Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Technika    »    Hűtő gondok, segítséget kérek...    |   << vissza

Hűtő gondok, segítséget kérek...

2015-06-12 19:05:56
Matt

Matt

Posztok: 2769
Velünk: 6405 napja
gonzi, 2015-06-12 15:37:05

Kezdem elveszteni hitem:

tavaly nyáron melegítette a vizet, motorhőfok jeladót cseréltünk és termosztátot, megoldódott. Aztán télen elöregedett véglegesen a hűtő, kicseréltük. Akkor épp nem engedhettem meg a vastagabbat, úgyhogy kapott Nissens márkájú utángyártottat. Vízpumpa szintén új, januári.

Ma dugóztam egy szépet a petőfi hídtól az oktogonig, gyakorlatilag végig dugó, csak az oktogontól volt normális, de mire a garázsba értem, már nem középen állt, hanem fölötte, mire a garázsban beüzemeltem az obd-t, már "csak" 110-et mutatott, aztán szépen csökkent.

A ventillátorok (hűtő + klíma) mennek, a klíma ment közben. A hűtővízcső szép dagadt, a kigyenlítő félig, és nem forró, de meleg benne a víz, a beszívott levegő hőmérsékletére 92 fokot írt, de ezt már a garázsban, mielőtt kinyitottam a géptetőt.

Mitől lehet?

Én ugyanezzel küzdök mióta meg van az autó. Mindent cseréltem már én is, mondjuk hűtőt nem, de nincs baja. Menet közben nem mozdul a mutató ha pályán nyomom ki a szemét akkor sem, de ahogy megállok kúszik fel. 3/4-ed állásig nekem ritkán megy el, de ha kisebb tempóban emelkedőn araszolok melegben akkor egyből. Felforni nem forrt még fel soha, de akkor is kurva idegesítő. Utolsó reményem maradt a coolant reroute.

Álló helyzetben nem teker az mx ventije, igazából túl sok értelme nincs is, mert a víz már úgysem kering leállított motornál a rendszerben, max egy kicsit elszívná a hűtő elől a motorhőt.

Szóval passz, én még olyanban gondolkodtam hogy beteszek egy klímahűtő ventit is és együtt a kettő talán többet ér álló helyzetben.

2015-06-12 18:02:09
Dragunov66

Dragunov66

Posztok: 1612
Velünk: 3900 napja

igen a másik a klíma ventije.nekem sem megy miután lelövöm a motort.viszont a kawámon rendesen pörög a venti miután kiveszem a kulcsot.MX5-nél nem tudok ilyesmiről.ezért is szoktuk/szoktam durvább autózás után hagyni ketyegni még egy kicsit alapjáraton a mocit.

aláírás "Gumid kopjon,ne a lelked!"
2015-06-12 17:31:55
gonzi

gonzi

Posztok: 783
Velünk: 4005 napja

Elméletileg 1 venti, a második a klímáé, es nem megy gyujtason a venti, Suzuki mellett en is csodálkoztam. A 3/4 szerintem nem a legjobb de majd valaki nalam okosabb megmondja. smile

2015-06-12 17:30:51
todie

todie

Posztok: 76
Velünk: 3673 napja

erdeklodnek, hogy 1.8-as na hutojen 1 vagy 2 venti kellene, hogy legyen? a masik kerdesem pedig az, hogy gyujtas nelkul szokott e menni a venti, ha igen, akkor mikor?

az a fura nekem, hogy a vizhofok jelzo a 3/4-ed allasban van es mig jar a motor, addig megy is venti, de amint leallitom az autot utana mar nem. parom citroen saxojan es a suzimon is megy meg egy ideig a ventillator.

masik kerdes: normalis egyaltaln az, hogy a 3/4-ig felkuszik a vizhofok?

Történet:

erdeklodnek, hogy 1.8-as na hutojen 1 vagy 2 venti kellene, hogy legyen? a masik kerdesem pedig az, hogy gyujtas nelkul szokott menni a venti, ha igen, akkor mikor?

az a fura nekem, hogy a vizhofok jelzo a 3/4-ed allasban van es mig jar a motor megy is venti, de amint leallitom az autot utana mar nem:) parom citroen saxojan es a suzimon is megy meg egy idejig a venti.

masik kerdes: normalis egyaltaln az, hogy a 3/4-ig felkuszik a vizhofok?

2015-06-12 16:39:51
gonzi

gonzi

NBfl-en nincs a termosztáton külön kapcsoló, mint NA-ban.

2015-06-12 16:06:54
manson

manson

Posztok: 566
Velünk: 4854 napja

A kapcsolót is kicseréltétek? az a kis szar ami a termosztát fölött van becsavarva. Nekem a múltkor az volt rossz, de utána még a hűtőm is kilyukadt.. :D smile mióta kicseréltem egy nagyobb hűtőre Gyéé jóvoltából, azóta nagyon pöpec. A motor hőháztartása is jobb, a kocsi sokkal jobban viselkedik ...

