Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Így épül az MX-5-öm (build thread)    »    Pali játszótere    |   << vissza

Pali játszótere

2022-06-27 10:35:12
GPali

GPali

Posztok: 739
Velünk: 2808 napja

Az egyik első dolgom az ms3 clone ecu vásárlása és Nyirivel beszereltetése volt. Amikor is ugye kiderült még rengeteg javítandó turpisság az autóval kapcsolatosan. Na már most erről az ecu-ról kiderült, hogy gyártási hibás. 1-2 dióda/ellenállás/micsoda fordítva volt beforrasztva, ami pl. alapjárati ingadozást okozhatott. Meg hát így nem oké, na. :D 

A gyártó garanciálisan küldött nekünk újat, szóval nagy baj nincs. A cserére tegnap délelőtt kerítettünk sort. Minden olyan Nyirihez megszokott módon ment; odaértem, még szinte le sem állítottam az autót, de az anyós oldal lábtere már darabokban volt :D 

Amíg Nyiri számítógépen játszott meg varázsolgatott addig én is elfoglaltam magam és az olajhőfok mérőmben kiégett izzócskát cseréltem ki. No meg véletlenül elpanaszoltam Nyirinek, hogy a rádióm fasza, csak a franc tudja miért, de nem jegyzi meg a beállított adatokat, tehát minden újraindításnál alaphelyzetből indult. A csávó megmosolygott és egyből rávágta, hogy mit kötöttem be szarul... Csak pislogtam, hogy basszameg, én miért nem tudok mindent így, csettintésre?!  A lényeg, hogy a rádió kábelrengetegjében van egy piros meg egy sárga ? csatlakozó ahol nem a pirosat a pirossal, a sárgát pedig a sárgával kell összedugni, hanem pont fordítva. Szóval rádió kikap, csatlakozók megcserél és kész is a varázslat. Csak azt nem értem, hogy miért nem alkalmazták itt is a "színre szín, számra szám" extrán buta biztos módszert, mint mindenhol máshol? Sebaj, már ezt is tudom.

-ecu csere 

-óra izzó csere 

-rádió normálisan összerakás 

Mi kell még?! Ja igen, egy újraprogramozás nem ártana... Nyiri j1-ben laptoppal, én meg vezettem. Az elején kicsit beszartam mikor az első gyorsításnál úgy bebutult az autó, hogy elképesztő. Nagyon dús volt és gyakorlatilag megfulladt szegény. Félreállás, laptop billentyűzet püfölés, tovább indulás. Csináltunk néhány pull-t, de számomra érthetetlenül gyorsan és hamar mindent be tudott lőni a csávó ott a j1-ben. AFR-t ahogy lestem a laptopján nyugalmi állapotban 14.4-14.8 között mocorgott nagyjából. Az alapjáraton sokat finomítottunk. Meg ámblokk rengeteget finomított az autón. Ilyen jól és kifinomultan  még sosem ketyegett amióta nálam van.  Értsd: volt nagyon bitangpusztulatosan szar, közepesen oké, de nem hibamentes, és most szinte gyárias.

A durrogós program helyett 95-ös benzinre írtat kapott az autó. Tudom, ez BUZIS, de szerintem örülni fogok ha a Balatonra menet a 100-as helyett hatósági áron fogok tankolni. Amíg ugye van jóárasított benzin. Eddig ugyanis kétszer meggondoltam, hogy valahova az NA-val induljak-e csak és kizárólag gazdasági megfontolásból. Gyakorlatilag az nbfl-llel egy bő 2X szorzó volt a tankolás. Igaziból több mint 2X, mert láthatóan többet is zabálgat :D

A délelőtti sikeres programozás örömére délután egész nap autózgattam. Mondjuk nem joyride volt, hanem cuccokat szállítottunk. Amire ugye köztudottan az mx5 a legalkalmasabb eszköz.

Csomagtartó annyira fullon van, hogy alig tudtam lecsukni:

Még egyszer köszi a tegnapi rengeteg segítséget Nyiri !

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Az egyik első dolgom az ms3 clone ecu vásárlása és Nyirivel beszereltetése volt. Amikor is ugye kiderült még rengeteg javítandó turpisság az autóval kapcsolatosan. Na már most erről az ecu-ról kiderült, hogy gyártási hibás. 1-2 dióda/ellenállás/micsoda fordítva volt beforrasztva, ami pl. alapjárati ingadozást okozhatott. Meg hát így nem oké, na. :D 

A gyártó garanciálisan küldött nekünk újat, szóval nagy baj nincs. A cserére tegnap délelőtt kerítettünk sort. Minden olyan Nyirihez megszokott módon ment; odaértem, még szinte le sem állítottam az autót, de az anyós oldal lábtere már darabokban volt :D 

