Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Technika    »    Futómű kérdés    |   << vissza

Futómű kérdés

2010-10-14 11:50:53
Pufi

Pufi

Posztok: 93
Velünk: 5775 napja

enyém NC de csak referencia képpen:

nekem bekerültek az Eibach blau (25-30mm) ültetörugók a gyári stabi mellé...már így is jobb a vas mint volt és a DSC kanyarvadászaton sokkal késöbb avatkozik be ! ha "be van kapcsolva"! természetesen kell még 1 komolyabb stabi a gyári helyett szívem szerint FM vagy H&R az  állíthatóság és játéktér miatt de így is jobb már a vas a Bilstein+Eibach kombóval... keci jó meg akkor lesz ha bekerülnek a stabik....

nem vagyok az a reszelö/fürészelö tipus ahoz inkább nem nyúlnék, de ez az véleményem!

szerintem pénz kérdése az egész ha lett volna elég zseton akkor tuti PSS10 vagy H&R Variant 3 kerülne a kocsi alá+ egy stabi!  így kevesebböl kell kihozni a maximumot ami szerintem egy jó ültetö rugó+ egy jó stabi ÈS  a legfontosabb: egy futómü állítás

MAtt mi van nincs meló a gyárba ????:-))))

2010-10-14 11:49:32
Matt

Matt

Posztok: 2769
Velünk: 6276 napja

Vitatkozom haljak meg!

1, Nb-ről van szó, így a rugóút eleve sokkal hosszabb mint nekünk nyomorult Na-soknak, szóval 20mm (hogy ehhez mennyit kell vágni a rugóból arról fogalmam sincs) ültetéssel szerintem még mindig jobb mint az NA. A rugó/gátló összhang nem borulna fel, hiszen ez a gyári párosítás. A nem túl sportos kanyartulajdonságokon szerintem kanyartabilizátorcserével fényéveket lehet javítani, ráadásul a rugózási komfort megmarad. Én ezt az utat járnám, a nagy ültetés szerintem inkább optikai dolog. Jól csillapított futómű és erősebb stabik szerintem tűrhetően megoldják a dolgot és ebben az esetben ez egy jó költségkímélő megoldás lenne. A gyári stabihoz semmi esetre se vennék keményebb ültetőrugót.

2, inkább puhább stabit vegyél, különben kanyarban szinte kiiktatódik a rugózás, rossz úton nagyon fog dobálni ami miatt rosszindulatúan kitör a segge.

3, szerintem a gyári Billi érték, én nem váltanék milliárdokért másra, csak ha bebizonyosodik hogy nem lehet vele megoldani.

Az általam favorizált megoldás (vágás+stabik) mindenestül biztosan 100K alatt maradna és biztosan működne, ha nem tökéletes akkor még mindig lehet továbblépni.

Vitatkozzunk nem baj az.

"A rugó/gátló összhang nem borulna fel, hiszen ez a gyári párosítás."

Ez sajnos nem igaz. Egyrészt, a gyári párosítás messze nem tökéletes. Nem is lehet, hiszen ua. azt a rugót illesztik a Hard S meg a gyári gátlókhoz. Másodrészt Hunya autója gyárilag nem Bilsteines, utólag vette bele a B6-okat tehát már most se gyári a párosítása. Abba szinte biztos vagyok, hogy a B6 más mint a gyári Hard S.

Egyébként meg továbbra sem értem miért vágná a rugót? Hacsak nem az optika miatt, bár az ő vasa nem ágaskodik most se. Ráadsául (de ebbe nem vagyok biztos) de asszem az mx-5 rugók gyárilag progresszívek ezért ha levágod az egyik végét akkor ennek is adsz egy sallert. Nem állítom, hogy rossz lesz ha ezt választja, de ez nekem sufnizás.

2010-10-14 11:24:04
Gyéé

Gyéé

Posztok: 9171
Velünk: 6651 napja
Matt, 2010-10-14 10:48:42

Nem akarok belepofázni, de azért belepofázok:

1. A rugó vagdalás szerintem zsákutca. Mivel lesz utána másabb? Alacsonyabban lez az autód, de ugyanúgy egy gyenge-állandójú rugód lesz, ráadásul mivel csökken a rugóút erősen kockéztatod, hogy felüssön a gátlód. Ha 20 milit levágsz, nem 20milivel fog megülni az autód. Ráadásul a kibeszerelés költsége sem elhanygolható. De te tudod... Az alapabb ültetőrugók (pl. Eibach) is 1,5-szer erősebb a gyárinál pont amiatt, hogy megakadályozza a felütést.

2. Stabik: nem csak az állítahatóságban van különbség. Számít a vastagság, üreges vagy tömör a rúd, meg az is miylen anyagból készült. Puha futóműhöz túl erős stabi szintén szopó ág lehet.

