Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Így épül az MX-5-öm (build thread)    »    Plazmavágó NBFL-je    |   << vissza

Plazmavágó NBFL-je

2020-01-21 10:42:34
gzugzu

gzugzu

Posztok: 977
Velünk: 4746 napja

Válasz erre: @bbubby00 #139708 

Gondolom a CAS szenzorra gondolsz gyújtáselosztó alatt. Ha beszereled kb közép állásban, akkor el kell induljon. (Persze azért a beállítás fontos!) Ha nem indul, akkor valószínűleg valami más baj van. Illetve úgy tudom lehetséges 180 fokban elfordítva is beerőszakolni a CAS szenzort, ez is lehet egy ok.

2020-01-21 10:26:46
bbubby00

bbubby00

Posztok: 316
Velünk: 2800 napja

Válasz erre: @Plazmavago #139700 

Szep munka, napokban ugyan ezt csinaltam en is.

Csapagybol en KOYO-t tettem bele, gyarilag is ilyennel volt szerelve, 6202 C3 ment bele. Nekem meg a valtoban is kicsereltunk egy csapagyat, igy azt is szetboritottuk. Koszonet erte az AutoExpanzionak, ok a bekescsabai hivatalos Mazda markaszerviz, profik valtoban, 30ev alatt nem egyet szedtek szet es raktak ossze mar smile Mellette koszonet Tusan Jozsi baratunknak, aki megajandekozott egy kozpontositoval, sokat segitett a valto osszerakasnal.

En sem szereltem meg sosem elotte, a gyujtaselosztonal fosta az olajat, igy kiszedtem, persze nem jeloltem be a helyet, igy szerdan azt is be kell allitsuk, mert nem indul az autom :D Tehat ha azt kiszeded, elotte mindenkepp jelold be.

aláírás

Kell egy Mazda MX-5? Segítek! ;) - www.hasznaltmx5.hu

2020-01-21 9:29:53
GPali

GPali

Posztok: 751
Velünk: 2910 napja

*dupla komment.

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Ez de jól esett a reggeli kávém mellé!

Ha majd egyszer kuplungot kell cserélnem, akkor én már nem a linkelt youtube videó, hanem a te szuper és részletes leírásod alapján fogom elvégezni.

Nagyon szép, igényes munka. Köszi, hogy ilyen részletesen és mégis érthetően leírtad

2020-01-21 9:24:50
GPali

GPali

Posztok: 751
Velünk: 2910 napja

Ez de jól esett a reggeli kávém mellé!

Ha majd egyszer kuplungot kell cserélnem, akkor én már nem a linkelt youtube videó, hanem a te szuper és részletes leírásod alapján fogom elvégezni.

Nagyon szép, igényes munka. Köszi, hogy ilyen részletesen és mégis érthetően leírtad

aláírás

Touge Runnerz

2020-01-21 8:17:36
susu

susu

Posztok: 493
Velünk: 2465 napja

Válasz erre: @spinny #139703 

A GL4-et teljesíti amit beletett.

aláírás

Touge Runnerz

2020-01-21 8:04:21

spinny

Posztok: 55
Velünk: 4913 napja

Arra figyelj, de majd talán megerősítenek, hogy GL-4 váltóolajat használj. A gyári könyv írja a GL-5-öt is, de a tapasztalatok alapján nem jó. Nekem, nem MX-5-nél, pont hasonló gondokat okozott. A GL-5-ös olajat a réz szinkrongyűrűk nem szeretik.

2020-01-20 22:58:55
Plazmavago

Plazmavago

Posztok: 211
Velünk: 2100 napja

A napokban végrehajtottam az eddigi legkomolyabb autószerelési feladatom evör, név szerint egy kuplungcserét. Többek között.

Szóval mikor autót vesz az ember akkor azt ugye igencsak körültekintően teszi, mert pontosan tudja, hogy bármilyen hiba megoldása lehet zsebbenyúlós vagy simán csak szívás. Ha MX-5-öt vesz az ember akkor viszont egy frankó próbakör után valahogy egyből nem lesz körültekintő és átgondolt vagy racionális, pláne hogy az egész kocsi minden, csak nem racionális. Valami ilyesmi volt velem is, nem éreztem olyan égetően nagy hibának, hogy ha üresben felengedem a kuplungot, más hanga lesz kicsit. Aztán ahogy olvasgattam, megtudtam, hogy ez valószínűleg a nyelestengely csapágya, ami a lendkerékbe van préselve. Aham, hát akkor ez a szerelés összetettségére való tekintettel így marad. Elvileg nem okoz bajt, bár valahol azt írják, hogy a nyelestengely vége ki tud szopósodni a rossz csapágytól.

Jött egy másik zavaró feature is, hogy főképp hidegen nem igazán szerette a kettest. Inkább valahogy reggelente csinálta, hogy mikor beindítom, várok kicsit, hogy legyen olajnyomás, üresben hadd pörögjön, hadd verje fel az olajat a váltó, majd finoman indulok, az utcánkban az 1-2 alig megy, számottevően megakad a kettesnél. A nyári váltóolajcserével ez – utólag visszagondolva – talán inkább csak romlott (pedig Motult kapott, nem értem a dolgot). Majd olvastam, hogy a szakadt gumiharang is tud ilyet okozni, lám, szakadt volt. A harangcsere javított ugyan a váltási érzeten, de a kettes továbbra is nemszeretem volt. Ez mintha tovább romlott volna idővel, már melegen sem volt az igazi, de lehet csak én figyeltem rá jobban, és pszichés volt a rosszabbodás.