2015-06-12 15:37:05
gonzi

gonzi

Kezdem elveszteni hitem:

tavaly nyáron melegítette a vizet, motorhőfok jeladót cseréltünk és termosztátot, megoldódott. Aztán télen elöregedett véglegesen a hűtő, kicseréltük. Akkor épp nem engedhettem meg a vastagabbat, úgyhogy kapott Nissens márkájú utángyártottat. Vízpumpa szintén új, januári.

Ma dugóztam egy szépet a petőfi hídtól az oktogonig, gyakorlatilag végig dugó, csak az oktogontól volt normális, de mire a garázsba értem, már nem középen állt, hanem fölötte, mire a garázsban beüzemeltem az obd-t, már "csak" 110-et mutatott, aztán szépen csökkent.

A ventillátorok (hűtő + klíma) mennek, a klíma ment közben. A hűtővízcső szép dagadt, a kigyenlítő félig, és nem forró, de meleg benne a víz, a beszívott levegő hőmérsékletére 92 fokot írt, de ezt már a garázsban, mielőtt kinyitottam a géptetőt.

Mitől lehet?

2015-03-01 22:25:35
Csobal

Csobal

Posztok: 174
Velünk: 4377 napja

Új barát lakik mától az én motorteremben is. smile

2015-01-10 10:18:19
csabihal

csabihal

Posztok: 1902
Velünk: 4159 napja

Ha valakinek fogy a hűtővize és a hiányzó mennyiség apránként a kiegyenlítő-tartály tetején/oldalán/ alatta tócsaként megtalálható, mint az alábbi képen:

akkor pont az történik mint amire lehet gondolni, kifolyik a tartály kupakján. 

A miért már összetettebb, lehet

-túl korán nyitó radiátor-kupak miatt túltöltődő tartály

- eltömődött radiátor - kiegyeníltő-tartály összekötő cső, így nem jut vissza a folyadék a hűtőkörbe és csak gyűlik...

- de lehet a kiegyeníltő-tartály kupakjának a gumitömítése az oka

Nálam ez utóbbi volt, megoldása a kupak gumitömítésének kiszedése, letisztítása, zsírtalanítása, majd tömítésekhez ajánlott szilikonos-vazelines zsírral való bekenése.

5x kentem be 2 nap alatt, mert mindig magáa szívta a zsírt, eközben megdagadt, rugalmas lett.

Visszaraktam és azóta nem fogy a vizem, nincsen kristályos lerakódás a tarályon sem 

aláírás Ernő hozzám képest száguld ;)
2014-12-28 10:03:12
LaLeekirály

LaLeekirály

Posztok: 1488
Velünk: 5674 napja

Hát nem mondom, rendesen feldobta a motortér hangulatát!Smile

2014-12-27 16:15:07
Gyéé

Gyéé

Posztok: 9171
Velünk: 6780 napja

Akárhogy nézem nem lesz jó oda! De ördögi szerencséd van, esetleg elcserélem veled az enyémet:-)

aláírás DrasticPlastic Driver
2014-12-27 15:33:44
Dave

Dave

Posztok: 657
Velünk: 4466 napja

Csak pár kép smile

2014-12-27 13:37:58
Zefa

Zefa

Posztok: 300
Velünk: 4181 napja

A -7X-et nem ajánlanám, mert a koncentrátumnak magában nem elég jó a hő elvonó képessége. Nekem egy vízpumpa felújító faszi esküdözött a -36-os keverésre.  Ha koncentrátumot veszel érdemes megnézni a keverési táblázatot a hátulján, mert van olyan ami 1:1-ben lesz -36 és van ami 2:1-ben. 

aláírás

91 1.6 NA
93 2.0 Accord
59 1.0 Anglia 105E Építés alatt

2014-12-27 10:45:58

atomin

Posztok: 2354
Velünk: 4292 napja

Mit ajánlatok, -4x es vagy -7x es fagyalloval öntsük fel a vasat?

2014-12-27 15:39:23
LaLeekirály

LaLeekirály

Posztok: 1488
Velünk: 5674 napja
Dave, 2014-12-26 23:09:06

A hűtő csere karácsonykor sikeresen megtörtént, már csak egy kérdésem lenne, hogy a gyári radiátor sapka 0,9 bar-on nyitott és ami az IL radiátoron van az 1,1 baron. Érdemesebb lenne visszatenni a régi 0,9 baros sapkát?

Fénykép? Smile

Az 1.1-es sapkával ki lehetne tolni a rendszet forráspontját egy kicsit, de veszélyeztetnéd a 23 éves fűtőradiátor épségét. Szóval én inkább nem kockáztatnék.

Történet:

Dave, 2014-12-26 23:09:06

A hűtő csere karácsonykor sikeresen megtörtént, már csak egy kérdésem lenne, hogy a gyári radiátor sapka 0,9 bar-on nyitott és ami az IL radiátoron van az 1,1 baron. Érdemesebb lenne visszatenni a régi 0,9 baros sapkát?

Fénykép? Smile

Az 1.1-es sapkával ki lehetne tolni a rendszet forráspontját egy kicsit, de veszéjeztetnéd a 23 éves fűtőradiátor épségét. Szóval én inkább nem kockáztatnék.