Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Technika    »    Fék    |   << vissza

Fék

2025-11-04 13:44:13

Endrú

Posztok: 36
Velünk: 2468 napja

Válasz erre: @Sztif #147010 

Köszi szépen Sztif!

A télen végiggondolom, merre induljak, fékfolyadékot már cseréltettem is elvileg egy racsésra (Motul RBF 600 Racing brake fluid).

Mind a 4 féknyereg új lett, bízom (bíznom kell) a szerelőmben. 

A fém fékcsövet szeretném, de mivel szerelőm a vizsgabiztosom is, ezért azt mondta, hogy ő azt nem szereli be, mert akkor meg is buktatná a kocsit. 

Remélem jövőre sikerül megint kihozni az autót a tiroli szerpentinekre és akkor az addigi fejlesztéseket letesztelni.

Szerintem előre kapni fog egy hűtött tárcsát (Zimmermann, EBC) EBC Yellowstuff betéttel. Remélem elég lesz a hülye vezetési stílusomhoz. 

Vezetési stíluson hogy lehet fejleszteni? Előbb jutok el szerpentinre, mint versenypályára, szóval szerpentines fékezős technikára van valami ötleted?

2025-10-31 17:38:57
Sztif

Sztif

Posztok: 356
Velünk: 3179 napja

Válasz erre: @Endrú #147009 

Szia 

1.8 na nak már a 250 es "közepes" féke kell legyen. Azért ezzel a 3-4km veretés  nem kéne feltétlen gond legyen mind két első nyereg új ? Nem szorult ? Jól lett összerakva minden ? Első körben én ezeket átnézném.

Ettől függetlenül rengeteg opció van fejlesztésre de egyik sem olcsó. Kérdés milyen fékfolyadék van benne ha tempózni szeretsz esetleg versenypálya is cél érdemes magasabb forráspontú  fékfolyadékot használni viszont ezt gyakrabban kell cserélni. Éedemes lehet cserélni a fékcsöveket is a gumiról a fém szövetesre. Betétből is van több opció ott az ebc amit írtál többen használják de van ferodo  ds2500 is ahhoz a nyereghez  úgy tudom.

Ha ez se lenne elég lehet upgradelni az NB sportive ~270 fékrendszerét és abba rakni valami jobb betétet az szívó autóra kb bárhova elég. Nekem ez van az 1.8 na ban hawk hp+ betéttel. Időnként baromi hangosan sípol így ha ez gond nem ajánlom cserébe kb még sosem melegedett el még Hungaroringen  se slick gumival.

Ami még tud javítani az egy fékmunkahenger kitámasztó Tomiata tól tudsz jó áron szerezni. Neten van róla video ,hogy tud mozogni a tűzfal mikor taposod a féket ezt szünteti meg.

Extra infó nekem már a sportive fékkel sima "utcai" betéttel 7-10e km volt max amit tudtam menni a hawk ezt 25-30e km is bír. Szóval drágának tűnik a csere viszont hosszabb az élettartam is. Ezzel győzködöm magam ,hogy megéri :D 

+2 nagyon sok múlik a vezetési stíluson nem egyszerű ezen változtatni de ahogy fejlődtem  vettem észre ezt is ,hogy ugyan azon a szakaszon vagy pályán gyorsabban megyek mégis az a fék ami előtte elmelegedett  már vígan bírja pedig a tempó még nagyobb is lett.

Illetve szabadni szabad eltérő betétet berakni sokan csinálják is ez kicsit lehet ízlés kérdése is mivel a hátsó fék kevésbé melegszik ami egy verseny betéttel ami hidegen nem fog annyira lehet előny. Személy szerint én viszont ugyan azt a betétet használom elől hátul. Viszont tárcsa az eltér mert megvettem az ebc tg tárcsákat  de az első elfogyott és oda most rottinger J hook ot vettem. De igazából itt nem érzek különbséget. 

