Válasz erre: @bayay #140528
A kérdésedre direktben nem tudok válaszolni. A következő szakaszban megpróbálom összefoglalni a Torsen-féle "összezárást", mert az nem ugyanaz, mint a lamellás esetben (sperrdifi.hu-n a lamellásat írják le).
A Torsen is LSD (Limited Slip Differential) (ez a sperr difi angol megnevezése). Szerintem a Torsen-t is az űrlények tervezték (mint a Wankel-t), mert emberi agy nehezen talál ki ilyesmit. A Torsen a TORque SENsing rövidítése, kb. "nyomaték érzékelő"-nek lehetne fordítani. A Torsen sosem zárja össze a két hátsó kerék forgási sebességét, a Torsen a kerekekre menő forgatónyomaték arányát zárja össze. ("WTF?")
Alapesetben a nyitott difi a kardántengelyen kapott nyomatékot 1:1 arányban osztja el. Ez mit jelent? Ha az egyik oldali kerék csúszós újfelületre ér, akkor az el fog pörögni, a másik, "tapadó" kerékre ilyenkor maximum annyi forgatónyomaték tud kerülni mint a kipörgő kerékre. Ha az egyik oldal levegőben van, vagy tükörjégen, akkor a tapadó kerék sem tud nyomatékot "felvenni".
A Torsen igazából egy "kicsit" jobb nyílt difi, az 1:1 arány helyett 1:3 körül tud nyomatékot osztani (ha jól tudom MX-5-be 1:2-1:3 körül van ez a szám). Ez azt jelenti, ha az egyik oldal pl. murván van, a másik száraz aszfalton, akkor jó eséllyel nem fog "eldifferálni" a két kerék, mert a murvás kerék "fölvesz" 1 egységnyi forgatónyomatékot, az aszfaltos föl tud venni 3-at. Nagyobb gázzal/turbóval/stb. már el fog pörögni a murvás kerék. Hogy ilyenkor az aszfaltos is elpörög-e, az a rákerülő nyomatéktól függ, hogy le tudja-e küzdeni a gumi tapadását (ami viszont a másik, murvás kerék tapadásától függ). Igen, ez azt is jelenti, hogy ha murva helyett levegőben van a kerék (kb. 0 nyomatékot "vesz fel"), akkor az aszfaltos is 0-t fog fölvenni (ilyenkor pl. kézifék behúzással lehet "segíteni" a Torsennek).
A lamellás sperr az "igazi" önzáró, ez tényleg elkezdi "összefékezni" a két tengelyt. Ha a fenti arányt nézzük, akkor gyakorlatilag 1:végtelen arányban tud forgatónyomatékot osztani. Ha az egyik kerék levegőben (0 nyomaték), akkor is a másikon az összes nyomaték meg tud jelenni.
A Torsen "barátibb", természetesebb, timeattack-re (grip) sokkal jobb, mint a lamellás. A lamellás driftre jobb, de Torsennel is lehet driftelni.
UI: Közben gondolkodtam a kérdésen, de nem biztos, hogy jó a logikám: a Torsen gázelvétel esetén negatív forgatónyomatékot kap a kardántengelyen. Hátramenetben szintén másik irányú forgatónyomatékot kap, és (kipróbáltam) hátrafelé is tudok két csíkot rajzolni, tehát ez alapján arra tippelnék, hogy "összezár" motorfékre is. De, amint fent is kifejtettem, ez nyomaték-arány-összezárás, nem pedig forgási-sebesség-összezárás.