Ahoy! A BT adapter majd érdekelne, hogy milyen típus, meg hogy működik-e. Nem nagyon találtam a témában hasznos info-t (külföldi fórumokon mindig csak a Bose-ről beszélnek). Nekem jelenleg a kazetta csatlakozóra beforrasztott arduino-ra írt deck emulátorral van beinjektálva BT-n a zene, de rettenetesen alapzajos, földhurok leválasztóval meg kiesik a beszédtartomány, kvázi karaoke gép lesz a fejegységből. Igazi tákimáki... :D
Plazmavágó NBFL-je
Plazmavago
Velünk: 2031 napja
Az előző rádiós bejegyzés előtt kb. 20 km-t mentem vele idén, és fura volt akkor is a kuplung. Próbálgattam, de túl lent fogott, hmm-hmm, fene tudja, lehet csak elszoktam tőle. Aztán most hosszabban elővettem, és rájöttem, hogy határozottan nem jó, még rosszabb, mint márciusban, az eleje fura szivacsos, szinte ellenállás nélküli, a fogáspont meg a pedálút aljától 3 centire van visszafelé, az is igen hirtelen. Szerencsére még éppen kiemelt, biztosan nem gyilkolta a váltót, de nem volt jó.
Arra a következtetésre jutottam, hogy a 4 éve beépített IL-es sajátmárkás alsó kuplungmunkahenger állásában átengedhetett kicsit, levegő juthatott a rendszerbe. Többek között azért is ő volt a gyanúsított, mert a beépítés után 10 hónappal szétesett rajta harmonikagumi, ott visszaraktam az eredeti gyárit rá, de a munkahenger többi része maradt az IL-es. Hogy őszinte legyek, kicsit már számítottam is rá, hogy előbb-utóbb tönkre fog menni.
Aztán ahogy használtam egy pár napot, egyszer csak magától jó lett, gondolom, kidolgozta magából a levegőt valahogy. Attól ez még cserés.
Fel lehetne újítani a gyári eredetit is, van rá gyári készlet, idehaza majdnem 20.000 ft a készlet… Ugyanez Japánból $10. Majd ha vennem kell esetleg onnan valamit, rendelet ezt is, lehet, de csak ezt meg nem. Van utángyártott felújítókészlet is 831 (nyolcszázharmincegy) ft-ért, az meg picit túl olcsónak tűnt. Vettem hát egy TRW-t (PJD175), mondjuk az se volt túl sok pééz, annyit legalább csak kibír, mint a gagyi IL-es. (Igazából ez is annyira olcsó volt, hogy a nyolcszáz forintos felújítókészlet is indokolatlannak tűnik mellette , érthetetlen. Mindegy, inkább így legyen, mint fordítva...)
A régi szar:
Az új alkatrész:
A csere nem nagy cucc szerencsére. Az új:
Pont benne volt a lábamban, milyen a „magától megjavult” érzés, na hát most ahhoz képest is zongorázni lehet a különbséget, nagyon határozott, de finom, teljesen jónak tűnik. Meglátjuk, mennyire lesz tartós, mindenesetre a gumi nem tűnik rajta rossznak.
Plazmavago
Egy dolog azóta zavar, hogy megvan az autó…
Egy Blaupunkt San Remo MP26 fejegység volt benne, ami azon túl, hogy nem tud semmi érdekességet, még az alap funkcióit is csak korlátozottan tudta ellátni. Egyrészt nehezen talált vételt. Ha talált is, de gyengének gondolta, kb fél percenként csippant egy hangosat. Nem tudom, milyen megoldással működnek a gombjai, de néha nem azt érzékelte, amit megnyomtam, hanem a mellette lévőt, pl. hangerő fel helyett a power gombot, vagy egyéltalán nem is érzékelte a gombokat. Az előlapát meg kétoldalú ragasztó tartja a helyén már 5 éve.
Így összegezve nem is értem magamat, hogy bírtam ki vele eddig.
Off autóimban egy ugyanolyan 1 DIN-es bluetooth-os Alpine fejegység van, tökéletesen meg vagyok vele elégedve, igazából a Mazdába is vettem volna olyat, stilóban is illene bele, jó is nagyon.
De aztán random megláttam, hogy valamelyik Facebook-csoportban valaki meghirdetett egy eredeti gyári darabot, de abból is a nekem tökéleteset. Kb. 10 perccel a meghirdetés után meg is állapodtam rá.