Amíg Nyiri számítógépen játszott meg varázsolgatott addig én is elfoglaltam magam és az olajhőfok mérőmben kiégett izzócskát cseréltem ki. No meg véletlenül elpanaszoltam Nyirinek, hogy a rádióm fasza, csak a franc tudja miért, de nem jegyzi meg a beállított adatokat, tehát minden újraindításnál alaphelyzetből indult. A csávó megmosolygott és egyből rávágta, hogy mit kötöttem be szarul... Csak pislogtam, hogy basszameg, én miért nem tudok mindent így, csettintésre?!  A lényeg, hogy a rádió kábelrengetegjében van egy piros meg egy sárga (?) csatlakozó ahol nem a pirosat a pirossal, a sárgát pedig a sárgával kell összedugni, hanem pont fordítva. Szóval rádió kikap, csatlakozók megcserél és kész is a varázslat. Csak azt nem értem, hogy miért nem alkalmazták itt is a "színre szín, számra szám" extrán buta biztos módszert, mint mindenhol máshol? Sebaj, már ezt is tudom.

-ecu csere 

-óra izzó csere 

-rádió normálisan összerakás 

Mi kell még?! Ja igen, egy újraprogramozás nem ártana... Nyiri j1-ben laptoppal, én meg vezettem. Az elején kicsit beszartam mikor az első gyorsításnál úgy bebutult az autó, hogy elképesztő. Nagyon dús volt és gyakorlatilag megfulladt szegény. Félreállás, laptop billentyűzet püfölés, tovább indulás. Csináltunk néhány pull-t, de számomra érthetetlenül gyorsan és hamar mindent be tudott lőni a csávó ott a j1-ben. AFR-t ahogy lestem a laptopján nyugalmi állapotban 14.4-14.8 között mocorgott nagyjából. Az alapjáraton sokat finomítottunk. Meg ámblokk rengeteget finomított az autón. Ilyen jól és kifinomultan  még sosem ketyegett amióta nálam van.  Értsd: volt nagyon bitangpusztulatosan szar, közepesen oké, de nem hibamentes, és most szinte gyárias.

A durrogós program helyett 95-ös benzinre írtat kapott az autó. Tudom, ez BUZIS, de szerintem örülni fogok ha a Balatonra menet a 100-as helyett hatósági áron fogok tankolni. Amíg ugye van jóárasított benzin. Eddig ugyanis kétszer meggondoltam, hogy valahova az NA-val induljak-e csak és kizárólag gazdasági megfontolásból. Gyakorlatilag az nbfl-llel egy bő 2X szorzó volt a tankolás. Igaziból több mint 2X, mert láthatóan többet is zabálgat :D

A délelőtti sikeres programozás örömére délután egész nap autózgattam. Mondjuk nem joyride volt, hanem cuccokat szállítottunk. Amire ugye köztudottan az mx5 a legalkalmasabb eszköz.

Csomagtartót annyira fullon van, hogy alig tudtam lecsukni:

Még egyszer köszi a tegnapi rengeteg segítséget Nyiri !

2022-06-16 13:32:47
GPali

GPali

Az nbfl-t egy nekem nem tetsző, szerintem oda nem illő, valamilyen VW-ből származó, 2 din-es rádióval vettem. Tudjátok, abból a korszakból való, amikor már "nagy navi" is volt, de még nem érintőkijelzős. Minden indításnál elém pörgött az óriási VW embléma, meg amúgy is néha kicsit furán vibrált/becsíkozódott a kijelzője, nem tetszett. Ráadásul nagyon hiányzott az előző nbfl-ben megszokott kis tárolórekeszem praktikuma is.

Szóval ez volt a kiindulási alap. Gondoltam ez nem egy nagy meló, szóval tegnap munka után a bérelt teremgarázs beállóhelyemen nekiugrottam a rádiócserének. Ez annyit jelent, hogy nincs ott egy garázsnyi szerszám, kényelem, hely, világításra alkalmas fény/lámpa, esetleges szükséges kellékek. Cserébe vannak ide-oda járkáló emberek - random arcok akik unalmas módon csak parkolásra használják a beállóhelyeket -  meg egy szerszámos ládányi eszköz.

