Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Így épül az MX-5-öm (build thread)    »    Matt fényes autója    |   << vissza

Matt fényes autója

2015-08-12 14:09:10
Gyéé

Gyéé

Posztok: 9171
Velünk: 6688 napja

Moss spec szerint az alsó határ 1000rpm-nél 1bar 3000rpm-nél 3 bar. http://www.mossmiata.com/sitegraphics/pages/car_specs94.html

aláírás DrasticPlastic Driver
2015-08-12 13:43:04
Matt

Matt

Posztok: 2769
Velünk: 6313 napja
Gyéé, 2015-08-12 13:22:01

Ami fórumokat eddig áttúrtam ott mindenhol 15-20psi-t mondanak alapjáraton normálisnak. Az 1-1,3bar. 1000Rpm-nél ennek már fel kéne ugrani 2bar-ra? Igazából ha nem most lett volna szétszedve és nem lett volna gond a csapágyakkal akkor szerintem mindenki arra tippelne hogy a mostani olajnyomás OK, nem kell rémeket látni. Így, hogy volt mechanikai hiba már rázósabb, ki tudja, hogy nem a valóban alacsony olajnyomás okozta-e? Tényleg, azt nem lehet megállapítani egy ilyen csapágyon valahogy hogy a károsodás olajnyomás error miatt lett-e vagy valami egyéb okozta? Alacsony olajnyomás nem inkább a vezértengelyeken szokott nyomot hagyni? A másik hogy gondolom károsodást a motor nem alapjáraton szenvedhet szóval az alapjárati olajnyomás a kevésbé fontos talán.

Igen, ez az idegörlő ebben, hogy nem tudni mi az ok és mi az okozat. A mechanikus műszer szerint rendben van a nyomás alapjáraton is, és felépül szépen fordulatra. Az a kereplés amit annó hallottam nekem tipikusan hidrotőke hangnak tűnt, csak ugye mivel 2-3ezres fordulaton hallatszott, inkább kerregésre hasonlított nem a 800-as alapjárati cöcögésre.

Nekem azaz egy logikus magyarázat volt, hogy mivel oda jut el a legnehezebben az olaj, ezért ott jelentkezik ez ilyen hang formájában. És ezért parázok attól, hogy a kerregés visszatér, mert akkor tényleg csak az marad, hogy iszonyat ostobán nézzünk magunk elé. Most még az jutott eszembe, hogy talán a hidrotőkék vannak annyira ramaty állapotban, hogy ennyire nem jut át rajtuk az olaj. De akkor meg kerepelnie kéne alapjáratoni is nem?

Vagy jöhet a hengerfej szétszedés, vadiúj olajpumpacsere meg ki tudja mi. Na azt már az új gazdája fogja megcsinálni rajta. 

2015-08-12 13:34:20
Matt

Matt

Zefa, 2015-08-12 12:29:35

Kalap, 2015-08-12 9:37:44

WarLock, 2015-08-12 9:36:35

Egy picit belerondítok a topicba, de azért témábavágó szerintem. Most tettem egy kört a Mazdival, figyelve az olajnyomást. Teljesen hidegen ti milyen olajnyomással dolgoztok? Nekem majdnem a 6-ost csípkedi a mutató alapjáraton. Nem túl sok ez picit?

Nem, az normális. Abból látod, hogy már üzemmeleg, hogy alapjáraton beáll 2 alá!

Hát ha már itt tartunk a gyári leírás szerint van az olajszivattyúban egy by-pass szelep ami 3,5-4,5 bar között kell, hogy leszabályozza a nyomást. Nekem nem is megy 4 fölé sosem.

igen, ez a szelep keveredett először gyanúba. sok helyen olvastam, hogy mivel ez egy full mechanikus cucc, az idő előrehaladtával könnyen szorulhat, beragad bizonyos állásban. Ha épp kicsit nyitva marad, akkor az tipikusan okozhat alapjárati olajnyomásesést. De Lali szétszedte ezt is, megmérte, felcsiszolta, kipucolta. 

