Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Technika    »    Hi-Fi    |   << vissza

Hi-Fi

2015-02-14 1:13:30
gonzi

gonzi

Posztok: 783
Velünk: 3876 napja

Szerintem kár ennyit belefektetni. Szeretem a szép, tiszta, telt hangokat, de ez az autó picit más.
Nyitott tetővel elképesztő a "zaj" és a veszteség, csukott tetővel pedig nagyon kicsi a légtér, és a vászontető miatt az akusztika teljesen más, mint egy bármilyen off autóban, ahol szövet vesz körbe plafon és oszlop oldalról. 

Az alpine fej és a 20-as hangszóró jó kezdés, a rezgéscsillapító lapok szintén. Nem olvastam elég figyelmesen, hogy a proflat-ed az szett, vagy csak mélyközép?
Ha rendes szett, hangváltóval, magassugárzóval, az szupi.
Az erősítőnél még egy fokkal fontosabb a kábelezés. A gyári kábel 0,5/0,75mm vastagsága (nem tudom egész pontosan, ennyi szokott lenni.. Az nem sokat ér. Váltás mondjuk 2x1,5mm vagy 2x2mm-es kábelre arnayat ér!!!!
A hátad / ülés mögött levő hangszórókat én feleslegesnek érzem, mivel a hang kontrollálatlanul verődik / terjed. 

Summa: 

Az MX5-be a legnagyobb változás egy jobb fejegység, 20-as hangszóró szett (kör alakú, NEM 16x24-es ovál - minőségi zene esetén az ovált felejtsük el!), és vastagabb kábelezés. Ezekkel el lehet érni egy olyat, hogy nyitott tetős 130-nál is tiszta aránylag tiszta zenei élményben legyen részed. A fejegységen tudod szépen hangolni az EQ-t, nem kell mélyláda. Például a loudness funkciót kapcsold ki, és felejtsd el, hogy valaha láttad, hogy van olyan :D

stage2: 2/4 csatis erősítő első szettre, és mélyládára-> mélyládát a csomagtartó két szélső "boxába" gondolonám jónak (mondjuk az akksi fölé), készített, rendesen kiszámított térfogatú ládával, ami bepasszol a sarokba. nem kell nagy, egy 350W RMS-t tudó, mondjuk hertz bőven elég, úgysem kap annyit. Ha csak két csatis, és nem kötjük rá az első szettet, csak a ládát, akkor az erősítő lehet a csomagtartóban, a láda környékén. 

Utastérbe az erősítő elhelyezése elég macerás leginkább a hűtés miatt. Az ülés alatt nincs szellőzés, nyáron pillanatok alatt túlmelegedhet. szvsz a csomagtérben elhelyezendő, a rendszámtáblavilágítás mellett vihetőek a kábelek, csak a tápnak kell más utat találni, hogy ne legyen zaj. 

Nem vagyok szakképzett hifis, de volt időszak, hogy sokat foglalkoztam a témával, és érdekelt. A mazdába is vettem egy alpine fejet, jön majd a 20-as szett, és a kábel, van még bitumentes rezgéscsillapító lapom 6 darab, de szerintem ebbe ennyi elég. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a mai fejegységek 4x15-4x30watt között adnak le RMS-t, ezek a valós adatok a user manualok utolsó oldalain megtekinthetők, a 4x50w, ami rájuk van írva, csak pmpo, tehát nem folyamatos teljesítmény. 

A vászontető gyenge hangszigetelése miatt soha nem lehet olyan akusztikát teremteni mint mondjuk (hasamra ütök) 4-es golfban, ahol tisztes hagszigeteléssel nagyon leszorítható az alapzaj.
Ha viszont ennyire elmélyednél benne, akkor szerezz decibel mérőt, és ott kezd, hogy hangszigeteled az utasteret, de mivel egy kabrióról beszélünk... :D  

Történet:

Szerintem kár ennyit belefektetni. Szeretem a szép, tiszta, telt hangokat, de ez az autó picit más.
Nyitott tetővel elképesztő a "zaj" és a veszteség, csukott tetővel pedig nagyon kicsi a légtér, és a vászontető miatt az akusztika teljesen más, mint egy bármilyen off autóban, ahol szövet vesz körbe plafon és oszlop oldalról. 

