Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Így épül az MX-5-öm (build thread)    »    Márk mx-5    |   << vissza

Márk mx-5

2024-06-20 9:35:01

bmrk

Posztok: 11
Velünk: 259 napja

Megjött a kedvem folytatni kicsit, meg megint voltak történések és kezdek egyre jobban lemaradni.

2023 nyár, igazából 3 "fontosabb" dolog történt:

1, rendszámtábla tartó csere

Ez egy elég rövid sztori, találtam miata.hu piac facebook csoportban egy IL-es "gyárias" rendszámtábla tartót, ami középre való befúrtam két lyukat a lökhárítóba felraktam és kész, nekem jobban bejön. (A hűtőfolyadék azért volt ott, mert a leeresztő csavar amit adtak az IL-es hűtőhöz szar volt, rendeltem újat és az már jó lett bele, csak ekkor orvosoltam azt is)

2, életem első fékbetét cseréi

Gondolkoztam, hogy le kéne már cserélni a betéteket, tárcsák még kb jó állapotban voltak ránézésre, de a betét csere sose árt. Rendeltem egy dugattyú visszanyomót, megnéztem pár youtube videót és nekiláttam. Az első nagyon laza volt, a hátsó kevésbé. Igazából az a kis csavar ami a hátsó dugattyút állítja szivatott meg, az egyiknél nem volt alátét a csavaron ami "szigeteli" a belső állító csavart, így ott kicsit izgultam, hogy megmozdul-e egyáltalán, de kis szenvedés árán sikerült. Ezt annyira nem dokumentáltam (képekkel), így csak egy képet találtam a folyamatról.

3, ez volt a "legizgalmasabb", kakucs nyílt napon megdöglött a generátorom

Reggeli indulás, leszakadt az ég, kb 9-ig esett is rendesen. 10 körül lehetett elkezdeni használni a pályát, eleinte a rossz idő miatt nagyon kevesen voltunk (de szerencsére a lassabbak így is lementek, hogy mehessek pár tiszta kört :D ).

Körözök a pályán, majd egyszer csak meglátom, hogy felvillant az akksi lámpa. Nyilván semmit nem vittem magammal (a kerékcseréhez szükséges dolgokon kívül), így kicsit nehezebb volt rájönni mi a konkrét hiba. Odamentem ott többekhez, szerencsére volt aki kölcsön adott egy multimétert, kimértük és 12.x körül volt a feszültsége az akksinak, hát fasza, valahogy haza kéne jutni töltés nélkül. Lámpát, indexet, rádiót, semmit nem használva hazarohantam, 40p, kibírta. Beszéltem többekkel, majd ajánlás alapján kimentem Gödöllőre a http://generatormuhely.hu/ -hoz, kivittem a döglött generátort.

Másnap telefonálnak, menthetetlen mert leégett az egész belseje, így vettem ott egy újat, visszadobtam és mindenki boldog lett.

Még a nyár végéről egy shortshifteres szopást leírok kicsit később, hosszabban kifejtve (igazából amiket most leírtam annyira érdektelenek, csak kb mindent "elsőt" dokumentálni akarok, így az elejéről), aztán jön egy kis power is.

Történet:

Megjött a kedvem folytatni kicsit, meg megint voltak történések és kezdek egyre jobban lemaradni.

2023 nyár, igazából 3 "fontosabb" dolog történt:

1, rendszámtábla tartó csere

Ez egy elég rövid sztori, találtam miata.hu piac facebook csoportban egy IL-es "gyárias" rendszámtábla tartót, ami középre való befúrtam két lyukat a lökhárítóba felraktam és kész, nekem jobban bejön. (A hűtőfolyadék azért volt ott, mert a leeresztő csavar amit adtak az IL-es hűtőhöz szar volt, rendeltem újat és az már jó lett bele, csak ekkor orvosoltam azt is)

2, életem első fékbetét cseréi

Gondolkoztam, hogy le kéne már cserélni a betéteket, tárcsák még kb jó állapotban voltak ránézésre, de a betét csere sose árt. Rendeltem egy dugattyú visszanyomót, megnéztem pár youtube videót és nekiláttam. Az első nagyon laza volt, a hátsó kevésbé. Igazából az a kis csavar ami a hátsó dugattyút állítja szivatott meg, az egyiknél nem volt alátét a csavaron ami "szigeteli" a belső állító csavart, így ott kicsit izgultam, hogy megmozdul-e egyáltalán, de kis szenvedés árán sikerült. Ezt annyira nem dokumentáltam (képekkel), így csak egy képet találtam a folyamatról.

