Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Így épül az MX-5-öm (build thread)    »    Pali játszótere    |   << vissza

Pali játszótere

2024-08-27 13:02:35
GPali

GPali

Posztok: 734
Velünk: 2745 napja

Idézve az előző posztomból: "És most elérkeztünk egy olyan meglepő és fura ponthoz, hogy néhány hiányzó patent pótlásán (néhány=rengeteg helyen hiányzik) és egy közelgő abroncs cserén kívül nem nagyon tudom, hogy mihez kellene még hozzányúlnom/javítanom."

Az autó gondoskodott róla, hogy ne így alakuljon az élet. :D

Lámpa beázás:

Az első beázást követően a szélvédő cseréjekor körbehúzattam az egészet szélvédőragasztóval. Újra beázott, szóval vettem hozzá való átlátszó ragasztó/tömítő pasztát, megkerestem hol ereszti a vizet és tömítettem. Mivel konkrétan a hibát is megtaláltam, joggal gondoltam, hogy ezzel letudtam a bajt. Természetesen nem. 2 hete egy lagziban voltunk, éjjel esett. Másnap reggel az ismét bepárásodott hátsó lámpa fogadott. Nyilván.

Szóval újra kivettem. Körbepróbáltam, már sehol nem jött ki a víz.. De akkor hogy/hol jutott be újra a víz ebbe az átkozott jobb hátsó lámpába?! A napon ismét jól kiszárítottam:

Ezt követően a jó kis átlátszó pasztával még két helyen betömítettem, mert ugye miért is ne...

Ezen kívül vettem hozzá I.L. Motorsportról tömítő szivacsot, mert az is elég ramatyul nézett ki. Elvileg ennek a feladata nem az, hogy a búra beázást oldja meg, hanem az, hogy a csomagtartóba ne engedje be a vizet. Szóval nem kifejezetten az én lámpa beázás problémámra van az kitalálva, de jobb ötletem nem volt, hát cserélem.

Így néz ki a gyári, szóval egy csere semmiképp sem fog ártani neki.

Régi vs új:

A lámpa hátuljáról leszedett régi után azért maradt mit vakargatni. Ezt egy schnitzer és kis kézügyesség gyakorlat segítségével tisztítottam le. A kis peremen maradt dzsuvát kell nézni:

És itt pedig a peremről eltűnt dzsuvát kell nem találni:

Szóval most újra ragasztottam 2 helyen a lámpát, illetve cseréltem ezt a hátsó szivacsot:

Így került vissza a helyére, szépen eltakarítva, újraszivacsozva. A szivacs és a lámpa találkozásához nyomtam még egy kis extra tömítőpasztát, biztos ami tuti alapon.  Ha továbbra is ázni fog a lámpa, akkor valószínűleg rituálisan rommá töröm egy kalapáccsal.

Szerencsére nem csak a lámpa ázott be az esőzéskor, hanem a TETŐM is!

A hátsó üveg és a szövet találkozásánál találtam meg az erre okot adó helyet. A szövet egy kis helyen elvált az üvegtől.

Minden bizonnyal itt ázott be, gondoltam:

Aztán megnéztem, hogy vajon belülről hogy nézhet ki ugyanez a kis hely. Hát nem jól:

Semmi gond, pont van nálam szélvédő ragasztására is alkalmas, átlátszó tömítőpaszta!! Ezt a mázlit, hogy minden egy időben kezd el beázni!!! Sírva röhögés level 999

Szépen telenyomtam az elváló szövet és az üveg találkozását ezzel a víztaszító és ragasztó anyaggal. Egyébként még szolidnak is mondható:

Szóval lámpa újra tömítve-ragasztva, tető ragasztva. Az autó most 2-3 hétig úgysem mozdul ki a garázsból, szóval lesz ideje mindennek szépen megkötnie, megszáradnia stb.

A beázás mindig is mumusom volt, de eddig soha nem volt ilyen problémám. Hát most kaptam belőle egy kis ízelítőt. Jó feladat volt, remélem most 5-10 évig megint nem kell ilyennel bajlódnom. (hahaha én kis naív)

Ha már I.L. Motorsportról rendeltem, akkor azt a néhány hiányzó patentot is berendeltem. Helyükre pattintottam. Meglepő módon a csaomagtérben levő műanyag burkolatok már nem csúszkálnak egymáson, hanem szépen a helyükön vannak. Csodálatos érzés :D

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Idézve az előző posztomból: "És most elérkeztünk egy olyan meglepő és fura ponthoz, hogy néhány hiányzó patent pótlásán (néhány=rengeteg helyen hiányzik) és egy közelgő abroncs cserén kívül nem nagyon tudom, hogy mihez kellene még hozzányúlnom/javítanom."

