Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Technika    »    Hűtés    |   << vissza

Hűtés

2008-07-30 11:07:24

peetjoo

Posztok: 34
Velünk: 6308 napja

A chopper motorokra láttam felszerelve (felragasztva) utólagos hőmérőt.

Nem tudom, hogy mennyire pontos, de skálán fokof is vannak feltüntetve.

Szerintem próbából lehetne ilyet ragasztani a hengerfejre, vagy ahol a legmelegebb van.

2008-07-28 22:52:33
rossifumi

rossifumi

Posztok: 98
Velünk: 6188 napja
Matt, 2008-07-22 10:09:16

Hello

megtudnád nézni majd h pontosan mennyi volt, meg esetleg, h milyen márkájú a hűtő? 70-ért már nagyon komolyakat lehet kapni. Akkor már lehet h rápróbálok erre a japó full alumínium cuccra csak nem tom mennyi lehet a szállítási költség. Nehogy a duplája legyen mire ideér.

Remélem jobb később mint soha...

Noszóval akkor a hűtő márkája Nissens, az ára 58 800 HUF, a munkadíj 8 000 HUF és ehhez jött még négy liter hűtőfolyadék 4 400 HUF. Ha jól számolok, akkor ez 71 200 HUF zusammen...

Bocs a késésért, se mindig elfelejtettem megnézni, mire hazaértem. sad

2008-07-23 12:49:47
Matt

Matt

Posztok: 2769
Velünk: 6349 napja

legjobb lenne megmérni ténylegesen a vízhőfokot amikor kimozdul a mutató, de nem tudom hogy lehetne ezt megoldani. kézrátétellel próbálkoztam, azóta nem tudok újlenyomatot adni.

2008-07-23 12:44:13
Gyéé

Gyéé

Posztok: 9171
Velünk: 6725 napja

Ja, igazad van.

De az nem ingadozás volt, hanem úgy tűnt minden normális, csak a mutató van odébb mindig ugyanannyival. Úgy képzeltem, hogy van egy rugó, ami visszafelé húzza amutatót az elektromágnes ellenében, ami a hőfotól függő erővel próbálja kitéríteni jobb felé. Es ez a rugó gyengül, ezért tér ki jobban a mutató, így a normál tartomány jobbra tolódik. Valaki ismeri ennek a cuccnak a belső felépítését?

aláírás DrasticPlastic Driver
2008-07-23 10:24:03
Matt

Matt

én is gondoltam, hogy a műszer beteg, de annak ellentmond, hogy amíg a rendszámtábla lent volt a hűtőnyílás előtt addig menetközbe is előfordult a hibajelenség. onnantól, hogy levettem már csak állva, nyílván mert menetközbe hűt a menetszél.

De ha jól emlékszem te is említetted, hogy volt ilyen kis ingadozása amikor még nállad volt nem?

egyébként amennyiben a gyári hűtőről van szó, ami 14 éve teszi a dolgát simán megérhetett a cserére. Én meg úgy vagyok vele, hogy a hűtéssel nem akarok fukarkodni, mert nem akakrok töb autót hengerfejessé tenni.

2008-07-23 9:32:58
Gyéé

Gyéé

Posztok: 9171
Velünk: 6725 napja
gram, 2008-07-22 13:59:15

A hűtő valóban lehet ludas, de ha nem fogy a víz, nincs utántöltögetve (mondjuk nem desztillált vízzel = minimális a vízkő), akkor csak a belső korroziós trutyi tömheti el, ami jellemzően bírja a hőt, nem ég oda, nem fixálódik.

Én kérem csak színtiszta tengervízzel töltöttem napi kétszer, nájlonharisnyán átszűrve!

Soha az életbe nem kellett utántölteni, a mutató pedig a megvásárlás pillanatától kb 2mm-el a függőlegestől jobbra volt. De asszem most Mattnak még 2milivel jobbrább van, szóval ez vmi lassú degeneratív folyamat. Nem lehet hogy a műszerben fáradvmi? rugó? van benne ilyen?

aláírás DrasticPlastic Driver
2008-07-22 13:59:15
gram

gram

Posztok: 2281
Velünk: 7313 napja

Hát én a józan paraszti (hmm...) logikámmal azt mondanám, hogy ha az óra elmozdul középről, akkor homokszem került a gépezetbe. A hűtő valóban lehet ludas, de ha nem fogy a víz, nincs utántöltögetve (mondjuk nem desztillált vízzel = minimális a vízkő), akkor csak a belső korroziós trutyi tömheti el, ami jellemzően bírja a hőt, nem ég oda, nem fixálódik. Egyszóval ha a hűtő nem folyik, nincs mit veszteni, én kivenném és átpucolnám.

Valamennyi túlméretezés a gyári hűtőrendszerben is van, tehát ha szívótuningot tervezel (sportlégszaró, 4leömlő, sportgyertya), akkor az eredetivel megegyező hűtő is elég sztem. A vastag full-aluval igazából nem nyersz semmit, csak többet lesz csukva a termosztát. wink Ha viszont tervezel feltöltést, akkor go ahead.

Ami még érdekes lehet, az a gyáriból az autómata-váltósé. Azon alul van egy olajhűtő, amire rá lehet kötni az egyik kisebb vízkört, ami a termosztátházról jön le. Az +5% térfogat, és maga a fő hűtőkör is vastagabb.