3, ez volt a "legizgalmasabb", kakucs nyílt napon megdöglött a generátorom

Reggeli indulás, leszakadt az ég, kb 9-ig esett is rendesen. 10 körül lehetett elkezdeni használni a pályát, eleinte a rossz idő miatt nagyon kevesen voltunk (de szerencsére a lassabbak így is lementek, hogy mehessek pár tiszta kört :D ).

Körözök a pályán, majd egyszer csak meglátom, hogy felvillant az akksi lámpa. Nyilván semmit nem vittem magammal (a kerékcseréhez szükséges dolgokon kívül), így kicsit nehezebb volt rájönni mi a konkrét hiba. Odamentem ott többekhez, szerencsére volt aki kölcsön adott egy multimétert, kimértük és 12.x körül volt a feszültsége az akksinak, hát fasza, valahogy haza kéne jutni töltés nélkül. Lámpát, indexet, rádiót, semmit nem használva hazarohantam, 40p, kibírta. Beszéltem többekkel, majd ajánlás alapján kimentem Gödöllőre a http://generatormuhely.hu/ -hoz, kivittem a döglött generátort.

Másnap telefonálnak, menthetetlen mert leégett az egész belseje, így vettem ott egy újat, visszadobtam és mindenki boldog lett.

Még a nyár végéről egy shortshifteres szopást leírok kicsit később, hosszabban kifejtve (igazából amiket most leírtam annyira érdektelenek, csak kb mindent "elsőt" dokumentálni akarok, így az elejéről), aztán jön egy kis power is.

2024-04-24 10:18:30

bmrk

na most hogy kb dinnye méretűre duzzadt a bokám, van időm írni egy rövidet

Még mindig off szezon van, autó fedett beállóban pihen, akkumulátor kivéve, lakásban töltőn. Ahogy kivettem az akksit, láttam, hogy elég csúnyán rozsdás alatta, azt ledrótkeféztem és újrafestettem, szerencsére csak a felülete volt csúnya. A before képet megtaláltam, az hogy milyen lett utána azt nem fotóztam le, de ennél sokkal jobb. 

Ezen kívül nyilván unalmamban böngészgettem hogy mit vehetnék az autóba, ne érezze elhanyagolva magát attól függetlenül, hogy hetek/hónapok óta áll, így rátaláltam a suzuki cappuccino ablakmosó tartályra. Igazából eléggé zavaró volt a nagy böhöm gyári tartály. Útban is van, nagy is, alig használom az autót, nem kell 100 literes tartály bele, meg amúgy is egész jó áron találtam ebayen japánból egyet (valami 10-20 ezer volt?). Pár hétre a rendelés után megjött, nagyon alaposan becsomagolva, ki is rohantam betenni, ilyen lett: (a vízcsövek a képen még nem az előző posztból az újak, mert az csak megjött de ilyenkor még nem kerültek bele)

Összességében szerintem már lassan szépen kitisztul a motortér ezen oldala, nekem nagyon bejön.

