Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Így épül az MX-5-öm (build thread)    »    Pali játszótere    |   << vissza

Pali játszótere

2024-09-30 9:12:57
GPali

GPali

Posztok: 734
Velünk: 2746 napja

@basti, nem mesélted, de ez a legallja... Nagyon szomorú, hogy így működik/nem működik idehaza a rendszer.

Transzfogaras-Transzalpina túra 2024.09.21-24. ala Furó Dani

A túrát megelőző héten hójelentés érkezett a fogarasról. Konkrétan azon gondolkoztam, hogy így egyáltalán megéri-e elindulni. Aztán hála a magasságos teremtőnknek a túra időpontjára már szép, szeptember végéhez képest pedig kifejezetten elképzelhetetlen időjárást jósoltak a meteorológus Mihályok.

Szóval kocsi felkészítve, víz-olaj-fékek ellenőrizve, minden klappol, INDULHATNK!

Idén is a jól bevált 4 napos ütemtervet követtük. Az első napon beiktattunk egy torockói pihenőt, majd onnan a szállás fele  vettük az irányt. Torockó szép, a helyiek még mindig magyarul beszélnek.

Az izgalom a második napon indult, amikor is a 7C nevű, Transzofgarasi utat vettük célba. Tudni kell, hogy a társaság olyan szinten volt elszánt, hogy viszonylag korán keltünk annak érdelében, hogy forgalommentesen, egy igazán jót tudjunk autózni. Disclaimer: ez minden nap meg is hozta a gyümölcsét. Reggelente olyan szépeket és tisztákat tudtunk autózni, hogy az valami felfoghatatlan.

Egyelőre 2 videót vágtam ki a sok gigabájtos videó anyagból. Mindkettő aaz első napi fogarast mutatja be:

Az erdőből felfelé szaladás

és

A klasszikus fogarasi hegygerincen felfele Azért ez a kilátás nagyon sokat megér!

Ezen az első napon a hegy túloldalán beköszönt egy check engine ami szerint egy P0037 kóddal lettem gazdagabb. A második lambdaszonda hibájára utal. Mindeközben a középdobban levő katalizátorom irányából is csörgő-zörgő hangot kezdtem hallani. Lehet, hogy a kettő összefügg? :DDD

Sebaj, a hibakód szerinti hiba nem létfontosságú, sőt az internetes rákeresés alapján van aki hosszú ideje így használja az autóját, szóval nyomtam tovább. A katalizátor/akármi csörgés eggyel jobban zavar.

A harmadik nap volt a 67C kódnveű úté, tehát a Transzalpináé. Lehet vitatkozni, hogy melyik a jobb út, de szerintem felesleges. Mindkettőn végig kell menni és akkor tuti minden rendben van. Nyilván az alpina útminősége jobb, de nekem személy szerint a fogaras nyomvonala jobban bejön. Az alpina tetején fáj 1-est szúrni csóringer autónak. Az idő - mint ahogy az egész túra alatt - tökéletes volt. El sem hittük, de komolyan! Napsütés, néhol kis felhők. A hegytetőkön nyilván jól esett a pulcsi, de ez néha nyáron is így van.

A negyedik napon hazaút előtt felszaladtunk a fogaras tetejéig. Ott sétáltunk/túráztunk/chillezgettünk egy nagyot. Majd egy kiadós ebéd után lefele vettük az irányt a hegyről. A szörnyű autópálya felé.... sad hazafelé... a paradicsomból vissza a valóságba.

