Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Így épül az MX-5-öm (build thread)    »    Pali játszótere    |   << vissza

Pali játszótere

2025-04-23 18:02:51
GPali

GPali

Posztok: 756
Velünk: 2941 napja

Tenap újra egy kicsit jobb lett az autóm.

A hátsó stabrúd bal oldali konzoljának egyik csavarján a menet finoman szólva is el volt nyalva. (Egyébként ahogy utánaolvastam elég általános NC probléma, hogy ez a menet megadja magát.) Az anya konkrétan csak körbe-körbe forgott rajta. Így nehéz levenni és újrazsírozni az ottani szilentet... Ami nálam polyuretán. És már csúnya hangot adott a zsírzatlan léttől.

Reményi Tomi, alias Tomiata Úr segített a probléma megoldásában. Ezt én egyedül nem tudtam volna megcsinálni. (Se kedv, se flex, se csavar roppantó, se fúró...)

Szóval a csavaron elforgó anya sorsa egy csavar roppantással megpecsételődött. De ez nem volt neki elég, kellett hozzá a flex is. Tomi levágta a g*cibe! Aztán a csavart is! :D

Ezt követően ott álltunk egy leflexelt csavarral és egy szétbarmolt (kb 3 darabban levő) anyával. De ne aggódjatok, egy mindennel felszerelt műhelyben voltunk, így Tomi hozta a fúrót. Kifúrta a szépen kinyírt csavart a helyéről.

Alaposan bezsíroztam a hátsó stabrúd szilentjeit, a stabrúdra tekertem egy szép réteg teflon szalagot, majd rácuppantottam a szilenteket. Majd pedig a szilentek külső oldalára is tekertem egy réteg teflonszalagot, nyakon kentem mindent még egy adag zsírral és mehetett is minden vissza a helyére.

Illetve, hát a leflexelt csavar és anya helyére egy új csavar és új anya ment, de értitek a lényeget. :D

Most már nem nyikorog a hátsó stabrúd szilentje. De ha ne adj Isten majd újra nyikorogni akarna, akkor sincs gond, hiszen már "oldható" a kötés!

Hála, köszönet Tomi.

aláírás

Touge Runnerz

2025-04-17 9:50:08
GPali

GPali

Tegnap munka után kivettem a szekrényből a csere hosszbordás szíjat és a görgőket, majd kimentem édesapám garázsába.

A szajré:

A munkamenet nem túl ördögtől való: akksi ki, légszűrőház ki, szíj leszed, görgők kicserél, új szíj visszatesz.

Készítettem egy videót a görgő hangjáról, amit instagramra fel is töltöttem. Hát mit mondjak magának, az a fezsítőgörgő erősen csapágyas volt :D

Az alábbi képet kizárólag a RETTEGETT FoMoCo felirat miatt csatolom. Ja meg, mert itt már a cserélt cuccok vannak.

Így utólag nézve, azt a ronda olajsarat eltakaríthattam vonla... Tegnap este a fáradt énemnek nem tűnt fel. Annyi baj legyen.

Ettől függetlenül a kipufogó középrészben levő katalizátorra rá fogunk nézni Reményi Tomival. Ha meghalt, akkor pedig "ideiglenesen" kiütjük belőle a *csába! Kb egy év múlva lesz műszaki, addigra biztosan veszek egy katalizátoros középrészt neki. Ha nem előbb...

Szóval nincs új a nap alatt, csupán tovább játsszuk az "I fix you, you break again, so I fix you and you break again" játékot.

Görgők-szíj cseréje: 218.292 km

Plusz "fun fact": Tegnap kaptam egy határozatot a VI. kerületi Rendőrkapitányságról. Igen, jól sejted, a tavaly februárban megrongált és kifosztott autóm ügyéről van szó. A rendőrség ISMÉT felfüggesztette az eljárást.