Ez 2 DIN-es, amit alapesetben indokolatlannak tartok. Új autóban ha tud Android Autót, akkor oké, úgy van értelme, de ami amúgy is csak zenét játszik le, abból szerintem felesleges, és csak elviszi a helyet, illetve sz MX-5-be nekem érintős túl modern lenne, egyáltalán nem korhű.
Na de ez… Ebből a leírásból kiderül, hogy ez egy moduláris fejegység. Ahogy néztem, a legtöbb csak CD-t tud lejátszani, de ebben benne van minden. A kazettás modul is, illetve a CD-lejátszóból is a 6 CD-s modul van benne. Full-full-fullextra. (A kazettamodul helye soknál üres, csak egy fedlapot kapott. Létezett még hozzá minidisc lejátszó modul, magából a lemezből is ha talán kettőt láttam életemben…) Imádom az ilyen eltűnt kreténségeket. Mivel az MX-5 amúgy is olyan jól áll tárolóhelyekkel, a hülyének is megéri az egyik helyére magnókazetta-lejátszót építeni, nem? Na ugye. Ja, és ezüst színű, ami nekem kell.
Jó lenne, ha lehetne vele bluetooth-ról is zenét hallgatni, így rendeltem hozzá egy bluetooth-adaptert, ami ha minden jól megy, virtuális CD-tárként fog tudni zenét lejátszani. Az adapter még úton van, a fejegység már itt, nem bírtam ki, hogy ne építsem be.
Kicsit tartottam tőle - lévén, hogy a rádiót még sosem vettem ki belőle - hogy mit találok odabent, szétbarmolták-e a gyári csatlakozást, de nem, szerencsére átalakítóval kötötték be a Blaupunktot, szóval semmi dráma, pikk-pakk.
Kis bontás:
És íme:
2004-ben ennél fullosabb setup nem létezett gyárilag. Szerintem eszméletlen menő, szavakat nem találok rá, egyszerűen imádom.
Plazmavago
Speciálba
GPali
Velünk: 2840 napja
Nézzenek oda, milyen szemtelen a fiú! :D
Jó ez a szűrő összehasonlítás
Touge Runnerz
Plazmavago
És így elérkeztünk a jelenhez.
Ismét kerékcsere, a kikukázott téli állós kerekek helyett vissza a normál nyáriak.
Mivel lejárt az egy év olajcsere óta, így cseréltem a szezon előtt. Ebbe a körbe kb. 6000 km ment, kicsivel több, mint szokott.
Most a szűrőkből Mahlét vettem, ha már egyszer ez a full gyári. (Olajszűrő: Mahle OC 195)
Hogy Pali is megnyugodjon cseréltem légszűrőt is, ebből is Mahle lett. Itt jegyzem meg, hogy ez is a teljesen gyári megoldás. Balra a még anno mx5partsról rendelt gyári, jobbra az új Mahle (LX 542).
Le is mostam szegényt, ha már ennyit álldogált.
Hajrá nyár!
Plazmavago
Ja, illetve volt még egy esemény, egy centírozásnak indult mutatvány végül felnihegesztésbe és szinterezésbe fordult, de most talán szebbek a kerekei, mint valaha.
Ezek a tavalyi képek, a középkupakokat azóta se fújtam át. Majd egyszer talán, de így se rosszak szerintem.
Plazmavago
Hali!
Mostanában nem jártam erre Így sajna azt se tudom, mi lett az új fórummal...
Ott talán egy bejegyzésem volt. Mivel ezt most nem látom, beteszem ide is a képeket. Tavaly júliusban cseréltem a motortartó bakokat gyári újra. Kicsit küzdős a szűk hely miatt, de azért megoldható.
Csomagban a gyári újak:
A régi használtak két darabban jöttek ki. Ehhez képest nem is mozgott annyira a motor azért :D
Régi-új:
A bal oldalit volt szarabb cserélni, de bekerültek azért.
Egészen máshogy viselkedik a kocsi, mint előtte, a motor alig mozdul gázadásra, sokkal reszponzívebb lett a gép.
Történet:
Hali!
Mostanában nem jártam erre Így sajna azt se tudom, mi lett az új fórummal...
Ott talán egy bejegyzésem volt. Mivel ezt most nem látom, beteszem ide is a képeket. Tavaly júliusban cseréltem a motortartó bakokat gyári újra. Kicsit küzdős a szűk hely miatt, de azért megoldható.
Csomagban a gyári újak:
A régi használtak két darabban jöttek ki. Ehhez képest nem is mozgott annyira a motor azért :D
Régi-új:
A bal oldalit volt szarabb cserélni, de bekerültek azért.
