Marcello
Velünk: 3998 napja
és nem is lesz helyette semmi, ugye? :D
és nem is lesz helyette semmi, ugye? :D
Az eddigi írásaid alapján meglepő. Szabad tudni, h miért döntöttel így?
Ne sírj.van NA -d... amúgy van nálam egy műszertakaró műanyag fedél,hibátlan!
Eladtam az nbfl-t…
2017. Április első hétvégéjétől 2022. Március 3-ig volt az enyém. Elmondhatatlanul szeretem/szerettem a kocsit. Kb 70e közös kilométer van bennünk. Ebben túrák, pályanapok, munka utáni csapatások, nagy ritkán szervizbe járások, de minden esetre borzasztóan sok öröm van benne. Soha az életbe nem lesz még egy ilyen hálás, megbízható kocsim, ezt azt hiszem minden további nélkül kijelenthetem. 5 év alatt 1db csekkendzsin-em volt, az is egy TPS jeladó cserét igényelt. :D
Hála az égnek fogom még látni a kocsit, nagyon jó kezekben lesz Petinél.
Most pedig elvonulok a lakás egy sötét sarkába és sírdogálok kicsit.
Ég veled csodaautóm ????
Touge Runnerz
NBFL Chapter:
Lecsaptam egy pár, a nyúlvány javításához tervezett közdarabra. Reményi Tomi - fb/ig: @Tomiata - gyártmánya. Ez terv szerint pontosan illeszkedik a gyári elrohadt helyére. 2-es vaslemezből készült, szimpla falú cucc, nem úgy mint a gyári nb nyúlvány, ami vékonyabb anyag, de dupla lemez. Ez azért jó hír, mert talán kevésbé fog elporladni mint a gyári.
Most lakatost keresek aki elvállalja a javítást. Eddig a leggyorsabb ajánlatot májusra kaptam.
Szeretem a Mazdákat, nagyon is! De ha valaha egyszer mégis úgy döntök, hogy abba hagyom ezt az őrületet, akkor az kifejezetten a hülye rozsdásodásra hajlamosságuk miatt lesz. Szűk 5 év alatt ez lesz a 3. kör lakatolás. (Jó, mindig más-más részét javították, de már unalmas) :D Vettem volna Olaszországból jött kocsit...
Touge Runnerz
NA és NAFL más, az angol elvileg jó
Igen, arra gondolok. Sajnos nemhogy az nb nem jó hozzá, de még NA-ból is van olyan ami nem megy rá az én '91-es kocsimra. Tudom, mert van egy törésmentes darabom is ami nem jó. Most vagy a faceliftnél változtattak valami és azért nem illik rá, vagy pedig lehet, hogy angol kocsiról van bontva ami a jobbkormányossága miatt más... Ezt nem tudom.
Touge Runnerz
NA Chapter:
Csináltam egy újabb revíziót az ősz végén felírt hibalistás doksimban. Nem minden volt felsorolva a listán (pl. kormány-váltógomb cseréje, betört háromszög ablak cseréje és egyéb apróságok), de nagyjából összefoglalja, hogy hányadán állunk a dolgoknak.
Egyértelműség kedvéért a "DONE" végződésű sorok vannak letudva, a többi feladat még hátra van.
Tételes felsorolásban:
- zárszerkezet (darabkák) - DONE
- door bushing csere - DONE
- jobbos ajtókárpit (esetleg párban is) - DONE
- törött műszeregység borító műanyag elem
- hiányzó patentok pótlása - ALMOST DONE
- pollenszűrő takaró fedél hiányzik
- km/h és rpm mutatók - DONE
- szívósor tartó konzol betört bazinagy csavarja (plusz motortérben hiányzó csavarok) - DONE
- jobbos kormányösszekötő meg van ferdülve (csere)
- teljesen kifordított keréknél valami beleér valamibe (kormányösszekötő miatt is lehet?) FUTÓMŰVÖN EMELVE LETT; DONE
- alváz-üregvédelem – DONE
- zárszerkezet rendberakás – DONE
- olajfolyás…
- vezérlés csere
- bal első lámpa alatti rozsdafoltocska
- Km/h óra spirál
- kipuff mintha szelelne valahol – DONE
- kábelezés (ajtóban hangfal, központi zár) – DONE
- hézagok beállítása (első lámpánál)
- ablakemelő-ablaktörlő-fűtés hol működik hol nem... HOPEFULLY DONE
Touge Runnerz
Mosós trükkhöz:
Ez benzinkúton nem megy persze, de aki otthon mosogatja, annak jó lehet. Nekem van egy ilyen fejem a mosóhoz, ezzel szoktam leveretni az alját, szépen befér a kocsi alá. Mondjuk azt is csak tavasztó őszig teszem...
