Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Így épül az MX-5-öm (build thread)    »    Pali játszótere    |   << vissza

Pali játszótere

2023-04-26 17:26:46
GPali

GPali

Posztok: 742
Velünk: 2840 napja

Nem tudom, hogy valaki csinált-e már hasonlóan értelmetlen "upgrade"-et, de nagyjából másfél-2 hete beakadt nálam, hogy kéne szerezni egy RX-8 öt sebis váltógombot. Mert, hogy az milyen menő. (Nagyjából pont annyira mint a 20D bmw-re M-es váltógombot rakni, de mindegy...)

Elkezdtem keresgélni az internet bugyraiban, de valahogy sehogy sem adta ki. Mazda bontókat is zaklattam, de sehol sem volt. Neten láttam párat, de vagy nagyon drágán árulták, vagy nem 5-ös, hanem 6-os volt, de leginkább nem is volt eladó darab.

Beléptem egy RX-es facebook csoportba, hogy kirakjak egy keresős posztot is. Teljesen eredménytelenül... De legalább felraktak egy motorhibás, 5-ös váltós rx8-ast eladásra!!! Itt a nagy lehetőség, Pali rá is repült mint légy a sz*rra! Emberünk pedig annyira jófej, hogy simán belement a váltógomb cserébe úgy, hogy még csak a felajánlott tízesemet sem fogadta el honoráriumként, mondván ő úgyis csak eladja az autót, neki tökmindegy.

Szóval ebből:

Lett ez:

Oltári változások kérem szépen!

Egyébként nehezebb az rx gombja mint az mx-é, szóval akár finomhangolásnak is mondhatnánk. Meg jóval keskenyebb/filigránabb is. De nem emiatt csináltam.

Érdekes meglepetésként ért, hogy maga a gomb nem szimmetrikusan háromszög alakú, hanem az egyik oldalról csapottabb. Ötletem szerint azért, mert így jobb érzés lehet vele a váltás.

Itt látni, hogy jobb oldalt csapott.

Kérdésként merül fel bennem, hogy akkor az RHD és a LHD rx-ekben más a váltógomb kialakítás?

Na mindegy, most van egy hasonlóan kopott bőr váltógombom mint eddig. De egyrészt nagyon tetszik, másrészt kicsit mégis más.

aláírás

Touge Runnerz

2023-04-24 17:38:33
GPali

GPali

Szombat késő délután szívességből felmehettem néhány körre Kakucsra. (8-10 kör)

Utcai gumin, a kocsit alig ismerve, inkább csak a móka, a "have fun" volt a cél, sem mint a tűpontos, ideális íven menés, ne adj Isten stopperóra kergetés.

Rendkívül jó érzéssel tölt el, hogy gyakorlatilag ugyan olyan közvetlenül viselkedik mint a Tein FlexZ-s nb-m, csak erősebb és merevebb az egész. Az utasítások amiket adok (kormánymozdulatok, pedálkezelés) és az arra kapott reakciók az autó irányából kísértetiesen hasonlóak. Hála az égnek! Ennek köszönhetően viszonylag gyorsan el is kezdtem merészen játszani a kanyarokkal és konkrétan végig fülig ért a szám.

A videóban jól hallható, hogy az autó nem hallható. Ezzel kezdeni kell valamit. Sosem voltam az ordító kipufogók, és a "Hondás" üvöltözés híve, de valami akkor is kell, mert sokat elvesz az élményből ez a lopakodó üzemmód. Gyere kipufogó, gyere!

Nagyon nagyon tetszik az első versenypályás nyektetést követően, bár ahogy írtam is, csak néhány körre mentem fel, szóval sok időm nem volt kitapasztalni/elemezgetni a kocsit.

Azt is ide írom, hogy szombaton és vasárnap is használtam Lö járművet és... (most figyelj!!!) minden egyes indításnál vette a lapot!!! Ez kb 6-7 indítás hibamentesen. Még nem akarom elkiabálni, de talán van rá esély, hogy elköszönhetek a kocsi betolással való indításának rémségeitől. :D 

Vasárnap az M-Ringen voltam turistáskodni. Örültem a rengeteg régi arcnak és az óriási bandázásoknak. Innen is köszi a szervezést a Jordán famíliának szuper buli volt!

