gonzi
Velünk: 3876 napja
Szerintem kár ennyit belefektetni. Szeretem a szép, tiszta, telt hangokat, de ez az autó picit más.
Nyitott tetővel elképesztő a "zaj" és a veszteség, csukott tetővel pedig nagyon kicsi a légtér, és a vászontető miatt az akusztika teljesen más, mint egy bármilyen off autóban, ahol szövet vesz körbe plafon és oszlop oldalról.
Az alpine fej és a 20-as hangszóró jó kezdés, a rezgéscsillapító lapok szintén. Nem olvastam elég figyelmesen, hogy a proflat-ed az szett, vagy csak mélyközép?
Ha rendes szett, hangváltóval, magassugárzóval, az szupi.
Az erősítőnél még egy fokkal fontosabb a kábelezés. A gyári kábel 0,5/0,75mm vastagsága (nem tudom egész pontosan, ennyi szokott lenni.. Az nem sokat ér. Váltás mondjuk 2x1,5mm vagy 2x2mm-es kábelre arnayat ér!!!!
A hátad / ülés mögött levő hangszórókat én feleslegesnek érzem, mivel a hang kontrollálatlanul verődik / terjed.
Summa:
Az MX5-be a legnagyobb változás egy jobb fejegység, 20-as hangszóró szett (kör alakú, NEM 16x24-es ovál - minőségi zene esetén az ovált felejtsük el!), és vastagabb kábelezés. Ezekkel el lehet érni egy olyat, hogy nyitott tetős 130-nál is tiszta aránylag tiszta zenei élményben legyen részed. A fejegységen tudod szépen hangolni az EQ-t, nem kell mélyláda. Például a loudness funkciót kapcsold ki, és felejtsd el, hogy valaha láttad, hogy van olyan :D
stage2: 2/4 csatis erősítő első szettre, és mélyládára-> mélyládát a csomagtartó két szélső "boxába" gondolonám jónak (mondjuk az akksi fölé), készített, rendesen kiszámított térfogatú ládával, ami bepasszol a sarokba. nem kell nagy, egy 350W RMS-t tudó, mondjuk hertz bőven elég, úgysem kap annyit. Ha csak két csatis, és nem kötjük rá az első szettet, csak a ládát, akkor az erősítő lehet a csomagtartóban, a láda környékén.
Utastérbe az erősítő elhelyezése elég macerás leginkább a hűtés miatt. Az ülés alatt nincs szellőzés, nyáron pillanatok alatt túlmelegedhet. szvsz a csomagtérben elhelyezendő, a rendszámtáblavilágítás mellett vihetőek a kábelek, csak a tápnak kell más utat találni, hogy ne legyen zaj.
Nem vagyok szakképzett hifis, de volt időszak, hogy sokat foglalkoztam a témával, és érdekelt. A mazdába is vettem egy alpine fejet, jön majd a 20-as szett, és a kábel, van még bitumentes rezgéscsillapító lapom 6 darab, de szerintem ebbe ennyi elég. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a mai fejegységek 4x15-4x30watt között adnak le RMS-t, ezek a valós adatok a user manualok utolsó oldalain megtekinthetők, a 4x50w, ami rájuk van írva, csak pmpo, tehát nem folyamatos teljesítmény.
A vászontető gyenge hangszigetelése miatt soha nem lehet olyan akusztikát teremteni mint mondjuk (hasamra ütök) 4-es golfban, ahol tisztes hagszigeteléssel nagyon leszorítható az alapzaj.
Ha viszont ennyire elmélyednél benne, akkor szerezz decibel mérőt, és ott kezd, hogy hangszigeteled az utasteret, de mivel egy kabrióról beszélünk... :D