Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Így épül az MX-5-öm (build thread)    »    Pali játszótere    |   << vissza

Pali játszótere

2022-05-11 13:36:27
gzugzu

gzugzu

Posztok: 977
Velünk: 4644 napja

Válasz erre: @mester #145280 

Újra kapható gyáriban: https://www.ilmotors___oduce-parts-7572/new :D
2022-05-10 14:46:59
mester

mester

Posztok: 885
Velünk: 5441 napja

Válasz erre: @GPali #145279 na ez az...már nincs eladó,pedig régen a kutyának se kellett,fillérekért adták. Meg kell gondolni már mit rakjon el az ember, mert az NB alkatrészek is fogynak, pár év és ahoz se lesz semmi...

2022-05-10 10:13:50
GPali

GPali

Posztok: 739
Velünk: 2808 napja

Válasz erre: @mester #145278 

Sok tapasztalatom sajnos még nincs a Yokohamával, de jónak tűnik. Utcai kanyargósnak merem ajánlani, pályára már szerintem kevésnek bizonyulna. Azért ha kell simán elteszi keresztbe őket a kocsi.

A daisy-t nem terveztem eladni. Túl jól áll a kis na-nak smile ))

aláírás

Touge Runnerz

2022-05-09 18:38:02
mester

mester

Posztok: 885
Velünk: 5441 napja

Megkérdezhetem, hogy tapad az a yokohama...ha nem pörög túl a túrbó? Ja,azt a négy virsli Daisy_t meg megvenném... smile

Történet:

Megkérdezhetem, hogy tapad az a yokohama...ha nem pörög túl a túrbó?

2022-05-09 9:33:09
GPali

GPali

Múlthét csütörtökön kicsit csavarozgattam.

Az nbfl olajlecsapató/kartergáz elvezető rendszerét alakítottam át.

Eddig úgy volt, hogy a szívósor és a szelepfedél bal oldali pcv-s kimenetele volt rákötve egy olajlecsapatóra, gyári pcv szeleppel; a jobb oldalon pedig (a leömlő fölött) egy szuszogó volt. A problémám az volt, hogy a szuszogóból nagyon sok olajpára távozott a rendszerből, konkrétan a leömlőre. Ezt így talán érezhetjük, hogy nem oké. Eddig 12mm átmérőjű csövekkel volt kiépítve a rendszer, de nagyon lazának tűntek, így más, tapasztaltabbak tanácsára 8mm-s benzincsöveket vettem az újraépítéshez. Ti ne tegyétek, a 10mm-s lesz a jó! :D Nem baj, a 8mm-st simán visszavették. Ezért nem szabad egyből kukába vágni a számlákat.

Most az átalakítás után úgy néz ki a rendszer, hogy a szelepfedél két nyílását beközösítettem (ehhez egy műanyag T elosztó kellett amit az OBI kert osztályán szereztem be) és rákötöttem a catch can "in" nyílására úgy, hogy a gyári pcv helyén egy kibelezett pcv van, tehát nincs akadályozva a gázok útja. A catch can "out" oldalára pedig egy szuszogót raktam, had levegőzzön. A szívósor nyílását stílusosan lefalaztam, ehhez egy gumicső darab, egy 10mm átmérőjű csavar és egy bilincs kellett.

Nem lett szép, rengeteg bilics és hibalehetőség van, de ha ez így működni fog, akkor én elégedett leszek. Az egyik félelmem az, hogy az egyik cső a leömlő fölött megy el. Kíváncsi vagyok mennyire fogja szeretni a meleget...

Gurulásnál valami beleér valamibe. Ahogy hallgatóztam szerintem bal oldalról. Eléggé zavaró. Következő körben ennek az okát kell megtalálnom és orvosolnom.

Az na-ba csak ablakmosó folyadékot töltöttem. Ja meg egy újabb hiányzó csavart pótoltam a beltérben. Néhány járókelő arcán azért láttam a csodálkozást. 

aláírás

Touge Runnerz

2022-04-18 19:52:50
GPali

GPali

Olajhűtő áthelyezés jó ötlet. Valamit biztosan segít. Köszi!

NA chapter:

Kicsit belefáradtam az nbfl-be, no meg tök drága 100-as benzinnel túrázgatni, szóval a hosszú hétvégét az NA-val töltöttük. Húsvét hétfőn megnéztük a Dunakanyart. Én a j1-ből éltem át az egészet, így is jó volt smileAnita verette végig. #LikeaBoss

Tegnap ahogy este sötétedett azt vettem észre, hogy nem ég a műszerfal világítás, kivéve a kis visszajelző lámpák (indek, kézifék piros felkiáltójele stb.). De amúgy tök sötét... Ma délelőtt szét legózgattam, hátha látok valami banális hibát.

