Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Technika    »    Kellene egy kis segítség    |   << vissza

Kellene egy kis segítség

2021-01-18 21:45:06
Roland

Roland

Posztok: 100
Velünk: 2704 napja

Válasz erre: @susu #143044 

Szuper, igen, ezt kerestem, csak épp nem működött a weboldal. smile Gyorsan le is mentek mindent.

2020-12-26 22:38:57
susu

susu

Posztok: 493
Velünk: 2395 napja

Válasz erre: @Roland #143043 

mellens.net-en általában sok service manual, stb. elérhető, most éppen pont nem megy, itt egy webarchive link

aláírás

Touge Runnerz

Történet:

Válasz erre: @Roland #143043 

mellens.net-en általában sok service manual, stb. elérhető, most éppen pont nem megy, itt egy webarchive link: https://web.archive.org/web/20180217101031/http://www.mellens.net/mazda/index.html

2020-12-26 17:57:58
Roland

Roland

Posztok: 100
Velünk: 2704 napja

Helló, van valakinek olyan szerelési könyve, ahol megadják hogy az NB(FL)-en melyik csavart milyen nyomatékkal kell meghúzni? Köszi!

2020-10-07 9:05:55
Moni

Moni

Posztok: 64
Velünk: 3578 napja

Válasz erre: @szeg #41196 

Bocsi, teljesen véletlenül találtam sértőnek! ????????????‍♀️

aláírás Móni
2016-09-19 18:12:39
Robuss

Robuss

Posztok: 519
Velünk: 3956 napja
bandi72, 2016-09-19 17:39:56

Válasz erre: @Robuss #110141 

Fúú, nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan jön a válasz. Köszi szépen mindkettőtöknek!
Továbbitottam az infót, alkatrészek terén majd lesz tüzetesebb vizsgálat itt a fórumon, addig akkor szétszedés és vizsgálódás. 

Ez elkerülhető sűrűbb olajcserével? Vagy nagyon sűrű olajcsekkolással, figyelni, hogy hogyan eszi az olajat?

Csapágyat én csak gyárit ajánlanék mert hosszú távon az örök élet plusz egy nap HA időben cserélsz olajat, max 10.000 km vagy 1 év mert az olaj ha nem használod akkor is reakcióba lép a levegővel és evleszíti a kenési tulajdonságainak egy részét tehát nem látja már el kellőképp a feladatát, erre van speciálois olajminőségmérő műszer is ami vizsgálja valahogy az olaj összetételét(nem akarok hülyeséget mondani egyik autószerelő barátomnak van és egyszer beszéltem vele erről tehát nem ismerem a működési elvét)és egy éves olajnál már volt hogy rossz minőséget mért pedig km szerint nem volt még csere érett. Illetve ha folyik valahol az olaj azt meg kell javítattni ha pedig csipegeti akkor rendszeresen nézni ha tudod mennyit fogyaszt érdemes mondjuk 1000km enként ránézni és akkor 1-2dl pótolni ami elfogy ez egy olajcsere intervallum alatt kb 1 liter ez teljesen normális lehet még.Ha már 1000 km enként egy litert is kér akkor már lehet gondolkodni a motor felújításon. Időben,megfelelő minőség és elegendő mennyiségű olaj szükséges az autónak és akkor sose lesz baj vele.

aláírás Touge Runnerz
2016-09-19 18:09:30

Pumee

Posztok: 18
Velünk: 3104 napja

Válasz erre: @connor26 #101316 

Szia!

Mi konkrétan kivágtuk az oldalát. Olyan csodálatos morgó hangja lett, hogy elolvadok minden túra alkalmával smile

A szívászaj tompítót is levágtuk, ami a csövön van, majd -nem annyira szépen-, de célravezetően ledugóztuk egy kupakkal és némi szélvédő ragasztóval, mert az bitang erős! Kartelgáz visszavezetést  szintén ledugóztuk. Abban az esetben, ha nagyon környezet tudatos vagy és az emisszió a mindened, akkor nem javaslom. EGR-nél szintén le lett dugózva a visszavezető ág(Így nem veri agyona z érzékelést, mert az EGR nyit, csak nem jön ott semmi). Ha ezek nem tudod mit jelentenek, akkor inkább vidd el egy szerelőhöz,  vagy ezeket a részeket ne bolygasd inkább.

Tulajdonképpen ahol mi kivágtuk,  azon részen ki is furkálhatod akár, mi kivágtuk flex-el, de a tartó pontokat meghagytuk. Azt a nagy kanyargó szívócsövet pedig kiszanáltuk. Később érdemes lesz majd nekem is még némi terelő lapot odatenni, ahol az olaj tartály látszik, egyszersmind leválasztva azt a részt, hogy a motortérből (a kipufogótól) ne kapjon forró levegőt.