3. Bilstein: valóban a B8-at ajánlják ültetetéshez, de én azért utánajárnék, hogy csak a gátlószár hosszában különbözik-e a B6 a B8-tól vagy más a hangolásuk is. Egyébiránt Dabason Katona G. tud rajta álítani, hogy passzoljon a kiválasztott rugóval.  

Vitatkozom haljak meg!

1, Nb-ről van szó, így a rugóút eleve sokkal hosszabb mint nekünk nyomorult Na-soknak, szóval 20mm (hogy ehhez mennyit kell vágni a rugóból arról fogalmam sincs) ültetéssel szerintem még mindig jobb mint az NA. A rugó/gátló összhang nem borulna fel, hiszen ez a gyári párosítás. A nem túl sportos kanyartulajdonságokon szerintem kanyartabilizátorcserével fényéveket lehet javítani, ráadásul a rugózási komfort megmarad. Én ezt az utat járnám, a nagy ültetés szerintem inkább optikai dolog. Jól csillapított futómű és erősebb stabik szerintem tűrhetően megoldják a dolgot és ebben az esetben ez egy jó költségkímélő megoldás lenne. A gyári stabihoz semmi esetre se vennék keményebb ültetőrugót.

2, inkább puhább stabit vegyél, különben kanyarban szinte kiiktatódik a rugózás, rossz úton nagyon fog dobálni ami miatt rosszindulatúan kitör a segge.

3, szerintem a gyári Billi érték, én nem váltanék milliárdokért másra, csak ha bebizonyosodik hogy nem lehet vele megoldani.

Az általam favorizált megoldás (vágás+stabik) mindenestül biztosan 100K alatt maradna és biztosan működne, ha nem tökéletes akkor még mindig lehet továbblépni.

aláírás DrasticPlastic Driver
2010-10-14 10:48:42
Matt

Matt

Nem akarok belepofázni, de azért belepofázok:

1. A rugó vagdalás szerintem zsákutca. Mivel lesz utána másabb? Alacsonyabban lez az autód, de ugyanúgy egy gyenge-állandójú rugód lesz, ráadásul mivel csökken a rugóút erősen kockéztatod, hogy felüssön a gátlód. Ha 20 milit levágsz, nem 20milivel fog megülni az autód. Ráadásul a kibeszerelés költsége sem elhanygolható. De te tudod... Az alapabb ültetőrugók (pl. Eibach) is 1,5-szer erősebb a gyárinál pont amiatt, hogy megakadályozza a felütést.

2. Stabik: nem csak az állítahatóságban van különbség. Számít a vastagság, üreges vagy tömör a rúd, meg az is miylen anyagból készült. Puha futóműhöz túl erős stabi szintén szopó ág lehet.

3. Bilstein: valóban a B8-at ajánlják ültetetéshez, de én azért utánajárnék, hogy csak a gátlószár hosszában különbözik-e a B6 a B8-tól vagy más a hangolásuk is. Egyébiránt Dabason Katona G. tud rajta álítani, hogy passzoljon a kiválasztott rugóval.  

2010-10-14 10:21:08
Pufi

Pufi

Posztok: 93
Velünk: 5775 napja

biza van

IL Satbi: talán egyszer állítható

Eibach: ha jól tudom szintán csak egyszer állítható

H&R: elöl hátul többször állítható

Flying Miata: elöl hátul többször állítható

MazdaSeed: nem tudom de tuti lehet állítgatni és méregdrága ;-)

JR: nem ismerem ?

Cobalt: amcsiba lehet kapni de nem vágom mi merre hány meter...

megatöbbi ;-) 

én is rajta vagyok a témán lassan el is fogom dönteni mi legyen :-) 

2010-10-14 9:58:57
Hunya

Hunya

Posztok: 5336
Velünk: 6129 napja

Összezavartok vazze... :-)

Stratégia: megnyirbálom a rugót, de nem nagyon max 20 mm-t. Ez elég óccsóér megvan. Aztán veszek kanyarstabikat, és megpróbálom valami pályán. Persze ez nem most lesz, majd tavasszal. Aztán véleményt nyilvánítok szubjektív (teccik gecc) és objektív (a rácsekronó alapján javultam 0,0008 sec-t) alapon.

Aztán workshopzárás, kaja-pia, mindenki boldog. :-)

Aztán mx5fan megmondja a tutit és upgradelem az egészet valami über cuccra...

Komolyra fordítva: a kanyarstabik között szerintetek van értelmezhető különbség: H&R, Jackson rácsing, hard dog, nemtommi? 

aláírás May the Fairy be with You!
2010-10-13 13:30:59
Gyéé

Gyéé

Posztok: 9171
Velünk: 6651 napja
itt azt írják hogy a B6 gyári rugókhoz van hangolva és hülyére dícsérik. Akkor viszontaz ültetéshez elengedhetetlen erősebb rugókkal nem lesz okés. Én lehet hogy inkább rövidítenék egy kicsit rugón (mondjuk 25-30mm) és erősebb kanyarstabikat vennék. Keményebb rugót nem mernék betenni mert valszeg pattogna vele a kocsi.

aláírás DrasticPlastic Driver
2010-10-13 11:53:52
Matt

Matt

Én megtartanám azokat a Bilsteineket az fix. Minőségre, tartósság, felújíthatóság stb. szempontból nagyon jónak tartják gyakorlatilag az összes B-t. Szerintem a fő kérdés az, hogy milyen rugó-állandó passzol hozzá.

