Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Így épül az MX-5-öm (build thread)    »    Plazmavágó NBFL-je    |   << vissza

Plazmavágó NBFL-je

2019-11-10 18:01:04

N0rb1

Posztok: 57
Velünk: 2799 napja

Szép miunka! Az NGK gyújtókábelkészlethez tudnál adni egy linket? smile

2019-11-10 16:25:24
Plazmavago

Plazmavago

Posztok: 211
Velünk: 2100 napja

Az üregvédőzéssel elértünk a jelen állapotra, azóta nem történt újabb fejlemény a kocsival. Még egy-két hét használat, és bevackolhatja magát téli álmára.

Sokat gondolkodtam, jó kocsit vettem-e, találhattam-e volna jobbat vagy olcsóbbat, esetleg klímás NA-t, mennyire vettem túlárazottan stb. Végül mindig arra jutottam, hogy "oké, ez meg ez szar rajta meg rozsdás, de más részei tök jók, amik meg más MX-5-öknek nem ilyen szépek/jók". Meg olyan részletei is vannak, ami miatt annyira mégsem bánom az enbéségét.

Nem teljesen olyan a kocsi, mint amilyennek elképzeltem. Így visszatekintve az elmúlt 5 hónap történéseire, azt kell mondjam, olyan, mint egy hisztis hercegnő. Az egyik percben vihogok, hogy hogy eltette a seggét a vizes aszfalton, a máik percben meg tessék, beázik. Valahogy mindig ez van, hogy egyszer "de szépen kanyarodik, ááá", utána 5 perccel nekiáll zörögni benne valami (pl. fűtőventillátor) ami aztán akár magától is elmúlik. Volt időszak, amikor azt gondoltam, egy olajzabáló romot vettem, amit ha este leparkolok épségben, reggelre lehet, csak egy kupac rozsdaport fog fújdogálni a helyén a szél. Már látom, hogy nem így van, megmarad, menthető.  

Ismerve a hátralévő hibákat, teendőket szerintem nem jártam vele rosszul. Igaz, végül többe van a kocsi, mint amit eredetileg szántam rá, meg volt munka vele - több, mint hittem - de talán a gyerekbetegségek java elmúlt. Remélem, közeleg az az állapot, amit  eredetileg elképzeltem, legalább megismertem a kocsit részletesen smile Azt is elismerem, butaság volt azt gondolni, ha veszek egy tizensok éves használt autót, főleg ami ilyen korróziós hajlamokkal rendelkezik, hogy majd minden egyből frankó lesz.

Nem tudom, lehet nem mindig sikerült átadni, lehet néha kicsit savanyúbbra sikerült a hangnem, mint szerettem volna, de bevallom, sokszor élveztem, amit csináltam rajta.  

Persze maradt még vele tennivaló (idő közben is előjött pár dolog), ami már jövőre marad. Úgy néz ki, januártól több szabadidőm lesz, mint most, így az unalmas téli hétvégéken lehet megcsinálok rajta ezt-azt. Arról meg majd lesz képes beszámoló smile

2019-11-09 18:15:10
simii16

simii16

Posztok: 121
Velünk: 3444 napja

Válasz erre: @Plazmavago #139005 

Jó olvasni a topikodat. Nagyon igényes vagy, elismerésem.

2019-11-09 9:11:39
Plazmavago

Plazmavago

A fényező után beparkoltam a garázsba, egy újabb hetet állt a kocsi, nehogy megázzon, illetve ha van benne bármi nedvesség, az száradjon ki. Következik az üregvédőzés. Mivel ez nem egy látványos folyamat, képek nem nagyon lesznek, szöveg annál több.

Üregvédőből a Body 900-ra esett a választásom, abból is a színtelenre. Barna lehetett volna még, de féltem, úgy nézne ki, mintha rozsdás lenne. Azóta láttam barna üregvédővel kezelt kocsit, tök jól néz ki, ahogy a lyukak szélein megjelenik, jobban mint a színtelen, kicsit már bánom, hogy nem az lett. A Body márkát, azon belül is a 900-as üregvédőt már ismertem, egy közeli üzlet árulja, tesóm használt is már ilyet, jó véleménnyel volt róla, illetve volt neki hozzá való fújópisztolya, ez sem elhanyagolandó smile . Görögországban gyártják, nem Kínában, ami további plusz pont neki. Mivel minden adott, hogy a sűrített levegős pisztolyt használjam, így szóba sem kerültek a különböző spray-k.

