BCapelluti
Velünk: 2839 napja
A futóműves átalakítások beleférnek egy szakvéleménybe, vagyis a stabrudak mehetnek egy pakkban (és egy árban) az ún. sportfutóművel.
A futóműves átalakítások beleférnek egy szakvéleménybe, vagyis a stabrudak mehetnek egy pakkban (és egy árban) az ún. sportfutóművel.
Gratulálok, ez nagyon jol néz ki :-) en is néztem az ohlins szetteket, de volt tein szinten ott akcióban így amellett döntöttem.
ha jol értem, TUV papironkent 50e+ÁFA tehát ha van hátsó dob, felni, stab, futómű az 4x50e azaz 200e+ÁFA???
2. Visszakérdeztem, várom a választ. Dobból, felniből elvileg van olyan, ami E-jelű. 200k plusz ÁFA elég sok lpénz, de még messze nem jártam körbe a kérdést.
Egy német TÜV Teilegutachten “magyarítása” a TÜV Rheinland-KTI Kft.-nél 50k HUF+ÁFA, ráadásul 3-4 hét. Utána mar csak egy soron kívüli műszaki vizsga van hátra.
Ha valaminek nincs TÜV-je (pl. Wilwood nagyfék),akkor azt alaposan bevizsgálják, és majd jól kiszámlázzák.
Már világos, hogy miért olyan rendezett papíros “tuning” autó, mint Columbo felesége. (Mindenki hallott róla, de még senki sem látta.)
A sport futómű (állítható futómű) a jármű forgalmi engedélyébe egy soron kívüli műszaki vizsga keretében bejegyeztethető, amennyiben az előírásoknak megfelel. Ezt a lakóhely szerinti megyei kormányhivatalnál kell kezdeményezni. Ennek sikeres lebonyolításához egy szakvéleményt tudnak kiadni, amennyiben a sport futómű a járműre valóban felszerelhető a „Teilegutachten” alapján. A futómű beépíthetőségéről szóló szakvélemény elkészítéséhez szükség van:
- az átépítő szett "Teilegutachten"-jére,
- az autó forgalmi engedélyének jól olvasható másolatára (szkennelve),
- az autó gyártói adattáblájának jól olvasható fotójára,
- a Teilegutachten magyar fordítására (ha esetleg van, de nem feltétel)
Szükséges még ezeken kívül, hogy a munka adminisztrálhatósága és a számlázás érdekében a számlázási - nevet,
- címet,
- cég részére történő számlázás esetén a cég adószámát
megadni
A szakvélemény készítésének költsége 50 eFt + ÁFA. A számlát postán küldjük, a szakvélemény postázása előtt. Fizetés átutalással lehetséges.
Átfutási idő kb. 3-4 hét.
Gratulálok, ez nagyon jol néz ki :-) en is néztem az ohlins szetteket, de volt tein szinten ott akcióban így amellett döntöttem.
ha jol értem, TUV papironkent 50e+ÁFA tehát ha van hátsó dob, felni, stab, futómű az 4x50e azaz 200e+ÁFA???
Egy német TÜV Teilegutachten “magyarítása” a TÜV Rheinland-KTI Kft.-nél 50k HUF+ÁFA, ráadásul 3-4 hét. Utána mar csak egy soron kívüli műszaki vizsga van hátra.
Ha valaminek nincs TÜV-je (pl. Wilwood nagyfék),akkor azt alaposan bevizsgálják, és majd jól kiszámlázzák.
Már világos, hogy miért olyan rendezett papíros “tuning” autó, mint Columbo felesége. (Mindenki hallott róla, de még senki sem látta.)
Dani
Elég sokat törtem a fejem a futóművön. Jelentősen szűkült az egyébként igen széles mezőny akkor, amikor olyant kerestem, amelyek egy átalakítási engedélyezési eljárásban is megállnak. Itt három lehetőség áll a lelkes átalakító előtt:
ad 1. Ez a legegyszerűbb, mert ezek gyakran az adott típus "homologizált" alkatrészei, gyakran az ég világon senkinek sem tűnik fel, hogy nem gyári beépítésű extra. (Olyanról nem is hallottam, hogy bárkinek gondja adódott volna belőle műszakin, vagy a rend éber őreivel való csevegés során.) Viszont viszonylag szűk a lista, és bevallom, ennél többre vágytam.
ad 2. Jelentősen leszűkült a lista: A nagyok közül a Bilstein (Eibachként is feltűnik néha), a H&R, a Koni, a KW és az Öhlins rendelkezik NC-hez valamilyen certifikációval. A nem európai gyártók között nem találtam nyomát, hogy bármiféle certifikációval rendelkeznének, így sok - műszakilag vitán felül állóan megfelelő - futóművet el is kellett vetnem.
ad 3. Az összes angol lényegében ilyen. Ez viszont macerás, és bizonytalan hosszúságú és kimenetelű út: arra hivatkozhatok, hogy a kölcsönös elismerés elve miatt, ami jó az angoloknak, annak jónak kell lenni nekünk is. Mondjuk én használni szeretném az autót, nem híres jogeset keresztszülője lenni, ezért mérlegelve, hogy mekkora a közigazgatási eljárás utáni per valószínűsége (nagy, mert a megfelelőséget drága egyedi engedélyezési eljárásban kellene bizonyítani, annak hiányában nagy valószínűséggel elutasítaná a hatóság, ezért beleállnék), majd előzetes döntéshozatali eljárás bírói kezdeményezése az EU Bíróságnál (nagy, mert az felfüggesztési ok, és statisztikailag befejezés a bírónak), és ez előreláthatólag mennyi idő alatt mehet le (évek), inkább maradtam a 2. variációnál. De becsszó ebben a kérdésben is futok majd pár kört, mert lehet, hogy előzetesen rosszul mértem fel a helyzetet, és kár volt elvetni a MesiterR-t.