2015-08-12 13:22:01
Gyéé

Gyéé

Ami fórumokat eddig áttúrtam ott mindenhol 15-20psi-t mondanak alapjáraton normálisnak. Az 1-1,3bar. 1000Rpm-nél ennek már fel kéne ugrani 2bar-ra? Igazából ha nem most lett volna szétszedve és nem lett volna gond a csapágyakkal akkor szerintem mindenki arra tippelne hogy a mostani olajnyomás OK, nem kell rémeket látni. Így, hogy volt mechanikai hiba már rázósabb, ki tudja, hogy nem a valóban alacsony olajnyomás okozta-e? Tényleg, azt nem lehet megállapítani egy ilyen csapágyon valahogy hogy a károsodás olajnyomás error miatt lett-e vagy valami egyéb okozta? Alacsony olajnyomás nem inkább a vezértengelyeken szokott nyomot hagyni? A másik hogy gondolom károsodást a motor nem alapjáraton szenvedhet szóval az alapjárati olajnyomás a kevésbé fontos talán.

Történet:

Ami fórumokat eddig áttúrtam ott mindenhol 15-20psi-t mondanak alapjáraton normálisnak. Az 1-1,3bar. 1000Rpm-nél ennek már fel kéne ugrani 2bar-ra? Igazából ha nem most lett volna szétszedve és nem lett volna gond a csapágyakkal akkor szerintem mindenki arra tippelne hogy a mostani olajnyomás OK, nem kell rémeket látni. Így, hogy volt me hanikai hiba már rázósabb, ki tudja, hogy nem a valóban alacsony olajnyomás okozta-e? Tényleg, azt nem lehet megállapítani egy ilyen csapágyon valahogy hogy a károsodás olajnyomás error miatt lett-e vagy valami egyéb okozta? Alacsony olajnyomás nem inkább a vezértengelyeken szokott nyomot hagyni? A másik hogy kondolom károsodást a motor nem alapjáraton szenvedhet szóval az alapjárati olajnyomás a kevésbé fontos talán.

Ami fórumokat eddig áttúrtam ott mindenhol 15-20psi-t mondanak alapjáraton normálisnak. Az 1-1,3bar. 1000Rpm-nél ennek már fel kéne ugrani 2bar-ra? Igazából ha nem most lett volna szétszedve és nem lett volna gond a csapágyakkal akkor szerintem mindenki arra tippelne hogy a mostani olajnyomás OK, nem kell rémeket látni. Így, hogy volt mechanikai hiba már rázósabb, ki tudja, hogy nem a valóban alacsony olajnyomás okozta-e? Tényleg, azt nem lehet megállapítani egy ilyen csapágyon valahogy hogy a károsodás olajnyomás error miatt lett-e vagy valami egyéb okozta? Alacsony olajnyomás nem inkább a vezértengelyeken szokott nyomot hagyni? A másik hogy kondolom károsodást a motor nem alapjáraton szenvedhet szóval az alapjárati olajnyomás a kevésbé fontos talán.
2015-08-12 12:29:35
Zefa

Zefa

Posztok: 300
Velünk: 4089 napja
Kalap, 2015-08-12 9:37:44

Egy picit belerondítok a topicba, de azért témábavágó szerintem. Most tettem egy kört a Mazdival, figyelve az olajnyomást. Teljesen hidegen ti milyen olajnyomással dolgoztok? Nekem majdnem a 6-ost csípkedi a mutató alapjáraton. Nem túl sok ez picit?

Nem, az normális. Abból látod, hogy már üzemmeleg, hogy alapjáraton beáll 2 alá!

Hát ha már itt tartunk a gyári leírás szerint van az olajszivattyúban egy by-pass szelep ami 3,5-4,5 bar között kell, hogy leszabályozza a nyomást. Nekem nem is megy 4 fölé sosem.

aláírás

91 1.6 NA
93 2.0 Accord
59 1.0 Anglia 105E Építés alatt

2015-08-12 10:09:28
gonzi

gonzi

Posztok: 783
Velünk: 3913 napja
Gyéé, 2015-08-12 7:20:15

gonzi, 2015-08-12 0:55:28

Gyéé, 2015-08-11 14:51:36

Átjöttél tegnap Ürömön? Akkor jól hallottam az éjszakában az alacsony olajnyomáson üzemelő '94-es Miata motor jellegzetes hangját a sátorból ahol a lányommal aludtam. Még csak hat éves de ő is felriadt álmából és azt nyögdécselte hogy "apu apu az olajnyomás..." Bocsánat, nem vicces, bárcsak ne írtam volna... Mindenesetre az elgondolkodtató hogy egy NB gombá al és műszerrel most felhőtlenül autóznál...csak nem lehet ez így rossz!