Felmerült a kérdés, hogy mennyi kéne egyáltalán belőle. Olvasgattam, kérdezgettem ismerősöket, végül arra jutottam, hogy egy 1 literes palack elég lesz. Majd visszamentem a boltba, és vettem még egyet 

Plusz szerettem volna alvázvédelmet is, ami ismét felvet néhány kérdést. A lakatost kérdeztem, hogy a Katepoxnál tud-e ajánlani jobbat, az régen elég jól működött. Igaz, hogy elég drága, meg mivel kétkomponensű, kevergetni kell, elég macerás, de jó. Viszont azt mondta a lakatos, a tapasztalata alapján azt ajánlja, ne kenjem/fújjam telibe az egész alját, ugyanis ezen van egy gyári réteg alvázvédő, aminél jobbat nem fogok tudni rátenni (tehát ezt levakarni nem éri meg, a neten találni ilyet is). A gyárira rákenni meg nem jó, mert az alvázvédő csak fémhez tapad jól, másik alvázvédőhöz nem (plusz meg sem lehet csinálni egészen pormentestre), előbb-utóbb tenyérnyi foltokban elkezd majd levedleni, mögé megy a víz meg a szmötyi, belülről kezdi el rohasztani, én meg észre sem veszem, csak ha már késő. Helyette inkább csak a problémás részekre kenjek, időnként nézzek alá, ha valahol baj van, jó ez a drótkorong, Korant, Hammerite, esetleg arra a kis részre plusz alvázvédő megoldás. Erre azóta már pár ismerősöm azt mondta, ez a teória hülyeség, az ő kocsijukon is a gyári alvázvédőn van egy plusz réteg, semmi baja.

A neten is találtam hasonló hitvitát a „telibe alvázvédőzés/csak akkor ha baj van” témában, végül utóbbi mellett döntöttem, elsősorban a lakatos tanácsára. Elég jó hírben áll a környéken, szerintem tudja, mit beszél.

De attól függetlenül kellett venni alvázvédőt is a kerékdobokba, amiből a Body 930-at választottam. Azért nem Katepox lett, mert erre bőven nem fogyna el 2 liter (abból csak ennyit tudsz venni minimum, 1 liter A komponens, 1 liter B), ahhoz meg a 11.000-es ára kicsit sok, hogy szinte érintetlenül dögöljön meg a polcon… A Body 930 meg egykomponensű (tehát valószínűleg kevésbé tartós/hatásos), viszont egyszerűbb használni, mégsem kínai, és az egy kiló belőle 2.000. Annyi elég is lesz ide most.

A folyamathoz kiindulásként ezt a bejegyzést használtam:

https://www.pistonhe___tproof+your+Roadster

Azért leírom a személyes forgatókönyvemet:

• A négy keréknél lévő doblemezvédő műanyagokat kiszedtem.
  • A hátsó kerékdob első felén van egy 30-35 mm átmérőjű gumidugó, azt kivettem, ez bevezet a küszöbbe.
  • A küszöbtakaró díszeket felszedtem (az ajtónál). NBFL esetén csak felfele kell húzni, lepattan.
  • A csomagtérburkolatokat (körbe) és a pótkereket, emelőt, műanyag rekeszt a bal oldalon, a hangszigetelést – tehát mindent, ami a csomagtartóban volt kiszedtem. Ez egyrészt a csomagtér aljához biztosít hozzáférést, másrészt a hátsó kerékjárati íveket innen szépen ki lehet fújni.
  • A motort alulról-elölről burkoló nagy fekete műanyagot kiszedtem.
  • Az ajtókárpitokat levettem. Ha már úgyis le volt véve, és mivel a bal ablak elég lassan mozgott, az ablakok vezetősínjeit megtisztítottam, sima gépzsírral újrakentem, így már szépen, gyorsan megy le-fel.

Minden felszabadított lyukat leragasztottam maszkolószalaggal, és mindig csak azt szedtem fel, amit épp fújtam, így nem jött ki a többi lyukon az üregvédő.

