Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Így épül az MX-5-öm (build thread)    »    Plazmavágó NBFL-je    |   << vissza

Plazmavágó NBFL-je

2020-03-30 11:09:38
MarcielloNBFL

MarcielloNBFL

Posztok: 54
Velünk: 2300 napja

Válasz erre: @Plazmavago #140692 
Igen, a borda szerintem is sok lenne neki, nem tudna szépen bepattanni a helyére.

Én biztosan hagytam volna neki egy R3, R4-es lekerekítést, ez nem kellene hogy gondot okozzon a nyomtatónak.
Miért okozott neki problémát a letörés? 

2020-03-29 16:32:41
Plazmavago

Plazmavago

Posztok: 211
Velünk: 2100 napja

Válasz erre: @MarcielloNBFL #140691 

Igen-igen, próbáltam, de olyan kicsi az egész, amivel sajnos ez a nyomtató nem igazán tudott megbírkózni. Pontosabban letöréseket raktam rá, mert még ezt sem tudta szépen kinyomtatni, egy lekerekítéssel mégjobban meggyűlt volna a baja. Persze lehetne még nagyobbat is, lehetne a fül tetejétől egy 45°-os támaszót betenni egészen alulig, de azt túlzásnak éreztem. Lehet az kellett volna mégis.  A másik oldalon viszont azt is el tudom képzelni, hogy úgy meg nem lenne elég ruganyos, nem tudna akkorát alakváltozni, hogy be lehessen pattintani, meg ki lehessen szedni szükség esetén.

Történet:

Igen-igen, úgy csináltam, de olyan kicsit az egész, amivel sajnos ez a nyomtató nem igazán tudott megbírkózni. Pontosabban letöréseket raktam rá, mert még ezt sem tudta szépen kinyomtatni, egy lekerekítéssel mégjobban meggyűlt volna a baja. Persze lehetne még nagyobbat is, lehetne a fül tetejétől egy 45°-os támaszót betenni egészen alulig, de azt túlzásnak éreztem. Lehet az kellett volna mégis. 

Igen-igen, próbáltam, de olyan kicsi az egész, amivel sajnos ez a nyomtató nem igazán tudott megbírkózni. Pontosabban letöréseket raktam rá, mert még ezt sem tudta szépen kinyomtatni, egy lekerekítéssel mégjobban meggyűlt volna a baja. Persze lehetne még nagyobbat is, lehetne a fül tetejétől egy 45°-os támaszót betenni egészen alulig, de azt túlzásnak éreztem. Lehet az kellett volna mégis. 

2020-03-29 12:54:11
MarcielloNBFL

MarcielloNBFL

Posztok: 54
Velünk: 2300 napja

Válasz erre: @Plazmavago #140681 
Ilyenkor rakj akkora lekerekítést a füleknek amekkorát csak lehet! Ne legyenek sarkos feszültséggyűjtő helyek.

2020-03-28 21:40:44
Plazmavago

Plazmavago

A nyári felnijeim gyári Enkei Unplugged felnik. Elképesztő menőn néz ki vele szerintem a kocsi, de van két baja.

Az egyik, hogy nagyon nehéz. sad A Nagy Gyári Felnitáblázat szerint 8,2 kg, kétes pontosságú fürdőszobamérlegen megmérve 8,7. Szóval sajnos tényleg nagyon nehezek, de mint tudjuk, a szépségért meg kell szenvedni. Ősz elején még úgy nézett ki, hogy használnom kell a kocsit télen, ami szerencsére nem történt meg, de mindenesetre szereztem hozzá egy szett téligumit 15”-os alufelnivel. Annak a felninek a kiválasztásánál az egyetlen szempont az ára volt, használtan a legolcsóbbat kerestem, ami még nem vállalhatatlanul ronda, hiszen ha használni kellett volna a kocsit, úgyis megmarta volna a só. Szóval a lényeg az egészből, hogy mikor feltettem a 15-ösöket, teljesen megváltozott a kocsi jó irányba, finomabb lett az egész, az úthibákat is jobban viselte. Oké-oké, más a gumi is, valószínűleg puhább, de akkor is. Hiába mindkettő gyári méret, a 205/45 R16 és a 195/50 R15 között átmérőben 15 mm különbség van, az szerintem lehet, hogy sokat számít. Úgy tűnik, hogy 15-ösre tervezték a futóművet, meg a random olcsó 15-ös alufelni valószínűleg könnyebb, mint a gyári sokküllős 16-os. Ha elkopnak a jelenlegi nyárigumijaim, nem lenne elvetendő ötlet downgrade-elni 15-ösre valami király könnyű felnivel. Pl. az agyoncsépelt Enkei RPF-1 nagyon tetszene, hiába láttuk már százezerszer…

A felni másik nagy baja az volt, hogy az előző tulajnak sokszor nagyon közel volt a padka. Nem hiszem, hogy láttam ennél csúnyábban összepadkázott felniket valaha is. Sok helyen nem csak karcos volt, de jó pár mm mélyen hiányzott az alumínium, saccra 6-7 mm is megvolt a hiány itt-ott. Sajnos arról az állapotáról elfelejtettem közeli képet csinálni, és az összes képemen a kocsi bal oldala látszik csak, nem a padka felőli jobb, így csak ez az igen távolról készült van.

Nem igazán látszik jó, baromi csúnyák voltak. 

Mikor vettem a kocsit, azt gondoltam, hogy Chrisfix low-budget módszerével fogom őket gatyába rázni. (https://www.youtube.com/watch?v=9WQiqYlpxoY)

Gondolkodtam, arra jutottam, hogy érdemes lenne őket nem csak ideiglenesen, optikailag rendbe tenni, mert szerintem a kigittelős megoldás hosszú távon nem lene tartós, bár lehet, nincs igazam. Hiába nehezek, meg nem is biztos, hogy a kövi szett gumi ezekre a felnikre megy, de olyan állat jól néznek ki szerintem, hogy mindenképp meg akartam őket csinálni jóra.

Levettetem a gumikat a felniről és elvittem őket egy céghez, akik alumíniumhegesztéssel feltöltötték a mély padkanyomokat, és leesztergálták a felesleget. A hogyanját nem tudom, valahogy a felni peremét baromi szépen visszatették. Ezen felül kettőt görgőzni is kellett, jól éreztem, hogy ráznak.

Nagyon szép munkát végeztek a srácok, körben lefújták egy vékony réteg ezüsttel, hogy védve legyen. Már így is baromi jól néztek ki, de ez nem igazi fényezés rajtuk. Itt jön egy olyan rész, amit egy kissé elcsesztem… Szóval ők le is fényezték volna valószínűleg tök szépen, csak az a része lett volna igazán drága a felújításnak, és úgy nézett ki, hogy az egyik ismerősöm tud nagyon-nagyon kedvezményesen porfestetni. Győzött hát a spúrság, és nem kértem a fényezést ettől a cégtől. Aztán idő közben a porfestős kontakt elúszott, én meg ott voltam fényezetlen felnikkel, visszavinni meg nyilván nem akartam, hogy bocs, mégis kéne fényezni. Amúgy is, ha már ilyen DIY a kocsi, megcsinálom ezt is én. Nincs semmiféle fényezési tapasztalatom, de egyszer mindent el kell kezdeni. smile

Megnéztem pár youtube-videót, azok alapján dolgoztam.

A centírsúlyokat fogalmam sincs, milyen anyaggal ragasztják fel, de nagyon rajta van a felületen. Próbáltam több módszerrel is, végül úgy tudtam leszedni, hogy a ragasztó nagy részét lekapartam egy késsel, a maradékot nitrohigítós acélgyapottal ledörzsöltem.

Első lépésben Kromofággal megpróbáltam feloldani a rajta lévő festéket. Ez helyenként jól sikerült, de többségében nem nagyon indult meg. Az egyik felnit elkezdtem lecsiszolgatni. Mindig fura volt, akárhányszor ilyen felniről képet láttam, azok mindegyike egyfajta antracitosabb, sötétebb ezüst volt, az enyéim meg igazi kályhaezüstök voltak. Ennek most meglett az oka, valaki már járt itt előttem, ezeket már egyszer újrafújták, hullámzó minőségben. A széleken nagyon rá volt tapadva a festék, a küllőkről jóformán magától lefordult.

A csiszolás egy örökkévalóságig tartott volna, így elvittem őket homokszórni.

Ahol felfekszik a gumi, ott acélgyapottal letisztítottam a felületet.

A felület kissé durva lett, de lejött a festék, lehetett kezdeni az effektív munkát. Először alkoholos papírral megtisztítottam a felniket. Hogy szép sima legyen az egész, kellett a füller. Ebből Dinitrol 6100-at vettem spray formájában. Lehetett volna dobozban is venni, amit szórópisztollyal lehet felhordani, az talán egy kicsit gazdaságosabb, de macerásabb, elvileg nincs is tartósságbeli különbség köztük, a spray-vel nekem egyszerűbb volt dolgozni. Ráadásul a tapasztalat hiányából eredően volt olyan hely, amit háromszor kellett újrafújni, mire kb. jó lett.