Első közben a szürke keretet szedtem le, kezdve a váltó körüli darabbal. Majd olyan jól belejöttem, hogy leszedtem a középkonzol borítását is, biztos ami tuti :D Elérkeztem a VW rádió kiszedéséhez.... Na ezzel nagyon sok időm ment el.. Végül a sokadik youtube "how to" vw rádiókiszedős videó után már azt is tudtam, hogy egyedi kiszedőszerszámok kellenek hozzá, pont úgy mint ahogy pl a Mazda gyárijához is, csak itt 4db a rádió 4 szélébe. Mivel ilyenem nyilván nem volt, sőt egy garázsnyi lehetőségem sem, így kreatívnak kellett lennem. A szerszámos ládában találtam kis bilincseket (ugye milyen jó, hogy egy épített autóm van és szükségem volt már vagy hatszáz különféle méretű bilincsre?!), azokat szedtem szét és használtam fel. Így:

Ezeket kicsit oldalasan betolva elnyomtak 1-1 pöcköt, így kihúzhatóvá vált a doboz, amit így üdvözöltem:

Jó, szuper a szétbarmolás része kész, jöhet az építés fázis.

Ruzsa Krisztiánéktól vettem egy tárolórekeszt meg egy 1din-es Sony rádiót. Krisztián szerint gyárilag volt nbfl amiben ilyen volt, nekem nem tűnik gyárinak. De mindegy is. Tud aux- csatlakozást hátulról; ehhez kellett vennem egy aux to jack átalakító kábelt, így telefonról is fogom tudni veretni a KisGrófót.

A következő humoros jelenet az autóból kijövő és a rádió hátulján levő csatlakozók összematekozása volt. Ugye egy VW rádió volt belehenkölve a kocsiba. Csomó ide-oda forrasztás, összevissza plusz kábelek... NYeheheheheheheheheheheeeee fejvakarás, vajon jó lesz-e ez így?!

Végül 2 csatlakozó volt a kocsiban amiknek nem volt párja a rádióban, de látszott, hogy mindkettő utólag van hozzáforrasztva a kábelköteghez, így reménykedtem benne, hogy jók leszünk főnök. Beépítés előtt bekapcsoltam, kipróbáltam a rádiót és láss csodát jók is lettünk. Ja, meg volt egy harmadik csatlakozó aminek a vége olyan volt mintha egy netkábel lenne. Az az előző setup-ban sem volt bedugva sehova. Vajon mi lehet?

Szóval a lényeg, hogy a gép működik, így hiphopp beépítettem a kis tárolórekeszt, majd fölé a rádiót. A felesleges/plusz kábeleket összehajtogatva visszatuszkoltam a résbe... :D Aztán összeraktam a kocsi belterét és voálá, kész is a rádiócsere.

A végeredmény:

Ja, és a kesztyűtartónál vezettem ki a jack csatlakozós kábelt, így az sem éktelenkedik itt elől a képbe. Az új fejegység színe állítható, azt majd lefixálom a legjobban tetszőre. Meg még amúgy is magamra kell hangolni az egészet.

Nem egy esztétikai orgia a dolog, de szerintem el leszek vele.

aláírás

Touge Runnerz

2022-06-13 12:24:33
GPali

GPali

Hétvégén Hatvanban rendezték meg a Retropartyzánok elnevezésű autós találkozót, ahol nyilván az öreg kocsiké volt a főszerep.

Bepattantam az NA-ba, az M3-as elején találkoztunk Ricsivel, majd lecsorogtunk Hatvanig. Meglepő, hogy csak ketten képviseltük az MX5 szakosztályt a rendezvényen. Illetve ott volt még Anti, de ő csaló módon nbfl-llel volt. Az meg nem retro. :D

Hála a jó égnek nem csak statikus parkolásról volt szó. Lehetett jelentkezni egy retro autós szlalomra amit Ágó Béla és Anti hoztak össze. A szervezők nevéből már sejthető volt, hogy sz*patós pálya lesz. Kis placcon alakítottak ki egy - szerintem - borzasztóan szűk pályát. Ezúton is kösz, zseniális volt!

Íme egy köröm:

https://www.youtube.com/watch?v=i-7rSswFJps

A racse után végigjártuk a kiállított kocsikat. Rengeteg érdekes és gyönyörű autót hoztak el, öröm volt rájuk nézni. Voltak eredeti állapotban megőrzött, restautált és átépített vasak is. Igényes rendezvény volt, na. A parkoltatás nem feltétlen volt tematikus. Nekem igazából külön örömöt is okozott, hogy a Corvette mellett 1-2 patináns Lada is elfér. Vagy inkább a Ladák közt a Vette? :D 

Egyik nagy kedvencem Ő volt:

Egy kis motorsport:

És hogy menő roadstert is mutassak, itt egy 1927-es Skoda Aero.

Egy szó mint száz agyzsibbasztóan szuper rendezvény volt. Még sok ilyet kérünk szépen!

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Hétvégén Hatvanban rendezték meg a Retropartyzánok elnevezésű autós találkozót, ahol nyilván az öreg kocsiké volt a főszerep.

