Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Technika    »    Hűtő gondok, segítséget kérek...    |   << vissza

Hűtő gondok, segítséget kérek...

2019-02-28 10:20:13
tamasx

tamasx

Posztok: 68
Velünk: 6175 napja

Válasz erre: @csabihal #132270 
Sziasztok,

Most volt időm kicsit jobban foglalkozni a problémával, amit korábban részletesen leírtam, de összefoglalva, álló helyzetbe 105C fokig melegedett a kocsi, erős menetben menetszéllel terhelés alatt is elkezdett felkúszni a mutató. 

Köszönöm a sok tanácsot, sokat segítettetek.

Mivel a termosztátot cseréltem, a hűtő szerintem nem volt olyan rossz állapotban, bár a teteje már nem az a erős fekete. Korábban ugye olvastam hogy a hűtő műanyag része fárad el barnás lesz és elrepedhet. Ezért beszereztem egy új hűtőt Nissens után-gyártottat. Infrás hőmérővel kimértem hogy a vízhűtőventilátor oldal kb 15C-20C fokkal kevesebb mint a klímahűtőventillátor oldal, szóval a gyanúm az volt hogy ott van vagy eldugulva a hűtőm, vagy sok a retek, vagy valami miatt nem annyira homogén a dolog.

Szétszerelés után valóban meglepődtem mennyi retek volt a hűtőventillátor által szívott részen. Jól mondom ugye ezek szívják be a levegőt? A hűtő szerintem rendben van, csak ki kellene pucolni, erre milyen folyadékot, módszert javasoltok, tényleg iszonyatos mennyiségű retek van még benne, hogy habtisztítóval, ecsettel és erős vízsugárral próbáltam kimosni. Beraktam az új Ninssenst, amin volt két bemenet az alján, külön körön, olajhűtő?, ezt kötötte már be valaki?

A klíma hűtőm sincs valami szép állapotban 17éves smile . Leszedtem az alsó burkolatot és amíg kint volt a vízhűtő addig próbáltam rendbe rakni, elölről, hátulról.(mint a csajomat :D) Hát kijött vagy 15 légy/darázs/lepke és egyéb tetem. Sajnos a lamellák sincsenek már olyan tuti állapotban. Cserélt már valaki klíma hűtőt ? Drága mulatság?

Visszaszerelve minden, feltöltve 2(fagyi):3(víz) arányú hűtőfolyadékkal minden frankó, nem melegszik alapjáraton. A gumicsöveket nem cseréltem, mert sehol nem találtam ahol gyorsan beszereznék, Hűtőgumicsövet IL eln kívül hol szoktatok venni?

Még egy kérdés: A gyári hűtő alján függőlegesen és a tetején vízszintesen lévő szivacs természetesen már szét volt rohadva. Lógott, mállott. A Nissens-en nyilván nincs ilyen extra, gondolkodtam, hogy pótolnám valahogy, bár nem tudom milyen ragasztót és anyagot használnék. Csinált már valaki ilyet, mennyi értelme lehet? Sajna mivel nem egy időt álló dolog, most nem foglalkoztam vele.

Köszi mindent. 

ÜDv

Tamás

Történet:

Sziasztok,

Most volt időm kicsit jobban foglalkozni a problémával, amit korábban részletesen leírtam, de összefoglalva, álló helyzetbe 105C fokig melegedett a kocsi, erős menetben menetszéllel terhelés alatt is elkezdett felkúszni a mutató. 

Köszönöm a sok tanácsot, sokat segítettetek.

Mivel a termosztátot cseréltem, a hűtő szerintem nem volt olyan rossz állapotban, bár a teteje már nem az a erős fekete. Korábban ugye olvastam hogy a hűtő műanyag része fárad el barnás lesz és elrepedhet. Ezért beszereztem egy új hűtőt Nissens után-gyártottat. Infrás hőmérővel kimértem hogy a vízhűtőventilátor oldal kb 15C-20C fokkal kevesebb mint a klímahűtőventillátor oldal, szóval a gyanúm az volt hogy ott van vagy eldugulva a hűtőm, vagy sok a retek, vagy valami miatt nem annyira homogén a dolog.