Te pedig megnyugtattad szegényt, hogy "semmi gond kislányom, gyere, játsszuk tovább a bújj bújj zöld ágat azon az alu hűtőn..." Ne haragudj, igy par fröccs után nem tudtam bent tartani ezt :D

jogos :-) remélem humorizálásom nem volt túlzás, igazából csak azért írtam bunkóságot mert hasznosat nem tudtam....

Szerintem a miatások kicsiny, összetartó baráti közösségébe, ahol tényleg mindenkinek megvan a maga szopórollere, nem bunkóság, hanem baráti csipkelődés (vérszívás), ami a kellemetlen folyamatok alatt is egy kis mosolyt csalhat az ember arcára..
Én sem bunkóságból emlegetem az aluhűtőt, és nekem is bőven van vaj a fülem mögött (tehát ex-macera és felesleges kör a kocsival), nem csodálkozom majd, ha egyszer az arcomra lesz kenve :D 

off vége smile

2015-08-12 9:37:44
Kalap

Kalap

Posztok: 1647
Velünk: 6493 napja

aláírás

Fun is not a straight line

2015-08-12 9:36:35
WarLock

WarLock

Posztok: 1088
Velünk: 5181 napja

2015-08-12 8:36:35
Gyéé

Gyéé

Én szépíteni próbálok: nem segítene egy loggolható pontos olajnyomásműszer? Persze rohadt drága tudom, de ez jó lehet: http://vi.raptor.eba___ds=0&t=1439361185976

2015-08-12 8:10:15
WarLock

WarLock

Posztok: 1088
Velünk: 5181 napja

Milyen kis összetartó társaságba keveredtem. Az egyik ember vérszívó tevékenységére a másik is kedvet kap szolidaritásból. Laughing

Hogy én se maradjak ki a lácból, azért reménykedem, hogy Gyéé kislánya nem a gonzi futómű-recsegésére alszik el éjjelente.

Történet:

Milyen kis összetartó társaságba keveredtem. Az egyik ember vérszívó tevékenységére a másik is kedvet kap szolidaritásból. Laughing Hogy én se maradjak ki a lácból, azért reménykedem, hogy Gyéé kislánya nem a gonzi futómű-recsegésére alszik el éjjelente.

2015-08-12 7:20:15
Gyéé

Gyéé

gonzi, 2015-08-12 0:55:28

Átjöttél tegnap Ürömön? Akkor jól hallottam az éjszakában az alacsony olajnyomáson üzemelő '94-es Miata motor jellegzetes hangját a sátorból ahol a lányommal aludtam. Még csak hat éves de ő is felriadt álmából és azt nyögdécselte hogy "apu apu az olajnyomás..." Bocsánat, nem vicces, bárcsak ne írtam volna... Mindenesetre az elgondolkodtató hogy egy NB gombá al és műszerrel most felhőtlenül autóznál...csak nem lehet ez így rossz!

Te pedig megnyugtattad szegényt, hogy "semmi gond kislányom, gyere, játsszuk tovább a bújj bújj zöld ágat azon az alu hűtőn..." Ne haragudj, igy par fröccs után nem tudtam bent tartani ezt :D

jogos :-) remélem humorizálásom nem volt túlzás, igazából csak azért írtam bunkóságot mert hasznosat nem tudtam....

2015-08-12 0:55:28
gonzi

gonzi

Posztok: 783
Velünk: 3913 napja

Történet:

Te pedig megnyugtattad szegényt, hogy "semmi gond kislányom, gyere, játsszuk tovább bújj bújj zöld ágat azon az alu hűtőn..." Ne haragudj, igy par fröccs után nem tudtam bent tartani ezt :D
2015-08-11 14:58:18
Matt

Matt

atomin, 2015-08-11 14:18:02

Matt, 2015-08-11 13:02:47

LaLeekirály, 2015-08-11 11:25:20

Az NB on/off gomba 0,4 barnal kapcsol... Szóval én is hajlok afelé, hogy akár jó is lehet ez így.

Amúgy reggelre beszart a kézi olajnyomásmérőm. Hurrá!!!

Ó basszus. Lehet, hogy a tegnapi megjáratás nem tetszett a műszernek, hogy állandóra be lett kötve. 