Nem találtam meg a hibát. A bizt. táblában melyik biztosítékot kell nézni? :D

Nem baj, összeraktam, most rátettem a külső műanyag burkolatot is. Sajnos nincs meg minden füle, úgyhogy durván mozog... Valószínűleg ragasztgatás lesz a vége. De legalább képről jól néz ki:

Mondjuk a szőnyegen az a retkes zsepi kicsit rontja a hangulatot. Azóta kidobtam :D 

aláírás

Touge Runnerz

2022-04-16 18:41:32
Nyiri

Nyiri

Posztok: 690
Velünk: 2921 napja

Szerintem rossz helyen van az olajhűtő. Nekem a jobb ködlámpa helye mögé volt rakva és nagyon jól bírta a pályázást még nyáron is. Neked sajnos olyan helyen van ahol nem kap egyáltalán levegőt.

2022-04-16 12:28:39
susu

susu

Posztok: 493
Velünk: 2363 napja

Válasz erre: @GPali #145204 

Jó kocsi lesz ez, de még hosszú az út :D 

Pár okoskodós ötlet az olajhőhöz :D :

- Olajhűtő áthelyezéssel lehet próbálkozni, hogy közvetlen légáramot kapjon, ha jól emlékszem, most föl van tolva. Intercooler miatt nem tudom elfér-e.

- Érdemes lehet még a termosztátját megnézni, hogy jó-e.

- Valamint egy infrás mérővel is megnézném a karter hőmérsékletét (a la Brankó), hogy mennyit csal az óra.

aláírás

Touge Runnerz

2022-04-16 12:24:09
GPali

GPali

Csütörtökön Reményi Tominál jártam. Kapott egy plusz merevítést a kipufogóm. A downpipe alatt a flexicső elé hajlítottunk és behegesztettünk (Vagyis Tomi behegeszett) egy konzolt. Ezzel is redukálva a leömlőre jutó terhelést.

Ezt a custom made darabot tettük fel.

ide:

Fontos, hogy a merevítést a váltóhoz kell rögzíteni, nem pedig a kasztnihoz, hiszen a motorral és így nyilván a váltóval is együtt mozog a leömlő, aminek a tehermentesítését hivatott ellátni ez a darab. Ha a kasztnihoz rögzítenénk, akkor ugye nem segítené, sőt inkább csak még jobban terhelné a leömlőt. Meglátjuk meddig bírja. Reméljük mindörökké :D 

Másnap reggel eljutottunk az első közös Kakucs-Ring bevetésünkre az nbfl-llel. Végre! Az időjárás délelőtt tökéletes volt, délutánra volt egy kis eső, de az nekem már kb mindegy volt... Az autó lábon hazaért, de azért volt fejvakarás.

Felraktam a Yokohama a048-ccal szerelt gyári felniket és nekiindultam. A kocsi nagyon jól megy, veszi a lapot, működik, szépeket durrog, szinte zokszó nélkül megy. Szóval ez nagyon pozitív!

A futómű, mint ahogy számítottam is rá, sokkal szomorúbb mint a zöld nbfl-ben levő Tein FlexZ. De az majd egyszer talán, ha az a égi és ninivei hatalmak is úgy akarják akkor át lesz operálva a barnába és akkor ez a probléma megoldódik. Utcán amúgy tökéletesen elégnek érzem azt ami most van benne.

A fék az egyébként jó setup lenne, de valahogy mégsem fog úgy mint szeretném. A zöld ugyanígy kisfékes kocsi volt, de sokkal nagyobbat fogott. Nem baj, van itthon Zimmermann tárcsám és pofám is, majd egyszer bekerülnek. Ilyen szett volt a zöldben is ami nagyon bejött.

Az első kör után pattintom fel a motorháztetőt, hogy megnézzem mizu ott bent. Hát... az olajlecsapató rendszerem nem az igazi, mert a szuszogóról erősen szivárgott az olaj a LEÖMLŐRE illetve az azt takaró hővédőlemezre! Ez veszélyes!

Az ok tehát vagy a rosszul kialakított olajlecsapató rendszer, vagy pedig a valami egyéb ok miatt durván megnövekedett kartergáz.. Reméljük csak az olajlecsapató rendszer a gond...

