el a piac mennyit ér.

Viszont azt tudni kell, hogy néhány nepper behoz egy csokornyi lepukkantabb NA-t, felteszik 6-700k+ regadó-ért és máris sokkal nehezebb 1M felett eladni bármilyen állapotút. 

aláírás DrasticPlastic Driver
2017-05-11 14:38:39

heloszia

Posztok: 11
Velünk: 3193 napja

Történet:

Sziasztok, üdv Mindenkinek!

szeretném a segítségeteket kérni. Gondolkozom, hogy meghirdetem az NA-mat, de bizonytalan vagyok az árával kapcsolatban. tudom nehéz így látatlanban, de szerintetek kb mennyit kérhetek érte?

adatok: 1991 NA, 1,6 116LE, 230e km, British Racing Green szín, világosbarna bőrbelső, elektromos ablak, ABS. Jó általános állapotban van: új hátsó rugók, lengéscsillapítók, kipufogó, gyújtókábel, gyertyák, tavaly cserélve az összes cserélendő (vezérlés, tömítések stbstb). A kasztni rozsda mentes, törve nem volt. (volt korábban javítva, új küszöb új sárvédőív). kis szakadás van a vezetőülésen, plusz a fényezés anno nem lett a legszebb. de igazából elég jó állapotban van.

köszönöm 

2017-04-12 21:01:03
Nitzer

Nitzer

Posztok: 1508
Velünk: 5304 napja

https://www.autonavi____versenyautoja-19045

aláírás

.

2017-04-12 13:58:52
Matt

Matt

Posztok: 2769
Velünk: 6349 napja

Válasz erre: @Horvath_G #117791 

Azért szerintem ha van rá lehetőséged ülj be próbaképpen egy-két tyúnolt gépbe. Sokat segít a döntéshozatalban. Most már hálistennek tágabbak a lehetőségek mint 5-6 éve. Van ITB-s, turbó-s, kompis gép elég sok low-budget és komolyabban megépített. Más tollával nem ékeskedem, kompis menetpróbában tudok segíteni. wink  

2017-04-11 21:04:45
FBence

FBence

Posztok: 199
Velünk: 3388 napja

K&N Typhoon cső pontos méreteit valaki megtudná nekem adni? Neten nem találtam pontos információt erről. Inkább megcsináltatnám, szerintem sokkal olcsóbban kijönne.

2017-04-11 7:44:14
Horvath_G

Horvath_G

Posztok: 106
Velünk: 3535 napja

Válasz erre: @szizso #117784 

Ja, egész jól kibontakozott egy kellemes kis téma, azt hiszem érdemes lenne majd egy külön topic-ot nyitnom a projektemnek... :D

Köszönöm a választ, segítettél, már rendesen oszlik a köd az 1,6l ITB-horizontomon.

Azért is hajlok inkább efelé, mintsem a turbó/kompi/rotrex felé, mert ahogy mondod (bár még nem volt alkalmam sajnos kipróbálni ITB-s Miatát) egy jól belőtt szívómotornál instant reakció van, nem kell várni rá míg felpörög a turbó (VTEC kicks in yo' --> na jó ez sz@r poén volt... xD) - na és a hang...nem kicsit adja wink

A költségek nem lepnek meg, készültem/készülök rá, az építést/összeszerelést és programozást/tesztelést kell kitalálnom, ha tényleg rá adom fejemet (nem akarom otthon a sufniba' megoldani okosba', mert nem értek hozzá annyira, sztem vannak akik nálam 1000x több tapasztalattal rendelkeznek, pl.: Lalee).

Köszi srácok még egyszer, azt hiszem inkább nyitok külön topicot smile

G.