• Értelemszerűen a küszöböket alaposan kifújtam minden hozzáférhető helyről több rétegben.
  • Majd jött az ajtók belseje.
  • A csomagtérnél kapott üregvédőt a pótkerék alatti rész, a műanyag tároló alatti rész, a benzintank melletti üregek és – leginkább – a hátsó kerékjárat ürege. A linkelt leírásban a csávó valahogy az utastér felől, az ülés mögötti műanyagot elhajtva fújja ki azokat, a comagtér felől egyszerűbb és alaposabb munkát lehet végezni szerintem. A kerékjárat alját pedig a kerékdobban lévő gumidugó helyéről lehet kifújni.
  • A hátsó futómű-segédkeretet is kifújtam, amennyire tudtam.
  • Az autó alatt a hosszában végigfutó két lyukacsos merevítés is kapott jól.
  • Majd az első bölcső is.
  • Kicsit túlzásnak tűnhet, de a lengőkarok lyukaiban is megszisszentettem kicsit a pisztolyt. Erre egyik ismerősöm nevetve mondta, így elrontottam a rugózatlan tömeget… Attól a pár grammtól nem lesz baja, de így már nyugodtabb vagyok.
  • Az első nyúlványokat alulról a kocsi alól, a motortér felől, valamint az első kerékdobok felől lehet megközelíteni, amennyire tudtam, kifújtam azokat is.
  • A motorháztető és a csomagtérfedél merevítésein át is kifújtam azokat, amennyire tudtam, különösen az éleiket.

Mivel az első sárvédők alatt nekem már le van kezelve minden Hamerite-tal, így oda nem fújtam, nehogy ellentétes hatást váltsak ki, hogy egy kis rész kimarad, ahol bejut a víz, de nem tud kiszáradni. A Hamerite szerintem kellő védelmet biztosít üregvédő nélkül is.

Így végül 1,5 litert nyomtam bele a kocsiba, amit akkor soknak gondoltam, így maradt egy kicsi a nemsokára hozzám kerülő off autóómba is. Mikor susu azt mondta, a két küszöbbe simán belemegy 3 liter, eléggé meglepődtem. Mindegy, télen nem fogom használni, nem lesz baja, legfeljebb jövőre megismétlem a folyamatot smile

Jött a kerékdobok alvázvédőzése. A gyárban azokat a részeket kihagyták, melyeket eltakarnak a műanyagok. Minden kapott, ahol gyárilag nem volt. A hátsó dobok elülső részénél egy pár mikroszkopikus rozsdapöttyöt láttam, szóval drótkorong, korant, alvázvédő. A Body 930 egész jó, jól fed és hamar szárad, ecsettel kentem. Lehet, hígítani kéne egy kicsit, vagy használat előtt felmelegíteni, mert nem egyszerű ecsetnyomok nélkül felkenni, nem is nagyon sikerült.

Valószínűleg egy csápos emelő megsértette alul a gyári alvázvédőt pár helyen, ezeket javítottam.

A sárvédős ügynél lefestettem a nyúlványokat is ugyanarra az ezüst színre, viszont nem tetszettek az ezüst nyúlványok. Jó ötletnek tűnt alvázvédővel lekenni azokat is, viszont főleg az ecsetnyomok miatt nem lett túl szép a végeredmény. Valószínűleg jobban jártam volna, ha fekete Hamerite-tal átfestem csak őket. 

(A szerelős-olajozós fényképezőgépem nem mindig találja meg a fókuszt, én meg van, hogy csak későn veszem ezt észre…)

Lehet majd jövőre lecsiszolom a nyúlványról az alvázvédőt, és lefestem szépen. Az igazi lényeg, hogy alatta nem rozsdás, ez meg megvédi.

Még egy dolog volt hátra, ha már az autóval foglalkoztam, megjött az I.L.-es rendelésből az NGK gyújtáskábelem, kicseréltem hát kb. 3 perc alatt smile Nem volt még baja az eredetinek, de ha már típusbetegség, jobb megelőzni, nehogy az út szélén adja be a kulcsot.

2019-11-07 20:11:22
Plazmavago

Plazmavago

Egyszer kaptam egy képet egy barátomtól, hogy "nézd már, ma előttem voltál a pirosnál".

Ahogy néztem a képet, láttam, hogy nem ég a bal hátsó féklámpám. Mikre nem jók a barátok smile

Este izzócsere, működik.

