Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Technika    »    Hűtő gondok, segítséget kérek...    |   << vissza

Hűtő gondok, segítséget kérek...

2015-07-06 13:07:42
Hunya

Hunya

Posztok: 5336
Velünk: 6262 napja

Tudományosan megerősítve. Nekem is mondták anno, nem hittem el, de tényleg így van.

Számold csak ki az össz lyuk felület hány százaléka a teljes felületnek. 40%? Ennyivel kevesebb levegőt kap.

aláírás May the Fairy be with You!
2015-07-06 12:48:20
gonzi

gonzi

Posztok: 783
Velünk: 4010 napja

Sziasztok!

Hosszabb távú tapasztalatom is van a melegedés utánról:

Mióta levettem a "grill rácsot", ami a hűtő előtt volt, azóta ég és föld.

Én notorius pszichopata hőfoknézegető vagyok, és az a tapasztalatom,  hogy amíg volt rács, konkrét példa Kakucs nap másfél hónapja: 

- a versenypályán 104 fokig melegedett maximum, nyilván a mutató középen állt. 

- Hazafele csukott tető, klíma, autópálya, 140-150-es tempó, 103-105 fok volt.

Aztán egyszer városban dugózva 110-ig melegedett.

Ekkor leszedtem a rácsot, hogy semmi ne álljon a levegő útjába, legújjabb tapasztalásom a most hétvégi:

Budapest - Balaton, M7, éjszaka, kellemes 20-25 fok, klíma nélkül, tető nyitva, ketten + csomagok 86-88 fokos víz maximum.

Balaton - Budapest, M7, délelőtt 10-12, rohadt hőség, embertelen meleg, csukott tető, klíma, 135-150-es tempó, vízhőfok 89-91.

Siófokon a McDrive-ban araszolás közben, napon, klíma nélkül a tipikus 97, majd 92, majd 97, majd 92. (Venti kapcsolása 96, és 92-ig hűt vissza). 

Úgyhogy, ha valaki már sokmindent kicserélt, mert nem tudta hol a baj, és 1,1bar-os, vagy annál magasabb nyomásra alakított hűtősapkája van, és még mindig nem oké, javaslom ezt a megoldást, rengeteget segít!

2015-06-15 11:11:36
gonzi

gonzi

Az nincs, de teljesen be van zárva így, és esélye sincs szellőzésre, vagy a ventiknek bármifél levegő mozgatásra, mert megreked, és se ki, se be. szerintem. De nem áramlástanból diplomáztam :D

2015-06-15 10:38:04
uno1

uno1

Posztok: 1083
Velünk: 4373 napja
gonzi, 2015-06-15 9:08:20

Milyen a rácsod? Az enyém jó sűrű sajnos. 

A melegedés nekem csak akkor jött elő, amikor a pénteki 40 fokban álltam araszoló dugóban háromnegyed órát, tűző napon.

Il. es,  kb a kisujjam körme fér bele a lukakaba (6 szögeibe)
Ha dugóban álltál, akkor viszont nem mindegy, hogy van e rács vagy nincs? Úgy simcs menetszél nem?

2015-06-15 9:56:36
Matt

Matt

Posztok: 2769
Velünk: 6409 napja
gonzi, 2015-06-14 23:28:50

Ma megint velence, lefele m7, nyitott tető, no klíma, 130-as tempóval 88-89fok volt a max. Visszafele szintén, kivéve egy félórás tűzőnapos dugót, akkor 97, de ugye 96-nál kapcsol a venti. Ahogy klímá kapcsolok méglejjebb megy. Úgy néz ki a hűtőrács eltakarítása segített, már csak valami szexi tow hook kéne előre,  mert így most elég prosztó smile  

Matt, és vízpumpa? a termosztát gyári? 

Igen, gyári minden. Próbáltam egyszer az Il féle korábban nyitó termosztátot. Aztán visszacseréltük a gyári kétállásúra.