Ha ez nem lenne elég, rátett egy lapáttal, hogy pár alkalommal, előzéskor hármasba visszatéve vagy szerpentinezéskor megcsúszott a kuplung. A motor pörgött fel, de a kocsi nem gyorsult. Hajajj, ebbű kuplungcsere lesz…

Az eredeti tervem még kora ősz tájt az volt, hogy majd kérek egy időpontot január vége – februárra Lalee-hoz, úgysem jártam még nála soha, neki biztosan rutinművelet egy kuplungcsere. *Eltelik pár nap.* És mi lenne akkor, ha… Ááá, nem, azt inkább nem. *Újabb pár nap.* Mi lenne, ha én cserélném ki? Nem agysebészet ez, talán. Megnéztem pár youtube-videót, és arra jutottam, ez valszeg menne. Innentől mint az Eredetben, az elmémben el lett ültetve a gondolat csírája. Beszélgettem egy ismerősömmel aki már jópár kuplungcserét megcsinált különböző típusokon, arra jutottunk, ez simán menni fog, sőt, igazából majdnemcsak csalódna bennem, ha nem én magam csinálnám.  Akkor csinálom én, mi baj lehet? smile Mondjuk az egyetlen kuplungcserés tapasztalatom ezidáig, hogy egyszer segédkeztem egy Trabant-kuplungcserénél, de ennyi, azért az MX-5 egy kicsit más.

Mi legyen a váltómmal? Magától nem javul meg az tuti… Vigyem el váltóshoz? Kihez? A baj annyi, hogy nem igazán ismerek jó váltóst, még csak hallomásból se. Őszintén szólva még rossz váltóstól sem hemzseg a környék, legalábbis amennyire én tudom, nemhogy jótól. Én magam a váltót nem akarom megbontani, hiába egyesek szerint gyerekjáték, azért az egy igen finom szerkezet szerintem, elég összetett is, az összerakásánál kéne figyelni mindenféle hézagokra meg miegyébre amiket én nem tudok. Nem, nem, a váltót nem akarom bizergálni bentről. Akkor marad a bontott, így december elején Kopi hozott nekem egy kevesett futott, bontott angol 1.8-asét, azt mondta, míg egyben volt a kocsi, direkt ment vele még egy kört kipróbálni nekem a váltóját, igen-igen király ez a váltó. Bízzunk a legjobban! smile

Hazavittem, letakarítottam. A váltóbot gumiharangja (a kicsi) szakadt, de nem baj, a mostani váltómon kicseréltem mindkettőt, majd átrakom a komplett botot. Gondoltam, kihajtom az olajbetöltő csavart, ne majd a kocsi alatt kelljen vele szerencsétlenkedni. Még jó, hogy eszembe jutott… Innen is üdvözlöm azt az angol lordot, aki ezen a csavaron demonstrálta erejét. Úgy bele volt tépve mint állat, meg se mozdult. A villáskulcsra tettem egy méteres erőkart, de nagyon nem feszültem neki, attól féltem, megszakítom a menetet a váltó alumíniumházában. Melegítettem, próbáltam tekerni, melegítettem, próbáltam tekerni, melegítettem, próbáltam tekerni, mire egyszer csak egy kicsit megindult, kijött, szerencsére a menet nem sérült, csak a csavar feje nyalódott el. Nem baj, majd átteszem a betöltőcsavart a másikból.

Itt a fórumon olvastam, egyszer Lalee írta, hogy nem szokta javasolni a hátsó főtengelyszimering cseréjét, mert nagyon jól bírja a gyári, nem szokott baja lenni, az utángyártottról mindenkit határozottan lebeszél, maximum esetleg gyári Mazdára. Oks, legyen a gyári, de én a 15 évest nem akarom benne hagyni. Így a november végi-december elejei IL-es group buyban vettem egyet. Sajna a szimeringem lemaradt a csomagból (elvégre 680k volt a rendelés összértéke, egy ilyen kicsi izénél ez majnem törvényszerű, hogy elmarad), így Fikasz megreklamálta az IL-nél, soron kívül küldtek is egyet, meg is kaptam. Közben pedig átéltem azt, mennyire megindítóan jófej ez a társaság (igen, itt, ti smile ). Kvázi ismeretlenül többen is felajánlották, hogy az imént rendelt sajátjukat odaadják vagy van otthon a polcon, elküldik szívesen, ha most kell (ráért az IL-es), de komolyan srácok, nem sok ilyen társaság van szerintem. smile Köszi még egyszer mindenkinek smile

Kellett egy kuplungszett. Tuningkuplung nem kell, nem kell 6-puck vagy 4-puck, jó a Full face, nem szeretnék On/Off kapcsolót csinálni belőle, nem is pályázok (egyelőre &nbsp wink , amúgy is a gyári állapot a cél (egyelőre  ). Elég hamar három márkára sikerült leszűkíteni a lehetőségeket: Sachs, LUK vagy Exedy. Igazából nem hiszem, hogy óriási különbség lenne köztük, valószínűleg mindegyik marha jó minőség, de mivel a kopp gyári Exedy, legyen Exedy. Van ismerős nagy unixos/bárdis/akármilyen (is) kedvezménnyel, csak épp senkinél nem volt készleten. Végül az MX5partsról sikerült beszerezni ugyanannyiért (vagy talán egy picit olcsóbban), mint az itthoni kedvezményes ár. (Ennyit az unixos féláras kedvezményről, de ez egy másik vita  .)