A füllert meg kell csiszolni, ugye. A festékboltban ugyanazt mondták, mint az interneten, hogy ezt 600-as vizes papírral célszerű csinálni. Nekem úgy tűnt, hogy jó a 600-as kezdésnek, de jobb lenne egy finomabb, 800-as vagy 1000-es is, amim nem volt, így mindig visszatértem egy már lecsiszolt területre egy sokat használt, kopott 600-assal, ami finomabb felületet hagyott maga mögött. Az egész fényezési munkában ez a fülleres csiszolós lépés vitte el a legtöbb időt és energiát, ugyanis valahányszor úgy tűnt, hogy most már nagyon sima a felület, a víz elrejtette a hibákat, és miután megszáradt, láttam csak azokat, lehetett újra nekiállni. Végül két doboz füller kellett. A felnik belső- és palástfelületét nyilván nem füllereztem, csak minél jobban lecsiszoltam róluk az ott lévő festéket, mert egyrészt fog rá jönni sok, másrészt már így is elég nehezek. smile

A következő lépés egy alkoholos tisztítás után az alapozás volt. A festékboltban Body 960-at ajánlottak, mely szintén megvásárolható dobozban, illetve spray-ként is. A dobozosohoz venni kell külön edzőt, ugyanis kétkomponensű, de a magyar nyelvű tájékoztató szerint a spray is kétkomponensű. Furcsálltam kicsit, hogyan lehet egy spray kétkomponensű, de megint csak, ha ugyanaz a cucc, akkor a spray-vel egyszerűbb dolgoznom, azt vettem, ráadásul jóval olcsóbb volt a spray, még ha vennem kell még egy dobozzal, akkor is. Hazafelé azon agyaltam, lehet-e kétkomponensű egy spray, végül azt találtam ki, biztos valami olyan megoldás van mögötte, hogy két kamra van a dobozban, mindkét helyről szív, és a szórófejben keveri össze. Ez azért egy kissé naiv gondolat volt, bevallom.  A forgalmazó honlapján az adatlapja szerint a spray már csak egykomponensű, tehát vagy a címke hibás vagy a netes tájékoztató. Sajna nem egy második, de még egy harmadik dobozért is vissza kellett mennem, mert nagyon fogyott. Így már árban is ugyanott voltam, mintha megvettem volna a dobozost, és akkor tutira kétkomponensű lett volna, az meg gondolom, erősebb. Elég fura egy cucc ez, rettentő büdös. Azt vártam, hogy majd rendesen takarja az alatta lévő réteget, de inkább áttetsző. Nagyon-nagyon híg, pár helyen meg is folyt, de annyira híg, hogy teljesen elterült a megfolyás is, miután megszáradt, semennyire nem tudtam kitapintani (csak láttam), tehát nem foglalkoztam vele. Alapozóból már kapott mindenütt a felni, belül is, illetve a palástfelületén is.

Ezzel a sárgával azért furán nézne ki a kocsin. 

Eddig a hideg, esős-havas idő miatt pincében dolgoztam, de péntekre elmúlt a hideg, sütött a nap, lehetett kimenni a szabadba, ami pont jól is jött, mert a következő lépést már nem csináltam volna zárt helyen. Jött maga a fedőfesték felvitele. A festékboltban autófestéket is kevernek, ebből választottam egy színt. Reggel kitettem a napra a felniket, mert a pincei hideg nem kedvez a festésnek. Előszedtem a szórópisztolyt, portalanítottam a felületet, bekevertem nitrohigítóval a festéket. Kellett egy pár perc, mire ráéreztem, hogy a jó fújni, de elég jól sikerült szerintem. Az alapozáshoz hasonlóan minden részét lefestettem, 3 dl festék fogyott.

Miután megszáradtak, jött a kétkomponensű lakk. Ezt nehezebb volt szép egyenletesen fújni, mint a festéket, nem is mindenhol sikerült jól. sad Ráadásul mikor a belső felüket lakkoztam, az alájuk tett újságpapírt felemelte a szél, belefújta az egyikbe… Másnap, miután megszáradt, 1500-as papírral (az volt itthon a legfinomabb) megcsiszoltam kicsit, kapott az egész még egy réteg lakkot. Nem mondom, hogy nem lehet észrevenni, hol javítottam, de jobb, mint volt. Lakkból is 3 dl fogyott. Kicsit azért narancsbőrös lett az egész (szakkifejezésben nem vagyok jó, orange peel, bármi is legyen ez magyarul &nbsp wink , de mint említettem, egyáltalán nem értek hozzá, sose csináltam még ilyet. 

Pár nap múlva kap majd egy lightos polírt, az talán elviszi a narancsbőrösségének a nagy részét. Azért nem vagyok szomorú a végeredmény láttán. 

Szerettem volna teljesen készen megmutatni nektek, felgumizva, feltéve a kocsira, de itt a jelen helyzet miatt most nem hiszem, hogy kinyit a gumis egy ideig… sad

----------

Sajnos a gyári felnikupakokról jó pár fül letört az idők során, a kétfüleseket nem is értem, mi tartotta oda. Kellettek hát újak.

Lehet venni, az MX5parts árul.

Jelenleg 390 felett van a Font, mindenki végezze el magának a szorzást. Még négyért is kicsit sokallanám, de ez egy darab, ha jól értem. Szóval ki kellett találni valami más megoldást.

Vegyünk az alin/ebayen! Ja. szerencsére erre a nyomorult kerékre 52 mm-es kupak megy rá, amit nem igazán árul senki se, vagy csak én nem találtam. 54-es meg még nagyobb, de még kisebb is van annyi, hogy öröm nézni, piszkosul olcsón, de 52-est egyszerűen nem árulnak.

Egy ismerősöm tud 3D-nyomtatni, így megrajzoltam a gyári kupakot, majd megkértem, hogy nyomtassa ki. (A 2019-es dátum nem elírás, ez a sztori még tavaly kezdődött. smile Kiderült, hogy ez a nyomtató nem tud ilyen finom részleteket nyomtatni, így a feliratot le is vettem a követkető próbálkozásnál.) Ahol lehetett, tettem rá letöréseket, hátha így erősebb.

Belepróbáltam a felnibe, de a négyből kettő fül le is tört egyből. sad

Oks, semmi baj, konstrukciós változtatás jött, szerintem nem kell bele a gyári köralakú rugó, de cserébe kaptak pár plusz merevítést a fülek.

Ééés ennek is egyből letört két füle. Viszont az irány határozottan jó, itt a fül nem középen tört el, hanem az alsó lap tövében.

Megpróbáltuk egy másik anyaggal ugyanezt. Nem mondom, hogy tökéletes, bepattintásra nem törik le, egyszer ki is tudtam venni épségben, a második be-ki-nél tört le az egyik, középen. De igazából ennek az anyagnak, van egy kis rugalmassága, ennyi merevítéssel elég erős is, így még ha le is törik egy, három is elég jól fogja.

Ebből nyomtatott még 5-öt, legyen egy tartalék is.

A kupakok ugyanazokon a lépéseken estek át, mint a felnik, tehát füllerezés, vizes csiszolás, alapozás, fényezés, lakkozás.

Három matricakészítő céget kérdeztem, az egyik úgy néz ki, el tudja készíteni krómszínű fóliából a Mazda-logókat rá, ez még érkezik.

No, egyelőre ennyi. smile

Történet:

A nyári felnijeim gyári Enkei Unplugged felnik. Elképesztő menőn néz ki vele szerintem a kocsi, de van két baja.

Az egyik, hogy nagyon nehéz. :( A Nagy Gyári Felnitáblázat szerint 8,2 kg, kétes pontosságú fürdőszobamérlegen megmérve 8,7. Szóval sajnos tényleg nagyon nehezek, de mint tudjuk, a szépségért meg kell szenvedni. Ősz elején még úgy nézett ki, hogy használnom kell a kocsit télen, ami szerencsére nem történt meg, de mindenesetre szereztem hozzá egy szett téligumit 15”-os alufelnivel. Annak a felninek a kiválasztásánál az egyetlen szempont az ára volt, használtan a legolcsóbbat kerestem, ami még nem vállalhatatlanul ronda, hiszen ha használni kellett volna a kocsit, úgyis megmarta volna a só. Szóval a lényeg az egészből, hogy mikor feltettem a 15-ösöket, teljesen megváltozott a kocsi jó irányba, finomabb lett az egész, az úthibákat is jobban viselte. Oké-oké, más a gumi is, valószínűleg puhább, de akkor is. Hiába mindkettő gyári méret, a 205/45 R16 és a 195/50 R15 között átmérőben 15 mm különbség van, az szerintem lehet, hogy sokat számít. Úgy tűnik, hogy 15-ösre tervezték a futóművet, meg a random olcsó 15-ös alufelni valószínűleg könnyebb, mint a gyári sokküllős 16-os. Ha elkopnak a jelenlegi nyárigumijaim, nem lenne elvetendő ötlet downgrade-elni 15-ösre valami király könnyű felnivel. Pl. az agyoncsépelt Enkei RPF-1 nagyon tetszene, hiába láttuk már százezerszer…

A felni másik nagy baja az volt, hogy az előző tulajnak sokszor nagyon közel volt a padka. Nem hiszem, hogy láttam ennél csúnyábban összepadkázott felniket valaha is. Sok helyen nem csak karcos volt, de jó pár mm mélyen hiányzott az alumínium, saccra 6-7 mm is megvolt a hiány itt-ott. Sajnos arról az állapotáról elfelejtettem közeli képet csinálni, és az összes képemen a kocsi bal oldala látszik csak, nem a padka felőli jobb, így csak ez az igen távolról készült van.

Mikor vettem a kocsit, azt gondoltam, hogy Chrisfix low-budget módszerével fogom őket gatyába rázni. (https://www.youtube.com/watch?v=9WQiqYlpxoY)

Gondolkodtam, arra jutottam, hogy érdemes lenne őket nem csak ideiglenesen, optikailag rendbe tenni, mert szerintem a kigittelős megoldás hosszú távon nem lene tartós, bár lehet, nincs igazam. Hiába nehezek, meg nem is biztos, hogy a kövi szett gumi ezekre a felnikre megy, de olyan állat jól néznek ki szerintem, hogy mindenképp meg akartam őket csinálni jóra.

