Gyula
Velünk: 2909 napja
Heló Barna! Irigylem az ilyen türelmes,kötélidegzetű srácokat.Nekem már attól felment a vérnyomásom,hogy végigolvastam.
Szép kis sztori.További kellemes,sikeres szereléseket kívánok ! (Én nem kaptam kedvet hozzá.)
Heló Barna! Irigylem az ilyen türelmes,kötélidegzetű srácokat.Nekem már attól felment a vérnyomásom,hogy végigolvastam.
Szép kis sztori.További kellemes,sikeres szereléseket kívánok ! (Én nem kaptam kedvet hozzá.)
Nagy harc utáni szép győzelem ez, gratula!
Touge Runnerz
Megszűnt a notórius rázkódás! (kopp-kopp…)
Az elmúlt lassan 6 évben kisebb-nagyobb mértékben, de mindig rázkódott az autó, eddig nem jöttem rá, hogy miért. Volt már rajta másik kerékszett, fel lett újítva a kardán, ugyanekkor új kuplung és másik váltó került bele, visszakerült a felújított váltó, kapott sperrdifit, cseréltem a szétszakadt motortató bakokat, a törött főtengely-ékszíjtárcsa is cserélve lett, a felnik görgőzve lettek, ám ezek mind eredménytelenül. Kb ezek lennének a tippjeim, hogy mirért tud remegni. 120-nál nagyjából mindig, volt, hogy felette tök simán futott, volt, hogy felette is rázott. Volt, hogy már 80-nál szét akart esni, aztán meg jó lett. Volt, hogy nagyon rázott. volt, hogy csak azért éreztem, mert kerestem. Aztán ez a tavalyi szezon második felére tarthatatlan lett, kb. 100-105 fölött végig ki akart dobni a sofőrülésből, a legrosszabb 120-nál volt.
Valamikor 2020-ban kióráztam a kerékagyakat, de mivel mindent rendben találtam, nem írtam fel sajnos az eredményt, meg hogy pontosan mikor történt. Talán ez az egyetlen fel nem írt esemény az autóval kapcsolatban…
Tavaly augusztusban aztán ismét kióráztam őket. És lám, a bal hátsó akkorát üt, mint Pap Laci fénykorában, juhé. A gyári tűrés max. 0,05 mm.
Az alsó képen pont nem annyira látszik, a kék ragacs jelzi a kerék állását.
Megmértem féktárcsa nélkül is, magán az agyon, még ott is 0,15 mm volt az ütés, ezt a gyári szervizmanuál nem tartalmazza, nincs rá érték – gondolom, a tőcsavarok melletti szűk hely miatt nem erőltették ezt.
Viszont a másik három kerék az patent, egyedül a jobb első 1 századdal nagyobbat üt, de az nem hiszem, hogy olyan nagy probléma lenne, az még akár féktárcsa is lehet vagy bármi…
Sejtettem, hogy ennek a cseréje nem lesz sétagalopp, szóval a tavalyi szezont inkább végégcsináltam remegve, meghagytam a cserét a télre.
Már az is aggodalomra adott okot, hogy a féltengelyanya
gyári lehúzási nyomatéka 236-318 Nm, és ez 20 éve rohad össze. Mivel nekem is
majd ennyire fog kelleni lehúznom, kellett egy erre alkalmas nyomatékkulcs, de
ez a méret már csak 3/4"-osban van, amiből még nem volt semmim. A későbbi
felhasználások figyelembevételével vettem mellé egy 3/4"-os
korvakészletet is. Na ez igen bitang egy dolog. Ha valakinek nem lenne meg, hogy
ez mekkora a valóságban, jobbra a generic kínai piacos (világ legjobb) 1/4"+1/2”-os
készlete, balra az új 3/4"-os. (Azért 12 pontos, nem pedig 6, mert van
dolgom német sza... autókkal is, azok meg imádják az ilyesfélét, kettőt meg nem akarnék venni.)
Egy kb méteres zártszelvénnyel megtoldva le is kapta az anyát, ez bizony nem törik, már párszor jól jött volna egy ilyen. A képen a téli ácsorgós kukázott gumik + ócska felnik vannak.
Utána jöhettet a következő szívás, az alsó lengőkar külső csavarja. Hát ez az anya levétele után nem igen akart megmozdulni. Végig csavaros lenne? De forogni se forog. Megnéztem már youtube-on, mielőtt valamit eltörnék, de nem, ezek csak irdatlanul összerohadnak. Csavarlazítózva, a nagy krovával addig mozgattam ide-oda, míg már forgott, utána ki lehetett kocogtatni.
Utána már csak ki kell húzni a féltengelyt. Ikszdé. Ezt már egyszer olvastam, hogy ez valami mocsok szilárdan van illesztve, általában végső elkeseredésben elszíneződésig hevítik, ütik, rúgják, harapják, sírnak, majd ha szerencséjük van, kijön. Nagyjából ezeket a fázisokat éltem át én is. Ebben a videóban a csávó kb. 7 perctől kezdi az érdekes részt.
Két esti szenvedés után értük el ezt az állapotot:
A szétszedés közben az ABS-jeladót tartó két csavar feje letörött. Egy nevetséges próbálkozással bevágtam őket, hogy majd lapos fejű üthető kiszedővel kiszedem, de nyilván csak még jobban letörtek.
Az egyikkel szerencsém volt, egy anyát ráhegesztve ki lehetett tekerni gyönyörűen.