Kicsit hosszú lett de remélem mindent is megválaszoltam  :D 

aláírás

94 NA 1.8 130Le

Touge Runnerz

2025-10-29 13:53:57

Endrú

Posztok: 36
Velünk: 2468 napja

Sziasztok,

Az alany egy 1997-es 1,8-as NA.

Pár ezer km-rel ezelőtt volt kompletten felújítva a fékrendszerem: új TRW betét/tárcsa, új féknyergek, új féktömlők, új fékfolyadék.

A felújítás előtt nem voltam megelégedve a fék fogáspontjával, ez most sokkal jobb lett, olyan modern autós.

Viszont eljöttem vele szerpentinezni és nagyon hamar azt vettem észre, hogy a fékezési pontom elkezdett nyúlni. Visszavettem a tempóból, pár száz méterrel később félre tudtam állni és az első fékektől fehér füst szállt fel. Gyorsan tovább gurultam normálisan, hogy visszahűlhessen.

A szerpentines rész kb 3-4 km lehetett. Tény, hogy tempósan tettem meg ezt a távot, de akkor is keveslem ezt a teljesítményt.

Van esetleg valakinek tapasztalata, hogy kb mennyit kéne bírnia a gyári fékrendszernek?

A másik kérdés, hogyan lehet ezt fejleszteni? Olvastam, hogy a hűtött Zimmermann tárcsa az EBC Yellowstuff betéttel sokaknál működik. Egyéb alternatíva? (Az EBC-nek kicsit fáj az ára…)

A harmadik amatőr kérdés: szabad csak az első féket fejleszeni és a hátsót meghagyni gyárinak? Előre megvenném a Zimmermann+EBC kombót, hátul viszont hagynám a TRW szettet.

Köszi előre is.

2023-04-22 21:27:35

N0rb1

Posztok: 58
Velünk: 3192 napja

Sziasztok, ma át akartam zsírozni a féknyereg csapjait, és a dugattyú belsejébe tekintve ez a látvány fogadott mindkét oldalon:

Szerintem kb felére csökkent a dugattyú falvastagsága. Ez mitől lett ilyen és mennyire biztonságos így közlekedni vele?  

Történet:

Sziasztok, ma át akartam zsírozni a féknyereg csapjait, és a dugattyú belsejébe tekintve ez a látvány fogadott mindkét oldalon:

Szerintem kb felére csökkent a dugattyú falvastagsága. Ez mitől lett ilyen és mennyire biztonságos így közlekedni vele?  

A betét is érdekesen kopott:

2022-03-23 9:22:47
BBBB

BBBB

Posztok: 473
Velünk: 4663 napja

Válasz erre: @simkor #145102

Járó motor, kézifék behúz. Kormány végállások közti tekerése, - általaban 2x ide oda, és elalszik. Bár mondjuk nekem csak a sárga autó égett, az ABS lámpa nem. Ez azt hiszem valami kalibrációs üzenet, - okozhatja pl idősebb akksi. 

2022-03-17 21:24:04
simkor

simkor

Posztok: 629
Velünk: 4088 napja

2006-os NC egy rosszabb útszakasz után feldobta az ABS es ESP hibát. Leállítottam, újraindítás után elaludt, de következő kanyarban visszadobta a hibákat. A féken semmit nem érzek. Mit érdemes megnezni, mielőtt hívom Laleet reggel? ????

2022-02-23 18:38:14

Smooth

Posztok: 15
Velünk: 2435 napja

áá köszönöm szépen smile

kicsi fékes .. gondolkodtam a nagyobbra váltáson is de nem fér el a felni mögött - felni csere most nem fér bele a büdzsébe

aláírás

nbfl 2002 1.6

2022-02-23 16:43:46
Plazmavago

Plazmavago

Posztok: 212
Velünk: 2493 napja

Válasz erre: @Kalap #144975 

Sziasztok!

