Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Így épül az MX-5-öm (build thread)    »    Pali játszótere    |   << vissza

Pali játszótere

2024-05-16 17:50:15
Plazmavago

Plazmavago

Posztok: 209
Velünk: 1969 napja

Válasz erre: @GPali #146707 

Ú basszus, sajnálom. sad Remélem, mielőbb sikerül ezen túljutni.

Ez rosszindulat volt teljes mértékben, ha akarják, az ennél nagyobb szélvédőhibát is átengedik.

Amúgy ha "bosszúnak" indult ez a hatóság részéről, akkor az nem érdekelt senkit, hogy a rossz emberen csattan az ostor? Hogy volt egy adásvétel azóta...

2024-05-16 15:35:50
GPali

GPali

Posztok: 736
Velünk: 2778 napja

Szélvédő kicserélve. Mínusz 50k, de ki számolja...

Egyből kértem útvonal engedélyt a kormányablakban, hogy elmehessek azon melegében a kicseszett szigetszentmiklósi közlekedési hatósághoz. Mínusz 3500, de ki számolja.

Nyitvatartási időben oda is értem. Vizsgasoron 0, azaz nulla autó állt. Hivatalnokok bent beszélgettek kb, semmi dolguk nem volt.

Mondtam, hogy tegnap basztak meg a szélvédő miatt. Kicseréltettem, úgyhogy tessenek végigtolni a szájbavert, szerencsétlen, nyomorult autót a vizsgasoron és felejtsük el egymást.

Áááá uram azt nem lehet. Csak berendelő határozattal van rá lehetőség. Mondom ok, de itt egy vizsgasor, itt vannak vizsgabiztosok és itt a kurva autó. Tegnap voltam itt, ne szopassuk már ki egymást. Megoldás javaslat: írjak ide és ide egy emailt, mait kezelnek, és akkor jövőhétre tudnak nekem adni időpontot. Nyilván ezt a lehetőséget nem fogom választani. Basszák meg magukat.

Mint kiderült a határozatban a szélvédőn kívül a bal első futómű alkatrész hibát is úgy vette fel a vér geci vizsgabiztos, hogy annak a hibája is instant buktató. Annak ellenére, hogy elmondta, amiatt nem buktatna meg. Ezzel kapcsolatosan kaptam egy ígéretet, hogy ha hozzájuk viszem vissza ezzel az emailezgetős fasz megoldásukkal, akkor át fogják engedni, akkor is ha nem cseréltetem ki. Mondtam, hogy akkor tessék módosítani a vizsgalapon a hibát. Áááá arra azért nincs lehetőség. Nyilván....

Szóval nem, nem lesz hosszú hétvégére autóm, annak ellenére, hogy mindent megtettem amit csak tudtam. Hogy baszódjanak telibe-keresztbe-szét-össze-vissza mindahányan vannak.

Készültem erre az esetre is egyébként, és az útvonalengedélyt nem csak Szigetszentmiklósig, hanem Piliscsabáig kértem. Így ma este elviszem a kocsit Piliscsabára. Megnézem melyik szájbavert gömbfej/akármivel van bajuk. Aztán vagy rendelek egyet, kicserélem és viszem vizsgára, vagy elviszem szerelőhöz, hogy cserélje ki és vigye is el egyből vizsgára akárhova.

Szétbasz az ideg.

aláírás

Touge Runnerz

2024-05-16 9:42:49
GPali

GPali

Szóval tegnap 10:00-kor ott ültem az ügyfél térben, hiszen akkorra rendeltek be. Nagyjából fél óra várakozás után el is kezdtek velem foglalkozni. Bekérte Mancika az irataimat, illetve a kocsi iratait, megfűszerezve a futómű átalakítás papírjaival. (Amik ugye elvileg nekik is meg kéne, hogy legyen...) Szóval odaadtam egy köteg papirost.

Közben tájékoztattak, hogy az engedélyezett futómű átalakítás miatt rendeltek be. Mert, hogy 2018-ban, amikor a hatóság (tehát ők) engedélyezte az átalakítást, akkor konkrétan semmilyen dokumentáció nem lett csatolva. Sem a beépítési igazolás, sem a futómű típusbizonyítvány ? , sem a számla, sem semmi. Kérdeztem, hogy ez hogyan derült ki? Válasz: szúrópróba szerűen szoktuk ellenőrizni az átalakított autókat, és önnél kibukott, hogy nagyon hiányos a dokumentáció, ezért hívtuk be. (Na persze, nyilván random felülvizsgálgatják a saját maguk által jóváhagyott átalakításokat. Mert ugye erre van kapacitásuk. Hagyjuk már.)

Körülbelül 2 órán keresztül nyálazták a papírokat, aminek az lett a vége, hogy hát igaziból minden megvan, szóval nincs gond. Azért nyilván menjek be egy vizsgára is a kocsival.