Szóval ha minden így marad, akkor a nagy feladat letudva, és jöhetnek az apró finomhangolásos feladatok amiket már alig várok. Aztán pedig nincs mese, össze kell raknom egy pályázós kerékszettet és visszatérni a versenypályákra. Alig várom! 

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Szombat késő délután szívességből felmehettem néhány körre Kakucsra. (8-10 kör)

Utcai gumin, a kocsit alig ismerve, inkább csak a móka, a "have fun" volt a cél, sem mint a tűpontos, ideális íven menés, ne adj Isten stopperóra kergetés.

Rendkívül jó érzéssel tölt el, hogy gyakorlatilag ugyan olyan közvetlenül viselkedik mint a Tein FlexZ-s nb-m, csak erősebb és merevebb az egész. Az utasítások amiket adok (kormánymozdulatok, pedálkezelés) és az arra kapott reakciók az autó irányából kísértetiesen hasonlóak. Hála az égnek! Ennek köszönhetően viszonylag gyorsan el is kezdtem merészen játszani a kanyarokkal és konkrétan végig fülig ért a szám.

A videóban jól hallható, hogy az autó nem hallható. Ezzel kezdeni kell valamit. Sosem voltam az ordító kipufogók, és a "Hondás" üvöltözés híve, de valami akkor is kell, mert sokat elvesz az élményből ez a lopakodó üzemmód. Gyere kipufogó, gyere!

Nagyon nagyon tetszik az első versenypályás nyektetést követően, bár ahogy írtam is, csak néhány körre mentem fel, szóval sok időm nem volt kitapasztalni/elemezgetni a kocsit.

Azt is ide írom, hogy szombaton és vasárnap is használtam Lö járművet és... (most figyelj!!!) minden egyes indításnál vette a lapot!!! Ez kb 6-7 indítás hibamentesen. Még nem akarom elkiabálni, de talán van rá esély, hogy elköszönhetek a kocsi betolással való indításának rémségeitől. :D 

Vasárnap az M-Ringen voltam turistáskodni. Örültem a rengeteg régi arcnak és az óriási bandázásoknak. Innen is köszi a szervezést a Jordán famíliának szuper buli volt!

Szóval ha minden így marad, akkor a nagy feladat letudva, és jöhetnek az apró finomhangolásos feladatok amiket már alig várok. Aztán pedig nincs mese, össze kell raknom egy pályázós kerékszettet és visszatérni a versenypályákra. Alig várom! 

2023-04-17 15:50:03
Liszt

Liszt

Posztok: 1019
Velünk: 3606 napja

Válasz erre: @GPali #146279 

hajra Pali! koszi az irasokat, miattad jarok meg ide

aláírás

Dani 

2023-04-16 14:22:46
mester

mester

Posztok: 885
Velünk: 5473 napja

Adtam egy szivecskét a kitartásodért. Na, nb , nc, mindegyikkel szívtál, mégis nyomod"! Olvasom az írásaidat, valahol erőt ad. 

2023-04-16 11:00:16
GPali

GPali

Tegnap volt aki szezonnyitón kanyargott, volt aki szlalomozhatott (pl az új szeki váltójával), és volt Surányi Marci, aki rosszabbúl járt és nekem segített önindítót cserélni.

Fun fact: Reggel indulásnál pöcröff indult a kocsi. Majd szerelés előtt felajánlottam Marcinak, hogy hajókázhat vele egyet mielőtt szétszedjük. Na neki már nem indult.. Aztán rá 10 percre Marci tesója is kipróbálta, neki megint pöcröff indult... Hektikus.

Előzetesen néztem videókat, és leírásokat hogy nagyjából tudjam mire kell számítani. Több helyen a "pain in the ass", a "ne kezdd el otthon" meg a "nem kezdőknek való javítás" fogadott.  Na mondom ez jó buli lesz.

