Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Technika    »    Hi-Fi    |   << vissza

Hi-Fi

2015-03-15 15:28:49
manson

manson

Posztok: 566
Velünk: 4707 napja
mikulas00, 2015-03-15 15:15:13

Dragunov: Nem tudom mennyiért mennek, nem találtam rá hirdetést, de gyere el nézd meg, hogy egyáltalán olyan-e mint amilyen neked kell és ha igen akkor megbeszéljük. wink

NA tulajok nem elektromos antennával, ilyen van az autótokban?

antenna tartó 

nekem sajna már meglovasították a felső részét és egy utángyártott van rácsavarva, de valami hasonló lehet alul..

2015-03-15 15:15:13
mikulas00

mikulas00

Posztok: 577
Velünk: 3640 napja

Dragunov: Nem tudom mennyiért mennek, nem találtam rá hirdetést, de gyere el nézd meg, hogy egyáltalán olyan-e mint amilyen neked kell és ha igen akkor megbeszéljük. wink

NA tulajok nem elektromos antennával, ilyen van az autótokban?

antenna tartó 

2015-03-15 14:38:16
Dragunov66

Dragunov66

Posztok: 1612
Velünk: 3753 napja
mikulas00, 2015-03-15 14:27:55

Sziasztok!

Szeretném lecserélni az elektromos antennámat sima tekerősre. ('93 NA) A gond ott van, hogy nem tudom milyen alkatrészt kell ehhez beszereznem az antennán kívűl (az már megvan, köszi Kopi). Sajnos nem láttam még a csomagtér felől, hogy hogy is néz ki a 'nem elektromos' befogatása, csonkja. 
Ha tudna valaki küldeni a sajátjáról egy képet, vagy egy linket azt megköszönném!

A gond amiért kiszedem, hogy valószínűleg NB elektromos antenna van bent ami akkora, hogy nem tudom tőle teljesen betolni a pótkereket a helyére, illetve jobban is tetszik a tekerős, szóval két gondomat is megoldaná. smile

Ugyanitt: eladó elektromos antenna. smile

Üdv. mikulas 

szia!az elektromos antennát megvenném smile mennyiért adod?

aláírás "Gumid kopjon,ne a lelked!"
2015-03-15 14:27:55
mikulas00

mikulas00

Posztok: 577
Velünk: 3640 napja

Sziasztok!

Szeretném lecserélni az elektromos antennámat sima tekerősre. ('93 NA) A gond ott van, hogy nem tudom milyen alkatrészt kell ehhez beszereznem az antennán kívűl (az már megvan, köszi Kopi). Sajnos nem láttam még a csomagtér felől, hogy hogy is néz ki a 'nem elektromos' befogatása, csonkja. 
Ha tudna valaki küldeni a sajátjáról egy képet, vagy egy linket azt megköszönném!

A gond amiért kiszedem, hogy valószínűleg NB elektromos antenna van bent ami akkora, hogy nem tudom tőle teljesen betolni a pótkereket a helyére, illetve jobban is tetszik a tekerős, szóval két gondomat is megoldaná. smile

Ugyanitt: eladó elektromos antenna. smile

Üdv. mikulas 

2015-03-12 11:11:21
Karex

Karex

Posztok: 104
Velünk: 3800 napja
meszattila, 2015-03-12 9:57:45

Karex, 2015-03-08 17:10:26
... Egy zajos jel tönkre is teheti a hangszórókat, érdemes tiszta forrásból jelet küldeni nekik. 

Ennek biztos van valóság alapja?

Őszintén szólva csak lelkes műértő vagyok, a tanácsot autóhifisnél kaptam. Egy pontig értettem a logikáját ezzel kapcsolatban, aztán bekapcsolt a buta-mód: "aha, oké" + bólogatás. 

Nagyjából erről lehet szó: Audio clipping, bár úgy látom, ez inkább szinuszos terhelésnél fordulhat elő. Azt meg ritkán hallgatok. 

Mindenesetre eddig még hamarabb értem el a fájdalomküszöbömet, minthogy leolvadjon a tekercs a hangszórókban, szóval lehet, hogy nem valós a veszély smile

Fülee: 10 v. 11 cm, pontosan már nem emlékszem, ennyi a hely a beépítés síkjától. Nekem azért ez lett, mert a másik lehetőség, ami akkor beszerezhető volt, a Focal ISS 200, de az meg majdnem 3x annyiba kerül smile

2015-03-12 9:57:45
meszattila

meszattila

Posztok: 509
Velünk: 5468 napja
... Egy zajos jel tönkre is teheti a hangszórókat, érdemes tiszta forrásból jelet küldeni nekik. 