Szétszerelés után valóban meglepődtem mennyi retek volt a hűtőventillátor által szívott részen. Jól mondom ugye ezek szívják be a levegőt? A hűtő szerintem rendben van, csak ki kellene pucolni, erre milyen folyadékot, módszert javasoltok, tényleg iszonyatos mennyiségű retek van még benne, hogy habtisztítóval, ecsettel és erős vízsugárral próbáltam kimosni. Beraktam az új Ninssenst, amin volt két bemenet az alján, külön körön, olajhűtő?, ezt kötötte már be valaki?

A klíma hűtőm sincs valami szép állapotban 17éves :). Leszedtem az alsó burkolatot és amíg kint volt a vízhűtő addig próbáltam rendbe rakni, elölről, hátulról.(mint a csajomat :D) Hát kijött vagy 15 légy/darázs/lepke és egyéb tetem. Sajnos a lamellák sincsenek már olyan tuti állapotban. Cserélt már valaki klíma hűtőt ? Drága mulatság?

Visszaszerelve minden, feltöltve 2(fagyi):3(víz) arányú hűtőfolyadékkal minden frankó, nem melegszik alapjáraton. A gumicsöveket nem cseréltem, mert sehol nem találtam ahol gyorsan beszereznék, Hűtőgumicsövet IL eln kívül hol szoktatok venni?

Még egy kérdés: A gyári hűtő alján függőlegesen és a tetején vízszintesen lévő szivacs természetesen már szét volt rohadva. Lógott, mállott. A Nissens-en nyilván nincs ilyen extra, gondolkodtam, hogy pótolnám valahogy, bár nem tudom milyen ragasztót és anyagot használnék. Csinált már valaki ilyet, mennyi értelme lehet? Sajna mivel nem egy időt állód dolog, most nem foglalkoztam vele.

Köszi mindent. 

ÜDv

Tamás

2018-11-04 13:34:23
mester

mester

Posztok: 889
Velünk: 5574 napja

Nem tudom mi történt,de már vagy 5x kivettem a hűtőt,mostam,közben ecetes meg homasitás tisztító löttyel járattam,mostam a rendszert, de valahogy nem jött meg a fűtésem. Már azon voltam hogy kiszedem a fűtő radiátort,de idő és kedv hiányában(meg a jó idő),majd a téli időszakra toltam az akciót. Na de vettem fagyállót,mondom azt lecserélem,-72 fok állítólag a cucc,de mivel nem volt desztvízem,töményen nyomtam bele...hát láss csodát,olyan szinten megjött a fűtés,meg sajnos olyan méretű dzsuva,hogy most meg nem nyit ki a termosztátom,mert körbeveszi ez a gyurma hígítóval oldva kinézetű őzbarna trutykó....valószinüleg a fűtőradiátorban volt olyan lerakódás,ami makacsul tartotta magát. Valamint az utóbbi időben leesett a fordulatom megállásnál,olyan fúra módon,mipöcs lehet!? Véletlenül szúrtam ki hogy a generátorom egyik vezetéke elszakadt(fehér,vékony zöld csíkos) az miatt csinálta! Ezt csak érdekességnek írtam,hátha más is így jár....

2018-10-03 15:33:13
Matt

Matt

Posztok: 2769
Velünk: 6351 napja

Válasz erre: @xperience5 #132979 

Igen, az nekem is megvolt , de érdemben nem változott a helyzet attól se.

Én mikor megvettem az autómat akkor gyakorlatilag soha nem kellett maxra tekerni a fűtést annyira durván tolta, most meg csak akkor fúj valami kis meleget. Ha benyúlok a középkonzol mögé akkor ott forróság van, csak a halálcsillagokba nem jut el belőlük túl sok. smile

2018-10-02 12:34:13
Hunya

Hunya

Posztok: 5336
Velünk: 6204 napja

bagoly, 2018-10-01 21:51:10

Saját tapasztalat: szerintem az MX5 fütyül a fűtésre (már a szabályozásra). Az NC-ben vagy volt, vagy nem volt. A különbség min 20 fok. Norvégiában, 5 fokon adta magát és a jó időt, de a szabályozás felejtős. A fullos ND-ben hasonló érzésem van, kint 15, na jó, Anya fázik, feltolom 22-re. Semmi, de szó szerint. 25-28-nál kezd valamit csinálni a fűtés. Ugyanakkor ha pár percre megállsz, indulsz,  baromi meleget csinál, csak úgy, önszorgalomból.

