Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Így épül az MX-5-öm (build thread)    »    Plazmavágó NBFL-je    |   << vissza

Plazmavágó NBFL-je

2019-11-03 13:06:32
Plazmavago

Plazmavago

Posztok: 211
Velünk: 2100 napja

Már majdnem 2 hónapja használtam az autót, mikor jött egy kisebb ijedelem.

Az F betűnél volt az olajszint, mikor vettem, az eladó azt mondta, egy cseppet sem eszik. Rákérdeztem telefonon is, mikor személyesen találkoztunk is, nem, soha egy cseppet sem. Nézegettem utána, fogy-e, nem fogyott. Majd egyszer csak kevesebb lett, eltűnt 2-3 deci (2000 km-t mentem vele vétel óta akkor).  Nem a világ vége, de azért nem örültem neki, kicsit becsapva éretzem magam, pláne a rozsdás incidens után.

Mivel eddig halogattam az olajcserét, itt megcsináltam. Kapott Motul 8100 X-Cess 5W40-et meg egy gyári Mazda olajszűrőt. Ami amúgy átverés egy kicsit, az MX5parts gyári japánnak árulja, oda is írja, hogy ez nem a Mazda Europe által forgalmazott, amúgy Mahle gyártású szűrő, hanem amit annak idején Japánban beleraktak. Hát ezen virít a Mahle felirat. Vagy csak rosszat küldtek vagy már végleg elfogyott a japán, nem tudom, de ez nem az. Mindegy, nem rossz a Mahle.

„Please note that these are not the European sourced Genuine Mazda filters that are actually made by Mahle which have a "9A" on the end of the part number. These are the proper, original, Japanese filters that were used at the factory.”

Az olajleeresztő csavart az előző tulaj szerelője sziloplaszttal/szilikonnal taknyolta vissza, agyonpréselve a fémtömítést. Mikor vettem a kocsit, többször elmondta, hogy ismer egy nagyon jó szerelőt, hozzá visz mindent sok-sok éve, nagyon bízik benne. Ez után, hát, a fene se tudja…

Letisztítottam mindent, nagy nehezen levágtam a tömítőgyűrűt (annyira rá volt préselődve, nem is lehetett levenni csak úgy), tettem rá újat. Nyomatékra lehúzva tökéletesen tömít, nem értem, miért kellett bele egyáltalán a trutymó.

Kapott új gyertyákat is, NGK BKR6E-11-et. Nézegettem, mi jobbat lehetne tenni bele. A drágák közül persze ott a platina meg irídiumos, de nem hiszem, hogy megéri a plusz pénzt, ki kéne próbálni egyszer. Aztán angolok árulnak hozzá olyan NGK-t is olcsón, aminél az elektróda jobban benyúlik az égéstérbe, ez elvileg teljesítménynövekedést okozna. Na ebben én nem hiszek. Valamiért a japánok ezt így, ekkora benyúlással találták ki annak idején, jobb ebbe nem belepiszkálni. Szóval maradtam az alapváltozatnál.

Ha már kint voltak a gyertyák, megendoszkópoztam a hengereket kicsit, hátha látni valami érdekeset (bíztam benne, hogy inkább ne lássak semmit smile ). Az endoszkóp lidlis, azóta kitapasztaltam, hogy lehet vele egész szép képeket is csinálni, ennél azonban még tanulófázisban voltam, nem lett szép a megvilágítás smile A legnagyobb lerakódás a 3. dugattyún van, de semmi vész nincs vele, ezt én bőven megfelelőnek gondolom.

Kicseréltem a légszűrőt is, hadd lélegezzen szabadon.

Az olajcsere után végre, mióta nálam a kocsi, először eljutottam egy kiadósabb szerpentinezésre. Életemben nem autóztam még akkorát, mint ott. Tényleg csodálatos volt, ráeszméltem, megéri ez az egész, megbocsátottam neki a kellemetlen perceket smile

== Megjegyzés három hónap távlatából ==

A jó hír, hogy az olajcsere óta mentem vele még 2000 km-t, abban volt hajszolósabb menet is, azóta tényleg semennyi nem fogyott.

Nem tudom, lehet nem bele való volt az előző olaj. Vagy arra is gondoltam, lehet, nem nagyon nézegettem a vezérléscsere óta, és ott a szelepfedél levételekor/vezérléscserekor kifolyhatott valamennyi és azóta nem néztem. Nem emlékszem, de ezt nem akarom elhinni magamról. Ami valószínűbb, hogy néztem a szintet szerelő óta, de elkentem a pálcán az olajat, és rosszul olvastam le. Azóta minden olajszint-ellenőrzéskor háromszor nézek szintet, de tényleg nem eszi. Lassan a sűrű nézegetéstől/pálcatörölgetéstől lesz kevesebb.   A lényeg, hogy nem csapott be, akitől vettem, megnyugodtam. smile

Történet:

Az F betűnél volt az olajszint, mikor vettem, az eladó azt mondta, egy cseppet sem eszik. Rákérdeztem telefonon is, mikor személyesen találkoztunk is, nem, soha egy cseppet sem. Nézegettem utána, fogy-e, nem fogyott. Majd egyszer csak kevesebb lett, eltűnt 2-3 deci (2000 km-t mentem vele vétel óta akkor).  Nem a világ vége, de azért nem örültem neki, kicsit becsapva éretzem magam, pláne a rozsdás incidens után.

Mivel eddig halogattam az olajcserét, itt megcsináltam. Kapott Motul 8100 X-Cess 5W40-et meg egy gyári Mazda olajszűrőt. Ami amúgy átverés egy kicsit, az MX5parts gyári japánnak árulja, oda is írja, hogy ez nem a Mazda Europe által forgalmazott, amúgy Mahle gyártású szűrő, hanem amit annak idején Japánban beleraktak. Hát ezen virít a Mahle felirat. Vagy csak rosszat küldtek vagy már végleg elfogyott a japán, nem tudom, de ez nem az. Mindegy, nem rossz a Mahle.

„Please note that these are not the European sourced Genuine Mazda filters that are actually made by Mahle which have a "9A" on the end of the part number. These are the proper, original, Japanese filters that were used at the factory.”

Az olajleeresztő csavart az előző tulaj szerelője sziloplaszttal/szilikonnal taknyolta vissza, agyonpréselve a fémtömítést. Mikor vettem a kocsit, többször elmondta, hogy ismer egy nagyon jó szerelőt, hozzá visz mindent sok-sok éve, nagyon bízik benne. Ez után, hát, a fene se tudja…

Letisztítottam mindent, nagy nehezen levágtam a tömítőgyűrűt (annyira rá volt préselődve, nem is lehetett levenni csak úgy), tettem rá újat. Nyomatékra lehúzva tökéletesen tömít, nem értem, miért kellett bele egyáltalán a trutymó.

Kapott új gyertyákat is, NGK BKR6E-11-et. Nézegettem, mi jobbat lehetne tenni bele. A drágák közül persze ott a platina meg irídiumos, de nem hiszem, hogy megéri a plusz pénzt, ki kéne próbálni egyszer. Aztán angolok árulnak hozzá olyan NGK-t is olcsón, aminél az elektróda jobban benyúlik az égéstérbe, ez elvileg teljesítménynövekedést okozna. Na ebben én nem hiszek. Valamiért a japánok ezt így, ekkora benyúlással találták ki annak idején, jobb ebbe nem belepiszkálni. Szóval maradtam az alapváltozatnál.