Levettetem a gumikat a felniről és elvittem őket egy céghez, akik alumíniumhegesztéssel feltöltötték a mély padkanyomokat, és leesztergálták a felesleget. A hogyanját nem tudom, valahogy a felni peremét baromi szépen visszatették. Ezen felül kettőt görgőzni is kellett, jól éreztem, hogy ráznak.

Nagyon szép munkát végeztek a srácok, körben lefújták egy vékony réteg ezüsttel, hogy védve legyen. Már így is baromi jól néztek ki, de ez nem igazi fényezés rajtuk. Itt jön egy olyan rész, amit egy kissé elcsesztem… Szóval ők le is fényezték volna valószínűleg tök szépen, csak az a része lett volna igazán drága a felújításnak, és úgy nézett ki, hogy az egyik ismerősöm tud nagyon-nagyon kedvezményesen porfestetni. Győzött hát a spúrság, és nem kértem a fényezést ettől a cégtől. Aztán idő közben a porfestős kontakt elúszott, én meg ott voltam fényezetlen felnikkel, visszavinni meg nyilván nem akartam, hogy bocs, mégis kéne fényezni. Amúgy is, ha már ilyen DIY a kocsi, megcsinálom ezt is én. Nincs semmiféle fényezési tapasztalatom, de egyszer mindent el kell kezdeni. :)

A centírsúlyokat fogalmam sincs, milyen anyaggal ragasztják fel, de nagyon rajta van a felületen. Próbáltam több módszerrel is, végül úgy tudtam leszedni, hogy a ragasztó nagy részét lekapartam egy késsel, a maradékot nitrohigítós acélgyapottal ledörzsöltem.

Első lépésben Kromofággal megpróbáltam feloldani a rajta lévő festéket. Ez helyenként jól sikerült, de többségében nem nagyon indult meg. Az egyik felnit elkezdtem lecsiszolgatni. Mindig fura volt, akárhányszor ilyen felniről képet láttam, azok mindegyike egyfajta antracitosabb, sötétebb ezüst volt, az enyéim meg igazi kályhaezüstök voltak. Ennek most meglett az oka, valaki már járt itt előttem, ezeket már egyszer újrafújták, hullámzó minőségben. A széleken nagyon rá volt tapadva a festék, a küllőkről jóformán magától lefordult.

A felület kissé durva lett, de lejött a festék, lehetett kezdeni az effektív munkát. Először alkoholos papírral megtisztítottam a felniket. Hogy szép sima legyen az egész, kellett a füller. Ebből Dinitrol 6100-at vettem spray formájában. Lehetett volna dobozban is venni, amit szórópisztollyal lehet felhordani, az talán egy kicsit gazdaságosabb, de macerásabb, elvileg nincs is tartósságbeli különbség köztük, a spray-vel nekem egyszerűbb volt dolgozni. Ráadásul a tapasztalat hiányából eredően volt olyan hely, amit háromszor kellett újrafújni, mire kb. jó lett.

A füllert meg kell csiszolni, ugye. A festékboltban ugyanazt mondták, mint az interneten, hogy ezt 600-as vizes papírral célszerű csinálni. Nekem úgy tűnt, hogy jó a 600-as kezdésnek, de jobb lenne egy finomabb, 800-as vagy 1000-es is, amim nem volt, így mindig visszatértem egy már lecsiszolt területre egy sokat használt, kopott 600-assal, ami finomabb felületet hagyott maga mögött. Az egész fényezési munkában ez a fülleres csiszolós lépés vitte el a legtöbb időt és energiát, ugyanis valahányszor úgy tűnt, hogy most már nagyon sima a felület, a víz elrejtette a hibákat, és miután megszáradt, láttam csak azokat, lehetett újra nekiállni. Végül két doboz füller kellett. A felnik belső- és palástfelületét nyilván nem füllereztem, csak minél jobban lecsiszoltam róluk az ott lévő festéket, mert egyrészt fog rá jönni sok, másrészt már így is elég nehezek. :)

A következő lépés egy alkoholos tisztítás után az alapozás volt. A festékboltban Body 960-at ajánlottak, mely szintén megvásárolható dobozban, illetve spray-ként is. A dobozosohoz venni kell külön edzőt, ugyanis kétkomponensű, de a magyar nyelvű tájékoztató szerint a spray is kétkomponensű. Furcsálltam kicsit, hogyan lehet egy spray kétkomponensű, de megint csak, ha ugyanaz a cucc, akkor a spray-vel egyszerűbb dolgoznom, azt vettem, ráadásul jóval olcsóbb volt a spray, még ha vennem kell még egy dobozzal, akkor is. Hazafelé azon agyaltam, lehet-e kétkomponensű egy spray, végül azt találtam ki, biztos valami olyan megoldás van mögötte, hogy két kamra van a dobozban, mindkét helyről szív, és a szórófejben keveri össze. Ez azért egy kissé naiv gondolat volt, bevallom.  A forgalmazó honlapján az adatlapja szerint a spray már csak egykomponensű, tehát vagy a címke hibás vagy a netes tájékoztató. Sajna nem egy második, de még egy harmadik dobozért is vissza kellett mennem, mert nagyon fogyott. Így már árban is ugyanott voltam, mintha megvettem volna a dobozost, és akkor tutira kétkomponensű lett volna, az meg gondolom, erősebb. Elég fura egy cucc ez, rettentő büdös. Azt vártam, hogy majd rendesen takarja az alatta lévő réteget, de inkább áttetsző. Nagyon-nagyon híg, pár helyen meg is folyt, de annyira híg, hogy teljesen elterült a megfolyás is, miután megszáradt, semennyire nem tudtam kitapintani (csak láttam), tehát nem foglalkoztam vele. Alapozóból már kapott mindenütt a felni, belül is, illetve a palástfelületén is.

Eddig a hideg, esős-havas idő miatt pincében dolgoztam, de péntekre elmúlt a hideg, sütött a nap, lehetett kimenni a szabadba, ami pont jól is jött, mert a következő lépést már nem csináltam volna zárt helyen. Jött maga a fedőfesték felvitele. A festékboltban autófestéket is kevernek, ebből választottam egy színt. Reggel kitettem a napra a felniket, mert a pincei hideg nem kedvez a festésnek. Előszedtem a szórópisztolyt, portalanítottam a felületet, bekevertem nitrohigítóval a festéket. Kellett egy pár perc, mire ráéreztem, hogy a jó fújni, de elég jól sikerült szerintem. Az alapozáshoz hasonlóan minden részét lefestettem.

Miután megszáradtak, jött a kétkomponensű lakk. Ezt nehezebb volt szép egyenletesen fújni, mint a festéket, nem is mindenhol sikerült jól. :( Ráadásul mikor a belső felüket lakkoztam, az alájuk tett újságpapírt felemelte a szél, belefújta az egyikbe… Másnap, miután megszáradt, 1500-as papírral (az volt itthon a legfinomabb) megcsiszoltam kicsit, kapott az egész még egy réteg lakkot. Nem mondom, hogy nem lehet észrevenni, hol javítottam, de jobb, mint volt. Kicsit azért narancsbőrös lett az egész (szakkifejezésben nem vagyok jó, orange peel, bármi is legyen ez magyarul  ), de mint említettem, egyáltalán nem értek hozzá, sose csináltam még ilyet. 

Pár nap múlva kap majd egy lightos polírt, az talán elviszi a narancsbőrösségének a nagy részét.

Szerettem volna teljesen készen megmutatni nektek, felgumizva, feltéve a kocsira, de itt a jelen helyzet miatt most nem hiszem, hogy kinyit a gumis egy ideig… :(

----------

Sajnos a gyári felnikupakokról jó pár fül letört az idők során, a kétfüleseket nem is értem, mi tartotta oda. Kellettek hát újak.

Jelenleg 390 felett van a Font, mindenki végezze el magának a szorzást. Még négyért is kicsit sokallanám, de ez egy darab, ha jól értem. Szóval ki kellett találni valami más megoldást.

Vegyünk az alin/ebayen! Ja. szerencsére erre a nyomorult kerékre 52 mm-es kupak megy rá, amit nem igazán árul senki se, vagy csak én nem találtam. 54-es meg még nagyobb, de még kisebb is van annyi, hogy öröm nézni, piszkosul olcsón, de 52-est egyszerűen nem árulnak.

Egy ismerősöm tud 3D-nyomtatni, így megrajzoltam a gyári kupakot, majd megkértem, hogy nyomtassa ki. (A 2019-es dátum nem elírás, ez a sztori még tavaly kezdődött. :) Kiderült, hogy ez a nyomtató nem tud ilyen finom részleteket nyomtatni, így a feliratot le is vettem a követkető próbálkozásnál.) Ahol lehetett, tettem rá letöréseket, hátha így erősebb.

Belepróbáltam a felnibe, de a négyből kettő fül le is tört egyből. :(

Oks, semmi baj, konstrukciós változtatás jött, szerintem nem kell bele a gyári köralakú rugó, de cserébe kaptak pár plusz merevítést a fülek.

Ééés ennek is egyből letört két füle. Viszont az irány határozottan jó, itt a fül nem középen tört el, hanem az alsó lap tövében.

Megpróbáltuk egy másik anyaggal ugyanezt. Nem mondom, hogy tökéletes, bepattintásra nem törik le, egyszer ki is tudtam venni épségben, a második be-ki-nél tört le az egyik, középen. De igazából ennek az anyagnak, van egy kis rugalmassága, ennyi merevítéssel elég erős is, így még ha le is törik egy, három is elég jól fogja.