Ennek biztos van valóság alapja?

Történet:

Mi vaaaan?

2015-03-12 9:32:48

Fülee

Posztok: 306
Velünk: 3739 napja

Szia Karex!

Jo hir, h befer az ajtoba a 20as szett. Egy kb. ket centivel nagyobb beepitesi melysegu hangszoro is befert volna, vagy azert valasztottad a mac 2.20-at mert csak ennek volt hely?

Itthon van jo ideje egy 76os beepitesi melysegu hangszorom csak meg nem mertem nekiallni a furas,faragasnak... smile

aláírás Kaposvár
2015-03-08 17:10:26
Karex

Karex

Update: bekerült az erősítő is végre, azt hiszem, készen vagyok. 

A cél egy olyan rendszer építése volt, ami ebben ebben a környezetben is jól szolgál. 

Korábban volt két extra hangszóró az ülések mögötti "kalaptartón" bekötve, de inkább csak összezavarta a hangképet. Mélyláda a hely miatt nem opció, inkább csomagoknak maradjon hely nagyobb túrák esetén. Tehát valami, ami sztereóban is jól szól / nem igényel jelentős átalakítást, kompromisszumokat.  

A komplett szett tehát:

• Alpine cde-181r fejegység
  • macAudio ProFlat 2.20 -as szett (mély-közép és magassugárzók)
  • Ground Zero GZTA 2.155 2 csatornás erősítő
  • Cordial CLS 225 hangszórókábelek
  • Cordial CFU CC RCA jelkábel
  • macAudio Connect 10 tápkábel szett
  • STP Gold zajcsillapító lapok az ajtóban (külső oldalon, és a kárpit mögött is közvetlenül)

1

2

Eddigi -szubjektív- vélemény, ha valakit szintén kerülgetne az őrület. 

Bár még szerintem idő kell, hogy "összeérjenek" a komponensek, de az erősítő és az újra-kábelezés nagyon sokat hozott hangminőségben. Azt látni kell, hogy a hangsugárzók 2x100w-ot tudnak, és ennyit tud 4 ohm-on az erősítő is. Tehát több mint elég... Egy zajos jel tönkre is teheti a hangszórókat, érdemes tiszta forrásból jelet küldeni nekik. 

Ha ez viszont megvan, akkor a hangerő felfelé csavarásával egyidőben a következő események történnek:

1. "Hmm, ez egész jól szól."
  2. A környékbeli kisebb állatok néhány településsel arrébb keresnek új életteret. 
  3. A csendháborításért kiküldött rendőri egység valamit magyaráz, de nem igazán hallod, és valami amúgy sincs rendben vele, hiszen akinek vér folydogál a hallójárataiból, az már alapból gyanús. 
  4. A háttérben felbukkan az Apokalipszis négy lovasa...
  5. ... majd visszafordulnak...
  6. ... később újra megjelennek, és azt mondják, jó a buli, hoztak 2 rekesz sört, maradnának. 

Némileg vissza a realitásokhoz: a mélyközép 20 centis tányérja így megtámogatva feleslegessé teszi a külön mélyládát, ami ugye ilyen kis csomagtér esetén komoly előny. A magassugárzó szintén erős, abból 1-2 DB-t vissza is kell venni. Itt viszont akkor jön is egy hátrány. A középhangok magasabb hangerőn egyszerűen nem tudnak érvényesülni, elvesznek a két szélső tartomány között. Rock és metal zene emiatt kicsit vérszegénynek hat, viszont elektronikus, hip-hop műfajban nagyon otthon érzi magát a setup. De ismétlem, ez is inkább embertelen hangerő felett zavaró. 

Röviden tehát

+: kis autó ellenére is bőségesen elegendő hangerő és mélyhangok, külön láda nélkül

20-as szett 1-1ben beépíthető, pont ekkora helyet hagytak az ajtóban, nem kell adapterrel szórakozni

a nagyra tervezett erősítőnek nem kell full-atomerővel dolgoznia a viszonylag "kis" hangsugárzók meghajtásán, így nem melegszik túl, hosszú élettartam várható

érkezéskor, ház előtt nem kell a dudát használni, hogy megjöttünk

-: középtartomány gyengébb, ezen újabb, de már nagyobb barmolással lehetne segíteni, ami külön hangváltót, és befaragott középsugárzót jelent a kárpitba, de akkor meg hangtechnikus és pénztárca legyen a talpán, aki/ami összerakja, hogy minden jól szóljon. 

bizonyos hangerő felett az autó biztonságos közúti közlekedésre alkalmatlan, mindhárom visszapillantó tükör folyamatos mozgásban van.