Ha már kint voltak a gyertyák, megendoszkópoztam a hengereket kicsit, hátha látni valami érdekeset (bíztam benne, hogy inkább ne lássak semmit :) ). Az endoszkóp lidlis, azóta kitapasztaltam, hogy lehet vele egész szép képeket is csinálni, ennél azonban még tanulófázisban voltam, nem lett szép a megvilágítás :) A legnagyobb lerakódás a 3. dugattyún van, de semmi vész nincs vele, ezt én bőven megfelelőnek gondolom.

Az olajcsere után végre, mióta nálam a kocsi, először eljutottam egy kiadósabb szerpentinezésre. Életemben nem autóztam még akkorát, mint ott. Tényleg csodálatos volt, ráeszméltem, megéri ez az egész, megbocsátottam neki a kellemetlen perceket :)

A jó hír, hogy az olajcsere óta mentem vele még 2000 km-t, abban volt hajszolósabb menet is, azóta tényleg semennyi nem fogyott.

Nem tudom, lehet nem bele való volt az előző olaj. Vagy arra is gondoltam, lehet, nem nagyon nézegettem a vezérléscsere óta, és ott a szelepfedél levételekor/vezérléscserekor kifolyhatott valamennyi és azóta nem néztem. Nem emlékszem, de ezt nem akarom elhinni magamról. Ami valószínűbb, hogy néztem a szintet szerelő óta, de elkentem a pálcán az olajat, és rosszul olvastam le. Azóta minden olajszint-ellenőrzéskor háromszor nézek szintet, de tényleg nem eszi. Lassan a sűrű nézegetéstől/pálcatörölgetéstől lesz kevesebb.  A lényeg, hogy nem csapott be, akitől vettem, megnyugodtam. :)

Ha már kint voltak a gyertyák, megendoszkópoztam a hengereket kicsit, hátha látni valami érdekeset (bíztam benne, hogy inkább ne lássak semmit :) ). Az endoszkóp lidlis, azóta kitapasztaltam, hogy lehet vele egész szép képeket is csinálni, ennél azonban még tanulófázisban voltam, nem lett szép a megvilágítás :) A legnagyobb lerakódás a 3. dugattyún van, de semmi vész nincs vele, ezt én bőven megfelelőnek gondolom.

Az olajcsere után végre, mióta nálam a kocsi, először eljutottam egy kiadósabb szerpentinezésre. Életemben nem autóztam még akkorát, mint ott. Tényleg csodálatos volt, ráeszméltem, megéri ez az egész, megbocsátottam neki a kellemetlen perceket :)

Nem tudom, lehet nem bele való volt az előző olaj. Vagy arra is gondoltam, lehet, nem nagyon nézegettem a vezérléscsere óta, és ott a szelepfedél levételekor/vezérléscserekor kifolyhatott valamennyi és azóta nem néztem. Nem emlékszem, de ezt nem akarom elhinni magamról. Ami valószínűbb, hogy néztem a szintet szerelő óta, de elkentem a pálcán az olajat, és rosszul olvastam le. Azóta minden olajszint-ellenőrzéskor háromszor nézek szintet, de tényleg nem eszi. Lassan a sűrű nézegetéstől/pálcatörölgetéstől lesz kevesebb.   A lényeg, hogy nem csapott be, akitől vettem, megnyugodtam. :)

2019-11-02 16:57:07
Plazmavago

Plazmavago

Előző hétvégén kicsit betett a sárvédő le-fel, valami lightosabb feladatot kerestem a listáról.

Az autó „szájába” lehet kapni mindenféle utángyártott rácsot, hogy ne kapjon követ a hűtő, jelen esetben a klímahűtő, az van előrébb.  A klímahűtőn az már látszik, hogy látott szebb napokat, kapott szegény törődést az élettől kavicsok formájában, de erteszteni nem ereszt, a klíma hűt mint a barom, lényegi baja nincs, csak nem túl szép, ha alulról belenézünk. Hogy ne is legyen baja, szerettem volna egy szép rácsot elé.

Azt hittem egy utángyártott rács filléres tétel lesz, de aztán mikor rendeltünk az MX5partsról, és dobtam volna a kosárba, jött a pofáraesés. Olyat szerettem volna, ami nem látszik, tehát fekete. Kb. 15000 Ft-ra jött volna ki, amihez azért egy kicsit skót vagyok. Nem akarok spórolni a kocsin, de ezt eléggé túlárazottnak éreztem, nem vettem meg.

Úgyis kellett egyéb okból sűrű fémhálót venni itthonra, ráadásul minimum 1 métert adtak csak a boltban, jutott belőle ide is. Sajna horganyzott volt csak.

Csináltam hozzá kartonból egy sablont, beleszabtam a hálót, két gyári csavart kivéve, majd a rácsot közéfogva visszatéve tudtam azokkal rögzíteni.

Az eredménnyel nem voltam egészen elégedett, mert a horganyzott rács látszott messziről, nem volt szép. Rács kivesz, matt feketére lefúj, visszatesz. Így már jó, nem látszik, nem sérül a gyári kinézet. Kicsit tartottam tőle, hogy majd a menetszél zörgeti vagy behajlítja, egy lezárt német autópályán mentem vele már egészen gyorsan azóta, semmi baja. A másik félelmem, hogy a horganygott dolgok festésével nincs jó tapasztalatom, általában igen hamar ledobják magukról a festéket. Kb. három hónapja van fent, még semmi baja, de ha már megcsúnyul, legfeljebb kiveszem, és újrafújom...

Egy darazsat már meg is fogott smile

Nem lett szerintem rossz kvázi ingyen smile

2019-11-01 14:17:07
Plazmavago

Plazmavago

Válasz erre: @susu #138944 

Jön majd az is smile

Ezt már szerettem is volna kérdezni, hogy ki mennyit szokott belefújni... Hát azért én 3-at nem tettem bele, az jó sok, de jutott bőven smile

2019-11-01 14:11:17
susu

susu

Posztok: 493
Velünk: 2465 napja

Válasz erre: @Plazmavago #138943 

Szép munka! smile Küszöb-ürrgvédelmet javaslom még pluszba, 3 liter bele tud menni a két küszöbbe, nem kell sajnálni smile

[...] hát nem az volt az autó birtoklásának legdicsőbb perce.

Ezek a percek tudnak nagyon erős kötődést (ami külső megfigyelőnek betegesnek tűnhet) az autódhoz smile  

aláírás

Touge Runnerz

2019-11-01 13:50:47
Plazmavago

Plazmavago

Jöjjön egy nagy falat, hardcore MX-5 téma.

A vásárlási átnézéskor jól körbenéztem, szépen szisztematikusan haladva. Megnéztem az alját elöl is, oké-oké, szép egészséges fém, semmi baja, nézzük tovább…

Aztán első mosáskor gyanús lett, hogy az első sárvédő alja és a küszöb találkozásánál volt egy pötty rozsda.

Mikor a lengőkarokat festettem, és kiszedtem a doblemezvédő műanyagokat, azt mondtam ugye akkor, hogy a doblemezek faszák, de sajnos olyat is láttam, amit nem akartam. Az első sárvédő aljánál nem takarították ki a behullott leveleket, ráadásul valószínűleg sokat állt fa alatt, jól tele volt. Mikor műanyagokat kiszedtem, sűrített levegővel kifúvattam, láttam, hogy a sárvédő belül, illetve a kocsi váza is rozsdás. Tehát vásárláskor mégsem voltam elég körültekintő. Emlékeztek, azzal a felkiáltással vettem, hogy „csak egy kicsi a küszöb végén, sehol máshol”. Ott egy kicsit csalódtam magamban is (ezek szerint nem néztem át elég alaposan) és az autóban.