A kupakok ugyanazokon a lépéseken estek át, mint a felnik, tehát füllerezés, vizes csiszolás, alapozás, fényezés, lakkozás.

Három matricakészítő céget kérdeztem, az egyik úgy néz ki, el tudja készíteni krómszínű fóliából a Mazda-logókat rá, ez még érkezik.

No, egyelőre ennyi. :)

Az egyik, hogy nagyon nehéz. :( A Nagy Gyári Felnitáblázat szerint 8,2 kg, kétes pontosságú fürdőszobamérlegen megmérve 8,7. Szóval sajnos tényleg nagyon nehezek, de mint tudjuk, a szépségért meg kell szenvedni. Ősz elején még úgy nézett ki, hogy használnom kell a kocsit télen, ami szerencsére nem történt meg, de mindenesetre szereztem hozzá egy szett téligumit 15”-os alufelnivel. Annak a felninek a kiválasztásánál az egyetlen szempont az ára volt, használtan a legolcsóbbat kerestem, ami még nem vállalhatatlanul ronda, hiszen ha használni kellett volna a kocsit, úgyis megmarta volna a só. Szóval a lényeg az egészből, hogy mikor feltettem a 15-ösöket, teljesen megváltozott a kocsi jó irányba, finomabb lett az egész, az úthibákat is jobban viselte. Oké-oké, más a gumi is, valószínűleg puhább, de akkor is. Hiába mindkettő gyári méret, a 205/45 R16 és a 195/50 R15 között átmérőben 15 mm különbség van, az szerintem lehet, hogy sokat számít. Úgy tűnik, hogy 15-ösre tervezték a futóművet, meg a random olcsó 15-ös alufelni valószínűleg könnyebb, mint a gyári sokküllős 16-os. Ha elkopnak a jelenlegi nyárigumijaim, nem lenne elvetendő ötlet downgrade-elni 15-ösre valami király könnyű felnivel. Pl. az agyoncsépelt Enkei RPF-1 nagyon tetszene, hiába láttuk már százezerszer…

Nagyon szép munkát végeztek a srácok, körben lefújták egy vékony réteg ezüsttel, hogy védve legyen. Már így is baromi jól néztek ki, de ez nem igazi fényezés rajtuk. Itt jön egy olyan rész, amit egy kissé elcsesztem… Szóval ők le is fényezték volna valószínűleg tök szépen, csak az a része lett volna igazán drága a felújításnak, és úgy nézett ki, hogy az egyik ismerősöm tud nagyon-nagyon kedvezményesen porfestetni. Győzött hát a spúrság, és nem kértem a fényezést ettől a cégtől. Aztán idő közben a porfestős kontakt elúszott, én meg ott voltam fényezetlen felnikkel, visszavinni meg nyilván nem akartam, hogy bocs, mégis kéne fényezni. Amúgy is, ha már ilyen DIY a kocsi, megcsinálom ezt is én. Nincs semmiféle fényezési tapasztalatom, de egyszer mindent el kell kezdeni. :)

A füllert meg kell csiszolni, ugye. A festékboltban ugyanazt mondták, mint az interneten, hogy ezt 600-as vizes papírral célszerű csinálni. Nekem úgy tűnt, hogy jó a 600-as kezdésnek, de jobb lenne egy finomabb, 800-as vagy 1000-es is, amim nem volt, így mindig visszatértem egy már lecsiszolt területre egy sokat használt, kopott 600-assal, ami finomabb felületet hagyott maga mögött. Az egész fényezési munkában ez a fülleres csiszolós lépés vitte el a legtöbb időt és energiát, ugyanis valahányszor úgy tűnt, hogy most már nagyon sima a felület, a víz elrejtette a hibákat, és miután megszáradt, láttam csak azokat, lehetett újra nekiállni. Végül két doboz füller kellett. A felnik belső- és palástfelületét nyilván nem füllereztem, csak minél jobban lecsiszoltam róluk az ott lévő festéket, mert egyrészt fog rá jönni sok, másrészt már így is elég nehezek. :)

Eddig a hideg, esős-havas idő miatt pincében dolgoztam, de péntekre elmúlt a hideg, sütött a nap, lehetett kimenni a szabadba, ami pont jól is jött, mert a következő lépést már nem csináltam volna zárt helyen. Jött maga a fedőfesték felvitele. A festékboltban autófestéket is kevernek, ebből választottam egy színt. Reggel kitettem a napra a felniket, mert a pincei hideg nem kedvez a festésnek. Előszedtem a szórópisztolyt, portalanítottam a felületet, bekevertem nitrohigítóval a festéket. Kellett egy pár perc, mire ráéreztem, hogy a jó fújni, de elég jól sikerült szerintem. Az alapozáshoz hasonlóan minden részét lefestettem.

Miután megszáradtak, jött a kétkomponensű lakk. Ezt nehezebb volt szép egyenletesen fújni, mint a festéket, nem is mindenhol sikerült jól. :( Ráadásul mikor a belső felüket lakkoztam, az alájuk tett újságpapírt felemelte a szél, belefújta az egyikbe… Másnap, miután megszáradt, 1500-as papírral (az volt itthon a legfinomabb) megcsiszoltam kicsit, kapott az egész még egy réteg lakkot. Nem mondom, hogy nem lehet észrevenni, hol javítottam, de jobb, mint volt. Kicsit azért narancsbőrös lett az egész (szakkifejezésben nem vagyok jó, orange peel, bármi is legyen ez magyarul  ), de mint említettem, egyáltalán nem értek hozzá, sose csináltam még ilyet. 

Pár nap múlva kap majd egy lightos polírt, az talán elviszi a narancsbőrösségének a nagy részét. Azért nem vagyok szomorú a végeredmény láttán. 

Szerettem volna teljesen készen megmutatni nektek, felgumizva, feltéve a kocsira, de itt a jelen helyzet miatt most nem hiszem, hogy kinyit a gumis egy ideig… :(

----------

Egy ismerősöm tud 3D-nyomtatni, így megrajzoltam a gyári kupakot, majd megkértem, hogy nyomtassa ki. (A 2019-es dátum nem elírás, ez a sztori még tavaly kezdődött. :) Kiderült, hogy ez a nyomtató nem tud ilyen finom részleteket nyomtatni, így a feliratot le is vettem a követkető próbálkozásnál.) Ahol lehetett, tettem rá letöréseket, hátha így erősebb.

Belepróbáltam a felnibe, de a négyből kettő fül le is tört egyből. :(

No, egyelőre ennyi. :)

2020-03-20 11:19:23
Plazmavago

Plazmavago

Látom, mindenki ráér, nem csak én. smile

Készül egy másik, hosszasabban tartó dolog is a kocsin, de amíg az szünetel, végre (majdnam) meg tudtam csinálni a sofőroldali ülésfűtés kapcsolójának világítását. Két izzó van benne, az egyik csak a háttérfényt adja, a másik meg akkor világít, ha épp fűt. Érdekes, hogy mind a kettő kiégett, míg az utasoldaliból mindkettő megy, lehet a sofőroldalit használták inkább.

Még a tavaly decemberi I.L.-es group buyban vettem az izzókat, azóta részben időhiány miatt nem álltam neki, részben, mert kicsit irtóztam tőle. Nem tudom, mi az oka, elég pepecs munkának látszott, de nagyon zavart, hogy nem világít.

Lebontottam a középkonzolt (5 csavar), ez már rutinból megy. Mondjuk az ablakemelő gombjainál kb. a második szétszedésnél elkopott/elhajlott valami, már nem hajlandó szépen a helyére menni, eláll. Próbáltam szigszalaggal körbetekerni, hátha úgy jobban belefeszül, mindhiaába. Nem tudom, hogy lehetne ezt megoldani.

A váltóbot előtt van két csavar, azt kell kitekerni, majd a rádió és fűtéspanel körüli keretet hátrafelé ki lehet szedni. A kerettel együtt kijönnek az alsó kapcsolók (ülésfűtés, fényszórómagasság-állítás, szivargyújtó). Tök értelemszerűen pár fül benyomásával ki lehet venni a keretből az ülésfűtés kapcsolóját. Alulról vannak beletéve az izzók, rém egyszerően cserélhetők, csak ki kell tekerni a helyéről.

Itt jött a meglepi. Ezeket az izzókat vettem:

És ezek jöttek ki a kapcsolóból:

Benéztem a rendelést. sad Csak az egyik jó, a másik sokkal nagyobb, az az óracsoporthoz való. Legalább abból is van egy tartalékom. smile Mindegy, betettem az új kéket, meg visszatettem a nem világító barnát, ne maradjon üresen. A kövi vásárláskor majd veszek egy ide valót...

Legalább már akkor világít, ha megy a fűtés.

2020-02-22 11:08:11
Plazmavago

Plazmavago

A jobb oldali kormányösszekötő gömbfejem gumija el volt repedve. Nem kotyogott semennyit, még valószínűleg elment volna így egy jó darabig, de főleg, hogy májusban megy műszakira, nem szeretném, hogy ezen problémázzanak, inkább megcsináltam jóra. Megoldás lehetne csak magát a gumi porvédőt cserélni, a gömbfejet kitakarítani és újrazsírozni, ami azért nem az igazi, olcsóbb/kevésbé szeretett kocsin még csak-csak, de ezen nem, az szerintem csak elodázná a bajt, kicserélem hát kompletten. Ki se lehetne takarítani teljesen, biztosan jutott már bele por, az meg eszi a fémet, meg egyébként is, tizensok éves és 100+ ezret futott…

Megnéztem MX5partson a gyárit, de mivel még nem nyertem a lottón, így nem azt vettem, hanem itthoni alkatrészboltból végül a MOOG márka mellett döntöttem. Mikor megjött a cucc, megnyugodtam, a Federal Mogul gyártja, az meg jó pár autógyár beszállítója, ránézésre eléggé jó minőségnek tűnik, megkockáztatom, van olyan jó, mint az eredeti Mazda.

