Korábban írtam, hogy "Észrevettem, hogy sajnos a szelepfedél tömítésem könnyezi az olajat. Szóval kell vennem egy tömítés szettet és szépen cserélni."
Tegnap eljött a nagy nap.
Reggel kimentem édesapám garázsába, hogy nekilássak. Korábban egy haveromnak már cseréltem szelepfedél tömítést, úgyhogy nagyjából tudtam mire számíthatok. Elég hosszú procedúra (legalábbis számomra), a motor hátuljánál levő csavarok nőgyógyász kezet igényelnek, de nincs benne megoldhatatlan rész.
A szükséges pakk:

Ja igen, gyertyákat is cseréltem, ha már ott voltam...
Mutatom a csere szükségességének a jeleit:
Vvt szolenoid tömítése nem kicsit könnyezte az olajat.

Jól látszik, hogy durva olajsár van a szelepfedél könyékén. (Valamiért a csillogó leömlőt nem bírja el a fórum motorja, ezért kikockázza azt a részt, bocsi) :D

Szóval nem volt rózsás a helyzet. Szétszedtem mindent. A motornál - ugyanúgy mint az na-nb esetében - érződik, hogy nem hosszába, a tűzfalhoz hozzátolva tervezték gyárilag. Néhány helyen nagyon nehéz elérni a csavarokat.
Csavarok... Nyilván beejtettem egy krova fejet a motortérbe, ami így legalább másfél óra pluszt és egy kis extra bontást eredményezett nekem.
De sebaj, végül meglett és folytatódhatott a móka. Érdekes, hogy maga a régi szelepfedél tömítés nem tűnt rossznak, elöregedettnek vagy bármi. Mégis úgy könnyezte az olajat mintha már nagyon nem tömítene. Lehet, hogy korábban már valaki cserélte és rosszul húzta le a szelepfedél csavarjait. Nagyon nem mindegy milyen sorrendben és milyen erővel húzza le az ember fia/lánya.
A vvt szolenoid tömítés már más tészta volt. A szelepfedél tömítésével ellentétben az olyan kemény volt mint a kő. Ha nem tudnám, hogy annak guminak kéne lennie, simán elhittem volna, hogy műanyag. Nem is jött ki szépen a helyéről... Elvileg felülről lefele nyomja kijön. Elvileg...

Nagyon NAGYON rossz érzés volt ezt laposfejű csavarhúzóval (és egy kis kalapáccsal) kivésni az egyébként műanyag szelepfedélből. Féltem, hogy megsértem a műanyag szelepfedelet, ne adj Isten eltöröm/repesztem a nagy fúrás-faragás közben.... De hát valahogy ki kellett bányászni onnan ezt a műanyagra keményedett valamit, mert "nincs azt az Isten, hogy ezt így visszarakom"! Végül a szelepfedél megúszta; a régi tömítés kevésbé. Egyébként az esetek 90%-ban csak szelepfedél tömítést cserélnek, a vvt szolenoid tömítéséről pedig "megfeletkeznek". Lehet, hogy itt is ez történt korábban.
A kivett gyertyák egyébként nem néztek ki szörnyűen. De ha már így szét volt szedve a motor, illetve ha már vettem új gyertyákat, akkor nyilván nem tekertem vissza a régit. Egyébként azért vettem gyertyákat is, mert ha a szelepfedél tömítése már rossz, akkor sokszor olajosak lesznek a gyertyák is. Erre számítottam, de végül nem így volt.

Szelepfedél és a motorblokk találozását szépen fémtiszára töröltem/vakartam. Gyárilag 2 helyre kell tömítőpasztát pöttyinteni, szóval azt is pöttyintettem. Illetve a vvt szolenoid tömítéséhez is kentem egy nagyon vékony réteget, biztos ami biztos alapon. (Azért a 2 pöttyért nagyon megérte venni egy egész tubussal.. Ha valakinek szelepfedél tömítő pasztára volna szüksége, ne vegyen, adok szívesen.)
Ezt követően már csak visszafele kellett megcsinálni ugyanazt a folyamatot: szelepfedél helyre rak, csavarok megfelelő sorrendben, megfelelő nyomatékkal lehúz, majd mindent visszacsavar-csattint-csavar és csattint, majd voilá:

Nagyon nagyon remélem, hogy nem fog ereszteni a mostani tömítés, mert egy ideig nincs kedvem újracsinálni a procedúrát.