Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Technika    »    Futómű kérdés    |   << vissza

Futómű kérdés

2014-12-28 9:12:43

zsoltrs2

Posztok: 249
Velünk: 3628 napja
Gyéé, 2014-12-27 18:19:48

"It's front driver's side toe what changes very much (on OE suspension for a 190 lbs driver you can see toe alters -0.05º at that wheel when the driver seats down). Rear toe doesn't change with vertical load, and if you align the car properly ( = using slip plates at the rear) you'll see there's no difference measuring w or w/o the driver in the car." Nem tudom ez sok-e valójában...

Ezt az infót honnan bogarásztad elő?

Ez toe amiről szó van ez a kerékösszetartás, ennek mi köze van hogy benne ülök vagy sem? Nem a kerékdőléssel van összefüggése?

A fejemben már nagyjából összeállt a beállítás a sok infót követően. Ha ki akarjuk küszöbölni ezt a -0.05fokos dolgot, ahoz be kellene ülni az autóba, de pont ott lex kitámasztva egyenesbe a kormány Laughing. Meg lehet h fél tankkal kell menni beállítani, itt csak feleannyit tévedhetsz fel le, mintha teletankra állítod. Főleg úgy hogy én csak benzin párával fogok járni.

Vagy üresen direkt 0.05 fokkal kicsit elmegyünk az értékekkel.

2014-12-27 20:54:43
Gyéé

Gyéé

Posztok: 9171
Velünk: 6530 napja

It vannak még konkrét értékek: http://www.flyinmiata.com/tech/alignment.php Elöl toe in 0,075fok oldalanként.....akkor nagy vagy kicsi eltérés a 0,05 fok torzítás a vezető súlya miatt? Szerintem elég nagy:-)

aláírás DrasticPlastic Driver

Történet:

It vannak még konkrét értékek: http://www.flyinmiata.com/tech/alignment.php
2014-12-27 19:35:51
csabihal

csabihal

Posztok: 1902
Velünk: 3910 napja

köszöntem a véleményt, segítséget!

aláírás Ernő hozzám képest száguld ;)
2014-12-27 18:47:56

zsoltrs2

Gyéé, 2014-12-27 18:19:48

"It's front driver's side toe what changes very much (on OE suspension for a 190 lbs driver you can see toe alters -0.05º at that wheel when the driver seats down). Rear toe doesn't change with vertical load, and if you align the car properly ( = using slip plates at the rear) you'll see there's no difference measuring w or w/o the driver in the car." Nem tudom ez sok-e valójában...

Lehet ennyi a beállító műszer méréshibája.

2014-12-27 18:19:48
Gyéé

Gyéé

2014-12-27 17:58:30

zsoltrs2

csabihal, 2014-12-27 17:30:06

csak apróság, de a futóműbeállításnál az értékeket sofőrrel a fedélzeten kell nézni?

nekem tavasszal akkor volt gyári hatáértéken belül, ha beültem...

A gyárit teletankolva személy nélkül kell beállítani.

2014-12-27 17:56:47
Gyéé

Gyéé

Elvileg igen, vagy ballaszttal. Na ha ilyesmit hoz szóba az ember akkor betegre röhögik magukat a mezei futóművesek.

2014-12-27 17:30:06
csabihal

csabihal

Posztok: 1902
Velünk: 3910 napja

csak apróság, de a futóműbeállításnál az értékeket sofőrrel a fedélzeten kell nézni?

nekem tavasszal akkor volt gyári hatáértéken belül, ha beültem...

aláírás Ernő hozzám képest száguld ;)

Történet:

nekem tavasszal akkor volt gyári hatáértéken bellül, ha beültem...

2014-12-27 17:02:46
Gyéé

Gyéé

Amit én tapasztaltam/ hallottam: a gyári beállítás nagyon enyhe és tényleg nagyok benne a türések, el kell felejteni hogy egyszerűen csak beállítasz egy futóműveshez és hagyod hogy csinálja ahogy gondolja. Ha a sportos közlekedés a cél akkor készülj fel kerékdőlés és összetartás értékekkel előre hátra, ezeket kérd és az ezek mellett kihozható maximális utánfutást. A dőlésekre vannak szabályok de hátul szerintem 1,5fok -tól felfelé, ebböl kicsit már következik az elsőkerekek dőlése mert van valami ajánlott dőléskülönbség eleje és hátulja kozött (talán 0,75fok?). Az összetartás trükkösebb mert az nagyban függ attól hogy a "sinautó" és a "csak rá gondolok és elfordul" között hova akarod belőni. Nekem az IceHawk alignment volt a kiindulás annó, googlizz rá ha gondolod. Ja, az se mindegy mennyire kemény a futóműved és hogy milyen magas. Az IceHawk értékek pl teljesen gyári futóművön nem igazán működnek állítólag.

2014-12-27 15:58:38

zsoltrs2

Utána néztem a könyvében pár dolognak, de még jobban összezavart.

Elől-hátúl az összetartás 0°18' +- 24'     ezt most hogy értelmezzem -0°6' tól +0°42' ig?Ilyen nagy tartományban lehet?