Meglepő módon a két anya egy kis csavarlazítóval befújva igen könnyen megindult, egyáltalán nem volt összerohadva, és a gyárinak tűnő sasszeg is egyből kijött a helyéről. Jött az a rész, amit a legkevésbé szeretek, ki kellett pattintani a kúpos részt. Off autónál bejött az a technika, hogy csapágylehúzóval kinyomom a helyéről, itt viszont nem fért oda a lehúzó. Maradt a feszítővas, de végül kijött.

Levéve látszott, hogy nem csak megrepedve volt a gumi, hanem teljesen el is volt szakadva.

Összerakni gyerekjáték, nagyjából beállítottam, gyári nyomatékra lehúztam. A színösszeállítása különösen tetszik, a sárga szorítóval nagyon tuning 

A másikat másnap csináltam, szereztem hozzá egy célszerszámot, amit pont ehhez találtak ki, de az se az igazi, nem működött jól, mert az alján van egy merevítés, amitől ékalakú lesz, azon támaszkodik föl, és mikor ráhúzod a csavart, lenyomja magát a vasról. Lehet, majd leköszörülöm az alját, remélem, nem törik le, mindenesetre ezt a fajtát nem ajánlom senkinek, utólag inkább a másikat venném, ami ollószerű, lehet az befér rendesen. Arra is gondoltam, lehet csak én voltam vele béna, de nekem nem sikerült jól használni. Szóval túloldalt is maradt a feszítővas… Az nem látszott rossznak kívülről, de mikor leszedtem, láttam, hogy alattomosan a belső élén van elszakadva teljesen.

Ma elvittem futóműállításra. Azon túl, hogy nem fért bele, a srácnak nagyon tetszett a kocsi. smile Sikerült elég jól belőnöm a gömbfej helyét, alig kellett hozzányúlnia. A hátsó kerekek meg tök jól be voltak állítva, azokhoz nem kellett nyúlnia.

2020-01-30 8:34:37
GPali

GPali

Posztok: 751
Velünk: 2910 napja

Ezen besírtam:

"Mivel úgyis lefestettem volna Hammerite-tal, ezért vettem egy doboz Hammerite rozsdagátló alapozót, melyet különösen problémás helyekre javasolnak, tehát mehet az egész kocsira."

Nagyon tetszik a stílusod! :D Meg a kocsihoz való gondos hozzáállásod is

aláírás

Touge Runnerz

2020-01-30 6:05:55
Plazmavago

Plazmavago

Válasz erre: @susu #139825 

Bevallom, nem néztem utána, csak olvastam a nevét (többek közt a topicodbn smile ), nem tudtam, hogy ez csak sima alapozó vagy egyben rozsdagátló is-e, meg most hamar kellett. Ha találok még rajta rozsadát, lehet beszerzek egy dobozzal...

2020-01-29 23:09:22
susu

susu

Posztok: 493
Velünk: 2465 napja

Válasz erre: @Plazmavago #139824 

Szép, alapos munka! Jó látni, hogy valaki ennyire szereti az autóját smile

A rozsda a két lemez közül fog megindulni, persze nem árt neki, ha kívülről is megkened/tömíted, mert így legalább onnan nem kap vizet, "csak" belülről a páralecsapódást/beázást.

Amúgy rozsdagátló alapozóból Brunox Epoxy-ra esküszik a legtöbb restaurátor.

aláírás

Touge Runnerz

2020-01-29 22:42:35
Plazmavago

Plazmavago

A kuplungcsere után még egy igazán zavaró hang volt jelen, ami miatt szétszedtük a generátort karácsony előtt. Mutatom videón (hangot kapcsoljatok, kép jobb alsó sarka):

https://imgur.com/a/IRtnQls

Miután a generátor csapágyát nagy valószínűséggel kizárhatjuk, tovább kellett keresni. Azt a tippet kaptam, hogy vegyem le az ékszíjakat, indítsam be úgy, úgy megtudhatom, hogy segédberendezés/szíj, esetleg valami teljesen más. A generátor szíját könnyebbnek találtam levenni, így először csak azt akasztottam le. Beindítva csodálatos motorhang fogadott, sehol semmi nyenyergés. Kézzel megforgatva a generátornak nyilván semmi hangja nem volt, de a vízpumpának sem (az nyár elején került bele). Olvastam, hogy ha az előző szíjból hátramarad valami a tárcsán, az tud hangot adni, így megtisztítottam a tárcsákat, a főtengelyén volt is valami gumis izé. Visszaraktam a szíjat, sajnos nem szűnt meg, ám az feltűnt, ha a szíj élébe belenéztem, megcsavarodott egy kicsit a generátornál, és mintha maga a generátor meg lett volna dőlve kicsit. Olvastam egy olyan trükköt is, hogyha vízzel bepermetezzük, miközben jár a motor, ha abbahagyja, az azt jelenti, hogy a szíjtárcsák nincsenek egy vonalban. Bepermeteztem, abbahagyta, így már gyanítottam, hogy a generátornál lesz a baj, valamiért nem merőleges teljesen a szíj síkjára. Próba-szerencse alapon egy alátét egyik lapját megköszörültem, hogy vékonyabb legyen, betettem a generátor és a konzol közé, ide:

Visszatettem a szíjat, indítás után szinte teljesen megszűnt a hang. smile Igen-igen-igen halkan még most is van valamennyi, de alig hallani, a videón talán még erősebbnek is tűnik, mint a valóságban, ezt én már jónak tekintem:

https://imgur.com/a/cvWSUeG

Hogy miért mászott el, nem tudom, de úgy tűnik, működik az alátét, ennek nagyon örülök. smile

----------

Az utóbbi időben elég sokat voltam a kocsi alatt, észrevettem a hátsó kerékdob élénél egy kis rozsdát. sad Kicsit megcsiszoltam, majd olyan volt, mintha az alvázvédő alatt is barna lenne. Még egy kicsit csiszoltam, és igen, rozsdás volt, majd egyre nagyobb darabon szedtem le az alvázvédőt, és mindenhol barna volt…

Ezt nekem a lakatos megcsiszolta, mert volt rajta némi felületi rozsda, majd a fényező a fémtiszta felületet lefújta. Nem tudom, mi ment ott félre, úgy látszik, ezt a fényezőt elég rendesen beválasztottam (lásd korábbi küszöbvég-újrarozsdásodás). A fényező által rátett réteg úgy hámlott le róla, hogy ihaj, csak mikor tőle hazahoztam, egyből rámentem alvázvédővel, hogy tutira megvédjem, hát ezt a réteget volt nehéz leszedni, de muszáj volt, mert alatta rozsda volt. Végül egy kis drótkorongozás után fémtiszta volt a felület. Egyértelműen látszott a vonal, ahol a lakatos megcsiszolta, ott nem lett rendesen lekezelve, mellette a még gyári bevonatnak semmi baja nem volt, tökéletesen ép maradt. Ezt sajnos a fényező cseszte el. (Annál az alsó lyuknál én szedtem ki a tömítőt, hogy alatta is ki tudjam gyomlálni a rozsdát.)

Ezután – mivel eddig jól bevált – rákentem a Korantot, ami másnapra mintha megrozsdásodott volna, helyenként egy barnás réteg volt rajta. Korábban ilyet még nem láttam tőle, utánanéztem, elvileg ez attól van, hogy mivel a Korant vízalapú, nem szabad tiszta fémre kenni, csak olyanra, ami kicsit rozsdás. Nem maradhatott rajta, újabb drótkorong, nagyon könnyen lejött, nem lett volna tartós és jó, kellett valami más. Mivel úgyis lefestettem volna Hammerite-tal, ezért vettem egy doboz Hammerite rozsdagátló alapozót, melyet különösen problémás helyekre javasolnak, tehát mehet az egész kocsira.  Páran a kétkomponensű alapozóra esküsznek, ami biztosan jó, de nekem ez a márka valami megmagyarázhatatlan okból baromi szimpatikus, plusz a festék reményeim szerint a saját márkás alapozójával van a legjobb barátságban, így ezt választottam. Ebből ment rá két réteg.

Elég jó minőségűnek tűnik ez is, jól felhordható, nem úgy tűnik, mintha egykönnyen lefordulna a felületről. Viszont a termékfejlesztési részleggel elbeszélgetnék, hogy egy alapvetően rozsdás felület kezelésére szánt szert miért pont (kizárólag) barna színben gyártanak. Miért nem lehetett ez fekete vagy tudomisén bármi más? 

A lemezek találkozásainál és a varratoknál meg annál a nagy lyuknál kinyomtam karosszériatömítővel. Tettem az ív belső felére is, ahol pici füleket hajtottak egymásra. Nem tudom, szabad-e vagy szokás-e, de nekem az a logikus, hogy a lemezek szélénél indul meg elsősorban a korrózió, így letömítettem aztokat az illesztéseket is.

Következett a normál Hammerite, szintén két réteg.

Majd jött a két réteg alvázvédő. Elég jól sikerült ráérezni a hígítási arányra, alig lett ecsetnyomos.