Az alpine fej és a 20-as hangszóró jó kezdés, a rezgéscsillapító lapok szintén. Nem olvastam elég figyelmesen, hogy a proflat-ed az szett, vagy csak mélyközép?
Az erősítőnél még egy fokkal fontosabb a kábelezés. A gyári kábel 0,5/0,75mm vastagsága (nem tudom egész pontosan, ennyi szokott lenni.. Az nem sokat ér. Váltás mondjuk 2x1,5mm vagy 2x2mm-es kábelre arnayat ér!!!!
A hátad / ülés mögött levő hangszórókat én feleslegesnek érzem, mivel a hang kontrollálatlanul verődik / terjed. 

Summa: 

Az MX5-be a legnagyobb változás egy jobb fejegység, 20-as hangszóró szett (kör alakú, NEM 16x24-es ovál - minőségi zene esetén az ovált felejtsük el!), és vastagabb kábelezés. Ezekkel el lehet érni egy olyat, hogy nyitott tetős 130-nál is tiszta aránylag tiszta zenei élményben legyen részed. A fejegységen tudod szépen hangolni az EQ-t, nem kell mélyláda. 

stage2: 2/4 csatis erősítő első szettre, és mélyládára-> mélyládát a csomagtartó két szélső "boxába" gondolonám jónak (mondjuk az akksi fölé), készített, rendesen kiszámított térfogatú ládával, ami bepasszol a sarokba. nem kell nagy, egy 350W RMS-t tudó, mondjuk hertz bőven elég, úgysem kap annyit. Ha csak két csatis, és nem kötjük rá az első szettet, csak a ládát, akkor az erősítő lehet a csomagtartóban, a láda környékén. 

Utastérbe az erősítő elhelyezése elég macerás leginkább a hűtés miatt. Az ülés alatt nincs szellőzés, nyáron pillanatok alatt túlmelegedhet. szvsz a csomagtérben elhelyezendő, a rendszámtáblavilágítás mellett vihetőek a kábelek, csak a tápnak kell más utat találni, hogy ne legyen zaj. 

Nem vagyok szakképzett hifis, de volt időszak, hogy sokat foglalkoztam a témával, és érdekelt. A mazdába is vettem egy alpine fejet, jön majd a 20-as szett, és a kábel, van még bitumentes rezgéscsillapító lapom 6 darab, de szerintem ebbe ennyi elég.

A vászontető gyenge hangszigetelése miatt soha nem lehet olyan akusztikát teremteni mint mondjuk (hasamra ütök) 4-es golfban, ahol tisztes hagszigeteléssel nagyon leszorítható az alapzaj.
Ha viszont ennyire elmélyednél benne, akkor szerezz decibel mérőt, és ott kezd, hogy hangszigeteled az utasteret, de mivel egy kabrióról beszélünk... :D  

Summa: 

Az MX5-be a legnagyobb változás egy jobb fejegység, 20-as hangszóró szett (kör alakú, NEM 16x24-es ovál - minőségi zene esetén az ovált felejtsük el!), és vastagabb kábelezés. Ezekkel el lehet érni egy olyat, hogy nyitott tetős 130-nál is tiszta aránylag tiszta zenei élményben legyen részed. A fejegységen tudod szépen hangolni az EQ-t, nem kell mélyláda. 

Nem vagyok szakképzett hifis, de volt időszak, hogy sokat foglalkoztam a témával, és érdekelt. A mazdába is vettem egy alpine fejet, jön majd a 20-as szett, és a kábel, van még bitumentes rezgéscsillapító lapom 6 darab, de szerintem ebbe ennyi elég. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a mai fejegységek 4x15-4x30watt között adnak le RMS-t, ezek a valós adatok a user manualok utolsó oldalain megtekinthetők, a 4x50w, ami rájuk van írva, csak pmpo, tehát nem folyamatos teljesítmény. 

2015-02-13 18:22:37
palcsi

palcsi

Posztok: 510
Velünk: 4596 napja

Van itthon elfekvőben két oválom, de akkor vennem kell kör alakút.Undecided

2015-02-13 16:47:33
Karex

Karex

Posztok: 104
Velünk: 3818 napja
palcsi, 2015-02-13 16:10:02

Karex, 2015-02-13 12:39:59

Mindenképpen érdemes oda rakni az erősítőt? Azt már dugi-lomos helynek felhasználtam. smile Ülés (gyári) alatt esetleg nem-e fér jobban?