Első telő oldal irányű dölésszöge a (kerék)függőlegeshez 11°38'

Kerékdőlésre és utánfutásra valami olyat írt, hogy a kerék és a sárvédő között távolság alapján kell belőni. Van 5 intervallum eggyenként 9mm-ert fednek le, természetes van megadva fok is.
Elől dőlés -32'től +38'ig (ezt kell 5 intervallumra felosztani)

Elől utánfutás 6°17'től 5°20'  itt valamiért visszafelé adta meg a számokat

Hátul dőlés -1°14'től +32'ig

Meg még van olyan hogy hátsó Thrust angle 0°48'

Ez a hátsó "tengely" középvonallal bezáró szögét mutatja, mivel +, így azt jelent, hogy ha a kocsi fara van velünk szembe a j h kerék közeledik felénk a b h pedig távolodik egy nyúlfarknyit.

Na ez aztán nálam kiverte a biztosítékot, nem egy irányba megy a kocsi eleje meg a hátulja, úgy fogok menni, mint 1 IFA pót?

Futóművesnél ezekből mit nem tudnak beállítani?

Történet:

Utána néztem a könyvében pár dolognak, de még jobban összezavart.

Elől-hátúl az összetartás 0°18' +- 24'     ezt most hogy értelmezzem -0°6' tól +0°42' ig?Ilyen nagy tartományban lehet?

Első telő oldal irányű dölésszöge a (kerék)függőlegeshez 11°38'

Kerékdőlésre és utánfutásra valami olyat írt, hogy a kerék és a sárvédő között távolság alapján kell belőni. Van 5 intervallum eggyenként 9mm-ert fednek le, természetes van megadva fok is.
Elől dőlés -32'től +38'ig (ezt kell 5 intervallumra felosztani)

Elől utánfutás 6°17'től 5°20'  itt valamiért visszafelé adta meg a számokat

Hátul dőlés -1°14'től +32'ig

Meg még van olyan hogy hátsó Thrust angle 0°48'

Ez a hátsó "tengely" középvonallal bezáró szögét mutatja, mivel +, így azt jelent, hogy ha a kocsi fara van velünk szembe a j h kerék közeledik felénk a b h pedig távolodik egy nyúlfarknyit.

Na ez aztán nálam kiverte a biztosítékot, nem egy irányba megy a kocsi eleje meg a hátulja, úgy fogok menni, mint 1 IFA pót?

2014-12-27 14:12:24

zsoltrs2

Sziasztok.

Egy 2001-es 1.6 NBFL futómű beállítását szeretném megtudakolni tőletek utcára (mondhatnám, hogy gyári beállítás?).

Le lesz bontva a teljes a futómű, mert tiszta rozsda (homokszórva, festve lesz), valószínű, hogy a szilentek is mennek a kukába.

Amit elől lehet állítani azt hátul is lehet, kivéve az utánfutást hátul?

Szemezgettem a forumon, pár dolgot kiszúrtam pl. az összetartás elől-hátul 0. De nem akarok okoskodni ezért kérdem.

Vagy futóművesnél, megtudják mondani a gyárit és arra lövik be?

Csak nem tom milyen adatbázisuk van. OK hogy NBFL, de abból is van annyi mint a csillag, más futóműgeometriával.

Köszi előre is.

2014-12-27 13:12:37
daniandris

daniandris

Posztok: 175
Velünk: 3805 napja

Sziasztok!

A következő projectem a futómű keményebbé tétele lenne.Ebben kérném a segítségeteket,hogy milyen lengéscsillapító és rugó párosítást ajánlanátok? Minden ötlet érdekel!! smile )

2014-12-27 13:05:31
daniandris

daniandris

Posztok: 175
Velünk: 3805 napja

Sziasztok!

A következő projectem a futómű keményebbé tétele lenne.Ebben kérném a segítségeteket,hogy milyen lengéscsillapító és rugó párosítást ajánlanátok? Minden ötlet érdekel!! smile )   2002 nbfl

Történet:

Sziasztok!

A következő projectem a futómű keményebbé tétele lenne.Ebben kérném a segítségeteket,hogy milyen lengéscsillapító és rugó párosítást ajánlanátok? Minden ötlet érdekel!!:))

2014-11-02 18:28:49
mester

mester

Posztok: 880
Velünk: 5378 napja

Sziasztok,ha valaki ért hozzá,írjon! ha felkeményitek gyári gátlót és azzal szerelem össze az ültető rugóm,jó lesz? Keményités nélkül huppogósnak éreztem az autót...valamint keresek ta technic-hez bumberstop gumit,ha van valakinek..köszönöm

2014-05-24 20:43:11
szizso

szizso

Posztok: 451
Velünk: 3810 napja

Sziasztok, futóművemet szeretném a közeljövőben rendbetetenni, mert elől hátul rozsdásak az elemei - egyébként más problémája nincs, nem húz, szilentek sincsenek kikészülve.

Láttam Jani képei között, hogy gyönyörűen felújítatta pár évvel ezelőtt ,de gondolom rajta kívül többen vagytok túl hasonló projekten.

Tudtok esetleg ajánlani valakit aki vállal ilyen kihívást? Laikusként a művelet elég körülményes, mert amíg a futómű elemek megújulnak (galavanizálás, porfestés, szilnetes) addig az autó foglalja a helyet a szerelőnél.

aláírás

RWD: MX5 NB2 BP-Z3 CS <> FWD: ITR DC2