Bepattantam az NA-ba, az M3-as elején találkoztunk Ricsivel, majd lecsorogtunk Hatvanig. Meglepő, hogy csak ketten képviseltük az MX5 szakosztályt a rendezvényen. Illetve ott volt még Anti, de ő csaló módon nbfl-llel volt. Az meg nem retro. :D

Hála a jó égnek nem csak statikus parkolásról volt szó. Lehetett jelentkezni egy retro autós szlalomra amit Ágó Béla és Anti hoztak össze. A szervezők nevéből már sejthető volt, hogy sz*patós pálya lesz. Kis placcon alakítottak ki egy - szerintem - borzasztóan szűk pályát. Ezúton is kösz, zseniális volt!

Íme egy köröm:

https://www.youtube.com/watch?v=i-7rSswFJps

A racse után végigjártuk a kiállított kocsikat. Rengeteg érdekes és gyönyörű autót hoztak el, öröm volt rájuk nézni. Voltak eredeti állapotban megőrzött, restautált és átépített vasak is. Igényes rendezvény volt, na. A parkoltatás nem feltétlen volt tematikus, de ez nekem igazából külön örömöt is okozott, hogy a Corvette mellett 1-2 patináns Lada is elfér. Vagy inkább a Ladák közt a Vette? :D 

Egyik nagy kedvencem Ő volt:

Egy kis motorsport:

És hogy menő roadstert is mutassak, itt egy 1927-es Skoda Aero.

Egy szó mint száz agyzsibbasztóan szuper rendezvény volt. Még sok ilyet kérünk szépen!

2022-06-01 16:45:48
GPali

GPali

Válasz erre: @Nyiri #145333 

Csak teszteltem, hogy figyelnek-e a kedves olvasók :D 

De amúgy a jobb is szét lett szedve tesztelgetés miatt, szóval gyakorlatilag azt is újra kellett éleszteni a művelet végén. :D

aláírás

Touge Runnerz

2022-06-01 15:50:49
Nyiri

Nyiri

Posztok: 690
Velünk: 2921 napja
GPali, 2022-06-01 13:40:55

Zsa vissza a műhelybe. No de ha már oda tévedtünk, akkor jött a "csak meg kéne nézni miért nem ég a BAL hátsó lámpám. (Mezei izzócsere nyilván nem oldotta meg, mert  az túl egyszerű lenne...) Ákos, az autóelektronikai zseni neki is ugrott a kábeleknek. Szerintem egy olyan másfél óra szívás után sikerült is kibogoznia, hogy hol van a problematika. Nagyon szépen, minden - a témában releváns tudását - bedobva végül életre keltette a JOBB hátsó lámpáját a kocsinak. Öröm, bódottá, köszönet!

Tehát a bal még mindig rossz? :D

Történet:

Zsa vissza a műhelybe. No de ha már oda tévedtünk, akkor jött a "csak meg kéne nézni miért nem ég a bal hátsó lámpám. (Mezei izzócsere nyilván nem oldotta meg, mert  az túl egyszerű lenne...) Ákos, az autóelektronikai zseni neki is ugrott a kábeleknek. Szerintem egy olyan másfél óra szívás után sikerült is kibogoznia, hogy hol van a problematika. Nagyon szépen, minden - a témában releváns tudását - bedobva végül életre keltette a jobb hátsó lámpáját a kocsinak. Öröm, bódottá, köszönet!

Zsa vissza a műhelybe. No de ha már oda tévedtünk, akkor jött a "csak meg kéne nézni miért nem ég a BAL hátsó lámpám. (Mezei izzócsere nyilván nem oldotta meg, mert  az túl egyszerű lenne...) Ákos, az autóelektronikai zseni neki is ugrott a kábeleknek. Szerintem egy olyan másfél óra szívás után sikerült is kibogoznia, hogy hol van a problematika. Nagyon szépen, minden - a témában releváns tudását - bedobva végül életre keltette a JOBB hátsó lámpáját a kocsinak. Öröm, bódottá, köszönet!

2022-06-01 13:40:55
GPali

GPali

Azért jó ha az embernek van egy épített öreg autója és mellette egy veterán korú is, mert így mindig van mit csinálni. Ezt a barátnők és családtagok nem feltétlen látják ilyen derűsen, de ez más kérdés.

Szóval Ákos este elvitt a műhelyében felejtett na-hoz, hogy vigyem haza, ne ott rontsa a levegőt.

Közben az olcsón meghirdetett puhatetőmre jött egy vevőjelölt, úgyhogy azt az na-val el kellett vinnem Gyömrőre. Fejvakarás.... Na de hogyan?! Hát úgy, hogy a lenyitott soft topra rárakja az ember az eladásra szánt tetőt és oda kábelkötegelőzi! Így lesz a soft top-ból doube top!