Én totál műszaki analfabétaként sem tudok már mire gondolni. Olvastam már ezer fórumbejegyzést. Sokan említik ezt az alacsony nyomást és hogy igazából 0-tól eltérő érték az rendben van, mert nem a nyomástól lesz kenés, hanem az áramlástól. Meg hogy nem véelteln, hogy a Mazda is kiherélte 94 után a rendes visszajelzőt, mert fölöslegesen aggódtak rajta az emberek.

Engem az a kereplő hang aggasztott nagyon, ami tegnap nem hallatszódott, de előtte az olajcsere után is megszűnt kicsit aztán párszáz km után megint előjött. 

Csapágy, olajpumpa, olajszűrő, olaj vastagsága amik érdemben képesek a nyomást befolyásolni. Ezek szisztematikusan cserélve, átnézve lettek. Lehet, hogy tényleg a műszer csinál hülyét belőlünk és valójában a határérték alsó feléhez közel, de még elfogadható szinten van a nyomás.

A kocsi amúgy brilliánsan teszi a dolgát, szinte bekönnyeztem tegnap mikor csapattam vele egyet este Üröm fele.

Kicsit tele van a hócipőm magam miatt, de Lali miatt is, hogy állandóan az én autómon jönnek ki olyan nyűgök, amiknek egy szopáslabirintus végén a van a megoldása. Ha van.

Húú Matt, ne aggódj, abban a labirintusban már mi is jartunk.

Az enyém 94 utáni / a nagyrésze/ tehát akkor az olajnyomás azért áll egy helyben bármi is történik, és meg sem mozdul, hogy a tulaj ne aggódjon túl sokat? Indulástól leállásig egy pozíciót tart a 2-4 között 3/4 távon.

A 94 utáni NA-kba már az az on/off műszer került ami arra jó, hogy mutatja van-e olajnyomás vagy nincs. NB-NC-ben mind ilyen van. Azzal nem érdemes törődni.

2015-08-11 14:51:36
Gyéé

Gyéé

2015-08-11 14:18:02

atomin

Posztok: 2354
Velünk: 4200 napja
Matt, 2015-08-11 13:02:47

LaLeekirály, 2015-08-11 11:25:20

Az NB on/off gomba 0,4 barnal kapcsol... Szóval én is hajlok afelé, hogy akár jó is lehet ez így.

Amúgy reggelre beszart a kézi olajnyomásmérőm. Hurrá!!!

Ó basszus. Lehet, hogy a tegnapi megjáratás nem tetszett a műszernek, hogy állandóra be lett kötve. 

Én totál műszaki analfabétaként sem tudok már mire gondolni. Olvastam már ezer fórumbejegyzést. Sokan említik ezt az alacsony nyomást és hogy igazából 0-tól eltérő érték az rendben van, mert nem a nyomástól lesz kenés, hanem az áramlástól. Meg hogy nem véelteln, hogy a Mazda is kiherélte 94 után a rendes visszajelzőt, mert fölöslegesen aggódtak rajta az emberek.

Engem az a kereplő hang aggasztott nagyon, ami tegnap nem hallatszódott, de előtte az olajcsere után is megszűnt kicsit aztán párszáz km után megint előjött. 

Csapágy, olajpumpa, olajszűrő, olaj vastagsága amik érdemben képesek a nyomást befolyásolni. Ezek szisztematikusan cserélve, átnézve lettek. Lehet, hogy tényleg a műszer csinál hülyét belőlünk és valójában a határérték alsó feléhez közel, de még elfogadható szinten van a nyomás.

A kocsi amúgy brilliánsan teszi a dolgát, szinte bekönnyeztem tegnap mikor csapattam vele egyet este Üröm fele.

Kicsit tele van a hócipőm magam miatt, de Lali miatt is, hogy állandóan az én autómon jönnek ki olyan nyűgök, amiknek egy szopáslabirintus végén a van a megoldása. Ha van.

Húú Matt, ne aggódj, abban a labirintusban már mi is jartunk.

Az enyém 94 utáni / a nagyrésze/ tehát akkor az olajnyomás azért áll egy helyben bármi is történik, és meg sem mozdul, hogy a tulaj ne aggódjon túl sokat? Indulástól leállásig egy pozíciót tart a 2-4 között 3/4 távon.