2024-04-09 8:04:14

bmrk

Sziasztok, írom a folytatást, most megpróbálom itt a webes szerkesztőben megírni, mert múltkor észrevettem hogy windowsos gépről nézve kicsit csúnyán jelenik meg a formázás amit bemásolok a szerkesztőmből smile  

Jött a "szezon vége", kb elraktam az autót, de azért motoszkált bennem, hogy kéne bele ez-az, így böngésztem webshopokat, hogy mit vehetnék bele amég áll és nem nyúlok hozzá. A radiátorom műanyag teteje már barnás volt és utánaolvasva azt láttam, hogy ez az élete végét kezdi jelezni, ezért úgy voltam legyen lecserélve. Ha már megbontjuk a hűtést, akkor már a vízcsöveket is lecserélhetnénk, ki tudja meddig bírják a 20+ éves gyári csövek. Aztán ha már rendeltem, beszereztem egy racse-kék gyújtókábel szettet is, miért ne. Első IL-es rendelésem volt, nagyon vártam, tök jó érzés volt megkapni:

Beszerelés után nem igazán találtam róla képet, csak ezt, de szép az új hűtő smile (a 42-es került be, nem a "nagy" 50-es)

Ezen kívül még külsőleg is változott kicsit az autó, szereztem hozzá ilyen műanyag sárvédőket, házilag gyorsan lefújtam színre, szerintem jól mutatnak

2024-03-18 9:06:56

bmrk

Na írok egy kicsit, nagyon sok most a dolog, de eléggé el vagyok maradva és haladni szeretnék ezzel is.

Voltam még 1-2 pályanapon M-ring-en, egészen tetszett, de a futómű nagyon gyenge volt az autó alatt. Gyári, puha, billegős, valamit kellett kezdjek vele. Megnéztem pár youtube videót és arra jutottam, hogy végülis csak pár csavar, nem olyan gáz a gátlókat kicserélni. Csák Mátétól szereztem is jó áron gyári Bilstein gátlókat valami racse piros ültetőrugókkal - amiket természetesen lefújtam feketére -, így már csak a beszerelés volt hátra. 

Egy egész vasárnapot szántam rá, mondom egy teljes nap csak elég lesz, ha valami közbejönne, lesz időm bőven megoldani. Na közbe is jött, egyből az első gátló kiszedésénél a stabpálcán a csavar csak forgott, de nem akart lejönni. Fejvakarás, most mi legyen, baszhatom az egészet, miért nem vittem inkább valakihez aki ért hozzá, nagyjából ilyen sorrendben futottak át rajtam a gondolatok. Autó felbakolva, egyik gátló már nagyrészt kiszedve, a stabpálca nem enged továbblépni. Úgy voltam vele, hogy legalább valami hasznosat csináljak, kibontottam a műanyag betétet és kipucoltam az évek alatt összegyűlt koszt, szerintem a látottak alapján ezt időszakosan meg kéne ismételni.

Amíg ezt megcsináltam mind a négy saroknál volt időm gondolkozni. Igazából egy csavaron múlik a továbbhaladásom, valahogy el kéne vágni. Gyorsan be is ültem a “dailybe” és rohantam a legközelebbi obi-ba a legolcsóbb flexért amit találtam. Hazaértem és nekiálltam életemben először flexelni. Összességében ment, csak nem gondoltam rá, hogy a korong ilyen gyorsan fogy, így azért még mehettem vissza, hisz mind a 4 stabpálcát vágni kellett. Az elsőről csináltam képet, nem mondanám hogy a legegyszerűbben/szakszerűbben/szebben vágtam szét, de a negyedikre már mondhatni belejöttem.

Végül a régi gátlók kiszerelve és eladásra meghirdetve, ár-érték arányban nagyon jó upgrade-nek mondanám, sokkal kellemesebb lett tőle az autó, utcán nem üt túlzottan, pályán meg elképesztően sokkal jobb lett.

2024-02-19 14:44:11

bmrk

Köszi, örülök ha tetszik smile Az olajszűrő jó szemét volt, életem első önálló olajcseréje volt aztán unixba rohantam leszedőért mert sehogy nem jött le :D

spoilerezni nem akarok, de annyit mondok több power lett kicsit hogy a te használt r888-ad meg tudja forgatni smile  

Történet:

Köszi, örülök ha tetszik :) Az olajszűrő jó szemét volt, életem első önálló olajcseréje volt aztán unixba rohantam leszedőért mert sehogy nem jött le :D

spoilerezni nem akarok, de annyit mondok több power lett kicsit hogy a te használt r888-ad meg tudja forgatni :) 

2024-02-19 8:46:03
GPali

GPali

Posztok: 731
Velünk: 2723 napja

Nagyon jó a topic. Random pályanap, levételkor szétcseszett olajszűrő, junky légszűrős sztori. Ez az amit minden mx5 tulajnak kéne élnie. Kis bugi, kis szerelég/karbantartás, és szórakozás.

