Miatánk, ki vagy a mennyekben...
Fórum   »    Technika    »    Kellene egy kis segítség    |   << vissza

Kellene egy kis segítség

2008-09-19 8:49:16
Gyéé

Gyéé

Posztok: 9171
Velünk: 6593 napja

Szia Bálint!

Nagyon szépen leírtad a hidrotőke kopogása című jelenséget, ami az NA-k kb 30-50%át érintő probléma. A kopogás amit hallasz az indítást követően még rövid ideig az fennálló túlzott szelephézag, ami az ennek kiegyenlítését végző hidrotőke (szelepenként 1db azaz össz. 16db!) kopottságára utal. Bizonyos futott km fölött (150000+ nemtom ezzel a számmal a többiek egyetértenek-e)ez normális, viszont max 1 percen belül meg kéne szünnie, mivel az indítás után a felépülő oljnyomás, olajkeringés és a melegedő olaj hatására ezek a hidraulikusan működő kütyük feltöltődnek, felveszik a szükséges méretet és kiküszöbölik a kopogást okozó túl nagy szelephézagot..

A jóhír: amíg a kopogás nem ölt extrém méreteket, illetzve végül melegen eltűnik, addig ez a jelenség egyéb gondot nem okoz, fura módon szerelők véleménye szerint sem okoz egyéb károsodást, még teljesítmény csökkenést sem igazán. Ráadásul lehet hogy még többtízezer km-ig nem romlik a helyzwet, vagy akár az olajcserét követően javul, esetleg egy jó darabig nem is jelentkezik újra.

A rosszhír: a tőkék buzidrágák, asszem kb 6-7000/db újonan és ha csak egyet hallasz kopogni, az sem jelenti azt hogy nem rossz az összes, ráadásul szétszedés után (ami nem kis szerelés, a vezérlés megbontásával jár, tehát az ember nem szeretné többször megismételni...$...) nem igazán állapítható meg hogy melyik jó melyik rossz, szal jobb 16-ot egyszerre cserélni.

Na ez az amit senki nem tesz meg, inkább hallgatjuk a kopogást, extrém esetben bontott tőkék beszerzése jelenthet olcsóbb megoldást. Dragu-nak van, tőlem vette :-). Vagy vegyél NB-t, abban ilyen nincs, tekintve hogy merev szelepemelőtőkékkel rendelkezik, ami abból a szempontból viszont hátrány, hogy ezért az NB-n néha kell szelephézagot állítani, míg az NA ezt megoldja magának.

Végül ez http://images.google___2%26hl%3Dhu%26sa%3DG az anyag megmagyarázza a hidrotőke működését, és a tik.tik zaj okát. Az NB-ben a rugós kelyhek helyett egy tömör fém hengerecske szolgál, aminek a hossza állandó, viszont szelepállításkor kis fém korongokkal hézagolják.

De sok időm van! :-)

A fehér füstöt valószínüleg a dobban lecsapódott víz elpárolgása okozza, melegen el kell tűnnie. Ha melegen a kipuffogó elé teszed a tenyered lazán befogva a lukat és miután elvetted olyan érzés mint az első randin, azaz nedves a tenyered, akkor keress másik kocsit mert ott hengerfej gond van, az pedig gáz. ha melegen inkább kékes a füst, akkor kopott a motor. Melegen ne legyen semmi füst, semmi zaj! Jó vásárlást, ha gondolod segítek/tünk. Típushiba nem ismeretes, viszont a sok km, gondatlan kezelés, korábbi karambol sok kocsin nyomot hagy, nem árt ha ezeket az ember vásárláskor észleli. Ja, és jól nézd meg a tetőt, mert a csere drága, javítani normálisan nem nagyon lehet.

Üdv,

Gyéé 

aláírás DrasticPlastic Driver
2008-09-19 8:29:39
Matt

Matt

Posztok: 2769
Velünk: 6218 napja

szeva

A kattogó hang amit hallottál, nem más mint az úgynevezett "cöcögés". A szelepeket birizgáló hidrotőkék elégtelen kenése miatt van, ha jól emlékszem. Itt a Technika/Hidrotőke topikba ki van vesézve a téma, de ha nem elég akkor:

http://www.miata.net/garage/hla/index.html

http://www.miata.net/garage/hla/cleaning.html

Amúgy főleg NA-knál megszokott jelenség. Nekem is csinálta, általába egy kis olaj rátöltés után bekussolt. Olaj márkát váltottam, cseréltünk néhány tömítést azóta csak hosszú állás után csinálja kb. pár másodpercig.

2008-09-19 8:03:56

Bálint78

Posztok: 4
Velünk: 5929 napja

Sziasztok!

Mx-5-öt szeretnék venni. Egy 15 éves japán autót cserélné NA-ra, vagy NB-re. Szeretnék tanácsot kérni, hogy - annak ellenére, hogy tudtommal nincsenek típushibák - mire érdemes odafigyelni a vásárlás során.

