Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Így épül az MX-5-öm (build thread)    »    Pali játszótere    |   << vissza

Pali játszótere

2024-03-20 17:19:05
GPali

GPali

Posztok: 739
Velünk: 2808 napja

Köszi az infót Kalap!

Gyula, tetszik ez az aftermarket merevítő.

Időközben pedig megérkezett a posta:

Ha lesz időm, akkor kicserélem a megnyúlt régi gumibakokat. Reményem szerint így már nem fog beleütődni a kipuff abba a merevítőbe és bódottá lesz.

aláírás

Touge Runnerz

2024-03-14 14:18:23
Kalap

Kalap

Posztok: 1646
Velünk: 6399 napja

A vajon megvéd-e kérdésre: Igen, ez a rollbar megtartja az autót, arra lett tervezve! smile

aláírás

Fun is not a straight line

2024-03-14 13:01:48
Gyula

Gyula

Posztok: 419
Velünk: 2815 napja

Válasz erre: @GPali #146617 
Az eredeti "merevítő" helyett barkácsoltam 3 mm-es rozsdamentes lemezből  egy MEREVÍTŐT. (plusz 347,6 gramm)  

2024-03-14 12:01:03
GPali

GPali

Viszont valami lemez zörögni kezdett alul. Ezt majd meg kell keresnem. Ezt leszámítva most talán egy időre készen vagyunk. (No jó, egy fék tárcsa-betét szett vár a polcon beépítésre, de az nem nagy dolog.)

Tegnap Ákos kartárssal megkerestük a "valamit lemez zörögni kezdett alul" kiváltó okát.

A kocsi aljának a közepén van egy X alakú merevítő, ami 4 csavarral van rögzítve. Na már most, ehhez a merevítőhöz iggen közel van a kipufogó. A zörgést pedig ebből ki is találjátok... :D

A kipuff középrésze egy helyen hozzá-hozzá ütődik ehhez a keresztmerevítőhöz bizonyos rezgéstartományban.

Megoldási lehetőségek:

1. Odébb kalapálom a merevítőnek azt a részét amihez odaér a kipuf. Nem túl elegáns, de végül is nem fog tovább zörögni.

2. Leveszem a merevítőt és "kész".

3. A kipufogót tartó gumibakokat cserélem, hátha csak azok nyúltak annyit, hogy már pont összevernek a fém alkatrészek...

A merevítő nincs deformálva, így azt nem akartam szétbarbárkodni, tehát az első opció nálam kiesett. Mivel polcon nincs otthon új kipufogó tartó bak, ezért a hááármas opció is kiesett egyelőre.

Maradt tehát a második opció, miszerint ideiglenesen leveszem a keresztmerevítőt. Ez történt tehát. Most már nem zörög menet közben az autó, azonban ez nyilván nem maradhat így.

Azon agyalok, hogy ha már ez a helyzet, akkor lehet poliuretán kipufogó tartó bakokat kellene vennem, hátha az jobb. Vagy maradjak a jóöreg gumi baknál és kész? Ha valakinek van jó pro-kontra érve ebben a témában, akkor szívesen venném az építőjellegű hozzászólásokat.

Addig is itt egy tök menő kép tőlem Nektek:

aláírás

Touge Runnerz

2024-03-04 9:16:38
GPali

GPali

Tegnap összepakoltam az autót.

Sajnos a mozgatás baki nem a béna összeszerelésből fakadt. Egy icipici, kb 2cm-s lemez nincs a helyén. Kicsit eláll, ami már pont elég ahhoz, hogy szoruljon a tető mozgatáskor.Próbáltam fogóval hajlítgatni rajta, de szerintem adamantiumból lehet az a lemez, mert alig mozdult. Talán valamivel jobb lett, de nem tökéletes. Viszont a következő hétvégén kell az autó, úgyhogy összeraktam így. Mégis csak jobb egy picit szorulósan működő tető, mint egy kivágott. 

Képekkel illusztrálnám a szorulás okát eredményező hibát. Azt kell nézni, hogy a kis fém lemez egyik oldalt távolabb van/el van válna:

A jó oldal:

És a rossz oldal:

Szóval tökre minimális az eltérés, de ez pont elég ahhoz, hogy ne működjön úgy, ahogyan kellene neki...

Érdekességként mutatom, hogy mennyire sok hely lenne a kocsi kalaptartóján, ha nem egy műanyagtengerrel lenne borítva:

Apropó műanyag: minden egyes szerelésnél rácsodálkozom, hogy az NC mennyire sokkal műanyagabb, mint az na-nb. Ennél az autónál mindent abból oldottak meg. Kivéve ezt a "rollbar" dolgot. Azt néztem, hogy rendesen sok anyag van benne. Alkalom adtán még el is hinném, hogy ez talán megvéd egy borulás esetén. Erről tudunk valamit? Valóban meg tudna védeni,  vagy csak hiú ábránd, amit itt beképzelek magamnak?

Egy extra dolog is van, amit a szétszedés közben megoldottam. A kézifékemnél a szoknyája zavaróan feszült valami alatta levő dologhoz. Most megnéztem, és gyakorlatilag fejjel lefelé volt berakva egy műanyag darab.. Valószínűleg a bőrös mester rakhatta vissza rosszul. Most már újra a helyén van. És láss csodát, nem is szorul! :D

Elkészült beltér:

Egyelőre nem hoztam vissza a teremgarázsba, ahol tárolni tudnám... 

