Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Technika    »    Hi-Fi    |   << vissza

Hi-Fi

2015-06-22 16:59:59
gonzi

gonzi

Posztok: 783
Velünk: 3876 napja
Karex, 2015-03-08 17:10:26

Update: bekerült az erősítő is végre, azt hiszem, készen vagyok. 

A cél egy olyan rendszer építése volt, ami ebben ebben a környezetben is jól szolgál. 

Korábban volt két extra hangszóró az ülések mögötti "kalaptartón" bekötve, de inkább csak összezavarta a hangképet. Mélyláda a hely miatt nem opció, inkább csomagoknak maradjon hely nagyobb túrák esetén. Tehát valami, ami sztereóban is jól szól / nem igényel jelentős átalakítást, kompromisszumokat.  

A komplett szett tehát:

• Alpine cde-181r fejegység
  • macAudio ProFlat 2.20 -as szett (mély-közép és magassugárzók)
  • Ground Zero GZTA 2.155 2 csatornás erősítő
  • Cordial CLS 225 hangszórókábelek
  • Cordial CFU CC RCA jelkábel
  • macAudio Connect 10 tápkábel szett
  • STP Gold zajcsillapító lapok az ajtóban (külső oldalon, és a kárpit mögött is közvetlenül)

1

2

Eddigi -szubjektív- vélemény, ha valakit szintén kerülgetne az őrület. 

Bár még szerintem idő kell, hogy "összeérjenek" a komponensek, de az erősítő és az újra-kábelezés nagyon sokat hozott hangminőségben. Azt látni kell, hogy a hangsugárzók 2x100w-ot tudnak, és ennyit tud 4 ohm-on az erősítő is. Tehát több mint elég... Egy zajos jel tönkre is teheti a hangszórókat, érdemes tiszta forrásból jelet küldeni nekik. 

Ha ez viszont megvan, akkor a hangerő felfelé csavarásával egyidőben a következő események történnek:

1. "Hmm, ez egész jól szól."
  2. A környékbeli kisebb állatok néhány településsel arrébb keresnek új életteret. 
  3. A csendháborításért kiküldött rendőri egység valamit magyaráz, de nem igazán hallod, és valami amúgy sincs rendben vele, hiszen akinek vér folydogál a hallójárataiból, az már alapból gyanús. 
  4. A háttérben felbukkan az Apokalipszis négy lovasa...
  5. ... majd visszafordulnak...
  6. ... később újra megjelennek, és azt mondják, jó a buli, hoztak 2 rekesz sört, maradnának. 

Némileg vissza a realitásokhoz: a mélyközép 20 centis tányérja így megtámogatva feleslegessé teszi a külön mélyládát, ami ugye ilyen kis csomagtér esetén komoly előny. A magassugárzó szintén erős, abból 1-2 DB-t vissza is kell venni. Itt viszont akkor jön is egy hátrány. A középhangok magasabb hangerőn egyszerűen nem tudnak érvényesülni, elvesznek a két szélső tartomány között. Rock és metal zene emiatt kicsit vérszegénynek hat, viszont elektronikus, hip-hop műfajban nagyon otthon érzi magát a setup. De ismétlem, ez is inkább embertelen hangerő felett zavaró. 

Röviden tehát

+: kis autó ellenére is bőségesen elegendő hangerő és mélyhangok, külön láda nélkül

20-as szett 1-1ben beépíthető, pont ekkora helyet hagytak az ajtóban, nem kell adapterrel szórakozni

a nagyra tervezett erősítőnek nem kell full-atomerővel dolgoznia a viszonylag "kis" hangsugárzók meghajtásán, így nem melegszik túl, hosszú élettartam várható

érkezéskor, ház előtt nem kell a dudát használni, hogy megjöttünk

-: középtartomány gyengébb, ezen újabb, de már nagyobb barmolással lehetne segíteni, ami külön hangváltót, és befaragott középsugárzót jelent a kárpitba, de akkor meg hangtechnikus és pénztárca legyen a talpán, aki/ami összerakja, hogy minden jól szóljon. 

bizonyos hangerő felett az autó biztonságos közúti közlekedésre alkalmatlan, mindhárom visszapillantó tükör folyamatos mozgásban van.