Zsír új Passat is tudja ugyanezt. Vagy 22 vagy 28 a beállítás. 

Klímáról nem is beszélve. 

aláírás May the Fairy be with You!
2018-10-01 22:02:54
xperience5

xperience5

Posztok: 345
Velünk: 4714 napja

Válasz erre: @Matt #132948 

Nekem olyan volt egyszer, hogy magáról a ventilátor egységről csúszott le egy bazi műanyag cső, és ezáltal szűnt meg a fűtés. kesztyűtartó alá nézve látható a dolog. érdekesség, hogy a levegőt nyomta ettől függetlenül, de csak hideget...

aláírás

NA 1993

2018-10-01 21:51:10
bagoly

bagoly

Posztok: 906
Velünk: 3373 napja

Saját tapasztalat: szerintem az MX5 fütyül a fűtésre (már a szabályozásra). Az NC-ben vagy volt, vagy nem volt. A különbség min 20 fok. Norvégiában, 5 fokon adta magát és a jó időt, de a szabályozás felejtős. A fullos ND-ben hasonló érzésem van, kint 15, na jó, Anya fázik, feltolom 22-re. Semmi, de szó szerint. 25-28-nál kezd valamit csinálni a fűtés. Ugyanakkor ha pár percre megállsz, indulsz,  baromi meleget csinál, csak úgy, önszorgalomból.

aláírás

A túrázás fárasztó, de 60 felett jobb, mint a nő.

2018-10-01 9:57:42
Matt

Matt

Posztok: 2769
Velünk: 6351 napja

Válasz erre: @mester #132931 

Ezt valaki megfejthetné már, mármint hogy miért megy el a fűtés. Nálam is elhalt pár éve, fűtőpanel csere volt, cső nincs szétcsúszva, autó nem hengerfejes (talán). Lalival egyetértésben én csak arra jutottam, hogy a panel körülötti szivacs mállik porrá az idők során és ott elszökik a hő. 

2018-09-30 19:34:45
Gyéé

Gyéé

Posztok: 9171
Velünk: 6726 napja
mester, 2018-09-30 17:12:20

Gyenge a fűtésem, ki kéne vennem a fűtő radiátort, mekkora szívás kiszedni? Próbálkoztam tisztítással, de az nem jött be....

Segíteni sajna nem tudok de van egy fűtőradiátorom jobbkormányos fl-ből.

aláírás DrasticPlastic Driver
2018-09-30 17:12:20
mester

mester

Posztok: 889
Velünk: 5574 napja

Gyenge a fűtésem, ki kéne vennem a fűtő radiátort, mekkora szívás kiszedni? Próbálkoztam tisztítással, de az nem jött be....

2018-08-17 12:07:06
tamasx

tamasx

Válasz erre: @xperience5 #132271 

Most egy egy gyenge olasz ment bele, passzentos volt, meg meg is néztem előtte mekkorát, hogyan nyit. Rendben lesz, remélem pár évig smile Akkor lehet a fagyállót is cserélem. Köszi

2018-08-17 12:05:37
tamasx

tamasx

A hűtősapkán benzézve csillogós, a leeresztett hűtőfolyadék is szépnek tünt.

Köszi, jövő héten kikapom a hűtőt. Ezeket megcsinálom.

Sajnos ne mtudom folyadék hogy lett belőve, szervízben lett cserélve minden, 2éves a folyadék. és a pumpa, verézlés is.

