Csak annyi, hogy a szovet/vaszon dragabb mint a vinyl/textilbor. Az igazi vaszon teto az kezelt atazas/beazas ellen. Birja a hideget is. 20 000 Ft az nagyon olcso meg textilborbol muanyag zippzaros ablakkal is. Negy ablakvariaciorol tudok: puha muanyag - az zippzaros; kemeny muanyag (plexi/polikarbonat) az fix; uveg futes nelkul es uveg futessel.
Tetojavitas: kellekek: farmernadrag anyag (pamut), nem-kemenyedo (ez fontos!) poliuretan ragaszto, fekete szilikon tomito, sebbenzin, rgasztoszalag (duck tape)
Lepesek:
1. a szakadasnal, hasitasnal nagyobb farmeranyagot kivagni. Ez belulre kerul, ez fogjs majd a szetvagott reszeket oszetartani, az anyag legalabb 2-3 centivel legyen tul a szakadas szeleitol, vegeitol.
2. A Duck tape-pel KIVUL osszefogni-osszehuzni a szakadt/vagott eleket.
3. Atitatni a farmer anyag foltot ES a textilbor vasznat BELUL a poliuretan ragasztoval es rahelyezni a szakadasra. A farmeranyag foltnak ra kell simulnia a tesztilbor vasznara valamilyen modszerel odanyomni es odanyomva tartani 12-24 orat mig a poliuretan meg nem kot. En egy gyengeden/szuper vekonyan beolajozott aluminium lemezt hszanaltam mindenfele fondorlatos modon odanyomva tartani a folt anyagot a textilborre. Az olajozas azert kell hogy az esetleg kifolyo, a nyomastol a folt szelein kisajtolt poliuretan ragacs ne ragassza a lemezt a vaszonhoz. Megegyszer: a poliuretannnak flexibilisnek, gumiszerunek kell maradnia.a megkotes utan.
4. Az osszefogo-osszehuzo duck tape-t kivul levenni, es a szilikonozo teruletet nagyon alaposan zsirtalanitani a sebbenzinnel.
5. Rakenni a fekete szilikont, hogy a szakadas/vagas felett vastagabb legyen. En direkt autohoz valo fekete szilikon tomitot hasznaltam ("automotive silicone"). Tubusban aruljak.
Ezzel a megoldassal en egy kb. 4,5 - 5 centis hasadast javitottam 8 eve. Jol olvastad, tobb mint 8 eve, mostmar lassan 8 es fel. Meg mindig tart, es kivul volt parkolva, habar telen ritkan volt hasznalva, es az utobbi 5 ev alatt telenkent ponyva alatt, es ket evig el sem volt inditva. Mult telen meg ponyva alatt sem volt, mert az elozo nyaron a ponyvat egy vihar szettepte. (Van egy NC-m is, szoval nem igazan kellett hasznalnom). Sajnos a javitas mar nem sokaig fog tartani, mert a poliuretan bekemenyedett az elmult evek alatt; meg mindig van valami flexibilitasa, de kozel sem annyi mint az elso harom-negy evben a javitas utan.