2017-04-10 22:57:37
szizso

szizso

Posztok: 451
Velünk: 4004 napja

Válasz erre: @Horvath_G #117737 

A nagyobb nyitás nem okoz problémát, viszont a fordulat növelés korlátos. Az enyémen 7500 a rev limit, e fölött már illik módosított szeleprugóval operálni. Szerintem valahol ott a határ az 1.6-al is.

aláírás

RWD: MX5 NB2 BP-Z3 CS <> FWD: ITR DC2

2017-04-10 22:43:14
szizso

szizso

Posztok: 451
Velünk: 4004 napja

Horvath_G, 2017-04-08 19:00:59

Válasz erre: @Gyéé #117662 
Beleolvastam, király a cikk, jó olvasni "külsős" forrásból is egy-egy híres klubos autó történetét smile
Nekem viszont az alábbi mondat ragadta meg a figyelmemet:
"Kevesen tudják, de az Mx-5 motorja a Mazda 323 turbó butított változata gyengébb dugattyúkkal. Emiatt ideális alap a feltöltésre, (a szívó tuningra viszont rosszul reagál)."

Én meg éppen pont a szívó tuningon agyalok (pl.: ITB, hegyesebb szívó vez.-tengely, stb.), de a fenti állítással kapcsolatban eléggé szkeptikus vagyok...

Nektek mi a véleményetek, az alap "hardver" tényleg nem a legalkalmasabb a szívó tuningra (az én alanyom egy '00 NB 1.6l)?

De jó kis beszélgetés ez itt... smile

Az idézett mondat alapján kétségbe vonható a szerző tájékozottsága a témában. Mit érthet azalatt, hogy rosszul reagál a szívotuningra...? Gyengébb lesz?

Véleméynem szerint előszőr azt döntsd el, hogy milyen karakterű motort szeretsz jobban. Ha szereted pörgetni és szereted hogyha minden helyzetben közvetlenül, a lábad legkisebb rezzenésére is reagál, és beéred szerényebb nyomatékkal akkor hajrá. Az 1.6-hoz is van minden amire szükséged lesz. Szerintem abból is nagyon jó gépet lehet építeni.

Ha a nyomatékot élvezed és azt hogy mindig sok van belőle akkor, kompi/turbo/rotrex. Mindegyik szuper, különbözö előnyökkel és hatrányokkal.

Ugyan szivó, és ezért azt gondolná az ember, hogy egyszerűbb, de valójában ez egy kökeményen módosítás, tehát ne várj gyárias viselkedést. Cserébe minden gázdásnál mosolyt csal az arcodra. smile  (itt jegyezném meg, hogy elfogult vagyok a szívó motorokkal, különösen mióta újra hódít a turbo korszak. Másik hobbi gép szintén szívó 1.8 csak az már gyárilag 8600 ig forog. smile ) Kopás és elhasználodás szempontjából szerintem se nem jobb se nem rosszabb a feltöltésnél. Egyiket a nagyobb nyomás viseli meg, a másik a nagyobb fordulaton történő használattól kopik. 

Költségek szempontjából jelentős eltérés nincs. Az ITB esetén még az sem járható, hogy fokozatosan fejleszted, mert megfeleló leömlő, kipufógó, standalone ECU és vezérműtengely elengedhetetlen egy lépésben.

Remélem segítettem...

aláírás

RWD: MX5 NB2 BP-Z3 CS <> FWD: ITR DC2

2017-04-10 12:25:29

atomin

Posztok: 2354
Velünk: 4237 napja

Horvath_G, 2017-04-10 11:26:39

@Matt (http://www.miata.hu/forum/?tid=85&page=476#117734):

Így van, pénztárca, ízlés, stb. dolga, hogy ki melyik setup-ot választja, de abban egyet értünk, hogy az MX-5 + turbó = legjobb ár/érték arányt adja (nekem valamiért az itb-s megoldás hangja és relatív műszaki egyszerűsége tetszik)

@atomin (http://www.miata.hu/forum/?tid=85&page=477#117735):

Köszönöm az infókat, na igen, ezzel a cuccal meg nyilván nagyobb befecsikkel (4-500 cc?) azért már köpi a dús benyát, kell a tuti szoftveres vezérlés.

