Plazmavago
Velünk: 2100 napja
Már majdnem 2 hónapja használtam az autót, mikor jött egy kisebb ijedelem.
Az F betűnél volt az olajszint, mikor vettem, az eladó azt mondta, egy cseppet sem eszik. Rákérdeztem telefonon is, mikor személyesen találkoztunk is, nem, soha egy cseppet sem. Nézegettem utána, fogy-e, nem fogyott. Majd egyszer csak kevesebb lett, eltűnt 2-3 deci (2000 km-t mentem vele vétel óta akkor). Nem a világ vége, de azért nem örültem neki, kicsit becsapva éretzem magam, pláne a rozsdás incidens után.
Mivel eddig halogattam az olajcserét, itt megcsináltam. Kapott Motul 8100 X-Cess 5W40-et meg egy gyári Mazda olajszűrőt. Ami amúgy átverés egy kicsit, az MX5parts gyári japánnak árulja, oda is írja, hogy ez nem a Mazda Europe által forgalmazott, amúgy Mahle gyártású szűrő, hanem amit annak idején Japánban beleraktak. Hát ezen virít a Mahle felirat. Vagy csak rosszat küldtek vagy már végleg elfogyott a japán, nem tudom, de ez nem az. Mindegy, nem rossz a Mahle.
„Please note that these are not the European sourced Genuine Mazda filters that are actually made by Mahle which have a "9A" on the end of the part number. These are the proper, original, Japanese filters that were used at the factory.”
Az olajleeresztő csavart az előző tulaj szerelője sziloplaszttal/szilikonnal taknyolta vissza, agyonpréselve a fémtömítést. Mikor vettem a kocsit, többször elmondta, hogy ismer egy nagyon jó szerelőt, hozzá visz mindent sok-sok éve, nagyon bízik benne. Ez után, hát, a fene se tudja…
Letisztítottam mindent, nagy nehezen levágtam a tömítőgyűrűt (annyira rá volt préselődve, nem is lehetett levenni csak úgy), tettem rá újat. Nyomatékra lehúzva tökéletesen tömít, nem értem, miért kellett bele egyáltalán a trutymó.
Kapott új gyertyákat is, NGK BKR6E-11-et. Nézegettem, mi jobbat lehetne tenni bele. A drágák közül persze ott a platina meg irídiumos, de nem hiszem, hogy megéri a plusz pénzt, ki kéne próbálni egyszer. Aztán angolok árulnak hozzá olyan NGK-t is olcsón, aminél az elektróda jobban benyúlik az égéstérbe, ez elvileg teljesítménynövekedést okozna. Na ebben én nem hiszek. Valamiért a japánok ezt így, ekkora benyúlással találták ki annak idején, jobb ebbe nem belepiszkálni. Szóval maradtam az alapváltozatnál.
Ha már kint voltak a gyertyák, megendoszkópoztam a hengereket kicsit, hátha látni valami érdekeset (bíztam benne, hogy inkább ne lássak semmit ). Az endoszkóp lidlis, azóta kitapasztaltam, hogy lehet vele egész szép képeket is csinálni, ennél azonban még tanulófázisban voltam, nem lett szép a megvilágítás
A legnagyobb lerakódás a 3. dugattyún van, de semmi vész nincs vele, ezt én bőven megfelelőnek gondolom.
Kicseréltem a légszűrőt is, hadd lélegezzen szabadon.
Az olajcsere után végre, mióta nálam a kocsi, először
eljutottam egy kiadósabb szerpentinezésre. Életemben nem autóztam még akkorát,
mint ott. Tényleg csodálatos volt, ráeszméltem, megéri ez az egész, megbocsátottam
neki a kellemetlen perceket
== Megjegyzés három hónap távlatából ==
A jó hír, hogy az olajcsere óta mentem vele még 2000 km-t, abban volt hajszolósabb menet is, azóta tényleg semennyi nem fogyott.
Nem tudom, lehet nem bele való volt az előző olaj. Vagy arra
is gondoltam, lehet, nem nagyon nézegettem a vezérléscsere óta, és ott a
szelepfedél levételekor/vezérléscserekor kifolyhatott valamennyi és azóta nem
néztem. Nem emlékszem, de ezt nem akarom elhinni magamról. Ami valószínűbb,
hogy néztem a szintet szerelő óta, de elkentem a pálcán az olajat, és rosszul
olvastam le. Azóta minden olajszint-ellenőrzéskor háromszor nézek szintet, de tényleg
nem eszi. Lassan a sűrű nézegetéstől/pálcatörölgetéstől lesz kevesebb. A lényeg, hogy nem csapott be, akitől vettem,
megnyugodtam.