Az autó gondoskodott róla, hogy ne így alakuljon az élet. :D

Lámpa beázás:

Az első beázást követően a szélvédő cseréjekor körbehúzattam az egészet szélvédőragasztóval. Újra beázott, szóval vettem hozzá való átlátszó ragasztó/tömítő pasztát, megkerestem hol ereszti a vizet és tömítettem. Mivel konkrétan a hibát is megtaláltam, joggal gondoltam, hogy ezzel letudtam a bajt. Természetesen nem. 2 hete egy lagziban voltunk, éjjel esett. Másnap reggel az ismét bepárásodott hátsó lámpa fogadott. Nyilván.

Szóval újra kivettem. Körbepróbáltam, már sehol nem jött ki a víz.. De akkor hogy/hol jutott be újra a víz ebbe az átkozott jobb hátsó lámpába?! A napon ismét jól kiszárítottam:

Ezt követően a jó kis átlátszó pasztával még két helyen betömítettem, mert ugye miért is ne...

Ezen kívül vettem hozzá I.L. Motorsportról tömítő szivacsot, mert az is elég ramatyul nézett ki. Elvileg ennek a feladata nem az, hogy a búra beázást oldja meg, hanem az, hogy a csomagtartóba ne engedje be a vizet. Szóval nem kifejezetten az én lámpa beázás problémámra van az kitalálva, de jobb ötletem nem volt, hát cserélem.

Így néz ki a gyári, szóval egy csere semmiképp sem fog ártani neki.

Régi vs új:

A lámpa hátuljáról leszedett régi után azért maradt mit vakargatni. Ezt egy schnitzer és kis kézügyesség gyakorlat segítségével tisztítottam le. A kis peremen maradt dzsuvát kell nézni:

És itt pedig a peremről eltűnt dzsuvát kell nem találni:

Szóval most újra ragasztottam 2 helyen a lámpát, illetve cseréltem ezt a hátsó szivacsot:

Így került vissza a helyére, szépen eltakarítva, újraszivacsozva. A szivacs és a lámpa találkozásához nyomtam még egy kis extra tömítőpasztát, biztos ami tuti alapon.  Ha továbbra is ázni fog a lámpa, akkor valószínűleg rituálisan rommá töröm egy kalapáccsal.

Szerencsére nem csak a lámpa ázott be az esőzéskor, hanem a TETŐM is!

A hátsó üveg és a szövet találkozásánál találtam meg az erre okot adó helyet. A szövet egy kis helyen elvált az üvegtől.

Minden bizonnyal itt ázott be, gondoltam:

Aztán megnéztem, hogy vajon belülről hogy nézhet ki ugyanez a kis hely. Hát nem jól:

Semmi gond, pont van nálam szélvédő ragasztására is alkalmas, átlátszó tömítőpaszta!! Ezt a mázlit, hogy minden egy időben kezd el beázni!!! Sírva röhögés level 999

Szépen telenyomtam az elváló szövet és az üveg találkozását ezzel a víztaszító és ragasztó anyaggal. Egyébként még szolidnak is mondható:

Szóval lámpa újra tömítve-ragasztva, tető ragasztva. Az autó most 2-3 hétig úgysem mozdul ki a garázsból, szóval lesz ideje mindennek szépen megkötnie, megszáradnia stb.

A beázás mindig is mumusom volt, de eddig soha nem volt ilyen problémám. Hát most kaptam belőle egy kis ízelítőt. Jó feladat volt, remélem most 5-10 évig megint nem kell ilyennel bajlódnom. (hahaha én kis naív)

Ha már I.L. Motorsportról rendeltem, akkor azt a néhány hiányzó patentot is berendeltem. Helyükre pattintottam. Meglepő módon a csaomagtérben levő műanyag burkolatok már nem csúszkálnak egymáson, hanem szépen a helyükön vannak. Csodálatos érzés :D

2024-08-07 11:29:36
GPali

GPali

Túl vagyunk a futómű állításon is. Tegnap munka után fogadott Kiri Máté, aki nagyon jófej módon, szépen pontosan állít futóművet. Szakembör!

Az emelő egy külön mondatot is megér. Nagyon kéne egy ilyen otthonra.

Mivel alapvetően utcai autóról van szó, ezért nem szerettem volna teljesen versenypálya irányba eltolni a dolgot, de hát nyilván sportos/játékos hangolás volt a cél.

A végeredmény elöl (előtte-->utána):

és hátul (előtte-->utána):

És most elérkeztünk egy olyan meglepő és fura ponthoz, hogy néhány hiányzó patent pótlásán (néhány=rengeteg helyen hiányzik) és egy közelgő abroncs cserén kívül nem nagyon tudom, hogy mihez kellene még hozzányúlnom/javítanom.

Fura fejezet az nc-vel közös életünkben, mert mindig volt valami baja. Ilyenkor kell elkezdeni HASZNÁLNI? :D

aláírás

Touge Runnerz

2024-08-03 21:56:22
GPali

GPali

Íme egy rövid videó a legutóbbi túránkról.

