Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Így épül az MX-5-öm (build thread)    »    Pali játszótere    |   << vissza

Pali játszótere

2022-08-17 11:08:03
GPali

GPali

Posztok: 755
Velünk: 2939 napja

Válasz erre: @Plazmavago #145542 

Kezdem azzal, hogy alapvetően tök ugyanolyan a két autó. Tehát ha mondjuk normálisan (értsd: hétköznapi módon) használja az ember, akkor nem sok különbség van vezetési élmény terén. Mondhatjuk, hogy nagy általánosságban ugyan az az élmény. 

Megjelenés, külső-belső: Az na egy klasszikus, bukólámpás, finom megoldásokat tartalmazó kocsi, néhány olyan aprósággal ami az nb-kben már nincs meg (kilincs, popup, '80s vibe). Az nb-k tök máshogy néznek ki, amolyan wannabe modern az elődjéhez képest, engem ez nem zavar, sőt az nb/fl részleteiben úgy el tudok merülni és gyönyörködni benne mint ahogy szerintem kevesen. Egyszerűen imádom, egy baby Viper. De általánosságban nézve, kinézetben az na a nyerő, ezt mi sem támasztja alá jobban, mint a nép, akik sokkal inkább vigyorognak, odaszólnak pár vicces szót, bámulnak és fotózzák az na-t. Az nb nem vált ki ekkora érdeklődést az emberekből. (határozott véleményem szerint Illyés Marci is ezért szereti jobban az na-t. Mert az emberekből sokkal nagyobb elismerést vált ki mint egy kevésbé feltűnő nb).

Extra: az na hátsó lámpája annyira művészi, hogy a Museum of Modern Art stúdiójában ki is van állítva, mint műremek.

Vezetési élmény:

Volt fél év, amikor szívó 1.6 (110hp) nbfl-em volt Tein FlexZ-vel és az 1.6 (117hp) na-m Tein Street AdvanceZ-vel. szóval hasonló setup, így szerintem jól összehasonlítható a kettő. Ezeket veszem alapul a lenti beszámolónál.

NA: Zörgősebb, csörgősebb, jobban nyeklik-nyaklik, ebből kifolyólag nekem gépiesebb is, kicsit őszintébb játékszer. Érezhetően fickósabb a motorja mint az nbfl-nek, talán jobban is veszi a lapot. Játszani, hülyülni talán jobb érzés ezzel. Kevésbé pontosan vezethető, kicsit "hülyegyerekebb" az egész élmény, én nem tudom olyan komolyan venni mint ahogy az nbfl-t. A track orientált arcok gondolom pont ezért igyekeznek plusz merevítésekkel javítani a pontosan vezethetőségén.

NBFL: Határon autózásnál érezhetően pontosabb a kocsi, szerintem sokkal inkább oda megy ahova tenni akarod. Jóval merevebb a bódé, nem zörög meg csörög és hajlik úgy, mint az na. Tehát egy tizedmásodpercet hajhászó trackday-re/autoX-re out of the box jobb az nb/fl mint az na, mert pontosabban irányítható. Cserébe a motorja nem olyan happy mint a 117 lovas na-é. A feszesebb lét miatt talán kiveszett belőle egy csipetni nevetséges boldogság érzet, de ez is tényleg nüansznyi különbség. Extra: a nem féltés (vagy inkább kevésbé féltés) varázsa, ami számomra megfizethetetlen!

Fenntartás, használhatóság: Korából adódóan az na-t szerintem jóval nagyobb szívás fenntartani. Ha kell hozzá valami akkor sokkal kisebb a merítés, néha már úgy kell vadászni hozzá 1-1 alkatrészt. Szemben az nb-vel amihez még jóval könnyebb találni mindent. Használhatóságban az nb nyer nálam. Szerintem tök jó kis igénytelen lovacska, ami nem kér sokat, tökre strapabíró mindene. Mondjuk lehet, hogy ez mind igaz az NA-ra is, csak már jobban féltem. Az nb-ben van ülésfűtés, ha szerencséd van akkor klíma is, amik mind mind nagyon áldott dolgok ha daily-zni akar vele az ember. Plusz a sokszor szervó és abs nélküli na-val szemben ezek az nb-kben már mindben van, ami közúti használatnál áldás. A távirányítós, központi záras, légzsákos extrákról nem is beszélve... Szóval sok apróságtól, de az nb sokkal élhetőbb kocsi a mindennapokban.

