Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Így épül az MX-5-öm (build thread)    »    Pali játszótere    |   << vissza

Pali játszótere

2025-07-17 21:51:28
GPali

GPali

Posztok: 769
Velünk: 3026 napja

Most, hogy éppen nincs ordító problémája az autónak, elkezdtem olyan apróságokkal foglalkozni, amik nem kötelezőek, csak simán jól esnek az autószerető gazda tudatának.

Kezdtem ezt egy alapos külső-belső takarítással. Már ráfért.

A tető impregnálását már azóta húzom, amióta felkerült a kivágott helyett a mostani. Tehát több, mint egy éve.. :D Most kerítettem rá alkalmat és szépen beáztattam, átmentem rajta nagynyomásúval, majd a LiquiMoly tetőtisztító szerével jól átdörzsöltem, kicsit hagytam hatni, majd kiöblítettem.

Ezt követően pedig impregnáltam. Kész is :D

Ami látványosabb, az a fényszóró polírozása. Ezt nem magamnak csináltam, hanem rábíztam egy szakemberre. Drágább lett volna az eszközöket megvenni, szóval értelme sem nagyon lett volna magamnak csinálni. Tök jó szolgáltatás, hogy adott helyszínre "házhoz" jön a polírozós arc és az akkus polírgépével megcsinálja, bárhol is áll az autód éppen. Szóval a teremgarázshoz odahívtam és kb háromnegyed óra alatt varázsolt nekem a srác.

Ebből a csúnya, bemattult szörnyűségből:

Ezt a szép, átlátszó lámpát:

Olyan szinten felfrissítette a kinézetét, hogy el sem hiszem. Nagyon boldog vagyok a végeredménnyel. Egy Kerámiás uv védő anyagot is felvitt rá a sárc. Ha legalább 1-2 évig bírni fogja szép clrear búrával, már boldog vagyok.

aláírás

Touge Runnerz

2025-07-07 18:42:00
GPali

GPali

Alább "a fura hang nyomában" következő fejezetét olvashatjátok.

Ahogy írtam, a következő kör Reményi Tomi autószerelő mesterhez vezetett. Tomi egy próbakör és kb 5 perc hümmögés után azt mondta, hogy szerinte a leömlőcsonk tömítése fúj ki valahol. Szóval vegyek újat, cseréljem és meglátjuk.

Miután hazaértem Tomitól, még aznap este a kosárba is tettem a https://miataparts.hu/ webshopban a gyári Mazda tömítést. Mert ebből a tömítésből (is) a gyárira esküszik a nép, én meg most is a legjobbat akarom a kocsinak.

Péntekre meg is érkezett a tömítés, így óriási reményekkel kezdtem neki a szombati szerelésnek. Motortér kipufogó oldalának szétbontása már azt sem tudom hanyadjára... :D

A tömítés igényes cseréjéhez ki kell szedni a leömlőt. Csak így tudod normálisan eltakarítani a motorblokk kipufogó oldalát és a leömlőt is.

Ok, leömlő kint... Nézem, hogy valami nem kerek! Hát a leömlő alsó részén van egy tartó talp/konzol, ami a másfél-2 éves, ultramenő I.L. Motorsportos leömlőmön el van repedve. Ez:

Fejvakarás. Nyilván a családi házunk garázsában pont nincs egy hadra fogható hegesztőgép. Miért is lenne. Örülök, hogy alap szerszámok vannak. Szombat van. Most mi legyen? Ezt így vissza nem rakom, mert annak nincs értelme. Hasonlóan agybeteg ismerősöket bombázom megkeresésekkel, hogy esetleg valaki tud-e segíteni, vagy ajánlani valakit. Mint már oly sokszor, most is Nyiregyházi Gyuri húzott ki a sz*rból. Otthon volt, mondta, hogy ha elviszem hozzá, meghegeszti. Kb egy óra autóút volt, de úgy örültem Gyurinak mint a messiásnak. Nem mellesleg az egyetlen használható autó édesapám régi projektje/hétvégi autója, a 124-es Merci. Egye fene, elgurulok vele. Csodás, elnyűhetetlen csillag.

Nyiri nézi a leömlőt... "Hát ezen mintha egy luk is lenne". Mondom mi van, tessék, hogy tetszik mondani?! És valóban, az ott egy icipici, de határozottan luk:

Szóval a mezei konzol visszahenkölésből leömlő luk foltozás- és konzol visszahenkölés lett. A szépséghibája annyi, hogy a rozsdamentes leömlőre mezei hegesztéssel mentünk rá. De szombat délután ne válogasson a paraszt! Örültem annak ami van. Nem is kicsit. Innen is EZER HÁLA NEKED GYURI, KÖSZÖNÖM!

Nyiri hegesztő manufaktúra in action:

A végeredmény:

Késődélutánra vissza hajókáztam a 124-essel a piliscsabai garázsba és kezdhettem az összeszerelést. Motor kipufogó oldalának fémtisztára pucolása, leömlő talp szintén fémtisztára pucolása, majd összerakás.

Gyönyörű, új, gyári tömítés a helyén:

Majd pedig azt a leömlő is követte. Arról nem rakok képet, láttátok már eleget. És amúgy is meg vagyok rá sértődve, mert csak szivat :D

A leömlő csavarjai közül amit lehetett (4 db a 7-ből) nyomatékra húztam le úgy, hogy igyekeztem fokozatosan egyre nagyobb nyomatékra húzni, belülről kifele haladva. Azért így, hogy lehetőleg ne fújjon ki.

Mindent visszacsavaroztam, szóval jöhetett a nagy pillanat! A rettegett próbakör! Képzeljétek, VÉGRE eltűnt a hülye, oda nem illő hang és minden normálisan működik! Ez valami hihetetlen! :D A nagyon boldog próbakör után visszamentem a garázsba, felcsavaroztam a toronymerevítőt is, majd pedig rendet raktam magam után.

Most egy jóideig tessék így egyben maradni, kedves motortér:

Azt talán sosem fogom megtudni, hogy a tömítés cseréje, a hegesztés, vagy esetleg a kettő együtt oldotta meg a hibát, de nem is érdekel. Nagyon boldog vagyok, hogy egyben van a kocsi és most tényleg, tényleg nagyon jó!

aláírás

Touge Runnerz

2025-06-24 14:54:03
GPali

GPali

Válasz erre: @Gyula #146923 

Óriási bulinak hangzik a tied is. Főleg az, hogy két olyan szervizben is voltál, ahol azt gondolná az ember, hogy megkeresik és megoldják az ilyesmit, nem pedig elküldenek, hogy "jóvanazúgy"

Az pedig tök szomorú, hogy már egy nd is produkál ilyesmit. Egyébként nekem is tanácsolták, hogy használjam így és ne foglalkozzak vele. Node az nem én vagyok :D A hangos hevimetál ettől függetlenül pörög nálam is, azzal nincs baj 

@Kalap, nincs hangfelvételem, de szívesen odagurulok feléd egy ilyen hallgatózás-mikrofonozás körre. (Már a felajánlást is köszönöm, jól esik.)

aláírás

Touge Runnerz