Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Technika    »    Fék    |   << vissza

Fék

2021-04-18 11:09:44
mester

mester

Posztok: 895
Velünk: 5936 napja

tud valaki ötletet adni mi lehet a baj? Off auto, fékezésnél recseg ropog a bal eleje a verdának,de nem a féktuskó! abs,fékmunkahenger csinálhatja? Nagyféknél nem húz el az autó,nem ég az abs lámpa,új a tárcsa,betét,féktusko -betét nem szorul...

Történet:

tud valaki ötletet adni mi lehet a baj? Off auto, fékezésnél recseg ropog a bal eleje a verdának,de nem a féktuskó! abs,fékmunkahenger csinálhatja? nagyféknél nem húz el az autó,nem ég az abs lámpa,új a tárcsa,betét...

2020-11-28 18:38:29
Roland

Roland

Posztok: 100
Velünk: 3167 napja

Válasz erre: @csabihal #142857

Válasz erre: @adamm #142855 

(UPDATE - idő közben megfejtettem a dolgokat, belinkeltem a mankó információkat is, hátha másnak is segít...)

Köszönöm a válaszotokat!

Azt hiszem egy kisfék-nagyfék anomáliával állok szemben. :D Sorolom a tényeket:

- Az első fékbetétem a nagyfékesé. 123mm hosszú a betét.
- A hátsó fékbetét beazonsíthatatlan, mert formára egyikre se hasonlít. Méretben pedig hosszra egyforma a kis és a nagyfékesé is. Alig várom, hogy ki legyen cserélve...
- Az első féknyereg a neten fellelt infók alapján biztosan nagyfékes.
- A hátsó féknyerget is sikerült beazonosítani keréklevétel után, ezek alapján. Érdemes megfigyelni az egyéb részleteket is a bekeretezetten kívül.
- Az első és a hátsó féktárcsa átmérőjét nem tudtam még lemérni, de szélességre 20mm és 9mm, azaz első nekifutásra kicsinek tűnik. Keréklevétel után, kis szenvedéssel, de sikerült lemérni a tárcsákat. 270mm elől, 276mm hátul a szélességük, tehát ez is stimmel. Illetve ez is segítségemre volt.

Minden arra utal, nagy fékes. Köszi a segítséget!

Üdv!

Történet:

Köszönöm a válaszotokat!

- Az első fékbetét a nagyfékesé.
- A hátsó fékbetét beazonsíthatatlan, mert formára egyikre se hasonlít.
- Az első féknyereg a neten fellel infók alapján biztosan nagyfékes.
- A hátsó féknyerget nem tudtam így beazonosítani, nincs róla infóm mit kéne nézni.
- Az első és a hátsó féktárcsa átmérőjét nem tudtam még lemérni, de szélességre 20mm és 9mm, azaz első nekifutásra kicsinek tűnik. A begyűjtött infók alapján az elsőnek nagyfékes esetében 22mm-nek elől és 10mm-nek kéne lennie hátul.

A kérdés az, hogy lehetséges-e, hogy az előző tulaj mondjuk azon spórolt, hogy kissebb féktárcsát tett be, így zavart okozva az erőben? :D

Üdv!

Köszönöm a válaszotokat!

- Az első fékbetét a nagyfékesé. 123mm hosszú a betét.
- A hátsó fékbetét beazonsíthatatlan, mert formára egyikre se hasonlít. Méretben pedig hosszra egyforma a kis és a nagyfékesé is.
- Az első féknyereg a neten fellel infók alapján biztosan nagyfékes.
- A hátsó féknyerget nem tudtam így beazonosítani, nincs róla infóm mit kéne nézni.
- Az első és a hátsó féktárcsa átmérőjét nem tudtam még lemérni, de szélességre 20mm és 9mm, azaz első nekifutásra kicsinek tűnik. A begyűjtött infók alapján az elsőnek nagyfékes esetében 22mm-nek elől és 10mm-nek kéne lennie hátul.

A kérdés az, hogy lehetséges-e, hogy az előző tulaj mondjuk azon spórolt, hogy kissebb féktárcsát tett be, így zavart okozva az erőben? :D

Üdv!

