Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Így épül az MX-5-öm (build thread)    »    Pali játszótere    |   << vissza

Pali játszótere

2024-02-20 8:50:03
GPali

GPali

Posztok: 734
Velünk: 2745 napja

mx5fan, aranytömbhöz nem, de némi aprópénzhez meg egy kb 50ezer ft értékű napszemüveghez igen. Óriási fogás... Mindezért okozott egy kb. 250.000,- Ft-os kárt. Bár az első árajánlatom 390.000,- Ft tetőjavításra, szóval lehet alálőttem a 250.000,- ft-os rongálási kárt.

Mindeközben egy harmadik vizsgabázison hogy-hogy nem átment az autóm. Na jó, az volt a csel, hogy a helyi autószerelőnek kellett odavinnie a kocsit, hogy a vizsgabiztos báttyaaaaa-tesó-haver-pacsi átengedje. Szakadt tetővel, olyan állapotban ahogy van. Végül a kipufogót sem cseréltem ki, mert a helyi szerelőnek így is átengedi :D Nekem végül is mindegy, a lényeg, hogy a jármű műszaki adatlapon már az alábbi szerepel:

Úgyhogy holnap szaladok is az ocsmányirodába és az ügyintéző Mancival átvezettetem a színváltozást a forgalmimba is.

Azt nem tudták megmondani, hogy teljesen új forgalmit fog-e nyomtatni nekem, vagy pedig feljegyzi a színváltozás tényét a mostaniba. Holnap kiderül.

Időközben elkezdtem bontott tetőt is keresni, hátha mégsem kell újrahúzatnom 390.000,- Ft-ért.

A villámgyors rendőrségen egy hét alatt sikerült kiszignálni egy eljáró rendőr Bá'-ra az ügyemet. Tegnap fel is hívtam telefonon, aki élből annyit mondott, hogy nála még nem landolt az ügy, kéri a türelmemet. Nem hagytam ennyiben, gyorsan vázoltam neki a helyzetet, elmondtam, hogy lementettem a parkolóházasokkal a kamerafelvételeket és megkértem, hogy ugyan tessen már kikérni tőlük és ránézni. Elkérte a telefonszámom és ígért egy visszahívást. Azóta is hív... wink Tudom-tudom, náluk is nagyobb az ügyteher mint a kollegák kapacitása, de azért ez elszomorító.

aláírás

Touge Runnerz

2024-02-13 20:13:56
mx5fan

mx5fan

Posztok: 1451
Velünk: 6194 napja

Válasz erre: @GPali #146572 
na neeeee! 
és megérte neki kivágni? hozzájutott pár aranytömbhöz? baaakkker....

(ha az NCn zárás után még 1x megnyomod a záró gombot "kiakasztja" a belsö nyitó kallantyút, így nyithatatlan lesz az ajtó...
csomagtartó nyitó gombra amúgy sem reagál ha távirányítóval be lett zárva
sajnos mindez a tetöt nem menti meg)

én nyitva szoktam hagyni a belsö rekeszek fedeleit + kesztyütartót, hogy lássa a ""zember"" üres, nincs mit ellopni

Történet:

Válasz erre: @GPali #146572 
na neeeee! 
és megérte neki kivágni? hozzájutott pár aranytömbhöz? baaakkker....

(ha az NC zárás után még 1x megnyomod a záró gombot "kiakasztja" a belsö nyitó kallantyút, így nyithatatlan lesz az ajtó...
csomagtartó nyitó gombra amúgy sem reagál ha távirányítóval be lett zárva
sajnos mindez a tetöt nem menti meg)

én nyitva szoktam hagyni a belsö rekeszek fedeleit + kesztyütartót, hogy lássa a ""zember"" üres, nincs mit ellopni

2024-02-13 19:16:27
Gyula

Gyula

Posztok: 419
Velünk: 2752 napja

2024-02-13 12:12:28
GPali

GPali

Csak, hogy ne legyen már olyan unalmas az élet... Megint feltörték az autómat. Pont úgy mint másfél éve az NA-t...

Nem sokat röhögtem rajta amikor hétfőn munka után ez fogadott..

Elegem van.

aláírás

Touge Runnerz

2024-02-12 10:46:47
GPali

GPali

Válasz erre: @Beci11 #146570 
A másik vizsgaállomás is elküldött.