A Sumitomo-Akebono témához nem tudok hozzászólni, de a méret nem ennyire egyszerű. Nekem 2004 NBFL 1.6 --> 270/276 mm. A legegyszerűbb, ha megméred. smile

Általában a fékbetéthez nem írják oda, hogy melyik méretű tárcsához tartozik, az Unix meg társai össze-vissza listázzák ki, itt látod a különbséget a betétek közt. Ha esetleg nagyfékesed van, lehet, hogy 1.8-ként kell keresned.

2022-02-23 11:56:52
Kalap

Kalap

Posztok: 1661
Velünk: 6893 napja

Hi, Milyen évjárat, milyen motorral?  -  ja, látom az aláírásodban smile   HA 1.6 NB, akkor elöl 255mm hátul 251mm a féktárcsa, és ez a betét választék: 

https://ebcbrakes.com/vehicle/MAZDA/MX5%20(Mk2)/ 

Az első a Sumitomo, a hátsó az Akebono!

aláírás

Fun is not a straight line

Történet:

Hi, Milyen évjárat, milyen motorral?

Hi, Milyen évjárat, milyen motorral?  -  ja, látom az aláírásodban :)  HA 1.6 NB, akkor elöl 255mm hátul 251mm a féktárcsa, és ez a betét kell:

Hi, Milyen évjárat, milyen motorral?  -  ja, látom az aláírásodban :)  HA 1.6 NB, akkor elöl 255mm hátul 251mm a féktárcsa, és ez a betét választék: 

https://ebcbrakes.com/vehicle/MAZDA/MX5%20(Mk2)/

2022-02-22 20:34:06

Smooth

Posztok: 15
Velünk: 2435 napja

Sziasztok

segítséget kérnék smile

cserés az első és a hátsó fék is .. ebc márkára gondoltam, amivel némileg lehetne javítani is a fékhatást a gyári méreteket tartva

a problémám, hogy a honlapjukon két fajta féknyerget említenek sumitomo és akebono kérdés h hogyan tudom meg a saját kocsimon melyik fajta van és mit rendeljek?

aláírás

nbfl 2002 1.6

Történet:

Sziasztok

segítséget kérnék :)

2002-es 1.6 nb-m van és cserés az első és a hátsó fék is .. ebc márkára gondoltam, amivel némileg lehetne javítani is a fékhatást a gyári méreteket tartva

a problémám, hogy a honlapjukon két fajta féknyerget említenek sumitomo és akebono kérdés h hogyan tudom meg a saját kocsimon melyik fajta van és mit rendeljek?

2021-06-20 19:25:16
csufár

csufár

Posztok: 82
Velünk: 2984 napja

sziasztok,

kaptam egy teljesen új hátsó féket.

zörög az úthibákon.

de vajon miért??? laza a betét vagy mi lehet, fogalmam sincs...

holnap visszaviszem a szerelőhöz, mert ez így xar. egyébként remekül fog

2021-05-26 14:38:18

rakostamas

Posztok: 7
Velünk: 2893 napja

Válasz erre: @gzugzu #143922 
Vákumos légtelenítövel végigmentem az összesen, illetve a biztosnság kedvéért a yhagyományos módszerrel is légtelenítettem 3-4 körben minden nyeregnél. Nem jött belöle levegö es nem is puhul be fékezéskor.

Bár én is csak erre tudok tippelni, mert milliószor átgondolva sem jövösk rá, hogy mi okozná a változást ezen kívül.

2021-05-25 15:31:09
gzugzu

gzugzu

Posztok: 981
Velünk: 5139 napja

Válasz erre: @rakostamas #143921 

Szerintem nem. Valószínű levegős.

2021-05-25 14:02:47

rakostamas

Posztok: 7
Velünk: 2893 napja

Sziasztok!

Az normális, hogy a fém fékcsövek beszerelése után bentebb fog a fék? (Ezzel egyidöben betéteket és tárcsákat is cseréltem mind a négy keréken)

2021-04-18 12:07:48
susu

susu

Posztok: 493
Velünk: 2858 napja

Válasz erre: @mester #143739 

Valami futómű/féltengely probléma esetleg?

aláírás

Touge Runnerz