December 12. óta csak egy helyben áll az NA. Kb egy hétre rá lementem a garázsba, kiszereltem a jobbos indexet elölről és kölcsönadtam Ricsinek. Ezen kívül annyi történt, hogy Soma rakott a kocsi alá egy pizzás dobozt, hogy ne a földre csöpögjön az olaj... Köszi Soma! :D
Tegnap lementem a több mint 1 hónapja téli álmát alvó NA-hoz kicsit tenni-venni, meg mert már hiányzott. No gondoltam ráindítok, nézzük meg mennyire nem indul be a lemerült akksival. Pöcc-röff! Csodák márpedig léteznek, a kocsi úgy indult mintha csak tegnap tettem volna le. Mindenki nyugodjon meg, nem mentem vele sehova, csak kipróbáltam beindul-é. Remélem tavasszal is ugyanígy fog indulni amikor a tél elteltével elviszem olaj-vezérlés-hengerfej-szelepfedél tömítés cserére :D
Kivettem belőle a műanyag hegesztésre váró műszerfal borítást és hazavittem. Ennek megjavítása lesz a következő lépés. Mivel az egyik sógorom édesapja ezzel keresi a kenyerét ezért az ő műhelyében fog új életre kelni az a kb 30 éves, törött műanyagdarabka.
Az nb-vel pedig mentem egy kört. Túl száraz és napsütéses volt az idő. Na meg a hülye haverjaim is jöttek, szóval mentünk egy rapid Dobogókő-Esztergom-Lepence-Szentendre karikát. Lehet, hogy én ezt az útvonalat sosem fogom megunni?
Persze a túra után jól nyakon öntöttem a kocsit egy alapos mosással. Kb aláfeküdtem, úgy mostam a hasát tisztára, aztán egyből ment a garázsba. Van valakinek extra mosós trükkje téli időszakra amit jó ha betart az embör?
Touge Runnerz
Hétvégén megtettem egy BP-Ekecs, Ekecs-BP kört az NA-val. (Covid jelentés: határon odafele megállítottak, ellenőrizték, hogy ótva vagyunk-é, hazafelé a határátkelőhelyet sem vettem észre.)
Kezdek megnyugodni, hogy az elektronikai rémálomból lassan felébredhetek. Lehet pont most kiabáltam el... :D Szóval az egész úton minden hibátlanul működött. (fu de uncsi...)
A hazafele út a csallóközi főutakon mókásra sikeredett. Hóátfúvások, tejfehér út. Egyébként csodálatos látvány volt a síkság naplementéjével meg a végeláthatatlan fehér tájjal. Kicsit zajos a kép, de hát ilyen brutális sebességnél, félkézzel ki tud jobbat lőni?!
(Hölgy tulajtól, havat-esőt nem látott, csak napos időben használt, megkímélt, garázsban tartott)
Nyilván elindult körösztbe amikor nem jöttek szembe. I have to say, számomra az nbfl egy pontosabban kezelhető történet.
NA átlépte a 190e km-et.
Hazaérve az nbfl garázsához legközelebb eső mosónál úgy szénné mostam az na-t, hogy csuhajj. Főleg az alvázra és a kerékjárati ívekre koncentráltam, a külcsíny kevésbé érdekelt... Most majd úgyis poros lesz.
Szóval kocsit swappoltam, garázst cserélnek a verdák; mostantól télen az nbfl lesz porondon. Persze aki ismer az pontosan tudja, hogy a "porondon lenni" az én életemben azt jelenti, hogy 2 hetente hétvégén ha muszáj, akkor használom, amúgy pont ugyanúgy száraz, meleg teremgarázsban fog pihenni. Az na becsukja szemét és majd tavasszal újjáélesztem.
Egészen jól elvannak egymás mellett. Szerintem már barátok.
Nagyon kijön, hogy az nbfl mennyivel modernebb forma. Barátnőm szavaival élve: Az na egy kis játékautó amit ha megunsz akkor zsebre vágsz. A kocsit komolyan venni lehetetlen. Az nbfl-ben pedig van egy rossz gyerekes "na mi van, versenyzünk? Csináljunk valami hülyeséget!" érzés. Szerinte sokkal komolyabban vehető autó.
Touge Runnerz
Hétvégén megtettem egy BP-Ekecs, Ekecs-BP kört az NA-val. (Covid jelentés: határon odafele megállítottak, ellenőrizték, hogy ótva vagyunk-é, hazafelé a határátkelőhelyet sem vettem észre.)
Kezdek megnyugodni, hogy az elektronikai rémálomból lassan felébredhetek. Lehet pont most kiabáltam el... :D Szóval az egész úton minden hibátlanul működött. (fu de uncsi...)