Végül délután 2-3 között kezdtük a műtétet az akkusaru lelazításával. Az elején nagyon jól haladtunk, minden szépen lejött, nem szívtunk olyan igazán egy csavarral sem. Meg is jegyeztük, hogy hát ezek hülyék, nem lehetetlen ez a feladat, bár az igaz, hogy elég nehéz hozzáférni a csavarokhoz.. Aztán jött az a rész, hogy ki kéne szedni a helyéről a már lecsavarozott alkatrészt. Hát tesóim, ez egy ördöglakat. Sehol és sehogy sem fér ki az a hitvány önindító, mert vagy a váltóban, vagy egy vízcsőben,  vagy üzemanyag vezetékben, vagy az olajszűrő házában, vagy a kormányrúdban, vagy magában a kasztniban akad el. Nagyon sokat játszottunk vele, mire beláttuk, hogy muszáj lesz vagy vízkört bontani, vagy az olajszűrőt és annak a házát/konzolját leszedni. Az olajszűrő konzolját választottuk. Magát a szűrőt nem sikerült leszednünk a rendelkezésre álló olajszűrő leszedővel, pedig már meghorpasztotta a szűrő falát (Jorpet, te mivel húztad rá ezt?). Szomorú volt látni, ahogyan a kb 40km-el azelőtt lecserélt olaj folydogál kifele :D

Végül csodával határos módon Marcinak sikerült kisakkoznia az önindítót amíg én a másik oldalról húztam elfele mindent amit tudtam, hogy minél  több helye legyen. Jó, már "csak" vissza kell rakni a cseredarabot, mindent visszahúzni és kész is.

Az olajszűrő konzoljának a csavarjai visszarakásnál megvicceltek még azért. Mondjuk kiszedni sem volt túl könnyű, de visszacsavarásnál megint elment csak arra a 4 hitvány csavarra szerintem több, mint egy óra. Közben elmentünk vacsorázni, ahol Marci édesanyájának az aznap sütött kenyerétől új erőre kaptunk és utána pikkpakk összeraktuk a maradékot.

Jött az első indítás izgalma, ahol szépen indult a kocsi, nem szenvedett a tekeréssel, semmi baljós jel. királyság!!! (Valahol 11 óra után járhatott az idő)

Remélem, hogy ezzel a cserével valóban el is felejthetem ezt az indítás problémát. Ha újra előjönne, akkor sajnos elektronikai szakihoz kell fordulnom és kiméregetni, hogy ugyan merre keressük tovább ezt a hibát. 

Marcinak nagyon nagyon köszönöm a rengeteg segítséget! Nélküle ezt egyedül nem hiszem, hogy sikerült volna végig csinálnom.

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Tegnap volt aki szezonnyitón kanyargott, volt aki szlalomozhatott (pl az új szeki váltójával), és volt Surányi Marci, aki rosszabbúl járt és nekem segített önindítót cserélni.

Fun fact: Reggel indulásnál pöcröff indult a kocsi. Majd szerelés előtt felajánlottam Marcinak, hogy hajókézhat vele egyet mielőtt szétszedjük. Na neki már nem indult.. Aztán rá 10 percre Marci tesója is kipróbálta, neki megint pöcröff indult... Hektikus.

Előzetesen néztem videókat, és leírásokat hogy nagyjából tudjam mire kell számítani. Több helyen a "pain in the ass", a "ne kezdd el otthon" meg a "nem kezdőknek való javítás" fogadott.  Na mondom ez jó buli lesz.

