mester
Velünk: 5442 napja
A szélvédőre mondhatod hogy odafelé kaptál egy kavicsot...keress valaki ismerőst"ott...ha eladod,megbánod!
A szélvédőre mondhatod hogy odafelé kaptál egy kavicsot...keress valaki ismerőst"ott...ha eladod,megbánod!
Óriási sz*páscunami ez.
Időközben beszereztem egy elvileg jó katalizátorral rendelkező gyári nc leömlőt. Szóval azt be fogom dobni a mostani helyére, illetve egy gyári váltógombom is van az rx8 gomb helyére.
Írtam az IL motorsportnak, hogy a fém fékcsövekről legyenek szívesek küldeni egy tanúsítványt, hogy megfelel a közúti közlekedés előírásainak. Ezt válasz emailban meg is kaptam, szóval legalább a fékcső cserét megúszom. Maxi respect az I.L. Motorsportnak a gyors support miatt!
Netről bugáztam gyári cikkszámot a ducktail-hez is. Remélem ezzel a kezemben nem lesz bajuk azzal sem.
Hátsó dobból meg van a gyári, azt is cserélem nyilván.
Mazdaspeed toronymerevítőm van, amiről valamiféle papírom van a kocsi paksamétái között, de lehet inkább kiveszem a vizsgára. Úgy kihúzok egy támadási felületet.
A nyári felnim egy gyári specifikációknak minden szinten megfelelő Enkei, azonban biztos ami tuti inkább a téli szettel fogok menni, mert az egy 16"-os full originál nc felni, tavaly vásárolt téli gumikon.
Ezen kívül a fém tágulási tartály és a revlimitertől vásárolt utólagos számlapommal lehet még gond. Ezekkel nem tudom mi legyen még.
A szélvédőm közepén van egy kavicsfelverődés, ami nem tudom, hogy szúrni fogja-e a szemüket vagy sem... Ha biztosra akarok menni, akkor érdemes volna egy szélvédőt is cserélnem...
Beszéltem Barnával is (előző tulaj). Sok infót adott ő is az ügyben. Ő a hatóság által elkövetett hibák felé is nyitna, de nem tudom, hogy van-e kedvem harcolni velük. Egyébként szerinte az lehet a "behívó" oka, hogy ő húzogatja a hatóság bajszát és hát egyrészt a 2022-es vizsgán, amire a határozatban is hivatkoznak még ő volt a tulaj, másrészt mint kiderült a hatóság ellen benyújtott keresetlevélben is meg van említve a kocsim a jóváhagyott futómű miatt. Én ezt így nem merem kijelenteni, hogy miatta van. Meglátjuk.
Hát így állunk. Dokumentumokat gyűjtök, félek, szereléseket tervezem fejben...
Touge Runnerz
Oké,tudjuk,hogy cumi az élet. DE ENNYIRE ?????? Nincs valami emléked az előző életedből ?
Erős idegeket,kitartást és sikeres vizsgát kívánok neked ! Te vagy a
Sajnos jó hírt nem tudok.
Éppen ma kaptam behívót műszaki vizsgára....
A határozat szerint a 2022.11.10. napján lefolytatott műszaki vizsga során a "megfigyelt járműről készült dokumentáció hiányos."
A vizsgáz utólag ellenőrizték és a hatóság szerint nem volt rendben a vizsga, ezért most szűk 2 év után behívnak, hogy ellenőrizzék az autót. Teljesen nonszensz az egész.
Amit tudunk:
- 2022-ben még nem az enyém volt az autó
- most februárban a színváltoztatás miatt voltam műszakin és simán átment a vizsgán
Felhívtam az ügyben eljáró ügyintézőt, akitől megkérdeztem, hogy mire kell számítanom. Elmondta, hogy "az autó előélete és utóélete miatt ellenőrzik" azt. Mondtam, hogy most februárban volt műszakin, ahol műszakilag közúti közlekedésre alkalmasnak találták a kocsit, mégis mi a franc ez. Érveltem azzal, hogy a szűk 2 évvel ezelőtti állapotot nem tudják most 2024 májusában vizsgálni, HISZEN ELTELT MÁSFÉL ÉV. Nyilván nem hatódott meg. Azt a választ kaptam, hogy majd a vizsgán a szakemberek eldöntik, hogy mi és hogyan vizsgálnak. Kértem, hogy akkor azt mondja meg, hogy mi alapján hívják be pont most pont ezt az autót. Nem kaptam választ.
Szóval kurvajó a helyzet. :/
Touge Runnerz
Pali,írjál már valamit...unatkozunk
Féktárcsa csavarja kerékagyra: nekem egy ilyesmi üthető csavarkiszedő vált be nagyon. Jelen álláspontom szerint nem igen van olyan (nagyjából ép fejű) csavar, amit ne lehetne vele kiszedni, baromi jó cucc. A konkrét linkelt Gekót nem ismerem, de a jelenlegi 2.550 ft-os árával lehet, hogy nem is vennék drágábbat, szerintem otthonra ez is ugyanolyan jó lehet, mint a többi.