Mivel most ez az egyetlen autóm, ezzel járok munkába is, így a javításokat a hétvégére kellett besűríteni úgy, hogy hétfő reggel össze legyen rakva.

Egy szabad hétvégén péntek délután nekiálltam bontani. Levettem a lökhárítót és mindkét első sárvédőt. Ez pár youtube-video után egyáltalán nem nehéz művelet, pár csavart meg patentet kell kiszedni hozzá. Bontás után hirtelen úgy éreztem, egy roncstelep egyik lakóját látom magam előtt.

Ez a látvány fogadott belül:

Nem jó, de nem is tragikus. Tényleg csak felületi rozsda, szóval sikerült időben elkapni. Viszont ha nem veszem észre, előbb-utóbb lett volna egy szép nagy lyuk az első sárvádőben plusz alatta is az autó vázán...

Jött a drótkorong-Korant-Hamerite szentháromság. Nem szerettem volna, ha bármi is látszik az egész műveletből, az is megfordult a fejemben, hogy a végén gyári színnel lefújom az egészet, de azt egy kicsit overkillnek éreztem egy olyan helyre, ami igazából nem is látszik, maximum az ajtót kitárva, bekukucskálva, éppen csak egy kicsit. De azért hogy ne keltsen gányolásérzet se, ezüst és fekete Hamerite-ot elegyítve az autó színéhez hasonlót kevertem, azt kapott minden. Ha már úgyis itt voltam, kezemben az ecsettel, tisztítás után lefestettem a nyúlványokat is, ugyanis azoknak tényleg semmi bajuk nem volt, maradjanak is így.

A képek nem biztos, hogy visszaadják, a saras, poros izé festés előtt higítóval és denaturált szesszel le lett tisztítva.

Persze itt mindent mindkét oldalon meg kellett csinálni. Az autó egész első váza (vagy hogyishívák, a sárvédő mögötti rész a lámpáig), ami sosem látszik, kapott Hamerite-ot:

Ekkor július 20. volt, dög meleg, persze rövidgatya-póló. Épp az egyik sárvédő belsejét drótkorongoztam. A fúrógépen van az a retesz, amivel nyélgázon rögzíthető, így nem kell húzni folyton a kart. Egyik kézben a fúrógép, másikkal a sárvédőt tartom. A lemez széléhez érve megcsúszott a drótkorong, rá a jobb alkaromra. Sajnos/szerencsére kesztyű volt rajtam, azt feltekerte, de ez a dög olyan erős, alig bírtam megfogni. Gyorsan kirántottam a dugót a falból. Szerencsére nem kapott bele a kezembe nagyon mélyen, de egy hétig tisztán látszott a nyoma. Hadakozásomban a sárvédő leesett a bakokról, hála az égnek a fűben csináltam, puhára érkezett, nem lett baja, karc se lett rajta.

A sárvédő teljes egészét belül lehamerite-oztam (elől is, egészen a lámpáig), arról az állapotról már sajna elfelejtettem képet csinálni.

Különbség, előtte-utána:

Már csak mindent össze kellett rakni. Itt jöttem rá, hogy a panelhézagokat jól kéne beállítani, nem csak úgy felszórni a sárvédőket. Igazából ez sem nehéz művelet, két segítő kézzel még könnyebb.

Annyi meglepi volt még, hogy a jobb sárvédő egyik alsó csavarját mikor becsavartam, leszakadt a csavar feje. Az ott már vasárnap késő délután volt. Ott két és fél nap után, a földön fetrengve, izzadtan, koszosan, fájó-feltépett kézzel, hát nem az volt az autó birtoklásának legdicsőbb perce. Nagy nehezen kiimádkoztam a beszakadt csavart, tettem bele másikat.

Remélem, ezzel most egy ideig nem lesz baj.

== A történet tanulsága ==

1. A munka önmagában nem lett volna sok, egy hobbiautón - mint azt nyilván tudjátok - ez így nem olyan nagy dolog. Nekiállok, aztán elkészül, amikor elkészül, ha majd jövő hétvégén, akkor jövő hétvégén. Csak így volt rossz csinálni, hogy nem volt másik kocsim. *Még most sincs, nemsokára azonban lesz egy off autóm télire, hogy ne kelljen szegényemet elrohasztani a sós latyakban.* Nyilván, ha nem készülök el vele, eljutottam volna máshogy melóba, de így azért egyerűbb volt az.
  2. Mialatt csináltam, azt gondoltam, nem néztem át elég alaposan az autót. Valóban, lehettem volna alaposabb, de most már azt hiszem, ezt nem nagyon lehet kívülről észrevenni. Az a kicsi rozsdapötty lehetett volna gyanús a két elem találkozásánál - ha észreveszem, de nem vettem. Nem is ott kerestem a rozsdát. Talán szerencse kérdése, és az előző gazdi(k) lelkiismeretességén múlik, rozsdásodásnak indul-e ott belül.
  3. Csak kis eséllyel kerülünk ilyen helyzetbe, ha rendszeresen ki van takatítva a levél/sár/miegyéb a sárvédők mögül. Eddig is tudtam ennek fontosságát, most azonban már arra is háklis vagyok, ha csak egy levelet látok a sárvédő mögött egy autóban. Aki nem szokta takarítani, nézze meg, pucolja ki.

Történet:

Jöjjön egy nagy falat, hardcore MX-5 téma.

A vásárlási átnézéskor jól körbenéztem, szépen szisztematikusan haladva. Megnéztem az alját elöl is, oké-oké, szép egészséges fém, semmi baja, nézzük tovább…

Aztán első mosáskor gyanús lett, hogy az első sárvédő alja és a küszöb találkozásánál volt egy pötty rozsda.

Mikor a lengőkarokat festettem, és kiszedtem a doblemezvédő műanyagokat, azt mondtam ugye akkor, hogy a doblemezek faszák, de sajnos olyat is láttam, amit nem akartam. Az első sárvédő aljánál nem takarították ki a behullott leveleket, ráadásul valószínűleg sokat állt fa alatt, jól tele volt. Mikor műanyagokat kiszedtem, sűrített levegővel kifúvattam, láttam, hogy a sárvédő belül, illetve a kocsi váza is rozsdás. Tehát vásárláskor mégsem voltam elég körültekintő. Emlékeztek, azzal a felkiáltással vettem, hogy „csak egy kicsi a küszöb végén, sehol máshol”. Ott egy kicsit csalódtam magamban is (ezek szerint nem néztem át elég alaposan) és az autóban.

Mivel most ez az egyetlen autóm, ezzel járok munkába is, így a javításokat a hétvégére kellett besűríteni úgy, hogy hétfő reggel össze legyen rakva.

Egy szabad hétvégén péntek délután nekiálltam bontani. Levettem a lökhárítót és mindkét első sárvédőt. Ez pár youtube-video után egyáltalán nem nehéz művelet, pár csavart meg patentet kell kiszedni hozzá. Bontás után hirtelen úgy éreztem, egy roncstelep egyik lakóját látom magam előtt.

Ez a látvány fogadott belül:

Nem jó, de nem is tragikus. Tényleg csak felületi rozsda, szóval sikerült időben elkapni. Viszont ha nem veszem észre, előbb-utóbb lett volna egy szép nagy lyuk az első sárvádőben plusz alatta is az autó vázán...