ÉN: Nekem személy szerint ha választanom kell, akkor nbfl, mert icipicit pontosabban vezethető és nekem talán ez a fontosabb. Plusz nem annyira szeretem ha az emberek engem bámulnak, ami az na-ban ülve szinte elkerülhetetlen, az nb-vel sokkal inkább meg lehet bújni a tömegben. Aki extrovertált és fontosnak tartja az emberek elismerő figyelmét, mindenképp na-t vegyen. Amíg szívó nbfl vs szívó na volt, addig is szívesebben ültem az nbfl-be. Nem tudom nagyon pontosan megmagyarázni, de az nbfl jobban én vagyok mint egy na. Amióta meg 1.6T lett azóta a mókásság is bőven nbfl felé húz, bár töredelmesen bevallom, hogy néha külön jóérzés visszaülni és az egekbe forgatva használni a jókis szívó setupot. Gyenge, szar, nem megy, de valahogy meg van neki az a pörgős, vidám varázsa ami egy feltöltöttnek sosem lesz. Cserébe a feltöltött máshogy és másért zseni!

Track use: nb for the win.

Utcai, játszós, hétvégi autózós, találkozókra járós használat: na for the win.

Daily: nb for the win.

Értékmegőrzés, hagyomány ápolás, befektetés: ultimate na for the win.

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Kezdem azzal, hogy alapvetően tök ugyanolyan a két autó. Tehát ha mondjuk normálisan (értsd: hétköznapi módon) használja az ember, akkor nem sok különbség van vezetési élmény terén. Mondhatjuk, hogy nagy általánosságban ugyan az az élmény. 

Megjelenés, külső-belső: Az na egy klasszikus, bukólámpás, finom megoldásokat tartalmazó kocsi, néhány olyan aprósággal ami az nb-kben már nincs meg (kilincs, popup, '80s vibe). Az nb-k tök máshogy néznek ki, amolyan wannabe modern az elődjéhez képest, engem ez nem zavar, sőt az nb/fl részleteiben úgy el tudok merülni és gyönyörködni benne mint ahogy szerintem kevesen. Egyszerűen imádom, egy baby Viper. De általánosságban nézve, kinézetben az na a nyerő, ezt mi sem támasztja alá jobban, mint a nép, akik sokkal inkább vigyorognak, odaszólnak pár vicces szót, bámulnak és fotózzák az na-t. Az nb nem vált ki ekkora érdeklődést az emberekből. (határozott véleményem szerint Illyés Marci is ezért szereti jobban az na-t. Mert az emberekből sokkal nagyobb elismerést vált ki mint egy kevésbé feltűnő nb).

Extra: az na hátsó lámpája annyira művészi, hogy a Museum of Modern Art stúdiójában ki is van állítva, mint műremek.

Vezetési élmény:

Volt fél év, amikor szívó 1.6 (110hp) nbfl-em volt Tein FlexZ-vel és az 1.6 (117hp) na-m Tein Street AdvanceZ-vel. szóval hasonló setup, így szerintem jól összehasonlítható a kettő. Ezeket veszem alapul a lenti beszámolónál.

NA: Zörgősebb, csörgősebb, jobban nyeklik-nyaklik, ebből kifolyólag nekem gépiesebb is, kicsit őszintébb játékszer. Érezhetően fickósabb a motorja mint az nbfl-nek, talán jobban is veszi a lapot. Játszani, hülyülni talán jobb érzés ezzel. Kevésbé pontosan vezethető, kicsit "hülyegyerekebb" az egész élmény, én nem tudom olyan komolyan venni mint ahogy az nbfl-t. A track orientált arcok gondolom pont ezért igyekeznek plusz merevítésekkel javítani a pontosan vezethetőségén.

NBFL: Határon autózásnál érezhetően pontosabb a kocsi, szerintem sokkal inkább oda megy ahova tenni akarod. Jóval merevebb a bódé, nem zörög meg csörög és hajlik úgy, mint az na. Tehát egy tizedmásodpercet hajhászó trackday-re/autoX-re out of the box jobb az nb/fl mint az na, mert pontosabban irányítható. Cserébe a motorja nem olyan happy mint a 117 lovas na-é. A feszesebb lét miatt talán kiveszett belőle egy csipetni nevetséges boldogság érzet, de ez is tényleg nüansznyi különbség. Extra: a nem féltés (vagy inkább kevésbé féltés) varázsa, ami számomra megfizethetetlen!

Fenntartás, használhatóság: Korából adódóan az na-t szerintem jóval nagyobb szívás fenntartani. Ha kell hozzá valami akkor sokkal kisebb a merítés, néha már úgy kell vadászni hozzá 1-1 alkatrészt. Szemben az nb-vel amihez még jóval könnyebb találni mindent. Használhatóságban az nb nyer nálam. Szerintem tök jó kis igénytelen lovacska, ami nem kér sokat, tökre strapabíró mindene. Mondjuk lehet, hogy ez mind igaz az NA-ra is, csak már jobban féltem. Az nb-ben van ülésfűtés, ha szerencséd van akkor klíma is, amik mind mind nagyon áldott dolgok ha daily-zni akar vele az ember. Plusz a sokszor szervó és abs nélküli na-val szemben ezek az nb-kben már mindben van, ami közúti használatnál áldás. A távirányítós, központi záras, légzsákos extrákról nem is beszélve... Szóval sok apróságtól, de az nb sokkal élhetőbb kocsi a mindennapokban.

ÉN: Nekem személy szerint ha választanom kell, akkor nbfl, mert icipicit pontosabban vezethető és nekem talán ez a fontosabb. Plusz nem annyira szeretem ha az emberek engem bámulnak, ami az na-ban ülve szinte elkerülhetetlen, az nb-vel sokkal inkább meg lehet bújni a tömegben. Aki extrovertált és fontosnak tartja az emberek elismerő figyelmét, mindenképp na-t vegyen. Amíg szívó nbfl vs szívó na volt, addig is szívesebben ültem az nbfl-be. Nem tudom nagyon pontosan megmagyarázni, de az nbfl jobban én vagyok mint egy na. Amióta meg 1.6T lett azóta a mókásság is bőven nbfl felé húz, bár töredelmesen bevallom, hogy néha külön jóérzés visszaülni és az egekbe forgatva használni a jókis szívó setupot. Gyenge, szar, nem megy, de valahogy meg van neki az a pörgős, vidám varázsa ami egy feltöltöttnek sosem lesz.

Vezetési élmény:

ÉN: Nekem személy szerint ha választanom kell, akkor nbfl, mert icipicit pontosabban vezethető és nekem talán ez a fontosabb. Plusz nem annyira szeretem ha az emberek engem bámulnak, ami az na-ban ülve szinte elkerülhetetlen, az nb-vel sokkal inkább meg lehet bújni a tömegben. Aki extrovertált és fontosnak tartja az emberek elismerő figyelmét, mindenképp na-t vegyen. Amíg szívó nbfl vs szívó na volt, addig is szívesebben ültem az nbfl-be. Nem tudom nagyon pontosan megmagyarázni, de az nbfl jobban én vagyok mint egy na. Amióta meg 1.6T lett azóta a mókásság is bőven nbfl felé húz, bár töredelmesen bevallom, hogy néha külön jóérzés visszaülni és az egekbe forgatva használni a jókis szívó setupot. Gyenge, szar, nem megy, de valahogy meg van neki az a pörgős, vidám varázsa ami egy feltöltöttnek sosem lesz.

2022-08-16 18:43:05
Plazmavago

Plazmavago

Posztok: 211
Velünk: 2130 napja

Válasz erre: @GPali #145540 

Egy újabb érdekes fordulat... 

Több ilyet olvastam már, de érdekelne a te véleményed is, így, hogy még megvan a kocsi. Milyen különbségeket érzel az NA és az NBFL (gyári vagy turbós, rád bízom) vezetése között? Akkor is az NBFL-t élveznéd jobban, ha nem lenne benne csiga?

2022-08-16 10:53:11
GPali

GPali

Válasz erre: @gzugzu #145539 

Igen, felraktam hirdetni... Az ok pedig, hogy áll egy helyben. Nem igazán használom szerencsétlent, így pedig nagy luxusnak érzem a fenntartását. És persze az érte vágyott pénzösszegnek is lenne talán jobb helye. smile

Az nbfl-t sokkal többet használom és én személy szerint jobban is élvezem azt a kocsit. Pedig ha ésszel és nem szívvel gondolkoznék, akkor a turbost kéne eladnom és az na-t megtartanom. Minden szempontból okosabb döntés volna.

Kíváncsi vagyok, hogy ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben mennyire lesz rá vevőjelölt. Jelenleg azt látom, hogy inkább csak hirdetve vannak a kocsik, nem pedig eladva...

aláírás

Touge Runnerz

2022-08-16 10:37:03
gzugzu

gzugzu

Posztok: 978
Velünk: 4775 napja

Válasz erre: @GPali #145513 

Eladó az NA? Mi történt?

2022-08-11 7:07:47
susu

susu

Posztok: 493
Velünk: 2494 napja

Válasz erre: @GPali #145513 

Közös, intelligens döntés volt, én is fáradt voltam. Ha elindulunk arra, akkor tuti elkezdjük neki szúrni, olyan fáradtan pedig nem tudunk úgy koncentrálni.

De így is szuper nap volt! Ezúton is köszi!

Még az 1.6T vezetési élményhez egy kis megjegyzés: kanyarkijáraton tényleg nem játék a turbó, a szívóhoz szokott lábammal elkezdtem fokozatosan nyomni a gázt, majd amikor betöltött a turbó, elkezdett megcsúszni. Szóval hiába kicsi a turbólyuk, azért kell vele számolni. Amúgy iszonyatosan nagy fun egy turbós Mx-5, van nyomaték, sziszeg, tüsszög. Köszi, hogy ilyen körülmények között is kipróbálhattam.

aláírás

Touge Runnerz

2022-08-10 8:15:16
GPali

GPali

Válasz erre: @Fakli #145512 

Én voltam a ludas. Kezdtem befáradni és javasoltam, hogy induljunk csak simán haza ugyanazon az útvonalon amin jöttünk.

Cserébe itt egy rövid részlet az odaútról:

https://www.youtube.com/watch?v=jEI4ajxRWxM

És egy hosszabb, unalmasabb amit rajtam kívül soha senki nem fog végignézni :D

https://www.youtube.com/watch?v=p9oR2HssIMc

aláírás

Touge Runnerz

2022-08-09 17:40:25

Fakli

Posztok: 19
Velünk: 1039 napja

Válasz erre: @GPali #145510 

Elmentetek Felsőtárkányig és nem néztetek át Lillafüredre? A kettő között van a legnagyobb móka smile

2022-08-09 10:36:56
GPali

GPali

Szombaton Susuval elnéztünk a Felsőtárkányi rétesnapokra. Ahol nem ettünk rétest.

Viszont nem a legrövidebb úton sikerült odajutni, fura... M3 Hatvanig-Pásztó-Parád-Eger-Felsőtárkány, nagyjából ez volt a nyomvonal. Aki egy ideje nem járt arra, annak mondom, hogy sok útszakasz újra van burkolva, vagy legalább valamennyire rendbe rakva, amit nagy örömmel fogadtunk.

Borzasztóan meleg, tiszta napos időnk volt. Ez annyi izgalmat adott - a vörösre égett nyakamon kívül - , hogy az autobahn forró aszfaltján 130-as tempónál az olajam 115 fokig felkúszott. A víz stabilan hozta a normát, azzal nem volt bajom. Ez ahogy beértünk a csiki-csukis, fákkal tűzdelt szakaszra valószínűleg visszább hűlt volna ha ott nem kezdjük parkettázni a kocsikat... Volt, hogy belenyalt, sőt 120 fok fölé ment az olajam az odafele úton. Ilyenkor kicsit hamarabb elváltással, visszafogottabb tempóval visszahűtöttem 120 alá. De nyilván ez így nem ideális, mert egy nyári pályanapon sem fog kevesebb terhelést kapni... Szóval az olajhűtőt majd lejjebb kell raknom ? , hogy jobban kapja a szelet. Meg bogarakat. Meg kavicsokat. Meg faleveleket.

Odaúton megpihenés/hűtés a "jó" rész előtt.

A nem brutális odaúti olajmelegedésen kívül szuper köröket futottunk Marcival. Odafele volt 1-1 hosszabb üres szakaszunk ahol lehetett tempót menni. Parádnál újra megpihentünk kicsit. Örömmel tapasztaltam, hogy még mindig bírja a kocsim és nem akar szétesni a nyüstölés következményeképp. Marci felkavart faleveleit szedegettük össze serényen:

A rétes fesztivál egy kicsit csalódás volt, mivel kb egyetlen standon árultak rétest, így ahhoz túlzás nélkül kilométeres sor állt. Ezért inkább tócsnit ettünk amire nem kellett - annyit - várni. Szerintem finom volt, megérte nem kivárni a rétest.

Hazafele már enyhült a forróság, és "csupán" 27 fok volt. Ez a szűk 10 fok hűlés és főleg a már nem tűző napsütés eredményeként sem szerpentinen, sem autópályán nem kellett aggodalmaskodnom az olajhőfok elszállásán, csak simán nem ment el 120-ig. Szóval kicsit bajban is vagyok emiatt, mert ha jobban a szélbe rakom az olajhűtőt, akkor hideg időben, utcai használatnál elképzelhető, hogy nem is fogja olyan könnyen elérni az üzemi hőfokot a drága. Most akkor mit csináljak? :D

Egy kis szakaszon autót cseréltünk Marcival.

Óriási móka, hogy a két "tök ugyan olyan autó"  mennyire szélsőségesen és teljesen tökéletesen más. És, hogy melyik a jobb? Ezt döntse el mindenki maga.

Én élveztem, hogy újra az egekbe forgatva kanyarodtam párat. Olyan nosztalgikus volt, csak hát sokkal jobb kivitelben mint amilyen az én ex 1.6-osom volt. Nagyon tetszik Marci autójában az a durva, brutálisan nyers érzet amit kihozott belőle már most. Marci meg tanulgatta, hogy bizony a barnát nem 7000 fölött kell elváltani, hanem legalább egy ezressel hamarabb. Cserébe alul is van valamicske nyomatékja nekie, nem mellesleg tök máshoz sziszeg, puffan, működik. Az ülések közti különbség pedig nagyon vicces. Amikor a filigrán, alacsony, borzasztóan kemény Elise ülésből áthuppansz a magas, puha, csúszkálós buszfotelbe...

All in all, óriási öröm számomra, hogy véégre arra használhattam az autót amire vettem. Még nagyobb öröm, hogy ezt ki is bírta és nem tréleren kellett hazahoznom.

Nem mintha bárkit is érdekelne, de az 1.6T és az 1.8vvt++ fogyasztása kb azonosan 11 liter körül alakult. (az enyém pontosan 11.2l)

U.I.: A rétesfesztivál csak egy ürügy volt, hogy mehessünk, igaziból egyikünket sem érdekelt annyira. 

aláírás

Touge Runnerz

2022-08-03 13:20:40
GPali

GPali

Wangan Midnight

Mire nem képes egy 1.6-os nbfl ha jó szőrben van tartva... :D 

aláírás

Touge Runnerz

2022-07-04 15:29:34
Nyiri

Nyiri

Posztok: 692
Velünk: 3052 napja
Pali, 2022-07-04 13:55:24

Lehet, hogy Nyiri borzasztóan sok segítsége árán a bitangpusztulatosan szar építésből megteremtetett egy utcán normálisan használható turbós gép?! El sem hiszem!

Ideje berakni az EBC-t és emelni a nyomáson. Apropó leteszteltem az EBC-t és jó amit hoztál smile

2022-07-04 13:55:24
GPali

GPali

Hétvégén került megrendezésre az Ultra Tisza-tó 130 elnevezésű csodálatos futóverseny. Gondoltam ennél jobb alkalom nincs is egy hosszútávú tesztre. Szóval mertem nagyot álmodni és "az NBFL Unplugged limitált kiadás gyári Sony fejegységes, szóval OEM++ " bmw barna gépem csomagtartóját televágtam a saját és utasom futós holmijával és nekivágtunk. (A futótársam nem autóbuzi, sőt jogsija sincs, így neki csak az út végén árultam el, hogy mekkora kockázatot vállalt azzal, hogy velem mert jönni.)

Pénteken délután 3-kor indultunk, amikor 36-38 fok körüli hőmérséklet volt. Az autópálya aszfaltján el sem merem képzelni ez mennyi lehetett, de a klíma nélküli lenyitott tetős utazásunk végére a ruháinkból csavarni lehetett a vizet... :D

Tehát caplatunk az autópálya forró aszfaltcsíkján, közepes forgalmában 120-130 közötti tempóval... ÉS SEMMI! Legnagyobb örömömre az egyetlen negatívum amit a fullasztó kánikulán kívül tapasztaltam az az volt, hogy amikor 1-1 hosszabb kocsisor előzésekor meglőttem neki, akkor feljebb kúszott az olaj hőmérséklete az óra szerinti kb 110-115 fokig. A 120-at hála az égnek egyszer sem érte el.

Szóval megérkeztünk Sarudra.

Megnyugvás, zuhanyzás. Másnap a 36 fokos tűző napsütésen kifutottuk a lelkünket is a többiekkel. De hát aki hülye, az haljon meg! Mondja az ős inka mondás.

Vasárnap az a bizonyos forró égitest az egyik napsugarát már otthon hagyta, így valamivel "hűvösebb" időben jöttem visszafele. Szűk 30-32 fok lehetett. Így már cipőzgetve sem kúszott annyira fel az olaj hőmérséklete mint pénteken. És végül tök hibamentesen hazaértem, megnyugodtam, a lelki békém talán kezd helyrebillenni, stb. A lábaim mondjuk fájnak.

Lehet, hogy Nyiri borzasztóan sok segítsége árán a bitangpusztulatosan szar építésből megteremtetett egy utcán normálisan használható turbós gép?! El sem hiszem!

A pályanapok gyilkolásakor még bármikor és bármi kijöhet (hajtókar felkészül), de most már talán eggyel nagyobb bizalommal fogok a volán mögé ülni. Azért a szerszámos láda, bilincsek, gumicsövek és az emelő fixen marad a csomagtartóban... :D

aláírás

Touge Runnerz

2022-06-28 21:21:26
Matt

Matt

Posztok: 2769
Velünk: 6349 napja

Válasz erre: @GPali #145381 

Ez az NBFL Unplugged limitált kiadás gyári Sony fejegysége, szóval OEM++ smile

Történet:

Válasz erre: @GPali #145381 

Ez az NBFL Unplugged limitált kiadás gyári Sony fejegysége, szóval OEM++. ????

2022-06-27 18:31:46

poteka

Posztok: 149
Velünk: 1933 napja

Válasz erre: @Sztif #145418 

Én is erre emlékszem, hogy ez egy ilyen elágazásos történet. Kb. mint régen a pozitív testelésű autók.

Amúgy a szivargyújtó aljzat méretezése sem szabvány egyáltalán, pedig mindenki azt gondolja, aztán meglepődik, hogy a használhatatlanságig eltérő lehet a dugó és az aljzat.

Az sem mindig volt egyértelmű, hogy a szivargyújtóban melyik a plusz és melyik a mínusz. Ismerősnek sikerült így felhevítenie a hűtőtáska tartalmát egy utazás során egy régi Merciben smile .

2022-06-27 17:37:58
Sztif

Sztif

Posztok: 354
Velünk: 2815 napja

Válasz erre: @Nyiri #145417 

A kábelt azt autója válogatja szerintem nekem a pioneer rádión pl direkt a gyári köteg ami egyik vége ISO a másik a rádió spec csatlakozója direkt úgy van ,hogy ezen a két kábelen banán dugó van és így is úgy is át lehet dugni amit a manual ír is ,hogy ha elfelejti a memoriát akkor neked át kell dugni a színeket és jó lesz. Amit annyira nem értek ,hogy miért is nem egységes ez? Na mindegy smile

aláírás

94 NA 1.8 130Le

Touge Runnerz

2022-06-27 14:03:18
Nyiri

Nyiri

Posztok: 692
Velünk: 3052 napja

Válasz erre: @GPali #145416
Na már most erről az ecu-ról kiderült, hogy gyártási hibás. 1-2 dióda/ellenállás/micsoda fordítva volt beforrasztva, ami pl. alapjárati ingadozást okozhatott.

A alkatrész beültetéskor az automatát rosszul állították be és az diódákat amik az alapjáratért felelnek fordítva rakták be. Így nem vágta le az alapjáratkor a feleslegest feszt így túldúsította az egyenetlen lett az alapjárat. Ezt úgy oldottuk meg míg nem jött meg az új ECU hogy teljesen elszegényítettük az alapjáratot ami még így is dús volt (bizonyos PW alá nem lehetett menni, mert akkor ki se nyit a fecsi és leáll az autó). A csere ECU-val atom pontos IDLE-t lehetett belőni már.

A lényeg, hogy a rádió kábelrengetegjében van egy piros meg egy sárga ? csatlakozó ahol nem a pirosat a pirossal, a sárgát pedig a sárgával kell összedugni, hanem pont fordítva.

Aftermarket ISO átálakítonál rendszeresen találkoztam már hogy a PIROS/SÁRGA kábeleket összekeverik.
Alapból a sárga az egy biztosítékkal védett fix tápra megy (akksi) ez felel azért hogy a rádió ne veszítse el a memória beállításokat, órát stb.. (mivel gyújtás nélkül is van tápfesz). Nem utolsó sorban ez 2x vastagabb mint a többi mert ezen keresztül hajta meg a hangszórókat is.

A piros pedig a gyújtás kábel lenne ami arra szolgál hogy amikor elfordítod a kulcsot a rádió ezen keresztül érzékeli hogy be kéne kapcsolódnia. Ha leállítod az autót és kiveszed a kulcsot akkor pedig kikapcsol a rádió.

Már nem az első alkalom hogy fordítva van bekötve ez a két kábel. Ezt kellett megcserélni. sárga a pirossal, piros a sárgával és úgy működik ahogy a Sony megálmodta.

Történet:

Válasz erre: @GPali #145416
Na már most erről az ecu-ról kiderült, hogy gyártási hibás. 1-2 dióda/ellenállás/micsoda fordítva volt beforrasztva, ami pl. alapjárati ingadozást okozhatott.

A alkatrész beültetéskor az automatát rosszul állították be és az diódákat amik az alapjáratért felelnek fordítva rakták be. Így nem vágta le az alapjáratkor a feleslegest feszt így túldúsította az egyenetlen lett az alapjárat. Ezt úgy oldottuk meg míg nem jött meg az új ECU hogy teljesen elszegényítettük az alapjáratot ami még így is dús volt (bizonyos PW alá nem lehetett menni, mert akkor ki se nyit a fecsi és leáll az autó). A csere ECU-val atom pontos IDLE-t lehetett belőni már.

A lényeg, hogy a rádió kábelrengetegjében van egy piros meg egy sárga ? csatlakozó ahol nem a pirosat a pirossal, a sárgát pedig a sárgával kell összedugni, hanem pont fordítva.

Aftermarket ISO átálakítonál rendszeresen találkoztam már hogy a PIROS/SÁRGA kábeleket összekeverik.
Alapból a sárga az egy biztosítékkal védett fix tápra megy (akksi) ez felel azért hogy a rádió ne veszítse el a memória beállításokat, órát stb.. (mivel gyújtás nélkül is van tápfesz). Nem utolsó sorban ez 2x vastagabb mint a többi mert ezen keresztül hajta meg a hangszórókat is.

A piros pedig a gyújtás kábel lenne ami arra szolgál hogy amikor elfordítod a kulcsot a rádió ezen keresztül érzékeli hogy be kéne kapcsolódnia. Ha leállítod az autót és kiveszed a kulcsot akkor pedig kikapcsol a rádió.

Már nem az első alkalom hogy fordítva van bekötve ez a két kábel. Ezt kellett megcserélni. sárga a pirossla, piros a sárgával és úgy működik ahogy a Sony megálmodta.