Be kellett még szerezni a nyelestengely csapágyát, ami egy 6202-es csapágy. SKF-et vagy valami minél jobb minőségű japánt szerettem volna beletenni, ugyebár enyhen szólva sem egyszerű cserélni. Az egyik helyi csapágyboltban NKE márkát kaptam. Bevallom, nem vagyok a topon csapágymárkákból, ez elvileg osztrák, ránézésre inkább kínai, fogásra, súlyra, mindenre elég gagyinak tűnt, nem akartam beletenni. Tovább próbálkoztam, egy másik csapágyboltban kaptam FAG-ot. Tudatlan vagyok és balga, ezt a márkát én nem ismertem, nekem a jó csapágy az SKF. A srác mondta, hogy ez elég jó minőség, ránézésre igaza is volt. Utánanéztem, a FAG-ot egy kategóriának emlegetik az SKF-fel, sőt, esetenként akár jobbnak is annál, megnyugodtam, jó lesz bele ez.

-----------

A tényleges szerelős rész:

Az egész munkában ez a videó volt legnagyobb segítségemre:

https://www.youtube.com/watch?v=T6hZoVt-QRI&t

A srác egyedül tolja a földön fekve, minden elismerésem, de nekem volt segítségem meg aknám smile

Szombat délután négy felé tudtunk nekiállni. A biztonság kedvéért lekötöttük az akkut. Középkonzol lebont, váltógumiharang lehúz. Mondom lehúz. Ejj, de rajta van ez. Mondom lehúz. Meg se moccan. Végül csaltam kicsit, a nagy gumiharang négy csavarját kitekertem, alányúlva kitekertem a kis gumiharang három csavarját, az egész váltóbotot gumiharangostul egyben mindenestül kihúztam a helyéről, így majd vissza is megy, nem kell vele küzdeni. A kezdeti nagy akadály még a kipufogó eltakarítása az útból, nem egyszerű, elég hozzáférhetetlenek a csavarok- ráadásul a 15 év se tett nekik jót, de szétjött, csak a középső részt szedtük ki, annyi elég volt. Beesteledett, alvás.

Vasárnap reggel a videót követve lebontottunk körülötte mindent, PPF levesz (vagyis inkább félrehajt), kardán ki, összes váltócsavar kiszed. Minden szabad, nagy levegő, váltó megmozgat, lent van és még csak fél tíz. Juhú. Egyből szembeötlő volt, hogy mikor a csereváltót takarítottam, abban csak kuplungpor volt, ebben viszont azon kívül volt valamilyen olaj is (motor- vagy váltóolaj). Lehet, hogy az fröccsent oda, amikor a megcsúszást éreztem? Passz.

A PPF cavarjai elég jól meg voltak húzva...

Levettük a kuplungszerkezetet. Meglepő volt, amit láttunk, a tárcsa egészen jónak nézett ki, rosszabbra számítottam legalábbis. A belső éle egy kicsit jobban meg volt kopva valamiért.

Leszedtük a lendkereket is, valószínűleg megtaláltuk a kuplungharangban lévő olaj forrását. Az a szimering látott már szebb napokat, kiszedve olyan volt mint a kő.

Új szimering nagyon finoman betesz, nehogy megrogyjon vagy visszagyűrődjön.

A lendkerékben kicseréltük a csapágyat, mehetett vissza az is, természetesen gyári nyomatékra lehúzva, egy kis menetrögzítővel.

Még a nyáron hirtelen felindulásból vettem az MX5partstól egy utángyártott (mint kiderült, IL-Motorsportos) alsó kuplungmunkahengert (vagy mi a neve, slave cylinder). Oké, a gyári biztos jobb, de árban nem összemérhető. Most eljött a tökéletes alkalom a beépítésére. Nem volt lényegi baja a gyárinak, tulajdonképp csak megelőzés, a gyárit eltettem a polcra tartaléknak. Annyi, hogy a gyári és az IL-es vége, ami a kuplungvillába illik nem teljesen ugyanolyan, a gyári pöcke jóval hosszabb, így a gumiharang alatti részt kicseréltem rajtuk.

Aznap még az új kuplungtárcsát és –szerkezetet feltettük, legyen meg ez is.

Nem értek a kardánokhoz, a keresztek nem lötyögtek csavarásra, de ahogy hajtogattam őket, középállásban megakadtak. Ennek szabadna ilyennek lennie? (Mint utóbb kiderült, nem.) Elviszem kardánoshoz, nézzék meg ők, az a biztos, szerencsére van egy a közelben. (Elvileg két dolog utal arra, ha rosszak a keresztek, az egyik ez a billentgetős akadás, a másik, ha megpróbáljuk elcsavarni a kereszt két felét, és kottyan.)