Szóval elhatároztam magam a szemle mellett, amitől a hideg ráz. Amikor lesz időm, lecserélem a hátsó dobom a gyárira. Nehézségfaktor: 25 km-re van tőlem a gyári dob, el kell menni érte, ki kell cserélni. Majd a szemle után ugyanezt még egyszer. Bárcsak lenne saját garázsom a lakás belátható közelében. :D

Ha fent a gyári dob, akkor elviszem személre. Nem tudom mire számítsak, mennyire fogják megnézni az autót. Ha kiszúrják a leömlőt, akkor bajban leszek... Hallok olyat, hogy le se fogják sz*rni, ne aggódjak. Meg hallottam olyat is aki szemlére vitte a Passat-ját és egy rögtönzött vizsga keretében gyorsan meg is húzták az autóját... A fóliás srác extra bölcs tanácsa pedig az volt, hogy ne is foglalkozzak vele, emiatt nem fognak megbüntetni. Na ezt a tanácsot nem fogadom meg. :D

Meglátjuk.

aláírás

Touge Runnerz

2024-02-11 18:10:34

Beci11

Posztok: 271
Velünk: 3371 napja

Válasz erre: @GPali #146568 
Kis kiegészítést tennék, hátha segít. Szemle adatváltozás keretében nincs szó szoros értelemben vett bukott vizsga mivel esetedben a szemle tárgya jármű színváltozása. Más kérdés, hogy a hatóság erre-arra hivatkozva megtagadhatja a szemlét. Időszakos műszaki vizsga során viszont ellenőrzésre kerülnek a környezetvédelmi és műszaki feltételek is. Ez esetben az említett hiányosságok tárgyát képezhetik a bukott vizsgának. Esetedben mivel a jármű bejegyzett átalakításokkal is rendelkezik, a műszaki vizsgálat során be kell mutatni az átalakítási dokumentációt is és az érintett elemekről minden esetben képeket kell készíteni.(Pest megye) Ettől eltérő ügymenet a jármű eredeti színe szerinti kategória. 

2024-02-09 12:01:02
GPali

GPali

Válasz erre: @basti #146567 

mx5fan, egy ilyen műszer jól jönne, igen. Egyelőre viszont nem tervezem, hiszen nem is versenyautóm van :p

Basti, kedd reggel a kormányablakban kezdtem a napot, pont azért, hogy esetleg bemondásra átírja nekem az ügyintéző. Sajnos nem tette meg. Azt mondta, "csak határozat alapján" dolgozhatunk, úgyhogy szíveskedjek beszerezni egyet.

Határozat megszerzés menete:

1. Elviszem egy hatósági szemlére. Itt elvileg csak azt nézik, hogy valóban más-e a színe. Hallottam olyat, hogy egy sráctól műbizonylatot kértek (ami ilyen fóliákra nincs)... Mivel a szemle hatóságnál lehetséges, ezért félek tőle, nehogy a szemle folyamán egyből a forgalmimat is elvegyék pl a kati nélküli leömlőm, vagy a hangos hátsó dobom miatt.

2. Elviszem műszakira, ahol a vizsga folyamán a szín változását is bejegyzik. Volt, aki nem vállalta ezt a műszakiztatást, úgyhogy egyelőre keresem a "bevállalós" műszaki állomást aki egy ilyen vizsgát lenyomna a kocsimmal. Semmi bevállalósság nem kell hozzá, hiszen egy sima műszaki vizsga, annyi többlettel, hogy a szín változással kapcsolatosan is határoznia kell...

Szóval itt tartok. Épp egy választ várok az egyik vizsgaállomástól, hogy vállalják-e...

aláírás

Touge Runnerz

2024-02-08 15:03:12
basti

basti

Posztok: 384
Velünk: 3209 napja

Szép lett! smile

Én a motoromnál egyszer új forgalmit kaptam, és jeleztem, hogy egyáltalán nem az a színe (piros volt beírva, de szürke amúgy, sose volt piros) ami korábban szerepelt, erre csak úgy átírták, hogy jó, mit írjanak be akkor, és már kezemben is volt a forgalmi smile Én is ledöbbentem, hogy ez így ment, nem tudom amúgy mi a szokás.