Zsa vissza a műhelybe. No de ha már oda tévedtünk, akkor jött a "csak meg kéne nézni miért nem ég a bal hátsó lámpám. (Mezei izzócsere nyilván nem oldotta meg, mert  az túl egyszerű lenne...) Ákos, az autóelektronikai zseni neki is ugrott a kábeleknek. Szerintem egy olyan másfél óra szívás után sikerült is kibogoznia, hogy hol van a problematika. Nagyon szépen, minden - a témában releváns tudását - bedobva végül életre keltette a jobb hátsó lámpáját a kocsinak. Öröm, bódottá, köszönet!

Mindeközben én a frissen cserélt puha tetőm beállításán bajlódtam, mert az ablaküvegeknél nem illeszkedik olyan szépen a dolog. 3X húztam újra a tető rögzítőcsavarjait, mindig icipici javulással, de nem lett tökéletes. Ákos segítségével még 2X újra húztuk a csavarokat. Egyszer én tartottam a tetőt a szerintem megfelelő állásban, ő pedig csavarozott, egyszer pedig fordítva. A végeredmény még mindig nem elfogadható számomra, de jelentősen jobb lett mint volt. Viszont az óra újrakezdte a számlálást, szóval éjfél után jártunk. Már megint... holnap (most hehe) meg munka van, úgyhogy tovább nem próbálkozhattunk, még össze is kellett legózni a maradékot, plusz hazaérni.

Night run:

Egy újabb kaland ki pipálva.

u.i.: És ez az 588. bejegyzésem itt a fórumon, pont mint az NA rendszámának számai. 

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Azért jó ha az embernek van egy épített öreg autója és mellette egy veterán korú is, mert így mindig van mit csinálni. Ezt a barátnők és családtagok nem feltétlen látják ilyen derűsen, de ez más kérdés.

Szóval Ákos este elvitt a műhelyében felejtett na-hoz, hogy vigyem haza, ne ott rontsa a levegőt.

Közben az olcsón meghirdetett puhatetőmre jött egy vevőjelölt, úgyhogy azt az na-val el kellett vinnem Gyömrőre. Fejvakarás.... Na de hogyan?! Hát úgy, hogy a lenyitott soft topra rárakja az ember az eladásra szánt tetőt és oda kábelkötegelőzi! Így lesz a soft top-ból doube top!

Mindeközben én a frissen cserélt puha tetőm beállításán bajlódtam, mert az ablaküvegeknél nem illeszkedik olyan szépen a dolog. 3X húztam újra a tető rögzítőcsavarjait, mindig icipici javulással, de nem lett tökéletes. Ákos segítségével még 2X újra húztuk a csavarokat. Egyszer én tartottam a tetőt a szerintem megfelelő állásban, ő pedig csavarozott, egyszer pedig fordítva. A végeredmény még mindig nem elfogadható számomra, de jelentősen jobb lett mint volt. Viszont az óra újrakezdte a számlálást, szóval éjfél után jártunk. Már megint... holnap (most hehe) meg munka van, úgyhogy tovább nem próbálkozhattunk, még össze is kellett legózni a maradékot, plusz hazaérni.

Night run:

Egy újabb kaland ki pipálva.

2022-05-30 10:34:32
GPali

GPali

Igen Mester, annó 30+ évvel ezelőtt a kis japánok Hirosimában pirosnak szánták. De a sok év alatt sok más színnel ajándékozták meg  a tulajdonosai. :D Jelenleg sparkle green, aminek kifejezetten örülök, mert imádom a zöld kocsikat. Ez nálam valami fura becsípődés.

Nixy, az a baj, hogy ott van szegény mellett az nbfl, mint "vetélytárs", így nincs könnyű helyzetben szerencsétlen autó. De legalább egyre több a közös élmény. Az is valami :D

Szóval a baráti bütykölés következő fejezete tegnap folytatódott. Ákos szolgáltatta a rendkívül szuper és felkészített helyszínt, Susu pedig a két szorgos kezét.

Tehát tegnap óriási futómű szeánsz kerete között 3 autó futóművét szedtük ki, majd legóztuk vissza úgy, hogy egyik kocsiba sem került vissza az, amivel érkezett.

