Sziasztok srácok.
Úgyis a motorokról van szó, így sajnos az én kérdésem is aktuális lesz. Múlt héten elvittem a szerelőmhöz az autót, hogy nézzenek rá a szelepekre, mert volt hangjuk rendesen (+kuplung csere, miegymás). Szét is szedtél a gépet annak rendje, módja szerint és kiderült, hogy a hengerfej alól dől az olaj, eláztatva ezzel a váltóházat is. Később szét is kapták a motort és ma behívtak egy vizitre (már ekkor nem tetszett, hogy telefonban nem mondtak semmit). Egy kis kocsira szépen szét volt bombázva a motor és elkezdték sorolni a problémákat. Szívesen leültem volna abban a pillanatban. Kiderült, hogy legalább 3 alkalommal már próbálták javítani a motort, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A dugattyúk belemartak a hengerfejbe, az összes tömítés kuka, volt, amit mindhárom alkalommal újrapasztáztak és visszatettek... no comment. Szelepek kicsit lógnak, be kéne állítani őket, az összes tömítés maradványt le kell majd csiszolni a blokkról, meg mindenhonnan, ahol volt, mert darabokban jöttek le, az olajfolyás elérte a vezérműszíjat, vízpumpát, így azok is mehetnek a kukába (10 hónapot és 6000km-t futottak), olajcsere evidens, és még volt egy-két dolog, amit elfelejtettem. Vezérműtengely probléma szerencsére nincs, meg a szelepek is jók a pici lógáson kívül. Egy szó, mint száz, azt ajánlották, hogy fel kéne újítani a motort.
Beleegyeztem, hogy holnap elküldjék Dunakeszire, ahol megnézik és mondanak egy árajánlatot. Kíváncsian várom.
Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy vajon milyen összegre számítsak? Érdemesebb lenne-e egy bontott motort venni felújítás helyett? Milyen áron mozognak NB-be a bontott 1.6 és 1.8 motorok? Egy 1.8-ast össze lehetne-e párosítani az én 5 fokozatú váltómmal?
Még nincs 1 éve nálam az autó, kereskedőtől vettem, szerencsére az ő nevükön volt, így teszek is majd lépéseket, hogy kártalanítson, mivel az 1 év jótállás még nem telt le, de a 6. hónap után már nekem kell bizonyítanom, hogy megvételkor is meg volt ez a hiba. Csak ehhez kelleni fog egy független szakvélemény, aminek még utána kell járnom, hogy hol tudnám beszerezni. Sajnos a szerelőim ilyet nem tudnak kiállítani. Valakinek volt már hasonló ügye kereskedővel? Minden tippet, tanácsot szívesen fogadnék. Addig is drukkoljatok, hogy még sok-sok kilométert tudjak autózni a kis Mazdámmal