Ugyan látszik, hogy hol nyúltam hozzá, de ami ennél fontosabb, hogy ez a 6 réteg már meg kell hogy védje egy ideig. Ha ezen is átmegy a rozsda, akkor nem tudom, kibérlem a lakatost egy hónapra. 

A kezelés időbeni lefolyása úgy nézett ki, hogy reggel hajnalban kimentem festeni, majd este munka után kimentem festeni. Majd ismét majd ismét. A végére nem bántam, hogy kész lett… smile

A nagy festegetésben nem bírtam ki, visszavettem a váltót védő két lemezt/pajzsot. A kisebbiken csavarozva van a párna, így azt le tudtam venni, a nagyobbikon szegecselve, az rajta maradt. Egy kis drótkorong után jó sok helyen felszakadt a gyári festék, nem volt már nagyon erős. Kapott mindkét oldal két réteget. Elégedett vagyok vele, jól mutat.

Történet:

A kuplungcsere után még egy igazán zavaró hang volt jelen, ami miatt szétszedtük a generátort karácsony előtt. Mutatom videón (hangot kapcsoljatok, kép bal alsó sarka):

Miután a generátor csapágyát nagy valószínűséggel kizárhatjuk, tovább kellett keresni. Azt a tippet kaptam, hogy vegyem le az ékszíjakat, indítsam be úgy, úgy megtudhatom, hogy segédberendezés/szíj, esetleg valami teljesen más. A generátor szíját könnyebbnek találtam levenni, így először csak azt akasztottam le. Beindítva csodálatos motorhang fogadott, sehol semmi nyenyergés. Kézzel megforgatva a generátornak nyilván semmi hangja nem volt, de a vízpumpának sem (az nyár elején került bele). Olvastam, hogy ha az előző szíjból hátramarad valami a tárcsán, az tud hangot adni, így megtisztítottam a tárcsákat, a főtengelyén volt is valami gumis izé. Visszaraktam a szíjat, sajnos nem szűnt meg, ám az feltűnt, ha a szíj élébe belenéztem, megcsavarodott egy kicsit a generátornál, és mintha maga a generátor meg lett volna dőlve kicsit. Olvastam egy olyan trükköt is, hogyha vízzel bepermetezzük, miközben jár a motor, ha abbahagyja, az azt jelenti, hogy a szíjtárcsák nincsenek egy vonalban. Bepermeteztem, abbahagyta, így már gyanítottam, hogy a generátornál lesz a baj, valamiért nem merőleges teljesen a szíj síkjára. Próba-szerencse alapon egy alátét egyik lapját megköszörültem, hogy vékonyabb legyen, betettem a generátor és a konzol közé, ide:

Visszatettem a szíjat, indítás után szinte teljesen megszűnt a hang. :) Igen-igen-igen halkan még most is van valamennyi, de alig hallani, a videón talán még erősebbnek is tűnik, mint a valóságban, ezt én már jónak tekintem:

Úgy tűnik, működik az alátét, ennek nagyon örülök. :)

----------

Az utóbbi időben elég sokat voltam a kocsi alatt, észrevettem a hátsó kerékdob élénél egy kis rozsdát. :( Kicsit megcsiszoltam, majd olyan volt, mintha az alvázvédő alatt is barna lenne. Még egy kicsit csiszoltam, és igen, rozsdás volt, majd egyre nagyobb darabon szedtem le az alvázvédőt, és mindenhol barna volt…

Ezt nekem a lakatos megcsiszolta, mert volt rajta némi felületi rozsda, majd a fényező a fémtiszta felületet lefújta. Nem tudom, mi ment ott félre, úgy látszik, ezt a fényezőt elég rendesen beválasztottam (lásd korábbi küszöbvég-újrarozsdásodás). A fényező által rátett réteg úgy hámlott le róla, hogy ihaj, csak mikor tőle hazahoztam, egyből rámentem alvázvédővel, hogy tutira megvédjem, hát ezt a réteget volt nehéz leszedni, de muszáj volt, mert alatta rozsda volt. Végül egy kis drótkorongozás után fémtiszta volt a felület. Egyértelműen látszott a vonal, ahol a lakatos megcsiszolta, ott nem lett rendesen lekezelve, mellette a még gyári bevonatnak semmi baja nem volt, tökéletesen ép maradt. Ezt sajnos a fényező cseszte el. (Annál az alsó lyuknál én szedtem ki a tömítőt, hogy alatta is ki tudjam gyomlálni a rozsdát.)

Ezután – mivel eddig jól bevált – rákentem a Korantot, ami másnapra mintha megrozsdásodott volna, helyenként egy barnás réteg volt rajta. Korábban ilyet még nem láttam tőle, utánanéztem, elvileg ez attól van, hogy mivel a Korant vízalapú, nem szabad tiszta fémre kenni, csak olyanra, ami kicsit rozsdás. Nem maradhatott rajta, újabb drótkorong, nagyon könnyen lejött, nem lett volna tartós és jó, kellett valami más. Mivel úgyis lefestettem volna Hammerite-tal, ezért vettem egy doboz Hammerite rozsdagátló alapozót, melyet különösen problémás helyekre javasolnak, tehát mehet az egész kocsira.  Páran a kétkomponensű alapozóra esküsznek, ami biztosan jó, de nekem ez a márka valami megmagyarázhatatlan okból baromi szimpatikus, plusz a festék reményeim szerint a saját márkás alapozójával van a legjobb barátságban, így ezt választottam. Ebből ment rá két réteg.

Elég jó minőségűnek tűnik ez is, jól felhordható, nem úgy tűnik, mintha egykönnyen lefordulna a felületről. Viszont a termékfejlesztési részleggel elbeszélgetnék, hogy egy alapvetően rozsdás felület kezelésére szánt szert miért pont (kizárólag) barna színben gyártanak. Miért nem lehetett ez fekete vagy tudomisén bármi más? 

A lemezek találkozásainál és a varratoknál meg annál a nagy lyuknál kinyomtam karosszériatömítővel. Tettem az ív belső felére is, ahol pici füleket hajtottak egymásra. Nem tudom, szabad-e vagy szokás-e, de nekem az a logikus, hogy a lemezek szélénél indul meg elsősorban a korrózió, így letömítettem aztokat az illesztéseket is.

Majd jött a két réteg alvázvédő. Elég jól sikerült ráérezni a hígítási arányra, alig lett ecsetnyomos.

Ugyan látszik, hogy hol nyúltam hozzá, de ami ennél fontosabb, hogy ez a 6 réteg már meg kell hogy védje egy ideig. Ha ezen is átmegy a rozsda, akkor nem tudom, kibérlem a lakatost egy hónapra. 

A kezelés időbeni lefolyása úgy nézett ki, hogy reggel hajnalban kimentem festeni, majd este munka után kimentem festeni. Majd ismét majd ismét. A végére nem bántam, hogy kész lett… :)

A nagy festegetésben nem bírtam ki, visszavettem a váltót védő két lemezt/pajzsot. A kisebbiken csavarozva van a párna, így azt le tudtam venni, a nagyobbikon szegecselve, az rajta maradt. Egy kis drótkorong után jó sok helyen felszakadt a gyári festék, nem volt már nagyon erős. Kapott mindkét oldal két réteget. Elégedett vagyok vele, jól mutat.

A kuplungcsere után még egy igazán zavaró hang volt jelen, ami miatt szétszedtük a generátort karácsony előtt. Mutatom videón (hangot kapcsoljatok, kép bal alsó sarka):

Visszatettem a szíjat, indítás után szinte teljesen megszűnt a hang. :) Igen-igen-igen halkan még most is van valamennyi, de alig hallani, a videón talán még erősebbnek is tűnik, mint a valóságban, ezt én már jónak tekintem:

Hogy miért mászott el, nem tudom, de úgy tűnik, működik az alátét, ennek nagyon örülök. :)

----------

Az utóbbi időben elég sokat voltam a kocsi alatt, észrevettem a hátsó kerékdob élénél egy kis rozsdát. :( Kicsit megcsiszoltam, majd olyan volt, mintha az alvázvédő alatt is barna lenne. Még egy kicsit csiszoltam, és igen, rozsdás volt, majd egyre nagyobb darabon szedtem le az alvázvédőt, és mindenhol barna volt…

A kezelés időbeni lefolyása úgy nézett ki, hogy reggel hajnalban kimentem festeni, majd este munka után kimentem festeni. Majd ismét majd ismét. A végére nem bántam, hogy kész lett… :)

2020-01-22 14:06:38
Plazmavago

Plazmavago

Válasz erre: @GmajaG #139722 

Örülök, hogy sokatoknak tetszett smile

A lengőkarokat egyáltalán nem kellett leszedni, semennyire nincsenek útban.

2020-01-22 11:17:02
GmajaG

GmajaG

Posztok: 148
Velünk: 3057 napja

Válasz erre: @Plazmavago #138911 

Szia!

Ki se szedted a lengőkarokat? :O

Így is jól hozzá tudtál férni? 

Képek alapján nagyon meggyőző! Grat

aláírás

Mazda MX-5 1.6i NBFL - Open Air - 

2020-01-21 14:38:34
JRK_

JRK_

Posztok: 156
Velünk: 3058 napja

Válasz erre: @Plazmavago #139700 

Grat és köszi a részletes leírást! Nagyon jó volt olvasni smile Sok ilyet még!