2018-08-17 11:58:11
xperience5

xperience5

Posztok: 345
Velünk: 4714 napja

Válasz erre: @tamasx #132269 

Szia! Én amit tudnék tanàcsolni, hogy gyári termosztátot tegyél bele (na-nál ugyan, de ott előfordul hogy más kialakítású a gyàri). A másik, hogy érdemes lehet lecserélni a hűtőfolyadèkot, és “lazábbra” venni az arányt, max 50% fagyàllóval, vagy inkább 60/40 víz/fagyálló arànnyal feltölteni. A többi a leírásod alapján rendben kell hogy legyen, de az elmélet az, hogy a mutató nem mozdulhat ki jobbra. 

aláírás

NA 1993

2018-08-17 11:57:55
csabihal

csabihal

Posztok: 1902
Velünk: 4105 napja

Válasz erre: @tamasx #132269 

Szia!

ami bennem felmerült:

- klímahűtő és vízhűtő közti teret nézted már? - sok-sok truyti tud összegyűlni szépen csendben, akár fél év alatt is...

-klímahűtő enged át elég levegőt maga mögé?

- vízhűtő alatti feletti szívacs-csík megvan? - van aki szerint az sokat számít, mert nem hagyja a levegőt megkerülni a hűtőt

- ha hűtősapkán át benézel a hűtőradiátor felső lemezeire akkor látsz rajta bármi lerakódást, vagy csak szépen csillogó fémet? - ha bármi kosz lehet benn, akkor 2l 20%-os ecet mehet a kiszerelt hűtőradiátorba, aztán ázzon csak 

- hűtőfolyadék mikori és hány fokra van belőve? - ha nem gyári akkor 2-4 év alatt megromolhat, és -25foknál ne legyen fagyállóbb, mert az ront a hűtésen

aláírás Ernő hozzám képest száguld ;)
2018-08-17 11:47:23
tamasx

tamasx

Sziasztok,
Lenne négy azaz 4db kérdésem miata hűtéssel kapcsolatban, témában jártas egyének felé.

2002 NBFL. Klimás, vezérlés, vízpumpa 2016ban cserélve. 150ekm
Nyár elején 35C fokban a horvát autópályán hosszab felfelé menet, kisautót megküldve arra lettem figyelmes, hogy a hőfokmutató kileng. Klíma le, ablak le, tempo le, fűtés be.
Szépen visszakúszott, de ez a nyaralás eleje volt, szóval innen kicsit rettegés  Kint már nem volt gond bár hazafelé nem volt hajtva. Aztán használtam, mert városban itthon nem volt olyan hogy a függőlegestől elmoztudlt volna. 
Aztán nagyon melegben autópályázásra megint előjött.

Rendszámtábla nem takar ki.

A víz nem folyik a kiegyenlítő tartályban hidegen ugyanott van mindig.

A hűtő felülete nincs eltömődve, pár lamella nyilván hajlott, de nem néz ki rosszul. Takarítottam.

A hűtőfolyadék és a termosztát nem volt lerakodásos, tisztának, aranysárga húgyszagúnak vélem. 

Ventillátorok kapcsolnak.

Raktam rá egy ELM327 ODBII és néztem a motorvízhőmérsékletet. Az alábbiakat tapasztaltam.
A hőfokmérőm a műszerfalon 80C-110C fok között függőlegesen áll. 110 főlé megyek, már fokonként jelentősen kimozdul a mutató. Kb 115C fokos motorral sem éri el a H állápotot az kb 120Cnál lehet. Addig nem mentem el soha.
1.Ez szerintetek normális?
2. Mi az 1.6 2002 NBFL motor normális üzemi hőmérséklet tartománya?

Mivel szépen melegszik be, de nagyobb teljesítménynél van baj, arra gondoltam a termosztát lehet, kivettem. És 100C fokon talán mán nem nyitott 8mm-ert. Kb 4mmet. Vettem újat azt is megnéztem jobban nyitott, megvolt a 8mm kb. Most beleraktam.

Most az alábbakat tapasztalom, de hajtva még nem volt. Csak város, országút. A motorhűtővíz 100C fok köré melegszik, ha van tempo és fordulat, tud hülni. Ha alapjáraton hagyom pár fokot melegszik 100C fölé. Ventillátor(ok) tekernek. Képet csatoltam.
3. Ezen a hőmérséklet szintek normálisak?
4. Ha ezek nem normális vízhőfok értékek, akkor egyéb ötlet mi lehet a hiba?

Köszönöm előre is.

Üdv
Csenkey Tamás

2018-06-18 12:36:07
Nyiri

Nyiri

Posztok: 692
Velünk: 3054 napja

Köszi mindenkinek