De legalább ismét megjártuk a paradicsomot! Tökéletes idővel! Viszonylag elviselhető forgalommal! Szinte hibamentesen! :D

Alább bedobom Csernus Andris (fekete nb) gyönyörű fotóit:

aláírás

Touge Runnerz

2024-09-23 21:46:28
basti

basti

Posztok: 384
Velünk: 3210 napja

Válasz erre: @GPali #146795 

Azt nemtom én meséltem-e már régebben, hogy hónapokig keresték az ellopott motoromat, bejártam a rendőrségre majdnem minden nap, hogy hátha van valami hír, még ismerős is dolgozott ott, és aztán egyszer csak megláttam a maradványokat (rendszám rajta volt még! blokk, kitépve, drótok elcsípve, stb) a RENDŐRSÉG UDVARÁN! smile

2024-09-17 17:53:13
GPali

GPali

Emlékeztek rá, hogy február közepén felvágták az autóm tetejét és kifosztották? Hát arra, hogy március 11-én a nagyérdemű és vérprofi rendőrség "mivel az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható" simán felfüggesztette az eljárást, annak ellenére, hogy konkrétan tudjuk az elkövető nevét, anyja nevét, születési helyét-idejét stb..?

8 napom volt panaszt előterjeszteni a felfüggesztő határozat ellen, amit határidőn belül meg is tettem. Ilyenkor a panasz elbírálása a kerületi ügyészség, mint fellebbviteli fórum feladata. Megsúgom azt is, hogy nem 6 hónapja!!! van ennek az elbírálására, de ugye ki számolja. Nekik 6 hónapba tellett. (Bezzeg ha én kiestem volna a 8 napos!!! határidőből a panaszommal...)

No de az illetékes ügyészség a mai napon - mivel "a panasz alapos" - a panaszomnak HELYT ADOTT! Az igaz, hogy volt pofájuk ráírni a határozatra egy 2024. július 31. napi dátumot úgy, hogy az elektronikus aláírást 2024.09.04. napján biggyesztették rá, de ugye az okirat hamisítás tilalma és a határidők betartása csak engem terhel, a hatóságokat nem.

Most pedig az van, hogy az ügyészség visszadobta a labdát a rendőrségnek, hogy tessenek má' leporolni az aktát és kinyomozni normálisan az ügyet.

Igazából már popcornnal a kezemben várom az ügy folytatását, vicc az egész. Óriási eredmény volna ha végül megállapítanák az elkövető felelősségét. Sanszosan egy papíron nincstelen valakiről van szó, így a károm megtérítésében kevésbé reménykedem. Az viszont jól esne, ha az orrára koppintanának és emberünk elgondolkozna azon, hogy mit szabad és mit nem.

aláírás

Touge Runnerz

2024-09-16 12:03:55
GPali

GPali

Szóval meg volt életem második pályanapja az nc-vel, klubos/egyesületes szervezésű M-Ring bohóckodás keretében.

Esőnap volt, ennek megfelelően nem is jött sok ember, ami a szervezőknek rossz, a résztvevőknek viszont jó. Konkrétan alig kellett sorban állni és kifulladásig nyomtuk, a végére már annyira elfáradtam, hogy fájt a fejem, remegtem, ki voltam merülve. :D

Egész nap vizes pályán autózás volt a program. Számomra meglepő módon a pálya tulaj/karbantartó simán engedte a csúszkálást, így hát nem is fogtam vissza magam. Aki sokszor leesett/kicsúszott, annak rákoppintottak az orrára, hogy egy kicsit vegyen vissza. Ezt leszámítva így lehetett autózni:

https://www.youtube.com/watch?v=kMzcVVRqS_A

Mint mindig, most is jó volt összefutni néhány ismerős arccal, beszélgetni, bandázni.

Amennyire szidtam az időjárás előrejelzést az eső miatt, utólag pont ugyanannyira vagyok hálás az esőnapért. Sok autózás, sok gyakorlás és móka. Nagyon-nagyon jó élmény volt!

aláírás

Touge Runnerz

2024-09-14 15:25:42
GPali

GPali

Beszereztem a gyári Mazda FL22 hűtőközeget. (csere ideje: 2024.09.14. km óra állása: 212.300)

Leeresztettem a betöltött ioncserélt vizet. Mivel még elég zavaros/hűtőfolyadékkal keveredett folyadék jött ki, így újra ioncserélt vízzel töltöttem tele a rendszert. Mentem az autóval egy kört, hogy a víz átmenjen az egész rendszeren, majd újra leeresztettem. Már sokkal jobb volt, de még nem tökéletes, így megismételtem az ioncserélt vízzel feltöltős-próbakörös hercehurcát. A harmadik kör ioncserélt vizes kör után már elfogadható színű löttyöt sikerült leeresztenem a kocsiból.