Vizsga sorba kb 11:30 körül álltam be és 11:50 környékén következett az én autóm.

Vicces mozzanat volt, amikor odajött hozzám egy szakember, és kérte a fólia műbizonylatát. Mondtam neki, hogy uram, ez nem ablak fólia, ehhez nem kell műbizonylat. Jó, rendben, akkor is adjon valami papírt a fóliáról. Még jó, hogy felkészültem erre is és a fólia gyártójának a weblapjáról kinyomtattam a típus specifikációt. Azt odaadtam neki. Elvitte.... Majd elfogadta, hogy akkor így rendben. :D

"Ha a halál árnyékában járok is..."

Valami rejtélyes oknál fogva amikor az enyém jött sorba, valamiért minden addig ott tevékenykedő vizsgabiztos eltűnt. kb 40 percet szobroztam ott úgy, hogy nem történt semmi, nem jött oda senki. Hosszas várakozás után egy addig nem látott, öregebb biztos Úr érkezett meg és kezdte meg a kocsim vizsgáját. Fék-futómű-emisszió-lámpák stb. Minden patent. Sőt, a vizsga végén meg is jegyezte a vizsgabiztos, hogy szép, jó állapotban van az autó, látszik, hogy törődök vele. Az mondjuk nagyon fájt amikor alulról csavarhúzóval izomból döfködte a kocsi alvázát.

DE! van itt egy kavics felverődés a szélvédőn... Szóval már a vizsga megkezdésekor eldöntötte, hogy megbuktatja az autót. (Igen, ez a vizsgabiztos szájából hangzott el.)  Mondtam neki, hogy elvittem szélvédőshöz, szakszerűen ki van töltve a kavicsfelverődés, ne vicceljünk már. Nyilván nem hatotta meg. Azt mondta, hogy őt ez nem érdekli, új szélvédő kell, nem pedig javítás, szóval bukó.

A kavics:

Valóban ott van, valóban nem kicsi. Sőt ugye a vizsgára való felkészülős listámon is ott volt, mint tétel a szélvédő cseréje. De már nem fért bele az időmbe (mivel egy hétvégém volt mindent megoldani).

Szóval a februárban megkapott műszaki érvényességét lesztornózták és az autót megbuktatták egy MOCSKOS KAVICSFELVERŐDÉS MIATT. Nem elrepedt szélvédő, csak egy kavics... Ennyibe tudtak belekötni. Illetve hozzátette szóban, hogy az első futómű egyik szilentje is kezd fáradni, de amiatt még átengedte volna.

"Érvénytelen"

Konkrétan újra végigcsináltam a futómű módosítás engedélyeztetését. Amit most elvileg szépen, rendben és teljeskörűen dokumentáltak is. Legalább ennyi haszna volt a tegnapnak. Megjegyzem a megfelelő, legális futómű átalakítás miatt vettem ezt az autót. Tehát pont azzal szopom be ami miatt megvettem. Óriáááási!

....és akkor most hogyan tovább? Kérdeztem én. Hát mivel megbukott az autó, ezért a vizsgadíjat ki kellett fizetnem. KP-ban, mert a mélyen tisztelt hatóság még a '90-es évek készpénzes világában él. Ezen kívül visszakaptam a papírjaimat, meg ugye a sikertelen vizsgáról szóló vizsgalapot is.

Gyakorlatilag a vizsgát követő naptól kezdve nincs érvényes műszaki az autón tehát közúti közlekedésben nem vehet részt. Egy KAVICSFELVERŐDÉS MIATT.

A papírok visszavételekor kérdeztem a vizsgabiztost, hogy akkor jól értem-e a dolgot, tehát a KÖZVESZÉLYES autómmal másnaptól nem mehetek utcára. Válasz: igen, jól értem. Kérdeztem, hogy akkor mégis hogy a viharba vigyem el szélvédő cserére és új műszaki vizsgára. Válasz: hát ha nem megy át véda alatt és nem állítják meg, akkor nincs gond. Illetve hozzátette, hogy biztos meg tetszik tudni oldani a vizsgát szélvédőcsere nélkül is, ne aggódja túl. MONDOM MIVAN EMBER. Most komolyan arra buzdítasz, hogy menjek vele lábon egy "okos vizsgára"?! Hát (már elnézést) de a büdös kurva anyádat kedves vizsgabizots úr, azt!

Megjegyzem végül rendkívül jófej módon a vizsgalapra nem csak a szélvédőt, de a futóműszilentet is beírta mint problémát.

Ezzel a csodás tapasztalással a hátam mögött f2 után elhagytam a vizsgaállomást.

