Válasz erre: @kabel15 #120466
Hello!
Elég sok téma foglalkozik a fórumon ezzel. Ezek közül is kiemelném:
http://www.miata.hu/forum/?tid=3622&page=1
Szerintem rengeteg hasznos infó van NC-ről, ezúton os köszönet érte a szerzőknek. De pl Geripapa profiljában is elég sokmindent találni..
Amit nekem a "Nagyok" mondtak:
1. Ne legyen rozsdás. Ehhez muszáj lesz alánézned. Elég könnyen megállapítható felemelve. Sajnos sem a km sem az évjárat nem garancia. Ha használták télen Németországban vagy Ausztriában, akkor az látszani fog rajta..
2. Ne legyen nagyon törött legalábbis a fontos részeken. Az hogy egy 10 éves autón van egy-két javított elem, nem gáz. A lényeg hogy a motortér, küszöbök, A oszlop, futómű környéke rendben legyen. Legegyszerűbb körbemérni egy rétegvastagság mérővel. Gyári értékek: a "nem lakkozott" részeken (motortér, küszőbök, csomagtartó kárpit alatt...) 70-80 körül vannak, a lakkozott részeken is max 140-150 körül. Ha találsz rajta 240-250-et az kb egy plusz réteg festéket, lakkot jelent, nem gáz. 500-600-nál már keltsen gyanút. Fontos hogy teljesen felfeküdjön a műszer...
3. Legyen benne olaj. Mint írtad, most cseréltek benne, szóval ez biztos rendben lesz, viszont jó lenne tudni, hogy mindig volt-e benne... Vezérlés NC-ben már láncos, azzal nem lesz gond. Azért nézd át a különböző, olajcserés matricákat itt-ott (motortér, ajtó..) Ha találsz 100.000 körülit a 80.000-es autóban, az gáz. Amúgy ezek digitális szervízkönyvesek szóval alvázszám alapján elvileg bármely mazda szervízben le tudják kérni a szervíztörténetet, feltéve ha márkaszervízben szervizelték.
4. A motor ne legyen megbontva. Ezt nem tudom, hogy egy magamfajta laikus hogy állapítaná meg..
én a csavarfejeket néztem át a motortérben. Elvileg azokon látszik, ha hozzányúltak.
5. 1.8 vs 2.0 kérdésben nem tudok okosat mondani. Túrázásra, kirándulásra valószínűleg bőven elég az 1.8 is.. (én mondjuk baromira élvezem, hogy relatív alacsony fordulattól megindul a 2.0, és hogy a sperrel azért lehet játszadozni..
)
6. Az olajnyomás mérő ingadozása gázadásra teljesen rendben van. Az is, hogy ha hidegen beindítod, akkor kb 10 mp-ig az alapjárat magasabb, ha utána visszaáll (legalábbis remélem, mert az enyém ilyen...
)
Remélem tudtam segíteni.