Hétfőn el is vittem, kedden hívtak a diagnózissal. A két keresztet kell cserélni, szarok. Keresztcsere, kiegyensúlyozás, homokfúvás, festés. Nem igazán szoktam árakat írni, de mivel semmi releváns infót nem találtam ezzel kapcsolatban, még csak nagyságrendileg sem, így most írok, hátha valakinek segítség. (Pontosabban Csabihaltól olvastam egy összeget még régebbről, szerintem ugyanabba a műhelybe vittük, neki ha jól emlékszem, 25 volt, de nem tudom, mi volt az övének a baja.) Én úgy készültem, ha 40-nél többet mondanak, nem kérem a javítást, és kicserélem én a kereszteket, és bízok benne, hogy nem fog rázni. Nem egy jó megoldás, de csődbe se kéne menni a kocsim miatt.  Szóval felhívtak, mondja a srác, 39500+Áfa=50165. Uhh. Valószínűleg hallotta a sóhajtást, meg nem is szóltam egy pár másodpercig, egyszer csak kérdezi „Sok?” „Hát sok.” „Faragjunk belőle? „Faragjunk.” Így végül kiegyeztünk bruttó 45-ben. Picit fura helyzet volt, még most sem akarom elhinni, hogy egy céggel így lehet alkudni, pláne telefonban, de nekem a 45 még beelfért, így legalább tutira tökéletes lesz. Nem tudom, ez mennyire reális ár, vagy mennyire volt lehúzás, de minőségi munkát végeztek az biztos. Megoldás lehetett volna még a bontott kardán, de abban nem hiszek, az is sokat futott már, csak idő kérdése, hogy megadja magát, a felújítás jobban tetszik.

Volt négy délutánom/estém, így kihasználtam, hogy olyan helyekhez is könnyen hozzáférek, ahova máskor sehogy se. Így esett, hogy lealvázvédőztem a váltó- és kardánalagutat. Ismételten megállapítottam, hogy nekem ez az alvázvédőzés nem megy szépen, illetve a végére jöttem rá, hogy a Body 930-at eléggé fel kell hígítani, hogy szépen kenhető legyen. Ez sajna ecsetnyomos lett.  Ennek ellenére ez eddig az egyik kedvenc részletem a kocsin. smile Lefestettem a bölcső innen hozzáférhető részét és a keresztmerevítőket Hamerite-tal, ezen kívül találtam egy rozsdafoltot ott, ahol amúgy a váltó eltakarja, Korant+alvázvédő volt a kezelés. A kipufogómat is lefestettem hőálló ezüsttel.

Péntekre készült el a kardán, lehetett összerakni a kocsit. (Amíg a PPF-et nem lehetett visszarakni, nem akartam az új váltót feltenni, ne feszüljön, de kardán nélkül nem lehetett a PPF-et sem visszatenni.)

A váltót betenni kicsit trükkös (mondjuk levenni is az), ugyanis elég szűk a hely, elől a bölcsőben, hátul a kipufogó hátsó csövében akadt el, de a helyére került. Betettük az alsó két csavart, ám felül vagy 3 centire elállt a váltó a motortól, pedig a váltó már koppon volt az alagútban. Ennyi alvázvédőt nem kentem rá, mi van itt?  Addig-addig, míg kiderült, a motor a váltó hiányában előrebukott kicsit, emiatt nem volt jó. Itt adnék egy tanácsot, aki ennek nekiállna: minden megkezdése előtt a motor emelőszeménél kössétek ki azt a toronymerevítőhöz (ha van) vagy valami stabilhoz. Szerencsére nem törte össze a hűtőt meg semmit se, visszabillentettük, kikötöttük, így már szépen felment a váltó. Innentől meglepő módon jóval egyszerűbben ment az összerakás, mint a szétszedés, megjött a rutin, na.  Feltöltöttük a váltót Motul Motylgear 75W-90-nel, a gyári előírás 2 liter, ám a nyáron a váltóolajcsere alkalmával csak olyan 1,7 ment bele, mielőtt kicsordult. Onnan megmaradt egy 2-3 deci, gyári lezárt dobozában, nem lett semmi baja, beletettük most ebbe. Plusz belement az imént vásárolt két teljes liter. He? Oké, lehet, ebből a váltóból jobban lefolyt vagy ez valamiért kicsit nagyobb, de a névlegesnél akkor se lehetne több. Ekkor jött a felismerés, hogy a könnyebb szerelhetőség érdekében megemeltük a kocsi elejét, így olyan, mintha dombon állna. Aha, emiatt ment bele több. Töltődugó vissza, kocsi leenged, töltődugó ki. Kiengedtem a felesleget, dugó vissza, kocsi visszaemel, már közel járunk. Kuplung légtelenít. A kardános kényszerpihi alatt vettem új csavarokat a kipufogóhoz, ne a rozsdásakat kelljen visszatenni, feldobtuk azt is. Szépen összeállt minden. Feltöltöttem a kulisszát is 90 ml olajjal, a régi váltóbotot megzsírozva visszatettem, középkonzol vissza, akku vissza.