Mivel aznap még szabályosan vehettem részt a forgalomban, ezért SOS felkerestem 2 autóüvegest. Az egyik tudott is fogadni, úgyhogy délután el is vittem az autót szélvédő cserére. Elvileg ma délutánra készen lesznek. Extraként ott helyszínen kiszereltem a jobb hátsó lámpámat, ami beázik. Megkértem őket, hogy ragasszák meg szélvédő ragasztóval, vagy valamivel. Szóval talán a lámpa beázás problémát is sikerül egy füst alatt letudni.

Délután 16:10-kor már szélvédősnél volt az autó. (jobb hátsó lámpa kiszerelve...)

Ha megvan a szélvédőcsere, akkor ocsmányirodából kell kérnem egy új kis matricát a szélvédőre és elvinnem műszaki vizsgára. Ugye védákat kerülve! (lol)

Nagyon sok óra, idegszál és pénz ez a sztori. Őszintén remélem, hogy lassan vége. 

aláírás

Touge Runnerz

2024-05-15 21:23:33
GPali

GPali

Röviden: nem ment át a kocsi a műszakin.

Majd kifejtem később. 

aláírás

Touge Runnerz

2024-05-15 17:40:23
Liszt

Liszt

Posztok: 1019
Velünk: 3544 napja

es kivancsian varjuk mi tortent 

aláírás

Dani 

2024-05-15 7:39:24
Plazmavago

Plazmavago

Sok sikert, szurkolunk! 

2024-05-14 8:35:55
GPali

GPali

Tegnap este kikaptam a jobb hátsó lámpát.

Ebben még halakat is lehetne tartani.

Körbenéztem, már 2 helyen is volt ragasztva ez a lámpa. Most pedig egy harmadik helyen találtam hézagot, ahol bejuthatott a víz. A búra és a hátsó műanyag vált el egy picit, ott folyhatott be. Este kicsurgattam belőle amit tudtam, majd hajszárítóztam.

Egyelőre még mindig párás kicsit, úgyhogy kirakom a napra, hátha kiszíííjjjja belőle.

Ezzel párhuzamosan elkezdtem csere lámpát is keresni a Facebook adok-veszek oldalán.

A holnapi szigorított műszakim miatt ez a kis "side quest" nagyon nem hiányzik, mert egy bepárásodott hátsólámpa sanszosan instant bukó :D

aláírás

Touge Runnerz

2024-05-13 16:37:45
GPali

GPali

Köszi Gyula a szerencse kívánást, szerintem lesz is rá szükségem. smile

bmrk, nagyon sok jel arra mutat, hogy itt nem feltétlen én voltam az eredeti célpont, csak épp rosszkor vagyok rossz helyen. A kocsi előző tulaja most év elején beperelte a közlekedési hatóságot. A keresetlevélben behivatkozta az én autómat is, illetve az autómba beépített futóművet. Erre most a hatóság hirtelen megkeresett engem azzal, hogy szerintük baj van az autómmal, sőt a második határozat szerint kifejezetten a futóművel van probléma. Beszéltem az előző tulajjal, ő egyből azt írta, hogy szerinte is miatta vették elő az autómat.

A lényeg, hogy pénteken - majdnem 4 hét után - visszakaptam az autót a szervizből.

Szervizben javított/cserélt dolgok: váltócsapágy, váltószimering, hézagolólemez, Dificsapágy, kúpkerék szimering, kapcsolóvilla, váltóolaj, difiolaj. (2024.05.09.) kb 207700 km

A szerelő a váltóban a kettes fokozatnál talált "bajt", és cserélt több mindent, illetve a difiben csapágyat. Annyira szörnyű állapotban nem volt a váltó, de ha már szétszedte, akkor cserélte. Amiből lehetett, abból gyári, Mazda alkatrészt vett. Olyan is lett a végösszeg... De cserébe legalább kicserélte a leömlőt és a hátsó dobot is a gyárira, szóval ez a két tétel megvolt a visszagyáriasodásból.

Szombaton visszacseréltem a műszeregység számlapját gyárira. Majd vasárnap nekiugrottam a többi dolognak.

Így a nyári kerekeket a full gyári 16"-os téli szettre cseréltem. Pipa

A toronymerevítőmmel úgy voltam, hogy mivel elvileg gyári mazdaspeed, ezért nem szedem ki. De bárhogy nézegettem, sehol nem találtam rajta semmi feliratot/számot/logót, ami arra utalna, hogy gyári Mazda alkatrészről volna szó, így inkább kiszedtem a francba. Nem hagyok feleslegesen támadási felületet a vizsgára.

A motortérben tovább nézelődve olajpára/folyás után kutattam. Nagy para nem volt, azért áttörölgettem amit tudtam. Ellenőriztem az akksi lefogatást, illetve magát az akkumulátort is.