Előzmény:

Tegnap voltam megnézni egy autót. Az elmúlt 1 hétben több kocsit is megnéztem. Rendre a következőket figyeltem meg: Az autó -1-2 hetes - állását követő beindítás furcsa hangokkal járt minden autó esetében. Mindhárom autótnál furcsa csattogó hangok követték az indítást - mikor már járt a motor természetesen. 1 autót vezettem az egyiknél rövid ideig járattam a motort és nem múlt el, a másiknál 1 percen belül (bár még mindig kicsit kalapált utána) elhallgatott. A harmadiknál, ez az amit tegnap próbáltam, kb 5-10 percig csattogot (addig "melegedett", mert a próbarendszámot rá kellett rakni) és gázfröccsökre fehéren füstölt, valamint amikor leejtette a fordulatot néha lefulladt. Miután mentünk vele egy kört (kb 15 perc) minden rendbejött. No füst, szép motorhang... passz.

Az autókban óra szerint 150-190e km volt. Mind külföldről behozott. Szeretném megkérdezni, hogy a leírt jelenségek mennyire gyakoriak és mi lehet az oka ezeknek. NAGYON SZÉPEN KÉREM? HOGYHA VAN VALAKINEK BÁRMILYEN ILYEN JELLEGŰ TAPASZTALATA IRJA MEG NEKEM. KÖSZI!

Bálint

U:i.: Ha esetleg tud valaki eladót az is írjon, köszi. smile

2007-05-15 12:32:24
fecske

fecske

Posztok: 238
Velünk: 6511 napja

Igen, vizsga utánra én is ezt a megoldást javasoltam volna wink

2007-05-15 11:48:33
gram

gram

Posztok: 2281
Velünk: 7181 napja

Ha benne van a forgalmiban az engedély, és nem szeretnél egy lepedőt ragasztani a kocsira, akkor én megpróbálnám a másik utat. Ha a művelet jól sikerül, senki nem fog belekötni, ráadásul te már "így vetted". Mondjuk NB-n még kinéz valahogy a nagy matrica az amúgy is világos foltot képviselő lámpák mellett, NA-ra viszont nincs hova feltenni, minden irányban domború, és dekoros legyen a makkján, aki gyűrődés nélkül applikálja. Ha gondolod, kicsit még tudom részletezni priviben, dobj egy mélt.

2007-05-15 10:12:31
fecske

fecske

Posztok: 238
Velünk: 6511 napja

Próbáld a hivatalos utat... Menj be az okmányirodába és kérj egy pótlást az első rendszámra. Ha hivatalos kis"D" rendszámod volt, gyanítom már csak a nagyot fogják legyártatni helyette. Ha nincs engedélyed, akkor végigjárhatod az utat, és végül szintén kapsz egy nagy matricát... Vagy kérhetsz egy lemezrendszámot is. A matricák vagy a lemez legyártása 2-3hét szokott lenni. Az új rendszámmal elmehetsz vizsgázni, hogy ne köthessenek beléd... Nekem lemez helyett a nagy matrica szumma 10eFt-ba és 1hónapba került hivatalos úton.

2007-05-15 9:23:26

AtomAnti

Posztok: 13
Velünk: 7165 napja

Csak hogy hű maradjak a topik vezérfonalához egy kis "D" tipusú matricarendszám mizéria. A közelmúlt eseményei kapcsán cserélődött a lökhárítóm, szebb lett, mint valaha. Ennek az egyik oka az, hogy elfogyott róla a rendszám. (A másik meg az, hogy nagyon szépen dolgoztak a mesterek.) A hónap végén viszont lejár a műszakim és rajtam van a para, hogy első rendszám nélkül mi lesz velem. Még rosszabb, hogy mi lesz akkor, ha hivatalosan kiderül, hogy az eredeti rendszámom már az örök szerpentineken pusztítja a bogarakat. Mit lehet tenni ebben a helyzetben? Nyilván az tetszene a legjobban, ha maradna a mostani szépséges állapot, bár ennek a legalítása kapcsán vannak kétségeim. Ha ez nem működik, akkor inkább a "D"-s állapotot kellene visszaállítani valahogy, mint óriásplakátot kapni vagy valami még rosszabbat. Bármilyen ötlet, javaslat, tapasztalat? Köszi!