Mi lett a cold air intake setup helyett? Imádnivaló hangja van egy na/nb-nek sportlégszűrővel. Olyannyira, hogy én a szívó nb-mhez kipufogót sem akartam venni, mert annyira élveztem azt a tiszta, érces szívóhangot amit generált.

aláírás

Touge Runnerz

2024-02-16 9:36:23

bmrk

Sziasztok, újabb 2 hét (kb) újabb fejezet. Ez most rövid lesz mert eléggé zsúfoltak a napok de legalább van egy kis nyomás rajtam hogy írjak, mert rávettem magam hogy belekezdjek és gáz félbehagyni.

Ott maradt abba a történet a múltkor, hogy életemben először elmentem kakucsra pályanapra, mert egy srác akitől a könyöklőt vettem elhívott, hogy menjek velük és tök jó volt. 

Pályán éreztem azért, hogy ez az 1.6 nem egy erőgép, de ettől függetlenül nyilván nem tudtam (akkor se és még most se) kiautózni ami benne van, de valami kifogás mindig kell, így úgy döntöttünk a sráccal aki hívott, hogy kéne ennek az autónak egy jó cold air intake, hiszen mennyi pówert hoz már az.

Még augusztus végén (vagy szeptember elején már?) átgurultam hozzá és nekiláttunk. Az alap elképzelés az volt, hogy vettem egy szilikon csövet (könyököt) és egy nagy racse légszűrőt, összerakjuk, kész. Tényleg ilyen egyszerű lett volna igazából, ha nem vagyok annyira béna, hogy elolvasom a szilikon csőnél hogy a belső átmérő más (nyilván…) mint a külső, így az a cső nem lett jó. Elég sokat szoptunk vele, melegítettük, végén még vagdostuk is, de sehogy nem fért bele a légtömegmérő. Rögtönöznünk kellett, így a gyári cső felhasználásával (annak feldarabolásával) megszületett egy igazán “janky”, de annál hangosabb és racsébb cold air intake - ami nagyobb gázadásoknál a vékony gyári műanyag cső miatt belevert a motorháztetőbe. Örültem neki, jó hangja volt, jobb lett a gázreakció, de nyugodjon meg mindenki így bő egy évvel később már nincs rajta az autón :D Fiatalság bolondság, na.

2024-02-03 7:47:13

bmrk

Eltelt egy újabb hét (rossz vagyok matekból bocsi), tehát leírok egy újabb “mérföldkövet”. 

Ahogy azt említettem az előző posztomban, kicsit azt kezdtem érezni, hogy egy nbfl jobb választás lett volna a sima nb helyett. OBD2, jobb középkonzol, jobb ülések, ezeket figyelembe véve úgy éreztem szánhattam volna több időt a keresgéléssel, hogy találjak esetleg egy megfelelő fl modellt - de ugye nem így történt és ezt már visszacsinálni nem lehet. Mivel ezek eléggé zavartak, így úgy döntöttem szerzek bele én utólag, legalábbis ülést meg középkonzolt.

Miata.hu piacon egész gyorsan találtam eladó középkonzolt, beszéltem a sráccal, másnap el is mentem érte, de közben amég ott voltam és beszélgettünk és szólt, hogy mennek páran kakucs ringre nyílt napra és menjek el velük. Igazából örültem neki, mert az egész autót az ilyen programok miatt vettem és így legalább nem tök egyedül kellett belekezdenem.

Hazaértem, bekerült az új középkonzol: 

Sokkal jobban tetszett, de lett közben egy új feladat: “felkészíteni” az autót pályanapra. Rendeltem olajat, olajszűrőt, de úgy éreztem ide több kell. Ahogy böngészgettem, láttam, hogy Tomiata árul mást is, nem csak ilyen offset-es rendszámtáblatartót, így beszéltem vele és gyorsan vettem is tőle egy fékmunkahenger kitámasztót és egy harness bart, mert ugye ezek létfontosságúak, nem úgy mint pl. a fékek átnézése.