És akkor hátra volt még az ominózus tágulási tartály, ami ugye full racse aluminium. Nagyon szembetűnő is ahogy csillog a motortérben, ráadásul nyilván semmilyen papír nem igazolja, hogy ez egy közúti közlekedésre alkalmas (!!!!) alkatrész, szóval mennie kellett. Kovács Dani épp tágulási tartályt cserélt, úgyhogy az ő gyáriját kaptam meg a vizsga erejéig. Értitek, a bajos, gyárilag sz*r alkatrészt visszaraktam a megbízható, jó tágulási tartály helyére, hogy a t. hatóságnak megfelelő legyen. Vicc smile

A kavicsfelverődéses szélvédőmre se időm, se energiám nem maradt. Remélem nem lesz vele gond.

Amitől még félek az az utólagos ECUTEK-es remap. Imádkozzunk, hogy ezt nem szúrják ki... 2 helyről is azt a visszajelzést kaptam, hogy emiatt nem kell aggódni.

Extraként mostam egy légszűrőt is. Mert ráfért.

...És akkor jött egy újabb rejtély. A jobb hátsó lámpám tökre be van párásodva... Nem tudom, hogy tömítés fáradt el vagy valami más baja van-e.

Tegnap egész nap a napon álltam, hogy szívja a napfény. Nem száradt ki...

A kék fóliám pedig egyre nagyobb katasztrófa. Nagyon csúnyán "hámlik" lefele az autóról, ami így 3-4 hónappal a fóliázás után viszonylag vér ciki. Főleg annak tudatában, hogy az autó az ideje 90%-át egy garázsban tölti. Napot-esőt-stb nem igazán kapott.

Most már kezdem elengedni, ha lejön, hát lejön. Bár azért örültem volna, ha 1-2 évet kibír.

aláírás

Touge Runnerz

2024-05-10 14:49:37

bmrk

Posztok: 11
Velünk: 315 napja

tragédia ami itt megy az autósok szopatása terén, nem hiszem el hogy erre van kapacitás és ennyi munkanélküli unatkozó aktatologató fasznak kell ezzel elfoglaltságot keresni, hogy valami "hasznossal" töltsék az időt, ha már a mi adónkból kapnak valami fizetést, nevetséges. Az nem opció amúgy hogy egy gyári futóművet aládobsz a vizsgára és viszlát? 

szerk.: "Mellékesen megjegyzem, hogy ennek a határozatnak a fényében már erősen kihallható a sztoriból, hogy az előző tulaj és a hatóságok közötti fogócska miatt van az egész szopáscunami." - ezt melyik részből érzékeled? nekem nem jön át annyira, szerintem szimplán csak geciskednek, de elhinném ezt is amúgy

Történet:

tragédia ami itt megy az autósok szopatása terén, nem hiszem el hogy erre van kapacitás és ennyi munkanélküli unatkozó aktatologató fasznak kell ezzel elfoglaltságot keresni, hogy valami "hasznossal" töltsék az időt, ha már a mi adónkból kapnak valami fizetést, nevetséges. Az nem opció amúgy hogy egy gyári futóművet aládobsz a vizsgára és viszlát? 

szerk.: "Mellékesen megjegyzem, hogy ennek a határozatnak a fényében már erősen kihallható a sztoriból, hogy az előző tulaj és a hatóságok közötti fogócska miatt van az egész szopáscunami." - ezt melyik részből érzékeled? nekem nem jön át annyira, szimplán csak geciskednek, de elhinném ezt is amúgy

2024-05-10 13:19:38
Gyula

Gyula

Posztok: 419
Velünk: 2785 napja

Válasz erre: @GPali #146698 

Katasztrófatúristák gyertek Magyarországra (csak ne saját autóval!),mert ami itt van......Miért nem veszünk át jól működő példát valamelyik jól működő ország gyakorlatából.Ki van az már találva! Egy műszaki vizsgán nem a különböző alkatrészek papírjaival,hanem a működésükkel kellene talán foglalkozni.Ha a magyar hivatalokon múlott volna,még minden futómű laprugós lenne.  ............................Sok szerencsét szer-törtökre !!!

2024-05-10 9:39:33
GPali

GPali

Tegnap az ügyfélkapumra landolt a "Jármű berendelése műszaki vizsgára" tárgyú Határozat Módosítása.

Tehát az iratbetekintési kérelmem eredménye valóban egy határozat módosítás lett... Ezek teljesen elmeroggyantak :D

A berendelés dátuma maradt "2024. év május hónap 15 nap (csütörtök) 10 óra 00 perc" Akárhogy is forgatom a naptáramat, május 15. a szerda, de ne vesszünk el a részletekben.