Ahogy látom ismét magával ragadott sokakat a Hi-Fi mánia, javaslom elolvasni Karex írását, és installációját, szerintem ennél jobb kombót MX5-be értelmes áron nem lehet, és nem is érdemes.

2015-06-22 16:37:21

Tomcsi25

Posztok: 36
Velünk: 3572 napja
csabihal, 2015-06-15 19:04:54

Fülee, 2015-05-18 8:04:56

Elég jól körbejártam a témakört és ami már látszik, hogy két darab 8 colos (20centis) mélyet lehet ide befaragni viszonylag kevés szívással.

A legjobb ár-érték arányú megoldás ez a hangszóró lenne, ebből kellene kettőt venni:

http://qautohifi.hu/___oofer-hangszoro.html

Beépítésről is találtam már 1-2 képet a neten:

1-2 hónapon belül nekiállok az átalakításomnak, ha gondolod, várd meg, mire jutottam, aztán utána vágj bele! smile

Szervusz!

nem tudom nekiláttál-e, de ha szükséged lenne rá (vagy bárki másnak) van egy NBFL "kalaptartó-lemezem" fölöslegbe, amiből hiányzik pár kisebb rész (bukócső-projekt)

Én jelentkeznék érte, hasonló projekten töröm a fejem.. smile egy elérhetőséget hadd kérjek!
2015-06-19 18:42:15

Tsabi

Posztok: 50
Velünk: 3574 napja

Miata.net-en megtaláltam!

2015-06-19 17:16:20

Tsabi

Posztok: 50
Velünk: 3574 napja

Sziasztok!

Kiszereltem a fejegységemet a kocsiból és amikor visszatettem kérte a kódot. Úgy emlékeztem kiütöttem, hogy ne legyen. De kicsit fáradt voltam nem esett le, hogy akkor nem kérné!

Három rossz kód = letíltás. 

Van valakinek tapasztalata mi a teendő?

2015-06-15 23:57:06
Dragunov66

Dragunov66

Posztok: 1612
Velünk: 3771 napja
tom65, 2015-06-15 23:47:27

Dragunov66, 2015-06-15 19:01:03

Hali.nincs valakinek nb antenna +fogaslece?esetleg komplett motoros antenna.bar az enyem jo csak a figaslec torott.

Ha esetleg nem találsz, IL-en lehet külön antennát fogasléccel venni. 

köszi,de sokallom érte sad akkor már inkább befaragok ilyen 6ezer forintos univerzálisat.

aláírás "Gumid kopjon,ne a lelked!"
2015-06-15 23:47:27
tom65

tom65

Posztok: 459
Velünk: 5069 napja
Dragunov66, 2015-06-15 19:01:03

Hali.nincs valakinek nb antenna +fogaslece?esetleg komplett motoros antenna.bar az enyem jo csak a figaslec torott.

Ha esetleg nem találsz, IL-en lehet külön antennát fogasléccel venni. 

aláírás tom65
2015-06-15 19:04:54
csabihal

csabihal

Posztok: 1902
Velünk: 4030 napja
Fülee, 2015-05-18 8:04:56

Elég jól körbejártam a témakört és ami már látszik, hogy két darab 8 colos (20centis) mélyet lehet ide befaragni viszonylag kevés szívással.

A legjobb ár-érték arányú megoldás ez a hangszóró lenne, ebből kellene kettőt venni:

1-2 hónapon belül nekiállok az átalakításomnak, ha gondolod, várd meg, mire jutottam, aztán utána vágj bele! smile

Szervusz!

nem tudom nekiláttál-e, de ha szükséged lenne rá (vagy bárki másnak) van egy NBFL "kalaptartó-lemezem" fölöslegbe, amiből hiányzik pár kisebb rész (bukócső-projekt)

aláírás Ernő hozzám képest száguld ;)
2015-06-15 19:01:03
Dragunov66

Dragunov66

Posztok: 1612
Velünk: 3771 napja

aláírás "Gumid kopjon,ne a lelked!"
2015-05-18 8:31:42
Zuzmi

Zuzmi

Posztok: 217
Velünk: 5713 napja

A video alapján ránézésre én is ehhez a hangszóróhoz jutottam el..! Valószínűleg megvárom,hogy te mire jutsz a beépítéssel, ha indul, vagy készül a projekt, kérlek, számolj be a tapasztalataidról, meg a fúrás-faragás-szívás esetleges buktatóiról! 