Eljött a szeptember 21. Hungaroring, Miatali. A kis Mazda büszkén kiállt a társai közé, kapott is a shopból egy menő matricát 

Mivel ugye a küszöb vége rozsdás volt, meg kellett csináltatni, szeptember 23-ra volt időpontom a lakatoshoz. Jó lett volna még a tali előtt, de nem fért már bele neki, sebaj. Az autóról és arról, amit csináltam vele, elég sok kép készült. Hogy hogy nem sikerült pont a küszöb végén lévő roszdát lefotózni, nem tudom. Egy tenyérnyi részen látszott a gond. A lakatos mondta, hogy majdnem 40 centin kellett kivágnia, míg egészséges fémet talált, és alatta a 2 mm-es merevítő egy részét is cserélte. Nagyon szép munkát végzett.

Utána egy hetet állt a garázsban, majd ment fényezőhöz. Ő sem végzett rossz munkát, azonban maradt benne pár hiba... És ha már úgyis ott volt, a karcok eltüntethető részét el is tüntették a kocsiról. Ezzel a legszembetűnőbb rozsdafolt is már a múlté.

Ezt a képet már ma este csináltam, nem is tiszta szegény, meg fény sem volt már egy jó képhez. Rozsda zéró.

Történet:

Egyszer kaptam egy képet egy barátomtól, hogy "nézd már, ma előttem voltál a pirosnál".

Ahogy néztem a képet, láttam, hogy nem ég a bal hátsó féklámpám. Mikre nem jók a barátok :)

Este izzócsere, működik.

Eljött a szeptember 21. Hungaroring, Miatali. A kis Mazda büszkén kiállt a társai közé, kapott is a shopból egy menő matricát 

Mivel ugye a küszöb vége rozsdás volt, meg kellett csináltatni, szeptember 23-ra volt időpontom a lakatoshoz. Jó lett volna még a tali előtt, de nem fért már bele neki, sebaj. Az autóról és arról, amit csináltam vele, elég sok kép készült. Hogy hogy nem sikerült pont a küszöb végén lévő roszdát lefotózni, nem tudom. Egy tenyérnyi részen látszott a gond. A lakatos mondta, hogy majdnem 40 centin kellett kivágnia, míg egészséges fémet talált, és alatta a 2 mm-es merevítő egy részét is cserélte. Nagyon szép munkát végzett.

Utána egy hetet állt a garázsban, majd ment fényezőhöz. Ő sem végzett rossz munkát, azonban maradt benne pár hiba... És ha már úgyis ott volt, a karcok eltüntethető részét ki el is tüntették a kocsiról. Ezzel a legszembetűnőbb rozsdafolt is már a múlté.

Ezt a képet már ma este csináltam, nem is tiszta szegény, meg fény sem volt már egy jó képhez. Rozsda zéró.

2019-11-06 19:32:01
gzugzu

gzugzu

Posztok: 977
Velünk: 4746 napja

Válasz erre: @Plazmavago #138988 

Üregvédővel a felületeket is kínáld meg nyugodtan. Max beleragad a kosz és csúnyább lesz, de ha kell bármikor le lehet mosni higítóval és megvédi ami alatta van wink

2019-11-06 18:52:16
Plazmavago

Plazmavago

Válasz erre: @susu #138990 

Tényleg, nem is jutott eszembe, hogy az hasznos kellék 

2019-11-06 18:30:50
susu

susu

Posztok: 493
Velünk: 2465 napja

Válasz erre: @Plazmavago #138988 

Le a kalappal, alapos munka smile Így tovább smile

"Korant+Hammerite, ahol nem is látszik" témakörhöz: Korantra mindig érdemes rátenni egy réteg festéket, sokkal tovább tart.

Annak az ollónak meg az autóban a helye (Hairdresser's Car).

aláírás

Touge Runnerz

2019-11-06 16:40:10
Plazmavago

Plazmavago

Tovább elimináltam a rozsdát. Tudjátok, „csak egy kicsi a küszöb végén, sehol máshol”.