Pár kép a készülődésről:

Úgy éreztem a kocsi bírni fogja, végülis mi baj lehet. Elmentem és 40 fokban, augusztusban, utcai gumival - amiből szép nagy darabok potyogtak ki és max 3 kör után melegedtek el - az egész napos pályanapot végigcsinálta az autó hibamentesen. 

Egyedül én hibáztam, mert egyszer a célegyenes végén a kanyart elfékeztem és pár kitett gumit felborítottam, de nem történt nagy baj, mindössze egy kis karcolás:

Összességében boldog időszak volt, egyre jobban kezdtem megszeretni az autót meg ezt az egészet, hiszen egyre több dolgot “tettem bele” én, javítgattam és végre a pályanap-szüzességem is elvesztettem.

Történet:

Eltelt egy újabb hét (rossz vagyok matekból bocsi), tehát leírok egy újabb “mérföldkövet”. 

Ahogy azt említettem az előző posztomban, kicsit azt kezdtem érezni, hogy egy nbfl jobb választás lett volna a sima nb helyett. OBD2, jobb középkonzol, jobb ülések, ezeket figyelembe véve úgy éreztem szánhattam volna több időt a keresgéléssel, hogy találjak esetleg egy megfelelő fl modellt - de ugye nem így történt és ezt már visszacsinálni nem lehet. Mivel ezek eléggé zavartak, így úgy döntöttem szerzek bele én utólag, legalábbis ülést meg középkonzolt.

Miata.hu piacon egész gyorsan találtam eladó középkonzolt, beszéltem a sráccal, másnap el is mentem érte, de közben amég ott voltam és beszélgettünk és szólt, hogy mennek páran kakucs ringre nyílt napra és menjek el velük. Igazából örültem neki, mert az egész autót az ilyen programok miatt vettem és így legalább nem tök egyedül kellett belekezdenem.

Hazaértem, bekerült az új középkonzol: 

Sokkal jobban tetszett, de lett közben egy új feladat: “felkészíteni” az autót pályanapra. Rendeltem olajat, olajszűrőt, de úgy éreztem ide több kell. Ahogy böngészgettem, láttam, hogy Tomiata árul mást is, nem csak ilyen offset-es rendszámtáblatartót, így beszéltem vele és gyorsan vettem is tőle egy fékmunkahenger kitámasztót és egy harness bart, mert ugye ezek létfontosságúak, nem úgy mint pl. a fékek átnézése.

Pár kép a készülődésről:

Úgy éreztem a kocsi bírni fogja, végülis mi baj lehet. Elmentem és 40 fokban, augusztusban, utcai gumival - amiből szép nagy darabok potyogtak ki és max 3 kör után melegedtek el - az egész napos pályanapot végigcsinálta az autó hibamentesen. 

Egyedül én hibáztam, mert egyszer a célegyenes végén a kanyart elfékeztem és pár kitett gumit felborítottam, de nem történt nagy baj, mindössze egy kis karcolás:

Összességében boldog időszak volt, egyre jobban kezdtem megszeretni az autót meg ezt az egészet, hiszen egyre több dolgot “tettem bele” az autóba, javítgattam és végre a pályanap-szüzességem is elvesztettem.

2024-01-15 14:49:43

bmrk

Sziasztok ismét, jövök a part 2-vel. Kicsit megkésve ugyan, de szerintem senki se vágta a centit, hogy mikor lesz már folytatás. 

A vásárlást követően több dolgot is láttam magam előtt, mint megoldandó feladat. Nyilván félig-meddig projekt autó jelleggel vásároltam, mindig is érdekelt az autók bütykölése aztán amennyire a jelenlegi helyen lehetőségem van rá - a szomszédok nem igazán díjazzák, ha bármilyen szerszámokat igénylő dologhoz folyamodok a “közös garázsban”, de ez majd megoldódik - megpróbálom magamnak csinálni a dolgokat. 