2020-01-21 13:25:51
bbubby00

bbubby00

Posztok: 316
Velünk: 2800 napja

Válasz erre: @gzugzu #139709 

Jobban raneztunk, lehet az oninditot raktam bele kicsit szarul. Szerdan ujra odapaszitjuk.

aláírás

Kell egy Mazda MX-5? Segítek! ;) - www.hasznaltmx5.hu

2020-01-21 11:32:32
adrlasvegas

adrlasvegas

Posztok: 78
Velünk: 3367 napja
Plazmavago, 2020-01-20 22:58:55

A napokban végrehajtottam az eddigi legkomolyabb autószerelési feladatom evör, név szerint egy kuplungcserét. Többek között.

Szóval mikor autót vesz az ember akkor azt ugye igencsak körültekintően teszi, mert pontosan tudja, hogy bármilyen hiba megoldása lehet zsebbenyúlós vagy simán csak szívás. Ha MX-5-öt vesz az ember akkor viszont egy frankó próbakör után valahogy egyből nem lesz körültekintő és átgondolt vagy racionális, pláne hogy az egész kocsi minden, csak nem racionális. Valami ilyesmi volt velem is, nem éreztem olyan égetően nagy hibának, hogy ha üresben felengedem a kuplungot, más hanga lesz kicsit. Aztán ahogy olvasgattam, megtudtam, hogy ez valószínűleg a nyelestengely csapágya, ami a lendkerékbe van préselve. Aham, hát akkor ez a szerelés összetettségére való tekintettel így marad. Elvileg nem okoz bajt, bár valahol azt írják, hogy a nyelestengely vége ki tud szopósodni a rossz csapágytól.

Jött egy másik zavaró feature is, hogy főképp hidegen nem igazán szerette a kettest. Inkább valahogy reggelente csinálta, hogy mikor beindítom, várok kicsit, hogy legyen olajnyomás, üresben hadd pörögjön, hadd verje fel az olajat a váltó, majd finoman indulok, az utcánkban az 1-2 alig megy, számottevően megakad a kettesnél. A nyári váltóolajcserével ez – utólag visszagondolva – talán inkább csak romlott (pedig Motult kapott, nem értem a dolgot). Majd olvastam, hogy a szakadt gumiharang is tud ilyet okozni, lám, szakadt volt. A harangcsere javított ugyan a váltási érzeten, de a kettes továbbra is nemszeretem volt. Ez mintha tovább romlott volna idővel, már melegen sem volt az igazi, de lehet csak én figyeltem rá jobban, és pszichés volt a rosszabbodás.

Ha ez nem lenne elég, rátett egy lapáttal, hogy pár alkalommal, előzéskor hármasba visszatéve vagy szerpentinezéskor megcsúszott a kuplung. A motor pörgött fel, de a kocsi nem gyorsult. Hajajj, ebbű kuplungcsere lesz…

Az eredeti tervem még kora ősz tájt az volt, hogy majd kérek egy időpontot január vége – februárra Lalee-hoz, úgysem jártam még nála soha, neki biztosan rutinművelet egy kuplungcsere. *Eltelik pár nap.* És mi lenne akkor, ha… Ááá, nem, azt inkább nem. *Újabb pár nap.* Mi lenne, ha én cserélném ki? Nem agysebészet ez, talán. Megnéztem pár youtube-videót, és arra jutottam, ez valszeg menne. Innentől mint az Eredetben, az elmémben el lett ültetve a gondolat csírája. Beszélgettem egy ismerősömmel aki már jópár kuplungcserét megcsinált különböző típusokon, arra jutottunk, ez simán menni fog, sőt, igazából majdnemcsak csalódna bennem, ha nem én magam csinálnám.  Akkor csinálom én, mi baj lehet? smile Mondjuk az egyetlen kuplungcserés tapasztalatom ezidáig, hogy egyszer segédkeztem egy Trabant-kuplungcserénél, de ennyi, azért az MX-5 egy kicsit más.

Mi legyen a váltómmal? Magától nem javul meg az tuti… Vigyem el váltóshoz? Kihez? A baj annyi, hogy nem igazán ismerek jó váltóst, még csak hallomásból se. Őszintén szólva még rossz váltóstól sem hemzseg a környék, legalábbis amennyire én tudom, nemhogy jótól. Én magam a váltót nem akarom megbontani, hiába egyesek szerint gyerekjáték, azért az egy igen finom szerkezet szerintem, elég összetett is, az összerakásánál kéne figyelni mindenféle hézagokra meg miegyébre amiket én nem tudok. Nem, nem, a váltót nem akarom bizergálni bentről. Akkor marad a bontott, így december elején Kopi hozott nekem egy kevesett futott, bontott angol 1.8-asét, azt mondta, míg egyben volt a kocsi, direkt ment vele még egy kört kipróbálni nekem a váltóját, igen-igen király ez a váltó. Bízzunk a legjobban! smile

Hazavittem, letakarítottam. A váltóbot gumiharangja (a kicsi) szakadt, de nem baj, a mostani váltómon kicseréltem mindkettőt, majd átrakom a komplett botot. Gondoltam, kihajtom az olajbetöltő csavart, ne majd a kocsi alatt kelljen vele szerencsétlenkedni. Még jó, hogy eszembe jutott… Innen is üdvözlöm azt az angol lordot, aki ezen a csavaron demonstrálta erejét. Úgy bele volt tépve mint állat, meg se mozdult. A villáskulcsra tettem egy méteres erőkart, de nagyon nem feszültem neki, attól féltem, megszakítom a menetet a váltó alumíniumházában. Melegítettem, próbáltam tekerni, melegítettem, próbáltam tekerni, melegítettem, próbáltam tekerni, mire egyszer csak egy kicsit megindult, kijött, szerencsére a menet nem sérült, csak a csavar feje nyalódott el. Nem baj, majd átteszem a betöltőcsavart a másikból.

Itt a fórumon olvastam, egyszer Lalee írta, hogy nem szokta javasolni a hátsó főtengelyszimering cseréjét, mert nagyon jól bírja a gyári, nem szokott baja lenni, az utángyártottról mindenkit határozottan lebeszél, maximum esetleg gyári Mazdára. Oks, legyen a gyári, de én a 15 évest nem akarom benne hagyni. Így a november végi-december elejei IL-es group buyban vettem egyet. Sajna a szimeringem lemaradt a csomagból (elvégre 680k volt a rendelés összértéke, egy ilyen kicsi izénél ez majnem törvényszerű, hogy elmarad), így Fikasz megreklamálta az IL-nél, soron kívül küldtek is egyet, meg is kaptam. Közben pedig átéltem azt, mennyire megindítóan jófej ez a társaság (igen, itt, ti smile ). Kvázi ismeretlenül többen is felajánlották, hogy az imént rendelt sajátjukat odaadják vagy van otthon a polcon, elküldik szívesen, ha most kell (ráért az IL-es), de komolyan srácok, nem sok ilyen társaság van szerintem. smile Köszi még egyszer mindenkinek smile

Kellett egy kuplungszett. Tuningkuplung nem kell, nem kell 6-puck vagy 4-puck, jó a Full face, nem szeretnék On/Off kapcsolót csinálni belőle, nem is pályázok (egyelőre &nbsp wink , amúgy is a gyári állapot a cél (egyelőre  ). Elég hamar három márkára sikerült leszűkíteni a lehetőségeket: Sachs, LUK vagy Exedy. Igazából nem hiszem, hogy óriási különbség lenne köztük, valószínűleg mindegyik marha jó minőség, de mivel a kopp gyári Exedy, legyen Exedy. Van ismerős nagy unixos/bárdis/akármilyen (is) kedvezménnyel, csak épp senkinél nem volt készleten. Végül az MX5partsról sikerült beszerezni ugyanannyiért (vagy talán egy picit olcsóbban), mint az itthoni kedvezményes ár. (Ennyit az unixos féláras kedvezményről, de ez egy másik vita  .)

Be kellett még szerezni a nyelestengely csapágyát, ami egy 6202-es csapágy. SKF-et vagy valami minél jobb minőségű japánt szerettem volna beletenni, ugyebár enyhen szólva sem egyszerű cserélni. Az egyik helyi csapágyboltban NKE márkát kaptam. Bevallom, nem vagyok a topon csapágymárkákból, ez elvileg osztrák, ránézésre inkább kínai, fogásra, súlyra, mindenre elég gagyinak tűnt, nem akartam beletenni. Tovább próbálkoztam, egy másik csapágyboltban kaptam FAG-ot. Tudatlan vagyok és balga, ezt a márkát én nem ismertem, nekem a jó csapágy az SKF. A srác mondta, hogy ez elég jó minőség, ránézésre igaza is volt. Utánanéztem, a FAG-ot egy kategóriának emlegetik az SKF-fel, sőt, esetenként akár jobbnak is annál, megnyugodtam, jó lesz bele ez.

-----------

A tényleges szerelős rész:

Az egész munkában ez a videó volt legnagyobb segítségemre:

https://www.youtube.com/watch?v=T6hZoVt-QRI&t

A srác egyedül tolja a földön fekve, minden elismerésem, de nekem volt segítségem meg aknám smile

Szombat délután négy felé tudtunk nekiállni. A biztonság kedvéért lekötöttük az akkut. Középkonzol lebont, váltógumiharang lehúz. Mondom lehúz. Ejj, de rajta van ez. Mondom lehúz. Meg se moccan. Végül csaltam kicsit, a nagy gumiharang négy csavarját kitekertem, alányúlva kitekertem a kis gumiharang három csavarját, az egész váltóbotot gumiharangostul egyben mindenestül kihúztam a helyéről, így majd vissza is megy, nem kell vele küzdeni. A kezdeti nagy akadály még a kipufogó eltakarítása az útból, nem egyszerű, elég hozzáférhetetlenek a csavarok- ráadásul a 15 év se tett nekik jót, de szétjött, csak a középső részt szedtük ki, annyi elég volt. Beesteledett, alvás.