Sztif kocsija mintha rosszul működne.... Furán csattog, vagy mi. Hál' Istennek végül nem robbant fel! Nem értek hozzá, de szerintem vagy elöregedő gyertya miatti tökéletlen égésről van szó, vagy talán a kipufogója lukas. Néha rendesen a frászt hozta rám. :P

aláírás

Touge Runnerz

2024-08-02 11:46:56
GPali

GPali

Tegnap munka után rászántam magam és a berendelt szilikonzsírral jól összekentem a stabrudak 2-2 poliuretán szilentjeit.

Egyre hangosabban nyikorgott az úthibákon, parkoláskor, és gyakorlatilag mindig, ha bármilyen erőhatástól befeszült a futómű. Marha égő is és idegesítő is volt.

A szilikonzsír, amit vettem Szilorett A névre hallgat. A leírása szerint "Kiválóan alkalmazható a háztartásokban, az autóápoláskor a különféle gumitömítések ápolására, valamint a műanyag és fémfelületek kezelésére."

Több helyen is ezt az anyagot javasolták erre a munkára. Persze, miután bezsíroztam a szilenteket, az egyik kedves barátom megjegyezte, hogy jó hülye vagyok, mert ezzel nem lesz tartós. Kifejezetten poliuretán szilent zsír is létezik, azzal kellett volna. Sanszos, hogy igaza van, de nyilván így utólag az infó már csak a jövőre nézve fogja kifejteni hatását. Na majd legközelebb már azzal csinálom.

A munkamenet nem túl bonyolult. Elől és hátul is a kerek levétele- és 2-2 anya letekerése után hozzáférhetőek a szilentek.

Nem sajnáltam, jól megkentem minden oldalról a szilenteket, a stabrudakat, a felfogó fém konzolt és a szilent-kasztni találkozási pontot is.

Ha nem akarsz izmozni a stabrúd helyrerakásakor, akkor egy emelővel rá kell emelni a futóműre és azzal szépen be lehet pozicionálni a helyére.

Úgy tele kentem mindent, hogy a helyrerakott szilentekből csak úgy csordogált kifele a zsír.

Hazafele hallgatózva nagyon nagyon boldog voltam, hogy a rettentően idegesítő nyöszörgő hang eltűnt. SIKER

Szerintem utcai autóban a poliuretán szilent hülyeség. Tuti nem lenne kedvem évente-másfél évente szétszedni az autó egész futóművét csak azért, mert újra kell zsírozni a szilenteket.

Ha valóban nem lesz tartós megoldás ezzel a zsírral, akkor rendelni fogok kifejezetten poliuretán szilentekhez kifejlesztett zsírt és újrakenem.

A mostani listám következő kipipálandó eleme a normális futómű beállítás lesz. Eszkösz és  tudás híján ezt szakemberre bízom.

aláírás

Touge Runnerz

2024-07-24 16:05:46
GPali

GPali

Két túrával a hátunk mögött. 

Az első egy két napos Poprádi kanyargás volt a srácokkal. Leginkább az erdei utak és a kanyarvadászat volt a cél.

Az egyik kanyart olyan jól sikerült "levadászni" hogy érintőre vettük a szalagkorlátot. Konkrétan annyira, hogy a fólia meghorzsolódott, de alatta a fényezést nem bántotta a találkozás. Eszméletlen, de éppen csak hozzásimultunk. Így utólag vicces sztori, és a kocsin maradt "heg" is jó emlék.

"And our scars remind us that the past is real"

A nyélgázzal végigszaladt (kb 450-500 km) hétvégét követően, hétfő hajnalban felcsattogtunk az M7-es autópályára, belőttem a tempomatot 120-ra és szépen nyugiban legurultunk Trogir városába, Horvátországra. Trogir egy gyönyörű óvárosi résszel megáldott tengerparti városka. Mindenkinek ajánlom, mert valóban csodálatos.

Háttérben az óváros részlete. (A kocsi pedig ultra koszos, de hát milyen legyen 700+ km és egy hét utcán parkolást- és egy oltári nagy esőt követően.)

A túrák előtt, kicsit tekergettem az autó futóművén, hogy szebben üljön az autó. Eddig ezt azért nem tettem meg, mert az előző teremgarázsba nem tudtam volna behajtani. Mivel másik garázsba parkoltatom az autót, így ez a gond elhárult, szóval nyugodtan estem neki a futóműnek.

Most nagyon szexi ahogy ül. Meg ez a dalmát környezet is jól áll neki:

Egy futómű állításra még el kell vinnem, de már egyeztettem futóművessel, szóval nemsoká meglesz.

A túrákat zokszó nélkül bírta a kocsi, szóval álljon itt neki egy dicséret. A horvát túra több, mint 1400 km volt.

Hibák:

- nyöszörög valami alul, hátul. Szerintem a stábrúd poliuretán szilentjei lesznek a ludasok, úgyhogy berendeltem megfelelő zsírt az újrazsírozáshoz. Gyanítom, hogy beszerelés óta nem volt újrazsírozva, szóval abszolút ráfér.