Végül délután 2-3 között kezdtük a műtétet az akkusaru lelazításával. Az elején nagyon jól haladtunk, minden szépen lejött, nem szívtunk olyan igazán egy csavarral sem. Meg is jegyeztük, hogy hát ezek hülyék, nem lehetetlen ez a feladat, bár az igaz, hogy elég nehéz hozzáférni a csavarokhoz.. Aztán jött az a rész, hogy ki kéne szedni a helyéről a már lecsavarozott alkatrészt. Hát tesóim, ez egy ördöglakat. Sehol és sehogy sem fér ki az a hitvány önindító, mert vagy a váltóban, vagy egy vízcsőben,  vagy üzemanyag vezetékben, vagy az olajszűrő házában, vagy a kormányrúdban, vagy magában a kasztniban akad el. Nagyon sokat játszottunk vele, mire beláttuk, hogy muszáj lesz vagy vízkört bontani, vagy az olajszűrőt és annak a házát/konzolját leszedni. Az olajszűrő konzolját választottuk. Magát a szűrőt nem sikerült leszednünk a rendelkezésre álló olajszűrő leszedővel, pedig már meghorpasztotta a szűrő falát (Jorpet, te mivel húztad rá ezt?). Szomorú volt látni, ahogyan a kb 40km-el azelőtt lecserélt olaj folydogál kifele :D

Végül csodával határos módon Marcinak sikerült kisakkoznia az önindítót amíg én a másik oldalról húztam elfele mindent amit tudtam, hogy minél  több helye legyen. Jó, már "csak" vissza kell rakni a cseredarabot, mindent visszahúzni és kész is.

Az olajszűrő konzoljának a csavarjai visszarakásnál megvicceltek még azért. Mondjuk kiszedni sem volt túl könnyű, de visszacsavarásnál megint elment csak arra a 4 hitvány csavarra szerintem több, mint egy óra. Közben elmentünk vacsorázni, ahol Marci édesanyájának az aznap sütött kenyerétől új erőre kaptunk és utána pikkpakk összeraktuk a maradékot.

Jött az első indítás izgalma, ahol szépen indult a kocsi, nem szenvedett a tekeréssel, semmi baljós jel. királyság!!! (Valahol 11 óra után járhatott az idő)

Remélem, hogy ezzel a cserével valóban el is felejthetem ezt az indítás problémát. Ha újra előjönne, akkor sajnos elektronikai szakihoz kell fordulnom és kiméregetni, hogy ugyan merre keressük tovább ezt a hibát. 

Marcinak nagyon nagyon köszönöm a rengeteg segítséget! Nélküle ezt egyedül nem hiszem, hogy sikerült volna végig csinálnom.

2023-04-15 8:58:29
Gyula

Gyula

Posztok: 421
Velünk: 2847 napja

Válasz erre: @GPali #146270 

Most látom , hogy egyívásúak vagyunk : 2201 - 2207 !

2023-04-14 21:50:25
Ordune

Ordune

Posztok: 7396
Velünk: 5667 napja

Válasz erre: @GPali #146265 

Gyere holnap, segítünk betolni. wink

aláírás

MX-5 KLUB - elnök
NA 1.6 1992

2023-04-14 21:21:28
GPali

GPali

Válasz erre: @Gyula #146269 

A kocsira egyáltalán nem haragszom. A hangulatom viszont tényleg elég rossz.

Amikor az eladó bácsi megkeresett, hogy nem venném-e meg az autót, akkor mondta, hogy Rémusz bácsit is megtartaná a toronymerevítő és a felni mellett, de cserébe adna másik toronymerevítőt meg egy hatos váltót. Aztán a tárgyalások folyamán ez módosult annyiban, hogy na jó, a hátsó dob lehet, hogy maradhat. Aztán volt olyan, hogy marad (mondván, hogy valószínűleg a következő autón amúgy is túl sok lenne ez a dob szóval neki úgy sem lesz jó). Aztán az adásvételkor mondtam, hogy a dobot akkor megtartanám. Szóban, akkor egy maradhat, de még beszéljünk róla választ kaptam. Erre válaszoltam, hogy én azt megtartanám... De ez ennyiben maradt.

Majd amikor benyújtottam az esetleges "valahogy közösen oldjuk meg" ezt a (szerintem rejtett hibát, az ellenérdekű tábor szerint "ez benne van" meg "kopóalkatrész") hibát, akkor hirtelen egyből nem volt tovább az enyém az a dob, és hogy mindketten máshogy emlékszünk. Nagyon kellemetlen. Utalom a kialakult helyzetet, éppen ezért nem is fogok erről többet írni.

