Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Technika    »    Sperrdifi    |   << vissza

Sperrdifi

2015-10-07 19:05:06
csabihal

csabihal

Posztok: 1902
Velünk: 4067 napja
atomin, 2015-10-07 18:58:42

csabihal, 2015-10-07 18:31:04

Robuss, 2015-10-07 16:54:54

Köszönöm a videókat volt időm megnézegettem:D valamivel nagyobb lett a rálátásom bár az esetleges hibalehetőségeket még mindig nem értem mi és mért lehet. Kevés a jó szakanyag ami részletesebben leírná ettől.Neten egy két dolgot találtam még ami jó. A lényeg hogy remélem sokszor nem fog megviccelni a sperrem hogy nem zár össze vagy más fajtát leszek kénytelen csináltatni:D bár eddig tökéletesen megfelelt ez is.

amúgy a leengedett olajban fémreszelék, vagy bármi egyéb gyanús?

az meg elvileg még mindig igaz a Torsenre, hogy ha az egyik keréken szinte 0 a tapadás (hó, jég, vizes fehér aszfalt esetén ívbelső kerék) akkor a másik kerék tud olyat, h nem fog mozdulni...

Pl, ha a Mirai elott a magas parkolo reszrol letolatva a merev kasztni felakad és a jobb hatso forog a levegoben és se előre se hátra :D ?!?

Lehet, hogy csinál ilyet wink

na tessék! máris van egy bizonyító erejű példa a mindennapi életből! Wink

aláírás Ernő hozzám képest száguld ;)
2015-10-07 18:58:42

atomin

Posztok: 2354
Velünk: 4200 napja
csabihal, 2015-10-07 18:31:04

Köszönöm a videókat volt időm megnézegettem:D valamivel nagyobb lett a rálátásom bár az esetleges hibalehetőségeket még mindig nem értem mi és mért lehet. Kevés a jó szakanyag ami részletesebben leírná ettől.Neten egy két dolgot találtam még ami jó. A lényeg hogy remélem sokszor nem fog megviccelni a sperrem hogy nem zár össze vagy más fajtát leszek kénytelen csináltatni:D bár eddig tökéletesen megfelelt ez is.

az meg elvileg még mindig igaz a Torsenre, hogy ha az egyik keréken szinte 0 a tapadás (hó, jég, vizes fehér aszfalt esetén ívbelső kerék) akkor a másik kerék tud olyat, h nem fog mozdulni...

Pl, ha a Mirai elott a magas parkolo reszrol letolatva a merev kasztni felakad és a jobb hatso forog a levegoben és se előre se hátra :D ?!?

Lehet, hogy csinál ilyet wink

2015-10-07 18:31:04
csabihal

csabihal

2015-10-07 16:54:54
Robuss

Robuss

Posztok: 519
Velünk: 4019 napja

aláírás Touge Runnerz
2015-10-06 11:58:37
Balage76

Balage76

Posztok: 253
Velünk: 3594 napja

2015-10-06 10:00:41
lui001

lui001

Posztok: 768
Velünk: 4420 napja
atomin, 2015-10-05 22:44:16

Igaz ez még a sima nyitott, de kezdjük akkor az alapoknál :D

Ez mekkora?!! SmileTök jó az ilyen műsz. analfabétáknak mint én vagyok!

2015-10-05 22:44:16

atomin

Történet:

2015-10-05 7:41:37
Kalap

Kalap

Posztok: 1647
Velünk: 6493 napja

..az mx5 társadalom nem tud tönkrement torsen difiről, kinyírhatalan, feltöltéssel, versenyzéssel is bírja. A Togichi Fuji super LSD,ami 2004 után vette át a torsen szerepét, már szét tud menni, az sem a legjobb választás.

aláírás

Fun is not a straight line

2015-10-03 9:10:41
csabihal

csabihal

Robuss, 2015-10-02 20:17:16

Valaki tartana nekem egy kis előadast a torsen sperr működéséről? smile főként az érdekelne hogy tud elromlani... Mi megy tönkre benne... Mért?  Javítható-e? A kerdes azért merült fel bennem mert mostanában többször előfordult hogy ledifferált es nem zárt össze(vizes es száraz úton is). Es ha tönkre ment es nem javítható érdemes a lamellást csinaltatni helyette? smile

Lamellás lehetne akár a 2003+ NBFL is, ha a kuplungot  lamellaként fogod fel...

