Gyula
Velünk: 2815 napja
Juhuuu akkor én is gyorsan dobok egy jégvarázsos, boldog ünnepeket képet!
Touge Runnerz
Juhhu, akkor újra itt és ez a topik is folytatódik majd
Inkább kezdje korán, és akkor nem lesz pénze drogra.
mx5-nél is van elvileg probléma a rugók erejével, csak ott pont a fordítottja:
a vvt-s motorban a szívóoldali szelepeknél gyakran jelentkezik beverődés (a szelepen a záró-felület túlzottan bekopik), azaz rosszindulató kopás, ami szelephézag vesztéssel jár, végső stádiumban már nem zár a szelep és nem indul az autó kompresszió-hiány miatt. Ez azért barátibb, mint nálad az elkopott veztengely és fémreszelékkel teleszórt motorbelső. Cserébe itt a javítás: hfej le, és ha nincs szerencséd akkor új szelepeket kell venni.
Hogyan jön ide a rugó? - azt biztos, hogy a vvt-s fejben a kipu és szívó oldali rugók eltérnek méretben és erőben is (ezt nem minden gépműhely észleli), de azt nem tudom, hogy milyen rugóerőt képviselnek, de lehet, hogy túl gyengék, s ennek eredménye a rendellenes kopás a szelepen.
Az egész azért érdekes, mert NB 1.8 esetén nem gyakori ez a hibajelenség, míg NBFL 1.8-nál igen. Mi különbözik? - a szelep, rugó és veztengely biztosan, és azt is tudom, hogy NB 1.8 esetén 1 féle rugó van a szívó és kipu oldalon is.
így már csak a fentieket kell összemérni, és lehet következtetni a hiba okára, és javítási lehetőségre
bocs", ez meg egy szakmai off-volt....
Király!
Jó hogy van aki ilyen lelkes/alapos/stb.
Én a TVR-en pont a szeleprugók miatt kellett hogy felújítsam a motort…valamiért dupla rugók vannak benne ami elvileg csak az erősebb változatban van, aminek ismerten érdemes 70k mérföldig lecserélni a vezérműtengelyét különben tele nyomja kopástermékkel az olajat és kinyírja a csapágyakat motorszerte.
Mivel sem én sem az előző tulajok nem tudták hogy random ez került bele a “gyárban” ezért ez lett a vége.
De biztosan összefüggésben van a rugóerő a bütyökmérettel és a max fordulattal és ezek miatt kell a tvr-ben a HC változathoz erősebb rugó.
bocs, offoltam….
összeszedtem néhány féle rugót:
NA1.6 117;
NA 1.8;
323 1.8; '95
NBFL 1.6;
NB 1.8
aztán mértem rajtuk:
súlyt, szabad magasságot (free length), nyomóerőt 35mm-en (seat pressure) összehasonlításhoz, összeülést (coil bind), legkisebb beépítési magasságot (coil bind +1,5mm+lift), hozzájuk alap leíró statisztikát
és ebből folyamatban van egy táblázat, plusz próbálok majd még beszerezni hiányzó rugókat (NA 1.6 90le, NBFL1.8) és mérni azokat is
ehhez társítok majd tányér és ék méreteket, valamint szelep-jellemzőket, és remélem a végén kiderül, h pl. az 1.8 NBFL miért eszi meg a szívó-szelepeit, míg az NB1.8 nem csinál ilyet
meg pl az is, hogy milyen felhasználáshoz milyen rugó/ tányér optimális, ill. van-e értelme cserélni és tyúningolni
Ahogy ismerem csak" bemérte darabonként és osztályzás útán beolajozva rendszerezte öket állapot és rugóerő szerint... én meg dobálom őket a garagéba a többi poros cucc kózótt.... hát én apámtól nem a precizitást örököltem
Mit csináltál velük?
egy időre kirugóztam magam...
2006 Ausztria,nemzetközi mx-5 tali.A magyar miata klub nyerte a legtöbb díjat.
Előkerült pár régi kép...
A régi szép, azaz más idők... de jó volt!
A régi szép, azaz más idők... de jó volt! :)
A régi szép, azaz más idők... de jó volt! :)