2006-12-21 8:41:20

kilomaster

Posztok: 97
Velünk: 6568 napja

én is beleszaladtam egy rendőrbe, aki nem haladékot adott, hanem fizetőeszközt akart azzal, hogy akár el is veheti a forgalmim és egyébként is három gyereke van... az én autóm 2001-es, az első gazdája a miraitól vette. állítólag ott automatikusan adták rá a D rendszámot. sajnos nálam az okmányirodában - mint kiderült a saját adminisztrációs bénáskodásuk miatt - nem volt nyoma a történetnek, úgyhogy ki kellett mennem a Közlekedés Felügyeletre, ahol minden további nélkül leigazolták, hogy jogos a D. vissza az önkorira, és beírták. most már keresem a szemkontaktot az őrzőkkel és védőkkel, hogy rákérdezzenek és koppanjanak... smile

2006-12-20 23:33:16

TomGreg

Posztok: 19
Velünk: 6764 napja

Hali! Szükségem volna egy 90es 1,6os gyujtótrafóra. Kicsit halódik. SOS

aláírás TomGreg NA egy6 VVVVVVVVVVVVVVVV
2006-11-21 20:41:21

TomGreg

Posztok: 19
Velünk: 6764 napja

Üdv! Az üzemanyag szivattyúnak hol van a reléje? Az AutoData nem mutatja sad A biztosítékházban is van ehy relé, az mié? A bal oldali sarokban van 3 relé szerü képződmény. Nem az? Köszi!

aláírás TomGreg NA egy6 VVVVVVVVVVVVVVVV
2006-09-15 18:08:05
Bird

Bird

Posztok: 3820
Velünk: 6869 napja
Sziasztok Nekem egy olyan kérdésem lénne,hogy nektekkb mennyi olajat eszik az autotok már persze ha eszi! smile Föleg NA tulajdonosok válaszát várnám! Nekem 1000 km-enként le kell eresztenem 1L olajat mert termeli :-) Mikor mögötted kapaszkodtam láttam hogy kicsit füstöl az autód. Kékesen=elégetett motorolaj.... De még így is kurvára megy, ez a ciki. Gy
Amugy az azért lehet,hogy láttál vmi kis füstöcskát mert nincs kati és igy nemfog vissza semmit smile Azért annyira nem megy,de nemmegy rosszul smile

aláírás Kilinccsel elöre:)
2006-09-15 12:06:28
gram

gram

Posztok: 2281
Velünk: 7181 napja

Nemrég esett át egy alapos felújításon, sérülésjavításon a kicsi kocsim, a karosszériamunka jó lett, kivételesen jó hézagokkal, feszes idomokkal kaptam vissza. A fényezésen vannak hibák, az egyik ajtó és az első lökös nem lett az igazi, de gariban javítják. Csak még nem volt szívem leadni, így a gyönyörű vénasszonyok nyarán. Na nem a vénasszonyok a gyönyörűek. Mármint, nem mind. Na ebből mi lesz? wink Minden esetre egy próbát megér szerintem. CYKLON BT. 1188 Budapest, Rákóczi u. 99/B 1-2924691 30-9329440 Ja, emlékeznem rám szerintem, csak mondd, hogy a kabrió mazdás Gergő adta a számot. wink

2006-09-15 9:54:57

ICE

Posztok: 2
Velünk: 6664 napja

Köszi a gyors választ! Sajnos ennél nagyobb a baj. Ide lakatos kell. A Mazda Mesterről elég jókat olvastam itt, és ők foglakoznak lakatosmunkával is. Róluk mi a vélemény?

Sziasztok! Nem szoktam írni erre a forumra, de nekem is egy 2002-es NB-m van. Ma este sajnos sikerült összetörnöm a hátulját... Kéne egy megbízható és precíz lakatos (lehetőleg Bp-n)! Légyszi adjatok tippeket! Köszönöm!
Szia! Ha kisebb mértékű a sérülés, akkor a Rabasz blogjában említett Carwellnes is jó lehet neked. Ha komolyabb a baj, akkor csak olyat tudok ajánlani, akivel pár évvel ezelőtt dolgoztattam. A mesterek maradtak a cégnél, de nem tudom, hogy maradt-e a színvonal is. Rabasz blogja: http://www.miata.hu/blog/rabasz/home/blog.php?id=4 Carwellness honlapja: http://carwellness.hu/
2006-09-15 9:32:29
Gyéé

Gyéé

Posztok: 9171
Velünk: 6593 napja
Sziasztok Nekem egy olyan kérdésem lénne,hogy nektekkb mennyi olajat eszik az autotok már persze ha eszi! smile Föleg NA tulajdonosok válaszát várnám! Nekem 1000 km-enként le kell eresztenem 1L olajat mert termeli :-) Mikor mögötted kapaszkodtam láttam hogy kicsit füstöl az autód. Kékesen=elégetett motorolaj.... De még így is kurvára megy, ez a ciki. Gy

aláírás DrasticPlastic Driver
2006-09-15 8:20:39
Bird

Bird

Posztok: 3820
Velünk: 6869 napja

Sziasztok Nekem egy olyan kérdésem lénne,hogy nektekkb mennyi olajat eszik az autotok már persze ha eszi! smile Föleg NA tulajdonosok válaszát várnám!

aláírás Kilinccsel elöre:)