Egészen máshogy viselkedik a kocsi, mint előtte, a motor alig mozdul gázadásra, sokkal reszponzívebb lett a gép.
Plazmavago
Szezonra fel!
Elsőként visszacseréltem a kikukázott téli, ácsorgós kerekeket.
Ismét eltelt egy év az előző olajcsere óta, sőt, ősz végén szoktam cserélni, de most eltoltam szezonkezdésre. Az abban a posztban áhított „többet kéne használni” nem igen jött össze, 3700 km ment bele abba az olajba. Viszont idén egész biztosan több lesz, változott kicsit, hogy milyen autóval mennyit megyek, így többet mazdázhatok majd.
Ha már alatta voltam, megnéztem a váltóolaj szintjét, mégiscsak eltelt 5.000 km és majdnem 2 év a váltóm szétszedése óta, megnéztem azért, nem ereszt-e, de nem, szerencsére jó a szintje.
Ugyanígy a difiben is megnéztem az olajat, az meg 1 éve lett bolygatva, de abból se folyik semmi, az is maxon.
A novemberben kicserélt Gates ékszíjak egy igen hajszálnyit nyúltak, a generátoré egyszer pár másodpercre megint megcsúszott. Na mondom sebaj, húzok rá egy picit, aztán jó lesz ez. Ráhúztam, minden fasza, épp csak a fixálócsavart kell meghúzni, erre reccs, eltört a csavar… Kibányásztam, tettem bele másikat, de nyilván csak magyar csavarboltos csavarom van, annak meg 13-as a feje. Kicsit cseszi az OCD-met egy Mazdában...
Illetve már tavaly év végén is gyengén indított az akku, azt még az előző tulaj rakta bele, így alsó hangon is 6-7 éves lehetett. Az akkuboltban azt mondta a srác, ő már rakott be MX-5-be nagyobb akkut, azt ajánlja, nem lesz vele baj, de ha nem férne be, visszacseréli. Így vettem hát egy Banner 555 19-et (55Ah, 241x175x175 mm).
Az akkut még nem vettem ki soha a kocsiból, bejött a számításom, volt ott egy kis rozsda. Nem vészes, bőven időben fogtam meg. A régi jól bevált receptemet követtem: drótkorongozás, koranttal kezelés, tisztítás, festés. Mivel ez itt egy kvázi látható felület, így volt még egy kis színspray-m, azzal fújtam le a végén.
Az akku összességében befért, de a leszorító vas nem volt jó hozzá, így az egyik fülét áthegesztettem, majd lefestettem. A biztonság kedvéért kapott farostlemezből maga köré hézagolást. Gyönyörűen indít, úgy teker, mintha nem lenne holnap.
Azért jó volt elővenni szegényemet. Tavaly kb. 70.000 km-t autóztam turbódízel dobozosokkal, amiket amúgy (magasba tartott kereszt vagy fokhagymadobálás) tökre megszerettem, érdekes és jó úgy közlekedni, hogy bármi befér hátra, és szinte határtalan a hely, de az a fíling, amit ez a kocsi ad, azért jobb…
GPali
Velünk: 2840 napja
Szép volt Poéta. :D
1.6+Torsen=Röhögős boldogság amit senki más nem ért.
Padlógáz-kuplung rugás-tovább tartott padlógáz. Ez a recept amire szüksége van az ilyen tulajoknak. :D
Touge Runnerz
Plazmavago
Már lassan egy éve annak,
Hogy megírtam, a féknyergeimmel gondok vannak.
Íme, itt az oka,
Hogy derült ki a hiba.
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Barna,
ki minden reggel egy széles főútra kifordult balra.
Hideg az aszfalt, pont sehol senki,
a dög egyhatos meg igen akart menni.
Ejj, ilyenkor de marha jó volna,
ha mindkét hátsó kerék egyszerre tolna!
Hunya Úr és Csabihal tervet szőttek egymással,
megkérdezték Barnát, kanyart bevenne-e nagy gázzal.
A Tündérből megmaradt egy négyegyes Torsen,
Kinek már egy ideje gazdája nincsen.
A difit többen átnézték,
Beltartalmát dicsérték.
Azóta áll felújítva,
Csigakerekei meggyógyítva.
Kíváncsiak voltak rája,
hogy áll a difinek a szája,
működik-e rendesen,
összezár-e kedvesen.
Barna persze igent mondott,
félredobott minden dolgot,
hogy a Torsent a kis Mazdába betéve
az önzárós világot átélje.