- a jobb hátsó lámpa továbbra is beázik... Annak ellenére, hogy körbe lett kenve/tömítve szélvédőragasztó pasztával a búra és a műanyag foglalat találkozásánál. Úgyhogy kőkemény 700 forintért rendeltem kifejezetten autólámpákhoz készített, színtelen tömítőanyagot (Mannol 9916 - Gasket Maker Transparent. Színtelen tömítőanyag)

Kiszedtem a renitens, továbbra is beázós jobb hátsó lámpát,  majd jól letakarítottam, zsírtalanítottam.

A kép alján levő területen ereszt, úgyhogy ott tömítettem be.

Viszonylag vastagon kentem fel a tömítőanyagot. Szebb eredményre számítottam, de hát ez sikerült:

Ha mostantól végre nem ázik be, akkor elégedett leszek. 700 forintos ráfordítás a kb 100k-s lámpavásárlással szemben.

A stabrudak szilentjeinek újrazsírozására még nem tudom, hogy mikor fogok sort keríteni, de remélem minél hamarabb.

Apróságok midig vannak és mindig is lesznek, de alapvetően most nagyon elégedett vagyok a kocsival. Végre.

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Az első egy két napos Poprádi kanyargás volt a srácokkal. Leginkább az erdei utak és a kanyarvadászat volt a cél.

Az egyik kanyart olyan jól sikerült "levadászni" hogy érintőre vettük a szalagkorlátot. Konkrétan annyira, hogy a fólia meghorzsolódott, de alatta a fényezést nem bántotta a találkozás. Eszméletlen, de éppen csak hozzásimultunk. Így utólag vicces sztori, és a kocsin maradt "heg" is jó emlék.

A nyélgázzal végigszaladt (kb 450-500 km) hétvégét követően, hétfő hajnalban felcsattogtunk az M7-es autópályára, belőttem a tempomatot 120-ra és szépen nyugiban legurultunk Trogir városágba, Horvátországra. Trogir egy gyönyörű óvárosi résszel megáldott tengerparti városka. Mindenkinek ajánlom, mert valóban gyönyörű.

Háttérben az óváros részlete. (A kocsi pedig ultra koszos, de hát milyen legyen 700+ km és egy hét utcán parkolást- és egy oltári nagy esőt követően.)

A túrák előtt, kicsit tekergettem az autó futóművén, hogy szebben üljön az autó. Eddig ezt azért nem tettem meg, mert az előző teremgarázsba nem tudtam volna behajtani. Mivel másik garázsba parkoltatom az autót, így ez a gond elhárult, szóval nyugodtan estem neki a futóműnek.

Most nagyon szexi ahogy ül. Meg ez a dalmát környezet is csinos:

Egy futómű állításra még el kell vinnem, de már egyeztettem időpontot, szóval nemsoká meglesz.

A túrákat zokszó nélkül bírta a kocsi, szóval álljon itt neki egy dicséret. A horvát túra több, mint 1400 km volt.

Hibák:

- nyöszörög valami alul, hátul. Szerintem a stábrúd poliuretán szilentjei lesznek a ludasok, úgyhogy berendeltem megfelelő zsírt az újrazsírozáshoz. Gyanítom, hogy beszerelés óta nem volt újrazsírozva, szóval abszolút ráfér.

- a jobb hátsó lámpa továbbra is beázik... Annak ellenére, hogy körbe lett kenve/tömítve szélvédőragasztó pasztával a búra és a műanyag foglalat találkozásánál. Úgyhogy kőkemény 700 forintért rendeltem kifejezetten autólámpákhoz készített, színtelen tömítőanyagot (Mannol 9916 - Gasket Maker Transparent. Színtelen tömítőanyag)

Kiszedtem a renitens, továbbra is beázós jobb hátsó lámpát,  majd jól letakarítottam, zsírtalanítottam.

Viszonylag vastagon kentem fel a tömítőanyagot. Szebb eredményre számítottam, de hát ez sikerült:

Ha mostantól végre nem ázik be, akkor elégedett leszek. 700 forintos ráfordítás a kb 100k-s lámpavásárlással szemben.

A stabrudak szilentjeinek újrazsírozására még nem tudom, hogy mikor fogok sort keríteni, de remélem minél hamarabb.

Apróságok midig vannak és mindig is lesznek, de alapvetően most nagyon elégedett vagyok a kocsival. Végre.

A nyélgázzal végigszaladt (kb 450-500 km) hétvégét követően, hétfő hajnalban felcsattogtunk az M7-es autópályára, belőttem a tempomatot 120-ra és szépen nyugiban legurultunk Trogir városába, Horvátországra. Trogir egy gyönyörű óvárosi résszel megáldott tengerparti városka. Mindenkinek ajánlom, mert valóban csodálatos.

Most nagyon szexi ahogy ül. Meg ez a dalmát környezet is jól áll neki:

Egy futómű állításra még el kell vinnem, de már egyeztettem futóművessel, szóval nemsoká meglesz.

Hibák:

2024-07-08 8:51:24
GPali

GPali

Nemsoká' túrázunk. Végre. smile

Egyébként is időszerű volt az olajcsere, de a túra előtt mindenképp meg akartam ejteni. Semmi extra, gyári mazda olaj, mann szűrő, új alátét a leeresztőcsavarhoz. A légszűrő pedig mosható, amit műszaki vizsga előtt mostam, úgyhogy az még nem volt aktuális. 208.500km-nél cserélődött az olaj.