Április 26-án nyújtottam be e-papíron a kérelmemet, melyre az eljáró hatóság az alábbi megállapításokat tette:

„1. A Hatóságunk részére, Dr. Geiszelhardt Pál által 2024. 04. 26. napján megküldött, a PE/JMO/00173-

4/2024 ügyszámon iktatott „Iratbetekintési/iratszolgáltatási kérelem” tárgyú vizsgálatát követően a

PE/JMO/00173-3/2024 iktatószámú határozat módosítása szükséges.

2. A PE/JMO/00173-3/2024 iktatószámú határozat a PHP385 forgalmi rendszámú jármű soron kívüli

műszaki vizsgálaton való megjelenését rendeli el, azonban az indoklásban feltüntetett okok pontosításra

szorulnak. A jármű 2018. november 11. napján, a 26-18/1723501 ügyszámon elvégzett időszakos

műszaki vizsgálata során felhasználásra került a 85-18/0001444/05 számú átalakítási engedély,

melyben a módosított futóműelemekre utaló záradék nem tartalmazza a felhasznált elemek azonosító

számát, továbbá a vizsgálati dokumentáció során nem kerültek feltöltésre fényképfelvételek az átalakítás

megvalósulásának igazolására. A fentiek alapján, a KÖKIR rendszerben található adatok nem teszik

lehetővé, hogy a jármű soron következő műszaki vizsgálatainál az eljáró vizsgabiztosok és a

közreműködő vizsgálóállomások a szükséges vizsgálatokat elvégezzék a kiadott átalakítási engedély és

mellékletei, a jármű forgalmi engedélye és a járművön fellelhető átalakítások egyezőségének

tekintetében.

3. Mivel a 26-18/1723501 ügyszámú műszaki vizsgálat nem a Pest Vármegyei Kormányhivatal

(továbbialban: PVKH) illetékességi területén került lefolytatásra, a 85-18/0001444 számú átalakítási

engedélyt szintén nem hatóságunk állította ki, továbbá az engedély már felhasználásra került, valamint a

felhasználásának érvényesség ideje már lejárt, illetve a lefolytatott műszaki vizsgálat már három

alkalommal felülírásra került a soron következő időszakos műszaki vizsgálatok alkalmával, ezért sem a

hiányosan dokumentált műszaki vizsgálat, sem a pontosításra szoruló átalakítási engedély nem

javítható.

4. Az eltelt idő alatt elvégzett három időszakos műszaki vizsgálatból kettő a PVKH illetékességi területén

került lefolytatásra. Ezekben az esetekben hatóságunknak van jogköre eljárni a vizsgálóállomások

tevékenységének megfelelőségével kapcsolatban, azonban ehhez szükségszerű a jármű

megvizsgálása, mivel így állapítható meg annak mértéke, hogy az eljáró vizsgálóállomás milyen hibát

vétett a lefolytatott vizsgálat során. A fentiek miatt, a hatóságunk számára elérhető, 85-18/0001444

ügyszámú átalakítási engedély mellékleteiben szereplő futómű alkatrész azonosítók, és a járműbe

beépített futómű alkatrészeken szereplő azonosítók összevetése szükséges, melynek módja a korábban

megküldött határozatban foglaltak végrehajtásával lehetséges.

5. A Hatóság munkatársainak megállapítása szerint szükséges berendelni a járművet további vizsgálatok

elvégzése céljából a közúti járművek megvizsgálásáról szóló 5/1990.(IV 12.) KÖHÉM rendelet 14 § (16)

bekezdése alapján.”

A közúti járművek megvizsgálásáról szóló 5/1990.(IV 12.) KÖHÉM rendelet 14 § (16) bekezdése az alábbiakat tartalmazza:

"A közlekedési hatóság a járművet – közúti ellenőrzés hiányában is – műszaki vizsgálatra rendelheti be, amennyiben alapos gyanú merül fel arra, hogy a jármű az 5. számú melléklet 3.2.2. pontja szerinti komoly vagy veszélyes hiányossággal rendelkezik."

Ezt így továbbra sem tudom elfogadni indokolásnak. A szétrohadt, 5x összetaknyolt melós Tranzitok esetében elfogadnám, de az én autómnál a komoly vagy veszélyes hiányosság gyanúja elég erős.

A lényeg, hogy ebből az új berendelő határozatból azért már erősen látszik, hogy a futóművemre kíváncsiak. És az is erősen kihallható belőle, hogy nem feltétlen az a céljuk, hogy szabályosnak fogadják el a beépítést... Eléggé izgulok, hogy mi lesz itt szerdán (vagy csütörtökön? :D ). Ha az lesz a kis játékunk vége, hogy nem volt szabályos a futómű beépítése, akkor erős érdekmúlás fog fellépni nálam az autó vásárlásával kapcsolatosan, hiszen pont a legális átépítés miatt választottam ezt az  autót.

