Válasz erre: @kobold #141454
Szia,
Tanulság gyanánt leírom, én ugyanezt a kört jártam végig 2-3 éve. Felhívtam a Kárászyt, - mondta persze vigyem ki a gátlókat semmi akadálya. Mivel csak ugye annyit tudtam róla, hogy Bilstein gátlók.
Autó szerelőhöz elvisz, (nulladik nap). Gátlók kikerül (első nap). Ezek után vittem el hozzájuk a gátlókat, majd közölték, hogy ez nem javítható. Ugyanis...ez a gátló csak nevében és festésében Bilstein, nem több mint egy PR fogás. A gátlók vége, egybe van hegesztve, úgyhogy ők mondták sorry nem vállalják. Semmi köze a piacon kapható B6, B8 szériákhoz, ez nem több tényleg mint egy erősebb gyári kicsit keményebb gátló, amihez a Bilstein a nevét adta.
Itt kezdődött a kálvária, mivel ugye az autó állt szerelőnél, lábak nélkül. Ezek után jutottam el a Katona "motorsporthoz". Lent vannak vidéken, az 51 út mentén. Nagy nehezen elértem őket, mondták persze vigyem le, megnézik mit tudnak tenni, mivel akkor már tudtam az infót, amit a Kárászyék mondtak, - mondták megnézik, vigyem le. OK.
Talán 3/4 nap lehetett amikor levittem. A műhely a falu végén van, két istálló között, nagyjából egy kupis pajta. De ki volt írta, hogy Bilstein Magyarországi Márkaszerviz, jó helyen járok. Mondta, hogy megcsinálják persze értenek hozzá, leflexelik, ha szeretném keményítenek rajta, mondom ok szuper, hajrá. Megkérdeztem nagyjából mennyi idő, mondták nagyon sok a dolguk 2 hét. 20 ezer HUF áron vállalta darabját. Rendben. Az autó ugyebár áll a szerelőnél. Letelik a 2 hét, semmi, nem jelentkeznek. a 3. héten elkezdem őket hívni, semmi, nem vagyok az a nagy telefonon zaklató típus, 2-3 nem fogadott hívás, után már nincs pofám hívni, de semmi, vissza nem hív senki. majd a hét vége felé, amikor már napi minimum 7-8x hívtam őket, felvették, és mondták, hogy nagyon sok a dolguk jövő hét elejére biztos kész, jelentkeznek. Ok, rendben, várok, jövő hét eleje semmi. Nem hívnak. Újra elkezdem őket hívni, napokig semmi, 7-8 hívás/naponta. Majd nagy csoda folytán ,felveszik, újabb halasztás, valami hülye indokkal.
Lényeg, hogy a nulladik naptól számítva, nagyjából másfél hónap volt, amire kész lettek vele. De akkor is, már napi szinten 10x hívtam őket, mire egyáltalán felvették.
Lementem a gátlókért, szépen néztek ki, lefestették, ami apró alkatrész volt rajta, az kicserélték. Mondom, ok szuper, megnyugszom, megérte rá ennyit várni. Kifizettem, mondtam szeretnék róla számlát kérni (az a fajta vagyok, aki elteszi az autóval kapcsolatos számlákat egy mappába), - erre, jaaa, számláról nem volt szó, akkor egészen más az ár. Osztok szorzok, nem vagyok magam ellensége ok. Elhoztam.
Várnom kellett kb egy hetet, szóval ez már a 7. hét, mire a szerelő be tudta illeszteni a munkahetébe, a lábatlan autót, mivel ugye abszolút kiszámíthatatlan volt mikor kapom a végén már vissza a gátlókat.
Bekerültek. Hallelujah.
Megyek az autóért, öröm boldogság. Beül, vezet, kicsit keményebb, hú jó, tetszik. Majd másnap elkezdte ugyanazokat a tüneteket produkálni, amit előtte. Kopog, zajos, a keménység érzet is elszállt. Puff.
Felhívtam a katonamestert, hát azt mondja, vigyem vissza, megcsinálják garanciában. Mondom, tessék? Mikorra? két hét, nagyon sok a dolguk. Na mondom, hagyjál. Lepörgött előttem, hogy megint visszavinni a szerelőhöz, akinél közel két hónapot állt az autó, és már hullott a haja tőle, plusz a szerelő se csokiért szedi ki újra a gátlót. Belemenni megint egy ilyen spirálba. Mondtam nem. Szóval mondtam neki, hogy egyszerűen úgy szar az egész ahogy van, amit csináltak. Jeleztem, hogy akkor szeretném visszakérni az ott hagyott összeget. Na azt persze nem lehet, ugye számlád nincs, és ezt tudta is, közölte, hogy nem is járt náluk a gátló, úgyhogy részéről akkor le van tudva a dolog.
Biztos ért hozzá, biztos biztos, lehet ezeket a gátlókat tényleg nem lehet felújítani, de akkor érted mondja meg, hogy nem lehet, nem vállalja, ne vesződj vele. A pénzért mindent vállal, csak épp ami kijön onnan, az sz@r. Ezen kívül a kommunikáció az elégséges szintet sem üti meg és akkor finoman fogalmaztam.
Szóval én a helyedben kétszer is meggondolnám a felújítást. Lehet én egyedi eset vagyok.
Egy új korrekt szett, rugóval együtt 1000 EUR környékén kezdődik. Ma már biztos, hogy a felújítás is 100-120K. Én is úgy gondoltam, hogy jó lesz felújítva, de igazából a felújítással, csak elnyújtjuk az az időt, amíg a végső kidobásról nem döntesz, és akkor így-is úgyis új kell. Ha hosszabb időre tervezel az autóval, akkor szerintem érdemes egy új szett. (Tein, Bilstein B6, B8, Meister, Öhlings, de ezen kívül még sokféle van, pénztárca függően, állítható, keményíthető, telefonról vezérelhető, etc. )
Üdv,