Köszönöm a válaszotokat!

(UPDATE - idő közben megfejtettem a dolgokat, belinkeltem a mankó információkat, hátha másnak is segít...)

- A hátsó fékbetét beazonsíthatatlan, mert formára egyikre se hasonlít. Méretben pedig hosszra egyforma a kis és a nagyfékesé is. Alig várom, hogy ki legyen cserélve...
- A hátsó féknyerget is sikerült beazonosítani keréklevétel után, ezek alapján. Érdemes megfigyelni az egyéb részleteket is a bekeretezetten kívül.
- Az első és a hátsó féktárcsa átmérőjét nem tudtam még lemérni, de szélességre 20mm és 9mm, azaz első nekifutásra kicsinek tűnik. Keréklevétel után, kis szenvedéssel, de sikerült lemérni a tárcsákat. 270mm elől, 276mm hátul a szélességük, tehát ez is stimmel.

Üdv!

(UPDATE - idő közben megfejtettem a dolgokat, belinkeltem a mankó információkat is, hátha másnak is segít...)

Köszönöm a válaszotokat!

- Az első és a hátsó féktárcsa átmérőjét nem tudtam még lemérni, de szélességre 20mm és 9mm, azaz első nekifutásra kicsinek tűnik. Keréklevétel után, kis szenvedéssel, de sikerült lemérni a tárcsákat. 270mm elől, 276mm hátul a szélességük, tehát ez is stimmel.

Üdv!

Köszönöm a válaszotokat!

Üdv!

2020-11-26 22:48:00
csabihal

csabihal

Posztok: 1902
Velünk: 4467 napja

Válasz erre: @Roland #142854 

legyen IL a barátod :P

https://www.ilmotors___09b063eb59eea8609452

https://www.ilmotors___09b063eb59eea8609452

aláírás Ernő hozzám képest száguld ;)
2020-11-26 20:35:10
adamm

adamm

Posztok: 35
Velünk: 2226 napja

Válasz erre: @Roland #142854 

Szia!

Nekem kisfékes NB-m van (255 mm tárcsaátmérő), hogy minek milyen alakja van, arra nem emlékszem, de első fékbetétre ATE cikkszám: 13.0460-5834.2, hátsóra meg 13.0460-5865.2. Anno ezeket vettem, bele is ment gond nélkül.

2020-11-26 19:51:05
Roland

Roland

Posztok: 100
Velünk: 3167 napja

Sziasztok!
Eskü már órák óta nézem a bejegyzéseket és a Google is nagy barátom, de sehol se találok konkrétan olyan információt, hogy melyik fékbetét kell venni kis fékes változathoz és melyiket a nagyhoz.
Erősítsetek meg kérlek, hogy jól érzem, de laikus következtetéssel úgy látom, hogy ez a formájú kis fékes:

Ez pedig a nagy:

Ugye? smile )
Köszi!

2020-06-25 9:23:17
gzugzu

gzugzu

Posztok: 981
Velünk: 5139 napja

Válasz erre: @Nyiri #141748 

A 23X es 25X mm-es hátsó fékek tutira automata utánállításúak, azokat láttam már szétszedve. A nagyot meg nem láttam de erősen meg lennék lepve ha az nem az. Az egy másik kérdés, hogy az utánállító esetleg már nem működik.

2020-06-25 3:05:58
PolyakIm

PolyakIm

Posztok: 90
Velünk: 3165 napja

Válasz erre: @Vinczeg #141746 

Szia! Az abs működik szerencsére. Gyakorlatilag a nálam tapasztalható jelenség nem feltétlen hiba csak engem idegesít kicsit. 

2020-06-23 23:10:24
PolyakIm

PolyakIm

Válasz erre: @Nyiri #141748 

Erre nem is gondoltam, de raprobalok. Uj beteteket vettem de a tarcsakat csak szabalyoztattam, az egyik 8.05mm lett ami mar majdnem a minimalis vastagsag. A masik 8.3mm.