Miközben - még novemberben - ezen agyaltam, és kerestem az optimális megoldást beütött a ménkő, egy durván leárazott Öhlins MAS MI30 a Demon-Tweeks ebay-es outletjében. Bevallom, alapvetően impulzusvásárlás volt, de mindenképp számított, hogy van TÜV-je. Egy hét alatt megjött a csomag, számla, beépítési és kezelési útmutató az árú mellett, de a TÜV-nek nyoma sem. Irány gyorsan az Öhlins oldala, ott pedig arra biztattak, hogy forduljak az Öhlins DTC-hez (Nürburgring mellett). Írtam nekik, rögtön küldtek egy linket, milyen feltételekkel küldik a papírt. Megküldtem nekik a kitöltött formanyomtatványt, számlamásolatot, és a fényképeket a gatlókról, a rugókról, de még a csomagolásról is. Érdekes, hogy csak postán, vagy faxon küldik meg, mélben nem. Jó tudni, hogy ha nem igazoljuk számlával (vagy az eladó nyilatkozatán kívül más okirattal), hogy az európai forgalmazótól származik, akkor csak 50 euró megfizetése után foglalkoznak a kérelmünkkel.
Tegnap meg is jött a levél, benne a TÜV-szakvéleménnyel, már "csak" magyarítani kell.
Köszi, szerintem sem éri meg. Ráadásul közel sem biztos, hogy kapnék rá átalakítási engedélyt.
Nagyfek helyett az rx8 fekjeit is fel tudod tenni (gyári Mazda), csak nehéz, es sztem nem éri meg. Itt egy hosszabb leírás
https://forum.miata.net/vb/showthread.php?t=619458
Mivel az átalakítási engedélyezési eljárás (illetve az azt megelőző TÜV "magyarítás") költsége lényegében független az átalakítás mértékétől, szépen sorra veszem, mihez lehetne még hozzányúlni. Elgondolkodtam a nagyfék-upgrade-en. A nagy gyártók közül a Wilwood kínál NC-hez BBK-t. Írtam nekik, hogy van-e TÜV-jük, vagy bármilyen EU tagállamban hasonló certifikációjuk. Hamar válaszoltak is, hogy az ő termékeik maradéktalanul megfelelnek az amerikai előírásoknak, de semmilyen más országban semmilyen dokumentummal nem rendelkeznek. (Hasznos információ, hogy a Flyin' Miata Little Big Brake Kitjét nem a Wilwood gyártja, hanem az FM "legózza" össze, jobbára a Wilwood cuccaiból.)
Többfelé olvastam, hogy létezett Mazdaspeed OEM Big Brake Kit a Brembótól, de a Brembo oldalán annak nincs nyoma, és ahol találtam, ott sincs infó arról, hogy az homológ-e, vagy legalább TÜV van-e hozzá. (És finoman szólva sem olcsó...)
Az AP Racing az NC-hez nem gyárt motyót.
A V-Maxx-nak és a D2-nek van TÜV-je, de azokban nincs nagy bizodalmam.
Mivel amúgy sem volt prioritás, és általában elégnek tartják a gyári hardvert, azt hiszem a nagyfék kérdést inkább elengedem. (Közszolgálati jelleggel azért kiderítem, hogy mekkora erőfeszítés volna mondjuk az FM LBBK papírmunkája.)
+1 szurkolas innen is. Nagyon erdekes lesz milyen atalakitas mennyi maceraval jar papirozva na meg mennyi koltseg
+1 szurkolas innen is. Nagyon erdekes lesz milyen atalakitas mennyi maceraval jar papirozva na meg mennyi koltseg
Dani
Szakmai ártalom, vagy talán betegség? Nem is tudom. Becsípődött, hogy a nyáron, Olaszországban vett, rozsdamentes 2006-os (egyébként szürke) NC-men minden átalakítás "road legal" lesz. Vagy nem kell hozzá papír, vagy "lepapírozom" a közlekedési hatóságnál. Nem tudom, mennyire járt ez az út, vagy mennyire nekem kell kitaposni az ösvényt, de elindulok. (Nem zavar, ha másnak a Miatája nem ilyen, de szerencsére nem vagyunk egyformák.) Megköszönöm, ha megosztjátok velem a tapasztalataitokat, apránként én is ezt tervezem.
Egyelőre még csak az előkészületek folynak: új futómű lesz és az új stabrudakat is vettem már, de nem hiszem hogy itt megállok.
Szólj ha group buy lesz.
Egyébként meg szurkolunk! Hajrá!!!
Szakmai ártalom, vagy talán betegség? Nem is tudom. Becsípődött, hogy a nyáron, Olaszországban vett, rozsdamentes 2006-os (egyébként szürke) NC-men minden átalakítás "road legal" lesz. Vagy nem kell hozzá papír, vagy "lepapírozom" a közlekedési hatóságnál. Nem tudom, mennyire járt ez az út, vagy mennyire nekem kell kitaposni az ösvényt, de elindulok. (Nem zavar, ha másnak a Miatája nem ilyen, de szerencsére nem vagyunk egyformák.) Megköszönöm, ha megosztjátok velem a tapasztalataitokat, apránként én is ezt tervezem.
Egyelőre még csak az előkészületek folynak: új futómű lesz és az új stabrudakat is vettem már, de nem hiszem hogy itt megállok.