Érzésre, mintha jobban venné a lapot egy picit, de hangja az baromi jó lett, igaza frankó szívóhang, mindenkinek melegen ajánlom! Kisebb gázfröccsre, a lakott területen kívül, 70-el szundikáló hétvégi úrvezetők is fel szoktak ébredni és kellemesen félrehúzódnak, vagy csak menekülnek smile

Továbbá azért is az egyik legfrankóbb tuning, mert ha nem nyomod a gázt, akkor szépen csendben duruzsol a blokk, nem fogsz agybajt kapni a hangos motorhangtól, ha mondjuk fel kell menni az autópályára, ha viszont nyomsz egy kövéret, akkor leolvad az arcod a gyönyörtől smile

Íme néhány kép:

aláírás

"Csak a szelíd madarak vágyakoznak. A többiek repülnek. - Elmer Diktonius"

Történet:

Szia!

Mi konkrétan kivágtuk az oldalát. Olyan csodálatos morgó hangja lett, hogy elolvadok minden túra alkalmával :)

a szívászaj tompítót is levágtuk, ami a csövön van, majd nem annyira szépen, de célravezetően ledugóztuk egy kupakkal és némi szélvédő ragasztóval, mert az bitang erős! Kartelgáz visszavezetést pedig szintén ledugóztuk. Ha nagyon környezettudatos vagy és az emisszió a mindened, akkor nem javaslom. EGR-nél szintén le lett dugózva. Ha ezek nem tudod mit jelentenek, akkor inkább vidd el egy szerelőhöz,  vagy ezeket a részeket ne bolygasd inkább.

Tulajdonképpen ahol mi kivágtuk,  azon részen ki is furkálhatod akár, mi levágtuk flex-el. Azt a nagy kanyargó szívócsövet pedig kiszanáltuk. Később érdemes lesz majd nekem is még némi terelő lapot odatenni, ahol az olaj tartály látszik, egyszersmind leválaztva azt a részt, hogy a motortérből (a kipufogótól) ne kapjon forró levegőt.

Érzésre mintha jobban venné a lapot egy picit, de hangja az baromi jó lett, igaza frankó szívóhang, mindenkinek melegen ajánlom! Kisebb gázfröccsre, a lakott területen kívül, 70-el szundikáló hétvégi úrvezetők is fel szoktak ébredni és kellemesen félrehúzódnak, vagy csak menekülnek :)

Továbbá azért is az egyik legfrankóbb tuning, mert ha nem nyomod a gázt, akkor szépen csendben duruzsol a blokk, nem fogsz agybajt kapni a hangos motorhangtól, ha mondjuk fel kell menni az autópályára. ha viszont nyomsz egy kövéret, akkor leolvad az arcod a gyönyörtől :)

Íme néhány kép:

2016-09-19 17:39:56
bandi72

bandi72

Posztok: 70
Velünk: 3073 napja

Válasz erre: @Robuss #110141 

Fúú, nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan jön a válasz. Köszi szépen mindkettőtöknek!
Továbbitottam az infót, alkatrészek terén majd lesz tüzetesebb vizsgálat itt a fórumon, addig akkor szétszedés és vizsgálódás. 

Ez elkerülhető sűrűbb olajcserével? Vagy nagyon sűrű olajcsekkolással, figyelni, hogy hogyan eszi az olajat?

2016-09-19 17:07:42
Robuss

Robuss

Posztok: 519
Velünk: 3956 napja

bandi72, 2016-09-19 14:01:26

Sziasztok!

Egy kis segitséget szeretnék kérni.

Tegnap esti túrázás közben az egyik autón (NB '99 Anniversary Edition) nagyon csúnya hangokat hallottunk bizonyos fordulaton és gázállás mellett a motorból. Miután egy félig hozzáértő azonositotta a probélmát, és csapágycsere lesz a megoldás.

A kérdésem, hogy meg tudnátok-e mondani, hogy a főtengely/nyugvó/hajtókar(hajtórúd) csapágynak mik a méretei? Ha nem értelmes a kérdés, jelezzétek kérlek, tolmácsolok csak smile

Köszi előre is smile

Helló!

Előszőr szet szedni szokás es aszerint rendelni hogy mi a helyzet, ha mar hangja van akkor nagy eséllyel főtengely ki, gépműhely ott egy repedés vizsgálat ha nagyon gatya volt a hajtókar csapágy mert akkor már a nagy ütestől elrepedhet a főtengely is, ha ép akkor köszörüles es aszerint 0.25 mm el nagyobb túl méretes csapágy, ha nem vészes a hangja akkor csak hajtókar csapágy probléma van,főtengely csapok ha mar szarok nagy baj van. Illetve ne használja igy az autót gondolom ez egyértelmű mert csak ront a helyzeten, mi pont most szedtük szet egyik fórum társ autóját, olaj elfolyas es nem időben eszre vétel okozta a galibát, 4 ből 3 hajtókar csapágy a fedél leszedese után magától esett ki a helyéről úgy össze zsugorodott es elkopott. Ilyenkor a hajtókarokat is érdemes bevizsgaltatni.  Röviden a lényeg hogy előbb szet kell szedni aztan dől el a többi hogy érdemes e vele baszakodni. 

aláírás Touge Runnerz
2016-09-19 15:41:54
simkor

simkor

Posztok: 629
Velünk: 3625 napja

Válasz erre: @bandi72 #110135 
A fo kerdes, hogy tulmeretes kell-e bele vagy sem? Itt tudsz nezelodni, de valoszinuleg az IL-nel is kaphatok.