Nagyon sajnálom így utólag, hogy nem írtunk le mindent pontról pontra.

Viszont tényleg igyekszem elengedni. Mérgemben (Bassza meg mindenki felkiáltással) rendeltem is egy új hátsó dobot magamnak Amerikából. Simán lehet, hogy hónapokba is bele fog telni, mire ideér, de van időnk... :D 

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Válasz erre: @Gyula #146269 

A kocsira egyáltalán nem haragszom. A hangulatom viszont tényleg elég rossz.

Amikor az eladó bácsi megkeresett, hogy nem venném-e meg az autót, akkor mondta, hogy Rémusz bácsit is megtartaná a toronymerevítő és a felni mellett, de cserébe adna másik toronymerevítőt meg egy hatos váltót. Aztán a tárgyalások folyamán ez módosult annyiban, hogy na jó, a hátsó dob lehet, hogy maradhat. Aztán volt olyan, hogy marad (mondván, hogy valószínűleg a következő autón amúgy is túl sok lenne ez a dob szóval neki úgy sem lesz jó). Aztán az adásvételkor mondtam, hogy a dobot akkor megtartanám. Szóban, akkor egy maradhat, de még beszéljünk róla választ kaptam. Erre válaszoltam, hogy én azt megtartanám... De ez ennyiben maradt.

Majd amikor benyújtottam az esetleges "valahogy közösen oldjuk meg" ezt a (szerintem rejtett hibát, az ellenérdekű tábor szerint "ez benne van" meg "kopóalkatrész") hibát, akkor hirtelen egyből nem volt tovább az enyém az a dob, és hogy mindketten máshogy emlékszünk. Nagyon kellemetlen. Utalom a kialakult helyzetet, éppen ezért nem is fogok erről többet írni.

Nagyon sajnálom így utólag, hogy nem írtunk le mindent pontról pontra.

2023-04-14 20:50:37
Gyula

Gyula

Posztok: 421
Velünk: 2847 napja

Szia Pali ! Nagyon sajnállak,hogy így indult számodra ez az új "szerelem".Az ilyen közjáték nagyon el tudja rontani a hangulatát.

Az első lelkes beköszönésedben csak a toronymerevítő és a felnik visszaadását említetted,úgy volt,hogy Rémusz bácsi ütőhangszere marad.

Ami ezek után történt, azt lopásnak nevezik !     (((Ha csak nem te tévedtél az első írásban.)))

A gyári felnit fényeztesd feketére ,az az igazi menőség.

Bizakodom, hogy a Május elsejei felvonulásra már megbízhatóan üzemképes lesz a Holló ! (Ő nem tehet semmiről.)  Sok boldog kilométert vele ! 

Történet:

Szia Pali ! Nagyon sajnállak,hogy így indult számodra ez az új "szerelem".Az ilyen közjáték nagyon el tudja rontani a hangulatát.

Az első lelkes beköszönésedben csak a toronymerevítő és a felnik visszaadását említetted,úgy volt,hogy Rémusz bácsi ütőhangszere marad.

Ami ezek után történt, azt lopásnak nevezik !     (((Ha csak nem te tévedtél az első írásban.)))

Bizakodom, hogy a Május elsejei felvonulásra már megbízhatóan üzemképes lesz a Holló ! (Ő nem tehet semmiről.)  Sok boldog kilométert vele !

2023-04-14 19:00:17
Marcello

Marcello

Posztok: 659
Velünk: 3900 napja

Válasz erre: @csabihal #146267 

Mondjuk amennyiért ők diagnoztizálnak, annyiből szerintem Pali háromszor felújítja az öndítót, csak hát elég szar, hogy így indul ezzel az autóval is a kapcsolatod. Sajnálom! 