Ami megviccelt: a leeresztő csavarra rá volt gyógyulva az alátét... klasszikus szívás. :D Nagyjából fél órával hosszabbította meg a folyamatot, mire sikerült leimádkozni róla.

Ezen kívül cseréltem egy kipufogó tömítést is a leömlő és a középrész találkozásánál. Erre nem feltétlen volt szükség, de a leömlő visszarakásakor zavarta a szememet a régi tömítés, úgyhogy rendeltem egyet és bedobtam. Inkább a tudatomnak jó, mintsem komoly hibaelhárítás.

Régi vs. új tömítés:

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Nemsoká' túrázunk. Végre. :)

Egyébként is időszerű volt az olajcsere, de a túra előtt mindenképp meg akartam ejteni. Semmi extra, gyári mazda olaj, mann szűrő, új alátét a leeresztőcsavarhoz. A légszűrő pedig mosható, amit műszaki vizsga előtt mostam, úgyhogy az még nem volt aktuális.

Ami megviccelt: a leeresztő csavarra rá volt gyógyulva az alátét... klasszikus szívás. :D Nagyjából fél órával hosszabbította meg a folyamatot, mire sikerült leimádkozni róla.

Ezen kívül cseréltem egy kipufogó tömítést is a leömlő és a középrész találkozásánál. Erre nem feltétlen volt szükség, de a leömlő visszarakásakor zavarta a szememet a régi tömítés, úgyhogy rendeltem egyet és bedobtam. Inkább a tudatomnak jó, mintsem komoly hibaelhárítás.

Régi vs. új tömítés:

2024-06-26 13:37:21
GPali

GPali

Végre volt egy kis játszás is! Tegnap néhányan elmentünk munka után a Pilisbe. Semmi komoly, egy klasszikus Szentendre-Lepence-Visegrádi autóskilátó kör.

Visszakerestem, konkrétan március óta nem voltam autózni semmilyen szinten. Ebből is érezhetitek, hogy mennyire szüksége volt rá a lelkemnek. Végre újra éreztem, hogy "élek" smile

Rövid szösszenet

Ráadásul forgalom is alig volt, szóval 1-2 előzésen kívül szabad volt a "pálya".

aláírás

Touge Runnerz

2024-06-20 9:09:18
GPali

GPali

Exide Excell EB454 Jobb+ áziai kivitel behuppant a kocsi orrába. Remélem csak ennyi volt a gond, és nem mondjuk a generátor makkant meg.

Tegnap késődélután pedig visszavittem Matyihoz az autót, hogy ismét javítsa a fóliát ahol kell. Gyors csekkolás után már látta és mondta, hogy az első lökösön több helyen nem fog már visszaragadni, de kitalál valamit. Valószínűleg rá fog javítani itt-ott fekete fóliadarabbal. Meglátjuk milyen lesz... :D

aláírás

Touge Runnerz

2024-06-17 9:42:51
GPali

GPali

Hasznosan telt a szombat délután.

Mivel végre túl vagyunk ezen a tragikomédikus hatósági műszakis történeten, ezért végre visszaalakíthattam az autómat olyanra, amilyen volt. :D

Szóval a napfényes szombat délutánom azzal telt, hogy ebéd után bevettem édesapám aknás garázsát és - már szinte rutinból - nekifogtam a leömlőcserének. Elkezdtem újra szétborítani a motor "meleg" oldali részét. Vízcső széthúz, elrak az útból stb.

A csavarok-bilincsek és minden, amit újra szét kellett szedni hála az égnek - meg persze annak, hogy az elmúlt időszakiban 3x lett szét és összerakva az egész - könnyen lazultak, sehol nem volt semmi nehézség. Na persze, aki szedett már le nc-ről leömlőt az tudja, hogy a leömlő tűzfalhoz közeli utolsó 3 csavarja ultra szívás, de legalább már nem ért meglepetésként.

Amikor mindent szétcsavaroztam, akkor elkezdtem a generátor hátsó műanyag borítását is lecsavarozni, mert azt láttam egy youtube videóban, hogy annak a műanyag borításnak a lecsavarozásával sok helyet lehet nyerni a gyári leömlő kiszedésekor. Nagyon szívás hozzáférni ennek a borításnak a kis csavarkáihoz, de cserébe legalább le sem tudtam venni azt, mert beleakadt a motor blokkjának egy részébe. Szóval le kellett volna lazítanom a generátort ahhoz, hogy levehessem azt a műanyag borítást (de akkor már ugye miért ne venném le az egész generátort a francba?) :D Szóval megküzdöttem a kis csavarjaival, de végül rajta hagytam a generátoron ott ahol volt.

"Sebaj, egyszer már kirángattam ugyanilyen körülmények között azt a fránya gyári leömlőt! Most sem lehetetlen."