2015-02-14 19:40:11
Karex

Karex

kakas19, 2015-02-14 19:07:12

kakas19, 2015-02-14 17:00:03

Jol latod ez tenyleg 220 lira es meg rajon a szallitas, de ha par ev mulva retros rally akarok reszt venni ahogyan szeretnem akkor kell egy ilyen. Nagyon rontja a belteret egy retro autoba a modern hifi szerintem.

Igazad van es lehet tenyleg tul visza mennek az idobe ezzel, habar meg 2000 kornyeken lehettet ilyen formaju kazokat vasarolni uzletbol. Es ahogy nezem az eredetti sem olcsobb nagyon.

http://www.ebay.com/___5-1M31-/121005320389

Na jó, ez azért már tényleg pofátlanság. Én felkeresnék egy szimpatikus bontót, és ennek az árnak a tizedéért vennék egyet egy szegény sorsú miatából, aztán elszaladnék vele vihogva.

2015-02-14 19:07:12
kakas19

kakas19

Posztok: 268
Velünk: 3767 napja
kakas19, 2015-02-14 17:00:03

Jol latod ez tenyleg 220 lira es meg rajon a szallitas, de ha par ev mulva retros rally akarok reszt venni ahogyan szeretnem akkor kell egy ilyen. Nagyon rontja a belteret egy retro autoba a modern hifi szerintem.

Igazad van es lehet tenyleg tul visza mennek az idobe ezzel, habar meg 2000 kornyeken lehettet ilyen formaju kazokat vasarolni uzletbol. Es ahogy nezem az eredetti sem olcsobb nagyon.

http://www.ebay.com/___5-1M31-/121005320389

2015-02-14 18:12:20
szizso

szizso

Posztok: 451
Velünk: 3912 napja

@Kakas: amit linkeltel az valoban draga es egyaltalna nem az NA gyaratasi idoszakra jellemzo dizajn. wink igy a szandekot megertve ez pont ugyanugy nem illik egy NA-ba mint egy full LCD feluletu cucc. szerintem smile de legalabb draga

aláírás

RWD: MX5 NB2 BP-Z3 CS <> FWD: ITR DC2

2015-02-14 17:00:03
kakas19

kakas19

2015-02-14 12:02:00
Karex

Karex

kakas19, 2015-02-14 11:03:37

m.ebay.co.uk/itm/380953040087?nav=SEARCH Mivel nekem egy Roadsterbe inkabb az erzes fontos es a termeszet hangja ezert beerem egy ilyenel a hosszab utakon. Mar le is rendeltem.

Szerintem hibásan működik a monitorom, mert nem jó helyen jeleníti meg a tizedesjegyet.

Vagy ez tényleg 100e Ft szállítással. Surprised De inkább bízom benne, hogy tényleg csak a monitor rossz.

2015-02-14 16:56:12
kakas19

kakas19

m.ebay.co.uk/itm/380953040087?nav=SEARCH

Mivel nekem egy Roadsterbe inkabb az erzes fontos es a termeszet hangja ezert beerem egy ilyenel a hosszab utakon. Mar le is rendeltem.

Történet:

m.ebay.co.uk/itm/380953040087?nav=SEARCH Mivel nekem egy Roadsterbe inkabb az erzes fontos es a termeszet hangja ezert beerem egy ilyenel a hosszab utakon. Mar le is rendeltem.
2015-02-14 6:54:39
Karex

Karex

gonzi, 2015-02-14 1:13:30

Szerintem kár ennyit belefektetni. Szeretem a szép, tiszta, telt hangokat, de ez az autó picit más.
Nyitott tetővel elképesztő a "zaj" és a veszteség, csukott tetővel pedig nagyon kicsi a légtér, és a vászontető miatt az akusztika teljesen más, mint egy bármilyen off autóban, ahol szövet vesz körbe plafon és oszlop oldalról. 

