Matt
Velünk: 6276 napja
Sziasztok! Bluetooth-os OBD2 adapterrel + PC/Android szoftverrel (ScanMaster / Torque) próbálkozott már valaki? Mik a tapasztalatok?
Kölcsönkaptam egy OBD2 Bluetooth scanner-t a hétvégére. Majd beszámolok, hogy mi mindenre jutottam vele.
Na kipróbáltam, mit is lehet OBD-n keresztül monitorozni menet közben az androidos Torque-al.
Minden MX5 szenzor által mért jel egyedileg konfigurált (mérőórák stílusa, mérete) képernyőn monitorozható nagyjából real time-ban.
Akinek van andoridos tabletja azon ez még nagyobb méretben + több műszerrel beállítható.
A kocsi szenzorai mellé a telefon GPS-e és gyorsulás érzékelői által mért jelek is felhasználhatók. (0-100 gyorsulás mérés, G erők megjelenítése). Ha lett volna hibakód, azt is kilvasta volna.
Logolni a Torque-al nekem viszont csak az útvonalat/sebességet sikerült, szenzor értékeket nem.
A PC-s scanmasterrel csak egy rövid próbát tettem, de azzal lehet menteni bármelyik szenzor időbeli adatait.
A mérések alapján a vízhőfok mérő tényleg nem túl érzékeny (valószínűleg direkt), ha beáll üzemi hőmérsékletre, nem nagyon mozog a mutató, pedig a háttérben 88-100fokig simán változhat. Az NBFL ventillátora álló helyzetben járó motorral, kb. 97°C-nál kapcsolt be, és ha visszahűtötte 92-re akkor állt le.
A beszívott levegő hőmérsékletét is lehet nézni. --> aki beömlő/filterelhelyezés tuning előtt/után is rámér, az láthatja mennyit nyert.
A kölcsönkapott OBD scanner a csatlakozón túl kb. 5cm-t még kiállt így a műszerfal fedelet nem lehetett visszatenni, de már vannak kompaktabb, gombbal kikapcsolható modellek is.
Ez tök állat, pont ma néztem a TC-t ahol egy Juke Nismo-ban tették ki tablet-en az összes paramétert.
Egy kicsit láma vagyok a témában:
1. OBDII ugye csak 96-tól van? ha igen akkor él a 2-es kérdés.
2. OBDI-hez is van hasonló kütyü?
3. Az adapteren, szoftveren, kijelzőn kívül mi kell még egy ilyen mutatványhoz?