2020-06-23 22:20:28
Nyiri

Nyiri

Posztok: 693
Velünk: 3415 napja

Válasz erre: @PolyakIm #141744 

NB-ben a kézifék nem automata állítós ha már kopott a hátsó féked akkor a pedálon nagyon érződik. Lent fog. Ha állítasz rajta akkor pikk pakk fent fog fogni. Nem kell nagyon kopottnak lennie. Elég ha 1 mm-t lemegy már sokkal nagyobb lesz a pedál útja. Én megnézném ezt is.

2020-06-23 21:19:19
Vinczeg

Vinczeg

Posztok: 86
Velünk: 3540 napja

Válasz erre: @PolyakIm #141744 

Szia, az abs műkődik? Az is tud ilyen hibát produkálni. A feleségem kocsiján hasonlóan jàrtunk, ott is puha volt a pedál, hibajel nem volt, de nem működött az abs sem, igaz az Suzuki, de esetleg nézd meg ezt is.

aláírás

Vinczeg

2020-06-23 20:41:14
PolyakIm

PolyakIm

Sziasztok!

Következő lenne a problémám amit talán már többetek is megtapasztalt vagy hallott/olvasott róla. Puha a fékpedál mint egy szivacs. Ez nem azt jelenti persze, hogy nincs fékerő vagy ne tudnék megállni, de a pedálút első harmadán puha és szinte alig történik valami majd a második harmadán kezd el keményedni és jön meg a fékerő tehát abszolút nem nevezném lineárisnak. 

A féket légtelenítettem a főfékhengertől legmesszebb lévő féknyeregnél kezdve (kb kétszer nyomtam át rajta 1 liter fékfolyadékot, sehol nem jött bubi, légmentes). Szivárgásnak nyoma nincs, minden féknyeregbe új dugattyút, karmantyút tettem (illetve kicseréltem a porvédőket is mindenhol de a porvédőknek nem hiszem, hogy sok köze lehetne ehhez).

Olvastam már pár dolgot a témában, hogy mivel lehetne ezt orovosolni. Fém fékcső, új főfékhenger, brake stopper vagy épp a vákumdobban lévő állítócsavar tekergetése.

Ha van itt olyan köztetek, aki küszködött már a leírtakhoz hasonló jelenséggel és véletlen sikerült megoldást találnia rá megtenné, hogy megosztja tapasztalatait?

Előre is köszi!

2020-05-05 21:12:15
Pite

Pite

Posztok: 36
Velünk: 3008 napja

bmark, 2020-05-04 20:56:04

Válasz erre: @spinny #141101 

Tudtam, hogy valahonnan ismerős a kérdés, Pite fórumtárs adatlapján találkoztam ezzel:

"Olasz piacos 2003-as NBFL 1.6 , ABS nélkül, viszont klímával."

Ezek szerint az olasz piacon nem volt egyedüli a jelenség.

Meglepett, hogy rajtam kívül más is olvassa az adatlapomat:D ( közben jött a felismerés, hogy frissítsem az adatokat, mert van mivel )

Témára visszatérve, az olasz piacon bevett szokás volt ABS nélkül kérni az autókat.

Hidd el, ha számolsz vele ( hó, eső ) , és normális állapotban van a féked, észre sem veszed a hiányát, valamint egy pár hibaforrással kevesebb.

aláírás

kiadta 

2020-05-04 21:18:40

spinny

Posztok: 55
Velünk: 5306 napja

Válasz erre: @csabihal #141109 

Ezek az olasz specialitások? smile

Történet:

Válasz erre: @csabihal #141109 

Ezek az olasz specialitások? ????

2020-05-04 20:56:04

bmark

Posztok: 8
Velünk: 2259 napja

Tudtam, hogy valahonnan ismerős a kérdés, Pite fórumtárs adatlapján találkoztam ezzel:

"Olasz piacos 2003-as NBFL 1.6 , ABS nélkül, viszont klímával."

Ezek szerint az olasz piacon nem volt egyedüli a jelenség.

2020-05-04 20:40:37
csabihal

csabihal

Posztok: 1902
Velünk: 4467 napja

Szia!

igen!

ne lepődj meg, ha klíma van, abs nincs...

és mellé a kocsi általában ezüst színű  smile

aláírás Ernő hozzám képest száguld ;)