Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Technika    »    Futómű kérdés    |   << vissza

Futómű kérdés

2016-01-15 18:25:01
Hunya

Hunya

Posztok: 5336
Velünk: 6103 napja

Itt van egy ajánlás profiktól:

https://www.flyinmiata.com/tech/alignment.php

Vagy itt egy kicsit racsingosabb:

http://949racing.com/miata-race-alignment-info.aspx

Supermiata Street Alignment

For most street driven Miatas, tire wear is the most important parameter. Excess toe in or out will usually cause more tire wear than somewhat aggressive camber will. The OEM alignment numbers with more rear camber than in front, are designed to induce a bit of understeer. Lawyers ultimately dictate the OEM alignment, not the clever engineeers that designed the suspension. The actual suspension geometry is designed to require greater front than rear camber. The SuperMiata Street Alignment will generally result in no increase in tire wear over OEM and possibly a reduction in tire wear if you occasionally load the tires to maximum cornering forces. In general, this Street alignment is conservative and intended for cars that never slide their tires and spend almost no time at maximum conrnering loads.

NOTE: This alignment will require a slightly larger front sway bar. NB factory, FM or Racing Beat 1" solid bars will work. The RB 1.125 bar is to much for normal street tires (>240 treadwear). The Street Alignment may cause a 100% stock Miata to oversteer, or be too "loose".

>=5.25" front pinch weld height

Front camber: -1.4°

Caster: >4.5°
Front total toe: 1/16"

Rear camber : -1°

Rear total toe: 1/8"

SuperMiata Dual Duty Alignment (cars that see regular street use and some track/autocross)

In general, the Dual Duty alignment is intended for cars that will occasionally reach the limits of traction and slide the tires but don't want to give up too much tire wear for daily driving.

>=12"  front ride height (measured hub center to fender)

>=4.75" front pinch weld height

Front camber: -2° (or as close as you can get to it)
Caster: >4°
Front total toe: 0

Rear camber : -1.7°

Rear total toe: 0 for track use. + 1/8" for autocross

SuperMiata Race Alignment

The Race Alignment is intended to win national championships. YRMV
Best suited for high grip tires such as Hoosier DOT, Toyo RR, etc

<=12.0"

3.75~ 4.5" front pinch weld height. Xida's tend to work best for competition use with front pinch weld height close to 4.2".

Front camber: -3.5° (or as close as you can get to it)
Caster: >+4.5° or max available once you reach camber targets
Front total toe: 0

Rear camber : -3.0°

Rear total toe: +1/16~1/8"

Variations and extra stuff

The Miata seems to work best with about .25" positive rake (rear higher) measured at the pinch welds without driver in car and about 1/4 tank. It seems the the roll center axis doesn't like to be too far out of sync with the roll centers. In general, you can lower the rake to increase rear grip and improve transitional stability up to the point that the rear suspension begins to bottom. Lower the front to increase front grip and turn in response, again, until it begins to bottom the suspension excessively. In general, once we have an alignment we like, the only tuning we do at the track is to raise and lower the rear to fine tune. Lower to add rear grip, raise to reduce it. Too low and the suspension will bottom so that's your limiter.

aláírás May the Fairy be with You!

Történet:

Itt van egy ajánlás profiktól:

https://www.flyinmiata.com/tech/alignment.php

2016-01-15 16:54:54
WarLock

WarLock

Posztok: 1088
Velünk: 5118 napja

Az utánfutás az szerintem ízlés és vezetési stílus kérdése. A többit nyugodt szívvel lehet "lopni" egy-egy bevállt futómű setupról. IMHO.

2016-01-15 15:00:46
Cimbi

Cimbi

Posztok: 1217
Velünk: 5252 napja

Köszi! Szerinted NA-ra is jó lehet ez?

aláírás

if in doubt, flat out.

2016-01-15 11:55:26
daniandris

daniandris

Posztok: 175
Velünk: 3900 napja

szia! nekem egy éve ezek a beállítások vannak és teljesen megvagyok elégedve velük smile
Ne téveszzen meg a beállítás előtti mérés, nem ilyennel közlekedtem csak az ültetés után így vitte el Lalee a futóműveshez (legalábbis én elhittem neki) :D 

2016-01-15 7:52:46
Cimbi

Cimbi

Posztok: 1217
Velünk: 5252 napja

Ezt a topicot találtam legrelevánsabbként kérdésemhez.

Hamarosan ültetés és futóműállítás következik. Tudtok segíteni olyan bevált értékekkel, melyek utcán is használhatóak hosszútávon, de azért egy kicsit sportosabb élményt adnak? Mit javasolnátok, mint hozzáértők? 

aláírás

if in doubt, flat out.

2015-11-26 13:49:03
uno1

uno1

Posztok: 1083
Velünk: 4214 napja

Ja az! 