Nem tudom, én már arra is gondolta, hogy eltérés lehet az egyes típusok mérőórájában, jeladójában és érzékenyebben mérnek-mutatnak.

2015-06-15 9:08:20
gonzi

gonzi

Milyen a rácsod? Az enyém jó sűrű sajnos. 

A melegedés nekem csak akkor jött elő, amikor a pénteki 40 fokban álltam araszoló dugóban háromnegyed órát, tűző napon.

2015-06-15 9:02:03
uno1

uno1

Posztok: 1083
Velünk: 4373 napja

Ez érdekes, én idén tavasszal szereltem be a hűtőrácsot és tegnap 90-100 km/h átlagnál (országút, M0, falukon való átporoszkálás, 1-2 üres parkolóban való örömködéssel és egy pár plusz kör a körforgalmakban smile )   2x kb 70km -en át, nem volt melegedés. kevés klímával, ami nem rég lett beszerelve, (úgyhogy ott még kevés a trutyi).

1.8 NB

Történet:

Ez érdekes, én idén tavasszal szereltem be a hűtőrácsot és tegnap 90-100 km/h átlagnál (országút, M0, falukon való átporoszkálás, 1-2 üres parkolóban való örömködéssel és egy pár plusz kör a körforgalmakban :) )   2x kb 70km -en át, nem volt melegedés. kevés klímával, ami nem rég lett beszerelve, (úgyhogy ott még kevés a trutyi).

2015-06-14 23:28:50
gonzi

gonzi

Ma megint velence, lefele m7, nyitott tető, no klíma, 130-as tempóval 88-89fok volt a max. Visszafele szintén, kivéve egy félórás tűzőnapos dugót, akkor 97, de ugye 96-nál kapcsol a venti. Ahogy klímá kapcsolok méglejjebb megy. Úgy néz ki a hűtőrács eltakarítása segített, már csak valami szexi tow hook kéne előre,  mert így most elég prosztó smile  

Történet:

Ma megint velence, lefele m7, nyitott tető, no klíma, 130-as tempóval 88-89fok volt a max. Visszafele szintén, kivéve egy félórás tűzőnapos dugót, akkor 97, de ugye 96-nál kapcsol a venti. Ahogy klímá kapcsolok méglejjebb megy. Úgy néz ki a hűtőrács eltakarítása segített, már csak valami szexi tow bar kéne előre,  mert így most elég prosztó :) 

2015-06-14 22:03:00
Matt

Matt

Posztok: 2769
Velünk: 6409 napja
gonzi, 2015-06-13 16:41:12

Tel vége fele volt cserélve a hűtő, akkor ki lett takarítva.

most hűtőrács nélkül eljöttünk velencei tóhoz, 92fok fölé nem ment, amikor pedig ment a Klima, akkor tartósan 87fokon volt. A beszívott levegő meg végig max 55 fok, nem 90, mint amikor melegedett a víz.  Lehet ez volt a megoldás.

nekem is volt védőrács, ment a levesbe. nagyon sok menetszelet felfog. nekem ugye bent van egy kis intercooler a hűtő előtt, most szerintem az nem tetszik neki, de mondom szívtam én ezzel már akkor is amikor szívó volt még a moci.

mivel menet közben egyáltalán nem melegszik még durva üzemben sem én nem paráztatom magam nagyon már ezen. ha kipukkanna a hűtőm biztos valami alut vennék én is.

ja és volt már hűtőátmosás is többször.

Történet:

gonzi, 2015-06-13 16:41:12

most hűtőrács nélkül eljöttünk velencei tóhoz, 92fok fölé nem ment, amikor pedig ment a Klima, akkor tartósan 87fokon volt. A beszívott levegő meg végig max 55 fok, nem 90, mint amikor melegedett a víz.  Lehet ez volt a megoldás.

nekem is volt védőrács, ment a levesbe. nagyon sok menetszelet felfog. nekem ugye bent van egy kis intercooler a hűtő előtt, most szerintem az nem tetszik neki, de mondom szívtam én ezzel már akkor is amikor szívó volt még a moci.

mivel menet közben egyáltalán nem melegszik még durva üzemben sem én nem paráztatom magam nagyon már ezen. ha kipukkanna a hűtőm biztos valami alut vennék én is.