Titkos tipp: Amikor engeded le a régi hűtőközeget, akkor érdemes megemelni az autót a jobb hátuljánál. Így fog a legtöbb dzsúz kifolyni belőle.

Az első vödör leengedett hűtőfolyadék színe, ami azért baj, mert csupán másfél éve volt az autóban. (tény, hogy annó mikor cseréltem trehány disznó módjára csak leengedtem a régit és egyből bele zuttyantottam az újat)

...és az utolsó adag színe:

Ezzel már elégedett voltam, úgyhogy boldogan locsoltam befele az FL22 hűtőközeget.

Az új, fekete tágulási tartályom nagyon nagyon tetszik! Boldog vagyok, hogy lecseréltem az aluminium színű IL-est. Nyilván ez tökre ízlés kérdése, és biztos vagyok benne, hogy van akinek a fényes alu tetszik jobban. Nekem így a feketével egységesebb, és szolidabb hatását kelti a motortér.

aláírás

Touge Runnerz

2024-09-11 9:18:38
GPali

GPali

Újabb rendkívül izgalmas híreim vannak!

Az nc-k egyik óriási időzített bomba alkatrésze a hűtőközeg műanyag tágulási tartálya. Az üzem meleg hűtőfolyadék forró, a műanyag pedig kevésbé minőségi, így a két elem harcában mindig a műanyag tartály húzza a rövidebbet. A betöltőnyílásnál kialakított nyakánál szokott elfáradni a tartály.

Megoldás: vesz az ember egy alumínium tartályt az I.L. Motorsport oldalán, beépíti és soha többet nem gondol erre a problémára. Ezt az autómban az előző tulaj, Barnabás meg is tette, hogy nekem már ne kelljen. (köszi)

Pali szemét azonban - egy hosszadalmas és fájdalmas rendkívüli műszaki vizsgás szori hatására is - zavarta, hogy az a tágulási tartály ordít a motortérben. Üvölti, hogy ÉN NEM GYÁRI ALKATRÉSZ VAGYOK HÁHÁHÁ!

Pali második problémája a tartállyal, hogy a hűtőközeg szintjét koránt sem egyszerű ellenőrizni egy ilyen tartályon, lévén, hogy egy fém dobozkáról van szó, amibe nem lehet belátni.

Pali harmadik problémája pedig, hogy valamiért az I.L.-es tartálynál mindig szenvedett a kupak le- és feltekerésével. (Mondjuk az is igaz, hogy normális emberek nem túl gyakran tekergetik ezt a kupakot. Mert ugye mi a búbánatos francért tekergesse.)

Szóval rendeltem egy FEKETE, tehát "tök gyári" kinézetű, hűtőközeg szint ellenőrző kukucskálóval megáldott tartályt.

Így néz ki a gyárias hűtőközeg tartályom a helyén:

A gyárisasság érzetét némileg árnyalja a Carbing toronymerevítő, és azért a leömlő sem teljesen szolid, de mindent nem lehet elrejteni.
Aminek a legjobban örülök, az ez a kis kukucskáló:

Teljesen értelmesen elköltött forintok voltak!

És ha már ilyenbe fogtam, gondoltam leeresztem a másfél éve cserélt hűtőfolyadékot, megnézem milyen. Hát elég zavaros volt... Szóval ioncserélt vízzel átprögregtem/átmosom a rendszert, közben rendeltem Mazda FL22 hűtőfolyadékot és teljesen újat fog kapni. Eredeti tervem szerint visszaöntöttem volna bele a másfél éveset, hiszen bőőőőőőőven jó az még, de végül nem volt szívem. Az ioncserélt vizes átmosás után kap újat.

aláírás

Touge Runnerz