Első körben amiket szerettem volna, az a rendszámtábla áthelyezése és a szelepfedél tömítés kicserélése - amik annak ellenére, hogy mennyire egyszerűek, eléggé időigényesre sikeredtek, hiszen még nagyjából a szerszámokkal is akkor kezdtem az ismerkedést. Nagyon zavart, hogy a rendszámtábla az egyetlen kis nyílás közepén volt ahol levegőhöz juthatott szegény 20 éves gyári hűtő - aminek alapból ki tudja mennyi van még hátra - a szelepfedél meg mint már említettem elképesztően retkes volt és folyt is az olaj a hátuljánál.

Nem szerettem volna a lökhárítót megfúrni, így rátaláltam Tomiata-ra és vettem tőle ilyen “alfa-wannabe” rendszámtábla tartót, egy ideig jó lesz felkiáltással.

Kinézetre nekem nem az igazi, de legalább fejben megnyugodtam hogy valami levegőt már kap a hűtő. 

A következő amit még aznap sikerült orvosolnom az a szelepfedél tömítés volt. Szereztem Mazda szalonból gyári tömítést csináltam sok-sok képet, hogy hogy kell kinézzen ha szétszedem és újra összerakom, majd nekiálltam.

Lekaptam a régit, lepucoltam, Homasita-s hőálló festékkel lefújtam, összeraktam az új tömítéssel úgy, ahogy a neten ezer helyen olvasható és voilá, nem csak szebb lett, de már nem is folyt. (A képek olyanok amilyenek, amit régről elő tudok túrni azt tudom csak megmutatni sajnos)

Legalábbis kiderült, hogy nem csak innen, hanem lentebbről is csöpögött az olaj, így nem megoldottam a problémát, csak “megfeleztem”.

Összességében körülbelül életemben először "nyúltam" autóhoz és őszintén a sikerélmény nagyon kellemes volt a nap végén, mert nem csak látszatra, de funkcionalitását tekintve is jobb lett a végeredmény, mint ahonnan indultam reggel. Kicsit kezdtem azt érezni, hogy tényleg megfertőz ez az egész, a szabadidőm nagy részét webshopok és facebook marketplace böngészésével töltöttem, hogy mi legyen a következő dolog amit csinálok a kocsival, alig vártam, hogy találjak valamit.

A következő részben elkezdek rájönni, hogy igazából más autót kellett volna vegyek, de még mindig ’22 nyarán, július vége felé járunk, pár hete van csak meg az autó. Próbálok többé-kevésbé mindent leírni ami történt, így lassú lesz, főleg abban a tempóban ahogy rászánom magam egy újabb "lépésre".

Történet:

Sziasztok ismét, jövök a part 2-vel. Kicsit megkésve ugyan, de szerintem senki se vágta a centit, hogy mikor lesz már folytatás. 

A vásárlást követően több dolgot is láttam magam előtt, mint megoldandó feladat. Nyilván félig-meddig projekt autó jelleggel vásároltam, mindig is érdekelt az autók bütykölése aztán amennyire a jelenlegi helyen lehetőségem van rá - a szomszédok nem igazán díjazzák, ha bármilyen szerszámokat igénylő dologhoz folyamodok a “közös garázsban”, de ez majd megoldódik - megpróbálom magamnak csinálni a dolgokat. 

Első körben amiket szerettem volna, az a rendszámtábla áthelyezése és a szelepfedél tömítés kicserélése - amik annak ellenére, hogy mennyire egyszerűek, eléggé időigényesre sikeredtek, hiszen még nagyjából a szerszámokkal is akkor kezdtem az ismerkedést. Nagyon zavart, hogy a rendszámtábla az egyetlen kis nyílás közepén volt ahol levegőhöz juthatott szegény 20 éves gyári hűtő - aminek alapból ki tudja mennyi van még hátra - a szelepfedél meg mint már említettem elképesztően retkes volt és folyt is az olaj a hátuljánál.