Azt hittem van frissebb azóta. Nem mintha az régi lenne wink

Köszi

2015-11-26 11:11:01
mikulas00

mikulas00

Posztok: 577
Velünk: 3632 napja
uno1, 2015-11-26 8:33:57

mikulas00, 2015-08-26 21:55:13

mnattila, holnap hívj fel vagy Írj rám, ugyan ezen a kerdessoron és dilemmán mentünk végig. Több tag tapasztalatait és segítséget kikértük. Megosztom veled ezeket, hogy mi mire jutottunk.

mikulas00@gmail.com

A tapasztalatok és a végeredmény engem is érdekelne!

szia

szerintem neked is elküldtem már, valaszoltal is ra.

2015-11-26 10:28:34

Beci11

Posztok: 271
Velünk: 3466 napja

Sziasztok!

NB gyári Bilstein illetve a sima sport s.-hez képest a Koni Str.t hogyan viszonyul?

2015-11-26 8:33:57
uno1

uno1

Posztok: 1083
Velünk: 4214 napja
mikulas00, 2015-08-26 21:55:13

mnattila, holnap hívj fel vagy Írj rám, ugyan ezen a kerdessoron és dilemmán mentünk végig. Több tag tapasztalatait és segítséget kikértük. Megosztom veled ezeket, hogy mi mire jutottunk.

mikulas00@gmail.com

A tapasztalatok és a végeredmény engem is érdekelne!

2015-11-26 5:10:38
Dragunov66

Dragunov66

Posztok: 1612
Velünk: 3746 napja

Sziasztok.BEVALT futomu beallitas erdekelne.a lenyeg hogy tapadjon palya/szerpentin hasznalat....kiprobalt ! beallitas erdekelne.koszonom :-) 

aláírás "Gumid kopjon,ne a lelked!"
2015-11-23 16:53:53
csabihal

csabihal

Posztok: 1902
Velünk: 4004 napja

kipróbált futóműbeállítás értékek wink pályára

aláírás Ernő hozzám képest száguld ;)

Történet:

kipróbált futóműbeállítás értékek ;)

2015-10-11 21:33:12
mikulas00

mikulas00

Egy jó kis magyarázat

MONOTUBE vs. TWINTUBE

2015-08-26 21:55:13
mikulas00

mikulas00

mikulas00@gmail.com

2015-08-26 21:45:16
Dragunov66

Dragunov66

Posztok: 1612
Velünk: 3746 napja
mnattila, 2015-08-26 21:40:05

Köszönöm a válaszokat.

Egyenlőre puhatolózom. Az autón van mit javítgatni, főleg a futóművön. Azt hogy mire akarom használni az tiszta. Kb. 70% közút és 30% pálya. na és persze a pláza vagizás sem marad majd ki. De azt nem tudom eldönteni hogy milyen mélységben és milyen lépcsőfokokban álakítsam, javítsam a gyári konstrukciót.

Szivem szerint rögtön cserélnék egy komplett sport futóművet, szilent szetett, és csapágyakat (ha kell). Ez kb. 500.000 ft. vajon van -e értelme egyből beleugrani egy ilyenbe. Vagy inkább kezdjem lassabban, autókázzam, járjak ki pályára a gyári cuccokkal és szépen lassan kialakul mi az ami cserére szorul...Ez az én dilemmám.

rengeteg futomű van,mielött beleugrasz bármilyen vásárlásába tesztelj,nézd meg,próbáld ki.engem azért győzött meg a TA mert pályán is jol muzsikál,nem dölöngél pattog stb...

aláírás "Gumid kopjon,ne a lelked!"
2015-08-26 21:40:05
mnattila

mnattila

Posztok: 211
Velünk: 3462 napja

Köszönöm a válaszokat.

Egyenlőre puhatolózom. Az autón van mit javítgatni, főleg a futóművön. Azt hogy mire akarom használni az tiszta. Kb. 70% közút és 30% pálya. na és persze a pláza vagizás sem marad majd ki. De azt nem tudom eldönteni hogy milyen mélységben és milyen lépcsőfokokban álakítsam, javítsam a gyári konstrukciót.

Szivem szerint rögtön cserélnék egy komplett sport futóművet, szilent szetett, és csapágyakat (ha kell). Ez kb. 500.000 ft. vajon van -e értelme egyből beleugrani egy ilyenbe. Vagy inkább kezdjem lassabban, autókázzam, járjak ki pályára a gyári cuccokkal és szépen lassan kialakul mi az ami cserére szorul...Ez az én dilemmám.

aláírás M-N. Attila

Történet:

Köszönöm a válaszokat.

Egyenlóre puhatolózom. Az autón van mit javítgatni, főleg a futóművön. Azt hogy mire akarom használni az tiszta. Kb. 70% közút és 30% pálya. na és persze a pláza vagizás sem marad majd ki. De azt nem tudom eldönteni hogy milyen mélységben és milyen lépcsőfokokban álakítsam, javítsam a gyári konstrukciót.