Difi/váltóolaj feltöltéséhez: nekem ugyanaz a technológia vált be, ahogy te is csináltad, csak nem 10 ml-es fecskendővel, hanem 100 ml-es, azzal gyorsabban megy. A végére vettem az obiban mterre árult vékony kerti tömlőből több méretet, hibátlan.
Örülök, hogy van pár ember még ezen a fórumon
Szóóóval a hosszúúúhétvége második részében szétverettük a Mátra-Bükk útvonalat a skacokkal.
Egy igen jó hangulatú autózást tudhatunk a hátunk mögött. Az egyik szakaszra még egy random nd is csapódott hozzánk.
Készítettem egy rövid VIDEÓT is a kalandról.
Mivel húsvét, ezért elrejtettünk húsvéti színes tojásokat is a fűben:
Időközben közös életünk során először elkerült szerelőhöz az nc... Amióta felvágták a tetejét, azóta 90%-ban édes szüleimnél áll az autó, zárható teremgarázsban. Édes jó apám néha használja az autót (ami szerintem tök menő, és nagyon örülök is neki). Hall valami surlódó fémes hangot menet közben, ezért beíratta egy ismerős szerelőjéhez az autót. Múlt héten el is vitte. A szerelő szerint a váltó-kardán irányából jön a hang és csapágy-szimmering vagy hasonló problémára gyanakszik. Ha már szerelőnél járt az autó, akkor rásóztam az első tengely fék cseréjét is. A tárcsa-betét kombót már megvettem, sőt próbáltam cserélni is :DD Viszont a tárcsát a kerékagyhoz szorító csavarok úgy be voltak gyógyulva, hogy egyszerű eszközökkel nem tudtam kicsavarni. Szóval ezt a feladatot édesapám szerelője nyerte meg. A vége az lett, hogy kifúrta a csavarokat. Kértem, hogy a tárcsa-betét cserével együtt fékfolyadékot is cseréljen. Motul rbf660 ment bele, ami lehet kicsit overkill egy utcai autóhoz, de mivel Kakucson elmelegedett a fékem, ezért szerettem volna minőségit bele tenni.
Szexi:
Végül a hátsó betéteket is cserélte, így most csak a hátsó tárcsák azok amik nem vatta újak. (fékcsere: 2024.04. második hete. kb 207e km)
Jövőhétre érkezik meg a szerelőhöz az alkatrész, amit eredetileg cserélni akart, így lesz még egy köre az autónak nála.
Addig is ma elviszem Matyihoz az autót, hogy a felbubisodott fóliát gyógyítsa vissza a helyére....
Touge Runnerz
Köszi az olajcsere házi praktika tippeket, mindegyik ötletes és effektívebb megoldás mint amit én választottam. :D
A hosszú hétvége erős teszt volt az autó számára.
Nagypénteken elveszítettük a közös pályanap szüzességünket az NC-vel. Azt kell mondanom, hogy óriási élmény volt, és szinte hiba nélkül abszolváltuk a napot. Nagyon nagyon elégedett vagyok az autóval.
Mivel az nc 17-es malomkerekeken gurul, így sajnos már nincs lehetőségem a pályaszettet csomagtartóba spaniferezve levinni pályanapra. Ez elég necces és kényelmetlen na-nb platformhoz képest, mert vagy be kell szivatni valakit aki off autóval lehozza az embernek a verseny kerékszettet, vagy pedig bevállalom, hogy full illegál módon versenykerék szettel az autón gurulok le pályanapra, majd onnan haza. Én illegálkodást választottam, bár nagyon nem örültem neki. Használt Pirelli P Zero rk5 rally slickeken gurultam.
Gyönyörűen tökéletes időjárást fogtunk ki, 88 kört tettünk meg a pályán, ráadásul időmérés is volt, úgyhogy minden adott volt a szórakozáshoz.
Még sosem volt ilyen komoly versenyabroncsom. Annak ellenére is úgy tapadt mint az álom, hogy régiek és harmadkézből vettem őket... Abroncs-futómű-autó-időjárás olyan tökéletes összhangja jött össze ezen a napon, hogy az már-már nagypénteki csodának is betudható. Ez az időeredményen is látszik, hiszen életem leggyorsabb köreit mentem Kakucs Ringen a klasszikus anti clockwise irányban. Eddig ebben az irányban 42 másodperc közelében tudtam autózni, most pedig ez 40.411 lett, ami számomra űridő. Ezzel a nap harmadik leggyorsabb sofőrje lettem, ami elvárásomon felüli eredmény. Papp Robival nagyot csatáztunk, egymás top idejét döntögettük, de végül megvert a dög! Jó "verseny" volt!
Ami nagyon kijött az egyrészt a tágulási tartályom túlfolyóján a hűtőfolyadék.... Másrészt pedig az, hogy a gyári fék nagyon hamar elfogyott/elmelegedett az autón.
A hűtőfolyadékból icipici a jobb első nyúlványra "köpődött" ki. Azt a tanácsot kaptam, hogy cseréljek tágulási tartály sapkát, mert lehet annak a rugója fáradt meg. 0,9 bar-osat ajánlottak, szóval egy ilyet be fogok szerezni. Kb 2000 ft, szóval nem tétel.