Dióhéjban: februárban feltörték az autót, kb másfél hónapra rá a rendőrség felfüggesztette az eljárást azzal az indokkal, hogy nincs meg az elkövető. Na de megvolt. Én a nevét, anyja nevét, lakcímét minden adatát tudtam. Panasszal éltem a határozattal szemben. Az ügyészség a panaszt jóóól átrághatta, mert kb fél évre rá, szeptemberben úgy határozott, hogy a panasz alapos, így a rendőrséget az eljárás folytatására utasítja. A rendőrség szeptember óta gondolom iszonyat nagy erőkkel kereste az a faszkóró Sándor Lajos urat.

Na már most a tegnapi eljárást felfüggesztő határozat indokolása már nem "ismeretlen tettes ellen" hanem "mivel az elkövető ismeretlen helyen tartózkodik felfüggesztem".

Értitek ezt? Mert én nem, de most jött el az a pont, hogy elengedtem a francba. Amit tehetnék: újabb panasz a rendőrség eljárása ellen, amit újabb fél év múlva az ügyészség elbírálna, majd megint fél év múlva újra ugyanitt tartanánk. Nem baj, legalább a politikusainkat nagyon ügyesen tudják kísérgetni 10 rendőrautóval.

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Tegnap munka után kivettem a szekrényből a csere hosszbordás szíjat és a görgőket, majd kimentem édesapám garázsába.

A szajré:

A munkamenet nem túl ördögtől való: akksi ki, légszűrőház ki, szíj leszed, görgők kicserél, új szíj visszatesz.

Készítettem egy videót a görgő hangjáról, amit instagramra fel is töltöttem. Hát mit mondjak magának, az a fezsítőgörgő erősen csapágyas volt :D

Az alábbi képet kizárólag a RETTEGETT FoMoCo felirat miatt csatolom. Ja meg, mert itt már a cserélt cuccok vannak.

Így utólag nézve, azt a ronda olajsarat eltakaríthattam vonla... Tegnap este a fáradt énemnek nem tűnt fel. Annyi baj legyen.

Ettől függetlenül a kipufogó középrészben levő katalizátorra rá fogunk nézni Reményi Tomival. Ha meghalt, akkor pedig "ideiglenesen" kiütjük belőle a *csába! Kb egy év múlva lesz műszaki, addigra biztosan veszek egy katalizátoros középrészt neki. Ha nem előbb...

Szóval nincs új a nap alatt, csupán tovább játsszuk az "I fix you, you break again, so I fix you and you break again" játékot.

Görgők-szíj cseréje: 218.292 km

2025-04-15 12:02:36
GPali

GPali

Tegnap Reményi Tomi alias Tomiata Úr felemelte az autómat és alánéztünk.

Megnéztük a legutóbbi hegesztést. A szerelő azt a talpat/rögzítést pöttyözte meg, amibe a leömlő "ül bele" alul.

Tomi tippje a zörgő hangra, hogy második katalizátor is szétesett. Tudjátok, ami a kipufogó középrészében van. Juhéjj!

Illetve a feszítőgörgők felől vél fura hangot hallani. Szóval sanszosan valamelyik görgő is csapágyas. Ez is okozhat rossz hangot. Remélem, hogy nem a klíma kompresszor vagy a generátor görgője, hanem "csak" a feszítő vagy a másik kis kerék, aminek nem jut eszembe a neve :DDDD

Mivel pont van otthon egy hosszbordás szíjam és két ilyen görgőm polcon, ezért ezzel fogom kezdeni.

Aztán le kéne venni a kipufogó középrészét és belenézni, hogy mizu azzal a második katalizátorral... hehehe.... :D

aláírás

Touge Runnerz

2025-04-07 10:45:27
GPali

GPali

Múlthét végén kimerészkedtem az idei első pályanapra. Kakucsra.

Esőnap volt. Ergo időt nem lehetett menni, de cserébe csúszkálni viszonylag sokat lehetett.