Vasárnap reggel a videót követve lebontottunk körülötte mindent, PPF levesz (vagyis inkább félrehajt), kardán ki, összes váltócsavar kiszed. Minden szabad, nagy levegő, váltó megmozgat, lent van és még csak fél tíz. Juhú. Egyből szembeötlő volt, hogy mikor a csereváltót takarítottam, abban csak kuplungpor volt, ebben viszont azon kívül volt valamilyen olaj is (motor- vagy váltóolaj). Lehet, hogy az fröccsent oda, amikor a megcsúszást éreztem? Passz.

A PPF cavarjai elég jól meg voltak húzva...

Levettük a kuplungszerkezetet. Meglepő volt, amit láttunk, a tárcsa egészen jónak nézett ki, rosszabbra számítottam legalábbis. A belső éle egy kicsit jobban meg volt kopva valamiért.

Leszedtük a lendkereket is, valószínűleg megtaláltuk a kuplungharangban lévő olaj forrását. Az a szimering látott már szebb napokat, kiszedve olyan volt mint a kő.

Új szimering nagyon finoman betesz, nehogy megrogyjon vagy visszagyűrődjön.

A lendkerékben kicseréltük a csapágyat, mehetett vissza az is, természetesen gyári nyomatékra lehúzva, egy kis menetrögzítővel.

Még a nyáron hirtelen felindulásból vettem az MX5partstól egy utángyártott (mint kiderült, IL-Motorsportos) alsó kuplungmunkahengert (vagy mi a neve, slave cylinder). Oké, a gyári biztos jobb, de árban nem összemérhető. Most eljött a tökéletes alkalom a beépítésére. Nem volt lényegi baja a gyárinak, tulajdonképp csak megelőzés, a gyárit eltettem a polcra tartaléknak. Annyi, hogy a gyári és az IL-es vége, ami a kuplungvillába illik nem teljesen ugyanolyan, a gyári pöcke jóval hosszabb, így a gumiharang alatti részt kicseréltem rajtuk.

Aznap még az új kuplungtárcsát és –szerkezetet feltettük, legyen meg ez is.

Nem értek a kardánokhoz, a keresztek nem lötyögtek csavarásra, de ahogy hajtogattam őket, középállásban megakadtak. Ennek szabadna ilyennek lennie? (Mint utóbb kiderült, nem.) Elviszem kardánoshoz, nézzék meg ők, az a biztos, szerencsére van egy a közelben. (Elvileg két dolog utal arra, ha rosszak a keresztek, az egyik ez a billentgetős akadás, a másik, ha megpróbáljuk elcsavarni a kereszt két felét, és kottyan.)

Hétfőn el is vittem, kedden hívtak a diagnózissal. A két keresztet kell cserélni, szarok. Keresztcsere, kiegyensúlyozás, homokfúvás, festés. Nem igazán szoktam árakat írni, de mivel semmi releváns infót nem találtam ezzel kapcsolatban, még csak nagyságrendileg sem, így most írok, hátha valakinek segítség. (Pontosabban Csabihaltól olvastam egy összeget még régebbről, szerintem ugyanabba a műhelybe vittük, neki ha jól emlékszem, 25 volt, de nem tudom, mi volt az övének a baja.) Én úgy készültem, ha 40-nél többet mondanak, nem kérem a javítást, és kicserélem én a kereszteket, és bízok benne, hogy nem fog rázni. Nem egy jó megoldás, de csődbe se kéne menni a kocsim miatt.  Szóval felhívtak, mondja a srác, 39500+Áfa=50165. Uhh. Valószínűleg hallotta a sóhajtást, meg nem is szóltam egy pár másodpercig, egyszer csak kérdezi „Sok?” „Hát sok.” „Faragjunk belőle? „Faragjunk.” Így végül kiegyeztünk bruttó 45-ben. Picit fura helyzet volt, még most sem akarom elhinni, hogy egy céggel így lehet alkudni, pláne telefonban, de nekem a 45 még beelfért, így legalább tutira tökéletes lesz. Nem tudom, ez mennyire reális ár, vagy mennyire volt lehúzás, de minőségi munkát végeztek az biztos. Megoldás lehetett volna még a bontott kardán, de abban nem hiszek, az is sokat futott már, csak idő kérdése, hogy megadja magát, a felújítás jobban tetszik.

Volt négy délutánom/estém, így kihasználtam, hogy olyan helyekhez is könnyen hozzáférek, ahova máskor sehogy se. Így esett, hogy lealvázvédőztem a váltó- és kardánalagutat. Ismételten megállapítottam, hogy nekem ez az alvázvédőzés nem megy szépen, illetve a végére jöttem rá, hogy a Body 930-at eléggé fel kell hígítani, hogy szépen kenhető legyen. Ez sajna ecsetnyomos lett.  Ennek ellenére ez eddig az egyik kedvenc részletem a kocsin. smile Lefestettem a bölcső innen hozzáférhető részét és a keresztmerevítőket Hamerite-tal, ezen kívül találtam egy rozsdafoltot ott, ahol amúgy a váltó eltakarja, Korant+alvázvédő volt a kezelés. A kipufogómat is lefestettem hőálló ezüsttel.

Péntekre készült el a kardán, lehetett összerakni a kocsit. (Amíg a PPF-et nem lehetett visszarakni, nem akartam az új váltót feltenni, ne feszüljön, de kardán nélkül nem lehetett a PPF-et sem visszatenni.)

A váltót betenni kicsit trükkös (mondjuk levenni is az), ugyanis elég szűk a hely, elől a bölcsőben, hátul a kipufogó hátsó csövében akadt el, de a helyére került. Betettük az alsó két csavart, ám felül vagy 3 centire elállt a váltó a motortól, pedig a váltó már koppon volt az alagútban. Ennyi alvázvédőt nem kentem rá, mi van itt?  Addig-addig, míg kiderült, a motor a váltó hiányában előrebukott kicsit, emiatt nem volt jó. Itt adnék egy tanácsot, aki ennek nekiállna: minden megkezdése előtt a motor emelőszeménél kössétek ki azt a toronymerevítőhöz (ha van) vagy valami stabilhoz. Szerencsére nem törte össze a hűtőt meg semmit se, visszabillentettük, kikötöttük, így már szépen felment a váltó. Innentől meglepő módon jóval egyszerűbben ment az összerakás, mint a szétszedés, megjött a rutin, na.  Feltöltöttük a váltót Motul Motylgear 75W-90-nel, a gyári előírás 2 liter, ám a nyáron a váltóolajcsere alkalmával csak olyan 1,7 ment bele, mielőtt kicsordult. Onnan megmaradt egy 2-3 deci, gyári lezárt dobozában, nem lett semmi baja, beletettük most ebbe. Plusz belement az imént vásárolt két teljes liter. He? Oké, lehet, ebből a váltóból jobban lefolyt vagy ez valamiért kicsit nagyobb, de a névlegesnél akkor se lehetne több. Ekkor jött a felismerés, hogy a könnyebb szerelhetőség érdekében megemeltük a kocsi elejét, így olyan, mintha dombon állna. Aha, emiatt ment bele több. Töltődugó vissza, kocsi leenged, töltődugó ki. Kiengedtem a felesleget, dugó vissza, kocsi visszaemel, már közel járunk. Kuplung légtelenít. A kardános kényszerpihi alatt vettem új csavarokat a kipufogóhoz, ne a rozsdásakat kelljen visszatenni, feldobtuk azt is. Szépen összeállt minden. Feltöltöttem a kulisszát is 90 ml olajjal, a régi váltóbotot megzsírozva visszatettem, középkonzol vissza, akku vissza.

Akkor ujjak keresztben, életem első kuplungcseréje. Kulcs elfordít, röff, semmi szokatlan nincs. Kuplung nyomkod, látszólag működik, a kuplungpedál érzete sokat javult. Sebességet veszi, nem reccsen, kiemel szépen, benyomott pedálnál nem akar indulni. Pedál enged fel, szépen megindul. Király, tök jól működik. Akkor egy lightos próbakör. Rettenetesen obszcén módon jó lett a kocsi, sokkal jobb, mint amióta nálam van, bármikor. Tényleg nem találok rá szavakat, olyat legalábbis nem, amit e fórum sorai elbírnak. Egészen furcsa gondolataim támadtak vele kapcsolatban. 

Rögtön az ugrott be, hogy menjünk el szerpentinezni, de 1, nem volt nálam jogsi; 2, erősen bejáratós volt a kuplung, nem biztos, hogy ildomos lenne egy szerpentinnel kezdeni; 3, elvileg a hegyekben havas-jeges az út, nem lenne vicces a munka levezetéseképp összetörni az autót. Így csak egy 10 km-es kört mentünk, de mocsok jó lett. Minden idegesítő hang, rezgés és miegyéb megszűnt, amit vártam, kivéve, ami főleg negyedikben, kicsit alacsonyabb fordulaton jelenetezik becsörgés, de az elvileg minden MX-5-nél megvan.

Valószínűleg sokatoknak egy kuplungcsere nem nagy ügy, nekem viszont az, baromi büszke vagyok magunkra, hogy ezt megcsináltuk, és valószínűleg nem érezném ennyire jónak a kocsit most, ha szerelő csinálja mindezt.

A főtengely szimering házat, ha jól láttam nem tömítetted újra és a főtengelyház és az olajteknő közötti tömítést sem cserélted. Ha továbbra is folyik az olaj, az lesz sajnos a ludas. Ne legyen így, de nálam az volt az olajfolyás oka, nem a szimering.