Bosszantott, hogy az ülések sínjének első rögzítési pontja, ahol a csavar van, rozsdás, főleg az utasoldali. Azóta több ilyet láttam, már-már típusbetegségnek mondanám. Akárkinek megmutattam a gépet, akárki ült benne, szabadkoztam, hogy amúgy király a kocsi, csak pont itt rozsdás. Nem maradhatott így.

Az anyósüléssel kezdtem. A tetőt lehajtottam, hogy legyen hely, az ülés négy csavarját kicsavartam, fogtam egy kis csavarhúzót, hogy az ülésfűtés csatlakozóját szétszedjem, a csavarhúzót beleböktem a kezembe, szétszedtem a csatit, ülés ki. Tök jól hozzá lehetett férni oda, ahova eddig nem, alaposan kiporszívóztam az ülés alatt.

Fura volt, hogy az ülés alatti merevítés a menet mellett mintha barnállana. Kicsit oda is korantoztam, de minél beljebb néztem, annál több csúnyaságot láttam. Leszedtem a küszöbtakaró műanyagot, kiakasztottam a kárpit füleit, felhajtottam. Hajajj, kezdődik. Hogy könnyebben hozzáférjek, kitekertem a biztonsági öv alsó csavarját, ami – ki nem találjátok – rozsdás volt. Vagyis nem a csavar, csak két alátét rajta. Meg is ijedtem, hátha maga az öv rögzítési pontja is szét van rohadva, de annak semmi baja.

Itt már nem volt túl sok kedvem fényképezni, ez az egy van a látványról:

A képen már elkezdtem a kárpit lyukán keresztül a korantozást. Továbbá a képen nem látszik, de a lábtér és a sebváltó odúja élénél is volt rozsda (a kép bal felső sarkánál lenne, ha nem lenne eltakarva). Nem komoly ez sem, tényleg csak felületi, de ha nem veszem észre, egyszer csak lefelé kiesik az utas menet közben…

Drótkefe, Korant. Már el sem rakom őket messzire, ki vannak készítve, bármikor kellhetnek.

Ezen a képen látszik kicsit a belső élnél a rozsda, vagyis itt már csak a helye (a hangszigetelőket felhajtottam hozzá, hogy odaférjek):

Itt a forgatókönyv szerint Hamerite jönne, jóllehet, ez sem látszik soha, mégsem szerettem volna, ha nem gyári színű lenne.

Maszkolás, menetek letakarása, kárpitok eltakarása (a képen lévőnél jobban), kevertetett színspray-vel lefújás következett:

A karácsonyi ajándék kicsomagolása után:

A lyukacsos kereszttartót és a képen nem látható bal-lent lévő háromszögalakú merevítőt kifújtam üregvédővel, ha már így szét volt szedve.

Az öv rozsdás alátétét is rozsdátlanítottam, matt feketével lefestettem. A festés alatt nem rozsdás, nem tudom, miért ilyen lett a felület...

Bántotta a szememet, hogy a nagy kárpitot rögzítő fehér műanyag fülek drótjai tiszta rozsdák. Míg el nem engedi teljesen, kicseréltem a drótot. A rozsdásról nincs képem, de marha ronda volt. A sofőroldalt mikor csináltam, ott jöttem rá, hogy egy tűzőkapocs pont illik a lyukakba, azt egyszerűbb ráhajtogatni.

Az egész rozsdásodást arra vezettem akkor vissza, hogy az ülés fém sínje nekiért a fém kasznihoz, menet közben mocorgott és felsértette a festést. Így vágtam hozzá szövetből kis darabokat, amit a kasztni és az ülés sínje közé betéve már nem érnek össze, hátha így nem indul meg megint. Fekete szövet nem volt itthon, csak barnás, de volt fekete festékspray. smile

Ilyen lett a lyukakba beapplikálva:

Közben az ülés sínjét is rozsdátlanítottam, lefestettem feketére. Minden megszáradt, lehetett összerakni, majd kezdeni az elejétől a sofőroldalon… Bár az szerencsére sokkal jobb volt, alig volt rajta rozsda.

