Horvath_G, 2017-04-08 19:00:59Válasz erre: @Gyéé #117662
Beleolvastam, király a cikk, jó olvasni "külsős" forrásból is egy-egy híres klubos autó történetét
Nekem viszont az alábbi mondat ragadta meg a figyelmemet:
"Kevesen tudják, de az Mx-5 motorja a Mazda 323 turbó butított változata gyengébb dugattyúkkal. Emiatt ideális alap a feltöltésre, (a szívó tuningra viszont rosszul reagál)."
Én meg éppen pont a szívó tuningon agyalok (pl.: ITB, hegyesebb szívó vez.-tengely, stb.), de a fenti állítással kapcsolatban eléggé szkeptikus vagyok...
Nektek mi a véleményetek, az alap "hardver" tényleg nem a legalkalmasabb a szívó tuningra (az én alanyom egy '00 NB 1.6l)?
De jó kis beszélgetés ez itt...
Az idézett mondat alapján kétségbe vonható a szerző tájékozottsága a témában. Mit érthet azalatt, hogy rosszul reagál a szívotuningra...? Gyengébb lesz?
Véleméynem szerint előszőr azt döntsd el, hogy milyen karakterű motort szeretsz jobban. Ha szereted pörgetni és szereted hogyha minden helyzetben közvetlenül, a lábad legkisebb rezzenésére is reagál, és beéred szerényebb nyomatékkal akkor hajrá. Az 1.6-hoz is van minden amire szükséged lesz. Szerintem abból is nagyon jó gépet lehet építeni.
Ha a nyomatékot élvezed és azt hogy mindig sok van belőle akkor, kompi/turbo/rotrex. Mindegyik szuper, különbözö előnyökkel és hatrányokkal.
Ugyan szivó, és ezért azt gondolná az ember, hogy egyszerűbb, de valójában ez egy kökeményen módosítás, tehát ne várj gyárias viselkedést. Cserébe minden gázdásnál mosolyt csal az arcodra.
(itt jegyezném meg, hogy elfogult vagyok a szívó motorokkal, különösen mióta újra hódít a turbo korszak. Másik hobbi gép szintén szívó 1.8 csak az már gyárilag 8600 ig forog.
) Kopás és elhasználodás szempontjából szerintem se nem jobb se nem rosszabb a feltöltésnél. Egyiket a nagyobb nyomás viseli meg, a másik a nagyobb fordulaton történő használattól kopik.
Költségek szempontjából jelentős eltérés nincs. Az ITB esetén még az sem járható, hogy fokozatosan fejleszted, mert megfeleló leömlő, kipufógó, standalone ECU és vezérműtengely elengedhetetlen egy lépésben.
Remélem segítettem...