A másik jóval makacsabb volt, több ráhegesztett anya is letört. Jött a kifúrás. Volt már jó tapasztalatom törtcsavar-kiszedővel, megpróbáltam, kár volt, beletörött az is. Ami azért jó, mert a beletörött szar csavar közepébe még beletörött egy edzett kiszedő is. Kb kifúrtam azt is, de nyilván az már mellé ment, fúrtam bele új menetet. Inkább csak gyászmenetet. De mivel 2 db M8-as csavar tart egy 3 grammos jeladót, ez is megteszi, majd összerakáskor nem tépem meg.
Még a seeger-gyűrű szívatott egy kicsit, de utána már csak préselés, régi ki, új be. Csapágyból FAG-ot vettem (713 6150 30), kerékagyból BTA márkát (H53001). Jó lett volna a gyári, de a mintegy tízszeres árkülönbség erős érv volt.
Összerakás közben (a féltengelyanya lehúzása után, de még lekalapálás előtt) kiórázva az agyon 0,04 mm-t, a tárcsán 0,05 mm-t mértem, pont a gyári maximális értéket. Ezt is a télen vakrozsdásodott tárcsán, szóval ez még akár jobb is lehet majd. Tartottam tőle, hogy az ütő agyon lévő tárcsa is megsínylette ezt, de nem, tök jó.
A két szélsőérték:
Téli állás után többi kerék cseréje és lemosás után próbakör. A 120-as rázás teljesen megszűnt, a kormány rázkódik néha picikét 110 fölött, inkább csak lassításkor. Még megcseréltem az első meg a hátsó kerekeket, valamivel jobb lett, de egy picike még van. Nyilván sosem lesz egy Rolls-Royce, ez szerintem egész biztosan a gumik hibája már, de ezzel egyelőre simán együtt lehet élni. Sosem futott még ilyen finoman.
Hogy 4-5 éve miért nem mértem rossz értéket (rosszul mértem?), nem tudom, meg azt sem, hogy miért változott menet közben, idővel, hogy hol, mennyire remeg (hőmérséklet? feszültség a kerékagyban? válltozott az ütés mértéke? kátyú?), de most jónak tűnik, csak maradjon is ilyen.
Jó lassan bírtam kirpóbálni, csomó minden közbejött. A kipróbálás sikerült, az eszközt működésre bírni nem...
Szóval az adaptert a messzi Kínából küldték idáig, de legalább nem került sokba:
A csomag:
Nekem marhára be vannak csípődve a gyári/gyárias dolgok, illetve hogy ha alakítok is valamit az autókon, azt könnyen nyom nélkül bármikor vissza lehessen csinálni. Így arra gondoltam, hogy nem a fejegységbe menő kapcsolt szálat szenvedtetem (valószínűleg vágással), hanem a szivargyújtóra kötöm rá, úgy, hogy ahogy a gyári kábel rácsatlakozik a szivargyújtóra, oda kap egy közdarabot, szépen sarut saruba dugva működik is, de nyom nélkül bontható.
Az egy kisebb bonyodalmat okozott, hogy csak 6,3 mm-es saruval készültem, és a negatív fele az is, de a pozitív az 4,8, olyanom nem volt. Sebaj, szereztem. Így nézett ki a közdarabos adapter (a képen még minden saru 6,3-as, ne tévesszen meg):
Fejegység ki, mindent mindennel összedug, próba. Nem túl sok infót találtam erről az egészről, ebben a videóban egy sokkal drágább adapterrel mutatja a csávó, hogy a fejegységen CD gombot nyomkodva választja ki forrásnak a külső CD-tárat. Ezt próbáltam korábban is, de nem történt semmi. Nem aggódtam túl, gondoltam, ha nincs semmi rádugva, lehet, hogy nem engedi kiválasztani. Most sem engedte. Megpróbáltam telefonnal rácsatlakozni a modulra, egyáltalán működik-e, és igen, sikerült, csak épp a fejegységen nem tudtam a külső CD-tárat kiválasztani. Még azt is megpróbáltam, hogy tettem bele egy CD-t, hogy hátha valami hülye logikával csak akkor engedi a külső tárat, ha van benne is, de nem. Próbálkoztam vele egy ideig, aztán már egyrészt igen el is untam, másrészt kezdett beesteledni, úgyhogy úgy döntöttem, nem rakom össze úgy, hogy benne van ez a szar, kiveszem inkább.
Egyelőre most ott vagyok, mint egész eddig, lehet agyalok még rajta, ez most nem jött össze.
Ismét eltelt 2 év, jövő hétig volt érvényes a műszakim. Elvittem, átment.
Más helyen csinálták, mint az előző kettőt. Egy észrevételük volt, hogy a fékfolyadék forráspontja lassan kezdi közelíteni a határt. Egy időben egy helyen elég közelről néztem műszakikat, ott ezt speciel soha nem mérték meg, ezek szerint itt igen, ami amúgy alapvetően inkább jó dolog szerintem, hogy veszik a fáradtságot megmérni. Őszintén mondom, meglepődtem picit a dolgon, mert szintén 2 éve a hátsó nyergek felújításakor cseréltem a folyadékot a rendszerben, és oké, hogy 2-4 év a csereperiódus, de nem gondoltam, hogy ennyire mérhető a degradálódás, nagyobb biztonsági tényezőt gondoltam ebbe az ökölszabályba. (Akkor amelyik autóban sose vagy 10 évente cserélik, az mit tud vajon?)
A bluetooth-os mókolás sínen van, már bent lehetne, csak kicsit túlbonyolítottam az ügyet, nemsokára jön a próba, remélem.
Elvileg pont ma érkezik, ha minden jól megy, jövő héten valamikor lesz is időm kipróbálni, reménykedek