Néhány átszerelt délután elteltével
nem kellett több gázelvétel.
A sperrhez könnyű hozzászokni,
mennyit kell épp kormányozni,
a kanyarból kifele,
hogy a seggét eltegye.
Barna-Barna nyughatatlan
a hajnali pirkadatban,
hónapokig lankadatlan
a difit egyre nyugodtabban
próbálgatta hervadatlan.
Kezelhető vele a gép,
ahogy azt egyszer megírta GéP-ali,
sokkal nehezebb megindítani,
ám utána gyönyörűen lehet fordítani.
A volánt Hunyának átadta,
ki egy parkolóban elrakta,
eztán szintén arra jutott,
hogy a felújítás sikerre futott.
Hunya Úr igazi úr,
Türelmetlenséggel nem túr.
A sperr lassan egy éve a kocsiban,
Mire engedte, hogy az árát átadjam dolcsiban.
(A költői túlzás nélkül természetesen a hatályos magyar fizetőeszközben történt az adásvétel.)
A dologról egész eddig hallgattam,
Ha véletlen meg nem tarthattam
volna, nehogy itt oktalan
A kedélyeket felverjem sokakban.
Ez idő alatt hibátlan működött,
Az olaj belőle nem csöpögött,
Össze-vissza nem zümmögött,
Benne semmi el nem törött.
Így esett egy hát végül,
hogy a mosolytól kékül
vettem végre egy sperrdifit.
A Frédi-Béni stilótól eltekintve a lényeg röviden az, hogy Hunyának volt egy Torsenje, aminél a Tündér erősebb volt. Ahogy azt Csabi leírta, egy-két helyen megpattant a csigakerék benne. Ezt több - valóban - hozzáértő személy (köztük maga Csabi is) megnézte, a hibát a kerékből kireszelte, hordásképet meg foghézagot meg még bánat tudja miket méregetett, mire azt gondolta mindenki, hogy ennek jónak kell lenni. (Ez véletlen rímelt, bocsi.)
Kellett nekik valaki, aki be tudja magának építeni, hogy ki lehessen próbálni, működik-e szépen. Nekem ebben az volt az üzlet, hogy már rég ki szerettem volna kipróbálni, milyen egy sperres kocsit használni. (De most komolyan.)
Elmondom: jó.
Én is próbálgattam sokat, Hunya is ment az autóval. Mindketten azt mondtuk, hogy működik, ahogy kell. Én meg mondom, ha esetleg eladó, nekem kell, ki se szedem a gépből. Hunya válasza erre az volt, hogy maradjon a kocsiban, próbálgassam még egy jó darabig, ő csak úgy szeretné odaadni, ha fixen minden jó vele. Azóta is működik, boldogan éltek, sallala, szóval már az enyém.
boborider
Velünk: 2448 napja
Ugyanez van nálam is a Conti szíjakkal. Szintén Gatest vettem helyette tavaly, de mivel idén összesen 2x ültem az autóban és akkor éppen nem vinnyogott, nem cseréltem még ki. Csak bízom benne, hogy fűtött, ablak nélküli garázsban fellógatva nem romlik annyit az állaga, hogy az is elkezdjen majd visítani. Köszi, hogy megosztottad a tapasztalatot!
Plazmavago
A 3 éve belekerült Continental hosszbordás szíjak mára borzalmasak lettek. Folyton nyúlnak. Már többször húztam rajtuk, de főleg a generátoré előbb-utóbb mindig elkezdett visítani, nem túl szép jelenség.
Kiszedtem hát őket.
Gates szíjakat tettem most bele, remélem, ezek tartósabbak lesznek. A próbaúton semmi hangjuk nem volt, meglátjuk majd, mit mutatnak idővel. Mindenesetre szerintem szépek, ha más nem is.
Történet:
A 3 éve belekerült Continental hosszbordás szíjak mára borzalmasak lettek. Folyton nyúlnak. Már többször húztam rajtuk, de főleg a generátoré előbb-utóbb mindig elkezdett visítani, nem túl szép jelenség.
Kiszedtem hát őket.
Gates szíjakat tettem most bele, remélem, ezek tartósabbak lesznek. A próbaúton semmi hangjuk nem volt, meglátjuk majd, mit mutatnak idővel. Mindenesetre szerintem szépek, ha más nem is. :)
Plazmavago
De a tiéd amerikai modell, ide látom Amúgy nekem is nagyon tetszik a világítós, de nincs kedven bekábelezni.