2008-07-22 12:57:50
Matt

Matt

hűtőventimotor lett felújítva most tekeri rendesen a lapátokat szerintem. Vízfogyasztás nincs semmi. Átlett nézve a rendszer, minden kapcsoló, vízpumpa műkszik.

M.m szerint egy "ilyen öreg" hűtőnél ez normális, hogy felmegy 3/4-ig a mutató ettől nem lesz baja semminek. szerintem ez vicc.

én itt megakadtam és ezért gondoltam most jön a hűtőcsere, de akkor Gram szerinted fölösleges ilyen hiper-szuper alumínium cuccal szenvedni? 

2008-07-22 12:42:49
gram

gram

Végül a hűtőventit kicserélted? Vizet fogyasztasz?

2008-07-22 11:15:02
Matt

Matt

Hát elvben majd szeretnék tejesítményt növelni, ha nem is turbót, pl. kipuffancs ilyesmi. Attól parázok kicsit, hogy megveszem az Il-es cuccot és az se bírja majd hűteni, bár elvileg kéne de más fórumon volt akinek csak egy nagyobb hűtő segített.

Itthon árul valaki Koyo-t? én nem találtam.

egyébként aki tuninglgatni szeretne érdemes ezt a nolimitmotorsport-ot megnéznie, mert sokkal olcsóbban lehet rendelni tőlük csomó mindent mx-hez. én csak a szállítástól parázok, nem tudom mennyi plussz zsé ilyen nagy alkatrészeket (kipuff.rendsz., hűtő) szállítani.

2008-07-22 10:25:33
gram

gram

Tervezel valami tuningot? Ha nem, akkor teljesen felesleges a nagy KOYO hűtő. Mondjuk nem csúnya... smile Viszont KOYO gyártmányú normál hűtőt is lehet kapni, ami OEM-fit, és kb. a harmadába kerül. Amúgy amit az IL-nél árulnak - mint láttad biztosan - gyári, és nem horror az ára, 1 délután ki lehet cserélni. Én nem tökölnék. wink Hűtőcsöveket, termosztátot is cserélj, ha már ott jársz.

2008-07-22 10:09:16
Matt

Matt

Hello

megtudnád nézni majd h pontosan mennyi volt, meg esetleg, h milyen márkájú a hűtő? 70-ért már nagyon komolyakat lehet kapni. Akkor már lehet h rápróbálok erre a japó full alumínium cuccra csak nem tom mennyi lehet a szállítási költség. Nehogy a duplája legyen mire ideér.

2008-07-22 9:06:40
rossifumi

rossifumi

Posztok: 98
Velünk: 6188 napja

Nekem is cserélt hűtőt a MM, otthon van a számla, így nem tudom a pontos összeget, de olyan 60-70 lehetett, munkadíjjal együtt. Kérdeztem - ez egyébként idén májusi sztori -, hogy nem gáz-e az utángyártott, ő pedig azt mondta, hogy ugyanazt tudja, mint a gyári. Sok mindent mást is szerelt, volt amiből gyári alkatrészt tett be, volt amiből utángyártottat, rábíztam a dolgot. Azért volt szükség a hűtő cseréjére, mert a tetején található műanyag elkezdett repedezni - tíz éves a cucc - és az előző tulaj mindig javíttatta, de mindig tovább repedt.

2008-07-21 22:06:32
Erno

Erno

Posztok: 1451
Velünk: 7298 napja

nekem volt, mert az előző tulajnál valami kitörte (mármint beesett vmi a cápaszájon), és cserélni kellett, és nem tudom mire, de működik.

Remélem gyári eredeti, (valami horror összeget emlegetett, (anno 200e)) és azóta is műkszik. (bár a légkondi gyanús, ugye...)

És utána betett egy vad álló-rácsot ,és már én is fogtam vele nyulat. (, és csak a rács görbült hál'! Isten, meg kicsit véres és szőrös volt az egész orra..)

Tehát tudom, hogy nem ezt akartad hallani, de hátha más okosabb, és mond értelmesebbet is.

2008-07-21 16:45:12
Matt

Matt

Üdv.

Tovább folytatom a kis kálváriám az állóhelyzetben melegedő parajelenséggel kapcsolatban. Átolvastam a miata.net-en a fórumot ott kb. hetente jött elő valakinek ez, a megoldás általában az volt, hogy hűtő-csere. Ami nem ócsó dolog sajnos. Többnyire javasolják, hogy érdemes nagyobb kapacitású hűtőt bepakolni, főleg ha nyáron kánicsulába is intenzíven nyúzva van az autó.

A dilemmám, hogy az Il-nél nagyon olcsón van hűtő (120juró környéke), de van az automataváltóshoz való dupla rétegű (az 200 euró), meg van ez:

http://www.nolimitmotorsport.com/prod/V1139

A miata.net-en nagyon ajánlgatják, meg később egy turbóval megpiszkált motort is bőven tud szolgálni.

És a kérdésem: volt már közületek valakinek hűtőcseréje? Ha igen milyenre (gyári, utángyártott)?

Köszi minden infót előre is, feltéve, hogy lesz smile