Sziasztok!
Múlt héten lettem boldog, de egyelőre egész stresszes tulajdonosa egy MX-5 1.6 NBFL-nek.
Mivel sem RWD-m nem volt még, sem autót nem vettem (magamnak) korábban (az előző adott volt, 7 évig nyúztam, néha még mindig), így szoknom kell még ezt az érzést.
Autónézőben szerelőmmel voltam, aki 6 éve folyamatosan szervizeli az autóm, gond, bizalmi kérdés, stb nem volt, így megbízom benne.
Rengeteg rondán javított, különböző évjáratok elemeiből összerakott, csomagtartóban ezüst színű (közben fekete) autót láttam, amikből a leghumorosabb a talán még most is hirdetettt 1,2M-es darab volt-> 2004/3, 1.6. NBFL, de NB orral, FL belsővel, törésmentesnek árulta a díler, mondtam neki, hogy "te nem vagy normális".
Szóval miután sokat olvasgattam itt, arra terelődtem, hogy legyen klímás. 7 nyarat végig szívtam a klímátlan OFF autómban, ezen a nyitott tető ellenére változtatni akartam (már tudom, hogy ezt jól tettem). Főleg mután olvastam a lábtér melegedéséről, és mostmár tapasztaltam is.
Viszont klímásból nagy választék nem volt, a keretem adott volt, hitel kizárva, így esett a választásom egy ezüst, klímás, törésmentes, de itt-ott parkolásnyomos,162.000 km-et futott, fekete bőrös, teljesen gyári mx5-re.
Minden autónak megvannak a maga szeszélyei ahogy eddig tapasztaltam, de vannak dolgok amiket elétek dobnék, hátha Ti egyből tudjátok a megoldást, mert tipikus jelenség, sajnos nem tudom mind az összes topikot végigolvasni, mert vagy dolgozom, vagy vezetek :D Úgy vagyok vele, hogy még az élvezethez képest is indokolatlanul sokat autóznék vele így az elején, hogy kiismerjem.
- Tehát első egész napunk, autópályatempó (130-140), nyitott tető, lábra klíma (előtte kb. 1 óra Bp-i erős forgalom, kis dugóval), és azt vettem észre, hogy elindult a vízhőfokmérő felfelé. Mivel ehhez eddig nem szoktam, kb 70-75%-ig hagytam menni, aztán inkább visszalassítottam, és visszafordultam, 120-as tempónál már vissza is hűlt. Ez normális jelenség?
- Mindeközben 2500-as fordulat alatt furcsa, halk, talán csörgő hangot adott ki gázadásra.
Ez utóbbi szerelőm tanácsára megoldódott, kijártam a tankot, és 95-ös helyett 100-ast tankoltam bele, a csörgés maradéktalanul elmúlt, kisimultabb lett az egész.
- És a harmadik dolog ami rámhozta a lábremegést, és nem tudom hova tenni (csak tippelni), hogy bekapcsolt klímával, 4-5000-es fordulat fölött NÉHA megtorpan. Ez mondjuk kettesben, vagy hármasban, aktív gyorsításkor jelentkezik, megtorpan, megy tovább, megtorpan, aztán inkább elveszem a gázt. Mondjuk ez előzés közben jelentkezett, esztergom felé menet, ciki volt.
klíma nélkül amióta kijártam a 95-öst nem jelentkezik, csak klímával, és nem mindig.
Van erre ötletetek?
Ahogy olvasgattam a fórumon a gyújtáselosztó, vagy gyújtáskábelek lehetnek a ludasok, de nem vagyok autószerelő, csak paraszti ésszel gondolkodom.
Ettől függetlenül elképesztő élmény nekem ez az autó, szerintem száraz úton is nagyon finoman meg lehet csúsztatni, számomra nagyon szimpatikus a 4000 fölötti rugalmassága, és mindemellett kényelmes, és se macskakövön sem semmilyen úton egyetlen nyikkanás nincs az autóban.
Szóval legyen bárhogy, én boldog vagyok, csak azt szeretném tudni, hogy van-e baj, és ha van kicsi, vagy nagy...(ha nagy lenne, nem menne)...
Sorry a hosszú hsz-ért, megoszthatnékom volt veletek.
u.i.: Az, hogy más MX-5-ök villognak, intenek, vagy egyenesen megállnak beszélgetni, elképesztő jó érzés, három nap után nyugodt szívvel ki tudom jelenteni, hogy örülök, hogy egy ilyen "közösséghez" tartozhatok...
Üdv,
Gonzi