Illetve lehetett volna, ha az autóm nem kezd el valami iszonyú fura hangot adni magából. Első gondolatom az volt, hogy oké, ez hengerfejes.. Fantasztikus :D

A többiek megnyugtattak, hogy szerintük csak kifúj a kipufogó rendszer.

Ott, esőben aláfeküdtem (Talán mondanom sem kell, hogy milyen óriási élmény), de nem láttam kifújást a kipufogónál. Nyilván esőben aláfeküdve nem a legideálisabb. Na mindegy, a lényeg, hogy ott akkor nem találtam meg a hibát, így nem is akartam nyúzni a teknkiát. Azt hiszem összvissz 3X mentem fel a pályára. Nem a legideálisabb mennyiség :D

De legalább lett ilyen ultra high end képem:

Igen, ahogy látjátok itt debütált az újonnan bevásárolt CYBUL keréktartóm, ami nagyon patentül működött. Az egyetlen hiba az volt, hogy teljesen feleslegesen vittem magammal a pályázós szettet, mert fel sem raktam az autóra... :D

A néhány felmenetel után letámasztottam az autót a depóba és utasként vettem részt a mókában. Illetve egy ncfl tulaja megkért, hogy vigyem már néhány kört a saját autójával, mert látja, hogy nekem megy a keresztbe autózás és kiváncsi volt, hogy az ő autójával is lehet-e olyat. Megmutattam neki, hogy lehet. A nap hátralevő részében aztán a csúszkálást gyakorolta a srác. Rendesen rácsúsztattam szegényt erre a drogra. :D

az autóm hibája a következő kedden derült ki. Egy pilisvörösvári szerelő nézett alá és találta meg, hogy a leömlő környékén levő, kipufogót tartó konzol fáradt meg. Meghegesztette. Pali boldog volt, mert csak ennyi volt a hiba, nem kell motorgenerál! Jeeee! :D

Igen ám, de időközben eljött a következő hétvége. Ami egy Pécs környéki klubos szezonnyitó volt. És a fura hang visszajött... Szóval vagy újrarepedt amit a szerelő hegesztett, vagy én már nem tudom mi lehet, de kezdek újra aggódni az autóm egészségét illetően... Szóval ha lesz időm, alá kell mennem, és kideríteni, hogy mi a jó büdös franc baja van már megint! :DDD Sosem adjuk fel.

Zárásként íme két csodálatos videó a pályanapról. A pályanapról ahol időre nem tudtam autózni:

Külső felvétel

és

Saját belső kamerás felvétel

Folyt köv smile

aláírás

Touge Runnerz

2025-03-24 9:48:45
GPali

GPali

Korábban írtam, hogy "Észrevettem, hogy sajnos a szelepfedél tömítésem könnyezi az olajat. Szóval kell vennem egy tömítés szettet és szépen cserélni."

Tegnap eljött a nagy nap.

Reggel kimentem édesapám garázsába, hogy nekilássak. Korábban egy haveromnak már cseréltem szelepfedél tömítést, úgyhogy nagyjából tudtam mire számíthatok. Elég hosszú procedúra (legalábbis számomra), a motor hátuljánál levő csavarok nőgyógyász kezet igényelnek, de nincs benne megoldhatatlan rész.

A szükséges pakk:

Ja igen, gyertyákat is cseréltem, ha már ott voltam...

Mutatom a csere szükségességének a jeleit:

Vvt szolenoid tömítése nem kicsit könnyezte az olajat.

Jól látszik, hogy durva olajsár van a szelepfedél könyékén. (Valamiért a csillogó leömlőt nem bírja el a fórum motorja, ezért kikockázza azt a részt, bocsi) :D

Szóval nem volt rózsás a helyzet. Szétszedtem mindent. A motornál - ugyanúgy mint az na-nb esetében - érződik, hogy nem hosszába, a tűzfalhoz hozzátolva tervezték gyárilag. Néhány helyen nagyon nehéz elérni a csavarokat.