2023-04-14 17:07:02
csabihal

csabihal

Posztok: 1902
Velünk: 4004 napja

Szia!

ha az indítás hibát diagnosztizáltatni szeretnéd hozzáértő szervízzel, akkor őket javaslom:

https://injektor.hu/ - Érden vannak

aláírás Ernő hozzám képest száguld ;)
2023-04-14 14:46:40
susu

susu

Posztok: 493
Velünk: 2395 napja

Részvétem. Holnap-holnapután motort reszelek a garázsban állványon, az aknát nem fogom használni, szívesen látlak.

aláírás

Touge Runnerz

2023-04-14 14:32:31
GPali

GPali

Szerintem engem most csúnyán Palira vettek smile ))

Ma végre elhozhattam Jorpettől az autót. Mondjuk a hiba mégsem kerül kijavításra, cserébe még a csodás Remus kipufogót is elvették tőlem. Számomra "érthetetlen erők hatására" a nap végére mintha mindenki ellenem fordult volna, annak ellenére, hogy az elején mindenki számára egyértelműnek látszott a kialakult helyzet. Végül itt maradtam a kijavítatlan autóval, amit majd "javítsak meg én, hiszen úgyis pont ezt tanulom suliban" smile ) Nem tudom, hogy ki kivel és mit beszélt, de szerintem több mint fura ami itt történt. Nyilván az ellenérdekű tábor szerint meg én vagyok kurva gáz, hogy szóvá mertem tenni, hogy a vásárlás másnapján nem akaródzik indulni az autó. És ráadásképp idegből, vagy Isten tudja miért még egy alkatrészt utólag levettek a kocsimról. Nem tudom miért tűröm ezt de itt le is zárom, nem akarok mocskolódni, majd lenyelem és elfelejtem ezt az egészet. A saját lelkiismeretem rendben van, nekem ez többet ér.

A lényeg, hogy ma végre elhoztam az autót és nálam van. Most vezettem ötödjére. Nagyon hitvány hangja lett a jó Remus dob nélkül.

Bocs Fehér Holló, de most megismerted az esőt, amit 6  évig csak a garázs ablakán keresztül nézhettél.
(gyári kipuff, gyári felni, áemdzsí Merci)

Nagyon vártam, de szezonnyitóra így sajnos nem tudok jönni, mert hibás kocsival nem indulok el. (kivéve ha valaki minden pihenő után megígéri, hogy betolja az autót) :D

Ha össze tudom hozni, akkor szerelni fogok hétvégén, mert az ugyebár rám maradt.

aláírás

Touge Runnerz

2023-04-06 21:33:45
GPali

GPali

Egy kedves barátom megkérdezte, hogy ugyan kiderült-e már, hogy miért nem indul az nc. Válaszoltam, hogy még nincs meg 100%-ra a hiba....
Válasza:

Nincs elérhető leírás.

Minek nekem ellenség, ugyebár.. :D

Egyébként időközben Jorpet Úrhoz került a kocsi, úgyhogy remélhetőleg nemsokára boldogan magam mögött tudhatom ezt a "nem indulok be" mizériat a kocsi részéről és igazából megkezdhetjük a szezont. smile ))

aláírás

Touge Runnerz

2023-04-03 10:04:29
GPali

GPali

Válasz erre: @Bird #146211 

Nyiri, köszi a választ. Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz a megoldás. Egyelőre keresek önindítót.

Bird, valószínűleg a z4-et is imádnám. Nagyon tetszik az a kocsi. Viszont azzal megint az lenne, hogy megveszem és elkezdene viszketni az agyam, hogy márpedig egy normális diffi kell. Meg egy normális futómű is, ami ebben az nc-ben már adott. És akkor még ott lenne az előző 10-15 évnyi (az autó első 5-8 évében még csak-csak gondját viselték) esetleges trehány tulajdonosi sor akiknek a hanyagságait ki kell deríteni; ennél az nc-nél az elmúlt szűk 6 évet erősen ismerjük és tudjuk, hogy nagyon jó gazdája volt az autónak. Aztán meg ugye az olajat azok is pont ugyanannyira zabálják mint az nc. :D Az áruk mondjuk meglepően ugyan ott van. És nem azért mert a Z4 olcsó, hanem azért mert az NC-k nagyon drágák.

aláírás

Touge Runnerz