2015-06-13 16:41:12
gonzi

gonzi

2015-06-13 14:44:14
csabihal

csabihal

Posztok: 1902
Velünk: 4164 napja
gonzi, 2015-06-13 14:26:07

Matt, en ma leszedtem a rácsot a hűtők elől, bàr gondolhattam volna ra, Nitzer adta a tippet. Azóta a mai kánikulában 92 fok fölé nem ment... Nekem bent van a Klima, igy a venti is, de ezzel együtt volt a gond. Reálisan végig gondolva, a rács nekem lehetett ok, majd a hétvégén elválik..

- grillrács terén: van olyan autó (Ernő) akinek ez okoz problémát, mert lefogja a hűtőkön átáramló levegő mennyiségét, mondjuk az a rács inkább perforált lemez, és a nyuszit is távoltartja...

egyéb ötlet: nekem Lalee mikor kiszedte a hűtőt akkor mosolygott nagyokat, hogy "kúúúlant rerútot tudodkinek..." smile inkább takarítsd ki a klímahűtőt és a vízhűtő közt összegyűlt poros, szöszös, koszos réteget, ami a hűtő harmadát eltömte, kitakarta... és ez a motortér felől nem látszott

Amúgy meg hűtőrendszer átmosásáról vélemények? mx-5 is tud olyan durva lenni mint ez a példa?

http://4x4barangolas___a-mosas-oblites.html

aláírás Ernő hozzám képest száguld ;)
2015-06-13 14:26:41
gonzi

gonzi

Duplaaaaaa

Történet:

Matt, en ma leszedtem a rácsot a hűtők elől, bàr gondolhattam volna ra, Nitzer adta a tippet. Azóta a mai kánikulában 92 fok fölé nem ment... Nekem bent van a Klima, igy a venti is, de ezzel együtt volt a gond. Reálisan végig gondolva, a rács nekem lehetett ok, majd a hétvégén elválik..
2015-06-13 14:26:07
gonzi

gonzi

2015-06-13 11:59:09

atomin

Posztok: 2354
Velünk: 4297 napja
manson, 2015-06-13 11:52:45

Matt: nem lehet, hogy elbírna a kocsid egy kicsit nagyobb hűtőt? nekem is a gyári volt bent, és ok nem volt vele sosem para amíg lyukas nem lett... de az enyém csak 1.6 kompi nélkül.

Ami viszont 100%: mióta bekerült a Gyéé féle az enyémhez képest azért jóval nagyobb hűtő, azóta az autó teljesen máshogy viselkedik. Az egyetlen kézzelfogható dolog a kevesebb hidrotőke kattogás..gondolom (és most lehet baromságot írok), de valamivel jobb a motor hőháztartása így, és picit más az olaj hőmérséklete..? w x..

Egy próbát megér ... (nálam most ez egy automata váltósba való bazinagyobb hűtő mint a gyári..)

A mester úr meg ne lássa ezt smile

2015-06-13 11:52:45
manson

manson

Posztok: 566
Velünk: 4858 napja

Matt: nem lehet, hogy elbírna a kocsid egy kicsit nagyobb hűtőt? nekem is a gyári volt bent, és ok nem volt vele sosem para amíg lyukas nem lett... de az enyém csak 1.6 kompi nélkül.

Ami viszont 100%: mióta bekerült a Gyéé féle az enyémhez képest azért jóval nagyobb hűtő, azóta az autó teljesen máshogy viselkedik. Az egyetlen kézzelfogható dolog a kevesebb hidrotőke kattogás..gondolom (és most lehet baromságot írok), de valamivel jobb a motor hőháztartása így, és picit más az olaj hőmérséklete..? w x..

Egy próbát megér ... (nálam most ez egy automata váltósba való bazinagyobb hűtő mint a gyári..)