Anno Petinek úgy adtam el pex-et, hogy a futóművem marad az enyém. "Sajnos" kibulizta, hogy cserébe egy másik állítható futómű kerüljön a helyére. Sőt azt is, hogy az legyen egy Tein Street Advance. Mert tudta, hogy az van az NA-ban. Üzleti érzéke az minden bizonnyal van a srácnak, mert még a nyúlványok kilakatolását is bele ügyeskedte az adásvételbe, ráadásul úgy, hogy nekem kell futkároznom, utánajárnom és nyilván fizetnem a műveletet. Ebből az is kitűnik, hogy nekem viszont kevésbé van ügyes orrom az üzleteléshez. No mindegy, a lakatos ígérete szerint 2 hét múlva megy a kocsi nyúlványszépünli is. Arról nem is beszélve ugye, hogy a futóműcsere sem egy csettintésre történik, hanem vagy elviszi az ember egy szerelőhöz akinek fizet a mutatványért (3 kocsi futómű ki-be. Az szerinte nem lenne olcsó), vagy neki esik saját maga és az idejével-saját (és szerencsésebb esetben barátai) tudásával-eszközeinek használatával "fizet" érte. Szóval csóró NA is erősen issza a levét pex eladásának és a barna megvételének.

Ahogy érkeztek: NA-Tein Street Advance, PEX-FlexZ, barna-ültetőrugós gyári

Ahogy távoztak: Na-ültetőrugós gyári, PEX-Street Advance, barna-FlexZ

A lényeg, hogy tegnap 13:30 körül nekiestünk a munkálatoknak. Az én fejemben még jócskán érződött a szombati esküvő hagyatéka, de hát ugye minek iszik aki nem bírja?!

A barna futóművének kioperálásával kezdtünk, majd azt Flyin' Miata üzemmódba otthagytuk a műhely legmélyebb bugyrában egészen estig. Így lógatta a kis lábait:

Ezt követte az NA szétkapása. Igaziból azzal szívtunk talán a legtöbbet, de hála az égnek olyan igazi mély-torkos khm szopással sehol nem találkoztunk. Nyilván ez a szaktudásunk és áldozatos munkánk érdeme. :D 

Az NA-ba ezzel a lendülettel be is faragtuk az ültetőrugós szettet, így ő volt az első kocsi aki elkészült. Ákos és Dani (őt nem ismeritek, pedig régebben volt ám neki is egy NA-ja. Mostanában inkább dízel, kombi Audival jár. Ne kérdezzétek, én sem értem.) próbakör gyanánt el is mentek vele hamburgert venni.

Miközben az NA-t próbakörön cipőzték a srácok, addig mi Marcival kigyógyítottuk PEX alól a FlexZ-t. Majd visszaküldtük bele a Street Advance-Z-t, így ez lett a második kocsi ami elkészült. Annyit tennék hozzá, hogy ugyanarra a magasságra tekerve az NA sokkal magasabban van mint az nbfl. Tehát a Street Advance-n tekertünk kicsit felfele, hogy ne a földön csússzon már szegény autó.

Végül, de nem utolsó sorban a FlexZ és a barna összeházasítására is sor került. A rugóelőfeszítésen Marci  finomhangolt egy kicsit, plusz 8mm-el magasabbra is lett tekerve a futómű. (Mert az eddigi magassággal sajnos nem jutottam fel a teremgarázsba alváz simogatás nélkül.

(Nem, pex nem maradt ilyen magas mint a lenti képen, az még ment lejjebb kicsit)

9-f10 felé végeztünk. Nagy öröm, hogy már korábban mind a 3 kocsi futóműve volt ki-be szerelve, így csavartöréssel, órási berohadásokkal és egyéb mx5 futóműnél szokásos jelenségekkel nem kellett külön szívni.

A barna beállítása kicsit magas lett, azon egy hajszálnyit még szeretnék majd vissza tekergetni.

Összességében sikeres napot zártunk. Elvégre nem kevesebb mint 3 kocsin cseréltünk futóművet egy délután alatt. Srácoknak ezúton is nagyon köszönöm a segítséget!

aláírás

Touge Runnerz

2022-05-28 12:36:58
Nixy

Nixy

Posztok: 26
Velünk: 1948 napja

Hátha a nyitott tető segít közelebb kerülni a kis NA-hoz Pali 

aláírás

2004 - 1.6 NBfl Unplugged

2022-05-27 18:41:31
mester

mester

Posztok: 885
Velünk: 5441 napja

Válasz erre: @GPali #145322 most lebuktál.. smile piros volt a sárkányod! Mindig olvasom a blogod, de jót derültem az éjszakai szerelésen,mások csak álmodnak ilyen baráti éjszakai bütykölésen! Ha lehet kérdezni,mennyit ül a daisyken FGK?

2022-05-27 10:05:00
GPali

GPali

Unom már, hogy az NA-t csak keménytetővel használom. Már egy ideje megvettem a csere puha tetőt hozzá, de eddig - egyéb nbfl szopódós elfoglaltságaim miatt - nem jutottam el a cseréig. Eddig. Tegnap este/éjszaka végre rászántam magam.

Amikor békésen szerelgetsz és egyszer csak megtámadnak egy Tomiata harness bar-rral....

Nem veszély nélküli ez az mx-5 szerelés...