Az első komolyabb eső alkalmával megtudtam, miért volt rozsdásabb az utasoldal. Azt mondták nem ázik be a tető. Nem a szart. Kicsit elszontyolodtam, mert olyan tök jól néz ki, ráadásul a vásznas, nem is vinyl, nagyon jó minőségűnek látszik. Elvileg egyszer már cserélték, mikor beért az országba, mert rácsöpögött valami fából a gyanta. Nem tudom, honnan vették ezt a tetőt, varratták-e esetleg, de tényleg pofás, hiba is csak minimális van rajta. Erre beázik az utasoldalnál a tipikus helyen, a hármas találkozásnál (tető, A-oszlop, oldalüveg). Tudtam, hogy van rajta állítási lehetőség, illetve azt is láttam, hogy az utasoldali részen felül kicsit jobban eláll, mint a sofőroldalon, de olvastam már rémtörténeteket, hogy milyen nehéz beállítani, inkább eddig hozzá sem nyúltam, „úgyse ázik be, a végén még elrontom”. Így, hogy beázik, kénytelen-kelletlen muszáj volt az hozzányúlni. Aki még nem csinált ilyet, annak üzenném: nem tudom, ki miért gondolja nehéznek, én ennél egyszerűbb dologgal nem igazán találkoztam az életben, bátran álljatok neki. A szervízleírás kikeresésével, az autóhoz kibaktatással, a tényleges beállítással – túlzás nélkül – nem telt el 5 perc sem. Valamit nagyon tudtak a japán mérnökök, tényleg minden elismerésem annak, aki ezt a csatos dolgot kitalálta, félelmetesen jó, még csak szerszám sem kell az állításhoz. Azóta a legnagyobb zuhéban sem jön be egy csepp sem smile A másik pozitív hozadéka, hogy míg előtte 100-nál a halláskárosodás küszöbén voltam a szélzaj miatt, a hang is rengeteget javult. Vagy már csak nem hallom, mert károsodott a hallásom.

Plusz egy kis érdekesség. smile Az ülések alatt és a csomagtartóban a pótkerék alatt találtam összesen úgy 10 eurót apróban (valószínűleg még az eredeti osztrák tulaj hagyatéka), három használt Labellót (nyami), egy kulcskarikát, egy firenzei kulcstartót – tehát jó eséllyel mentek hosszabb túrára is a kocsival. Ezeket még meg-megértem. De az anyósülés tövében a rozsdásodásnak indult szabóollót, hát… Ez nem hiányzott valakinek?

2019-11-05 18:11:13
Plazmavago

Plazmavago

A vételkori próbaúton nem csinálta, sőt, egészen hazafelé sem. Másnap reggel kezdte, hogy a sebességmérő mutatója elfeküdt menet közben egy kis időre. Utánanéztem, láttam, nem egyedi hiba, van rá megoldás. Egy ideig utána nem csinálta. Volt más dolgom is vele, ezt hanyagoltam kicsit. Aztán megint eljátszotta, majd egyre gyakrabban, aztán már majdnem minden nap, aztán minden nap akár többször is.

Itt már augusztus végét írtunk, mikor egy hosszabb időre (1 percnél továbbra saccolom) elfeküdt a mutató, bedobta a check engine-t. Kiolvastam, sebességszenzor. Ki gondolta volna? 

Csabihal leírása és Boosted Miata videója alapján megemeltem a hátulját, hogy ne folyjék ki a váltóolaj, az alsó burkolatot leszedtem, kivettem a váltóból a sebességszenzort. Kikapartam belőle a gyári tömítőanyagot, természetesen a környezetbarát forraszanyag elengedett. Visszaforrasztottam jófajta régi, ólmozott, környezetszennyező forraszanyaggal. Nem emiatt fognak kipusztulni a bébifókák, ám jó eséllyel örökös, mint a nyomorúság smile

Visszatömítettem epoxis ragasztóanyaggal, visszaépítettem az autóba mindent, azóta tökéletesen működik.

(Akit érdekel: 2005 NBFL, 1.6, minden gyári, sárga (sárgászöldes) fogaskerék van benne.)

2019-11-04 21:19:03
MarcielloNBFL

MarcielloNBFL

Posztok: 54
Velünk: 2300 napja

Válasz erre: @pedro #138960 
Két dolog miatt sem lehet ez a probléma sajnos. Egyszer, én mindig ugyanott mérem, a helyén a mélygarázsban, és ahogy a kiskönyve írja, teljesen üzemmeleg motor leállítása után 5 perccel kb. A másik, hogy utántöltés óta nem változott a szint amire feltöltöttem.