2024-02-06 23:48:40
mx5fan

mx5fan

Posztok: 1451
Velünk: 6194 napja

vagány lett az új szín és a müszerfal is!

ha legközelebb szétbontanád (hogy jobban passzoljon a csudás külsöhöz) tegyél be egy ilyet:
https://fab9tuning.c___l-pressure-temp-lcd/

persze nem olcsó, de -mint ahogy sok tuninggal szoktuk mondani- így kellett volna jönnie gyárilag (és nem a kamu mutatóval...)

2024-02-05 9:39:33
GPali

GPali

Pénteken elmentem átvenni a kocsit.

Kitoltuk a napra.

Nagyon szép lett a színe. Egyetlen bajom, hogy a gyártó tájékoztatásának ellenére ez nem egy metálos, fényes szín,hanem matt... Amit nem feltéten akartam. De így is nagyon szép, csak nem ezt vártam. :D

Az átvételnél ahogy átnéztem az autót észrevettem, hogy az anyós oldali ajtó nem nyílik kívülről. Rosszul lett összerakva az az oldali zárszerkezet... Ezen kívül a sok állástól és a ki-be nyitogatás stb-tól lemerült az akksi. Úgyhogy pénteken mégsem hoztam el a szekeret... Ma munka után fogok elszaladni érte. Addig megnézik a rosszul összerakott zárszerkezetet, illetve feltöltik az akksit.

Aztán jöhet a színváltozással kapcsolatos ügyintézés. Kíváncsi leszek ennek a menetére smile

aláírás

Touge Runnerz

2024-01-30 15:01:31
Pampalini

Pampalini

Posztok: 1925
Velünk: 4544 napja

Majd jöhet a fotó az egész kocsiról! :-)

aláírás

Black Sushi

2024-01-27 21:31:22
mester

mester

Posztok: 880
Velünk: 5378 napja

Válasz erre: @GPali #146557 te nagyon szereted ezt az autót smile a barátnöd nem féltékeny rá? Ha jól érzem az nc bejött" neked nagyon, nem sírod vissza az NA,NB ét...Idén többett használom piroskát,úgy érzem most összeállt élvezhetö lett, majd csak összefutunk valahol a városban, csak most már nem a sárga szürke kombót figyelem smile

2024-01-25 9:42:05
GPali

GPali

Múlt héten rám írt Mihalik Matyi egy kihagyhatatlan ajánlattal. Ő az, aki a sárga csíkot húzta a kocsim orrára. Ezúttal kicsit több súlyt fog kapni a hajó...

In porgress...

Nesze neked sárga csíkhoz rendelt óracsoport :D

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Múlt héten rám írt Mihalik Matyi egy kihagyhatatlan ajánlattal. Ő az, aki a sárga csíkot húzta a kocsim orrára. Ezúttal kicsit több súlyt fog kapni a hajó...

In porgress...

2024-01-18 11:34:56
GPali

GPali

Kedd este a munkahelyemről egyenesen a teremgarázsba tekertem a bringát.

Gyakorlatilag két csillagfejű csavarhúzóval szétszedhető az nc műszerfala.

Mielőtt nekiláttam volna, azért a biztonság kedvéért mindent átnéztem. Melyik mutató hol áll, a műszerfal világítást állító pöcök milyen állásban van, a trip nullázó/váltó pöcök még mindig nem működik-e stb... Ezt követően szétpattintgattam/csavarozgattam amit kellett. Nem lepődtem meg, hogy 1-2 csavar/elem nem volt meg. Ennél az autónál már hozzászoktam :D

Robbantott ábra:

Ezt követően fogtam a kiszedett óracsoportot és haza bicóztam vele. De jó lenne egy saját garázs. De jó lenne, ha ez a ház aljában lenne és nem másfél metrómegállónyira. De jó lenne.... Vagy nézhetjük arról az oldalról is, hogy DE legalább van egy teremgarázs beállóhelye az autónak.

Szóval hazatekertem.

Otthon - miután előkészítettem a terepet - tovább bontottam az óracsoportot. Szintén csavarok (4db) és pattintós módszerek vártak, csak eggyel kisebb méretben.

A borítás leszedése pikk-pakk megvolt.

