GPali
Velünk: 2746 napja
@basti, nem mesélted, de ez a legallja... Nagyon szomorú, hogy így működik/nem működik idehaza a rendszer.
Transzfogaras-Transzalpina túra 2024.09.21-24. ala Furó Dani
A túrát megelőző héten hójelentés érkezett a fogarasról. Konkrétan azon gondolkoztam, hogy így egyáltalán megéri-e elindulni. Aztán hála a magasságos teremtőnknek a túra időpontjára már szép, szeptember végéhez képest pedig kifejezetten elképzelhetetlen időjárást jósoltak a meteorológus Mihályok.
Szóval kocsi felkészítve, víz-olaj-fékek ellenőrizve, minden klappol, INDULHATNK!
Idén is a jól bevált 4 napos ütemtervet követtük. Az első napon beiktattunk egy torockói pihenőt, majd onnan a szállás fele vettük az irányt. Torockó szép, a helyiek még mindig magyarul beszélnek.
Az izgalom a második napon indult, amikor is a 7C nevű, Transzofgarasi utat vettük célba. Tudni kell, hogy a társaság olyan szinten volt elszánt, hogy viszonylag korán keltünk annak érdelében, hogy forgalommentesen, egy igazán jót tudjunk autózni. Disclaimer: ez minden nap meg is hozta a gyümölcsét. Reggelente olyan szépeket és tisztákat tudtunk autózni, hogy az valami felfoghatatlan.
Egyelőre 2 videót vágtam ki a sok gigabájtos videó anyagból. Mindkettő aaz első napi fogarast mutatja be:
és
A klasszikus fogarasi hegygerincen felfele Azért ez a kilátás nagyon sokat megér!
Ezen az első napon a hegy túloldalán beköszönt egy check engine ami szerint egy P0037 kóddal lettem gazdagabb. A második lambdaszonda hibájára utal. Mindeközben a középdobban levő katalizátorom irányából is csörgő-zörgő hangot kezdtem hallani. Lehet, hogy a kettő összefügg? :DDD
Sebaj, a hibakód szerinti hiba nem létfontosságú, sőt az internetes rákeresés alapján van aki hosszú ideje így használja az autóját, szóval nyomtam tovább. A katalizátor/akármi csörgés eggyel jobban zavar.
A harmadik nap volt a 67C kódnveű úté, tehát a Transzalpináé. Lehet vitatkozni, hogy melyik a jobb út, de szerintem felesleges. Mindkettőn végig kell menni és akkor tuti minden rendben van. Nyilván az alpina útminősége jobb, de nekem személy szerint a fogaras nyomvonala jobban bejön. Az alpina tetején fáj 1-est szúrni csóringer autónak. Az idő - mint ahogy az egész túra alatt - tökéletes volt. El sem hittük, de komolyan! Napsütés, néhol kis felhők. A hegytetőkön nyilván jól esett a pulcsi, de ez néha nyáron is így van.
A negyedik napon hazaút előtt felszaladtunk a fogaras tetejéig. Ott sétáltunk/túráztunk/chillezgettünk egy nagyot. Majd egy kiadós ebéd után lefele vettük az irányt a hegyről. A szörnyű autópálya felé.... hazafelé... a paradicsomból vissza a valóságba.
De legalább ismét megjártuk a paradicsomot! Tökéletes idővel! Viszonylag elviselhető forgalommal! Szinte hibamentesen! :D
Alább bedobom Csernus Andris (fekete nb) gyönyörű fotóit:
Touge Runnerz