Környéken minden arrébb rakva, leömlő hővédői eltávolítva. 

Szóval elkezdtem küzdeni a leömlővel, mint horgász a nagy fogással. Fárasztottuk egymást, tekertem erre-tekertem arra, ő is én is leizzadtunk tisztességesen. Végül én nyertem.

Mivel rendkívül rutinos vagyok, ezért beszereztem egy lamdbaszonda kulcsot, így most nem kellett kölcsönkérnem mástól. :D Nagy batár leömlőből kiszenvedtem a szondákat, majd átcsavartam a másikra.

A nagy fogás, és mellette a filligrán kishal.

Ezt követően jöhetett egy alapos takarítás a motor-leömlő tömítés-leömlő talp részen annak érdekében, hogy ne fújjon ki sehol a renCer. A generátor hátfalát védő műanyag burkolatot (amit végül nem sikerült levennem) rendkívül igényes (nem) módon beragasztottam hővédő ragasztószalaggal. Hátha nem ég el az első gyors menés alkalmával.

Majd pedig véégre jöhetett az összerakás.

A filigrán, katalizátor nélküli leömlőt olyan könnyű visszarakni a helyére, hogy az valami őőőrületesen jó érzés az előző kirángatását követően. Az egyetlen trükkös része az, hogy az alsó befogató talpnak a csavarját, amire ráülteted a leömlőt le kell lazítani, mert különben nagyon nehéz pozícióba rakni a leömlőt. (Ez is már rutin csel volt, kérem szépen. Az első alkalommal egy órát elcsesztem vele, mire erre a kis trükkre rájöttem.)

Szépen visszacsavartam mindent, amit korábban szétszedtem. A hard part összeszerelésnél is a leömlő csavarjainak - főleg a hátsó csavarok - visszavarázslása.

Voilá:

Időben nagyjából így nézett ki nálam:
- szétszerelés: 13:00-16:30-ig.
- összerakás: 16:40-19:00-ig.

Ezt követően - levezetésként - kicseréltem a tágulási tartályt, visszaraktam a téli kerékszett helyére a nyárit, majd megkoronáztam az egészet az időközben Barnabással elcserélt toronymerevítővel.

Így nézünk ki (very illegal):

Ami kimaradt: egy olajcserét még szeretnék. Illetve az akksim elkezdett elfáradni, úgyhogy berendeltem egy újat.

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Hasznosan telt a szombat délután.

Mivel végre túl vagyunk ezen a tragikomédikus hatósági műszakis történeten, ezért végre visszaalakíthattam az autómat olyanra, amilyen volt. :D

Szóval a napfényes szombat délutánom azzal telt, hogy ebéd után bevettem édesapám aknás garázsát és - már szinte rutinból - nekifogtam a leömlőcserének. Elkezdtem újra szétborítani a motor "meleg" oldali részét. Vízcső széthúz, elrak az útból stb.

A csavarok-bilincsek és minden, amit újra szét kellett szedni hála az égnek - meg persze annak, hogy az elmúlt időszakiban 3x lett szét és összerakva az egész - könnyen lazultak, sehol nem volt semmi nehézség. Na persze, aki szedett már le nc-ről leömlőt az tudja, hogy a leömlő tűzfalhoz közeli utolsó 3 csavarja ultra szívás, de legalább már nem ért meglepetésként.

Amikor mindent szétcsavaroztam, akkor elkezdtem a generátor hátsó műanyag borítását is lecsavarozni, mert azt láttam egy youtube videóban, hogy annak a műanyag borításnak a lecsavarozásával sok helyet lehet nyerni a gyári leömlő kiszedésekor. Nagyon szívás hozzáférni ennek a borításnak a kis csavarkáihoz, de cserébe legalább le sem tudtam venni azt, mert beleakadt a motor blokkjának egy részébe. Szóval le kellett volna lazítanom a generátort ahhoz, hogy levehessem azt a műanyag borítást (de akkor már ugye miért ne venném le az egész generátort a francba?) :D Szóval megküzdöttem a kis csavarjaival, de végül rajta hagytam a generátoron ott ahol volt.

"Sebaj, egyszer már kirángattam ugyanilyen körülmények között azt a fránya gyári leömlőt! Most sem lehetetlen."

Környéken minden arrébb rakva, leömlő hővédői eltávolítva. 

Szóval elkezdtem küzdeni a leömlővel, mint horgász a nagy fogással. Fárasztottuk egymást, tekertem erre-tekertem arra, ő is én is leizzadtunk tisztességesen. Végül én nyertem.

Mivel rendkívül rutinos vagyok, ezért beszereztem egy lamdbaszonda kulcsot, így most nem kellett kölcsönkérnem mástól. :D Nagy batár leömlőből kiszenvedtem a szondákat, majd átcsavartam a másikra.

A nagy fogás, és mellette a filligrán kishal.