A hazafele út a csallóközi főutakon mókásra sikeredett. Hóátfúvások, tejfehér út. Egyébként csodálatos látvány volt a síkság naplementéjével meg a végeláthatatlan fehér tájjal. Kicsit zajos a kép, de hát ilyen brutális sebességnél, félkézzel ki tud jobbat lőni?!
(Hölgy tulajtól, havat-esőt nem látott, csak napos időben használt, megkímélt, garázsban tartott)
Nyilván elindult körösztbe amikor nem jöttek szembe. I have to say, számomra az nbfl egy pontosabban kezelhető történet.
NA átlépte a 190e km-et.
Hazaérve az nbfl garázsához legközelebb eső mosónál úgy szénné mostam az na-t, hogy csuhajj. Főleg az alvázra és a kerékjárati ívekre koncentráltam, a külcsíny kevésbé érdekelt... Most majd úgyis poros lesz.
Szóval kocsit swappoltam, garázst cserélnek a verdák; mostantól télen az nbfl lesz porondon. Persze aki ismer az pontosan tudja, hogy a "porondon lenni" az én életemben azt jelenti, hogy 2 hetente hétvégén ha muszáj, akkor használom, amúgy pont ugyanúgy száraz, meleg teremgarázsban fog pihenni. Az na becsukja szemét és majd tavasszal újjáélesztem.
Egészen jól elvannak egymás mellett. Szerintem már barátok.
Nagyon kijön, hogy az nbfl mennyivel modernebb forma. Barátnőm szavaival élve: Az na egy kis játékautó amit ha megunsz akkor zsebre vágsz. A kocsit komolyan venni lehetetlen. Az nbfl-ben pedig van egy rossz gyerekes "na mi van, versenyzünk? Csináljunk valami hülyeséget!" érzés. Szerinte sokkal komolyabban vehető autó.
Lassan minden pénteken összefutok Krisztiánékkal... szerviz miatt.. pedig direkt nem német prémiumot vettem.
Ma elugrottam hozzájuk egy gyújtás kapcsoló modul csereberére. Ez egy fehér műanyag borítású kis alkatrész a kormány alatt. Újabban a rádió-szivargyújtó duó működése is szeszélyessé vált. Ezek hibáját olykor a gyújtás kapcsoló meghibásodása/érintkezési problémája okozhatja. Btw az ablakemelő-fűtőventi-ablaktörlő trió működésébe is belekotnyeleskedhet egy ilyen alkatrész meghibásodása. Krisztián Kopitól szerzett nekem egy csere darabot. Swappolta nekem.
Láss csodát, hazaúton minden meg-meghaló elektronikai berendezés működött! EGYSZERRE! MINDEN! Halleluja! Ilyenkor értékeli az emberi igazán az olyan apró dolgokat mint a működő rádió, ablakemelő, fűtés...
Nem nyugodhatunk meg 100%-osan, mert eddig is hol működtek-hol nem... De bizakodó vagyok, hátha tényleg csak ennyi volt a baj... Légyszi szurkoljatok, hogy a fent említett elektronikus berendezések ezentúl ne mondják be az unalmasat.
Most pedig vasárnaptól kezdve télre (99%-ban) elvonul aludni az NA.. Öreg medve ez már, had pihenje ki magát télen. Néha átmozgatom majd szebb napokon és ennyi.
Touge Runnerz
BBandi szép fogás!
Pénteken hazahoztam a Ruzsa műhelyből az NA-t.
Megkapta az alvázvédelmet. Nem tervezem télen használni, de gondoltam ez semmiképp nem árthat neki. Ráadásul most olyan szép volt az alja, hogy bűn lett volna alvázvédelem nélkül hagyni. Ezzel a korrózióvédelem részemről letudva, remélem a kasznival legalább (néhány évig) nem kell foglalkoznom.
Látszik hogy a váltó alja tiszta olajsár... Majd valószínűleg azzal és/vagy a motorral is foglalkoznom kéne még. Attól függ honnan folyik az olaj...
Baromi fura érzés úgy vezetni a kocsit, hogy van beltere. Egyébként szűkebb is lett a hely, de majd csak megszokom... :D
Krisztián az elektronikai problémákra is kereste a megoldást. Borzasztó vicces forrasztásokat talált. Mutatom:
Ilyen és ehhez hasonló patkány mókány megoldásokat vágott ki, majd forrasztott újra. Sajnos a problémák még nem oldódtak meg, továbbra is vannak elektronikai bajok.
DE!!! és ez nagyon szuper hír: végre biztonságosan zárhatóak-nyithatóak a kocsi ajtajai! Ráadásul az új zárak olyan szépen feszesen, zsírozottan működnek, nem lógnak, lötyögnek mint az előző szett.
Pompás, szépen lassan tényleg haladunk!
Touge Runnerz