Jött a drótkorong-Korant-Hamerite szentháromság. Nem szerettem volna, ha bármi is látszik az egész műveletből, az is megfordult a fejemben, hogy a végén gyári színnel lefújom az egészet, de azt egy kicsit overkillnek éreztem egy olyan helyre, ami igazából nem is látszik, maximum az ajtót kitárva, bekukucskálva, éppen csak egy kicsit. De azért hogy ne keltsen gányolásérzet se, ezüst és fekete Hamerite-ot elegyítve az autó színéhez hasonlót kevertem, azt kapott minden. Ha már úgyis itt voltam, kezemben az ecsettel, tisztítás után lefestettem a nyúlványokat is, ugyanis azoknak tényleg semmi bajuk nem volt, maradjanak is így.

A képek nem biztos, hogy visszaadják, a saras, poros izé festés előtt higítóval és denaturált szesszel le lett tisztítva.

Persze itt mindent mindkét oldalon meg kellett csinálni. Az autó egész első váza (vagy hogyishívák, a sárvédő mögötti rész a lámpáig), ami sosem látszik, kapott Hamerite-ot:

Ekkor július 20. volt, dög meleg, persze rövidgatya-póló. Épp az egyik sárvédő belsejét drótkorongoztam. A fúrógépen van az a retesz, amivel nyélgázon rögzíthető, így nem kell húzni folyton a kart. Egyik kézben a fúrógép, másikkal a sárvédőt tartom. A lemez széléhez érve megcsúszott a drótkorong, rá a jobb alkaromra. Sajnos/szerencsére kesztyű volt rajtam, azt feltekerte, de ez a dög olyan erős, alig bírtam megfogni. Gyorsan kirántottam a dugót a falból. Szerencsére nem kapott bele a kezembe nagyon mélyen, de egy hétig tisztán látszott a nyoma. Hadakozásomban a sárvédő leesett a bakokról, hála az égnek a fűben csináltam, puhára érkezett, nem lett baja, karc se lett rajta.

A sárvédő teljes egészét belül lehamerite-oztam (elől is, egészen a lámpáig), arról az állapotról már sajna elfelejtettem képet csinálni.

Különbség, előtte-utána:

Már csak mindent össze kellett rakni. Itt jöttem rá, hogy a panelhézagokat jól kéne beállítani, nem csak úgy felszórni a sárvédőket. Igazából ez sem nehéz művelet, két segítő kézzel még könnyebb.

Annyi meglepi volt még, hogy a jobb sárvédő egyik alsó csavarját mikor becsavartam, leszakadt a csavar feje. Az ott már vasárnap késő délután volt. Ott két és fél nap után, a földön fetrengve, izzadtan, koszosan, fájó-feltépett kézzel, hát nem az volt az autó birtoklásának legdicsőbb perce. Nagy nehezen kiimádkoztam a beszakadt csavart, tettem bele másikat.

Remélem, ezzel most egy ideig nem lesz baj.

== A történet tanulsága ==

1. A munka önmagában nem lett volna sok, egy hobbiautón - mint azt nyilván tudjátok - ez így olyan nagy dolog. Nekiállok, aztán elkészül, amikor elkészül, ha majd jövő hétvégén, akkor jövő hétvégén. Csak így volt rossz csinálni, hogy nem volt másik kocsim. *Még most sincs, nemsokára azonban lesz egy off autóm télire, hogy ne kelljen szegényemet elrohasztani a sós latyakban.* Nyilván, ha nem készülök el vele, eljutottam volna máshogy melóba, de így azért egyerűbb volt az.
  2. Mialatt csináltam, azt gondoltam, nem néztem át elég alaposan az autót. Valóban, lehettem volna alaposabb, de most már azt hiszem, ezt nem nagyon lehet kívülről észrevenni. Az a kicsi rozsdapötty lehetett volna gyanús a két elem találkozásánál - ha észreveszem, de nem vettem. Nem is ott kerestem a rozsdát. Talán szerencse kérdése, és az előző gazdi(k) lelkiismeretességén múlik, rozsdásodásnak indul-e ott belül.
  3. Csak kis eséllyel kerülünk ilyen helyzetbe, ha rendszeresen ki van takatítva a levél/sár/miegyéb a sárvédők mögül. Eddig is tudtam ennek fontosságát, most azonban már arra is háklis vagyok, ha csak egy levelet látok a sárvédő mögött egy autóban. Aki nem szokta takarítani, nézze meg, pucolja ki.
2019-10-31 16:42:58
Plazmavago

Plazmavago

Már vételkor a próbakörön nagyon zavaró volt a jelenség, amit szerintem minden NBFL tulaj ismer, ha még oldották már meg előtte mások. A középkonzol második, nagyobb rekeszének – a pohártartó – fedelének a rugóját egy kis műanyag pöcök tartja gyárilag. Ez eltörik, a rugó kiesik, és vezetés közben pont arra tenném a könyököm, ami a rugó hiányában felnyílik, így útban van, és csak nehezen tudok tőle váltani.

Szétszedtem hát a középkonzolt, remélve, hogy a rugó ott lesz valahol alatta, és csak vissza kell tenni. Nem volt. Gondoltam, keresek bele egyet, de épp nem találtam itthon semmi erre alkalmasat. Megnéztem, hol árulnak ilyet. Angliában, ha jól emlékszem, olyan 2000 Ft lett volna a rugó, meg még 2500 a posta. Ha beszélek az eladóval, és jófej, talán föl tudná adni postán olcsóbban is, de azért ez elég macera, meg még akkor is nagyon drága egy egyszerű rugóért.

A konzol levételekor viszont láttam a másik szokásos dolgot, a váltó gumiharangja el volt szakadva. Így a rugó hiánya annyira nem hatott meg, úgyis szét kell majd szedni még egyszer ha szereztem bele gumiharangot, teszek majd bele akkor valamilyen rugót.

Az MX5partsos group buyban vettem gyári Mazda gumiharang-készletet.

Középkonzol újra szétkap, váltóbot kiszed, kis gumiharang kicserél, régi fehér műanyag gyűrű le, váltóbot alul alaposan megzsíroz, új fehér műanyag gyűrű fel, kulisszából régi olaj maradéka leszív, került bele 92 ml váltóolaj (így sikrült smile ), váltóbot vissza, nagy gumiharang ráapplikál.

Előtte-utána képek:

Közben kitaláltam, hogy hegesztőpálcából talán tudnék hajtani rugót a pohártartóhoz. Csavar-alátét párossal pótoltam a műanyag dobozról letört kis pöcköt (ez nem teljesen saját ötlet volt, neten láttam). A vicc az, hogy gyárilag van egy lyukas cső rajta, pont jó helyen, mintha direkt erre találták volna ki. Szerintem jó lett smile

Mindent összerakva csodás az eredmény, a fedél már lehajtva marad.

Holnap izgi rész jön 

Történet:

Már vételkor a próbakörön nagyon zavaró volt a jelenség, amit szerintem minden NBFL tulaj ismer, ha még oldották már meg előtte mások. A középkonzol második, nagyobb rekeszének – a pohártartó – fedelének a rugóját egy kis műanyag pöcök tartja gyárilag. Ez eltörik, a rugó kiesik, és vezetés közben pont arra tenném a könyököm, ami a rugó hiányában felnyílik, így útban van, és csak nehezen tudok tőle váltani.