Ezt követően jöhetett egy alapos takarítás a motor-leömlő tömítés-leömlő talp részen annak érdekében, hogy ne fújjon ki sehol a renCer. A generátor hátfalát védő műanyag burkolatot (amit végül nem sikerült levennem) rendkívül igényes (nem) módon beragasztottam hővédő ragasztószalaggal. Hátha nem ég el az első gyors menés alkalmával.

Majd pedig véégre jöhetett az összerakás.

A filigrán, katalizátor nélküli leömlőt olyan könnyű visszarakni a helyére, hogy az valami őőőrületesen jó érzés az előző kirángatását követően. Az egyetlen trükkös része az, hogy az alsó befogató talpnak a csavarját, amire ráülteted a leömlőt le kell lazítani, mert különben nagyon nehéz pozícióba rakni a leömlőt. (Ez is már rutin csel volt, kérem szépen. Az első alkalommal egy órát elcsesztem vele, mire erre a kis trükkre rájöttem.)

Szépen visszacsavartam mindent, amit korábban szétszedtem. A hard part összeszerelésnél is a leömlő csavarjainak - főleg a hátsó csavarok - visszavarázslása.

Voilá:

Időben nagyjából így nézett ki nálam:
- szétszerelés: 13:00-16:30-ig.
- összerakás: 16:40-19:00-ig.

Ezt követően - levezetésként - kicseréltem a tágulási tartályt, visszaraktam a téli kerékszett helyére a nyárit, majd megkoronáztam az egészet az időközben Barnabással elcserélt toronymerevítővel.

Így nézünk ki (very illegal):

2024-06-10 13:08:55
GPali

GPali

Köszönöm, Gyula.

Óriási megkönnyebbülés ez. Nem csak nekem, de a pénztárcámnak is...

- Leömlőt és hátsó dobot nem én cseréltem vissza gyárira, mert épp amúgy is szerelőnél volt a kocsi, szóval egy füst alatt ezt is megcsinálta. Kb 45-50k körül volt ennek a munkadíja.

- A bukós műszaki vizsga 16.000,- ft körül volt.

- A szélvédő cserélje - a legolcsóbb helyet választva - 48.100,- ft volt.

- Útvonalengedély 3.500,- Ft. 

- Első alsó lengőkar szilent cseréje (párban illik és gyári, Mazda szilenteket kapott), futómű beállítás és újabb műszaki vizsga együtt összesen 135.000,- ft

- És hozzátenném, hogy amiket magamnak cseréltem, azok ugye ingyen voltak (csak rengeteg időmbe került), de ha azokat is szerelő csinálta volna, akkor még hozzácsapódott volna egy jókora munkadíj. Egyéb útiköltségeim, munkából kiesés ügyintézés miatt, idegeskedés, iratok beszerzése, rendezése stb...

- És akkor majd 1-2 hétvégi napot rá kell áldoznom a visszaalakításra is... 

De cserébe most olyan állapotban van az autó, hogy szinte OT vizsgára is megfelelne ha az átépített alkatrészeket (és nyilván az autó korát) nem vesszük figyelembe.

Sok hűhó konkrétan a semmiért. Persze annyit elért a tisztelt hatóság, hogy a hátsó kipufogó dobot már lehet, hogy nem fogom visszacserélni az utólagosra. "Jobb a békesség" címszóval... Tehát a világ ismét biztonságosabb hely lett, hála a szorgalmas hatóságnak. Jut eszembe, a februárban kirabolt/megrongált autóm ügyében még mindig nincs eredmény, de hát az ki a f*szt érdekel. Ott csak egy mindennapos bűncselekmény történt, az átalakított autók sokkal veszélyesebbek a társadalomra nézve. Egyébként 2 hete hívtam a kerületi ügyészséget a feltörés ügyben, hogy megérdeklődjem mi  a helyzet, miért nem halad az ügy. Telefonban kb leszidtak, hogy mit sürgetem őket, van 30 napjuk az eljárásra. (Kit érdekel, hogy rég letelt.)

Az óracsoport számlapját már visszacseréltem a menő sárga fordulatszámmérősre. A leömlő-tágulási tartály-kerekek cseréje még hátra van. Lassan pedig egy olajcsere is befigyel, mert kb 5000 km van a mostaniban.

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Köszönöm, Gyula.

Óriási megkönnyebbülés ez. Nem csak nekem, de a pénztárcámnak is...

- Leömlőt és hátsó dobot nem én cseréltem vissza gyárira, mert épp amúgy is szerelőnél volt a kocsi, szóval egy füst alatt ezt is megcsinálta. Kb 45-50k körül volt ennek a munkadíja.

- A bukós műszaki vizsga 16.000,- ft körül volt.

- A szélvédő cserélje - a legolcsóbb helyet választva - 48.100,- ft volt.

- Útvonalengedély 3.500,- Ft. 

- Első alsó lengőkar szilent cseréje (párban illik és gyári, Mazda szilenteket kapott), futómű beállítás és újabb műszaki vizsga együtt összesen 135.000,- ft

- És hozzátenném, hogy amiket magamnak cseréltem, azok ugye ingyen voltak (csak rengeteg időmbe került), de ha azokat is szerelő csinálta volna, akkor még hozzácsapódott volna egy jókora munkadíj. Egyéb utiköltségeim, munkából kiesés ügyintézés miatt, idegeskedés, iratok beszerzése, rendezése stb...