Az alpine fej és a 20-as hangszóró jó kezdés, a rezgéscsillapító lapok szintén. Nem olvastam elég figyelmesen, hogy a proflat-ed az szett, vagy csak mélyközép?
Ha rendes szett, hangváltóval, magassugárzóval, az szupi.
Az erősítőnél még egy fokkal fontosabb a kábelezés. A gyári kábel 0,5/0,75mm vastagsága (nem tudom egész pontosan, ennyi szokott lenni.. Az nem sokat ér. Váltás mondjuk 2x1,5mm vagy 2x2mm-es kábelre arnayat ér!!!!
A hátad / ülés mögött levő hangszórókat én feleslegesnek érzem, mivel a hang kontrollálatlanul verődik / terjed. 

Summa: 

Az MX5-be a legnagyobb változás egy jobb fejegység, 20-as hangszóró szett (kör alakú, NEM 16x24-es ovál - minőségi zene esetén az ovált felejtsük el!), és vastagabb kábelezés. Ezekkel el lehet érni egy olyat, hogy nyitott tetős 130-nál is tiszta aránylag tiszta zenei élményben legyen részed. A fejegységen tudod szépen hangolni az EQ-t, nem kell mélyláda. Például a loudness funkciót kapcsold ki, és felejtsd el, hogy valaha láttad, hogy van olyan :D

stage2: 2/4 csatis erősítő első szettre, és mélyládára-> mélyládát a csomagtartó két szélső "boxába" gondolonám jónak (mondjuk az akksi fölé), készített, rendesen kiszámított térfogatú ládával, ami bepasszol a sarokba. nem kell nagy, egy 350W RMS-t tudó, mondjuk hertz bőven elég, úgysem kap annyit. Ha csak két csatis, és nem kötjük rá az első szettet, csak a ládát, akkor az erősítő lehet a csomagtartóban, a láda környékén. 

Utastérbe az erősítő elhelyezése elég macerás leginkább a hűtés miatt. Az ülés alatt nincs szellőzés, nyáron pillanatok alatt túlmelegedhet. szvsz a csomagtérben elhelyezendő, a rendszámtáblavilágítás mellett vihetőek a kábelek, csak a tápnak kell más utat találni, hogy ne legyen zaj. 

Nem vagyok szakképzett hifis, de volt időszak, hogy sokat foglalkoztam a témával, és érdekelt. A mazdába is vettem egy alpine fejet, jön majd a 20-as szett, és a kábel, van még bitumentes rezgéscsillapító lapom 6 darab, de szerintem ebbe ennyi elég. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a mai fejegységek 4x15-4x30watt között adnak le RMS-t, ezek a valós adatok a user manualok utolsó oldalain megtekinthetők, a 4x50w, ami rájuk van írva, csak pmpo, tehát nem folyamatos teljesítmény. 

A vászontető gyenge hangszigetelése miatt soha nem lehet olyan akusztikát teremteni mint mondjuk (hasamra ütök) 4-es golfban, ahol tisztes hagszigeteléssel nagyon leszorítható az alapzaj.
Ha viszont ennyire elmélyednél benne, akkor szerezz decibel mérőt, és ott kezd, hogy hangszigeteled az utasteret, de mivel egy kabrióról beszélünk... :D  

A ProFlat az szett, a magasat is lecseréltem. Már ez is nagy váltás volt a gyárihoz képest. Viszont az a 4x50w fejegység "erő" eléggé alul van tervezve a 2x100w-os tányérokhoz, szóval erősen viszket a stage 2 gondolata. smile

A kábelezés még egyelőre az eredeti, de a Cordial CLS 225-el szemezek. Persze akkor már erősítővel együtt, hogy egyszerre legyen kész. Na, ott még nem tudom, milyet kéne, szerintem maradok a 2 csatornásnál.Az elhelyezésben igazatok van, megy hátra. 

A láda gondolatával nem tudok megbarátkozni, egyszerűen túl sok helyet foglal abból a kevés csomagtérből is. :/ Annyira nem hiányzik a mély, tud eleget ez a Macaudio is. 

Az volt az első, hogy kikapcsoltam minden EQ okosságot a fejegységen, ilyen loudness barmoságoknál is csak hangosan felvihogok. Ha zene, akkor szóljon már úgy, ahogy eredetileg elképzelték, vagy legalábbis próbáljunk erre törekedni. smile

Jah, amúgy ősztől keménytetővel járok, hát valóban, így azért más a hangzás...