Szétszedtem hát a középkonzolt, remélve, hogy a rugó ott lesz valahol alatta, és csak vissza kell tenni. Nem volt. Gondoltam, keresek bele egyet, de épp nem találtam itthon semmi erre alkalmasat. Megnéztem, hol árulnak ilyet. Angliában, ha jól emlékszem, olyan 2000 Ft lett volna a rugó, meg még 2500 a posta. Ha beszélek az eladóval, és jófej, talán föl tudná adni postán olcsóbban is, de azért ez elég macera, meg még akkor is nagyon drága egy egyszerű rugóért.

A konzol levételekor viszont láttam a másik szokásos dolgot, a váltó gumiharangja el volt szakadva. Így a rugó hiánya annyira nem hatott meg, úgyis szét kell majd szedni még egyszer ha szereztem bele gumiharangot, teszek majd bele akkor valamilyen rugót.

Az MX5partsos group buyban vettem gyári Mazda gumiharang-készletet.

Középkonzol újra szétkap, váltóbot kiszed, kis gumiharang kicserél, régi fehér műanyag gyűrű le, váltóbot alul alaposan megzsíroz, új fehér műanyag gyűrű fel, kulisszából régi olaj maradéka leszív, került bele 92 ml váltóolaj (így sikrült :) ), váltóbot vissza, nagy gumiharang ráapplikál.

Előtte-utána képek:

Közben kitaláltam, hogy hegesztőpálcából talán tudnék hajtani rugót a pohártartóhoz. Csavar-alátét párossal pótoltam a műanyag dobozról letört kis pöcköt (ez nem teljesen saját ötlet volt, neten láttam). A vicc az, hogy gyárilag van egy lyukas cső rajta, pont jó helyen, mintha direkt erre találták volna ki. Szerintem jó lett :)

Mindent összerakva csodás az eredmény, a fedél már lehajtva marad.

2019-10-30 13:20:48
Plazmavago

Plazmavago

Vételkor jó alaposan körbenéztem, vittem plédet, aláfeküdtem, amiennyire tudtam. Láttam, hogy a lengőkarokon van némi felületi rozsda, meg szerettem volna csinálni, míg nagyobb baj nem lesz belőle.

A nem látható helyeken nekem egy jól bevált receptem van a rozsdára:

1. Drótkoronggal/drótkefével minden eltávolítható részt levakarni, ha lehet, a csupasz fémig.
  2. Koranttal 2 rétegben lekenni. Véletlen fedeztem fel a Korantot pár éve, azóta rengeteg helyről hallottam már dicsőíteni, nem alaptalanul. Olcsó, egyszerű felkenni, vízzel mosható az ecset, nem csinál nagy koszt.
  3. Hamerite-tal 2 rétegben lekenni. Jó lenne egy egyszerű zománcfesték (pl. Trinát) is, de azok szerintem rendre elmaradnak minőségben a Hamerite-tól. Ezzel egyszerűbb is dolgozni, én tartósabbnak is gondolom. Plusz ez önmagában is jó a rozsdára, ami nem épp hátrány a kis Mazdánkat ismerve, jól jön az extra védelem. Elvileg a Korant nem is kéne, ez simán rákenhető lenne a rozsdás vasra, de így a biztos smile

Ilyen volt eredetileg (a második képen már le van tisztítva):

Ha már itt jártam, leszedtem a kerékdobvédő fekete műanyagokat kipucolni alóla a dzsuvát. Annak ellenére, hogy ilyen mértékben állt bent a retek, a doblemezeknek semmi baja nem volt, tök szép volt minden. Nagy kő.

A második réteg Hamerite után ilyenek lettek a lengőkarok (alulról ugyanilyen, csak arról nincs képem):

Más téma:

A szőnyegek, amikkel vettem a kocsit, borzasztóak voltak. Nem hittem volna, hogy egy rossz autószőnyeg ennyire meg tudja keseríteni az ember életét. Képzeljetek el egy használt vászonzsákot, na olyan volt. Beszálláskor kisimítottam, 2 perc után egy gombócba összegyűrődve hevert valahol a lábam/pedálok alatt. Nem tudom, honnan szerezték, hogy bírták így használni a kocsit, mennie kellett.

A júliusi MX5partsos group buyban vettem egy garnitúra gyári szőnyeget, illetve utángyártott MX5partsos pedálgumikat, ugyanis a fékpedálé hiányzott, a kuplungpedálé sem volt már a legszebb. A pedálgumik minősége nagyon jó, örülök, hogy ezt vettem, ehhez képest nem hiszem, hogy a gyári megér kétszer ennyit (oké, a gyári állapot a cél, de nem körömszakadtáig smile ).

A gyári szőnyeg minősége eleinte tetszett, nyilván tökéletesen méretpontos, jár hozzá egy műanyag lefogató fül, könnyű berakni. Kb. egy hónap használat után viszont a jobb sarkam alatt kezdett lelapulni látható mértékben, így a további károsodások megelőzése érdekében bementem a Tescóba, kerek 482 forintért vettem egy Prémium Autószőnyeget, amit a gyárira ráhelyezve használok. Tény, nem a legszebb megoldás, meg kicsit értelmét veszti az alatta levő szép, de azt nagyon sajnálnám elhasználni. Ha a tescós ki is lukad, nem zavar, de a gyári épségben marad. Nem csúszkál egyáltalán, semennyire nem zavaró a jelenléte. Minőségre amúgy durván meglepően jó. Állagra, színre, textúrára, még a hátulján lévő érdes rész is kísértetiesen hasonlít a hússzor drágább gyárira… Lehet, hogy ugyanazok a kínai kisgyerekek készítik?

2019-10-29 13:57:47
Plazmavago

Plazmavago

Jöjjön egy OFF post, szerelés nem lesz benne. Okmányirodában jártam, átírattam a kocsit, szerintem a körülményessége miatt érdemel pár sort. Nem véletlen most írom csak ezt, kronológiai sorrendben haladok, ez vásárlás után két és fél héttel sikerült csak.

Az autó magyar papíros volt, ezzel semmi extra. A bökkenő ott jött, hogy az eladó nem találta a törzskönyvet. Nyilván nem örültem neki, de látszott, hogy nincs baj az eredetével, ezen nem akadtam fenn.

Kb. ismertem, mi a teendő, de azért utánanéztünk gyorsan. Az internet azt mondta:

1, bele kell írni az adásvételibe,

2, az eladónak be kell jelenteni az okmányirodában a törzskönyv elvesztését,

3, egyszer majd valamikor megjelenik a Magyar Közlönyben a körözött törzsszámok között a sorszáma,

4, két hétig körözik, ha ezalatt nem jelentkezik senki a törzskönyvvel,

5, bemegyek az okmányirodába, átíratom a kocsit, megkapom a forgalmit, majd küldik postán az új törzskönyvet

Itt azért nyilván bennem volt a félsz, hátha valaki felmutatja idő közben a törzskönyvet, mert akkor az övé a gép, bukom a kocsit, bukom a vételárat meg amit azóta költöttem rá, csináltam vele stb. Bíztam benne, hogy erre nem kerül sor.

Illetve a 4. és 5. pont sorrendje/mivolta nem egészen biztos.

