Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Technika    »    Sperrdifi    |   << vissza

Sperrdifi

2020-05-23 18:31:26

Abel

Posztok: 4
Velünk: 1839 napja
Sziasztok segítséget szeretnék kérni beépitésre került egy LSD difi és motorféknél kisé visnyogos a hangja ez miért lehet?
2020-05-18 9:36:22
csabihal

csabihal

Posztok: 1902
Velünk: 4111 napja

Válasz erre: @Marcello #141327 

infót attól az usa-beli sráctól szerzem aki újra-hézagolTorseneket, szerinte:

locking charasteristics-et befolyásolja, és az előfeszítés is más

illetve mivel a Torsenben is van kopó felület, ezért az is okoz különbséget mennyire kopott már az egység!

(1 kuplung, 2x2 surlódó-tárcsa, valamint a ház és a féreg-fogaskerekek közt is van súrlódás)

pl. surlódó tárcsa eredeti vastagsága 2,00mm, az egyik szétszedett egységben ez 1.98mm, a másikban 1.88mm.

aláírás Ernő hozzám képest száguld ;)
2020-05-17 23:56:46
Marcello

Marcello

Posztok: 659
Velünk: 4006 napja

Válasz erre: @csabihal #141324 

működés közben ezt milyen különöbségre lehet lefordítani? Nekem eddig 3 elvileg egyforma 4.1 Torsen sperres MX5-öm volt és nem egyformán viselkedtek.

2020-09-22 22:05:07
csabihal

csabihal

Torsen T2 összehasonlítás

(legalább 4 típusban gyártották: early-USA, mid, late, MSM)

bal: korai Eu NB, "mid type"  T2-vel                  jobb: Eu NBFL Sportive, "late type" T2-vel       

a ház fedelének belső, hézagoló alátét fészke + a benne levő alátét is méretben eltérő                    

update 2020.09.22

sikerült előfeszítés mérnem rajtuk:

a bal oldali esetében 5Nm, a jobb oldalinál 10Nm

összehasonlításként pl egy Cusco RS lamellás difi amit USA spec Miata versenysorozatban használnak az 60Nm körül indul alapból, de ajánlott 30-45Nm-re csökkenteni

Történet:

Torsen T2 összehasonlítás

(legalább 4 típusban gyártották: early-USA, mid, late, MSM)

bal: korai Eu NB, "mid type"  T2-vel                  jobb: Eu NBFL Sportive, "late type" T2-vel       

a ház fedelének belső, hézagoló alátét fészke + a benne levő alátét is méretben eltérő                    

2020-05-17 18:59:54
csabihal

csabihal

memóriateszt!  smile

újszülött baby-clutch:

Történet:

memóriateszt!  :)

2020-04-22 14:40:58
Sztif

Sztif

Posztok: 354
Velünk: 2823 napja

Válasz erre: @Abel #140965 
Viszont abban ha csak nem cserélte már ki valaki a difit nem LSD van hanem sima nyitott difi. Nem tudom más-e a csapágy vagy szimering sosem néztem. Csak nehogy meglepetés legyen belőle wink

aláírás

94 NA 1.8 130Le

Touge Runnerz

2020-04-21 21:09:20

Abel

Válasz erre: @susu #140925 

Sajnos olajcsere nem segit rajta holnap érkeznek hozzá az új csapágyak és szimeringek 
És Nb az áldozat 1.6

Történet:

Válasz erre: @susu #140925 

Sajnos olajcsere nem segit rajta holnap érkeznek hozzá az új csapágyak és szimeringek 

2020-04-17 9:41:33
susu

susu

Posztok: 493
Velünk: 2502 napja

Válasz erre: @Abel #140924 

NA/NB/NC/ND?

Service Manualban megtalálod a robbantott ábrán az alkatrészeket, módszert, hézagokat a cserékhez.

Mivel ezt le kellett írnom, attól tartok még nem csináltál ilyet, ez esetben nem ajánlom az otthoni cserét, a difi belsejének javítása tipikusan nem az "olajcsere kategória".

Nem tudom mennyire búg, de olaj van benne? Olajcsere nem segített? 

aláírás

Touge Runnerz

2020-04-17 7:46:14

Abel

Sziasztok segítségre lenne szükségem esetleg tudja e valaki hogy milyen csapágyak és szimeringek mennek az lsd difibe búg a difi, ki szeretném cserélni a csapágyakat és ha nem kellene vele napokat szórakozni az jólenne és esetleg jó tanácsokat is elfogadnék hogyan kell összerakni kihézagolni hogy jó legyen segitséget előre is köszi.

2020-03-19 18:38:44

bayay

Posztok: 87
Velünk: 3408 napja

Köszi srácok a kimerítő válaszokat, sokat segítettetek! 

2020-03-19 12:09:32

BigBen

Posztok: 33
Velünk: 2108 napja

Válasz erre: @GPali #140591 

Értem, én ezért furcsáltam hogy olcsóbbak a fuji difik, de akkor lehet torsen helyett fujim lesz, főleg ha tényleg jobb driftre.