A gyári NA bilstein nagyon rosszul van hangolva, ezért pattog mint a veszedelem. Az NB gyári Bilstein vagyis a Hard S kategóriákkal jobb, nagyon jó tuning alap. Kérdés, hogy a B6 ezekhez képest hol helyezkedik el, szerintem a gyártó tud specifikációt küldeni, ami alapján lehet rugót keresni hozzá.

Ground Control: ja ez 4 rugó meg 4 alumínium menet. szerintem kicsit túlározott 400 dollárért. Előnye, hogy NB-hez 3 különböző rugóállandóval készül, tehát tudsz választani a gátlóhoz megfelelőt.

Nekem az e-bayen kapható médincsájná koppintása van, ami viszont annyira olcsó (50 font), hogy szinte érthetetlen. Viszont működik. Hátránya, hogy nagyon erős rugó van hozzá. 

Na és ezek alternatívája egy komplett futómű-kitt amiből szintén vannak olcsó gyártmányok lásd. Bird, Gram, Szenyor félét, meg kicsit drágábbak, meg jóval drágábbak (Tanga, Mx-5Fan), meg iszonyatosan drágák.

Nyílván egyszerűbb egy komplett szettet egybe megvenni és berakni, állítgatni.

Ejderáérek ma, de ez izgalmas téma (nekem)  wink

2010-10-13 11:06:08
Hunya

Hunya

Ez jó cuccnak tűnik, ha jól értem a külföldit akkor ez 4 db rugó + 4 db ilyen csavargatós izé egy szettben 400 dolcsiért.

Ehhez akkor már csak valami nem gyári teló kell. Nekem Bilstein B6-ok vannak bent, kérdésem szerintetek ez a párosítás jól működne-e.

Mert így megoldódna a probléma, hogy nem akarom mindenhol leverni az alját ergo nem akarok -30/-40 mm-t alapból, de ugyanakkor néha jól jönne.

Persze mindehhez kanyarstabik is kellenek, de az meg rendelhető I.L.-ről.

Vagy gondolkodjak valami komplett szettben inkább, és árverezzem el a jelenlegi telókat? 

Vélemények? 

2010-10-13 11:01:46
Hunya

Hunya

Mielőtt szétoffoljuk a Hring topicot itt folytatnám a témát.

Matt írta: 

Futóműtuning: hát mint minden ez is durván pénz kérdése és csúnyán rá lehet kattanni. Sajnos az igazán jó dolgok nem jutnak el európába.

Opzsolt véleményét nem osztom, a gyári gátlók sima hétköznapi autó szintűek, kivéve a Bilstein-t. Én arra főleg ha NB raknék egy ilyet vagy ennek a kínai koppintását (nekem az van teljesen jó):  http://www.ground-co___tion.php/II=44/CA=23

meg egy állítható stabi szettet aztán hajrá.

2010-09-21 12:58:38
Bulirobot

Bulirobot

Posztok: 697
Velünk: 6182 napja

Szolid kerékdőlés.

(Kb műholdról ejtették le. A felborulás pillanatában lehet valami tapadása is  :o) 

Enyhe kipufogó tuning.

És még azt is megoldotta igényesen, hogy alacsonyabb emberrek ne lássanak ki, így az asszony biztos nem kéri el a kocsit. (Na nem mintha az ilyet bárki el akarná kérni  :o)

2010-07-29 13:55:12
Kalap

Kalap

Posztok: 1646
Velünk: 6456 napja

Naakkor nesztek akkor...  

http://www.youtube.com/watch?v=nmo_dkNZIHM

Van ám fékteszt is:

http://www.youtube.com/watch?v=m1dv_y_3EK0&feature=related

aláírás

Fun is not a straight line

2010-07-29 13:49:06
Bird

Bird

Posztok: 3820
Velünk: 6926 napja

Jajaj.

Ezt én linkeltem be a Videok hoz! smile

Nagyon durva!

Jót tehet a kerékcsapágynak! smile  

aláírás Kilinccsel elöre:)
2010-07-29 13:44:42
Ordune

Ordune

Posztok: 7396
Velünk: 5693 napja

Ez már volt fent valahol a fórumon. smile

aláírás

MX-5 KLUB - elnök
NA 1.6 1992

2010-07-29 13:43:09
Kalap

Kalap

Posztok: 1646
Velünk: 6456 napja

A kerékdőlés vajonmmíí....

http://www.youtube.c___ure=player_embedded#!

aláírás

Fun is not a straight line