Nem szerettem volna a lökhárítót megfúrni, így rátaláltam Tomiata-ra és vettem tőle ilyen “alfa-wannabe” rendszámtábla tartót, egy ideig jó lesz felkiáltással.

Nem az igazi, de legalább fejben megnyugodtam hogy valami levegőt már kap a hűtő. 

A következő amit még aznap sikerült orvosolnom az a szelepfedél tömítés volt. Szereztem Mazda szalonból gyári tömítést csináltam sok-sok képet, hogy hogy kell kinézzen ha szétszedem és újra összerakom, majd nekiálltam.

Lekaptam a régit, lepucoltam, Homasita-s hőálló festékkel lefújtam, összeraktam az új tömítéssel úgy, ahogy a neten ezer helyen olvasható és voilá, nem csak szebb lett, de már nem is folyt. (A képek olyanok amilyenek, amit régről elő tudok túrni azt tudom csak megmutatni sajnos)

Legalábbis kiderült, hogy nem csak innen, hanem lentebbről is csöpögött az olaj, így nem megoldottam a problémát, csak “megfeleztem”.

Összességében körülbelül életemben először "nyúltam" autóhoz és őszintén a sikerélmény nagyon kellemes volt a nap végén, mert nem csak látszatra, de funkcionalitását tekintve is jobb lett a végeredmény, mint ahonnan indultam reggel. Kicsit kezdtem azt érezni, hogy tényleg megfertőz ez az egész, a szabadidőm nagy részét webshopok és facebook marketplace böngészésével töltöttem, hogy mi legyen a következő dolog amit csinálok a kocsival, alig vártam, hogy találjak valamit.

A következő részben elkezdek rájönni, hogy igazából más autót kellett volna vegyek, de még mindig ’22 nyarán, július vége felé járunk, próbálok többé-kevésbé mindent leírni ami történt, így lassú lesz, főleg abban a tempóban ahogy rászánom magam egy újabb "lépésre".

2024-01-03 12:02:43

bmrk

Sziasztok,

Régóta gondolkoztam  már rajta, hogy elkezdjem vezetni én is a kis Mazdám életútját ahogy itt sokan mások, de még sose vettem rá magam - leginkább idő hiánya miatt, 2023 nagyon mozgalmas év volt, esküvő, baba, mindig akadt valami kifogás -, plusz amikor el is határoztam, nem tudtam hogy melyik oldalra írjam, hiszen már van egy másik is (miataklub), de mivel utálom a wordpresst e mellett döntöttem. Sajnos - vagy szerencsére - egyre több dolog történik az autóval, így a hanyagságom miatt is úgy döntöttem, elkezdem összeirkálni, leginkább magamnak, hisz írói vénám hiányában - ami szerintem a címadásból is kivehető - nem ígérhetem, hogy túlzottan olvasmányosra fog sikeredni, de attól még fogadjátok szeretettel.

Az egész ott kezdődött, hogy gyerekkorom óta apám mindig azt mondogatta, hogy egyszer kell szereznie egy mx-5-öt magának, addig nem hal meg. Amióta az eszemet tudom ez volt az alapfelállás otthon, de sajnos pár éve letett róla, belátta hogy “öreg hozzá” és már nem lenne kényelmes a ki- és a beszállás, meg hasonlók, így egy ideje már ez a vágya kikopott. Ennek ellenére, hogy őt már nem nyomasztotta a birtoklási láz, annyira mélyen elültette bennem ezt a gondolatot, hogy én viszont nagyon úgy éreztem, kell egy nekem. Izgalmasabbnál izgalmasabb autóimat követően (F astra 1.4 8v 60 ló, Mazda 323 f bj 1.6 98 ló, Mazda 3 bn 1.5 100 ló), amikor már úgy voltam vele, hogy tarthatok egy pluszt hobbinak is, vettem egyet - igazából az asszony nevére, de ez részlet kérdés.