Srácok rendesek voltak, kaptam a különböző tanácsokat mindenkitől, mind telefonon, mind helyszínen. Volt egy olyan is, hogy a PCV szelepet fúrjam meg/heréljem ki úgy, hogy csak egy átmenő cső legyen gyakorlatilag. Mit ad Isten, volt nálam egy másik darab, amit Nyiri szét is hekkelt nekem. Gyors csere, mentem újra a pályára, hogy megnézzem javult-e valamit. Ha lehet talán csak még olajosabb lett a motortér... Szóval ez így első körben nem jött össze. Nem akartam így tovább nyúzni a teknikát, nehogy nagy baj legyen...

Nem baj, ugyan hibátlannak nem mondható, legalább szép a kocsi. Az is valami.

Mindössze 24 kört mentem. Cserébe sokat ácsorogtam, bandáztam és gondolkoztam a megoldáson. A leggyorsabb köröm 42.224 lett ami nem olyan acélos, de ismeretlen kocsival, első próbálkozásra jó lesz. A miata felhozatal kb végére volt elég  ami azért jó, mert látszik, hogy ezek az mx-es srácok tudnak vezetni! Vagy az látszik, hogy én nem... Sebaj :D

A másik nagy csalódás az, hogy az olajam elég hamar (kb 4 erős kör után) elmelegedett 120 fokra úgy, hogy van olajhűtő a kocsiban... És most még nincs is nyári kánikula. Ezzel még nem tudom mit kellene kezdeni. (dupla venti?)

Hazakullogtam félig legörbülő szájjal, kipakoltam majd leparkoltam a kocsit. Félmegoldásként annyit csináltam, hogy egy cső segítségével kijjebb vezettem azt a részt ahol löki ki magából az olajat, így legalább nem közvetlenül a leömlő kapja azt. Talán nem gyullad ki olyan könnyen szerencsétlen...

De, hogy a pozitívat nézzük: Ez volt az összerakás utáni első bevetése és lábon hazajutottunk! Ez is valami. Az olajlecsapató rendszert valószínűleg átalakítom 2 catch can-es verzióra, ahogy olvasom az több turbós kocsinál is megoldotta ezt a problémát.

A végére pedig íme egy szélzajban gazdag videó az első bevetésről.

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Eljutottunk az első közös Kakucs-Ring bevetésünkre az nbfl-llel. Végre! Az időjárás délelőtt tökéletes volt, délutánra volt egy kis eső, de az nekem már kb mindegy volt... Az autó lábon hazaért, de azért volt fejvakarás.

Felraktam a Yokohama a048-ccal szerelt gyári felniket és nekiindultam. A kocsi nagyon jól megy, veszi a lapot, működik, szépeket durrog, szinte zokszó nélkül megy. Szóval ez nagyon pozitív!

A futómű, mint ahogy számítottam is rá, sokkal szomorúbb mint a zöld nbfl-ben levő Tein FlexZ. De az majd egyszer talán, ha az a égi és ninivei hatalmak is úgy akarják akkor át lesz operálva a barnába és akkor ez a probléma megoldódik. Utcán amúgy tökéletesen elégnek érzem azt ami most van benne.

A fék az egyébként jó setup lenne, de valahogy mégsem fog úgy mint szeretném. A zöld ugyanígy kisfékes kocsi volt, de sokkal nagyobbat fogott. Nem baj, van itthon Zimmermann tárcsám és pofám is, majd egyszer bekerülnek. Ilyen szett volt a zöldben is ami nagyon bejött.

Az első kör után pattintom fel a motorháztetőt, hogy megnézzem mizu ott bent. Hát... az olajlecsapató rendszerem nem az igazi, mert a szuszogóról erősen szivárgott az olaj a LEÖMLŐRE illetve az azt takaró hővédőlemezre! Ez veszélyes!

Az ok tehát vagy a rosszul kialakított olajlecsapató rendszer, vagy pedig a valami egyéb ok miatt durván megnövekedett kartergáz.. Reméljük csak az olajlecsapató rendszer a gond...

Srácok rendesek voltak, kaptam a különböző tanácsokat mindenkitől, mind telefonon, mind helyszínen. Volt egy olyan is, hogy a PCV szelepet fúrjam meg/heréljem ki úgy, hogy csak egy átmenő cső legyen gyakorlatilag. Mit ad Isten, volt nálam egy másik darab, amit Nyiri szét is hekkelt nekem. Gyors csere, mentem újra a pályára, hogy megnézzem javult-e valamit. Ha lehet talán csak még olajosabb lett a motortér... Szóval ez így első körben nem jött össze. Nem akartam így tovább nyúzni a teknikát, nehogy nagy baj legyen...

Nem baj, ugyan hibátlannak nem mondható, legalább szép a kocsi. Az is valami.