Előre is köszi!

Üdv!

2015-05-18 8:04:56

Fülee

Posztok: 306
Velünk: 3757 napja

aláírás Kaposvár
2015-05-17 22:35:08

gabi87

Posztok: 104
Velünk: 3596 napja

Szia! En a Basys Kft-nel voltam. Ki van teve par fejegyseg es ki is probalhatod oket. Egesz segitokeszek voltak. Torokbalint, Park utca 9 Bemesz a sorompon es majd balra lesz a ceg. Eleg nagy szoval konnyu lesz megtalalni wink

2015-05-17 22:31:54
Zuzmi

Zuzmi

Posztok: 217
Velünk: 5713 napja

Uraim!

Ilyesmit próbált esetleg valamelyikőtök?

https://m.youtube.com/watch?v=RMt920dBC1g

Ha netán volt már néhány bátor ember,aki szétszedte ilyen olyan okból az autó ezen részét, írja már le legyen szíves,hogy mekkora a hely pl a vezetőülés mögött,a fém takarólemez alatt, a tank mellett. Jól jönne egy cm-ben megadott adat,legalább kb-re. Baromira érdekelne, hogy mit lehetne oda beszerkeszteni, mekkora hangszóró fér oda be. Leginkább valami free air mélyre gondolnék erre a helyre... Netán valami csőszerűségre...

Ha valaki reagál, azt előre is nagyon köszönöm!

Napsütéses kanyargós utakat! 

Történet:

Uraim!

Ha netán volt már néhány bátor ember,aki szétszedte ilyen olyan okból az autó ezen részét, írja már le legyen szíves,hogy mekkora a hely pl a vezetőülés mögött,a fém takarólemez alatt, a tank mellett. Jól jönne egy cm-ben megadott adat,legalább kb-re. Baromira érdekelne, hogy mit lehetne oda beszerkeszteni, mekkora hangszóró fér oda be.

Uraim!

Ha netán volt már néhány bátor ember,aki szétszedte ilyen olyan okból az autó ezen részét, írja már le legyen szíves,hogy mekkora a hely pl a vezetőülés mögött,a fém takarólemez alatt, a tank mellett. Jól jönne egy cm-ben megadott adat,legalább kb-re. Baromira érdekelne, hogy mit lehetne oda beszerkeszteni, mekkora hangszóró fér oda be. Leginkább valami free air mélyre gondolnék erre a helyre...

2015-05-14 16:19:40
Greg

Greg

Posztok: 586
Velünk: 4203 napja
gabi87, 2015-05-13 18:31:58

Pont ma voltam Törökbálinton nyomogatni ilyen fejegységeket. Hát nézd... elég lassúak és általában semmit nem tudsz irányítani a fejegységről. Csak megjeleníti, de minden funkcióért a telefonodhoz kell nyúlni. Én egy egyszerűbb fejegység mellett döntöttem, ami nem tud ilyen funkciót de 2din-es és csomó mindent tud. Ha gondolod mondok boltot meg szervízt, ahol olcsón be is szerelik.

Szia, megköszönöm! Amúgy hol "nyomogattál"? Laughing

Nekem igazán azért tetszene, mert így nem kell a telefon tartóval bajlódni, gondolom egyszerre képes megjeleníteni a telefonról a navigáció képét, és zenét lejátszani? 

Pl ez egy jó darabnak tűnik: 

http://www.paradoxau___oneer-sph-da110.html

2015-05-14 16:14:29

gabi87

Posztok: 104
Velünk: 3596 napja

Szia! Nezhetez barmit, mert mazda csatist egeszen biztos, hogy nem fogsz talalni. Iso szabvanyuak altalaban a fejegysegek es majd veszel hozza egy egyszeru iso-mazda atalakitot.

2015-05-14 15:46:47
daniandris

daniandris

Posztok: 175
Velünk: 3925 napja

A gyári fejegységnek milyen csatlakozója van? Tehát ha venni akarok valamilyet akkor milyet nézzek? Vagy ezek ilyen szabvány dolgok?