Nem tudom ti mit használtok alvázvédő gyanánt, de nagyon sok helyen szoktam látni, hogy bitumen alapú szereket kennek az autóra. Megelőző jellegel, a kedvenceink testi épsége érdekében én azt javasolnám, hogy ezeket messze kerüljétek. Idővel felkeményednek, megrepedeznek és szivacsként funkcionálnak. Amennyiben akár csak finom felületi rozsda is van alatta a lemezen akkor többet árt, ha van rajta, mintha nem lenne semmi. Ha ép a festés alatta, akkor olyan nagy kárt nem okoz. Emellett nagyon nehéz eltávolítani.
Ehelyett kissé rozsdás felületre inkább rendszeres üregvédőzést javasolnék (kerékdobban pl 3-6 havonta szoktam átkenni az offos jművet). Ennek hátránya, h utána nehézkes festeni az adott területre, de a rozsdára amúgy se fessünk. A többedik réteg után a viasz és a kosz keveréke egy erős, ellenálló, lágy és hőre mindig újra fellágyuló védőréteget képez.
Ha még nyoma sincs a rozsdának, akkor inkább 2k alapozó arra pvc v kaucsuk alapú alvázvédő, majd erre újra 2k alapozó (ezek fényezhetőek a bitumenessel ellentétben, sőt érdemes is). A gyári alvázvédő is kb így épül fel. Tapasztalataim szerint ez a legtartósabb megoldás.
(Ami talán még ide tartozhat: rozsdamarót max kerítésre, módjával esetleg rozsdapassziválót használjatok, ez szintén fényezendő, 1k alapozó illetve mindenféle rozsdagátló alapozók kerülését szintén javasolnám: hatékonyságukat jól mutatja, hogy egy nitrós ronggyal letörölhetőek)
Remélem volt aki számára hasznos volt ez a hozzászólás. Ha ez már számotokra természetes, akkor elnézést a trivialitásokért.