Beleírtuk az adásvételibe, ahogy kell, szombati napon vettem, ő hétfőn be is jelentette az ő részét. Én meg hétfőn elvittem eredetvizsgára, nem volt semmi gond. Olvastam, hogy telefonon le lehet kérdezni, megjelent-e már a Közlönyben. Felhívtam őket, ez természetesen így nem működik, be kell menni személyesen. Csütörtök táján bementem, hátha engedik átírni. Vártam egy órát a sorban, mondta a hölgy, hogy látja a rendszerben, már bejelentették, jöjjek vissza jövőhét vége felé, de a neten is meg tudom nézni, mikor frissült a körözött lista, ha megjelent, jöjjek be, átírathatom, de a kétheti körözés alatt, de ha jelentkezik valaki a törzskönyvvel, akkor az övé az autó.

Jövő csütörtökön láttam, frissült a lista. Visszamentem, vártam egy órát. Értem én, hogy GDPR meg minden, de nagyjából 10 percbe telt (ami ott ülve elég sok idő…), mire minden iratomat elkért átnézett, közben többször felnézett, biztosan én vagyok-e a személyimen, az adásvételit percekig tanulmányozta, majd azt mondta a hölgy, hogy még nem jelent meg, jöjjek vissza jövőhéten.

Visszajöttem jövőhéten, vártam egy órát, sorra kerültem. Megjelent (úgy, hogy a netes lista az előző bentjárásom óta nem frissült), át lehet íratni. Ráadásul azt mondták, ha már megjelent, az már egy lezárt történet, akárki akármit csinál, az enyém a kocsi, kész. Nem kezdtem el feszegetni, hogy előtte a saját kollégája tök mást mondott, valószínűleg sosem derül ki pontosan, hogyan működik ez a helyzet, a lényeg, hogy átirattam, azóta sem reklamált senki hála az égnek.

Hazafelé új forgalmival azért elmentem egy hosszabb körre. smile

Két héten belül megjött az új, nevemre szóló törzskönyv, így már a papírjai is rendezettek.

Történet:

Jöjjön egy OFF post, szerelés nem lesz benne. Okmányirodában jártam, átírattam a kocsit, szerintem a körülményessége miatt érdemel pár sort. Nem véletlen most írom csak ezt, kronológiai sorrendben haladok, ez vásárlás után két és fél héttel sikerült csak.

Az autó magyar papíros volt, ezzel semmi extra. A bökkenő ott jött, hogy az eladó nem találta a törzskönyvet. Nyilván nem örültem neki, de látszott, hogy nincs baj az eredetével, ezen nem akadtam fenn.

Kb. ismertem, mi a teendő, de azért utánanéztünk gyorsan. Az internet azt mondta:

3, egyszer majd valamikor megjelenik a Magyar Közlönyben a körözött törzsszámok között a sorszáma,

5, bemegyek az okmányirodába, átíratom a kocsit, megkapom a forgalmit, majd küldik postán az új törzskönyvet

Itt azért nyilván bennem volt a félsz, hátha valaki felmutatja idő közben a törzskönyvet, mert akkor az övé a gép, bukom a kocsit, bukom a vételárat meg amit azóta költöttem rá, csináltam vele stb. Bíztam benne, hogy erre nem kerül sor.

Beleírtuk az adásvételibe, ahogy kell, szombati napon vettem, ő hétfőn be is jelentette az ő részét. Én meg hétfőn elvittem eredetvizsgára, nem volt semmi gond. Olvastam, hogy telefonon le lehet kérdezni, megjelent-e már a Közlönyben. Felhívtam őket, ez természetesen így nem működik, be kell menni személyesen. Csütörtök táján bementem, hátha engedik átírni. Vártam egy órát a sorban, mondta a hölgy, hogy látja a rendszerben, már bejelentették, jöjjek vissza jövőhét vége felé, de a neten is meg tudom nézni, mikor frissült a körözött lista, ha megjelent, jöjjek be, átírathatom, de a kétheti körözés alatt, de ha jelentkezik valaki a törzskönyvvel, akkor az övé az autó.

Jövő csütörtökön láttam, frissült a lista. Visszamentem, vártam egy órát. Értem én, hogy GDPR meg minden, de nagyjából 10 percbe telt (ami ott ülve elég sok idő…), mire minden iratomat elkért átnézett, közben többször felnézett, biztosan én vagyok-e a személyimen, az adásvételit percekig tanulmányozta, majd azt mondta a hölgy, hogy még nem jelent meg, jöjjek vissza jövőhéten.

Visszajöttem jövő héten, vártam egy órát, sorra kerültem. Megjelent (úgy, hogy a netes lista az előző bentjárásom óta nem frissült), át lehet íratni. Ráadásul azt mondták, ha már megjelent, az már egy lezárt történet, akárki akármit csinál, az enyém a kocsi, kész. Nem kezdtem el feszegetni, hogy előtte a saját kollégája tök mást mondott, valószínűleg sosem derül ki pontosan, hogyan működik ez a helyzet, a lényeg, hogy átirattam, azóta sem reklamált senki hála az égnek.

Hazafelé új forgalmival azért elmentem egy hosszabb körre. :)

Két héten belül megjött a nevemre szóló új törzskönyv, most már a papírjai is rendezettek.

Visszajöttem jövő héten, vártam egy órát, sorra kerültem. Megjelent (úgy, hogy a netes lista az előző bentjárásom óta nem frissült), át lehet íratni. Ráadásul azt mondták, ha már megjelent, az már egy lezárt történet, akárki akármit csinál, az enyém a kocsi, kész. Nem kezdtem el feszegetni, hogy előtte a saját kollégája tök mást mondott, valószínűleg sosem derül ki pontosan, hogyan működik ez a helyzet, a lényeg, hogy átirattam, azóta sem reklamált senki hála az égnek.

Hazafelé új forgalmival azért elmentem egy hosszabb körre. :)

Két héten belül megjött az új, nevemre szóló törzskönyv, így már a papírjai is rendezettek.

2019-10-29 12:34:58

pedro

Posztok: 6
Velünk: 1977 napja

Gratulálok hozzá! Nagyon kíváncsi vagyok a tapasztalataidra, amiket remélem idővel meg-megosztasz majd, mert nagyon hasonló szintű autót szeretnék én is (NBFL, klíma, ülésfűtés, bőrülés). 

2019-10-28 21:28:11

effiksz

Posztok: 6
Velünk: 1989 napja

Szia!

Nagyon örülök, hogy megosztod az infókat velünk! smile
Én is a napokban lettem 'csapattag', egy megszólalásig hasonló NB-vel, mint a tied

Lelkesen várom a további bejegyzéseket, szeretném látni, hogy mivel fogok szemberkerülni a következő hetekben smile

2019-10-28 12:44:32
Plazmavago

Plazmavago

Válasz erre: @GPali #138875 
A kérdés jogos, egyszer régen beakadt ez a szó, valamiért nagyon megtetszett, több helyen így vagyok regisztrálva 

A sperr gondolatával már játszottam 

2019-10-28 11:55:42
GPali

GPali

Posztok: 751
Velünk: 2910 napja

Tök szép autó, gratulálok!

Szuper ahogy gondolkodsz, kell is a folyadékok cseréje!

Nekem egyelőre egy kardinális kérdésem volna: Miért Plazmavágó a nickneved?

u.i.: Szinte már látom magam előtt ahogy egy hideg decemberi napon fórumot olvasgatva/mx5 videókat nézve bekattansz és elindulsz az apró módosítások halálos, egyben gyönyörű leejtőjén. Csak egy gyári torsen... Csak egy sportszűről... najó egy jobb futómű... Végül is akkor már a hagja is lehetne másabb...

aláírás

Touge Runnerz

2019-10-28 11:28:59
Plazmavago

Plazmavago

Szeretek szerelgetni, de van az a szint, amit azért itthon nem vállalnék be, pláne úgy, hogy ez most az egyetlen, napi járós autóm. Ez most nevezetesen a vezérléscsere. Biztosan meg tudnám csinálni, de a vezérlés nem játék, jobb ezt szerelőre bízni.