Mindössze 24 kört mentem. Cserébe sokat ácsorogtam, bandáztam és gondolkoztam a megoldáson. A leggyorsabb köröm 42.224 lett ami nem olyan acélos, de ismeretlen kocsival, első próbálkozásra jó lesz. A miata felhozatal kb végére volt elég  ami azért jó, mert látszik, hogy ezek az mx-es srácok tudnak vezetni! Vagy az látszik, hogy én nem... Sebaj :D

A másik nagy csalódás az, hogy az olajam elég hamar (kb 4 erős kör után) elmelegedett 120 fokra úgy, hogy van olajhűtő a kocsiban... És most még nincs is nyári kánikula. Ezzel még nem tudom mit kellene kezdeni. (dupla venti?)

Hazakullogtam félig legörbülő szájjal, kipakoltam majd leparkoltam a kocsit. Félmegoldásként annyit csináltam, hogy egy cső segítségével kijjebb vezettem azt a részt ahol löki ki magából az olajat, így legalább nem közvetlenül a leömlő kapja azt. Talán nem gyullad ki olyan könnyen szerencsétlen...

De, hogy a pozitívat nézzük: Ez volt az összerakás utáni első bevetése és lábon hazajutottunk! Ez is valami. Az olajlecsapató rendszert valószínűleg átalakítom 2 catch can-es verzióra, ahogy olvasom az több turbós kocsinál is megoldotta ezt a problémát.

A végére pedig íme egy szélzajban gazdag videó az első bevetésről.

2022-04-11 11:36:59
GPali

GPali

Óriási szakértésekbe voltunk Red Sun Festen...

Nyiri unatkozott és egyszer csak azon kaptam magam, hogy beült a kocsimba és laptopozgatott. A csicska 95-ös programomat átírta amolyan popcorn bolond programra. A lényege, hogy erő nincs a kocsiban de legalább durrog. Háát mit mondjak magának, még barátkozok ezzel a setuppal. Vicces vicces, de egyelőre nem látom magamat ahogy puffogtatok a kocsival a Vácin. Meglátjuk mennyit fogom használni :D

Amúgy a kocsi oda-vissza szépen megjárta Tökölt. Ami aggodalomra ad okot az sajnos az, hogy nagyobb gázadásra azért füstöl a nyamvadt mindenségit neki. De még várok, szokjunk össze kicsit meg ilyenek. Aztán ha gáz van, akkor télen szétkapjuk a francba :D

A szeles napos idő meghozta az eredményét és rákvörösre égett az arcom, de megérte, ismét szép kocsikat lehetett  nézegetni. Azt mondjuk nem értem, hogy Tesla-kat minek kellett bevonni a japán autós nagytalálkozóba, de mindegy. (De, értem. Gazdasági megfontolásból)

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Óriási szakértésekbe voltunk Red Sun Festen...

Nyiri unatkozott és egyszer csak azon kaptam magam, hogy beült a kocsimba és laptopozgatott. A csicska 95-ös programomat átírta amolyan popcorn bolond programra. A lényege, hogy erő nincs a kocsiban de legalább durrog. Háát mit mondjak magának, még barátkozok ezzel a setuppal. Vicces vicces, de egyelőre nem látom magamat ahogy puffogtatok a kocsival a Vácin. Meglátjuk mennyit fogom használni :D

Amúgy a kocsi oda-vissza szépen megjárta Tökölt. Ami aggodalomra ad okot az sajnos az, hogy nagyobb gázadásra azért füstöl a nyamvadt mindenségit neki. De még várok, szokjunk össze kicsit meg ilyenek. Aztán ha gáz van, akkor télen szétkapjuk a francba :D

A szeles napos idő meghozta az eredményét és rákvörösre égett az arcom, de megérte, ismét szép kocsikat lehetett  nézegetni.

2022-04-05 17:47:01
Plazmavago

Plazmavago

Posztok: 209
Velünk: 1999 napja

Válasz erre: @GPali #145157 

Off: Az új profilképedet háromszor meg kellett néznem, mire rájöttem, mit látok a képen, pedig a múltkor már kiraktad nagyba. Érdekes a perspektíva. Tökre azt hittem, hogy valahogy az NA ráesett az NB-re. De aztán megnyugodtam, hogy az NB bújt alá az NA-nak. smile

2022-04-05 9:36:59
GPali

GPali

Igen Gyula, Nyiri feladta az elveit és beruházott arra az alga színű hajóra. Ajeee Captain! :D 

Tegnap este a méltán bolond Ákosnál vendégeskedtem. Kicsit szétcsavaroztuk a kocsijának a hátulját. Nem fontos...