Akkor ujjak keresztben, életem első kuplungcseréje. Kulcs elfordít, röff, semmi szokatlan nincs. Kuplung nyomkod, látszólag működik, a kuplungpedál érzete sokat javult. Sebességet veszi, nem reccsen, kiemel szépen, benyomott pedálnál nem akar indulni. Pedál enged fel, szépen megindul. Király, tök jól működik. Akkor egy lightos próbakör. Rettenetesen obszcén módon jó lett a kocsi, sokkal jobb, mint amióta nálam van, bármikor. Tényleg nem találok rá szavakat, olyat legalábbis nem, amit e fórum sorai elbírnak. Egészen furcsa gondolataim támadtak vele kapcsolatban. 

Rögtön az ugrott be, hogy menjünk el szerpentinezni, de 1, nem volt nálam jogsi; 2, erősen bejáratós volt a kuplung, nem biztos, hogy ildomos lenne egy szerpentinnel kezdeni; 3, elvileg a hegyekben havas-jeges az út, nem lenne vicces a munka levezetéseképp összetörni az autót. Így csak egy 10 km-es kört mentünk, de mocsok jó lett. Minden idegesítő hang, rezgés és miegyéb megszűnt, amit vártam, kivéve, ami főleg negyedikben, kicsit alacsonyabb fordulaton jelenetezik becsörgés, de az elvileg minden MX-5-nél megvan.

Valószínűleg sokatoknak egy kuplungcsere nem nagy ügy, nekem viszont az, baromi büszke vagyok magunkra, hogy ezt megcsináltuk, és valószínűleg nem érezném ennyire jónak a kocsit most, ha szerelő csinálja mindezt. smile

2019-12-23 18:43:05
Plazmavago

Plazmavago

A kisautó ma megkapta előre karácsonyi ajándékát egy generátorfelújítás formájában.

Valamikor a hungaroringes nagytali idején hallottam először, hogy valami cicereg/nyiszog a motortérben, ami a fordulattal változik, a sebességgel nem. Meghallgattam többször, elég biztosnak tűnt, hogy a generátorból jön a hang, valószínűleg elfáradtak a csapágyai. Plusz néha megcsúszott valamelyik ékszíj – a lazaságából írélve a generátoré – hiába nyár elején lett cserélve, biztos nyúlott azóta. Eddig nem volt rá időm, de most igen, szóval uccu.

Találtam a generátor felújításáról egy „Rebuilding the NB Hitachi style alternator.docx” fájlt (shoult írása, azt hiszem a miata.net-en) egy onedrive-os oldalon találtam, amit szerencsére lementettem még októberben. Szerettem volna belinkelni, de sehogy nem találom meg, a könyvjelzőzött link meg nem működik (fene se érti a onedrive-ot). Tök jó alap volt a munkához, sok-sok képpel. Ha esetleg valakinek szüksége lenne rá, átdobom szívesen.

Ezen kívül ez az oldal szól róla: https://forum.miata.net/vb/showthread.php?t=443966

Illetve ez: https://forum.miata.___=6763355#post6763355

Sajnos idő hiányában csak december 20-án sikerült boltokba eljutni. Kedvenc csapágyboltom be volt zárva már, így kerestem egy másikat, ahol volt is mindkét csapágyból készleten, ráadásul japán mindkettő. A hátsó csapágy egy NSK B10-50, az első egy Nachi 6303 (nyilván bármilyen 6303 jó bele).

Zárva volt már a – nagybetűs – szénkefebolt is, amit ismertem, így végül egy autóvillamossági boltba tudtam bemenni. A szénkefének nem tudtam létező hibájáról, de ha már szét lesz szedve, csak nem hagyom benne a régit. A docx-es leírás alapján FX-67 típusú szénkeféket kerestem, amiről még azt is tudtam, hogy 7,5x4x18 mm, mire a srác csak nézett egy nagyot, hogy ilyet még nem látott, hogy valaki a szénkefe típusával jön, neki igazából a generátor típusa kéne, amit meg nem tudtam (ráadásul a kocsi sem volt ott). De végül előtúrt egy szettet a polc aljáról, mondta, hogy ez már évek óta ott áll nekik. Biztos ez kell nekem? Hmm, elvileg igen, majd kiderül. (Olvassatok tovább, még ne rohanjatok a boltba FX-67-et venni smile .)

Ez a generátor típusa:

Ma került sor a műveletre. Szerencsére ehhez a munkához volt segítségem, egyrészt a villanyos dolgoktól távol állok, másrészt – így utólag azt mondom – ez már kétemberes munka. A generátor kiműtése a kocsiból nem egy túl bonyolult folyamat, akksi leköt, pár csavar kivesz. Egyedül talán az alsó csavarhoz nehéz nagyon hozzáférni, de megoldható.

Ez alapján a videó alapján haladtam: https://www.youtube.com/watch?v=213669e_NYk

A srác mondjuk egy 99-es példányt szerel, az enyém meg (pont mint Cleinor kocsija) alvázszám alapján 2003-as, forgalmi szerint 2005-ös. (Az ő kocsijával úgy tűnik eléggé tesók lehetnek… smile .) Szóval annyi különbség volt, hogy a hátsó csavart mikor nagy nehezen kitekertem, kihúzni már nem tudtam, mert útban volt egy konzol, ami a szívócsövet tartja alulról. Ez a videóban nincs benne, de csak két 14-es fejű csavart kell kitekerni, simán levehető.