Csavarok... Nyilván beejtettem egy krova fejet a motortérbe, ami így legalább másfél óra pluszt és egy kis extra bontást eredményezett nekem.

De sebaj, végül meglett és folytatódhatott a móka. Érdekes, hogy maga a régi szelepfedél tömítés nem tűnt rossznak, elöregedettnek vagy bármi. Mégis úgy könnyezte az olajat mintha már nagyon nem tömítene. Lehet, hogy korábban már valaki cserélte és rosszul húzta le a szelepfedél csavarjait. Nagyon nem mindegy milyen sorrendben és milyen erővel húzza le az ember fia/lánya.

A vvt szolenoid tömítés már más tészta volt. A szelepfedél tömítésével ellentétben az olyan kemény volt mint a kő. Ha nem tudnám, hogy annak guminak kéne lennie, simán elhittem volna, hogy műanyag. Nem is jött ki szépen a helyéről... Elvileg felülről lefele nyomja kijön. Elvileg...

Nagyon NAGYON rossz érzés volt ezt laposfejű csavarhúzóval (és egy kis kalapáccsal) kivésni az egyébként műanyag szelepfedélből. Féltem, hogy megsértem a műanyag szelepfedelet, ne adj Isten eltöröm/repesztem a nagy fúrás-faragás közben.... De hát valahogy ki kellett bányászni onnan ezt a műanyagra keményedett valamit, mert "nincs azt az Isten, hogy ezt így visszarakom"! Végül a szelepfedél megúszta; a régi tömítés kevésbé. Egyébként az esetek 90%-ban csak szelepfedél tömítést cserélnek, a vvt szolenoid tömítéséről pedig "megfeletkeznek". Lehet, hogy itt is ez történt korábban.

A kivett gyertyák egyébként nem néztek ki szörnyűen. De ha már így szét volt szedve a motor, illetve ha már vettem új gyertyákat, akkor nyilván nem tekertem vissza a régit. Egyébként azért vettem gyertyákat is, mert ha a szelepfedél tömítése már rossz, akkor sokszor olajosak lesznek a gyertyák is. Erre számítottam, de végül nem így volt. smile

Szelepfedél és a motorblokk találozását szépen fémtiszára töröltem/vakartam. Gyárilag 2 helyre kell tömítőpasztát pöttyinteni, szóval azt is pöttyintettem. Illetve a vvt szolenoid tömítéséhez is kentem egy nagyon vékony réteget, biztos ami biztos alapon. (Azért a 2 pöttyért nagyon megérte venni egy egész tubussal.. Ha valakinek szelepfedél tömítő pasztára volna szüksége, ne vegyen, adok szívesen.)

Ezt követően már csak visszafele kellett megcsinálni ugyanazt a folyamatot: szelepfedél helyre rak, csavarok megfelelő sorrendben, megfelelő nyomatékkal lehúz, majd mindent visszacsavar-csattint-csavar és csattint, majd voilá:

Nagyon nagyon remélem, hogy nem fog ereszteni a mostani tömítés, mert egy ideig nincs kedvem újracsinálni a procedúrát.

aláírás

Touge Runnerz

2025-03-16 9:52:00
GPali

GPali

Rég nem történt semmi említésre méltó... De a tavasz elhozta a lehetőséget, hogy az autón is megnézhessem a szinterezett nyári kerék szettet. Szerintem gyönyörű lett smile

Összehasonlításként:

Annyi a hátránya a világos színnek, hogy most jobban látszik, hogy "kérne" egy kis nyomtávot a tökéletes megjelenéshez. De sajnos sosem voltam allergiás az ilyesmire, így is ugyanolyan jó vezetni... :D

Téliről nyári szettre cseréléskor annyit megtettem, hogy a futómű elemeit és a kerékjáratot szappanos vízzel alaposan lemostam, hogy szépen, tisztán csillogva kezdhesse meg a szezont. Nyilván az első esőig lesz szép, de legalább az esetlegesen rákerült téli sót lemostam róla.