Két forgatókönyvet vizionálok:
1. Valóban csak a futóművet fogják vizslatni és ott keresik majd a hibalehetőséget. Ha véletlenül találnak valami hiányosságot a papírozásnál, akkor engedély nélküli átalakítás miatt megcsesznek.
2. Szépen átnézik az egész autót és keresgélik, hogy mibe tudnak belekötni. Mivel bármikor bármibe bele tudnak, ezért ez sincs ínyemre.

Elég aggályosnak tartom, hogy emiatt most elképzelhető, hogy vizsgabázisokat is meg fognak hurcolni.... Nálam "csak" egy kb 5 millióm van kockán, de a vizsgaállomásoknál emberek megélhetése van kockáztatva.

Mellékesen megjegyzem, hogy ennek a határozatnak a fényében már erősen kihallható a sztoriból, hogy az előző tulaj és a hatóságok közötti fogócska miatt van az egész szopáscunami. Engem egyáltalán nem érdekel, hogy kinek mi a hobbija, csinálja nyugodtan. Ha valaki azt élvezi, hogy a hatósággal baszakszik, csinálja, de mást ne szopasson már be. Nekem ez a sztori rengeteg időmet emészti fel, sok pénzembe kerül, és még több idegsejtembe, és a rengeteg időn kívül még egy ki időbe. Gondoljatok bele, én hetek óta izgulok ezen, az autót építem vissza gyárira, szakemberekkel konzultálok, hogy mi várható/hogy készüljek erre, a hatósággal levelezek-telefonálok-veszekedek, munkaidőben elmegyek majd erre az Istenverte vizsgára ahol vagy átmegy az autó vagy nem. Majd ha a hátam mögött tudom az egészet, akkor ismét vár rám 1-2 hétvégi szerelés, hogy az autómat visszaalakíthassam olyanra amilyenre szeretném. Nyilván a hatóság is egy f*sz, de itt szerintem most kettőn áll a vásár, mind a két oldal viselkedése gáz.

Arra gondolni sem merek, hogy mi van ha véletlenül úgy ér véget a sztori, hogy csak simán kivonják a forgalomból az autót.

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Tegnap az ügyfélkapumra landolt a "Jármű berendelése műszaki vizsgára" tárgyú Határozat Módosítása.

Tehát az iratbetekintési kérelmem eredménye valóban egy határozat módosítás lett... Ezek teljesen elmeroggyantak :D

A berendelés dátuma maradt "2024. év május hónap 15 nap (csütörtök) 10 óra 00 perc" Akárhogy is forgatom a naptáramat, május 15. a szerda, de ne vesszünk el a részletekben.

Április 26-án nyújtottam be e-papíron a kérelmemet, melyre az eljáró hatóság az alábbi megállapításokat tette:

„1. A Hatóságunk részére, Dr. Geiszelhardt Pál által 2024. 04. 26. napján megküldött, a PE/JMO/00173-

4/2024 ügyszámon iktatott „Iratbetekintési/iratszolgáltatási kérelem” tárgyú vizsgálatát követően a

PE/JMO/00173-3/2024 iktatószámú határozat módosítása szükséges.

2. A PE/JMO/00173-3/2024 iktatószámú határozat a PHP385 forgalmi rendszámú jármű soron kívüli

műszaki vizsgálaton való megjelenését rendeli el, azonban az indoklásban feltüntetett okok pontosításra

szorulnak. A jármű 2018. november 11. napján, a 26-18/1723501 ügyszámon elvégzett időszakos

műszaki vizsgálata során felhasználásra került a 85-18/0001444/05 számú átalakítási engedély,

melyben a módosított futóműelemekre utaló záradék nem tartalmazza a felhasznált elemek azonosító

számát, továbbá a vizsgálati dokumentáció során nem kerültek feltöltésre fényképfelvételek az átalakítás

megvalósulásának igazolására. A fentiek alapján, a KÖKIR rendszerben található adatok nem teszik

lehetővé, hogy a jármű soron következő műszaki vizsgálatainál az eljáró vizsgabiztosok és a

közreműködő vizsgálóállomások a szükséges vizsgálatokat elvégezzék a kiadott átalakítási engedély és

mellékletei, a jármű forgalmi engedélye és a járművön fellelhető átalakítások egyezőségének

tekintetében.

3. Mivel a 26-18/1723501 ügyszámú műszaki vizsgálat nem a Pest Vármegyei Kormányhivatal

(továbbialban: PVKH) illetékességi területén került lefolytatásra, a 85-18/0001444 számú átalakítási

engedélyt szintén nem hatóságunk állította ki, továbbá az engedély már felhasználásra került, valamint a

felhasználásának érvényesség ideje már lejárt, illetve a lefolytatott műszaki vizsgálat már három

alkalommal felülírásra került a soron következő időszakos műszaki vizsgálatok alkalmával, ezért sem a

hiányosan dokumentált műszaki vizsgálat, sem a pontosításra szoruló átalakítási engedély nem

javítható.