Szóval generátor lent. Kézzel megforgatva nincs rossz hangja. Hát, ha már lent van, azért csak csináljuk meg.

Az alumíniumházat szétszedni nem nehéz, csavarozás, kis noszogatás, szét is jött. (Ez már egy kicsit előrehaladottabb kép.)

Ami keményebb dió volt, az a ház első részéből a forgórészt kiszedni, ugyanis elég rendesen össze volt gyógyulva a tengely a csapággyal, de végül szétjött az is.

A leírás szerint, és a józanész szerint is általában az első, a tárcsaoldali csapágy megy tönkre, az viseli a terhet a másik csak megtámaszt. Nos, az első csapágyam tök jó volt, a hátsó viszont igencsak oda volt, nagyon zajos volt és rosszul járt. „Tehát megvan a zaj forrása.”

Kiforrasztottuk a régi szénkeféket, éééés, igen, nem lett jó az előzőleg vásárolt, más méret. Így – mert hát mikor máskor csinálna ilyet az ember – december 23-án szénkeféért kellett rohangálni, de nyitva volt a már említett autóvillamossági, ahol találtak jót (a jó 5x8 mm-es), ráadásul jófejek voltak, nem is kértek semmit, a korábban vásároltért cserébe odaadták a jót. Irány haza, becsiszoltuk őket, mehet össze. Ez a szénkefe helye, illetve a csúszógyűrű:

Kicseréltük a két csapágyat (amik szerencsére a netes leírásnak megfelelők), közben kicsit letisztítottuk a házat, valamint a csúszógyűrűt felszabályoztuk, mert az egyiknek már volt válla.

Kicsit kellett játszani a házzal, hogy a megfelelő irányba álljon mindenl. Annál a kérdésnél, hogy „Érintkeznek a szénkefék? Érintkeznek a f…” egy kicsit elbizonytalanodtam, hogy jó lesz-e végül ez az egész… És itt lepődtem meg, hogy ez mennyire precíz szerkezet. Fél-egy mm eltéréssel már nem is jó. De talán összeállt.

Mehetett vissza a kocsiba, ami tényleg a leszerelés fordítottja, nem is nagyon történt váratlan dolog. Szíjfeszesség beállít, akksi visszaköt, műszerrel ellenőriz. „Na, figyu, indítsad be, ha bármi fura zajt hallasz, azonnal állítsd le, vagy ha ordítok, akkor is." 

Indítás után nem volt semmi fura zaj. „Tölt?” „Tölt mint a barom, igen jó lett.”

Hurrá, legalább nem tettük tönkre, ez is már egyfajta siker smile Kellett hozzá egy pár másodperc, mire felfigyeltem rá, hogy a korábban hallott zaj, az hát az most is megvan. Mégsem a generátor volt az. Hiába hallgatóztam, nem jöttem rá, mi szól. Továbbra is nyenyereg benne valami, a generátor pedig már biztosan jó. Hát, ez a zajos projekt még nem zárult le akkor teljesen.

Itt lakik a dög:

Végül is rosszat nem csináltunk vele, az egyik csapágy tényleg elég beteg volt (még ha megforgatva, összerakva nem is hallatszott), és a teljes felújítása ötezer forint volt, annyit egész biztosan megért. Szeretem igazából az ilyenjellegű munkákat, ahol kispénzből javíthatók az amúgy nem olcsó dolgok.

Új bejegyzést idén már valószínűleg nem írok, így kívánok kellemes karácsonyt és boldog újévet minden Miatársnak! smile

2019-12-20 14:27:32
Plazmavago

Plazmavago

November elején-közepén leállítottam a kocsit, egy tetővel rendelkező, ám oldalfalak nélküli helyen lakik, sajnos jobbat nem tudok neki biztosítani. Közvetlenül nem éri csapadék, legfeljebb a reggeli pára, de még így is nagyságrendekkel jobban kímélve van szerintem, mintha használnám. Nem éri sós latyak se (bár a mostani 10-15 fokban nem sózzák azért az utakat smile ), plusz betonon áll, így alulról is kevesebb a pára, ami megtámadhatja.

Elsétáltam mellette, és eszembe jutott, hogy milyen jó, hogy már nem rozsdás, meg is néztem, milyen faszán ki lett lakatolva, és nem azt láttam, amit vártam. 

Ez meg mi a bánat? Miért rozsdásodik a két hónapja kilakatolt kocsi, úgy, hogy abból egy hónapot nem is használtam (egyszer mentem vele közben, azt is száraz, napos időben). Itt valami félrecsúszott a fényezésnél…

Tesóm 2 éve elég jól feltérképezte a környékbeli fényezőket, saját projektautójára szeretett volna egy telifényt. A lista egyik végén a szobafestő-mázoló áll, aki mellesleg kikiáltotta magát fényezőnek, és a poros garázsában fújkál ezt-azt - nála a kedvétől függően nyolcvanezer körül van egy telifény, láttam munkáját, higgyétek el, ez nagyon túl van árazva. A másik véglet, a jellemzően német ügyfeleknek dolgozó, veteránokra szakosodott mester – nála a telifény egy-másfél-két hónap, ennek megfelelő egy-másfél-két tábla milkacsokiért, a végeredménybe viszont élő ember nem tud belekötni. Azon túl, hogy ő ilyen mezei javításokat valószínűleg nem is vállal, a várólista valahol 2030-nál járhat. Addigra mondjuk tuti ráférne a Macudára egy telifény, lehet kéne kérnem egy időpontot… 