Amúgy a régi RX7 diffi lamellás, íme:

http://fixjunk.com/solomiata/solomiata2/RX7LSD.pdf

Mese a Torsenről:

Az alapelmélet az, hogy a Torsen differenciálmű nyitott differenciálként működik amikor a motortól érkező nyomaték egyenletesen oszlik el a kerekeken. Amint az egyik kerék kezdi elveszíteni a rá eső nyomatékot, mert nyomaték különbség lép fel, akkor szerkezetbe épített - típustól függő, de különböző csigakerekek - elkezdik összefékezni a két kerékhez kimenő tengelyeket. Amint a tapadási erő megint egyenlő lesz a két keréken, akkor a típustól függő különböző fogaskerekek ismét "nyitnak", azaz a kerekek egymástól függetlenül foroghatnak megint. A lényeg tehát, hogy egy nyitott differenciálmű, amely az esetlegesen fellépő nyomatékkülönbség hatására fokozatosan zár. 

A differenciálmű tervezése meghatározza az úgynevezett nyomaték-torzítás illetve nyomaték elosztás arányt (TBR: Torque Bias Ratio). Például, ha egy differenciálmű áttétele 3:1, akkor az azt jelenti, hogy képes háromszor nagyobb nyomatékot juttatni arra a kerékre, amelyiknek jobb a tapadása. Gyakran használják az első és a hátsó tengelyek összezárására is, és bizonyos szempontból szerencsésebb, mint például a különböző viszkokuplungos megoldások, mert még az előtt juttat nagyobb nyomatékot a stabil kerékre, mielőtt az megcsúszna. Ha viszont teljesen elveszti a tapadást, akkor ez gond, hiszen a TBR megmutatja, hogy hányszor nagyobb nyomatékot képes az egyik kerékre átadni, viszont 3X0 az még mindig csak 0 (talán itt van, az oka, h néha miért érzed úgy, h nem működik).

2015-10-02 21:40:10
Bird

Bird

Posztok: 3820
Velünk: 6963 napja
Robuss, 2015-10-02 20:17:16

Valaki tartana nekem egy kis előadast a torsen sperr működéséről? smile főként az érdekelne hogy tud elromlani... Mi megy tönkre benne... Mért?  Javítható-e? A kerdes azért merült fel bennem mert mostanában többször előfordult hogy ledifferált es nem zárt össze(vizes es száraz úton is). Es ha tönkre ment es nem javítható érdemes a lamellást csinaltatni helyette? smile

Nekem is csinálja... néha előfordul... lamellás nem csak az NA ban volt?

Nekem az modnjuk széthullott.. smile

aláírás Kilinccsel elöre:)
2015-10-02 20:17:16
Robuss

Robuss

Posztok: 519
Velünk: 4019 napja

aláírás Touge Runnerz
2015-10-02 18:32:10
Smith

Smith

Posztok: 356
Velünk: 3908 napja
Hunya, 2015-10-02 17:54:35

Gőzöm sincs mim van....na majd holnap a sztrádán megnézem mennyit pörög 140-nél aztán akkor megmondom. Viszek GPS-t.

Számos olvasással töltött álmatlan északát követően, csak az amerikai piacra szánt modelleknél futottam össze a 4.3-as sperrel. DE legyen szerencséd Wink

aláírás Speed... for those who cannot cruise with style
2015-10-02 17:54:35
Hunya

Hunya

Posztok: 5336
Velünk: 6166 napja
PublicEnemy, 2015-10-02 15:14:07

Én mentem 6os valtó, 4.1 áttétellel, nekem már az túl rövid volt,egy kettő használhatatlan kb. Feltöltötten nem hiszem hogy ideális lenne ez.

Neked 4.3as nagyházas sperr difid van? Az az áttétel olyan ritka mint a fehér holló, és egy vagyont ér. Add el, és vegyél az árából egy másik komplett hajtásláncot akár. Laughing

Gőzöm sincs mim van....na majd holnap a sztrádán megnézem mennyit pörög 140-nél aztán akkor megmondom. Viszek GPS-t.

aláírás May the Fairy be with You!
2015-10-02 15:31:24

atomin

Kapsz érte egy 4.1-et vagy mit szeretnél?

2015-10-02 15:14:07

PublicEnemy

Posztok: 192
Velünk: 3907 napja

Én mentem 6os valtó, 4.1 áttétellel, nekem már az túl rövid volt,egy kettő használhatatlan kb. Feltöltötten nem hiszem hogy ideális lenne ez.

Neked 4.3as nagyházas sperr difid van? Az az áttétel olyan ritka mint a fehér holló, és egy vagyont ér. Add el, és vegyél az árából egy másik komplett hajtásláncot akár. Laughing

Történet:

Én mentem 6os valtó, 4.1 áttétellel, nekem túl rövidek voltak. Feltöltötten nem hiszem hogy ideális lenne ez.