Alapvetően csak a vezérlés miatt vittem oda, hogy majd a többi dolgot megoldom rajta én, de velejáróként cserélte a szelepfedéltömítést is, ami pont jó, úgyis könnyezett. Aztán reggel hidegben visítottak az ékszíjak, ki tudtam volna én is cserélni, de ha már ott matat a szerelő, azokat is kicserélte. Bűn lett volna a vízpumpát kihagyni a körből, az is új lett.

A nedvek közül hátra volt még a fék-, kuplung- és szervofolyadék, nem akartam szenvedni velük, ezeket is ő cserélte.

Láttam már vételkor, hogy a hűtő teteje barnállik, volt is rajta pár mikrorepedés. Felírtam a "majd egyszer" listára, azt gondoltam, egyelőre ráér, azt majd jövőre. Hát nem ért rá, épp mikor végzett volna a kocsival, látta, hogy elpattant a műanyag. Azt mondta, nem sértette meg, szabadkozott miatta nagyon szegény. Lehet, hogy véletlen megbökte, talán észre sem vette, mindegy, nem bánom egyáltalán, sőt. Inkább ott, akkor, nála, mint az út szélén a legközelebbi tanyától 100 km-re. Annyira bántotta, hogy nála ment tönkre, hogy a saját kedvezményére véve rakott bele egy újat. Ha szól előre, jó lett volna valami fémtetejű alu hűtő, ami végül belekerült, az pont olyan lett mint az eredeti, műanyagos, de sebaj, ha az kibírt 14 évet, reméljük ez is ki fog annyit. Mivel a gyári állapot a cél, nagyobb hűtési teljesítményre valószínűleg nem is lesz szükség, jó lesz ez is. Legalább a kinézete is gyári, meg nagyon jó áron kaptam.

A szelepfedéltömítés cseréje előtt mint mondtam, könnyezett az olaj, nem volt túl szép a motortér, pár napon belül kapott is egy alapos tisztítást.

Még pár apróságot elkövettem:

Ami volt benne elsősegély-láda, az le volt járva évek óta, kapott egy újat. Sajnos csak hagyományos, nagy, műanyag ládát kaptam - valószínűleg nem voltam elég kitartó -, ami a csomagtartó mérete ismeretében nem túl optimális. Előbb-utóbb lecserélem egy kisméretű szövetre majd.

A másik, hogy már vételkor láttam, nem megy a jobb oldali rendszámtábla-világítás. Míg el nem kapnak a rend őrei, gyorsan ránéztem erre is. Szerencsére csak egy izzót kellett cserélni, már jó.

Történet:

Szeretek szerelgetni, de van az a szint, amit azért itthon nem vállalnék be, pláne úgy, hogy ez most az egyetlen, napi járós autóm. Ez most nevezetesen a vezérléscsere. Biztosan meg tudnám csinálni, de a vezérlés nem játék, jobb ezt szerelőre bízni.

Alapvetően csak a vezérlés miatt vittem oda, hogy majd a többi dolgot megoldom rajta én, de velejáróként cserélte a szelepfedéltömítést is, ami pont jó, úgyis könnyezett. Aztán reggel hidegben visítottak az ékszíjak, ki tudtam volna én is cserélni, de ha már ott matat a szerelő, azokat is kicserélte. Bűn lett volna a vízpumpát kihagyni a körből, az is új lett.

A nedvek közül hátra volt még a fék-, kuplung- és szervofolyadék, nem akartam szenvedni velük, ezeket is ő cserélte.

Láttam már vételkor, hogy a hűtő teteje barnállik, volt is rajta pár mikrorepedés. Felírtam a majd egyszer listára, de azt gondoltam, egyelőre ráér, azt majd jövőre. Hát nem ért rá, épp mikor végzett volna a kocsival, látta, hogy elpattant a műanyag. Azt mondta, nem sértette meg, szabadkozott miatta nagyon szegény. Lehet, hogy véletlen megbökte, talán észre sem vette, mindegy, nem bánom egyáltalán, sőt. Inkább ott, akkor, nála, mint az út szélén a legközelebbi tanyától 100 km-re. Annyira bántotta, hogy nála ment tönkre, hogy a saját kedvezményére véve rakott bele egy újat. Ha szól előre, jó lett volna valami fémtetejű alu hűtő, ami végül belekerült, az pont olyan lett mint az eredeti, műanyagos, de sebaj, ha az kibírt 14 évet, reméljük ez is ki fog annyit. Mivel a gyári állapot a cél, nagyobb hűtési teljesítményre valószínűleg nem is lesz szükség, jó lesz ez is. Legalább a kinézete is gyári, meg nagyon jó áron kaptam.

A szelepfedéltömítés cseréje előtt mint mondtam, könnyezett az olaj, nem volt túl szép a motortér, pár napon belül kapott is egy alapos tisztítást.

Ami volt benne elsősegély-láda, az le volt járva évek óta, kapott egy újat. Sajnos csak hagyományos, nagy, műanyag ládát kaptam - valószínűleg nem voltam elég kitartó -, ami a csomagtartó mérete ismeretében nem túl optimális. Előbb-utóbb lecserélem egy kisméretű szövetre majd.

A másik, hogy már vételkor láttam, nem megy a jobb oldali rendszámtábla-világítás. Míg el nem kapnak a rend őrei, gyorsan ránéztem erre is. Szerencsére csak egy izzót kellett cserélni, már jó.

Láttam már vételkor, hogy a hűtő teteje barnállik, volt is rajta pár mikrorepedés. Felírtam a "majd egyszer" listára, de azt gondoltam, egyelőre ráér, azt majd jövőre. Hát nem ért rá, épp mikor végzett volna a kocsival, látta, hogy elpattant a műanyag. Azt mondta, nem sértette meg, szabadkozott miatta nagyon szegény. Lehet, hogy véletlen megbökte, talán észre sem vette, mindegy, nem bánom egyáltalán, sőt. Inkább ott, akkor, nála, mint az út szélén a legközelebbi tanyától 100 km-re. Annyira bántotta, hogy nála ment tönkre, hogy a saját kedvezményére véve rakott bele egy újat. Ha szól előre, jó lett volna valami fémtetejű alu hűtő, ami végül belekerült, az pont olyan lett mint az eredeti, műanyagos, de sebaj, ha az kibírt 14 évet, reméljük ez is ki fog annyit. Mivel a gyári állapot a cél, nagyobb hűtési teljesítményre valószínűleg nem is lesz szükség, jó lesz ez is. Legalább a kinézete is gyári, meg nagyon jó áron kaptam.

2019-10-27 11:36:08
Plazmavago

Plazmavago

Vásárlás után természetesen a vétel utáni kötelezőkkel kezdtem. Ugye a nagykönyv szerint úgy veszünk autót, hogy azonnal motorolajat cserélünk, nem számít mi a helyzet. Alapesetben én is így tennék, de mivel az előző tulaj már annyira keveset használta, hogy a tavalyi szerviz óta 3000 km sem szaladt bele, láthatólag szalmasárga volt az olaj, így ezt sokak megbotránkozására egy kicsit elodáztam, fontosabb dolgokat vettem előre.