Végül egy olyan fényezőt választott, aki jó hírben áll, nem megfizethetetlen (jelenlegi ára 25/elem), és szépen dolgozik. Tesómnál baromiszép munkát végeztek, azóta is gyakran kérdezik tőle, hol fényeztett. Evidens volt, hogy a lakatos után én is hozzá vittem. Valószínűleg nem ő maga csinálta saját kezűleg, van pár embere, lehet, azok között van egy kóklerabb. Akárhogy is, ez nem lett valami jó, ráadásul csak idővel derült ki.

Felhívtam, megbeszéltem vele, hogy elviszem megmutatni. Megnézte, mondta, hogy ez így tényleg nem jó, valószínűleg a pórusokat nem sikerült jól lezárni, hozzam vissza jövőhéten, megcsinálja. Visszavittem, megcsiszolta, jól eltömítette, újrafújta, és – nem egészen értem a dolgot, de nem is vagyok fényező – színtelen üregvédővel megfújta kívülről. Azt mondta, csak vegyszeres gőzborotvával ne mossam ott, amúgy nem jön le, őszerinte most ez így már jó lesz hosszú ideig. Legyen igaza smile Amúgy gariban megcsinálta, még az anyagárat sem engedte kifizetni.

Nekem már csak annyi kételyem van, nem tudom, mennyire jutott be a rozsda, nem fog-e megindulni megint.

Ezen kívül eszközöltem egy kétperces javítást a kocsin. Mikor a nyár elején mosogattam a motorteret, addig-addig hadonásztam, míg eltörtem az a kis műanyag fület, ami a motorháztetőhöz rögzíti az ablakmosó csövét. Nem volt nehéz mondjuk, egész életében kapja a hideget-meleget, ráadásul nem is volt fiatal már. Végre volt az IL-nél raktáron, így vettem egyet és beapplikáltam.

Történet:

November elején-közepén leállítottam a kocsit, egy tetővel rendelkező, ám oldalfalak nélküli helyen lakik, sajnos jobbat nem tudok neki biztosítani. Közvetlenül nem éri csapadék, legfeljebb a reggeli pára, de még így is nagyságrendekkel jobban kímélve van szerintem, mintha használnám. Nem éri sós latyak se (bár a mostani 10-15 fokban nem sózzák azért az utakat :) ), plusz betonon áll, így alulról is kevesebb a pára, ami megtámadhatja.

Elsétáltam mellette, és eszembe jutott, hogy milyen jó, hogy már nem rozsdás, meg is néztem, milyen faszán ki lett lakatolva, és nem azt láttam, amit vártam. 

Ez meg mi a bánat? Miért rozsdásodik a két hónapja kilakatolt kocsi, úgy, hogy abból egy hónapot nem is használtam (egyszer mentem vele közben, azt is száraz, napos időben). Itt valami félrecsúszott a fényezésnél…

Tesóm 2 éve elég jól feltérképezte a környékbeli fényezőket, saját projektautójára szeretett volna egy telifényt. A lista egyik végén a szobafestő-mázoló áll, aki mellesleg kikiáltotta magát fényezőnek, és a poros garázsában fújkál ezt-azt - nála a kedvétől függően nyolcvanezer körül van egy telifény, láttam munkáját, higgyétek el, ez nagyon túl van árazva. A másik véglet, a jellemzően német ügyfeleknek dolgozó, veteránokra szakosodott mester – nála a telifény egy-másfél-két hónap, ennek megfelelő egy-másfél-két tábla milkacsokiért, a végeredménybe viszont élő ember nem tud belekötni. Azon túl, hogy ő ilyen mezei javításokat valószínűleg nem is vállal, a várólista valahol 2030-nál járhat. Addigra mondjuk tuti ráférne a Macudára egy telifény, lehet kéne kérnem egy időpontot… 

Végül egy olyan fényezőt választott, aki jó hírben áll, nem megfizethetetlen (jelenlegi ára 25/elem), és szépen dolgozik. Tesómnál baromiszép munkát végeztek, azóta is gyakran kérdezik tőle, hol fényeztett. Evidens volt, hogy a lakatos után én is hozzá vittem. Valószínűleg nem ő maga csinálta saját kezűleg, van pár embere, lehet, azok között van egy kóklerabb. Akárhogy is, ez nem lett valami jó, ráadásul csak idővel derült ki.

Felhívtam, megbeszéltem vele, hogy elviszem megmutatni. Megnézte, mondta, hogy ez így tényleg nem jó, valószínűleg a pórusokat nem sikerült jól lezárni, hozzam vissza jövőhéten, megcsinálja. Visszavittem, megcsiszolta, jól eltömítette, újrafújta, és – nem egészen értem a dolgot, de nem is vagyok fényező – színtelen üregvédővel megfújta kívülről. Azt mondta, csak vegyszeres gőzborotvával ne mossam ott, amúgy nem jön le, őszerinte most ez így már jó lesz hosszú ideig. Legyen igaza :)

Nekem már csak annyi kételyem van, nem tudom, mennyire jutott be a rozsda, nem fog-e megindulni megint.