Elkaptam a mostani csodás megfázás szerű vírust, úgyhogy volt időm csinálni egy jó kis nosztalgia videót. Az elmúlt 5-6 év néhány autós pillanatát sűrítettem egy zeneszám hosszúságú videóba.

Íme néhány pillanat amiért megéri mx-5 tulajnak lenni

aláírás

Touge Runnerz

2025-01-22 10:40:57
GPali

GPali

Beszereztem a szelepfedél tömítés cseréjéhez szükségesnek vélt dolgokat. Gyári Mazda szelepfedél tömítés szett, kiegészítve a vvt tömítéssel. És ha már arra járok, akkor cserélek gyertyákat is. Azokból ngk laser iridiumot választottam. Illetve Loctice 5910 névre hallgató felülettömítőt a szelepfedél tömítéshez.

Még nem tudom mikor lesz időm/kedvem szerelni, de a lényeg, hogy be van szerezve minden :D

A másik téli "upgrade" pedig a nyári felnijeim felújítása volt. Nagyon csípem a felniszettemet annak ellenére, hogy semmi irtózatos extra nincs bennük. Se nem ritka, se nem óriási érték, se nem tökéletes a "fittment", csak egy sima, keskeny Enkei sc24 szett gyárilag gunmetal színben.

Volt rajta néhány karc, 1-1 apróbb padkázási nyom, de emiatt nem mentem volna neki a felújításnak. Ősszel azonban abroncs cserénél a gumis srác arcra borította az egyiket, amitől súlyos karcokat szenvedett. Tök korrekt volt a srác, egyből bocsánatot kért mondta, hogy vigyem el javíttatni, állja a költségeket. Na de 1db kereket hogy a csudába javíttatok? Fixen más lesz a színe stb... Alapvetően nem csípem a sötét felniket (kivéve néhány világos színű autón) ezért itt volt a lehetőség világosítani... Vettem egy nagy levegőt és elhatároztam, hogy az egész szettet elviszem szintereztetni. Marha jó ötlet! Költsünk egy egy zsák pénzt csak úgy! :D

Tudom, hogy sokan éppen az unalmas szürke felnit viszik gunmetal-ra fújatni és most néhányan biztos pislogtok a fura döntésemen.

Internetes keresgélések-agyalások után találtam egy jó referencia színt, amit célnak lőttem be. Mutatom:

Az OSZI Szinter Kft-hez vittem a kerekeket. Közel is vannak, jók is a google értékelések. Megmutattam többek közt ezt a fenti képet is, mint célt. Egyből mondták, hogy ugyanilyen tuti nem lesz, de nesze itt vannak a szürke színek amiből választhatok. Kb 6-8 féle különböző árnyalatú szürke volt. Ráböktem az egyikre, majd a szinterező hölgy lelkére kötöttem, hogy minél világosabb és minél csillogósabb legyen. :D Pislogott egyet, majd mondta, hogy oké, rak bele több csillámot, de nem ígér semmit, lesz amilyen lesz. Ebben meg is egyeztünk :D

És a végtermék:

Habár eggyel "különlegesebb" szürkét terveztem, abszolút elégedett vagyok a végeredménnyel. Az extra csillám megtette a hatását, úgy csillog mint a Salamon töke. Nagyon diszkós, nagyon tetszik :D

A gumis sráctól nem kértem el a javítás 1/4-ének az árát. Cserébe azt kértem tőle, hogy a szinterezés előtt és után a gumizást csinálja meg grátiszba. Így neki "csak" ingyen munkába került a felni arcra borítása, nekem meg ingyen volt a gumizás.

Várom a tavaszt, nagyon nagyon NAGYON kíváncsi leszek mit mutat majd a kocsi alatt az új színnel!

aláírás

Touge Runnerz