Sziasztok!
A kezdet szerintem eléggé sablonos, leírom azért hátha valaki még nem olvasott ilyet, de azért megpróbálom rövidre fogni. Magamról: jelenleg 24 éves, Debrecen kertvárosi srác. Budapesten dolgozom.Villáskulcsot csak a tévében láttam (ez később fontos lesz)
Az autó: 2001-es 1.6 NBFL. 178864 KM az órában mikor a nepper átadta nekem a kulcsot. Nekem pedig kikellett állni vele az udvarról, tolatva. DEHÁT EBBŐL KISE LEHET LÁTNI ! MINEK VETTEM EZT MEG ? ? ? Na valahogy csak sikerült. És még lese fulladtam !
Ismerkedési fázis. 8 liter körüli fogyasztás. Utána rájöttem, hogy imádom 4-5 ezer felé pörgetni és kanyarodni. Azóta nem 8 liter.
Első utam a MazdaMesterhez vezetett. Cserélt vezérlést, fékbetétet, féktárcsát, pár tömítést a motorba és a folyadékokat. Utána kis rozsdátlanítás a kerékjárati íveken, alvázvédelem pár apróság hogy felnőttnek tűnjek pedig egyikről se tudtam hogy mi mit jelent.
Gyári 2 DINes 6 CDs csodát kicseréltem egy Blaupunkt bluetooth rádióra. USből rendeltem 2 DINes keretet és harnesst. Kértem kölcsön forrasztót és összehoztam. Működött és szép is volt. Itt valami eltört bennem és azóta csak módosítgatni akarom szegényt :D Persze nem merek semmibe belevágni.
Első upgrade: Nyári utcai gumik. Michelin PilotSport3. Aki hosszútávra tervez annak ez tökéletes. Nyáron bemelegítve elfogadható volt a tapadása. És a 15ezer kilóméter alatt amíg rajta volt semmit sem kopott.
Megvétel után 6000 kilométerrel egy sietős nap közben sikerült rosszul váltani, addig sem volt valami szuper a váltóérzet mert mintha a kuplungot többször kellett volna megnyomni különböző szögekből és nyomással hogy finoman lehessen váltani. Egy nem finomkodást követően kettesben maradt. Kuplungfőhenger/munkahengert vagy valami ilyesmit cseréltek.Azóta jó. Nem kérdezek ilyenkor vissza. Bosch szervíz Gyömrői. Innen üdv ! Megvagyok velük elégedve.
4500 kilóméterrel később check engine. Töröltünk. Két hétre rá megint check engine. Lambdaszonda elszállt. Lalee gyorsan oldotta.
Amikor vettem sem volt jó az elektromos antenna. 197ezernél egy klubtársnál maradt egy felesbe és beszerelte nekem gyorsan. A Spotify még mindig tart de az RC autó kinézet tovább erősödött.
198ezernél az IL váltókar felújító szettel és Liszt polcán talált random olajjal felújítottuk a váltókar körüli gumírozást. A fémes-karcos érzés megszűnt, a kar visszapattan a helyére. Szép munka!
16" Mazda unplugged felnire cseréltem a gyári 15"ost. Legalább már a barátnőmnek is tetszik a kocsi. Kényelemből a keskenyebb gumi miatt azért kellett áldozni.
Nemrég került bele egy Eibach ültető rugó szett amit Lalee épített be. Amihez hozzányúlt az arannyá változott eltört, végső soron ki lett cserélve a futómű 60-70%-a ha jól értettem.
Amikor használom átlagban 10 napból 9en elég volt az ereje. Na de ott az az utolsó 10% ami mindig a legdrágább. És ha olcsó akkor is drága.
A következő nagy lépés számomra a turbó / kompresszor, hogy kipótoljam azt a 10%-os hiányt. Minden óva intésre fittyethányva beleugrottunk egy kínálkozó lehetőségben Liszt (Dani) miatárssal. Amik ezek után jöttek a Mighty Car Mods 0. évadából kivágott jeleneteihez lehetne hasonlítani. Folytatás köv.