Ezen kívül eszközöltem egy kétperces javítást a kocsin. Mikor a nyár elején mosogattam a motorteret, addig-addig hadonásztam, míg eltörtem az a kis műanyag fület, ami a motorháztetőhöz rögzíti az ablakmosó csövét. Nem volt nehéz mondjuk, egész életében kapja a hideget-meleget, ráadásul nem is volt fiatal már. Végre volt az IL-nél raktáron, így vettem egyet és beapplikáltam.

2019-11-18 21:35:37
MarcielloNBFL

MarcielloNBFL

Posztok: 54
Velünk: 2300 napja

Válasz erre: @Plazmavago #139073 
Szuper hogy másfelől is kiderült, szerintem nagyon nem lehet ezt a dolgot elrontani általános használat mellett.
Köszi a megerősítést 

Történet:

Válasz erre: @Plazmavago #139073 
Szuper hogy másfelől is kiderült, szerintem nagyon nem lehet ezt a dolgot elrontani. 
Köszi a megerősítést 

2019-11-18 16:27:26
boborider

boborider

Posztok: 112
Velünk: 2517 napja

Válasz erre: @Plazmavago #139053 

Nos, az attól függ, hogy a gyártó tudja-e éppen szállítani (na meg persze, hogy ha tudja, akkor mennyi idő alatt). Egyelőre csak összeirkálom ezeket a hasznos cikkszámokat. Köszönöm az infót! smile

2019-11-14 15:06:35
Plazmavago

Plazmavago

MarcielloNBFL, 2019-11-04 21:19:03

Válasz erre: @pedro #138960 
Két dolog miatt sem lehet ez a probléma sajnos. Egyszer, én mindig ugyanott mérem, a helyén a mélygarázsban, és ahogy a kiskönyve írja, teljesen üzemmeleg motor leállítása után 5 perccel kb. A másik, hogy utántöltés óta nem változott a szint amire feltöltöttem.

A hidegen vagy melegen című olajszintméréses témát kiegészíteném kicsit.

Én eddig mindig hidegen mértem, mert úgy sokkal jobban kontrollálható az egész. Oké-oké, az üzemszerű működés közben meleg nyílván, de úgy sokkal több benne a változó. Mikor MarcelloNBFL mondta, hogy a könyve szerint melegen kell, elbizonytalanodtam kicsit, így megkérdeztem az egyik ismerősöm, aki olajakkal és kenéstechnikával foglalkozik, ő mit mont erre. Egy olajokról és a bennük lezajlódó hatásmechanizmusokról szóló okítás után a válasz, hogy mindig melegen kell nézni, nem számít, melyik internetes oldal mit ír, meg ki mit gondol, sok-sok oka van ennek, melegen kell, és kész (neki elhiszem).

Azt ő is megerősítette, hogy ezt sokkal nehezebb jól mérni. Ugye az üzemmeleg állapot általában 90 °C, de ha már egy ideje a faluban poroszkálok csak, meg utána még alapjáraton pöfög egy kicsit, az is üzemmeleg, és simán leeshet 75-80 °C-ra, míg a Hungaroringről lerhajtva - főleg, ha a hűtésed se a legjobb - lehet akár 130 is, tehát az üzemmeleg állapotban van egy 50 °C-os eltérés. Jó, ez azért kicsit csúsztatás, mert egyrészt a 130 remélhetőleg sose áll be, meg nyilván senki sem néz olajat olyan forrón, de értitek ezzel a bajomat. (Ezzel szemben hidegen kvázi állandó hőfokok (vagy jól mérhető különbséggel) mérhető.) Nem baj, ezentúl melegen, leállítás után 5 perccel smile

Kicsit szégyellem magam, hogy ezt nem jól tudtam, pedig illene... Mindig tanul újat az ember. Eddig tehát rosszul csináltam, de azt legalább konzekvensen 

2019-11-12 21:21:28
Plazmavago

Plazmavago

Be lehet szerezni olcsóbban is, mi? 

2019-11-11 15:27:51
boborider

boborider

Posztok: 112
Velünk: 2517 napja

Válasz erre: @Plazmavago #139019 

Megtennéd kérlek, hogy alkalomadtán megnézed az NGK cikkszámot a terméken, vagy annak csomagolásán és leírod nekem? Sajnos az Ilmotorosport oldalán nem tüntetik fel (érthető okokból). Az NGK katalógusában csak ezt találtam, de nem vagyok benne biztos, hogy ugyanaz:

Köszi előre is!

Történet:

Válasz erre: @Plazmavago #139019 

Megtennéd kérlek, hogy alkalomadtán megnézed az NGK cikkszámot a terméken, vagy annak csomagolásán és leírod nekem? Sajnos az Ilmotorosport oldalán nem tüntetik fel (érthető okokból). Az NGK katalógusában csak ezt találtam, de félek, hogy nem ugyanaz:

Köszi előre is!

2019-11-10 18:08:31
Plazmavago

Plazmavago

Válasz erre: @N0rb1 #139018 

https://www.ilmotors___6116b2284c766164a780