2019-11-04 14:29:10
Plazmavago

Plazmavago

A motortérben matatva feltűnt, hogy a tűzfalon lévő peremezésnél két helyen rozsdásodik, ami ki van kenve tömítőanyaggal. Ez valószínűleg ugyanaz az anyag, ami a hátsó kerékjáratoknál magába szokta szívni a vizet, majd rohasztja a vasat.

Emlékeztek még, „csak egy kicsi a küszöb végén, sehol máshol”…

Kikapartam onnan a tömítőt, kicsiszoltam amit tudtam, jött a Korant, karosszériatömítővel visszatömítettem, majd körbemaszkolva lefújtam 3 rétegben. A visszatömítés nem lett a legszebb, egy karosszérialakatos biztosan szebben meg tudta volna csinálni, de én nem vagyok az. smile Azóta több rozsdamentesnek hirdetett kocsinál láttam ilyet a hirdetési képen...

A sofőroldalon, már a tömítőt kikaparva - eddig volt rozsdás, ami szép, azt nem bántottam:

Utasoldalon, korantozás után:

Újratömítve:

Színspray-vel lefújva:

Az anyósoldal egész jó lett, a sofőroldal már kevésbé Sebaj, csak akkor venni észre, ha direkt ezt nézed, legalább a rozsda innen is eltűnt.

2019-11-04 14:17:05
Plazmavago

Plazmavago

Válasz erre: @pedro #138960 

Ekkora eltérést nem. Vagyis de, de ha jól csinálod nem. Én mindig úgy szoktam nézni, hogy ha lehet, minimum egy éjjelt álljon előtte a kocsi. Egyébként amennyire én tudom, a leállítás után kb. 1 óra alatt minden olaj lecsorog a teknőbe, meg szerintem 2-3 óra alatt visszahűl a környezeti hőmérsékletére. Nekem ezzel a módszerrel mérve (olajcsere óta) legfeljebb fél decire saccolom a mérésből eredő eltérést, plusz-mínusz irányba.

Hallottam erről már hitvitát egyébként, hogy melegen vagy hidegen kell-e nézni, beállítani, én emiatt a hideg állapotban hiszek, úgy jobban kiszámítható az egész.

Ami hőfoktól függetlenül nehézséget okoz, az az olajpálca csövének hülye alakja. Baromi nehéz szerintem úgy kihúzni, hogy menet közben ne kend el a rajta lévő olajat.

2019-11-04 11:06:54

pedro

Posztok: 6
Velünk: 1977 napja

Az ilyen tapasztalatokat nem okozhatja az, hogy eltérő körülmények között mértetek? Olajhőfok, külső hőmérséklet, mennyi idő telt el a motor leállása után, stb.

2019-11-04 10:15:08
MarcielloNBFL

MarcielloNBFL

Posztok: 54
Velünk: 2300 napja

Válasz erre: @Plazmavago #138957 
Na ez az olajfogyás dolog engem is érdekelne. Az előző évi adagból semennyi nem fogyott, majd idén tavasszal kapta ugyanazt a 8100 5w40-es olajat. 3-4000 km alatt nem mozdult a szint, majd a hungaroring után 2 héttel 3-4 deci fogyott belőle. (A ringen nem kapott nagyobb igénybevételt mint egy tempósabb szerpentinezés közben). Azóta utántöltöttem, mentem vele 2000-et kb, ebben szintén volt tempós szerpentin, viszont nem fogyott már az olajból semennyi. Nem estem ettől kétségbe, de nagyon kíváncsi lennék rá hogy ezt mi okozta. 

Történet:

Válasz erre: @Plazmavago #138957 
Na ez az olajfogyás dolog engem is érdekelne. Az előző évi adagból semennyi nem fogyott, majd idén tavasszal kapta ugyanazt a 8100 5w40-es olajat. 3-4000 km alatt nem mozdult a szint, majd a hungaroring után 2 héttel 3-4 deci fogyott belőle. (A ringen nem kapott nagyobb igénybevételt mint egy tempósabb szerpentinezés közben). Azóta utántöltöttem, mentem vele 2000-et kb, ebben szintén volt tempós szerpentin, viszont nem fogyott már az olajból semennyi. Nagyon kíváncsi lennék rá hogy ezt mi okozta.