Például a váltó- és diffiolaj cseréjét. Ugye óra szerint 103.000, egész biztosan soha senki nem cserélte még őket, egy péntek délután meg is ejtettem a dolgot. Olvasgattam sokat, végül mindkettőbe Motul Motylgear 75W-90-et töltöttem. Alapvetően hiszek a Motul termékekben (megbízható helyről véve…), ennél rosszabbat semmiképp sem szerettem volna belerakni, akkora terhelés meg nem fogja érni, amit ez ne bírna.

Szerencsére van hozzáférésem szerelőaknához, így a diffiolaj cseréje tényleg gyerekjáték. A váltóolajé már egy cseppet trükkösebb. Leengedni nyilván nem gond, az újat beletölteni már nehézkesebb, lévén, hogy a flakont nem lehet a nyílás fölé emelni, mert útban van az autó.  A neten van pár megoldás rá, egy pumpás adagoló nagyon jó lenne, de olyanom nincs, így a betöltőnyílásba egy csövet belógattam a motortér felől, és már folyt is bele a 2 liter friss nedű.

Ezt engedtem le, balra a régi diffi-, jobbra a váltóolaj:

A színük, hát az… ejha. Nem tudom, szabadna-e ennek ilyen sötétnek lennie.  Ráfért már a csere, az biztos, most legalább finom, friss, jó minőségű olaj van bennük.

A másik dolog, ami sietős volt, az egy kavicsfelverődés a szélvédőn. Elvileg vétel előtt pár nappal kapta a követ, meg kellett csinálni, míg tovább nem reped. Celluxszal leragasztottam, hogy a kosz ne menjen bele, majd amint tudtam, elvittem szélvédőshöz. Lehet, csak pechem volt, de minden szélvédőjavító be volt zárva a nyitvatartási időben, így negyedik próbálkozásra találtam egyet. Cserébe itt a srác jófej volt, gyönyörűen megcsinálta, nem is látszik.

Folyt. köv.

2019-10-26 13:03:47
Plazmavago

Plazmavago

Sziasztok!

2019. június 1. óta vagyok MX-5 tulaj, ám csak most volt időm írni kicsit az autóról. Így ez egyfajta visszatekintő topic lesz az elején smile

(Egyszer már majdnem elkezdtem írni a threadet, csak épp olyan állapotban voltam, hogy nem tudtam eldönteni, hogy felgyújtsam-e, megetessem-e a keselyűkkel, vagy csak eladjam-e. Szerencsére egyiket se tettem, de erőől majd később...)

Régi vágy volt, gyerekkorom óta tetszenek az MX-5-ök. Tavaly nyáron döntöttem el, hogy kell egy, de akkor se pénz, de idő, se lehetőség nem volt rá még. Idén tavasszal kezdtem el aktívan keresni, addigra állt össze minden hozzá. Eredetileg NA lett volna a cél, de úgy álltam hozzá, ha NB az se baj, csak legyen benne klíma (így ugye az NA-k csak kis része játszott) és jó állapotú legyen.

Sok sikertelen keresés után itt a fórumon sikerült ráakadni. 2005-ös NBFL, 1.6, tehát az alap, de ilyen tekintetben nem volt nagyobb elvárásom. Open Air kiadás, szóval legalább nem fapad, van klíma, bőrbeülő, ülésfűtés, villanyablak, villanytükör. Eredetileg osztrák volt, ott egy tulaja volt 7 évig, majd Magyarországra költözött szintén 7 évre egy tulajhoz. Rozsda van egy kicsi a küszöb végén, de sehol máshol, ismerek jó lakatost. Amúgy minden jó, minden működik, amilyennek lennie kell. Teljesen gyári minden, nem volt semmi mókolás, ennek örültem. Az egyetlen plusz a gyári sport csomag, elvileg pár plusz merevítést és egy gyári sport dobot jelent, de javítsatok ki. Olajat állítólag nem eszi, órájában 103 ezer, a tulaj elmondása meg a kocsi állapota alapján igaz is lehet.

Miről fog szólni a topic? Annyira nem lesz érdekes, mint egyik-másik kolléga autója, igazából egy minél gyáribb MX-5 minél jobb állapotra hozása, és az állapot megtartása a cél. Vagy majd egyszer elgurul a reggeli gyógyszer nálam is, ki tudja 

Egyelőre ennyi, ugyebár vétel óta eltelt majdnem 5 hónap, azóta történt egy s más, jövök a sztorikkal.

Vételkor valahogy nem készült sok kép, álljon itt az egyik legjobban sikerült (amúgy random lőtt):

Történet:

Sziasztok!

2019. június 1. óta vagyok MX-5 tulaj, ám csak most volt időm írni kicsit az autóról. Így ez egyfajta visszatekintő topic lesz az elején :)

Régi vágy volt, gyerekkorom óta tetszenek az MX-5-ök. Tavaly nyáron döntöttem el, hogy kell egy, de akkor se pénz, de idő, se lehetőség nem volt rá még. Idén tavasszal kezdtem el aktívan keresni, addigra állt össze minden hozzá. Eredetileg NA lett volna a cél, de úgy álltam hozzá, ha NB az se baj, csak Legyen benne klíma (így ugye az NA-k csak kis része játszott) és jó állapotú legyen.

Sok sikertelen keresés után itt a fórumon sikerült ráakadni. 2005-ös NBFL, 1.6, tehát az alap, de ilyen tekintetben nem volt nagyobb elvárásom. Open Air kiadás, szóval legalább nem fapad, van klíma, bőrbeülő, ülésfűtés, villanyablak, villanytükör. Eredetileg osztrák volt, ott egy tulaja volt 7 évig, majd Magyarországra költözött szintén 7 évre egy tulajhoz. Rozsda van egy kicsi a küszöb végén, de sehol máshol, ismerek jó lakatost. Amúgy minden jó, minden működik, amilyennek lennie kell. Teljesen gyári minden, nem volt semmi mókolás, ennek örültem. Az egyetlen plusz a gyári sport csomag, elvileg pár plusz merevítést és egy gyári sport dobot jelent, de javítsatok ki. Olajat állítólag nem eszi, órájában 103 ezer, a tulaj elmondása meg a kocsi állapota alapján igaz is lehet.

Miről fog szólni a topic? Annyira nem lesz érdekes, mint egyik-másik kolléga autója, igazából egy minél gyáribb MX-5 minél jobb állapotra hozása, és az állapot megtartása a cél. Vagy majd egyszer elgurul a reggeli gyógyszer nálam is, ki tudja 

Egyelőre ennyi, ugyebár vétel óta eltelt majdnem 5 hónap, azóta történt egy s más, jövök a sztorikkal.

Vételkor valahogy nem készült sok kép, álljon itt az egyik legjobban sikerült (amúgy random lőtt):

Sziasztok!

2019. június 1. óta vagyok MX-5 tulaj, ám csak most volt időm írni kicsit az autóról. Így ez egyfajta visszatekintő topic lesz az elején :)

Régi vágy volt, gyerekkorom óta tetszenek az MX-5-ök. Tavaly nyáron döntöttem el, hogy kell egy, de akkor se pénz, de idő, se lehetőség nem volt rá még. Idén tavasszal kezdtem el aktívan keresni, addigra állt össze minden hozzá. Eredetileg NA lett volna a cél, de úgy álltam hozzá, ha NB az se baj, csak legyen benne klíma (így ugye az NA-k csak kis része játszott) és jó állapotú legyen.