2022 nyaránál járunk tehát, mikor megvettem - eddigi első - mx-5-öm, egy 2000-es évjáratú “1.6 fapad” nb-t, ami hiányosságait állapotával kárpótolta - na nem motorikusan, hanem a kasztnijával. Kötelező kép a hazaúton egy benzinkútról: 

Egész jó áron jutottam hozzá, komolyabb hibája egy elég látványos szelepfedél tömítés volt plusz a tetején oldalt 2 kis repedés, amit a mai napig tökéletesen tart a pár hetente-havonta cserélendő kifejezetten igényes - narrátor: egyáltalán nem - lidlis szövetragasztó. Egy kép már otthon az autóról, távolról nem teljesen undorító a ragasztós megoldás szerencsére:

Egyelőre ennyi, hazakerült, pihen, de nem akarom egybe leírni, mert túl hosszú regény lenne, szerintem kb hetente megpróbálom folytatni aztán majd egyszer utolérem magam smile  

tldr; 2022. nyarán megvettem az első mx-5-öm, folyt köv

Történet:

Sziasztok,

Régóta gondolkoztam  már rajta, hogy elkezdjem vezetni én is a kis Mazdám életútját ahogy itt sokan mások, de még sose vettem rá magam - leginkább idő hiánya miatt, 2023 nagyon mozgalmas év volt, esküvő, baba, mindig akadt valami kifogás -, plusz amikor el is határoztam, nem tudtam hogy melyik oldalra írjam, hiszen már van egy másik is (miataklub), de mivel utálom a wordpresst e mellett döntöttem. Sajnos - vagy szerencsére - egyre több dolog történik az autóval, így a hanyagságom miatt is úgy döntöttem, elkezdem összeirkálni, leginkább magamnak, hisz írói vénám hiányában - ami szerintem a címadásból is kivehető - nem ígérhetem, hogy túlzottan olvasmányosra fog sikeredni, de attól még fogadjátok szeretettel.

Az egész ott kezdődött, hogy gyerekkorom óta apám mindig azt mondogatta, hogy egyszer kell szereznie egy mx-5-öt magának, addig nem hal meg. Amióta az eszemet tudom ez volt az alapfelállás otthon, de sajnos pár éve letett róla, belátta hogy “öreg hozzá” és már nem lenne kényelmes a ki- és a beszállás, meg hasonlók, így egy ideje már ez a vágya kikopott. Ennek ellenére, hogy őt már nem nyomasztotta a birtoklási láz, annyira mélyen elültette bennem ezt a gondolatot, hogy én viszont nagyon úgy éreztem, kell egy nekem. Izgalmasabbnál izgalmasabb autóimat követően (F astra 1.4 8v 60 ló, Mazda 323 f bj 1.6 98 ló, Mazda 3 bn 1.5 100 ló), amikor már úgy voltam vele, hogy tarthatok egy pluszt hobbinak is, vettem egyet - igazából az asszony nevére, de ez részlet kérdés.

2022 nyaránál járunk tehát, mikor megvettem - eddigi első - mx-5-öm, egy 2000-es évjáratú “1.6 fapad” nb-t, ami hiányosságait állapotával kárpótolta - na nem motorikusan, hanem a kasztnijával. Kötelező kép a hazaúton egy benzinkútról: 

Pasted Graphic.png

Egész jó áron jutottam hozzá, komolyabb hibája egy elég látványos szelepfedél tömítés volt plusz a tetején oldalt 2 kis repedés, amit a mai napig tökéletesen tart a pár hetente-havonta cserélendő kifejezetten igényes - narrátor: egyáltalán nem - lidlis szövetragasztó. Egy kép már otthon az autóról, távolról nem teljesen undorító a ragasztós megoldás szerencsére:

41F5F002-D944-4568-994A-DDD5FBC2EDB8_1_105_c.jpeg

Egyelőre ennyi, hazakerült, pihen, de nem akarom egybe leírni, mert túl hosszú regény lenne, szerintem kb hetente megpróbálom folytatni aztán majd egyszer utolérem magam :) 

Sziasztok,

Egyelőre ennyi, hazakerült, pihen, de nem akarom egybe leírni, mert túl hosszú regény lenne, szerintem kb hetente megpróbálom folytatni aztán majd egyszer utolérem magam :) 

Sziasztok,

Sziasztok,