Viszont valami lemez zörögni kezdett alul. Ezt majd meg kell keresnem. Ezt leszámítva most talán egy időre készen vagyunk. (No jó, egy fék tárcsa-betét szett vár a polcon beépítésre, de az nem nagy dolog.)

aláírás

Touge Runnerz

2024-02-27 14:35:30
mx5fan

mx5fan

Posztok: 1451
Velünk: 6257 napja

GPali, 2024-02-21 20:21:07

amikor megláttam ezt a képet, arra gondoltam, mi lenne ha magam szépen ezt az oldalt kitöltögetném...
megállít a rend ura, minden beírva a forgalmiba -> no problem 

2024-02-27 10:57:07
Gyula

Gyula

Válasz erre: @GPali #146590 
Szia Pali ! Nagyon tisztelem,(és egy kicsit irigylem is) az elhivatottságodat és kitartásodat,ahogy haladsz,reméljük előre,

ezen a "jó szándékkal" kikövezett aknamezőn.  

2024-02-26 11:18:19
GPali

GPali

Válasz erre: @Gyula #146586 

Mindeközben itt is minden a legnagyobb RENDben.

Rettentően dühös vagyok az elkövetőre.

Vettem egy bontott tetőt, ponyvástul-szerkezetestül. Valami eszméletlen szívás na-nb tetőcseréhez képest. Egy műanyag tengert kell kibányászni az autóból ahhoz, hogy ki lehessen szedni a tetőt.

Egyelőre ott akadtam el a műveletben, hogy felkerült a bontottan vásárolt tető, de valamiért akad felcsukásnál a szerkezet. Mindeközben éjfél után járt már az idő, úgyhogy abba kellett hagynom a folyamatot. Valamikor folyt köv.

Új tető a helyén, de a mozgatással valami nem jó... Remélem, hogy csak fáradtságomban raktam össze rosszul valamit, és nem a vásárolt tetőben van a hiba... :D Az autó bele még teljesen kicsontozott állapotban van.

Nincs elérhető leírás.

aláírás

Touge Runnerz

2024-02-24 10:56:43
Gyula

Gyula

Válasz erre: @GPali #146585 

" RENDszer"?????????????????

2024-02-22 9:58:58
GPali

GPali

Válasz erre: @mester #146584 

Szerintem is. Mondtam neki, hogy szerintem csak fel kell jegyezni a színváltozás tényét. Végül ez lett...

A vicces adalék az egészben, hogy első körben megírta, majd az orrom alá dugta aláírásra a kitöltött nyomtatványt úgy, hogy azon még mindig szürke szín szerepelt. Tehát az egyetlen változást, amit át kellett volna írnia nem sikerült megugrani. Szóltam, hogy szerintem így rossz; megnézte, bocsánatot kért és újraírta. Ha nem futom át, akkor szürkéről szürkére változik a szín a rendszerben... 

aláírás

Touge Runnerz

2024-02-22 8:36:32
mester

mester

Posztok: 885
Velünk: 5441 napja

Válasz erre: @GPali #146583 ez csak a hatezerről szólt...

2024-02-21 20:21:07
GPali

GPali

Ma újra eljutottam a kormányablakba. Már a kért "határozattal" a kezemben. :D

Ügyintéző első körben nem értette mit kell csinálni. Végül az lett a megoldása, hogy nem a meglévő forgalmiba írta be megjegyzésként, hogy most épp kék, hanem új forgalmit adott (+6000 pénz) amiben a szín rublikában már "kék" szerepel az unalmas szürke helyett. A hivatalos feljegyzések rovatba pedig odapingálta kézzel, hogy "fóliázott, eredeti színe: szŰrke" mint a szamár. :D Aztán jól rápöcsételt egyet, mert attól egyből hivatalossá válik.

Szóval ezzel a körrel megvolnánk.

Mester, köszi a tippet, rá fogok csörögni Kopira, hátha. Egyelőre nem találtam olyan nc tetőt amit adott áron megvennék, mert vagy borzasztóan drága, vagy kicsit hibás. Pedig egyetlen autókánt egészen égető probléma ez a lyukas kocsi dolog. Nem jó...

aláírás

Touge Runnerz

2024-02-20 17:13:57
basti

basti

Posztok: 384
Velünk: 3272 napja

Válasz erre: @GPali #146578 

Oda szoktak irni a muszaki adatlap vegen, hogy javitas, es helyesen ezmegaz az adat (pl a szin elteres). Az okmanyiroda innentol mar nem szokott feszengeni, kiallitjak a papirt.

Orulok, hogy legalabb ezen tul vagy! smile Hajra az okmanyirodaban! smile

2024-02-20 15:26:52
mester

mester

Posztok: 885
Velünk: 5441 napja

Kopinál lattam nc t,kérdezd meg töle a tetőt...

2024-02-20 14:25:56
Gyula

Gyula

A következő lépés lehetne egy hardtop-os,vagy RF verda.  

Történet:

A következő lépés lehetne egy hardtop-os,vagy RF verda.