4. Az eltelt idő alatt elvégzett három időszakos műszaki vizsgálatból kettő a PVKH illetékességi területén

került lefolytatásra. Ezekben az esetekben hatóságunknak van jogköre eljárni a vizsgálóállomások

tevékenységének megfelelőségével kapcsolatban, azonban ehhez szükségszerű a jármű

megvizsgálása, mivel így állapítható meg annak mértéke, hogy az eljáró vizsgálóállomás milyen hibát

vétett a lefolytatott vizsgálat során. A fentiek miatt, a hatóságunk számára elérhető, 85-18/0001444

ügyszámú átalakítási engedély mellékleteiben szereplő futómű alkatrész azonosítók, és a járműbe

beépített futómű alkatrészeken szereplő azonosítók összevetése szükséges, melynek módja a korábban

megküldött határozatban foglaltak végrehajtásával lehetséges.

5. A Hatóság munkatársainak megállapítása szerint szükséges berendelni a járművet további vizsgálatok

elvégzése céljából a közúti járművek megvizsgálásáról szóló 5/1990.(IV 12.) KÖHÉM rendelet 14 § (16)

bekezdése alapján.”

A közúti járművek megvizsgálásáról szóló 5/1990.(IV 12.) KÖHÉM rendelet 14 § (16) bekezdése az alábbiakat tartalmazza:

"A közlekedési hatóság a járművet – közúti ellenőrzés hiányában is – műszaki vizsgálatra rendelheti be, amennyiben alapos gyanú merül fel arra, hogy a jármű az 5. számú melléklet 3.2.2. pontja szerinti komoly vagy veszélyes hiányossággal rendelkezik."

Ezt így továbbra sem tudom elfogadni indokolásnak. A szétrohadt, 5x összetaknyolt melós Tranzitok esetében elfogadnám, de az én autómnál a komoly vagy veszélyes hiányosság gyanúja elég erős.

A lényeg, hogy ebből az új berendelő határozatból azért már erősen látszik, hogy a futóművemre kíváncsiak. És az is erősen kihallható belőle, hogy nem feltétlen az a céljuk, hogy szabályosnak fogadják el a beépítést... Eléggé izgulok, hogy mi lesz itt szerdán (vagy csütörtökön? :D ). Ha az lesz a kis játékunk vége, hogy nem volt szabályos a futómű beépítése, akkor erős érdekmúlás fog fellépni nálam az autó vásárlásával kapcsolatosan, hiszen pont a legális átépítés miatt választottam ezt az  autót.

Két forgatókönyvet vizionálok:
1. Valóban csak a futóművet fogják vizslatni és ott keresik majd a hibalehetőséget. Ha véletlenül találnak valami hiányosságot a papírozásnál, akkor engedély nélküli átalakítás miatt megcsesznek.
2. Szépen átnézik az egész autót és keresgélik, hogy mibe tudnak belekötni. Mivel bármikor bármibe bele tudnak, ezért ez sincs ínyemre.

Elég aggályosnak tartom, hogy emiatt most elképzelhető, hogy vizsgabázisokat is meg fognak hurcolni....

Mellékesen megjegyzem, hogy ennek a határozatnak a fényében már erősen kihallható a sztoriból, hogy az előző tulaj és a hatóságok közötti fogócska miatt van az egész szopáscunami. Engem egyáltalán nem érdekel, hogy kinek mi a hobbija, csinálja nyugodtan. Ha valaki azt élvezi, hogy a hatósággal baszakszik, csinálja, de mást ne szopasson már be. Nekem ez a sztori rengeteg időmet emészti fel, sok pénzembe kerül, és még több idegsejtembe, és a rengeteg időn kívül még egy ki időbe. Gondoljatok bele, én hetek óta izgulok ezen, az autót építem vissza gyárira, szakemberekkel konzultálok, hogy mi várható/hogy készüljek erre, a hatósággal levelezek-telefonálok-veszekedek, munkaidőben elmegyek majd erre az Istenverte vizsgára ahol vagy átmegy az autó vagy nem. Majd ha a hátam mögött tudom az egészet, akkor ismét vár rám 1-2 hétvégi szerelés, hogy az autómat visszaalakíthassam olyanra amilyenre szeretném. Nyilván a hatóság is egy f*sz, de itt szerintem most kettőn áll a vásár, mind a két oldal viselkedése gáz.

Arra gondolni sem merek, hogy mi van ha véletlenül úgy ér véget a sztori, hogy csak simán kivonják a forgalomból az autót.

2024-05-07 9:43:15
Kalap

Kalap

Posztok: 1646
Velünk: 6368 napja

WTF???   Édesjóistenem aki lakozol a mennyekben titokban....  Kitartást basszameg.... 

aláírás

Fun is not a straight line

2024-05-07 9:39:18
GPali

GPali

Pali vs közlekedési hatóság kiakadás következik:

Legalja basszátok meg. Most hívtam a közlekedési hatóságot, hogy mégis mi a kurva anyám van az iratbetekintési kérelmemmel, mert 26-án adtam be (másfél hete) és még nem bírálták el. Meglepetésemre ügyszámot sem kellett mondanom, tudták ki vagyok és, hogy melyik üggyel keresem őket...

Ügyintéző csaj ilyet szól h épp írjuk át a határozatot, úgyhogy kis türelmet kérünk. MONDOM MIT CSINÁLTOK?!

Hát igen, mert igazából alapos volt a kérelme, és valóban nem volt jó a határozatunk, úgyhogy átírjuk úgy, hogy jó legyen. (WHAT?!)

Mondom, hogy de hölgyem, én egy iratbetekintést kértem, nem kibaszott új határozatot. És h kérem küldje el ügyfélkapun az előzményiratokat, mert engem azok érdekelnek, nem az új határozat.

Uram ez nem így megy. Nemsokára küldjük a javított határozatot, ami alapján berendeljük.

Úristen, mi a fasz van Magyarországon?!

aláírás

Touge Runnerz

2024-04-25 21:42:13
mx5fan

mx5fan

Posztok: 1451
Velünk: 6226 napja

Válasz erre: @GPali #146672 

váltógomb, müszerfal számlap, tágulási tartály, ez komoly? ilyenektöl is kell félni?
a toronymerevítöt sem értem... azt tölünk nyugatabbra sem kell külön beíratni

2024-04-25 21:16:53
Plazmavago

Plazmavago

Úhh... Együttérzésem és szurkolok.

A kavicsfelverődés egy viszonylag szubjektív sztori vizsgáztatáskor. Alap megfogalmazásban az a kitétel, hogy a vezető szabad kilátását nem korlátozhatja, a figyelmét el nem vonhatja, a közvetlen látóterében nem lehet. Csak a közvetlen látótér amennyire én tudom, nincs definiálva. Ha arra mennek rá, hogy meg legyél szpoatva, bárhol van is, bele fognak kötni, ha meg nem az a cél, nagyon-nagyon rossz helyen kell lennie, hogy foglalkozzanak vele. Ez kb az összes többi tételedre is igaz.

@Mester, ötletnek meg végső próbálkozásnak nem rossz, de ha geci a vizsgabizti, nem fogja érdekelni, mert "az autónak a vizsga pillanatában kell jónak lennie, nem előtte való nap". (Illetve olyan autó engedhető át nagy könyv szerint, ami várhatóan a következő két évben a közlekedés biztonságát nem veszélyezteti.)

A kerékre én is azt javasolnám, hogy full gyári legyen a felni, lehetőleg Mazda-logós kupakokkal. Tudom, hogy hülyén hangzik, de láttam már emiatt elsiklott vizsgát, mert egy Skodán minden méretében azonos Audi felni volt...  A gumiból is A gyári méret (ne váltóméret) legyen. A téli tökéletes, nem nézheti sem azt, hogy télen téli legyen vagy nyáron nyári, sem a DOT-számát, csak a profilmélységét (minden pontján legyen meg minimum az 1,6 mm).

Történet:

Úhh... Együttérzésem és szurkolok.

A kavicsfelverődés egy viszonylag szubjektív sztori vizsgáztatáskor. Alap megfogalmazásban az a kitétel, hogy a vezető szabad kilátását nem korlátozhatja, a figyelmét el nem vonhatja, a közvetlen látóterében nem lehet. Csak a közvetlen látótér amennyire én tudom, nincs definiálva. Ha arra mennek rá, hogy meg legyél szpoatva, bárhol van is, bele fognak kötni, ha meg nem az a cél, nagyon-nagyon rossz helyen kell lennie, hogy foglalkozzanak vele. Ez kb az összes többi tételedre is igaz.

@Mester, ötletnek meg végső próbálkozásnak nem rossz, de ha geci a vizsgabizti, nem fogja érdekelni, mert "az autónak a vizsga pillanatában kell jónak lennie, nem előtte való nap". (Illetve olyan autó engedhető át nagy könyv szerint, ami várhatóan a következő két évben a közlekedés biztonságát nem veszélyezteti.)

A kerékre én is azt javasolnám, hogy full gyári legyen a felni, lehetőleg Mazda-logós kupakokkal. Tudom, hogy hülyén hangzik, de láttam már emiatt elsiklott vizsgát, mert egy Skodán minden méretében azonos Audi felni volt...  A gumiból a téli tökéletes, nem nézheti sem azt, hogy télen téli legyen vagy nyáron nyári, sem a DOT-számát, csak a profilmélységét (minden pontján legyen meg minimum az 1,6 mm).