Szerencsére már "rutin" művelet egy tetőcsere, úgyhogy sokat nem kellett gondolkoznom, csak csavaroztam, meg csavaroztam, meg csavaroztam. Közben Dani egy traktort szerelt mellettem. Egészen idilli párosítás. Ákos meg a végtelenül unalmas dízel Ódiát bütykölgette.

Aztán egyszer csak kint volt a tető, jöhetett a helyére a másik.

Kicsit más anyagból készült, tippre talán már utángyártott, vagy csak más évjárathoz tartozik, nem tudom. Minden esetre sokkal jobb állapotú és nekem ez volt most a lényeg.

Miközben a tető összerakással bíbelődtem, a srácok elkészültek a traktorral (nem az Audi traktorral, hanem a másikkal), amit azon melegében le is szállítottak a 10 km-el arrébb levő tulajdonoshoz. Ekkor hajnali 2:30 után járhattunk. ÖsszekalaPÁLtam a kocsim, majd elindultam értük, hogy visszahozzam őket a műhelybe. Nyilván mx5-ttel. Odafele úton eszméletlen jól esett az éjszakai suhanás, nyitott tetővel, üres utakkal. A rádió bekeverte a Supernem egyik slágerét és én olyan gondtalannak és boldognak éreztem magam, hogy arra nincsenek szavak. Kellett a lelkemnek.

A két srácot hajnal 3 körül vehettem fel. Majd visszagurultunk a műhelyhez.

Állítólag ott fenn elég szeles így az utazás.

Az új tetőm szebben csukódik fel a helyére, cserébe a plexi üvege opálosabb, karcosabb. Annyi baj legyen.

Az mx5 sokszínűségének bizonyságául pediglen álljon itt az utókor számára az alábbi kép. (Ákos sem semmi!) :D

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Unom már, hogy az NA-t csak keménytetővel használom. Már egy ideje megvettem a csere puha tetőt hozzá, de eddig - egyéb nbfl szopódós elfoglaltságaim miatt - nem jutottam el a cseréig. Eddig. Tegnap este/éjszaka végre rászántam magam.

Amikor békésen szerelgetsz és egyszer csak megtámadnak egy Tomiata harness bar-rral....

Nem veszély nélküli ez az mx-5 szerelés...

Szerencsére már "rutin" művelet egy tetőcsere, úgyhogy sokat nem kellett gondolkoznom, csak csavaroztam, meg csavaroztam, meg csavaroztam. Közben Dani egy traktort szerelt mellettem. Egészen idilli párosítás. Ákos meg a végtelenül unalmas dízel Ódiát bütykölgette.

Aztán egyszer csak kint volt a tető, jöhetett a helyére a másik.

Kicsit más anyagból készült, tippre talán már utángyártott, vagy csak más évjárathoz tartozik, nem tudom. Minden esetre sokkal jobb állapotú és nekem ez volt most a lényeg.

Miközben a tető összerakással bíbelődtem, a srácok elkészültek a traktorral, amit azon melegében le is szállítottak a 10km-el arrébb levő tulajdonoshoz. Hajnali 2:30 után járhattunk ekkor. ÖsszekalaPÁLtam a kocsim, majd elindultam értük, hogy visszahozzam őket a műhelybe. Nyilván mx5-ttel. Odafele úton eszméletlen jól esett az éjszakai suhanás, nyitott tetővel, üres utakkal. A rádió bekeverte a Supernem egyik slágerét és én olyan gondtalannak és boldognak éreztem magam, hogy arra nincsenek szavak. Kellett a lelkemnek.

A két srácot hajnal 3 körül vehettem fel. Majd visszagurultunk a műhelyhez.

Állítólag ott fenn elég szeles így az utazás.

Az új tetőm szebben csukódik fel a helyére, cserébe a plexi üvege opálosabb, karcosabb. Annyi baj legyen.

Az mx5 sokszínűségének bizonyságául pediglen álljon itt az utókor számára az alábbi kép. (Ákos sem semmi!) :D

2022-05-16 12:01:26
Nyiri

Nyiri

Posztok: 690
Velünk: 2921 napja
GPali, 2022-05-16 11:21:01

A hibák ellenére is egy sikernek könyvelem el a hétvégét.

Látszik hogy kezdő épített autót tulaj vagy. Ezek nem hibák amit leírtál, hanem apró dolgok amikkel együtt lehet és kell élni smile Elvitt, hazahozott, vigyorogtál és fasza minden. Sima 20 éves autóval is vannak apró dolgok csak azt nem úgy veszed fel mert nem szedted darabokra majd raktad össze vásárlás után 1 héttel :D

A hősokkos alapjárat ingadozás ismert probléma sok épített autónál. Elpárolog a benya hídban és idő kell míg magára talál. Talán az ASE-n ha húzol picit jobb lesz. De mindenre igaz, hogy logolni kell ilyenkor és akkor lehet látni mizu. 

