GPali
Velünk: 2939 napja
Kezdem azzal, hogy alapvetően tök ugyanolyan a két autó. Tehát ha mondjuk normálisan (értsd: hétköznapi módon) használja az ember, akkor nem sok különbség van vezetési élmény terén. Mondhatjuk, hogy nagy általánosságban ugyan az az élmény.
Megjelenés, külső-belső: Az na egy klasszikus, bukólámpás, finom megoldásokat tartalmazó kocsi, néhány olyan aprósággal ami az nb-kben már nincs meg (kilincs, popup, '80s vibe). Az nb-k tök máshogy néznek ki, amolyan wannabe modern az elődjéhez képest, engem ez nem zavar, sőt az nb/fl részleteiben úgy el tudok merülni és gyönyörködni benne mint ahogy szerintem kevesen. Egyszerűen imádom, egy baby Viper. De általánosságban nézve, kinézetben az na a nyerő, ezt mi sem támasztja alá jobban, mint a nép, akik sokkal inkább vigyorognak, odaszólnak pár vicces szót, bámulnak és fotózzák az na-t. Az nb nem vált ki ekkora érdeklődést az emberekből. (határozott véleményem szerint Illyés Marci is ezért szereti jobban az na-t. Mert az emberekből sokkal nagyobb elismerést vált ki mint egy kevésbé feltűnő nb).
Extra: az na hátsó lámpája annyira művészi, hogy a Museum of Modern Art stúdiójában ki is van állítva, mint műremek.
Vezetési élmény:
Volt fél év, amikor szívó 1.6 (110hp) nbfl-em volt Tein FlexZ-vel és az 1.6 (117hp) na-m Tein Street AdvanceZ-vel. szóval hasonló setup, így szerintem jól összehasonlítható a kettő. Ezeket veszem alapul a lenti beszámolónál.
NA: Zörgősebb, csörgősebb, jobban nyeklik-nyaklik, ebből kifolyólag nekem gépiesebb is, kicsit őszintébb játékszer. Érezhetően fickósabb a motorja mint az nbfl-nek, talán jobban is veszi a lapot. Játszani, hülyülni talán jobb érzés ezzel. Kevésbé pontosan vezethető, kicsit "hülyegyerekebb" az egész élmény, én nem tudom olyan komolyan venni mint ahogy az nbfl-t. A track orientált arcok gondolom pont ezért igyekeznek plusz merevítésekkel javítani a pontosan vezethetőségén.
NBFL: Határon autózásnál érezhetően pontosabb a kocsi, szerintem sokkal inkább oda megy ahova tenni akarod. Jóval merevebb a bódé, nem zörög meg csörög és hajlik úgy, mint az na. Tehát egy tizedmásodpercet hajhászó trackday-re/autoX-re out of the box jobb az nb/fl mint az na, mert pontosabban irányítható. Cserébe a motorja nem olyan happy mint a 117 lovas na-é. A feszesebb lét miatt talán kiveszett belőle egy csipetni nevetséges boldogság érzet, de ez is tényleg nüansznyi különbség. Extra: a nem féltés (vagy inkább kevésbé féltés) varázsa, ami számomra megfizethetetlen!
Fenntartás, használhatóság: Korából adódóan az na-t szerintem jóval nagyobb szívás fenntartani. Ha kell hozzá valami akkor sokkal kisebb a merítés, néha már úgy kell vadászni hozzá 1-1 alkatrészt. Szemben az nb-vel amihez még jóval könnyebb találni mindent. Használhatóságban az nb nyer nálam. Szerintem tök jó kis igénytelen lovacska, ami nem kér sokat, tökre strapabíró mindene. Mondjuk lehet, hogy ez mind igaz az NA-ra is, csak már jobban féltem. Az nb-ben van ülésfűtés, ha szerencséd van akkor klíma is, amik mind mind nagyon áldott dolgok ha daily-zni akar vele az ember. Plusz a sokszor szervó és abs nélküli na-val szemben ezek az nb-kben már mindben van, ami közúti használatnál áldás. A távirányítós, központi záras, légzsákos extrákról nem is beszélve... Szóval sok apróságtól, de az nb sokkal élhetőbb kocsi a mindennapokban.
ÉN: Nekem személy szerint ha választanom kell, akkor nbfl, mert icipicit pontosabban vezethető és nekem talán ez a fontosabb. Plusz nem annyira szeretem ha az emberek engem bámulnak, ami az na-ban ülve szinte elkerülhetetlen, az nb-vel sokkal inkább meg lehet bújni a tömegben. Aki extrovertált és fontosnak tartja az emberek elismerő figyelmét, mindenképp na-t vegyen. Amíg szívó nbfl vs szívó na volt, addig is szívesebben ültem az nbfl-be. Nem tudom nagyon pontosan megmagyarázni, de az nbfl jobban én vagyok mint egy na. Amióta meg 1.6T lett azóta a mókásság is bőven nbfl felé húz, bár töredelmesen bevallom, hogy néha külön jóérzés visszaülni és az egekbe forgatva használni a jókis szívó setupot. Gyenge, szar, nem megy, de valahogy meg van neki az a pörgős, vidám varázsa ami egy feltöltöttnek sosem lesz. Cserébe a feltöltött máshogy és másért zseni!
Track use: nb for the win.
Utcai, játszós, hétvégi autózós, találkozókra járós használat: na for the win.
Daily: nb for the win.
Értékmegőrzés, hagyomány ápolás, befektetés: ultimate na for the win.
Touge Runnerz