Plazmavago
Velünk: 2031 napja
Komfort level +1. Nem tuning, nem csilli-villi-csitti-fitti akármi, csak egy fekete, használt, enyhén karcos, 20 éves japán műanyagdarab, benne némi elektronikával, ami a kocsi használatát százszor kényelmessebbé teszi.
Úgy vettem az autót, hogy „van benne központi zár, de nem távirányítós”. Magyarul minden bezárás-kinyitásnál kulcsozni kellett, de egyszerre vitte mindkét ajtót. Fura volt, de oké, a japánoknak ilyen téren szoktak fura megoldásaik lenni. Annyit használták már, hogy akadt a kulcs a zárban, megkentem még tavaly nyáron, az rengeteget javított rajta.
Ha már zárkenés, egy tipp… Sok embernél láttam már ezt, még a Totalcaron Csikós is rosszul mondta szerintem a múlkori autókonzerválós cikkében, pedig ő marha sok apró trükköt tud, ő is a zárolajozó spray-t javasolta. Egyszer egy zárlakatos fejtette ki, hogy miért nem jó az olaj, WD-40 stb. az autók zárjaihoz. Egyfelől csak a szépséget rontja, hogy utána sokáig akárhányszor bezárod, kinyitod a kocsit, olajos lesz a kulcs, amit hiába törölgetsz, sosem lesz olajmentes, ha zsebre teszted a kulcsot, csurom olaj lesz a zsebed. A nagyobbik baj, hogy az olajos felületbe beleragad minden kis szösz, amit utána beteszel a gyújtáskapcsolóba. Az telimegy olajos dzsuvával, végül tönkremegy. Akkor hogy kenjünk autózárat? Grafittal. Ha nincs otthon más, csiszolópapíron reszelj le egy grafitceruza hegyéből, a port kend rá a kulcsra, zárba be, bezár, kulcs kivesz. Kulcs újraken, betesz-kinyit-kivesz. Addig ismételd, amíg kellően könnyen nem jár. Utána egyszer kell letörölgetni a kulcsot, legközelebb már nem keni össze azt a zár, nem lesz grafitos a zsebed, nem teszed tönkre a gyújtáskapcsolót. Nekem előtte alig ment bele a zárba, ez után úgy járt, mintha vajban forgatnám. Ha nem szeretnél ceruzát reszelni, az Ebayen meg az Alin pár száz forintért lehet kapni grafitport direkt erre, de gondolom, itthon is beszerezhető.
A távirányító hiányával kapcsolatban azt gondoltam, kell majd venni egy távirányítós vezérlőmodult, meg majd valahogy beépíteni egy aktuátort a csomagtartóhoz, hogy azt is lehessen távirányítóról nyitni, ha már.
Keresgéltem, hogy milyen vezérlő kéne, hogy lenne a legjobb, legegyszerűbb. Aztán arra a teljesen kétes eredetű infóra bukkantam, hogy elvileg, állítólag, ha minden igaz 2001-től minden MX-5-öt gyárilag távirányítós központi zárral szereltek. Mivel az enyém 2004-es, már benne kéne lennie a rádiós modulnak.
(Off: Eddig nem igazán tudtam, mikor is gyártották a kocsimat. 2005-ösként vettem, az van a forgalmiban. Mazda EPC szerint 2003-as. Mondjuk az EPC szerint nem is klímás, és nagyon nem hinném, hogy valaki utólag mókolta volna bele, nagyon gyárinak néz ki minden része. Mikor a nyári felniket festettem, azok palástfelületére rá volt ütve a gyártási dátumuk: 2004.01.30. Persze elképzelhető, hogy utólag kerültek rá a felnik, de ha gyári, akkor a kocsi nem lehet 2003-as. Elvileg az EPC a modellévet írja ki, így az amiatt nem stimmelt. Végül az alvázszám 10. karaktere adta meg a megoldást, ami 4-es, 2004-es a kocsi, valamelyik alvázszámadatbázis szerint annak is februárja. /Off vége/)
Tehát már eleve távirányítós és csak elveszett a távirányító valamikor az autó élete során? Lecc csekk disz áut. Ha benne van a kis rádiós izé gyárilag, az a service manual szerint a kesztyűtartó mögött van. Így kivettem a kesztyűtartót, és tádáám, itt is van. A manual szerint kiméregettem, vajon működhet-e. Mindenhol folyt áram ahol kellett neki, akkor, amikor kellett neki, elvileg működik.
Már lassan egy éve kulcsozgatok vele, úgy, hogy végig benne volt a vevőmodul? Facepalm. Mondjuk előttem minimum 7 évig így használták… Ebben a formában nem kell semmi más, csak egy távirányító, és akkor mégis minden gyári japán, nem valami kínai vacak.
Gyors keresés, típusszám után meg is lett a hozzá való távirányító típusa. A Visteon 41607-es modulhoz a Visteon 41703-as távirányító való. Ebből külalakra kétféle létezik, az egyiken a harmadik gomb a riasztót kapcsolja ki, a másik félén a csomagtérajtót nyitja. Arra nem találtam infót, hogy a riasztójelessel lehet-e csomagteret nyitni, de mivel nekem riasztó nincs a kocsiban, a vevőnek arra a pinjére nem volt kötve semmi, ellenben a csomagtérnyitó szál be van húzva, olyat kerestem, amin csomagteres jel van. Végül Evanséktól szerváltam egyet. Most persze minden külföldi csomagot megfognak két hétre, így mindennel együtt majdnem egy hónap alatt ért ide Angliából.
Szétpattintottam, és a műanyagházat meg a gumis izét a vírustól függetlenül elsikáltam, elvégre józan feltételezés szerint is két évtized kosza van rajta.
Összerakás után a service manual zárakra vonatkozó része szerint összetanítottam őket. Ez kb. 2 percet vett igénybe. (Pl. itt a 16. oldal: http://www.mellens.net/mazda/Mazda-Miata-2005/door_locks.pdf)
Gyönyörűen működik, nyitja a csomagteret is, pont olyan, amilyennek szerettem volna.