2022-05-16 11:21:01
GPali

GPali

Beletekertem bő 350 km-et az nbfl-be. Igazából komoly gond nélkül! Hozzáteszem, hogy nagyrészt autópályás unatkozás volt.

A catchcan alatt találtam olajat, szóval továbbra is nagynak gondolom a kartergázt...

Egyetlen hibát érzékeltem, azt is csak mikor már visszaértem Budapestre és itt szaladgáltam sűrű leállítások-meleg indítások sorozatánál, mégpedig egy kis alapjárati ingadozást. Indítás után leesik, majd pár másodperc alatt összeszedi magát. De eddig nem esett le, szóval finomítani kell majd valamit.

Egy kedves ismerősöm meghajtotta a dél balatoni kis utakon a kocsit. Néha félt tőle, néha röhögött, néha azt kérdezte, hogy "ez a hang normális?!" - gondolva itt pl a lefújószelepre, vagy éppen gyorsításnál a feléledő turbo süvítős hangjára -, de végül azzal a megjegyzéssel szállt ki a kocsiból, hogy "na, egy ilyenre már lecserélném a motoromat. (Honda CBF600) Azt hiszem ennél nagyobb bókra nem is méltathatott volna egy olyan arc aki több mint 10 éve nyúzza és imádja ugyanazt a motort.

A hibák ellenére is egy sikernek könyvelem el a hétvégét. És nem csak azért mert jó idő volt, fürödtem a Balatonban és még bográcsoztunk is. Lehet lassan el is fogom hinni, hogy valóban működőképes a konstrukció.

A fogyasztást pontosan nem tudom még, mert nem tankoltam, de szerintem vállalható lesz:

Vasárnap este hálából szépre mostam.

Majd eltettem aludni. Hétvégén újra kihozom a garázsból, addig pihen.

aláírás

Touge Runnerz

2022-05-11 22:14:12
Hunya

Hunya

Posztok: 5336
Velünk: 6072 napja
GPali, 2022-05-11 13:55:41

Válasz erre: @gzugzu #145282 

Nem úgy volt, hogy minden 100 eur egy mx5-höz?! :D  Te jóég milyen ára van.

"Gurulásnál valami beleér valamibe. Ahogy hallgatóztam szerintem bal oldalról. Eléggé zavaró. Következő körben ennek az okát kell megtalálnom és orvosolnom."

Tegnap este ennek a hibának eredtünk a nyomába Ákossal. Úgy néz ki, hogy Kakucs után nem elég emberesen húztam meg a kerékanyákat. ...(Nem röhög)... Most rárobbantottam, lehet többe le sem jönnek :D 

Rosszabb esetben kilazult és nem én voltam ennyire amatőr. Bízom benne, hogy csak az én hibám.... :D 

A nagy ijedtségre be is vertünk pár sört meg pálinkát. Talán eggyel többet is mint amennyire szükségem lett volna. Bár Ákos azóta valami hasonló turbós kabriJóba' lopja a napot. Valamilyen piáról jegyeztem meg a kocsi nevét de elfelejtettem. Martini.. Martin.. vagy hogy is híjják. Tudjátok a Dzsémszbondos. Na azzal rázza most. Nem keverve.

Asztalon Martini. 
Így hívják. :-)

aláírás May the Fairy be with You!
2022-05-11 16:46:45

poteka

Posztok: 147
Velünk: 1802 napja

Plusz felniközép smile

2022-05-11 13:55:41
GPali

GPali

"Gurulásnál valami beleér valamibe. Ahogy hallgatóztam szerintem bal oldalról. Eléggé zavaró. Következő körben ennek az okát kell megtalálnom és orvosolnom."

Tegnap este ennek a hibának eredtünk a nyomába Ákossal. Úgy néz ki, hogy Kakucs után nem elég emberesen húztam meg a kerékanyákat. ...(Nem röhög)... Most rárobbantottam, lehet többe le sem jönnek :D 

Rosszabb esetben kilazult és nem én voltam ennyire amatőr. Bízom benne, hogy csak az én hibám.... :D 

A nagy ijedtségre be is vertünk pár sört meg pálinkát. Talán eggyel többet is mint amennyire szükségem lett volna. Bár Ákos azóta valami hasonló turbós kabriJóba' lopja a napot. Valamilyen piáról jegyeztem meg a kocsi nevét de elfelejtettem. Martini.. Martin.. vagy hogy is híjják. Tudjátok a Dzsémszbondos. Na azzal rázza most. Nem keverve.

aláírás

Touge Runnerz

Történet: