Tegnap az ügyfélkapumra landolt a "Jármű berendelése műszaki vizsgára" tárgyú Határozat Módosítása.
Tehát az iratbetekintési kérelmem eredménye valóban egy határozat módosítás lett... Ezek teljesen elmeroggyantak :D
A berendelés dátuma maradt "2024. év május hónap 15 nap (csütörtök) 10 óra 00 perc" Akárhogy is forgatom a naptáramat, május 15. a szerda, de ne vesszünk el a részletekben.
Április 26-án nyújtottam be e-papíron a kérelmemet, melyre az eljáró hatóság az alábbi megállapításokat tette:
„1. A Hatóságunk részére, Dr. Geiszelhardt Pál által 2024. 04. 26. napján megküldött, a PE/JMO/00173-
4/2024 ügyszámon iktatott „Iratbetekintési/iratszolgáltatási kérelem” tárgyú vizsgálatát követően a
PE/JMO/00173-3/2024 iktatószámú határozat módosítása szükséges.
2. A PE/JMO/00173-3/2024 iktatószámú határozat a PHP385 forgalmi rendszámú jármű soron kívüli
műszaki vizsgálaton való megjelenését rendeli el, azonban az indoklásban feltüntetett okok pontosításra
szorulnak. A jármű 2018. november 11. napján, a 26-18/1723501 ügyszámon elvégzett időszakos
műszaki vizsgálata során felhasználásra került a 85-18/0001444/05 számú átalakítási engedély,
melyben a módosított futóműelemekre utaló záradék nem tartalmazza a felhasznált elemek azonosító
számát, továbbá a vizsgálati dokumentáció során nem kerültek feltöltésre fényképfelvételek az átalakítás
megvalósulásának igazolására. A fentiek alapján, a KÖKIR rendszerben található adatok nem teszik
lehetővé, hogy a jármű soron következő műszaki vizsgálatainál az eljáró vizsgabiztosok és a
közreműködő vizsgálóállomások a szükséges vizsgálatokat elvégezzék a kiadott átalakítási engedély és
mellékletei, a jármű forgalmi engedélye és a járművön fellelhető átalakítások egyezőségének
tekintetében.
3. Mivel a 26-18/1723501 ügyszámú műszaki vizsgálat nem a Pest Vármegyei Kormányhivatal
(továbbialban: PVKH) illetékességi területén került lefolytatásra, a 85-18/0001444 számú átalakítási
engedélyt szintén nem hatóságunk állította ki, továbbá az engedély már felhasználásra került, valamint a
felhasználásának érvényesség ideje már lejárt, illetve a lefolytatott műszaki vizsgálat már három
alkalommal felülírásra került a soron következő időszakos műszaki vizsgálatok alkalmával, ezért sem a
hiányosan dokumentált műszaki vizsgálat, sem a pontosításra szoruló átalakítási engedély nem
javítható.
4. Az eltelt idő alatt elvégzett három időszakos műszaki vizsgálatból kettő a PVKH illetékességi területén
került lefolytatásra. Ezekben az esetekben hatóságunknak van jogköre eljárni a vizsgálóállomások
tevékenységének megfelelőségével kapcsolatban, azonban ehhez szükségszerű a jármű
megvizsgálása, mivel így állapítható meg annak mértéke, hogy az eljáró vizsgálóállomás milyen hibát
vétett a lefolytatott vizsgálat során. A fentiek miatt, a hatóságunk számára elérhető, 85-18/0001444
ügyszámú átalakítási engedély mellékleteiben szereplő futómű alkatrész azonosítók, és a járműbe
beépített futómű alkatrészeken szereplő azonosítók összevetése szükséges, melynek módja a korábban
megküldött határozatban foglaltak végrehajtásával lehetséges.
5. A Hatóság munkatársainak megállapítása szerint szükséges berendelni a járművet további vizsgálatok
elvégzése céljából a közúti járművek megvizsgálásáról szóló 5/1990.(IV 12.) KÖHÉM rendelet 14 § (16)
bekezdése alapján.”
A közúti járművek megvizsgálásáról szóló 5/1990.(IV 12.) KÖHÉM rendelet 14 § (16) bekezdése az alábbiakat tartalmazza:
"A közlekedési hatóság a járművet – közúti ellenőrzés hiányában is – műszaki vizsgálatra rendelheti be, amennyiben alapos gyanú merül fel arra, hogy a jármű az 5. számú melléklet 3.2.2. pontja szerinti komoly vagy veszélyes hiányossággal rendelkezik."
Ezt így továbbra sem tudom elfogadni indokolásnak. A szétrohadt, 5x összetaknyolt melós Tranzitok esetében elfogadnám, de az én autómnál a komoly vagy veszélyes hiányosság gyanúja elég erős.
A lényeg, hogy ebből az új berendelő határozatból azért már erősen látszik, hogy a futóművemre kíváncsiak. És az is erősen kihallható belőle, hogy nem feltétlen az a céljuk, hogy szabályosnak fogadják el a beépítést... Eléggé izgulok, hogy mi lesz itt szerdán (vagy csütörtökön? :D ). Ha az lesz a kis játékunk vége, hogy nem volt szabályos a futómű beépítése, akkor erős érdekmúlás fog fellépni nálam az autó vásárlásával kapcsolatosan, hiszen pont a legális átépítés miatt választottam ezt az autót.
Két forgatókönyvet vizionálok:
1. Valóban csak a futóművet fogják vizslatni és ott keresik majd a hibalehetőséget. Ha véletlenül találnak valami hiányosságot a papírozásnál, akkor engedély nélküli átalakítás miatt megcsesznek.
2. Szépen átnézik az egész autót és keresgélik, hogy mibe tudnak belekötni. Mivel bármikor bármibe bele tudnak, ezért ez sincs ínyemre.
Elég aggályosnak tartom, hogy emiatt most elképzelhető, hogy vizsgabázisokat is meg fognak hurcolni.... Nálam "csak" egy kb 5 millióm van kockán, de a vizsgaállomásoknál emberek megélhetése van kockáztatva.
Mellékesen megjegyzem, hogy ennek a határozatnak a fényében már erősen kihallható a sztoriból, hogy az előző tulaj és a hatóságok közötti fogócska miatt van az egész szopáscunami. Engem egyáltalán nem érdekel, hogy kinek mi a hobbija, csinálja nyugodtan. Ha valaki azt élvezi, hogy a hatósággal baszakszik, csinálja, de mást ne szopasson már be. Nekem ez a sztori rengeteg időmet emészti fel, sok pénzembe kerül, és még több idegsejtembe, és a rengeteg időn kívül még egy ki időbe. Gondoljatok bele, én hetek óta izgulok ezen, az autót építem vissza gyárira, szakemberekkel konzultálok, hogy mi várható/hogy készüljek erre, a hatósággal levelezek-telefonálok-veszekedek, munkaidőben elmegyek majd erre az Istenverte vizsgára ahol vagy átmegy az autó vagy nem. Majd ha a hátam mögött tudom az egészet, akkor ismét vár rám 1-2 hétvégi szerelés, hogy az autómat visszaalakíthassam olyanra amilyenre szeretném. Nyilván a hatóság is egy f*sz, de itt szerintem most kettőn áll a vásár, mind a két oldal viselkedése gáz.
Arra gondolni sem merek, hogy mi van ha véletlenül úgy ér véget a sztori, hogy csak simán kivonják a forgalomból az autót.