A gyári féket egyelőre Zimmermann luggatott tárcsával és hozzá való zimmermann fékbetéttel, illetve egy minőségi fékfolyadék cserével fogom fejleszteni. Remélem ezzel érezhetően tovább fogja bírni a teknika, mert jelenleg az 5-6 kör környékén már iszonyú puhára égett és elment a fékhatás. Ami lássuk be nem túl optimális. :D
Viszont ezt a két apró kellemetlenséget leszámítva VÉGRE tökéletesen működik az autó és NAGYON élveztem a napot. Ráadásul olyan autókat előztünk meg Robival, amiket nem gondoltunk volna, szóval tényleg elváráson felüli a nap eredménye.
Íme egy videó, amin 2 köröm van felvéve.
A sikeres pályanap után óvatosan hazaaraszoltam a versenygumikon.
Este kerékcsere utcai szettre, majd gyors pakolás hétvégére. Mert a pénteki pályanapot egy hétvégi Mátra-Bükk autózás követte, de erről majd a következő bejegyzésben mesélek.
Rossz hír: a kék fólia egyre több helyen bubisodik/válik lefele.... Nagyon nem jó ez így. :D
Touge Runnerz
Váltóolaj csere: Mosógép vízcsövét vágtam le egyszer sok éve erre a célra. A hollandi egy gumival pont kólásüveg menete, kólás alja levágva kész a tölcsér is. Egy drótból lett rá kampó
ez a szett már 10 éve elkísér, lóg valahol amíg újra jön egy alany
Nem okoskodok,de vegyél 2-3 méter átlátszó benzincsovet, én olyan 1 cm átméröjüt használok. Annak egyik vége olajbetöltöbe egy darab drottal fixálva,te meg állva a kocsi mögött a másik végébe egy tölcsérrel, és olaj beönt,néha tölcsér ki és befuj"...nekem müxik mindig ez jó váltóhoz is...
Nem okoskodok,de vegyél 2-3 méter átlátszó benzincsovet, én olyan 1 cm átméröjüt használok. Annak egyik vége olajbetöltöbe egy darab drottal fixálva,te meg állva a kocsi mögött a másik végébe egy tölcsérrel, és olaj beönt,néha tölcsér ki és befuj"...nekem müxik mindig:)
Gyere velem hétfőn !
Gyere velem hétfőn !
Szombat délután ismét beköltöztem édesapám garázsába.
Első körben a kipufogó tartó gumibakot cseréltem ki.
Annó domini Kr.e. 340 körül az első nb-men cseréltem kipufogó dobot, amiről szörnyű emlékeim vannak. Egyrészt szerelési tapasztalatom sem volt, másrészt valószínűleg a szokásosnál is jobban rá volt gyógyulva az a gumibak az nb-re, harmadrészt eszközök híján is voltam, mert talán 1db csavarhúzó volt amivel feszegetni tudtam. Ennek tudatában kicsit túlizgultam a mostani gumibak cserét is.
Konkrétan mindennel együtt 10-15 perc volt a művelet, úgyhogy nem is részletezném. Spray-el befúj - régi gumibak lefejt - újgumibaj helyrerak. Easy as 1-2-3.
Régi vs új: a leszedett gumibak egyáltalán nem néz ki rossz állapotúnak, viszont mégis bele-bele ért a kipufogóm az alsó merevítőbe. Leszedve összehasonlítottam őket, az új azért kisebb, így hát bíztam benne, hogy elvesz pont annyit a kipufogó lógásából, hogy megoldja a problémát. Spoiler: megoldotta. Az alsó merevítőt visszarakás előtt még kicsit megkalapáltam azon a helyen ahol összeverődött a kipufogóval, biztos ami biztos.
Az izgibb rész most következi: Diffi olaj csere.
Ilyet még nem csináltam. Nem mintha ördögtől való nehéz művelet lenne, de speckó tömlő/akármi nélkül nem tudja az ember bejuttatni az olajat a difibe. Ilyen célszerszámon nyilván nincs is... :D De van fogorvos apukám, akinek van 10ml-s fecskendője! Nagyon sok oda-vissza kör volt az olaj flakonból felszív - difibe benyom, de "lassú víz partot mos" jeligével végül is sikeres lett a művelet.
A difiből kijövő olaj szépnek nem volt mondható, használtnak annál inkább. Időszerű volt a csere.
A leeresztő csavar itt mágneses azért, hogy összegyűjtse a kis fémdarabokat. Nálam nagyon szorgalmasan dolgozott a mágnes. A zsebkendőre törölt mennyiséget érdemes megfigyelni:
Csavarok megtisztítását követően a leeresztő csavart visszatekertem, nyomatékre húztam. A friss olaj difibe juttatása mókás és unalmas volt a kicsike fecskendővel...
Olaj betöltés után az ide való csavart is visszatettem, majd nyomatékre húztam. Próbakör-olajfolyás ellenőrzése. Művelet kész!
Boldog vagyok, hogy ilyet is csináltam. Könnyű karbantartási meló. Most pedig szeretnék minél többet autózni
Touge Runnerz