2020-03-19 10:45:45
GPali

GPali

Posztok: 759
Velünk: 2947 napja

Válasz erre: @BigBen #140571 

Mikor diffit kerestem akkor én is több helyen olvastam/hallottam ezt. Viszont közeli és távoli ismerőseim között egy olyan emberről sem tudok akinek széthullott volna a fuji diffije. Szóval nem vágom, hogy a való életben mennyire kell ettől úgy igazán félni.

Ha most keresnék sperrt és egy fuji jönne szembe akkor azt is simán megvenném.

aláírás

Touge Runnerz

2020-03-17 20:12:24

BigBen

Posztok: 33
Velünk: 2108 napja

Ha már szó esett a fuji lsd-röl, nekem azzal kapcsolatban lenne kérdésem. Olvasgattam rémhíreket hogy hajlamosak széthullani, ez mennyire igaz? 

2020-03-16 13:01:14
csabihal

csabihal

Válasz erre: @susu #140541 

"hogy "összezár" motorfékre is"

igen, Torsen alapvetően képes erre, de még attól is függ, hogy Type1 vagy Type2 

NB-től Type2 a gyári verzió - de, hogy érdekes legyen a Type2-n belül is minimum van 3 féle verzió, ha az MSM-et is figyelembe veszük.

(forrás: YT - miataboxes felhasználó; https://youtu.be/nKl_NePyEv4

https://www.audizine___-their-site-re-diffs

a fenti linken levő anyagok korábban pdf-ként elérhetőek voltak a torsen honlapján is...)

2020-03-16 11:31:14
susu

susu

Posztok: 493
Velünk: 2502 napja

Válasz erre: @bayay #140528 

A kérdésedre direktben nem tudok válaszolni. A következő szakaszban megpróbálom összefoglalni a Torsen-féle "összezárást", mert az nem ugyanaz, mint a lamellás esetben (sperrdifi.hu-n a lamellásat írják le).

A Torsen is LSD (Limited Slip Differential) (ez a sperr difi angol megnevezése). Szerintem a Torsen-t is az űrlények tervezték (mint a Wankel-t), mert emberi agy nehezen talál ki ilyesmit. A Torsen a TORque SENsing rövidítése, kb. "nyomaték érzékelő"-nek lehetne fordítani. A Torsen sosem zárja össze a két hátsó kerék forgási sebességét, a Torsen a kerekekre menő forgatónyomaték arányát zárja össze. ("WTF?")

Alapesetben a nyitott difi a kardántengelyen kapott nyomatékot 1:1 arányban osztja el. Ez mit jelent? Ha az egyik oldali kerék csúszós újfelületre ér, akkor az el fog pörögni, a másik, "tapadó" kerékre ilyenkor maximum annyi forgatónyomaték tud kerülni mint a kipörgő kerékre. Ha az egyik oldal levegőben van, vagy tükörjégen, akkor a tapadó kerék sem tud nyomatékot "felvenni".

A Torsen igazából egy "kicsit" jobb nyílt difi, az 1:1 arány helyett 1:3 körül tud nyomatékot osztani (ha jól tudom MX-5-be 1:2-1:3 körül van ez a szám). Ez azt jelenti, ha az egyik oldal pl. murván van, a másik száraz aszfalton, akkor jó eséllyel nem fog "eldifferálni" a két kerék, mert a murvás kerék "fölvesz" 1 egységnyi forgatónyomatékot, az aszfaltos föl tud venni 3-at. Nagyobb gázzal/turbóval/stb. már el fog pörögni a murvás kerék. Hogy ilyenkor az aszfaltos is elpörög-e, az a rákerülő nyomatéktól függ, hogy le tudja-e küzdeni a gumi tapadását (ami viszont a másik, murvás kerék tapadásától függ). Igen, ez azt is jelenti, hogy ha murva helyett levegőben van a kerék (kb. 0 nyomatékot "vesz fel"), akkor az aszfaltos is 0-t fog fölvenni (ilyenkor pl. kézifék behúzással lehet "segíteni" a Torsennek).

A lamellás sperr az "igazi" önzáró, ez tényleg elkezdi "összefékezni" a két tengelyt. Ha a fenti arányt nézzük, akkor gyakorlatilag 1:végtelen arányban tud forgatónyomatékot osztani. Ha az egyik kerék levegőben (0 nyomaték), akkor is a másikon az összes nyomaték meg tud jelenni.

A Torsen "barátibb", természetesebb, timeattack-re (grip) sokkal jobb, mint a lamellás. A lamellás driftre jobb, de Torsennel is lehet driftelni.

UI: Közben gondolkodtam a kérdésen, de nem biztos, hogy jó a logikám: a Torsen gázelvétel esetén negatív forgatónyomatékot kap a kardántengelyen. Hátramenetben szintén másik irányú forgatónyomatékot kap, és (kipróbáltam) hátrafelé is tudok két csíkot rajzolni, tehát ez alapján arra tippelnék, hogy "összezár" motorfékre is. De, amint fent is kifejtettem, ez nyomaték-arány-összezárás, nem pedig forgási-sebesség-összezárás.

aláírás

Touge Runnerz