- És akkor majd 1-2 hétvi napot rá kell áldoznom a visszaalakításra is... 

De cserébe most olyan állapotban van az autó, hogy szinte OT vizsgára is megfelelne ha az átépített alaktrészeket (és nyilván az autó korát) nem vesszük figyelembe.

Sok hűhó konkrétan a semmiért. Persze annyit elért a tisztelt hatóság, hogy a hátsó kipufogó dobot már lehet, hogy nem fogom visszacserélni az utólagosra. "Jobb a békesség" címszóval... Tehát a világ ismét biztonságosabb hely lett, hála a szorgalmas hatóságnak. Jut eszembe, a februárban kirabolt/megrongált autóm ügyében még mindig nincs eredmény, de hát az ki a f*szt érdekel. Ott csak egy mindennapos bűncselekmény történt, az átalakított autók sokkal veszélyesebbek a társadalomra nézve. Egyébként 2 hete hívtam a kerületi ügyészséget a feltörés ügyben, hogy megérdeklődjem mi  a helyzet, miért nem halad az ügy. Telefonban kb leszidtak, hogy mit sürgetem őket, van 30 napjuk az eljárásra. (Kit érdekel, hogy egyébként rég letelt.)

Az óracsoport számlapját már visszacseréltem a menő sárga fordulatszámmérősre. A leömlő-tágulási tartály-kerekek cseréje még hátra van. Lassan pedig egy olajcsere is befigyel, mert kb 5000 km van a mostaniban.

2024-06-10 18:33:41
Gyula

Gyula

Posztok: 419
Velünk: 2752 napja

Válasz erre: @GPali #146726 

ÉLJEN,ÉLJEN,HURRÁ!!!!!    

Lehet itt bármilyen választás,mindenképpen ez a hét legjelentősebb eseménye!Sose legyen részed az előző hetekéihez hasonló élményekben.Sok-sok gondtalan km-t!  

Történet:

Válasz erre: @GPali #146726 

ÉLJEN,ÉLJEN,HURRÁ!!!!!    

Lehet itt bármilyen választás,mindenképpen ez a hét legjelentősebb eseménye!Sose legyen részed az előző hetekéihez hasonló élményekben.Sok-sok gondtalan km-t.  

2024-06-06 13:41:05
GPali

GPali

Igen!

Újra van ÉRVÉNYES műszaki vizsga az autón!

Kérem a jó mélyen tisztelt hatóságot, hogy mostantól szíveskedjen békén hagyni.

Szép nyarat 

aláírás

Touge Runnerz

2024-05-23 9:12:00
GPali

GPali

Plazmavago: sajnos a hatóság szerintem ennyire nem átgondoltan működik ebben az ügyben. smile Szerintem kaptak egy utasítást, az alapján megindították az eljárást és a többi nem érdekli őket.

gzugzu: az fix, hogy nem fogom bedobni a sztorit a becsületesneppernek. Így is 90%, hogy miatta/miattuk indult el ez a lavina. Ha még tovább húzza az ügyet, azzal én nem leszek előrébb. Max annyit érnék el vele, hogy ő kap plusz 500 like-ot egy videójára, engem meg esetleg tovább csesztet a hatóság, hiszen egy ellenük uszító videóban szerepelne az autóm.

Gyula: jelentem, a film sajnos forog tovább smile

Tegnap este kaptam az infót, hogy a szerviz, ahova elvittem az autót mégsem vállalja a futómű szilent cseréjét, mert "nagyon bonyolult az autó futóműve és nem mernek hozzányúlni." Magyarra fordítva: túl sok meló lenne vele, nem éri meg nekik. A film következő kockája pedig az, hogy ennek ellenére megkérdeztek 3-4 közeli vizsgaállomást, hogy vállalnák-e az autó vizsgáztatását. Mindegyik helyről egy határozott NEM volt a válasz, arra hivatkozással, hogy ők közlekedési hatóságnál bukott autóval nem szeretnének szívni.

Szóval sem a szilent nincs kicserélve, sem pedig a vizsga nincs kilátásba helyezve, tehát egy hét leforgása alatt semennyit sem haladt előre az ügy. Ma délelőtt felhívok egy másik helyi szervizt, hátha vállalja a szilent cserét.

aláírás

Touge Runnerz

2024-05-21 9:22:18
Gyula

Gyula

Posztok: 419
Velünk: 2752 napja

Válasz erre: @GPali #146707 

Húvaze ez elég durva horror sztori.Amerikában ebből filmet csinálnának! 

2024-05-16 19:03:13
gzugzu

gzugzu

Posztok: 977
Velünk: 4581 napja

Válasz erre: @GPali #146706 

sad

A becsületesnepper szokott készíteni az NKH-sokrol kedves videókat. Szerintem ez is megerne egy részt.