Ami viszont az: Attitól megérkezett a szeretetcsomag. Szóval behekkeltem az olajlecsapatót. Nagyon boldog vagyok, hogy ez is szép fekete. Így nem ordít a motortérben. Mint ahogy más sem a légszűrőn és a szuszogón kívül. Tökre gyári marad a kocsim.

Sikerült egy igen kedves szívecske alakot formálni a csövekből. Abban bízom, hogy ez majd megvéd a további hibáktól és árasztja a szeretetet és a pozitív energiákat a kocsiban :D Ugye ti is belelátjátok a szívet

Beszerelés után azért odaadtam a kormányt Ákosnak is, hagy tudja meg a csicskaszívó 1.8 tulaj, hogy milyen is egy igazán jó mx5! Mondjuk egy gyönyörű, vatta új Honda CMX500 Rebel-llel jött. Szóval ő nyerte a stílus és menőség versenyt.. (cMX5száz. Nem rossz név...)

aláírás

Touge Runnerz

2022-04-02 20:52:03
Gyula

Gyula

Posztok: 419
Velünk: 2815 napja

Válasz erre: @GPali #145149 

Az a zöld NC nem lehet a Nyíri kocsija,az nem igazi MX-5.

2022-03-31 9:13:18
GPali

GPali

Az olajfolyásra 2 ötlete volt Nyirinek. Szelepfedél tömítés és catch can rossz bekötése.

Pali fejében közben: "az tuti, hogy én ma a saját kocsimmal jövök haza!"

Szóval munka után elmentem Gyuri kocsijával a Bárdi központba és vettem szelepfedél tömítést. Ha "igazi" mx5 arc lennék akkor következő infót szépen elhallgatnám, de rendesen élveztem az oem+ nc-vel töltött kilométereket. baromi jól veszi a lapot, nagyon kezes, van benne éppen annyi erő amennyire az embernek szüksége van és még jól is néz ki ezzel a vadító zöld fóliával, rx8 üléssel, szép kormánnyal, menő fordulatszámmérővel. A racse stabrudak miatt meg olyan szépen indul el keresztbe, hogy tényleg nagyon élvezhető játék. Jól áll neki a Bárdi központ undorító raktárépülete.

Szóval Mogyoródra kiérve az fogadott, hogy Nyiri már le is kapta a szelepfedelet. Megtisztítottuk, levakartuk a maradék pasztát, sőt Gyuri volt annyira jóarc, hogy egy betört gyujtótrafó rögzítő csavart is kibányászott a szelepfedélből.

Szelepfedél tömítését egy kis pasztával megtámogatva a helyére raktuk, majd csavarok taktikus lehúzása következett. Gyuri elment apai kötelességét teljesíteni, én addig takarítgattam a motoreret, kiszedtem a catch can-t, csináltam egy ideigelen olajpára elvezetést, visszatettem a toronymerevítőt, a turbó fölé a hővédő lemezt stb.

Nyiri - miután édesapai kötelességét teljesítve elaltatta a kisfiát - még gyorsan megoldott egy kábelezési problémát, majd írt egy 95-ös programot, hogy tudjak hatósági áras benyával is utazni ha ahhoz támad kedvem. Az első ködlámpa kapcsolójával tudok váltani a programok között. Elég menő!

Szóval a motorteret összeraktuk, átnéztük és jöhetett az újabb "első indítás" :D
Na de milyen szép már ez a látvány, hát imádom!

Semmi gubanc, a kocsi újra életre kelt, húzhatok haza a francba. Szegény Gyuri így is sokkal többet szívott a kocsival és velem mint tervezte.... :D Kiálltam a garázsából, majd gyorsan visszamatekoztuk a racse NA-t az akna fölé.

Hazafele óriási boldogság, és tojáshéj a talpam alatt. Egyenesen a garázsba mentem, semmi extra kör. Épségben, egyben, hibamentesen hazaértem. Azért majd még alánézek, de őszintén remélem, hogy nem fogok olajfoltot látni :D

Az új catch can-em Attitól érkezik, aki volt olyan iszonyat jóarc, hogy titokban ajándékozott nekem 2 db első ködlámpa takaró műanyagot is. Arany ember! Köszönöm!

Nyiri, neked meg itt is még egyszer nagyon köszönöm a rengeteg, áldozatos munkát és időt amit beleöltél a kocsimba.

aláírás

Touge Runnerz

2022-03-29 13:09:15
GPali

GPali

Jó arc ez a kocsi, szerencsére nem hagy unatkozni... Eresztett magából egy kis tavacskát. :D

Remélem, hogy csak egy rosszul meghúzott csavar, vagy egy elfáradt tömítés lesz az oka és nem komolyabb...

aláírás

Touge Runnerz