Ehhez amugy egy hozzaertonek pl Lalee szet kellene szednie, es megnezni 

http://www.mx5parts.___.html?page=1&sort=2a

2016-09-19 14:01:26
bandi72

bandi72

Posztok: 70
Velünk: 3073 napja

Sziasztok!

Egy kis segitséget szeretnék kérni.

Tegnap esti túrázás közben az egyik autón (NB '99 Anniversary Edition) nagyon csúnya hangokat hallottunk bizonyos fordulaton és gázállás mellett a motorból. Miután egy félig hozzáértő azonositotta a probélmát, és csapágycsere lesz a megoldás.

A kérdésem, hogy meg tudnátok-e mondani, hogy a főtengely/nyugvó/hajtókar(hajtórúd) csapágynak mik a méretei? Ha nem értelmes a kérdés, jelezzétek kérlek, tolmácsolok csak smile

Köszi előre is smile

2016-04-01 23:31:19
Kalap

Kalap

Posztok: 1646
Velünk: 6431 napja

Hi, szerintem elég, ha leveszed a csövet, amin keresztül beszívja a boxba a levegőt; azon is van egy rezonátorkamra, amit ha kiiktatsz, jön a hang. Viszont melegebb levegőt is fog szívni...Próbáld ki!

aláírás

Fun is not a straight line

2016-03-30 16:03:37
connor26

connor26

Posztok: 47
Velünk: 3277 napja

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy vettem egy K&N sportbetétes légszűrőt a gyári házba. Azt hallottam, hogy a jobb hang érdekében emellett kiszokták furkálni a gyári légszűrőházat. Ezt hogyan kell elképzelni? Csinált már valaki ilyet? Szívesen fogadnék képet is róla. Előre is köszönöm a segítséget.

2016-03-30 7:40:32
jani

jani

Posztok: 102
Velünk: 6211 napja

ZTibi, 2016-03-29 18:22:38

Sziasztok!

Csápos emelő, akna nélkül, csak felbakolva mekkora szívás leszedni a futóművet segédkeretestől? Olvasgattam utána, és az a benyomásom, hogy nem olyan nagy vész, de nem szeretnék beleszaladni valami kétkezes bőnyálasba. Aki csinált már ilyet, megosztaná a tapasztalatait? Ezen kívül sok helyen ezt a POR-15 nevű festéket ajánlják a felújításhoz. Ilyet itthon be lehet szerezni? Vagy mivel érdemes festeni? Porfestetni nem akarom, azzal rossz tapasztalataim vannak. Előre is köszönöm!

Szerintem nem lehetetlen küldetés, de fel kell készülni rá, hogy a kocsi néhány napig a garázsban áll, ha olyan probléma merül fel, aminek a megoldásához a megfelelő eszközöket, szerszámokat be kell szerezni.

A hátsó lengőkar csavarokat viszonylag könnyen, roncsolás mentesen kiszedtem. Ugyan némelyik be volt rohadva és erőltetni kellett, de vágásra, fúrásra, melegítésre nem volt szükség. Crova készlet kb. 50 centis hosszabbítóval - a tekeréshez -, kalapács + tompa végű csavarhúzók - az ütögetéshez -, csavarlazító és türelem segítettek. Nekem a legnehezebb a féltengelyek kipattintása volt a difiházból (97-es NA, már nem a négy csavaros féltengellyel). Ehhez végül egy jó nagy pajszert használtam a végét megfelelően ívesre és a kívánt vastagságúra reszelve. A másik nehéz pont a kerékagy lehúzása volt. A praktikeres indiai lehúzóval nem jött le, de vettem egy komolyabbat  (KENNEDY) és azzal sikerült. Ami még nehezen ment,  az a PPF alumínium összekötő váz leszedése a difiházról. A PPF-et megfelelően kellett mozgatni, illetve feszíteni, hogy el lehessen távolítani a házról. A difi leszerelése - a kardántengely csavarjainak oldása után - és a futómű segédkeret csavarjainak kitekerése már könnyű volt.

Az első lengőkar csavarok könnyebben kijöttek. Ennek a segédkeretét nem szereltem le, mert az nem volt rozsdás.

Az alkatrészeket homokszórattam és porfestettem. A porfestéssel nekem jók a tapasztalataim, 5-6 év után is olyan, mintha most csinálták volna. Az eredményről néhány kép a profilomban található.

2016-03-29 20:11:07
Liszt

Liszt

Posztok: 1019
Velünk: 3606 napja
Cimbi, 2016-03-29 20:03:15

HELP:

Miért lehet az, hogy ha lekapcsolom a lámpát vagy elég csak a helyzetjelzőt, akkor leesik a fordulat és időnként le is fullad.

fél a sötétben sad

aláírás

Dani 

2016-03-29 20:03:15
Cimbi

Cimbi

Posztok: 1217
Velünk: 5252 napja

HELP:

Miért lehet az, hogy ha lekapcsolom a lámpát vagy elég csak a helyzetjelzőt, akkor leesik a fordulat és időnként le is fullad.

aláírás

if in doubt, flat out.