Innen következett az izgalmasabb rész. A mutatók leszedegetése. Nagyon óvatosnak kell lenni, nehogy a mutatóval az alatta levő tűt is kitépje az ember, mert akkor baj van... :D Ha óvatos vagy és rászánod az időt, akkor azért nem ördögtől való mutatvány. Kicsit ijesztő módon az óramutató járásával ellentétes irányban (kivéve a vízhőfok mutatót, mert az óramutató járásával megegyező irányba kell tekerni) kell elkezdeni tekerni őket, miközben óvatosan húzod is felfelé. Megnézett videók alapján volt, aki fél fordulat után lehúzta őket, én biztos ami tuti alapon mindegyiken tekertem 3-4 teljes fordulatot.

Ezt követte a fekete számlap leszedése. Pattintós módszer, semmi izgalom.

Normális esetben most tartottunk volna ott, hogy az új számlapot ráilleszti az ember és kezdődhet az összeszerelés.

Nálam a trip nullázó pálca nem működött, úgyhogy tovább mentem és alaplapig bontottam az alkatrészt. Ilyet sem csináltam még... :D

A lenti képen az alaplap (zöld cucc) bal felső részéről már hiányzik a trip nullázó pálca.

És az a fehér négyzet volt elmozdulva. Emiatt nem működött:

Leszedtem, megtisztítottam, normálisan helyre raktam és kezdődhetett a visszaépítés.

Az új számlap helyrepattintása után következhetett a mutatók visszarakása. Itt arra kellett figyelni, hogy szépen visszakalibrálja a zéró pozícióra őket az ember. Rpm és km/h órák esetében ez a 0. A 3 kisebb óra esetében be  van jelölve külön a zéró pont. Szépen oda lehet forgatni a mutatókat. Ha véletlen túlszalad a kezed, akkor egy teljes kör megtétele után újrapróbálkozhatsz. :D

A mutatókat csak annyira kell rányomni a tűkre, hogy semmiképp ne érjenek hozzá a számlaphoz.

Alakul:

Ellenőriztem, hogy nincs-e piszok/szennyeződés a számlapon, megtisztítottam a műanyagokat nedves szemüvegtörlővel (a számlapot nem!) és összeraktam az óracsoportot.

Voilá:

Nekem nagyon bejön!

Ezt követően nem volt más hátra, mint visszamenni a teremgarázsba, a két csavarhúzó segítségével mindent helyrerakni és összecsavarozni a szétszedett részeket.

Álljon itt néhány fotó a végeredményről:

Sárga csík+sárga fordulatszámmérő:

Elképesztően boldog vagyok a végeredménnyel!

A teremgarázs emeletei közt mentem néhány kört, hogy kipróbáljam, minden megfelelően működik-e. Hála az égnek tökéletes a végeredmény, oly annyira, hogy a trip nullázó/váltó pálcika is működik!

A művelet tehát egyöntetűen sikeres volt! A kinézet szerintem zseniális. A számlap minősége is kifogástalan.

aláírás

Touge Runnerz

2024-01-15 10:37:52
GPali

GPali

Csak, hogy valami hülyeség is kerüljön az autóba! felkiáltással beszálltam egy Revlimiter group buy-ba. Feleslegesen drága és irracionális döntés volt, de hát ilyen a szerelem. Szerelem és szerelem és csak szerelem... Ahelyett, hogy használnám az autót... :D

Amint tudjátok, van egy sokaknak kevésbé tetsző/értelmezhető sárga csík az autóm orrán.

A színt tovább ültetvén az utastérbe egy sárga fordulatszámmérős változatot vettem, ami szerintem nagyon fog passzolni az összképbe.

A héten valamikor elugrok a teremgarázsba és kikapom az óracsoportot, majd otthon legózok.

El van romolva a trip nullázó pálcám (hehe, ennek mi az igazi neve), amivel nullázni lehet a megtett kilométereket pl tankolásonként. Már így vettem az autót és borzasztóan zavar a hiba. Emiatt egyébként is szét akartam szedni az óracsoportot és megnézni, hátha látok olyan hibát ennél a nullázónál, amit meg tudok javítani. Most itt a remek lehetőség, hogy két legyet üssek egy csapásra!

aláírás

Touge Runnerz