Akkor azt mondod, hogy ~200 LE-ig kibírja a gyári 1,6l blokk, csapágyak, hajtórudak, etc. a gyepálást? smile
Egy dolog még: CR-emelést síkolt hengerfejjel, vagy más dugattyúval érted el, ill. a szelepek a nagyobb vezértengely-bütykök miatt nem fésülik meg a dugót? (pl. szizso-féle cat-cams gyárt 1,6l-hoz is tengelyt, a legkisebb is a gyárihoz képest majd 0,6 mm-rel nagyobbat nyit a szívó-szelepen, 0,8 mm-rel nagyobbat a kipu-n)

Nos, nem vagyok szakértő a témában, amíg nagyot nem emelnél a fordulaton, addig nagy bajok nem kellene történjenek a gyári alkatrészekkel. De ugye fordulat nélkül nem lesz öröm sem annyi :D

Természetesen össze kell nézni, hogy a bütyök miatt a szelepszár és a dugó ne vesszenek össze, mert ez előfordulhat, ha mindkettőt nagyobbra cseréled. Nálam "csak" hengerfej síkolás volt. DE legközelebb dugót, hajtókart és nagyobb tengelyt is kellene tenni bele. Bár azt a tényt mindenek előtt kell helyezni, mindezt 1.8 ba 1.6 helyett nagyobb értelme lenne....

De ez már csak igény/döntés kérdése.

2017-04-10 11:26:39
Horvath_G

Horvath_G

Posztok: 106
Velünk: 3535 napja

@Matt (http://www.miata.hu/forum/?tid=85&page=476#117734):

Így van, pénztárca, ízlés, stb. dolga, hogy ki melyik setup-ot választja, de abban egyet értünk, hogy az MX-5 + turbó = legjobb ár/érték arányt adja (nekem valamiért az itb-s megoldás hangja és relatív műszaki egyszerűsége tetszik)

@atomin (http://www.miata.hu/forum/?tid=85&page=477#117735):

Köszönöm az infókat, na igen, ezzel a cuccal meg nyilván nagyobb befecsikkel (4-500 cc?) azért már köpi a dús benyát, kell a tuti szoftveres vezérlés.

Akkor azt mondod, hogy ~200 LE-ig kibírja a gyári 1,6l blokk, csapágyak, hajtórudak, etc. a gyepálást? smile
Egy dolog még: CR-emelést síkolt hengerfejjel, vagy más dugattyúval érted el, ill. a szelepek a nagyobb vezértengely-bütykök miatt nem fésülik meg a dugót? (pl. szizso-féle cat-cams gyárt 1,6l-hoz is tengelyt, a legkisebb is a gyárihoz képest majd 0,6 mm-rel nagyobbat nyit a szívó-szelepen, 0,8 mm-rel nagyobbat a kipu-n)

2017-04-10 10:56:01

atomin

Posztok: 2354
Velünk: 4237 napja

Horvath_G, 2017-04-08 19:20:13

Válasz erre: @Padam #117667 

Vágom ezt a csávót és a vidit, ő miatta indult meg bennem a vezérhangya smile
Akkor sem értem a cikk szerzőjét, az én véleményem az, hogy inkább szeret pörögni a gyári hardverrel a motor, mintsem mondjuk feltöltöm, de a dugót és/vagy hf.-tömítést (kvázi CR) vagy a hajtórudakat és csapágyakat stock-állapotban hagyom, abból sok jó nem sülhet ki, nyilván bírná egy darabig, de feltöltve azért az égési csúcsnyomás (de akár annak a középértéke is) jóval nagyobb terhelést jelent, mint amit szvsz. a gyári hardver tartósan biztonsággal kibír.

Dettó, egyik videó amit sokat néztem 2 éve, ma már ott jar a dolog hogy egy éve megy a saját autóm is.

Fontos, hogy jó minőségű alkatrészek kerüljenek be, viszont 200 le ig (szerintem) maradhat a blokk ahogy van, amire itt figyelni kell a megfelelő olajozás. Sok a benya az itb miatt, és hajlamos a hengerfalat lemosni, jó olaj és jól megírt programozás. 

Nekem lett meg emellett, kompresszió emelés, valamint kipufogó oldalon is nyitva lett a rendszer.

Amíg nem áll meg a mostani setup addig ez el benne, utána lehet meglepek egy nagyobbat, nagyobb tengely, magasabb fordulat, de ahhoz mar kell az erosebb hajtókar is.