Illetve mi a vélemény a mélyhang leválasztásáról bármilyen módon? Ládát a rengeteg, rendelkezésre álló szabad hely miatt nyilván nem vennék, de pl. az ülések mögött ki van alakítva a hely 1-1 hangszórónak. Oda esetleg valami nagyobb dögöket rakni, csak a mélynek? Bár nem tudom, hogy alatta milyen tér van, valószínűleg nem egy Thiele-Small kompatibilis megoldás lenne (:

Ilyesmi kialakításra gondosz az ülés mögött?

http://forum.miata.net/vb/showthread.php?t=543353

Egy másik kérdés: Sok helyen látom a neten az NB (FL) ajtóban a 8"-os kerek hangszórókat. Az bemegy gond nélkül.

Tudtok-e arrol, hogy a 16x24 cm-es "nagyovál" is befér-e? 

Yepp, ez nekem már ki is van ugyanígy vágva. De tartok tőle, hogy inkább csak elcseszné a hangképet. Ezt majd valami hifis hozzáértőtől megkérdem. 

Úgy látom, az ajtóba alapból csak szabályos kör alakút lehet beépíteni, abból is 20 centi átmérő a max. De ha fúrod, faragod, akkor persze bármit.

2015-02-13 16:10:02
palcsi

palcsi

Posztok: 510
Velünk: 4596 napja

Mindenképpen érdemes oda rakni az erősítőt? Azt már dugi-lomos helynek felhasználtam. smile Ülés (gyári) alatt esetleg nem-e fér jobban?

Illetve mi a vélemény a mélyhang leválasztásáról bármilyen módon? Ládát a rengeteg, rendelkezésre álló szabad hely miatt nyilván nem vennék, de pl. az ülések mögött ki van alakítva a hely 1-1 hangszórónak. Oda esetleg valami nagyobb dögöket rakni, csak a mélynek? Bár nem tudom, hogy alatta milyen tér van, valószínűleg nem egy Thiele-Small kompatibilis megoldás lenne (:

Ilyesmi kialakításra gondosz az ülés mögött?

http://forum.miata.net/vb/showthread.php?t=543353

Egy másik kérdés: Sok helyen látom a neten az NB (FL) ajtóban a 8"-os kerek hangszórókat. Az bemegy gond nélkül.

Tudtok-e arrol, hogy a 16x24 cm-es "nagyovál" is befér-e? 

2015-02-13 12:52:54
xperience5

xperience5

Posztok: 345
Velünk: 4638 napja

Nekem szintén a csomagtartóban van, a kis "mélyedésben". Én nem akartam az ülés alá, hátha jön egy kis beázás vagy bármi, és az jó az akksi közelsége is. A plusz mély szerintem teljesen felesleges ide, egy jó minőségű középmély megoldja.

aláírás

NA 1993

2015-02-13 12:39:59
Karex

Karex

2015-02-13 12:13:46

iloilo

Posztok: 171
Velünk: 4785 napja

Kell az erőlködő! Azok a Mac-ek nagyon jól viselik, ha van egy kis power. A rádió "erősítője" csak izzad, legyen az bármilyen ultramodern cucc, egy 15-20 ropi közti erősítő viszont nem a világ és rengeteget dob rajta.

Nyilván nem itt hallgatod meg a kedvenc jazz zenekarod koncertjét, és a kipufogó meg a gumik is szépen tudnak szólni, de én speciel mire elérek Eger vagy Gyöngyös magasságába, szeretem valami zenével elnyomni a monoton tutulást. Ahhoz pedig kell a hangerő. smile

Ha kisméretű erősítőt veszel, beférhet a csomagtartó jobb oldalán a lukba, ahol a kábeleket is előre kell vinni és így nem lesz útban.

2015-02-13 9:58:00
P.G.

P.G.

Posztok: 208
Velünk: 6107 napja

Hali! Nekem így nézett ki az NB-m ajtaja:

Ez alubutil lap, az első képen látható amit Bird is mond, h az ajtó külső lemeze is belülről be van lapozva, + 2. képen a nyílások lefedve.

Erősítő sztem nagyon sokat hozott, nagyobb hangerőn is tiszta lett minden. A mostani "hiperszuper" márkás BOSE gyári hifit kenterbe veri. smile

2015-02-13 8:21:03
Bird

Bird

Posztok: 3820
Velünk: 6925 napja

Nemegeszen! Bar annak is nagy szerepe van hogy azok a nyilasok le vannak zarva! En ilyen bitumenes lapra gondoltam .. amit belulre az ajto kulso felenek belso reszere szoktak ragasztani. Lehet a regi automon volt olyan? wink )) nem emlekszem..

aláírás Kilinccsel elöre:)
2015-02-13 8:21:03
Bird

Bird

Nemegeszen! Bar annak is nagy szerepe van hogy azok a nyilasok le vannak zarva! En ilyen bitumenes lapra gondoltam .. amit belulre az ajto kulso felenek belso reszere szoktak ragasztani. Lehet a regi automon volt olyan? wink )) nem emlekszem..

2015-02-13 8:18:15
Karex

Karex

Köszi a válaszokat, megvolt az önigazolás, így megmarad a pénz más őrületre smile

Bird, akusztikai lapnál, erre gondolsz? http://www.miata.hu/forum/?tid=3151&page=15#69022

(mondjuk itt még szentül hittem, hogy kell az erőlködő, de azóta szerintem bejárattam a hangszórókat, és egész finom lett)

xperience: most nem szeretlek sad

Történet:

Köszi a válaszokat, megvolt az önigazolás, így megmarad a pénz más őrületre :)

Bird, akusztikai lapnál, erre gondolsz? http://www.miata.hu/forum/?tid=3151&page=15#69022

(mondjuk itt még szentül hittem, hogy kell az erőlködő, de azóta szerintem bejárattam a hangszórókat, és egész finom lett)

2015-02-13 8:16:33
xperience5

xperience5

Posztok: 345
Velünk: 4638 napja
Karex, 2015-02-13 6:34:38

Az érdekelne, hogy egy + erősítő beépítése mennyivel adna többet a fejegység és hangszórók munkájához? 

Most van egy Alpine középkategóriás fej és Macaudio proflat 2.20-as hangszórók. Egész jól szól, de azért mindig van feljebb. smile

Arra vagyok kíváncsi, hogy ha valaki járt már ugyanitt (bejáratott szetthez később egy erősítő beiktatása), akkor milyen különbségeket vett észre. Egy ilyen nyitott autóban van-e értelme tovább finomítani a hangzást? 

Én még a mazda előtt autóhifiztem egy kicsit, voltam pár hangminőség versenyen is. Szerintem a fejegység erősítője arra jó, hogy megszólaljon valami, nem lehet tőle komolyabb dolgokat elvárni. Az is igaz, hogy nem egy kabrióban kell elkezdeni színpadot építeni, viszont épp azért mert nyitott és zajos, magasabb hangerőn megy a cucc, ott meg már tényleg csak torzulást fogsz hallani. Szóval én javaslok erősítőt, nekem alpine fej, kicx erősítő, meg egy komponens hangszórószett van benne, egy normálisabb hangváltóval, és teljesen jó, menet közben is hallgatható. Bitumenlapok még jók lennének az ajtóra valóban, nagyon sokat tudnak dobni.

aláírás

NA 1993

2015-02-13 8:00:23
Bird

Bird

Szia! Szerintem is egy normalisabb fejegyseg + hangszoro elegendo egy ilyen autoba! Viszont en gondolkodom azon hogy az ajtoba felragasztok akusztikai lapot! Nem emlekszem ,hogy kinel hallottam /lattam ilyet de az ajto csukodasi hangja is es a hangzas is sokkal teltebb volt. Meg vajon az auto alvazara erdemes e belulrol ilyet tenni , hogy picit csendesebb legyen? Vagy milyen mas megoldassal talalkozott mar valaki?

2015-02-13 7:51:44
SoVi

SoVi

Posztok: 300
Velünk: 6508 napja

biztos, hogy javít, kérdés milyen jel bemenetet kap az erősítő. Szerintem ilyen autóba egyébként, ahol nagy a zaj, sokszor nyitott tetővel mész, ami teljesen más akusztikát ad eredményez, felesleges erősítő. Egy jó fejegység, és hangszorók, ha van még energiád (pénzed) kábelek. Ezzel is nagyságrendi javulást fogsz elérni.

2015-02-13 7:47:24
SoVi

SoVi

Posztok: 300
Velünk: 6508 napja

derel39 @ freemail .hu